Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 19/2021 29.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αν δεν βρεθεί λύση θα αρχίσουν αγώνα για αναγνώριση, λέει ο Τατάρ
  • [02] Νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα
  • [03] Στα 47 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [04] Πιλλί: Χρειάζεται κλείσιμο άλλες 21 μέρες, ακόμα 21 κρούσματα από ψες
  • [05] Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός» για το 2021
  • [06] Σύλληψη στα κατεχόμενα και «έκδοση» υπόπτου της οργάνωσης FETO στην Τουρκία
  • [07] Δεν επιτρέπεται η έκδοση των «πολιτών της ΤΔΒΚ» σε άλλη χώρα
  • [08] Αυξάνονται οι θάνατοι Κυπρίων στην Βρετανία από Covid-19
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την πλήρη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα
  • [02] ΣΕΑ: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο
  • [03] Δύο νέες τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις στα ανοικτά της Κύπρου
  • [04] Σταθερό στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το ΑΚΡ δηλώνει ο Ουνάλ
  • [05] Ζυμώσεις στο παρασκήνιο για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία
  • [06] Στις 7,279 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία
  • [07] Η Τουρκία παρέλαβε ακόμη 3,5 εκ. δόσεις του εμβολίου Sinovac

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αν δεν βρεθεί λύση θα αρχίσουν αγώνα για αναγνώριση, λέει ο Τατάρ

    Στις «πραγματικότητες» της Κύπρου στηρίζεται η πολιτική την οποία εκπροσωπεί, δηλαδή η φόρμουλα των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (29.01.21, kibrispostasi.com).

    Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Τατάρ είπε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και ότι ακολουθεί αυτή την πολιτική με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. «Είναι πολύ σημαντική η πολιτική που θέτουμε επί τάπητος αυτή την στιγμή. Δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί αποτέλεσμα από τις διάφορες προσπάθειες που έγιναν για να συσταθεί εκ νέου μια συνεταιρική δημοκρατία σε ομοσπονδιακή βάση κατά την διάρκεια διάφορων περιόδων στην Κύπρο», ανέφερε.

    Ισχυριζόμενος ότι το 2017 στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά «αναποδογύρισε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» παρά την καλή βούληση της τουρκικής πλευράς, ο Τατάρ είπε ότι στο στάδιο αυτό ξεκαθάρισε η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ως ΤΔΒΚ και Τουρκία δεν θέλουμε πια να πάμε πίσω στα παλιά. Τελικά το σεβάστηκαν αυτό και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Στην άτυπη συνάντηση 5+1 όλοι θα μπορέσουν να εξηγήσουν την στάση τους. Αν έρθει πρόσκληση, που φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή την συνάντηση θα θέσουμε επί τάπητος τη βούλησή μας. Θα πούμε το εξής: 'Εμείς πλέον υποστηρίζουμε την συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και περιέχει την κυριαρχική ισότητα'. Από εδώ και μπρος, αυτή είναι η πολιτική μας στάση. Άλλωστε, λέγοντας αυτό κέρδισα τις εκλογές. Το θέτουμε αυτό επί τάπητος με την έγκριση που λάβαμε από τον λαό μας. Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία που μας στηρίζει πλήρως. Η Τουρκία είναι και εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα και η ισχυρότερη χώρα αυτής της περιοχής [...]

    Αν δεν ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες της Κύπρου και μας οδηγήσουν σε έναν εξαναγκασμό με εξωπραγματικές προσεγγίσεις όπως 'έτσι θέλει η ΕΕ, έτσι θέλει η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι είναι η μόνη αναγνωρισμένη χώρα, έχει περισσότερη αξία εκείνο που λένε αυτοί', εμείς δεν θα το εγκρίνουμε αυτό. Με μιαν λύση επιβαλλόμενη μπορεί να βιωθούν χειρότερα από αυτά που βιώθηκαν το 1960 άλλωστε».

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» κατέστη ένα «κράτος» που το στάτους και η αξία του στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται καθημερινά, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Η πολιτική που εκπροσωπώ, δηλαδή η φόρμουλα των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, είναι πλέον μια πολιτική που βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου και είναι πολύ σημαντική. Συνεχίζουμε αυτή την πολιτική με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Είμαι ικανοποιημένος που θα βρίσκεται και η Τουρκία στην συνάντηση 5+1, διότι με την Τουρκία συμφωνούμε πλήρως».

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 2 Φεβρουαρίου, ο Τατάρ είπε ότι συζητούν συνεχώς τα θέματα με τον Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα συζητήσουν λεπτομερώς όλα τα θέματα και θα ξεκαθαρίσουν τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

    Σημειώνοντας ότι συναντήθηκε δύο φορές κατ' ιδίαν με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ με την οποία μίλησε και πολλές φορές τηλεφωνικώς, ο Τατάρ είπε ότι μεταφέρουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αν δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα αρχίσουν αγώνα για αναγνώριση με την στήριξη της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι όταν κοιτάξει κανείς τις πραγματικότητες στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη στο νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Ποτέ δεν μπορείτε να καταργήσετε αυτά τα δύο κράτη και να συστήσετε μιαν άλλη συνεταιρική δημοκρατία. Άλλωστε, ούτε οι Ελληνοκύπριοι έχουν αυτή την πρόθεση. Υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι που βασικά επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι και αυτό είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ο κόσμος αδίκως αποδέχεται ως τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κύπρου από το 1963 και η είσοδος των Τουρκοκυπρίων σε αυτήν ως μπάλωμα. Θέλουν να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απόσυρση της Τουρκίας από εδώ με μερικές παγίδες με τον καιρό και να μετατρέψουν αυτό το μέρος πιο πολύ σε ένα νησί υπό την ηγεμονία των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων εντός της ΕΕ. Εμείς είμαστε πλήρως αντίθετοι με αυτό».

    Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις από την ταυτότητά τους, το μέλλον τους και την Τουρκία για να υπάρξει λύση σώνει και καλά, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πλήρης στήριξη της Τουρκίας ενίσχυσε περισσότερο το «κράτος» τους και αύξησε την πίστη τους στην «υπόθεσή» τους.

    Αναφερόμενος ξανά στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στις 25 Ιανουαρίου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όταν εξήγησε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις απόψεις του με τα επιχειρήματα που έθεσε, κοίταξε την έκφραση στο πρόσωπο του Γκουτέρρες, ο οποίος «δεν μπόρεσε να πει έχεις άδικο». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Ο Γκουτέρρες είπε 'έχω μπροστά μου μιαν αρμοδιότητα που μου ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ', αλλά μας δίδεται η ευκαιρία για να εξηγήσουμε ξανά την στάση μας σε αυτή την άτυπη διάσκεψη. Αυτή η διάσκεψη 5+1 διοργανώνεται κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας. Γνωρίζουν το βάρος της Τουρκίας και η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει λόγο στον κόσμο. Η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι ξεκάθαρη αυτή την στιγμή. Το γεγονός ότι βρίσκεται η Τουρκία στο τραπέζι μας δίδει δύναμη».

    Σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν την διαδικασία με οποιοδήποτε συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στο νησί σε θέματα στα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν όλοι αλλά αυτή η συνεργασία δεν σημαίνει ότι «η κατάσταση θα μετατραπεί σε μιαν συνομοσπονδιακή δομή».

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα κρούσματα με προέλευση τις ελεύθερες περιοχές αυξάνονται στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μόνο με εμβολιασμό θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώντας την Τουρκία για τα εμβόλια που τους αποστέλλει, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησε το θέμα των εμβολίων με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ισχυρίστηκε ότι στο θέμα των εμβολίων συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων είναι η ΕΕ και όχι οι Ελληνοκύπριοι. «Πήραμε την υπόσχεση ότι θα μας δοθεί το μερίδιό μας από τα εμβόλια που θα σταλούν στην Κύπρο από την ΕΕ», ανέφερε σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έλαβαν 2,250 δόσεις εμβολίων από την ΕΕ και δεν τους δόθηκε ξεκάθαρος αριθμός σε σχέση με την συνολική ποσότητα που θα τους σταλεί από την ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Σταμάτησε η διακίνηση ανάμεσα στις επαρχίες», η K?br?s (29.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε ψες νέα αυστηρότερα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Μιλώντας μετά από συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σανέρ είπε ότι παράλληλα με το κλείσιμο των «επαρχιών» της Κερύνειας μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και της κατεχόμενης Λευκωσίας μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες και η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων σε όλες τις «επαρχίες» μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Οι εν λόγω αποφάσεις θα επαναξιολογηθούν στις 2 Φεβρουαρίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το λεγόμενο υπουργείο υγείας, οι νέες αποφάσεις είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    1) Παρατείνεται μέχρι νεοτέρας η ισχύς των αποφάσεων που εφαρμόζονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 και αφορούν την υποχρεωτική καραντίνα ατόμων που εισέρχονται στα κατεχόμενα αναλόγως της χώρας προέλευσής τους.

    2) Μέχρι την επαναξιολόγηση της κατάστασης στις 2 Φεβρουαρίου 2021 σταματούν όλες οι δραστηριότητες και η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων στην Κερύνεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 και στις «επαρχίες» της Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Τρικώμου, Μόρφου και Λεύκας μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021. Παραμένουν ανοικτές επιχειρήσεις που παρέχουν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης, φούρνοι, κρεοπωλεία και υπεραγορές. Τα εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργούν από τις 06.00 μέχρι τις 23.59 η ώρα προσφέροντας μόνο υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης φαγητού. Την λειτουργία τους θα συνεχίσουν και οι αλευρόμυλοι, τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών και οι προμηθευτές ζωοτροφών, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι παραγωγοί και οι διανομείς νερού.

    3) Σταματά η διακίνηση ανάμεσα στις «επαρχίες». Θα επιτρέπεται η διακίνηση ανάμεσα στις επαρχίες μόνο στους εξής επαγγελματίες σε περίπτωση που παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την ιδιότητά τους: «αστυνομικούς», «πυροσβέστες», εργαζόμενους στην «πολιτική αεροπορία», τυπογράφους, εργαζόμενους στην «αρχή ηλεκτρισμού», στους «δήμους» και στις τράπεζες, λογιστές, δημοσιογράφους κατόχους «κίτρινης δημοσιογραφικής ταυτότητας» και/ή και εργαζόμενους στον Τύπο. Θα συνεχίσουν να διακινούνται επίσης και οι εργαζόμενοι στο «δημόσιο» για σκοπούς που θεωρούν οι προϊστάμενοί τους ότι χρειάζεται για εκτέλεση της εργασίας τους.

    4) Προτείνεται η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας.

    5) Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 τα μαθήματα θα διεξάγονται εξ αποστάσεως σε όλα τα «κρατικά» και ιδιωτικά σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των τάξεων της προδημοτικής. Από αυτή την πρακτική εξαιρούνται τα νηπιαγωγεία και τα κέντρα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    6) Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και έχουν αρχίσει θεραπεία στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές θα μπορούν να διακινούνται χωρίς να υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα. Όμως τα άτομα αυτά και οι συνοδοί τους υποχρεούνται να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες μέρες. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν ξανά σε εξέταση PCR εφτά και δεκατέσσερις μέρες μετά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα και να υποβάλουν τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης στο «υπουργείο» υγείας.

    7) Άτομα που διεξάγουν εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δεν θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα.

    8) Τα ασθενοφόρα θα μπορούν να περνούν μέσω κατεχόμενων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη χωρίς την υποχρέωση καραντίνας μόνο για σκοπούς υγείας. Όλες οι υπόλοιπες διελεύσεις από το εν λόγω οδόφραγμα θα υπόκεινται σε καραντίνα.

    9) Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 72 ώρες.

    10) Άτομα που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ, στις Βρετανικές Βάσεις, στη νεκρή ζώνη και στην Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 72 ώρες.

    11) Οι κηδείες θα διεξάγονται μόνο με την παρουσία συγγενών πρώτου βαθμού.

    12) Τερματίζονται οι αγώνες και οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα.

    13) Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές θα υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

    14) Άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα θα υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.

    15) Άτομα που διαμένουν στο Πέργαμος και ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων θα μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους και να μην τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

    16) Συνεχίζει να ισχύει η απόφαση για τερματισμό δραστηριοτήτων όπως εγκαίνια επιχειρήσεων, γάμοι, κινηματογράφοι, θέατρα, ομαδικές προσευχές κλπ.

    17) Τερματίζονται οι επισκέψεις σε σπίτια και δεν επιτρέπεται η συνάθροιση στο ίδιο σπίτι μελών πέραν των διαμενόντων σε αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 47 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (29.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 3,605 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 47 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 33 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 13 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι ένας ασθενής εισήχθη χθες σε μονάδα εντατικής φροντίδας και 8 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 12 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 30 στην Κερύνεια, το ένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το ένα στη Μόρφου και τα 2 στο Τρίκωμο.

    Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 395,698 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,208 κρούσματα Covid-19, 1,834 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 360 ασθενών, 88 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 263 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πιλλί: Χρειάζεται κλείσιμο άλλες 21 μέρες, ακόμα 21 κρούσματα από ψες

    Η K?br?s Postas? (29.01.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι μετά τα 47 νέα κρούσματα Covid-19 που ανακοινώθηκαν χθες, βρέθηκαν ακόμα 21 άτομα θετικά στον ιό από ψες μέχρι σήμερα το πρωί.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak την Παρασκευή το πρωί, ο Πιλλί ανέφερε ότι δεν θα είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία μέσα σε επτά ημέρες και ότι θα μπορούσε να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού σε περίπτωση που η «χώρα» μείνει κλειστή για άλλες 21 ημέρες. Σημείωσε και το εξής:

    «Μπορεί να θυμώσουν κάποιοι, αλλά είμαι ειλικρινής. Λέω κάποια πράγματα εκ των προτέρων. Δεν ελέγχεις αυτή την πανδημία μέσα σε εφτά ημέρες. Δεν γίνεται κλείσιμο απλώς για το θεαθήναι. Χρειάζονται τουλάχιστον 21 ημέρες. Θέλει τουλάχιστον 21 ημέρες για να ελεγχθεί η πανδημία. Μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μπορούμε να βρούμε τα μολυσμένα άτομα μόνο μετά από επτά ημέρες τουλάχιστον».

    Υποστηρίζοντας ότι παρά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα υπάρχουν κάποιοι που κυκλοφορούν και επισκέπτονται τους γείτονές τους, ο Πιλλί επεσήμανε την ευθύνη του «λαού» σε αυτό το θέμα και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να δούμε την πηγή του. Εξουσιοδοτήθηκαν οι δήμοι στο θέμα των ελέγχων τόσο για τιμωρία όσο και για κλείσιμο. Η αστυνομία μας αυξάνει τους ελέγχους μαζί με τους δήμους μας».

    Σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο, ο Πιλλί είπε ότι δεν μπορούν να χάσουν το 2021 και ότι «δεν έχει απομείνει οικονομία».

    Ο λεγόμενος υπουργός παραδέχθηκε ότι άργησαν να λάβουν απόφαση για γενικό κλείσιμο σε όλη την κατεχόμενη περιοχή και κάλεσε όλους σε ενότητα, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 2020. «Πρέπει να κερδίσουμε», είπε.

    Αναφερόμενος σε έλλειψη νοσηλευτών, ο Πιλλί είπε το εξής:

    «Παρά την διεξαγωγή της εξέτασης, δεν μπορούμε να προσλάβουμε λόγω τυπικοτήτων. Θα προσλαμβάναμε 40 νοσηλευτές. Μόλις τον Μάρτιο θα μπορέσουν να αρχίσουν δουλειά. Οι υποθέσεις σε αυτή την χώρα προχωρούν πολύ αργά. Αυτά πρέπει να διορθωθούν».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός» για το 2021

    Η Yeni Duzen (29.01.21) γράφει ότι εγκρίθηκε χθες με πλειοψηφία στην ολομέλεια της «βουλής» ο «προϋπολογισμός» του καθεστώτος για το 2021, ο οποίος ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια 210 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Η έγκριση του «προϋπολογισμού» επισπεύστηκε κατά μια μέρα κατόπιν απόφασης της «συμβουλευτικής επιτροπής» της «βουλής.

    Χθες εγκρίθηκαν τα κονδύλια για το «υπουργείο» εξωτερικών (121 εκατομμύρια 345 χιλιάδες 100 ΤΛ), το «υπουργείο» τουρισμού (116 εκατομμύρια 923 χιλιάδες 200 ΤΛ), την «αστυνομία» (493 εκατομμύρια 983 χιλιάδες 400 ΤΛ), το «υπουργείο» εσωτερικών (352 εκατομμύρια 10 χιλιάδες 900 ΤΛ), το «υπουργείο» εργασίας (400 εκατομμύρια 811 χιλιάδες 600 ΤΛ), το «υπουργείο» οικονομίας και το γραφείο του αναπληρωτή «πρωθυπουργού» (157 εκατομμύρια 954 χιλιάδες 400 ΤΛ) και το «υπουργείο» οικονομικών (4 δισεκατομμύρια 793 εκατομμύρια 753 χιλιάδες 100 ΤΛ).

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σύλληψη στα κατεχόμενα και «έκδοση» υπόπτου της οργάνωσης FETO στην Τουρκία

    Η K?br?s (29.01.21) γράφει ότι ως αποτέλεσμα συνεργασίας και συντονισμού της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, του «υπουργείου» εσωτερικών, του αρχηγείου «αστυνομίας» στα κατεχόμενα και του Τμήματος Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Λαθρεμπορίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο ονόματι Αχμέτ Γιγίτ, κατηγορούμενο ως μέλος της οργάνωσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν (FETO).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, υπήρχε απόφαση για ένταλμα σύλληψης του εν λόγου ατόμου, ως ύποπτο μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, από την Εισαγγελία στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας και θεωρείτο ως φυγάς στο πλαίσιο ερευνών για την οργάνωση FETO.

    Σημειώνεται ότι ο ύποπτος λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της μυστικής δομής του FETO εντός του αστυνομικού σώματος στην Αλεξανδρέττα. Ο Γιγίτ μεταφέρθηκε από το λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας στο λιμάνι Τασουτσού της Τουρκίας και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.

    (ΔΨ)

    [07] Δεν επιτρέπεται η έκδοση των «πολιτών της ΤΔΒΚ» σε άλλη χώρα

    Η Avrupa (29.01.21) γράφει ότι η λεγόμενη επίτροπος διοικήσεως (Ombudswoman) Εμινέ Ντιζνταρί δήλωσε ότι δεν θεωρείται «έγκλημα» η «έκφραση άποψης» στα κατεχόμενα λόγω της ιδιαιτερότητας του «νομικού τους συστήματος», υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» τους, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής. Διευκρίνισε ότι η έκφραση των ατομικών απόψεων είναι υπό την προστασία του «συντάγματος». «Αλλιώς, τα άτομα που εκφράζουν τις απόψεις τους θα βρίσκονταν φυλακή. Αυτή είναι μια προστασία και για τους δημοσιογράφους και για όλους όσους εκφράζουν την γνώμη τους. Είναι μέρος της νομικής μας δομής», πρόσθεσε η «επίτροπος διοικήσεως», σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα χρησιμοποιείται το αγγλοσαξονικό δίκαιο.

    Σχετικά με την συζήτηση στα κατεχόμενα «εάν μπορούν να εκδοθούν οι κατηγορούμενοι στην Τουρκία», η «επίτροπος» εφιστά την προσοχή στην συμφωνία με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι μόνο οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας μπορούν να «εκδοθούν» στην Τουρκία από τα κατεχόμενα. «Οι πολίτες της ΤΔΒΚ, που βρίσκονται στην ΤΔΒΚ δεν μπορούν να εκδοθούν σε καμιά άλλη χώρα», υπογράμμισε η «επίτροπος».

    (ΔΨ)

    [08] Αυξάνονται οι θάνατοι Κυπρίων στην Βρετανία από Covid-19

    Η Yeni Duzen (29.01.21) γράφει ότι 37 Τουρκοκύπριοι και 18 Ελληνοκύπριοι έχασαν την ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή Ένωση Νεολαίας.

    Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος της Ένωσης, Ναφιγιά Χορόζογλου επεσήμανε ότι αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ιός υπέστη μετάλλαξη. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, οι θάνατοι από τον ιό εντός της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο Λονδίνο ανέρχονται στο 4,7% του συνόλου, προσθέτοντας ότι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αποβιώσαντες αποτελούν το 3,1% των θανόντων.

    Σύμφωνα με την Χορόζογλου, από τα Χριστούγεννα έχασαν την ζωή τους 113 Τουρκοκύπριοι λόγω του Covid-19. Ο συνολικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχασαν την μάχη με την πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στους 260 και των καταγόμενων από την Τουρκία στους 65, ανέφερε η Χορόζογλου, η οποία ωστόσο σημείωσε ότι πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανόντων Τούρκων από κορωνοϊό στην Βρετανία.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την πλήρη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.01.21) ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Άγκυρα Dominick Chilcott, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μέλη του Συνδέσμου Διπλωματικών Ανταποκριτών, αξιολόγησε και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον στις σχέσεις Τουρκίας-Μεγάλης Βρετανίας, το ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ με το Brexit και το θέμα της αγοράς από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακό, ο Chilcott δήλωσε: «Δεν μας πέφτει λόγος εμάς να πούμε τι πρέπει να αποφασίσουν οι δύο πλευρές για τη λύση του Κυπριακού. Πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες. Ωστόσο, εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τα ΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να εξευρεθεί μια κοινή βάση μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσει να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Απαντώντας στην ερώτηση «Προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί και ποια θα είναι η στάση της χώρας σας που αποχώρησε από την ΕΕ με τη διαδικασία του Brexit την προσεχή περίοδο στο Κυπριακό;», o Πρέσβης Chilcott απάντησε ότι συνεχίζουν να έχουν έντονη άποψη ότι η διχοτόμηση του νησιού αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς λόγους για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και μια από τις αιτίες για την ύπαρξη διαφόρων προβλημάτων ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, ο Chilcott εξέφρασε την ίδια στιγμή την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού θα ήταν πολύ ευχάριστη και για τις δύο κοινότητες στο νησί αλλά την ίδια στιγμή θα δημιουργούσε μια καλύτερη γεωστρατηγική εικόνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Chilcott δήλωσε και τα εξής: «Ως μια χώρα που έχουμε ιστορικό παρελθόν με την Κύπρο, και μια χώρα εκ των εγγυητριών δυνάμεων στο νησί, νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ (Antonio Guterres) για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Δεν μας πέφτει λόγος εμάς να πούμε στις δύο πλευρές τι να αποφασίσουν. Είναι υποχρεωμένες να συμφωνήσουν από μόνες τους. Παρόλα αυτά, ότι και να συμβεί, εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τα ΗΕ, προκειμένου να συμβάλουμε έτσι ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί μια κοινή βάση μεταξύ των πλευρών και να μπορέσει να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές», είπε.

    Προβαίνοντας στην αξιολόγηση ότι μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα επιφέρει ευημερία και στις δύο κοινότητες και θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες τους για οικονομική ανάπτυξη, ο Chilcott δήλωσε ότι στην ουσία αυτό θα ήταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Ο Βρετανός Πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η χώρα του, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΕ και θα διαδραματίσει φιλικό ρόλο και για τις δύο κοινότητες στο νησί.

    Υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλονται κάποιες προσπάθειες με πρωτοβουλία των ΗΕ για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες τους από τη διάσκεψη που θα γίνει τις επόμενες βδομάδες από το ΓΓ του ΟΗΕ. «Ελπίζω ότι οι δύο κοινότητες στο νησί και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορέσουν να καθορίσουν την κοινή βάση που θα οδηγήσει στην επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών η οποία θα οδηγήσει τις δυο κοινότητες σε μια λύση», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ο Βρετανός Πρέσβης υπογράμμισε την έντονη επιθυμία των Τουρκικών και Βρετανικών εταιρειών να μπορούν να διεξαγάγουν εμπόριο μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν και να αγοράζουν η μια από την άλλη τα προϊόντα τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος της Μεγάλης Βρετανίας, ο Chilcott ανέφερε ότι η χώρα του κατέχει την τρίτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας. Για τη συμφωνία για διεξαγωγή Ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι αυτή δημιούργησε μεγάλη ευχαρίστηση και καθησυχασμό στις δύο χώρες.

    Κληθείς να σχολιάσει την αγορά από την Τουρκία του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, ο Chilcott αναφέρθηκε στη συνεργασία Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας στον αμυντικό τομέα. «Η Αγγλία και η Τουρκία είναι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η συνεργασία και οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αγγλίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αποτελείται από πολύ σημαντικά στοιχεία. Η χώρα μου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», είπε.

    Ο Chilcott, πρόσθεσε και τα εξής: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είχε κάποιους δογματισμούς όσον αφορά την αγορά των S-400 από την Ρωσία. Η στάση της Βρετανικής Κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα αυτό είναι σύμφωνη με τη στάση του ΝΑΤΟ. Ότι δηλαδή οι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αγοράζουν η να χρησιμοποιούν εξοπλισμό από τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό που αφορούν τις χώρες που κατέχουν νομιμά εξοπλισμό από τη Ρωσία από τις μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά νομίζω μόνο αυτές αποτελούν εξαίρεση. Εκφράζουμε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία στο μέλλον θα προτιμήσει τη συνεργασία με τη Βρετανική διεθνή αμυντική βιομηχανία αντί της Ρωσίας», είπε.

    (ΑΚ)

    [02] ΣΕΑ: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο

    Η Yeni Safak (29.01.21) γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο.

    Το ΣΕΑ πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση για το 2021 χθες υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας πηγάζουν από τον Διεθνή Νόμο και τις διεθνείς συνθήκες και ότι η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο σε κάθε πλατφόρμα, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

    (ΚΣ)

    [03] Δύο νέες τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις στα ανοικτά της Κύπρου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.01.21), η Τουρκία εξέδωσε χθες ακόμη δύο νέες Navtex στα ανοικτά της Κύπρου, δεσμεύοντας περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υδρογραφικού και Ωκεανογραφικού Τμήματος των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η μια θα γίνει στις 3-4 Φεβρουαρίου στον κόλπο της Μόρφου στα βορειοανατολικά της «ΤΔΒΚ» και η άλλη από τις 1-10 Φεβρουαρίου στα ανοικτά του Ριζοκαρπάσου στα βορειοδυτικά της «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [04] Σταθερό στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το ΑΚΡ δηλώνει ο Ουνάλ

    Η Milliyet (29.01.21) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μαχίρ Ουνάλ, αναφέρθηκε σε διάφορες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Κόμμα αναφορικά με τα ποσοστά που θα λάμβανε σε μία εκλογική αναμέτρηση.

    Όπως υποστήριξε ο Ουνάλ, το ΑΚΡ προβαίνει σε δημοσκοπήσεις από τρεις διαφορετικές εταιρείες κάθε τρεις μήνες και σε καμία από αυτές τα 2 τελευταία χρόνια δεν διαφάνηκε αλλαγή στα ποσοστά είτε του Κόμματος, είτε του Τούρκου Προέδρου. «Με άλλα λόγια, οι ψήφοι για τον Πρόεδρο μας δεν έπεσαν κάτω από το 52% και οι ψήφος του ΑΚΡ δεν ήταν κάτω από 40%», είπε και σημείωσε πως όσον αφορά τον Πρόεδρο υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 51-54% και όσον αφορά το κόμμα η διακύμανση είναι της τάξης του 40-44%.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα ποσοστά όλων των κομμάτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το ΑΚΡ, ο Ουνάλ ανέφερε πως λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 42,1%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 23,4%

    Φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 11,6%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 11,5%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 9,4%

    Κόμμα DEVA: 0,2%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Parti ): 0,2%

    Όσον αφορά στις Προεδρικές εκλογές, ο Ουνάλ υποστήριξε ότι ο νυν Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν λαμβάνει ποσοστό χαμηλότερο του 50%. Επικαλούμενος πληροφορίες, υποστήριξε πως αν συν-υποψήφιοι είναι ο Ερντογάν με τον Μουχαρέμ Ιντζέ και την Μεράλ Άκσενερ λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Ερντογάν: 53,65%

    Ιντζέ: 22,6%

    Άκσενερ: 12,6%.

    Σε μια άλλη επιλογή, αν στην εξίσωση περιέλθει και το όνομα του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Ερντογάν: 58%

    Ιντζέ: 24%

    Κιλιτσντάρογλου: 16%.

    (ΚΣ)

    [05] Ζυμώσεις στο παρασκήνιο για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (29.02.21) αναφέρεται στις πολιτικές ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στην Τουρκία αναφορικά με τις επαφές και τις συμμαχίες των κομμάτων και σημειώνει ότι τρία θέματα δείχνουν να κινούνται έντονα στο παρασκήνιο: Οι προσπάθειες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να διαλύσει την «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και Καλό Κόμμα (Iyi Parti), οι κινήσεις που κάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για επαφές με μικρότερα κόμματα και για πρόωρες εκλογές και τις επαφές που κάνει το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το AKP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αναζητούν τρόπους επέκτασης της «Λαϊκής Συμμαχίας», που απαρτίζεται από αυτά και σχεδιάζουν παράλληλα διάσπαση της την «Συμμαχία του Έθνους». Στόχος του είναι το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και το Καλό Κόμμα.

    Από την άλλη πλευρά, το CHP απευθύνεται στα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά από τη διάσπαση του ΑΚΡ, όπως το Κόμμα DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος με τα οποία συζητά τις αλλαγές του Συντάγματος, την αλλαγή του συστήματος και το θέμα των πρόωρων εκλογών και όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα τα θέματα αυτά εντείνουν τον διμερή διάλογο ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Από την άλλη πλευρά, το HDP έχει αρχίσει ήδη να έχει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχει ζητήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολλάογλου, τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον πρόεδρο του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον πρόεδρο του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν. Ο Καραμολλάογλου έδωσε την πρώτη απάντηση σε αυτό το αίτημα και η ηγεσία του HDP αρχίζει την σειρά των επαφών της με το Κόμμα της Ευδαιμονίας την Δευτέρα, επισημαίνει το T24.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 7,279 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.01.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,279 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 173,210 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 129 άτομα και 8,902. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 670 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,457,118 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 25,605 Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,340,216.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 29,181,125 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,751 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,01%.

    (ΑΚ)

    [07] Η Τουρκία παρέλαβε ακόμη 3,5 εκ. δόσεις του εμβολίου Sinovac

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.01.21) έφθασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία η δεύτερη παρτίδα εμβολίων (3,5 εκ. δόσεις) της Κινεζικής εταιρείας Sinovac, στα πλαίσια της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Κίνα για αγορά 10 εκ. δόσεων.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε παραλάβει την πρώτη παρτίδα εμβολίων από την Κίνα στις 30 Δεκεμβρίου που περιλάμβανε άλλα 3 εκ. δόσεις του εμβολίου.

    Επίσης, σύμφωνα με την Aksam (29.01.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια τελετής απονομής βραβείων της Οργάνωσης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK), αναφερόμενος στη εμβολιαστική διαδικασία στην Τουρκία, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι η 3η χώρα στον κόσμο που εκπονεί σχέδιο για ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19. «Τρέχουμε αυτή τη στιγμή 17 συνολικά μελέτες και 436 ερευνητές μας εργάζονται για την ανάπτυξη και εμβολίου και φαρμάκων. Επίσης, 127 κορυφαίοι ερευνητές από 21 διαφορετικές χώρες έχουν φθάσει στην Τουρκία για να εκπονήσουν αυτή την εργασία. Φέτος θα προστεθούν ακόμη 100 νέοι ερευνητές», είπε.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 29 January 2021 - 14:44:40 UTC