Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 36/2021 23.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεύτερο μισό του Απριλίου πιθανόν στην Γενεύη η πενταμερής λέει ο Ολγκούν
  • [02] Τορός: Η θέση για δύο κράτη θα απομονώσει τους Τουρκοκύπριους
  • [03] Στην Τουρκία το σαββατοκύριακο υπογράφει το οικονομικό «πρωτόκολλο» ο Σανέρ
  • [04] Αρικλί: Χωρίς χρήματα από την Τουρκία, δεν θα πληρωθούν οι μισθοί
  • [05] Πιλλί: Ο Σανέρ μου είπε να παραιτηθώ γιατί του προκαλώ ζημιά
  • [06] Έκκληση για «πρόωρες εκλογές» από την αντιπολίτευση
  • [07] Ισχυρισμοί περί εμποδίων στις διελεύσεις μη ΕΕ πολιτών
  • [08] Δεκαέξι νέα κρούσματα του Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Προσπάθειες για επιστροφή των ξένων φοιτητών στα κατεχόμενα
  • [10] Δρόμους 300 χιλιομέτρων θα φτιάξει η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [11] Αύξηση 20% στις τιμές των φαρμάκων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου καταγγέλλει στα ΗΕ τα «άδικα εμπάργκο και απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»
  • [02] Επικρίσεις Έρντογαν εναντίον τη ΕΕ και ΗΠΑ
  • [03] «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά αναζητούν παραχωρήσεις και όχι λύσεις»
  • [04] Αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα-2021, ανακοινώνει το Υπουργείο Άμυνας
  • [05] Ετοιμάζεται για ανασχηματισμό και αλλαγές στην ηγεσία του ΑΚΡ ο Ερντογάν
  • [06] Πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα τριμερής σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν
  • [07] Στις 8,104 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεύτερο μισό του Απριλίου πιθανόν στην Γενεύη η πενταμερής λέει ο Ολγκούν

    Η Gunes (23.02.21) γράφει ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι εφικτή με σεβασμό στην επίτευξη ίσου καθεστώτος ανάμεσα στις δύο πλευρές και στην κυριαρχική τους ισότητα.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ολγκούν ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά με αυτό το «όραμα» θα λάβει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 κατά την οποία θα αξιολογηθεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι στις επαφές που διεξάγουν συνεχώς με τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπεται ότι αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό του Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα στην Γενεύη. Σημείωσε ότι η οριστική ημερομηνία και ο χώρος της διάσκεψης θα υπάρχουν στην πρόσκληση που θα απευθύνει σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ στις πέντε πλευρές.

    Ισχυριζόμενος ότι δεν άλλαξε η «εμμονή» και οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδα να κυριαρχήσουν στο νησί παρά τον πόνο που υπήρξε στο νησί, την συμφωνία για ανταλλαγή πληθυσμών του 1975 και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 που προνοούν την διζωνικότητα, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα επιδιώκει επιστροφή στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν το 1974 στο νησί, «μπάλωμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κυπριακή Δημοκρατία που «βρίσκεται υπό την κατοχή τους», κατά την έκφρασή του, και μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα με προνόμια.

    «Δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί μετά από 58 χρόνια η τουρκοκυπριακή πλευρά την λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία που πέρασε υπό κατοχή το 1963 και έχασε την νομιμότητά της και να μπει κάτω από την στέγη της. Είναι γι' αυτό τον λόγο που δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για πέραν των 40 χρόνων και προβλέπουν διαμοιρασμό της λεγόμενης εξουσίας και της ευημερίας», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στο ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά μη αναγνώριση της ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ», ο Ολγκούν εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό περιέχονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιλεκτικότητα, διακρίσεις και ετσιθελισμός. Υποστήριξε ότι η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ήταν μια φυσιολογική και καθυστερημένη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων στην επί σειρά ετών παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και του συντάγματος από τους Ελληνοκύπριους και στο γεγονός ότι δεν επιδείχθηκε σεβασμός στο ίσο καθεστώς και στα δικαιώματά τους.

    Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι αποστολή των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τύχει ελεύθερης διαπραγμάτευσης και θα γίνει αμοιβαία αποδεχτή, ο Ολγκούν επεσήμανε ότι «σε αυτό το πλαίσιο έχει συμπεριληφθεί στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τορός: Η θέση για δύο κράτη θα απομονώσει τους Τουρκοκύπριους

    Η Yeni Duzen (23.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος δήλωσε ότι υποστηρίζουν την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας επειδή είναι το μόνο δίκαιο μοντέλο λύσης με το οποίο ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά όλα του τα δικαιώματα πάνω στο νησί και στο κράτος.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Τόρος είπε ότι στο Κυπριακό οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ενεργούν στον δρόμο του διεθνούς δικαίου, της κοινοτικής τους βούλησης και της κοινοτικής ενότητας. Ανέφερε και τα εξής ο Τόρος:

    «[...] Αυτή η νέα θέση που δημιουργήθηκε σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ τα οποία μετατράπηκαν σε κομμάτι του διεθνούς δικαίου, θα μας απομονώσει περισσότερο, θα βαθύνει πιο πολύ την διαίρεση στο νησί και θα πλήξει τις διεθνείς σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες ούτως ή άλλως. [...]

    Στο Κυπριακό αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε δίκαιο όπως μέχρι σήμερα, είναι προϋπόθεση να ενεργούμε στον δρόμο του διεθνούς δικαίου, της κοινοτικής βούλησης και της κοινοτικής ενότητας. Παρέκκλιση από την νόμιμη βάση του ΟΗΕ είναι μια ενέργεια που θα κλιμακώσει την πόλωση. Η παρέκκλιση από την νόμιμη βάση θα υπηρετήσει και υπηρετεί φυσιολογικά το να χωριστεί ο λαός στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα. [...]

    Η Τουρκία είναι μόνη της αρμόδια βεβαίως να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο διαφορετικών στρατηγικών για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα και θα ασκήσει την δική της βούληση. Όμως, σε αυτό το πλαίσιο αυτή η νέα της θέση σε σχέση με την Κύπρο δεν βοηθά δυστυχώς την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας στην χώρα του τουρκοκυπριακού λαού. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στην Τουρκία το σαββατοκύριακο υπογράφει το οικονομικό «πρωτόκολλο» ο Σανέρ

    Η K?br?s (23.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα μεταβεί στην Τουρκία για υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου». Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Σανέρ είπε ότι αναγκάστηκαν να λάβουν κάποια μέτρα με ένα οικονομικό πακέτο προτού ξεκαθαρίσει προς τα πού πηγαίνει η πανδημία και πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστό κατά πόσον είναι ικανοποιητικό το υφιστάμενο πακέτο επειδή αναμένεται ένα 2021 πιο δύσκολο από οικονομικής άποψης.

    Σημειώνοντας ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο και βοήθεια από αλλού εκτός από την Τουρκία, ο Σανέρ ανέφερε ότι η τελευταία δόση που έλαβαν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου της περασμένης περιόδου ήταν 890 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), από τα οποία τα 66 εκατομμύρια δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, τα 350 εκατομμύρια στον «δημόσιο» τομέα, τα 120 εκατομμύρια στο ταμείο στήριξης της απασχόλησης και τα 90 εκατομμύρια στις φυλακές.

    Υποστηρίζοντας ότι «θέλει θάρρος να είναι κανείς στην κυβέρνηση αυτή την περίοδο», ο Σανέρ είπε ότι μερικοί από τους δρόμους που περιλαμβάνονται στο «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο και απευθυνόμενος στους «βουλευτές» ανέφερε ότι θα τους καλέσει εντός Ιουνίου στον βόρειο περιφερειακό δρόμο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Σανέρ είπε ότι αυτή την βδομάδα ήρθαν στα κατεχόμενα 3,000 φοιτητές και υπενθύμισε ότι ενώ συνεχίζονταν οι συζητήσεις για το κατά πόσον θα λάμβαναν στήριξη από την Άγκυρα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Τουρκία, έλαβαν στήριξη και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τις απαραίτητες πληρωμές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σανέρ είπε ότι αύξησαν στις 7,000 τα τεστ PCR που διενεργούν και ότι παρήγγειλαν τεστ αντιγόνου.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρικλί: Χωρίς χρήματα από την Τουρκία, δεν θα πληρωθούν οι μισθοί

    Η Yeni Duzen (23.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε τον Μάρτιο ως «μήνα εφιάλτη» για την οικονομία στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι αν δεν δοθούν χρήματα από την Τουρκία δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς στο «δημόσιο».

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Αρικλί ανέφερε ότι η «χώρα» δεν αντέχει ένα νέο κλείσιμο και υποστήριξε ότι «αν υψώσετε σημαία χρεοκοπίας, θα αποδεχθείτε ένα νέο κλείσιμο».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρικλί ανέφερε ότι η παροχή κονδυλίων από την Τουρκία εξαρτάται από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο «πρωθυπουργός» στην Άγκυρα και υπενθύμισε ότι και στην Τουρκία δεν είναι καλή η οικονομική κατάσταση. «Η Τουρκία διεξάγει έναν τεράστιο οικονομικό αγώνα. Αν δεν υπάρχει μεταφορά κονδυλίων, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι μισθοί του δημοσίου τον Μάρτιο», είπε και πρόσθεσε παρά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει είτε να προβούν σε δανεισμό ενός σοβαρού ποσού είτε να πάρουν χρήματα από την Τουρκία για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. Ανέφερε και τα εξής:

    «Θα έρθουν 17,500 φοιτητές. Αυτό το βήμα θα ζωντανέψει την οικονομία. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε τον τουρισμό από την 1η Απριλίου, όποιο και αν είναι το κόστος. Θα προκαλέσει σιγά σιγά άνοιγμα της αγοράς μετά τον Μάρτιο. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να περάσουμε τον Μάρτιο που είναι μήνας εφιάλτης».

    Ο Αρικλί είπε επίσης ότι το «κράτος» δεν διαθέτει άλλο εργαλείο δανειοδότησης, δεν απέμειναν χρήματα στις τράπεζες και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τέλους οι πόροι της «κεντρικής τράπεζας».

    Ερωτηθείς για το θέμα του τέως «υπουργού υγείας» Αλί Πιλλί, ο Αρικλί παραδέχθηκε ότι κάποτε λογομάχησαν με τον Πιλλί, ο οποίος είχε διαφωνίες και με άλλα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου». Είπε ότι οι αποφάσεις του «ανώτατου συμβουλίου λοιμωδών ασθενειών» πρώτα δίδονταν στα ΜΜΕ και μετά στους ίδιους. Πρόσθεσε και τα εξής: «Τότε αναγκαζόμασταν να εναρμονιστούμε, σαν να γινόμασταν καταγραφείς. Παραπονεθήκαμε πολλές φορές γι' αυτό. [...] Και αυτός παραπονιόταν. Μακάρι να μην δίνονταν στον Τύπο, έλεγε. Όμως, ήταν ένα συμβούλιο που υπαγόταν στον ίδιο. Το συμβούλιο ετοιμάζει τα μέτρα, δίδει τις αποφάσεις στον υπουργό και ο υπουργός τις μοιράζεται με το υπουργικό συμβούλιο. Όμως δεν ακολουθείτο αυτός ο δρόμος. [...] Παραπονιόμασταν γι' αυτό, όμως αυτά δεν απαιτούσαν να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πιλλί: Ο Σανέρ μου είπε να παραιτηθώ γιατί του προκαλώ ζημιά

    Η K?br?s (23.02.21) γράφει ότι ο τέως λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι μετά την δημοσίευση των πληροφοριών περί απομάκρυνσής του από το «υπουργείο» υγείας, τον κάλεσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ στο γραφείο του και του είπε να παραιτηθεί διότι του προκαλεί ζημιά.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της K?br?s TV, ο Πιλλί ανέφερε ότι σοκαρίστηκε για τον ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Σανέρ και ότι δεν κατάλαβε γιατί τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του. Πρόσθεσε και το εξής: «Του είπα 'είμαι επιτυχημένος με την ομάδα μου. Γιατί να παραιτηθώ; Δεν παραιτούμαι. Αν θέλεις, απομάκρυνε με εσύ'. Και εκείνος μου είπε ότι με αγαπά και δεν θα μπορούσε να με απομακρύνει από τα καθήκοντά μου. Δεν το περίμενα αυτό από τον κ. Ερσάν. Με παραξένεψε πολύ».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πιλλί απέδωσε την απομάκρυνσή του από το «υπουργείο» σε ένα οργανωμένο παιχνίδι εναντίον του, αλλά απέφυγε να πει αν αυτό έγινε για να εκπληρωθεί υπόσχεση που δόθηκε στην Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, αφήνοντας την απάντηση αυτού του ερωτήματος στην κρίση του «λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Έκκληση για «πρόωρες εκλογές» από την αντιπολίτευση

    Υπό τον τίτλο «Έκκληση για πρόωρες εκλογές στο UBP από την αντιπολίτευση», η Detay (23.02.21) γράφει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ολομέλειας της «βουλής» στα κατεχόμενα, απαιτήθηκε η άμεση παραίτηση της «κυβέρνησης» και η διεξαγωγή άμεσα «πρόωρων εκλογών» από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι η εμπιστοσύνη της «κυβέρνησης» έχει εκμηδενισθεί και από αυτή την ώρα και μετά δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης ούτε στην υγεία, οικονομία, παιδεία ή οικονομία, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κατέλθουν σε «πρόωρες εκλογές» το συντομότερο δυνατόν όταν το επιτρέψει η πανδημία.

    Ο Έρχουρμαν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, έκανε έκκληση να καθορισθεί ημερομηνία για «πρόωρες εκλογές» πριν τον Ιούνιο, για να μην κλαπεί περισσότερος χρόνος από το «λαό».

    Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), ανέφερε ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να παραιτηθεί η «κυβέρνηση μειοψηφίας» του UBP-DP-YDP [Κόμμα Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικό Κόμμα-Κόμμα Αναγέννησης] και να κατέλθουν σε «πρόωρες εκλογές» το συντομότερο δυνατόν, που θα καθορίσει η επιδημιολογική επιτροπή. Σημειώνοντας ότι ο σχηματισμός της «κυβέρνησης μειοψηφίας» με την στήριξη τριών «βουλευτών», που είχαν παραιτηθεί λόγω πιέσεων δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στο «λαό», ο Όζγιγιτ είπε: «Μην κλέβετε άλλο το χρόνο αυτού του λαού, κάντε αυτό που πρέπει να γίνει».

    Επικρίνοντας του χειρισμούς της «κυβέρνησης» στο θέμα της πανδημίας, ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε: «Στο θέμα του χειρισμού της κρίσης, η κυβέρνηση έμεινε ιδία τάξη με όλη την σημασία της λέξεως». Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τους λανθασμένους χειρισμούς της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά και από τις νέες πολιτικές κρίσεις, που προστέθηκαν, ο Όζερσαϊ είπε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει πολιτική κρίση στην χώρα. Η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση έχει εκμηδενιστεί, δεν μπορούν να θέτουν περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία το λαού και την οικονομία της χώρας» και κάλεσε την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν.

    Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ο «πρωθυπουργός» Σανέρ δεν τους έχει πείσει ακόμη για τους λόγους που έδιωξαν τον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί από τη θέση του, προσθέτοντας ότι σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες αλλαγές.

    (ΔΨ)

    [07] Ισχυρισμοί περί εμποδίων στις διελεύσεις μη ΕΕ πολιτών

    Υπό τον τίτλο «Ακόμη ένα κτύπημα», η Diyalog (23.02.21 Diyalog) ισχυρίζεται ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε σκληρότερα μέτρα για να εμποδίσει τις διελεύσεις των υπηκόων τρίτων χωρών στα κατεχόμενα, που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Πάφου και Λάρνακας.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι και Ισραηλινοί υπήκοοι, που χρησιμοποιούν τα εν λόγω αεροδρόμια, δεν μπορούν πια να εισέλθουν στο «βορρά» [κατεχόμενα], προσθέτοντας ότι από τον Μάρτιο ούτε οι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Επιπρόσθετα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι Βρετανοί, που εισήλθαν στο «βορρά» μέσω των βρετανικών βάσεων, δεν θα μπορούν πια να επιστρέφουν από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου, σχολιάζοντας το γεγονός σε τηλεφωνική σύνδεση σε εκπομπή του tv2020, ισχυρίστηκε ότι αυτή η απόφαση, που εμποδίζει την διέλευση των μη κατόχων διαβατηρίων της ΕΕ στη «χώρα» μας, είναι παραβίαση της ελευθερίας της μετακίνησης.

    Υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να περιορίζει την ελευθερία της μετακίνησης», ο Ατάογλου είπε: «Μετά το πρωτόκολλο ανάμεσα στο 'νότο» [Κυπριακή Δημοκρατία] και το Ισραήλ, ήλθαν σε επικοινωνία μαζί μας. Είχαμε συναντήσεις το περασμένο Σάββατο σχετικά με την έλευση [τουριστών] από την αγορά του Ισραήλ σε μας. Εγώ είπα 'σίγουρα θα κάνουμε άνοιγμα, όμως πρέπει μια μερίδα των ανθρώπων μας να εμβολιασθεί΄. Συναντήθηκα με εταιρεία που ενδιαφέρεται για την αγορά του Ισραήλ. Τους ανέφερα ότι θα μπορούν να έρχονται στη χώρα μας μέσω του 'νότου', αλλά εάν δεν γίνεται, θα ζητήσω να έρχονται στη χώρα μας μέσω του αεροδρομίου Ερτζάν [παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου]. Αυτό σημαίνει, ότι μετά το άνοιγμα θα μπορεί η αγορά από το Ισραήλ να έρχεται στη χώρα μας από το Ερτζιάν».

    Στη συνέχεια, ο Ατάογλου σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες στο άνοιγμα του τουρισμού και της παιδείας, προσθέτοντας ότι έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τρεις χιλιάδες φοιτητές στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι έχουν δηλώσει ότι μπορούν να φθάνουν εμβολιασμένοι τουρίστες στα κατεχόμενα, χωρίς να τίθενται σε καραντίνα.

    (ΔΨ)

    [08] Δεκαέξι νέα κρούσματα του Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Haberator (23.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,907 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 16 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 11 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και τα δύο ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 31 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 510,078 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,232 κρούσματα Covid-19, 2,831 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 377 ασθενών, 103 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 271 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τρεις ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (ΔΨ)

    [09] Προσπάθειες για επιστροφή των ξένων φοιτητών στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (23.02.21) γράφει ότι ανακοινώθηκε η άρση του αριθμού περιορισμών των πτήσεων στα κατεχόμενα, που ήταν δύο πτήσεις την ημέρα. Σύμφωνα με αεροπορική οδηγία ΝΟΤΑΜ, που δημοσίευσε το λεγόμενο υπουργείο δημοσίων έργων και συγκοινωνιών, η απόφαση αυτή λήφθηκε για να είναι δυνατόν να μεταφερθούν οι φοιτητές υπήκοοι τρίτων κρατών, που φοιτούν στα «πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ», στα κατεχόμενα.

    Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι οι φοιτητές θα τίθενται σε καραντίνα με την άφιξη τους στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak (22.02.21), η λεγόμενη υπουργός δημοσίων έργων και συγκοινωνιών Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι, σε δηλώσεις στο σταθμό, ανέφερε ότι άρθηκε ο περιορισμός των πτήσεων, για να μπορέσουν γύρω στους 17 χιλιάδες τελειόφοιτους φοιτητές, που μένουν στο εξωτερικό και φοιτούν στην «ΤΔΒΚ», να έλθουν στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας την άρση των περιορισμών των πτήσεων στην διαδικτυακή εκπομπή Haber K?br?s του Χουσεΐν Εκμεκτσί, ο τέως λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και συγκοινωνιών Τολγκά Άτακαν είπε ότι η οικονομία δεν πηγαίνει καλά και ότι δεν μπορούν να μείνουν περισσότερο κλειστοί, γι' αυτό πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων για να μπορέσουν να έλθουν οι φοιτητές στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι η χωρητικότητα των κέντρων πανδημίας είναι περιορισμένη, ο Άτακαν είπε ότι μπορεί να συμπεριληφθούν και οι φοιτητικές εστίες καθώς και να ανοιχθούν νέα κέντρα πανδημίας.

    (ΔΨ)

    [10] Δρόμους 300 χιλιομέτρων θα φτιάξει η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Gunes (23.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αντίλ Καραισμαϊλογλου δήλωσε ότι θα «εφοδιάσουν» την κατεχόμενη Κύπρο με ένα μοντέρνο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Tweeter, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου τους, θα φτιάξουν και θα επιδιορθώσουν δρόμους πέραν των 300 χιλιομέτρων.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αύξηση 20% στις τιμές των φαρμάκων

    Η Avrupa (23.02.21) γράφει ότι άρχισε να εφαρμόζεται και στα κατεχόμενα η αύξηση της τάξης του 20% στις τιμές των φαρμάκων που τέθηκε σε ισχύ από το σαββατοκύριακο στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι το 75% των φαρμάκων τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα «κρατικά» φαρμακεία στα κατεχόμενα προέρχεται από την Τουρκία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η τουρκοκυπριακή ένωση φαρμακοποιών ανέφερε ότι υπεύθυνοι για την αύξηση στην τιμή των φαρμάκων που θα επηρεάσει άμεσα τους «πολίτες» είναι οι «αρμόδιοι», οι οποίοι διοικούν τον τομέα της υγείας και των φαρμάκων με «εφήμερες λύσεις».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου καταγγέλλει στα ΗΕ τα «άδικα εμπάργκο και απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (22.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι έμεινε σιωπηλή στο θέμα της δολοφονίας των 13 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Γκαρά του Βόρειου Ιράκ από την «τρομοκρατική οργάνωση» του PKK.

    «Χωρίς την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας και ακολουθώντας μια πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, δεν μπορούμε να απαλείψουμε αυτή την απειλή», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια προχώρησε σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις διάφορες απειλές που δέχθηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να είναι δεσμευμένοι στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η στρατηγική για μεταρρυθμίσεις στη δικαστική εξουσία, το τροποποιητικό πακέτο που έγινε αποδεκτό πέρυσι και το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα ανακοινώσουμε σύντομα αποτελούν ουσιαστικά βήματα των προσπαθειών μας», είπε.

    Αναφερόμενος στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Γάζα κλπ, ο Τσαβούσογλου κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συμβάλει στην επικράτηση της δικαιοσύνης.

    Κάνοντας αναφορά στους Τουρκοκύπριους, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, συνεχίζουν να ζουν κάτω από άδικα εμπάργκο και σε απομόνωση. Παρά τις πιέσεις αυτές, οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [02] Επικρίσεις Έρντογαν εναντίον τη ΕΕ και ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.02.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο 9ης Ιουλίου στην Σμύρνη με θέμα το προσφυγικό, επέκρινε την ΕΕ ότι ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και ότι παρέχει στήριξη στην Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων, κατηγορώντας την ότι δεν έχει πράξει αυτά που της αναλογούν για τα 4 εκ. πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

    «Ενώ η ΕΕ δίνει στήριξη ύψους 3 δις Ευρώ για 100,000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι στην Τουρκία που φιλοξενεί 4 εκ. πρόσφυγες», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει παραχωρήσει κονδύλι ύψους 6 δις, όπως προβλέπει η συμφωνία της 18ης Μαρτίου του 2016. Ο Τούρκος Προέδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν μιλά σωστά και ότι ψεύδεται συνεχώς απέναντι στην Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ανθρωπότητα έχει μείνει στην ιδία τάξη στο θέμα χειρισμού των προσφύγων όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο και στον ποταμό Έβρο», ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι παρόλο που οι δυτικές χώρες διαμαρτύρονται συνεχώς για το προσφυγικό, εντούτοις οι χώρες που έχουν αναλάβει το πραγματικό βάρος δεν είναι αυτές, αλλά είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για το ότι παρέχει στήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις του YPG/PKK, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ενδιαφέρονται για τους πρόσφυγες αλλά παρέχουν στήριξη και βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες. Τι είδους σύμμαχοι είναι αυτές οι δύο χώρες [ΗΠΑ και Τουρκία] εντός του ΝΑΤΟ», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταπολεμά την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες όπου και αν βρίσκονται.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (23.02.21), μιλώντας στο 7ο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σμύρνη, ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν, απαντώντας στις επικρίσεις του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εναντίον του γαμπρού του Μπεράτ Άλμπαϊρακ, υποστήριξε ότι στόχος του CHP είναι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να απομακρύνουν το θυμό που προκλήθηκε έναντι στο PKK εξαιτίας της επίθεσης και δολοφονίας των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Γκαρά.

    Υποστηρίζοντας ότι το CHP το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιήσει τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την οικογένεια του και έχει αρχίσει εκστρατεία εναντίον τους, ο Έρντογαν, υπενθύμισε το έργο του Μπεράτ Άλμπαϊρακ όταν διετέλεσε Υπουργός Ενέργειας και τα διάφορα έργα που φέρουν την υπογραφή του.

    «Τα βήματα που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στον τομέα της ενέργειας έγιναν με βάση τη στρατηγική και τις προετοιμασίες που ανέπτυξε ο κ. Μπεράτ κατά τη θητεία του στο υπουργείο. Επιπλέον, οι έναρξη των γεωτρήσεων και των σεισμικών ερευνών για εντοπισμό αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, είναι ένα έργο που φέρει την δική του υπογραφή. Αγοράσαμε δύο σεισμικά πλοία, έχουμε 3 γεωτρύπανα και τώρα περιμένουμε και το τέταρτο. Τι είναι όλα αυτά; [...]», διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

    (ΑΚ)

    [03] «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά αναζητούν παραχωρήσεις και όχι λύσεις»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.02.21) δημοσιεύει άρθρο του Δρ. Χουσεϊν Ισικσάλ (Huseyin Is?ksal), ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία και μέλος της επιτροπής διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

    Στο άρθρο του ο Ισικσάλ αναφέρει ότι σημαντικές εξελίξεις πραγματοποιούνται στην Κύπρο και τη θάλασσα του Αιγαίου και υποστηρίζει ότι ο κύριος παράγοντας αυτής της νέας δυναμικής είναι αναμφίβολα τα βήματα που έλαβε η τουρκική πλευρά και η επιθυμία για συμβιβασμό.

    «Κοιτάζοντας την άλλη πλευρά του νομίσματος, η ελληνική πλευρά δεν θέλει όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στο τραπέζι στις διερευνητικές συνομιλίες, τις οποίες ξεκίνησε δηλώνοντας ότι θα συζητήσει μόνο τον περιορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, δηλαδή, θέτοντας προϋποθέσεις», αναφέρει στο άρθρο και προσθέτει ότι αυτή η νέα διαδικασία ξεκίνησε με την απόσυρση του Τουρκικού πλοίου Oruc Reis με στόχο να προκύψουν λύσεις και πήρε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το 2020 όταν πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες δεν διεξήχθησαν εδώ και τεσσεράμισι χρόνια λόγω της έντασης μεταξύ των μερών.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά και πάλι, με θετική προσέγγιση, ανακοίνωσε στον κόσμο το μήνυμα: «Είναι δυνατόν να λυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, έχουμε πλήρη βούληση για αυτό, η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων», μέσω των ανώτατων αρχών του κράτους. «Ομοίως, η τουρκική πλευρά, η οποία έχει πολύ θετική στάση απέναντι στον προγραμματισμό της ανεπίσημης διάσκεψης στο Κυπριακό, συνέχισε τη θετική της προσέγγιση με το μήνυμα ότι αν το σημείο που πρέπει να επιτευχθεί είναι η λύση, είναι μέσω νέων και δημιουργικών ιδεών», αναφέρεται στο άρθρο.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αρθρογράφου, η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», (όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) «η οποία αρνήθηκε να μοιραστεί την εξουσία, την πολιτική ισότητα, τους φυσικούς πόρους και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους σε όλες τις διαπραγματεύσεις από το 1968», λέει ότι θα ορίσει ολόκληρο το νησί ως «πατρίδα» του και θα το «ενώσει». Αναφέρει επίσης ότι τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Τουρκίας αυξάνουν περαιτέρω τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, και δημιουργούν την ελπίδα των πολιτικών παραχωρήσεων στον τομέα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

    «Εάν η τουρκική πλευρά κάνει αυτές τις παραχωρήσεις, η όρεξη της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει στο άρθρο ο Ισικσάλ, που υποστηρίζει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του τουρκικού ναυτικού και θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την Τουρκία και στον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

    Υποστηρίζει επίσης ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και το χέρι φιλίας που απλώνει η Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται αντιληπτές από την Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά ως ευκαιρίας εκμετάλλευσης και άσκησης της «επεκτατικής πολιτικής τους».

    Υποστηρίζει επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να διαβάσουν καλά τις διεθνείς εξελίξεις και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας το ατού της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα οδηγήσουν την Τουρκική πλευρά σε παραχωρήσεις. [...]

    «Οι προσπάθειες αυτών των δύο χωρών, οι οποίες έχουν περιορισμένη πολιτική, οικονομική και δημογραφική εξουσία, να χειριστούν ολόκληρη την πολιτική της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αντίθεση στην Ένωση», υποστηρίζει.

    «Εν κατακλείδι, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις. Καμία πλευρά δεν θα επωφεληθεί από μια τόσο μεγάλη πολιτική αναταραχή», αναφέρει στο άρθρο.

    (ΚΣ)

    [04] Αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα-2021, ανακοινώνει το Υπουργείο Άμυνας

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (22.02.21), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από τις 25-Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα-2021 (Mavi Vatan-2021) σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

    Το Υπουργείο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα-2021 είναι μια προγραμματισμένη άσκηση του Τουρκικού Ναυτικού που στόχο έχει να αξιολογήσει το επίπεδο προετοιμασίας των πλοίων, των μονάδων και στρατηγείου που υπάγεται στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, να εξετάσει τα βασικά χαρακτηριστικά δράσης των Υπεύθυνων ομάδων, και να αναβαθμίσει το επίπεδο προετοιμασιών όλων των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση.

    Στην άσκηση, θα συμμετέχουν από τις Ναυτικές Δυνάμεις 82 συνολικά πλοία, 5 αεροπλανοφόρα, 12 ελικόπτερα με μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, Μονάδες ναυτικού πεζικού, ομάδες διάσωσης, 82 πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, Amphibious Marine Corps, Underwater Assault, Underwater Defense, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επιθετικά ελικόπτερα, αεροπλάνα F-16 και F-4 και ιπτάμενα ραντάρ.

    (ΑΚ)

    [05] Ετοιμάζεται για ανασχηματισμό και αλλαγές στην ηγεσία του ΑΚΡ ο Ερντογάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (23.02.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές, τόσο στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όσο και στην κυβέρνηση.

    Η ιστοσελίδα, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, γράφει ότι καθώς το ΑΚΡ βρίσκεται στην διαδικασία των προετοιμασιών για το μεγάλο του συνέδριο που θα γίνεις τις 24 Μαρτίου, υπάρχουν πληροφορίες παρασκηνιακά, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές, που αφορούν και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Λέγεται ότι ο Ερντογάν θα κάνει προετοιμασίες για το 2023 εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία με αυτές τις αλλαγές. Το μήνυμα δίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ ότι, παρά όλα τα αρνητικά βήματα που προέρχονται από αυτές, θέλουν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με βάση μια κατάσταση «win-win». Η Τουρκία από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία της Δύσης, όπως είναι γνωστό, θέλει να δει συγκεκριμένα βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή περίοδο, σύμφωνα με την είδηση.

    (ΚΣ)

    [06] Πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα τριμερής σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (23.02.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι μεταβαίνουν σήμερα στην Άγκυρα οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov και του Τουρκμενιστάν Rasit Meredov, για να παραστούν στην τριμερή σύνοδο συνεργασίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν.

    Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν θα γίνει δεκτός και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογταν όπου αναμένεται στη συνάντηση να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Επίσης, στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο Αζέρος Υπουργός Εξωτερικών Ceyhun Bayramov θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συνάντηση, θα συζητηθούν οι διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών και η ανάπτυξη της συνεργασίας τους σχετικά με διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 8,104 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (22.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,104 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 118,816 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 78 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,690. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 623 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,646,526 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,138. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,529,450.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 32,436,998 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,189 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,4%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 23 February 2021 - 12:13:12 UTC