Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 38/2021 25.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ερτουγρούλογλου: Δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα η διαδικασία στην πενταμερή
  • [02] Ο Τατάρ συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο
  • [03] Χασίπογλου: «Οι συνομιλίες για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί»
  • [04] H τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για την παραλαβή όλου του αριθμού των εμβολίων που δικαιούται από την ΕΕ, δηλώνει ο Σοϊντάν
  • [05] Δράση για την «παρεμπόδιση» τουριστών να περάσουν στα κατεχόμενα ζητά ο Όζερσαϊ
  • [06] Στα 49 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κατεχόμενης Κύπρου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Εκθέσεις για τη δράση των βουλευτών του HDP έφτασαν στον Τουρκικό Κοινοβούλιο
  • [02] Κρίση στην Συμμαχία του Έθνους προκαλεί το θέμα των εκθέσεων των βουλευτών του HDP στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [03] Ερντογάν: «Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο»
  • [04] Ανεύρεση Οθωμανικών τάφων - Νέα κρίση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
  • [05] Στις 9,561 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες
  • [06] Ανησυχίες για αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία
  • [07] Αρχίζει σήμερα η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2021»
  • [08] Τζουμχουριγιέτ: «Πολιτικός διορισμός ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ερτουγρούλογλου: Δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα η διαδικασία στην πενταμερή

    Ο παράνομος Bayrak (25.02.21, brtk.net) μεταδίδει ότι o λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η διαδικασία στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά την πενταμερή.

    «Κατά την συνάντηση 5+1 Δεν θα υπάρχουν τα θέματα που υπήρχαν κατά τις ανεπιτυχείς διακοινοτικές συνομιλίες. Αυτή η συνάντηση δεν είναι η αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με ανοικτό τέλος», σημείωσε.

    Είπε ότι θα μεταβούν στην Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που επιθυμούν να παρεκτρέψουν στην διαδικασία να πετύχουν τον στόχο τους, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι μπορεί να μην καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινός στόχος σε μία συνάντηση και να χρειαστούν άλλες 2-3 συναντήσεις, όμως δεν θα ήταν «υγιής προσέγγιση» να παραταθεί αυτό σε βάθος χρόνου.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ θέλουν να βρίσκονται στην γειτονιά στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής.

    Σημειώνοντας ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και υποστήριξε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση και θα δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδος σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.

    Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή και ότι «δεν είναι η μοναδική επιλογή των τουρκοκυπρίων να γίνουν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους». Είπε ότι ενεργούν ξέροντας ότι έχουν και άλλες επιλογές και «κανείς δεν πρέπει να μας βλέπει ως ένα λαό καταδικασμένο στους Ελληνοκύπριους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο

    Η Vatan (25.02.21) γράφει o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο, Eva Maria Ziegler.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ διαβίβασε στην Ziegler το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει με καλή βούληση και ειλικρίνεια στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+ΗΕ), που θα γίνει υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Την ίδια στιγμή, ο Τατάρ εξήγησε στην Πρέσβειρα της Αυστρίας ότι μεταβαίνουν στην άτυπη πενταμερή με νέες ιδέες που θα θέσουν επί τάπητος, υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας δίκαιης, ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό περνά μέσα από μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των πλευρών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς τους.

    (ΑΚ)

    [03] Χασίπογλου: «Οι συνομιλίες για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (24.02.21) o «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και νομικός σύμβουλος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Ογουζχάν Χασίπογλου, σε δηλώσεις του στο 2ο σεμινάριο με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου», υποστήριξε ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι ένα προβληματικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της κυριαρχίας τους.

    Ο Ογουζχάν μιλούσε σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τον «συμβούλιο τουρκοκυπριακών συνδέσμων Αγγλίας» και το «σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Αγγλίας» με τη συνεργασία της τουρκικής δεξαμενής σκέψης (Think-Thank) του London School of Economics, Circle Foundation. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τέως Βρετανού Υπουργού Brooks Newmark.

    «Αυτή τη στιγμή, εμείς μιλούμε για κυριαρχική ισότητα και αυτό θα φέρουμε στο τραπέζι», δήλωσε ο Χασίπογλου υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί όλα και ότι όλες οι πλευρές έχουν ενημερώσει για τις κόκκινες γραμμές τους.

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού μόνη της», υποστήριξε ο Χασίπογλου αναφέροντας ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία έχουν επίσης εξαντληθεί.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο υπό την αιγίδα των ΗΕ, ο Χασίπογλου είπε ότι σε αυτήν, οι πλευρές θα μπορέσουν να θέσουν επί τάπητος τα επιχειρήματα τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «τα εμπόδια που παρεμβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διελεύσεις Βρετανών από το νότο στο βορρά», ο Χασίπογλου είπε ότι ο ίδιος δεν εκπλήσσεται από αυτές τις ενέργειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι αναμένουν την στήριξη της Αγγλίας σε αυτό το θέμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Αγγλία δεν είναι μέλος της ΕΕ πλέον, ο Χασίπογλου ανάφερε και τα εξής: «Αυτό που εμείς αναμένουμε από την Αγγλία είναι να μην ακούει πλέον την ελληνοκυπριακή πλευρά. Και επειδή η Αγγλία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ θεωρώ ότι μπορεί να είναι και πιο ευέλικτη. Μπορεί να έχει μια πιο θετική προσέγγιση έναντι του Τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΑΚ)

    [04] H τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για την παραλαβή όλου του αριθμού των εμβολίων που δικαιούται από την ΕΕ, δηλώνει ο Σοϊντάν

    Σύμφωνα με τη Vatan (25.02.21), ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία, Δρ. Τζένκ Σοϊντάν σε δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (TAK) αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές τους όσον αφορά στα εμβόλια για τον COVID-19 που θα παραχωρήσει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε ότι συνεχίζουν σε κάθε επίπεδο και με επιμονή τις ενέργειες τους όσον αφορά στην παραχώρηση στην «ΤΔΒΚ» όλου του αριθμού των εμβολίων που συμφωνήθηκαν.

    Ο Σοϊντάν εξήγησε ότι την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα των εμβολίων σε «ανώτερο επίπεδο». Σύμφωνα με τον Σοϊντάν, το θέμα αυτό ήταν πρώτο στην ατζέντα κατά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Τατάρ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δομικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα.

    «Ειδικότερα μετά από αυτές τις επαφές άρχισε και η διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας. Παρά το ότι η ΕΕ θα έπρεπε να στείλει στην Κύπρο συνολικά 70,000 εμβόλια, εντούτοις στη χώρα μας μέχρι στιγμής στάλθηκαν μόνο 4,500 εμβόλια (διπλές δόσεις) εμβολίων της Biotech και 2,500 δόσεις της AstraZeneca», δήλωσε ο Σοϊντάν προσθέτοντας ότι αναμένουν από την ΕΕ εδώ και δύο εβδομάδες το πρόγραμμα σχετικά με την διάθεση των εμβολίων.

    Ο Σοϊντάν αναφέρθηκε επίσης και στη δέσμευση της ΕΕ να αποστείλει 75,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) που θα αποτελέσουν την πρώτη παρτίδα της αποστολής, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις εντατικές τους προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να παραλάβουν και να συμπεριλάβουν στο «σύστημα υγείας» τους τα τεστ αυτά.

    (ΑΚ)

    [05] Δράση για την «παρεμπόδιση» τουριστών να περάσουν στα κατεχόμενα ζητά ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s (25.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ κάλεσε τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» και τον «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος να κάνουν το καθήκον τους σε σχέση με την κατ' ισχυρισμό νέα παρεμπόδιση τουριστών να περάσουν στα κατεχόμενα που άρχισε να εφαρμόζει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το ΗΡ αναφέρεται ότι ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ένα έγγραφο με το οποίο παρεμποδίζει τους Βρετανούς που επιθυμούν να περάσουν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού. «Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε από την ΕΕ, έχει εμφανιστεί το πρόβλημα της απαγόρευσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς της διέλευσης και των Άγγλων ως τουρίστες στην χώρα μας μέσω της περιοχή των Βάσεων, όπως τους πολίτες της Ρωσίας και του Ισραήλ που δεν είναι μέλη της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηρίζοντας απαράδεχτο το γεγονός αυτό.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, αυτό που πρέπει να κάνει τώρα το καθεστώς είναι η κινητοποίηση του «προέδρου» και του «υπουργού εξωτερικών» του, όπως συνέβη όταν ήταν ο ίδιος «υπουργός εξωτερικών». Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ο Τατάρ πρέπει να εγείρει το θέμα στις επαφές που έχει με ξένους αξιωματούχους, «διότι οι ελεύσεις από τον νότο είναι ένα από τα ζωτικά σημεία των Τουρκοκυπρίων».

    Υπενθυμίζοντας ότι επίκειται η διεξαγωγή άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά: «Εσύ δεν θα με πιάνεις από τον λαιμό και δεν θα μου επιτρέπεις να αναπνεύσω σε σχέση με τον τουρισμό, δηλαδή σε ένα τόσο ζωτικό θέμα, αλλά εγώ θα καθίσω μαζί σου να συνομιλήσω πώς θα κάνω συνεταιρισμό μαζί σου; Πρέπει να λεχθεί: 'Να τα λύσουμε αυτά, να περάσουμε στην κατάσταση που επικρατούσε πριν την πανδημία σε σχέση με τις πύλες και τις διελεύσεις. Ποιον συνεταιρισμό θα ιδρύσουμε αν με στραγγαλίζεις και στο θέμα του τουρισμού σε αυτό το κλίμα της έλλειψης εμπιστοσύνης;»

    Σημειώνοντας ότι όταν ήταν ο ίδιος «υπουργός» υπήρξαν παρόμοιες «κρίσεις» με τουρίστες που έρχονταν από το Ισραήλ και την Ρωσία στις ελεύθερες περιοχές και ήθελαν να περάσουν στα κατεχόμενα, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του «υπουργείου» του έλυσαν αυτά τα προβλήματα. Είπε ότι είχε επαφές με την Ρωσική Πρεσβεία στην Λευκωσία για το θέμα και προέβη και σε ενέργειες προς Ρώσους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι τις ίδιες ενέργειες έκαναν και προς την πρεσβεία του Ισραήλ και με δικές της πρωτοβουλίες ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα σε σχέση με την διέλευση Ισραηλινών. Ανέφερε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να εμποδίσουν πολίτες από κράτη μη μέλη της ΕΕ να περνούν στα κατεχόμενα, αλλά το «υπουργείο εξωτερικών» απέστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ και κατάφερε να ακυρωθεί η εν λόγω πρακτική.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 49 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (25.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,143 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 49 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 29 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 8 έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 12 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 40 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 521,814 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,297 κρούσματα Covid-19, 2,917 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 356 ασθενών, 115 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 237 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (ΑΚ)

    [07] Τούρκοι επιχειρηματίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κατεχόμενης Κύπρου

    Η Gunes (25.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας, Γκιουρσέλ Μπαράν δήλωσε ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αναπτυχθεί η «ΤΔΒΚ», όπως έπρατταν και μέχρι σήμερα. Ο Μπαράν είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία τουρκοκυπριακή αποτελούμενη από εκπροσώπους της «Πλατφόρμας Οικονομικών Οργανώσεων», τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, τον πρόεδρο της «ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, τον πρόεδρο της «ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγίνερ και τον εκπρόσωπο του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Άγκυρα Μπουρτζού Καγιάν.

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι προσπάθειες ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», των επενδύσεων και της άρσης των επιδράσεων της πανδημίας στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου.

    Ο Μπαράν ανέφερε ότι με τους εμβολιασμούς τα κατεχόμενα θα εισέλθουν σε διαδικασία ομαλοποίησης και θα μπορέσουν να γυρίσουν ξανά τα γρανάζια της οικονομίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Εκθέσεις για τη δράση των βουλευτών του HDP έφτασαν στον Τουρκικό Κοινοβούλιο

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (25.03.21) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, δήλωσε ότι 33 εκθέσεις έφτασαν στο Κοινοβούλιο χθες βράδυ και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις που αφορούν στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Ο Σεντόπ, που απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι μεταξύ των εκθέσεων που έφτασαν στο Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει αναφορά που να περιλαμβάνει την τελική ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών καθώς και την τελική ετυμηγορία για τον αναπληρωτή Πρόεδρο του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

    Μεταξύ των 33 εκθέσεων περιλαμβάνονται εκθέσεις για 9 βουλευτές του HDP και της συμπροέδρου του Κόμματος Περβίν Μπουλντάν για την οποία ζητήθηκε ήδη άρση της ασυλίας στο πλαίσιο της έρευνας για το Κομπανί.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (25.02.21) μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Γιαβούζ Αγιραλίογλου, αναφερόμενος στο θέμα των εκθέσεων ενάντια στους 9 βουλευτές του HDP που στάλθηκαν στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι συμφωνεί με το θέμα της εξέτασης των εκθέσεων. «Βλέπουμε το HDP ως προβληματικό, το βλέπουμε στη σκιά της τρομοκρατίας. Επομένως, δεν το βρίσκουμε κατάλληλο για να κάνουν πολιτική με αυτό το στυλ στο Κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως σημειώνει το Τ24, το Γραφείο Ερευνών Τρομοκρατικών Εγκλημάτων Γραφείο της Ανώτατης Εισαγγελίας της Άγκυρας στη δημόσια υπόθεση σχετικά με τα περιστατικά του Κομπάνι στις 6-7-8 Οκτωβρίου 2014, συνέταξε έκθεση που αφορά τους ακόλουθους βουλευτές του HDP: « Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Huda Kaya, Meral Dan?s Bestas, Hakk? Saruhan Oluc, Serpil Kemalbay Pekgozegu, Sezai Temelli, Pero Dundar και Pervin Buldan».

    (ΚΣ)

    [02] Κρίση στην Συμμαχία του Έθνους προκαλεί το θέμα των εκθέσεων των βουλευτών του HDP στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Η Turkiye (25.02.21) γράφει ότι το θέμα που προέκυψε με τις εκθέσεις που έφτασαν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αφορούν στην δράση 9 βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) φαίνεται ότι προκαλούν προβλήματα στην Συμμαχία του Έθνους, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Parti).

    Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, το CHP και το Καλό Κόμμα θα λάβουν διαφορετική στάση στη Εθνοσυνέλευση σχετικά με το θέμα. Το CHP αναμένεται να εξετάσει ξεχωριστά την περίπτωση του κάθε βουλευτή με στόχο να μην δώσει την εντύπωση ότι υποστηρίζει πλήρως το Κόμμα, αλλά ούτε και να κόψει τους δεσμούς μαζί του.

    (ΚΣ)

    [03] Ερντογάν: «Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο»

    Υπό τον τίτλο «Η δήλωση του Ερντογάν για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης: Σε πείσμα τους θα το κάνουμε και θα το συνηθίσουν», η Milliyet (25.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι όποια εμπόδια και εάν τους βάζουν, ότι παιγνίδια και αν παίζουν πίσω από τις πλάτες τους αυτοί ποτέ δεν θα παραιτηθούν από το να υπηρετούν το έθνος τους και την Κωνσταντινούπολη.

    Αναφερόμενος στο «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» [Σημ: σχέδιο για τη σύνδεση της Θάλασσας του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο θα παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου], ο Ερντογάν είπε ότι προσπαθούν να τους εμποδίσουν, αλλά όλες οι τεχνικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί τώρα, προσθέτοντας: «Εις πείσμα τους θα το κάνουμε και θα το συνηθίσουν»

    Ο Ερντογάν, στη συνέχεια, διατύπωσε εκ νέου ότι δεν θα μείνει ούτε ένας τρομοκράτης εντός ή εκτός των συνόρων τους και ότι θα εξαλείψουν την σημαντικότερη απειλή για την ευημερία των ανθρώπων και την ηρεμία του έθνους. «Θα διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα μας στα ύδατα γύρω μας, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, τη Νησιώτικη Θάλασσα, όπως την έλεγαν οι παλιοί. Μιλάνε για κάτι. Μην ανησυχείτε. Βρισκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε από εδώ και εμπρός. Ας λένε ότι θέλουν. Δυστυχώς, είναι όλα προβοκάτσια», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους σε κάθε τομέα με τους αδελφούς τους από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Ασία μέχρι την Αφρική.

    (ΔΨ)

    [04] Ανεύρεση Οθωμανικών τάφων - Νέα κρίση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (25.02.21) γράφει ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών σχετικά με την ανεύρεση Οθωμανικών τάφων, που βρέθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών για έργα υποδομών στο χωριό Γαργάρα της Θεσσαλονίκης, κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα ζητά να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στον εν λόγω χώρο και οι ελληνικές αρχές να δείξουν σεβασμό σε ένα ιερό χώρο για την ισλαμική πίστη.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 9,561 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Sabah (24.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,561 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 124,015 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 72 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,297. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 660 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,665,194 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,285. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,665,194.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 32,684,747 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,200 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,4%.

    (ΔΨ)

    [06] Ανησυχίες για αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία

    H Sabah (25.02.21) γράφει ότι υπάρχουν ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λήψη αυστηρότερων μέτρων αντί για βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, το μέλος της επιδημιολογικής επιτροπής Μουσταφά Χασόκσουζ είπε ότι υπάρχει συζήτηση εάν θα γίνει «ολικό κλείσιμο» πάλι στην Τουρκία ή θα απομονωθούν κάποιες επαρχίες. Επισήμανε ότι έγινε ειδική αναφορά για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Covid-19, γνωστό ως «μετάλλαξη της Μαύρης Θάλασσας» κατά την συνεδρίαση της επιδημιολογικής επιτροπής.

    Σημειώνεται ότι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε ανακοινώσει ότι θα προβούν σε χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαρτίου, στις χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι μπορεί να λάβουν αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19.

    (ΔΨ)

    [07] Αρχίζει σήμερα η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2021»

    Η Yeni Safak (25.02.21) γράφει ότι στην στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2021» [Mavi Vatan-2021], που θα ξεκινήσει σήμερα μέχρι και τις 7 Μαρτίου, σε Αιγαίο και Μεσόγειο, θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροπλάνα, 20 ελικόπτερα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό και χωρίς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, στόχος της στρατιωτικής άσκησης είναι να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις.

    (ΔΨ)

    [08] Τζουμχουριγιέτ: «Πολιτικός διορισμός ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον»

    H Cumhuriyet (25.02.21) γράφει ότι για πρώτη φορά έχει γίνει πολιτικός διορισμός στη θέση του Πρέσβη στην Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον υπό την νέα διοίκηση των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Μπάιτεν, η Άγκυρα προβαίνει σε διορισμό ενός πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη θέση του Πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην βουλευτής του AKP και Πρέσβης στο Τόκιο Μουράτ Μερτζάν διορίσθηκε επίσημα ως Πρέσβης στην Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που θεωρείται μια από τις κρισιμότερες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι τα θέματα, που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Μερτζάν στην Ουάσιγκτον, θα είναι το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα S-400, η πρωτοβουλία της Τουρκίας για επανένταξη της στο πρόγραμμα των F-35, η επιστροφή του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και η υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στην κουρδική οργάνωση YPG στη Συρία.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 25 February 2021 - 12:05:38 UTC