Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 234/2020 10.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Έκπληξη» χαρακτηρίζει ο Τύπος την νέα «κυβέρνηση»
  • [02] Αντιδράσεις Όζερσαϊ, Έρχουρμαν και Ακιντζί για την νέα «κυβέρνηση»
  • [03] Ο Οκτάι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην νεοσύστατη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα
  • [04] Ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ερτουγρούλογλου για τα νέα του καθήκοντα
  • [05] «Κυβέρνηση εστιασμένη στην Άγκυρα»
  • [06] Οι «υπηκοότητες» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει ο έποικος Ζάρογλου
  • [07] Τατάρ: «Χωρίς έδαφος, δεν υπάρχει κράτος»
  • [08] Δεν υπάρχει μέλλον για τους Τουρκοκύπριους σε έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [09] Είκοσι νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [10] Σύλληψη για κατοχή 39 αρχαίων αντικειμένων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Κύπρο και η Ανατολική Μεσόγειος»
  • [02] «Απογοητευτικό» χαρακτηρίζει ο Καλίν το προσχέδιο της ΕΕ για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας-Δηλώσεις για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [04] Η Ένωση Νεολαίας Τουρκίας πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
  • [05] H Google δημοσιεύει χάρτη με την Κύπρο να περιλαμβάνεται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας
  • [06] Νέα δημοσκόπηση δείχνει μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ και αύξηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης
  • [07] Στις 37,712 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία και 217 οι νεκροί χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Έκπληξη» χαρακτηρίζει ο Τύπος την νέα «κυβέρνηση»

    Η υποβολή του καταλόγου με τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου» από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο (10.12.20).

    Κάτω από τον τίτλο «Ιδού το υπουργικό συμβούλιο», η K?br?s γράφει ότι ανακοινώθηκαν οι «υπουργοί» που θα αναλάβουν καθήκοντα στον νέο συνασπισμό των κομμάτων UBP, DP και YDP και δημοσιεύει φωτογραφίες των νέων «υπουργών» μαζί με τα βιογραφικά τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» εγκρίθηκε από τον Τατάρ και σήμερα θα υποβληθεί στην «βουλή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο ένας «τεχνοκράτης» διορίστηκε το νέο «υπουργικό συμβούλιο» και αυτός είναι ο νέος λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Πρώτη φορά αναλαμβάνουν «υπουργείο» ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί και ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Κοράλ Τσαγμάν. Ο μόνος που διατήρησε το «υπουργείο» του είναι ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι άλλαξαν «υπουργεία» οι Κουτλού Εβρέν, Ντουρσούν Ογούζ, Ολγούν Αμτζάογλου και Ναζίμ Τσαβούσογλου, ενώ εκτός της νέας «κυβέρνησης» έμειναν οι Χασάν Τάτσοϊ και Φαϊζ Σουτζούογλου, οι οποίοι κατείχαν «υπουργείο» στην προηγούμενη «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-HP και διεκδίκησαν την προεδρία του UBP κατά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

    Κάτω από τον τίτλο «Ιδού αυτοί θα διοικήσουν», η Avrupa επισημαίνει το γεγονός ότι ο μόνος που διατήρησε το «υπουργείο» του είναι ο Πιλλί και ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν «υπουργείο» οι Σουτζούογλου και Τάτσοϊ. Σημειώνει επίσης ότι «κάθισε σε υπουργικό θώκο» και ο Ερτουγρούλογλου, ο οποίος κάποτε είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε το ντουφέκι του και θα έβγαινε στα βουνά να πολεμήσει. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο «βουλευτής» του DP, Κοράλ Τσαγμάν είχε δηλώσει «αν ο Ερχάν Αρικλί γίνει 'υπουργός', εγώ δεν θα συμμετέχω σε αυτή την κυβέρνηση», ενώ τώρα έχουν «υπουργοποιηθεί» και οι δύο. Επισημαίνει επίσης ότι διορίστηκε «υπουργός» συγκοινωνιών και έργων ο Ουνάλ Ουστέλ, τον οποίο είχε παύσει ο Τατάρ μετά το «σκάνδαλο του ιδιωτικού τζετ», δηλώνοντας ότι τον είχε ξεγελάσει.

    Εξάλλου, σε παραπολιτικό της σχόλιο, η εφημερίδα γράφει ότι όλοι συζητούν τους «υπουργούς» της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP, όμως πρέπει να συζητούνται οι «επίτροποι» και προσθέτει:

    «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε τον Μάιο αυτού του έτους ανάμεσα στον Αντιπρόεδρο του Έρντογαν Οκτάι και τον Τατάρ, διορίστηκαν τουλάχιστον τρεις επίτροποι σε κάθε υπουργείο! Σύμφωνα με το άρθρο 17 της συμφωνίας δημοσιονομικής συνεργασίας, θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο της ΤΔΒΚ Επιτροπές Εφαρμογής και Παρακολούθησης Έργων που θα αποτελούνται από τουλάχιστον τρεις αξιωματούχους. Με αυτό το άρθρο τοποθετούνται υπάλληλοι διορισμένοι από την Άγκυρα πάνω από τις αρμοδιότητες των υπουργών της ΤΔΒΚ. Πάνω στο κεφάλι της κοινότητας διορίστηκε ως επίτροπος ο Τατάρ και πάνω από κάθε υπουργό τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι».

    Κάτω από τον τίτλο «Υπουργικό έκπληξη», η Havadis γράφει ότι στο «υπουργικό συμβούλιο» της «κυβέρνησης» μειοψηφίας συμμετέχουν πολλά ονόματα που θα προκαλέσουν συζητήσεις και εικασίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα φάνηκε παράξενο το γεγονός ότι μετακινήθηκε στο «υπουργείο» παιδείας ο Ολγούν Αμτζάογλου, ο οποίος ήταν πολλά χρόνια γραφειοκράτης στο «υπουργείο οικονομικών» και αργότερα έλκυσε την προσοχή ως «υπουργός οικονομικών» κατά την διάρκεια της πανδημίας, και ότι στο «υπουργείο» οικονομικών διορίστηκε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ. Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Εγνώσθη ότι ο Ντουρσούν Ογούζ έχει καλές σχέσεις με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σημειώνεται ότι το σημείο εστίασης της νέας κυβέρνησης θα είναι το να πάρει χρήματα από την Άγκυρα. Οι διορισμοί που έγιναν εκ μέρους του UBP στο υπουργικό συμβούλιο, έγιναν λαμβανομένης υπόψη της εσωκομματικής κούρσας για την προεδρία. Έλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι αφέθηκαν εκτός υπουργικού ο Φαϊζ Σουτζούογλου και Χασάν Τάτσοϊ, που έμειναν στον δεύτερο γύρο στο συνέδριο. Σημειώθηκε επίσης ότι αποτέλεσμα των εσωκομματικών ισορροπιών είναι και ο διορισμός του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο υπουργείο εξωτερικών, ο οποίος είχε κάνει μεγάλης χρονικής διάρκειας διάλειμμα από την πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο διορίστηκε στο υπουργείο συγκοινωνιών ο Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος είχε παυτεί από τον Ερσίν Τατάρ».

    Κάτω από τον τίτλο «Υπουργικό συμβούλιο έκπληξη», η Halk?n Sesi γράφει ότι ο Ολγκούν Αμτζάογλου που υπηρέτησε 30 χρόνια στο «υπουργείο οικονομικών» έγινε «υπουργός» παιδείας και ο Ντουρσούν Ογούζ που ταυτίστηκε με την γεωργία τοποθετήθηκε στο «υπουργείο» οικονομικών, ενώ ο «εκπαιδευτικός» Ναζίμ Τσαβούοσογλου, που φέρουν την υπογραφή του πολλά έργα στην εκπαίδευση, διορίστηκε επικεφαλής του «υπουργείου» γεωργίας. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο διορισθείς στο «υπουργείο» εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές», ενώ έγινε «υπουργός» και ο Τσαγμάν που είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την «υπουργοποίηση» των εποίκων Αρικλί και Ζάρογλου. Στο δεκαμελές «υπουργικό συμβούλιο» δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον ο μη διορισμός του Τάτσοϊ στο νέο «υπουργικό» και η μετακίνηση του Αμτζάογλου από το «υπουργείο» οικονομικών σχετίζεται με την ανάμειξη των ονομάτων τους σε ισχυρισμούς που αναφέρουν ότι «δόθηκε πεσκέσι» γη 20 στρεμμάτων στην κατεχόμενη Κερύνεια σε άτομο ονόματι Ερμάν Τσιτίμ και στο Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Τουρκοκυπρίων Κατάρ.

    Κάτω από τον τίτλο «Κατάλογος 'έκπληξη' από τον Σανέρ», η Diyalog γράφει ότι τέσσερις «υπουργοί» μετακινήθηκαν και δύο σημαντικά ονόματα έμειναν εκτός «κυβέρνησης». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή είναι η 42η «κυβέρνηση» που σχηματίζεται στα κατεχόμενα μέσα σε 42 χρόνια.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του αποχωρούντα «υπουργού» οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ, ο οποίος ανέφερε ότι το νέο «υπουργικό» είναι «ανοικτό σε επικρίσεις» και σημείωσε ότι «υπάρχει ένα κλίμα σαν να είναι διορισμοί για το συνέδριο [του UBP]».

    Κάτω από τον τίτλο «Είπε 'δεν τον κάνω υπουργό', τον έκανε αναπληρωτή πρωθυπουργό», η Haberator γράφει ότι έγινε «υπουργός» εργασίας στην «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP ο «βουλευτής» του DP, Κοράλ Τσαγμάν, ο οποίος είχε κατηγορήσει για ρατσισμό τον πρόεδρο του YDP των εποίκων Ερχάν Αρικλί και τον «βουλευτή» του ίδιου κόμματος Μπερτάν Ζάρογλου δηλώνοντας ότι «ουδέποτε θα επιστρέψω να γίνουν υπουργοί με την δική μου έγκριση».

    Κάτω από τον τίτλο «Σκάνδαλο υπουργού εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο», η Yeni Bak?s γράφει ότι θεωρώντας ότι η κοινωνία ξεχνάει τις ατασθαλίες που έγιναν στο παρελθόν, ο Σανέρ έκανε «υπουργό» τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου που υπάρχει φάκελος γι' αυτόν στην «εισαγγελία» σε σχέση με ρουσφέτι και ατασθαλίες. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι όταν ήταν «υπουργός» συγκοινωνιών και έργων ο Ερτουγρούλογλου είχε αναθέσει χωρίς προσφορές σε μια ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για το ποσό των 11 εκατομμυρίων 250 χιλιάδων δολαρίων και αργότερα ακύρωσε την ανάθεση όταν ξέσπασε σκάνδαλο. Σημειώνει επίσης ότι ο Ερτουγρούλογλου δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στις τελευταίες «εκλογές» και ως εκ τούτου ο διορισμός χαρακτηρίζεται ως ασέβεια στην απόφαση του «λαού».

    Άλλοι τίτλοι είναι οι εξής:

    Yeni Duzen: «Σύγχυση»

    Vatan: «Έτοιμο το υπουργικό συμβούλιο»

    Gunes «Εντάξει η κυβέρνηση»

    Manset: «Υπουργικό συμβούλιο έκπληξη!»

    Hakikat: «Ιδού το νέο υπουργικό συμβούλιο»

    Detay: «Ιδού το νέο υπουργικό συμβούλιο»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις Όζερσαϊ, Έρχουρμαν και Ακιντζί για την νέα «κυβέρνηση»

    Η Yeni Duzen (10.12.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ χαρακτήρισε «κακοφτιαγμένο οικοδόμημα» που «δεν θα πάει πολύ» την νέα «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-DP-YDP, που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε τα εξής:

    «Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι εκείνο που ονομάζεται 'κακοφτιαγμένο'. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να το χωνέψει αυτό όχι μόνο η κοινωνία, αλλά ακόμα και οι υποστηρικτές των συνεργαζομένων κομμάτων. Αυτό δεν είναι καν αυτό που λένε στραβό πλοίο ίσια πορεία, είναι το στραβό πλοίο στραβή πορεία που ξέρεις, κακοφτιαγμένο οικοδόμημα. Δεν θα πάει πολύ».

    Εξάλλου, σε σύντομη δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε τα εξής: «Σίγουρα πλέον έγιναν όλα για τα οποία θεωρείτο ότι 'τόσο πολύ δεν γίνεται' και ελπίζω ότι η τελεία έχει τεθεί με τον κατάλογο του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε».

    Τέλος, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής για την νέα «κυβέρνηση»:

    «Καθώς πορευόμαστε προς ένα νέο μέλλον !!! σε κάθε βήμα φαίνεται λίγο πιο καλά το τέλος του δρόμου, έτσι δεν είναι; Όσοι δεν μπορούν να το δουν ακόμα, σύντομα θα το δουν καλύτερα. Όσοι δεν θέλουν να το δουν ακόμα, ελπίζω να μην ζήσουν μιαν αργοπορημένη μεταμέλεια. Όσοι το βλέπουν έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, πάρα πολλή».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Οκτάι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην νεοσύστατη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

    H Gunes (10.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στην νεοσύστατη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα. Επί της ευκαιρίας επικύρωσης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ της σύστασης της νέας «κυβέρνησης», ο Οκτάι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ευχήθηκε κάθε καλό, αναφέροντας το εξής: «Ως Τουρκία, ακούσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ερσίν Σανέρ θα αρχίσει μια ώρα αρχύτερα τις εργασίες της για την ευημερία του Τουρκοκυπριακού λαού καθώς και για την ειρήνη και σταθερότητα της χώρας».

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ερτουγρούλογλου για τα νέα του καθήκοντα

    H Gunes (10.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, για τα νέα του καθήκοντα ως «υπουργού» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερτουγρούλογλου.

    (ΔΨ)

    [05] «Κυβέρνηση εστιασμένη στην Άγκυρα»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο σε άρθρο του στην Yeni Duzen (10.12.20), ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου αναφέρεται στη νέα «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-DP-YDP, που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ και γράφει ότι οι «υπουργοί» του UBP διορίστηκαν όχι επειδή είναι κατάλληλοι για την δουλειά, αλλά για εξυπηρέτηση εσωκομματικών ισορροπιών ή με βάση τις «ευαισθησίες» των Ερσάν Σανέρ και Ερσίν Τατάρ. Καταλήγει ως εξής ο αρθρογράφος:

    «[...] Φυσικά υπάρχει και η πλευρά της 'μεγάλης εικόνας'. Όταν κοιτάει κανείς την κατανομή, φαίνεται σαφέστατα: Έχουμε απέναντί μας ένα υπουργικό συμβούλιο πλήρως 'εστιασμένο στην Άγκυρα'. Ειδικά σε μερικά θέματα.

    Πρώτον, το κυπριακό πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα των 'δύο χωριστών κρατών'. Δηλαδή, η πολιτική της 'διχοτόμησης' μοντέλο του 1950. Αυτές τις υποθέσεις θα διαχειρίζονται στο προεδρικό μέγαρο οι Οσμάν Ερτούγ και Εργκιούν Ολγκούν. Και δίπλα τους προστέθηκε άλλο ένα όνομα από την ίδια ομάδα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Η 'ομάδα' ολοκληρώθηκε. Τα 'γεράκια' της περιόδου Ντενκτάς οδηγήθηκαν στο πεδίο στην ολότητά τους. Υπάρχει η πιθανότητα η Άγκυρα να ακολουθήσει σκληρή πολιτική, γι' αυτό.

    Η πλευρά της υπόθεσης που αφορά τα χρήματα παραδόθηκε σε σίγουρα χέρια (!). Από τη μια ο Ντουρσούν Ογούζ και από την άλλη ο Ερχάν Αρικλί. Ονόματα που δεν παρεκκλίνουν, δεν θα μπορούν να παρεκκλίνουν έστω και το ελάχιστο από τον λόγο της Άγκυρας.

    Ο Αρικλί έχει άλλη μια 'αποστολή' στο υπουργικό συμβούλιο: Να διευθετήσει το ζήτημα του ηλεκτρισμού.

    Και το άτομο που μόλις ακουστεί το όνομά του έρχεται στο μυαλό η φράση 'υπηκοότητες κόλλυβα' [Σημείωση μεταφραστή: Δηλαδή ότι μοιράζει «υπηκοότητες» σαν κόλλυβα], δηλαδή ο Κουτλού Εβρέν.

    Το εστιασμένο στην Άγκυρα υπουργικό συμβούλιο είναι εντάξει! Η ομάδα βγήκε στο γήπεδο. Θα σημειώσει μπόλικα γκολ, είναι βέβαιο. Όλα στην δική μας εστία!»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Οι «υπηκοότητες» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει ο έποικος Ζάρογλου

    Η Detay (10.12.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου υποστήριξε ότι οι «υπηκοότητες» είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της «χώρας» και πρέπει να διευθετηθεί μαζί με την αντιπολίτευση.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις που ξέσπασαν μετά την δήλωση του προέδρου του YDP, Ερχάν Αρικλί περί οκτώ χιλιάδων νέων «υπηκοοτήτων» και οι κατηγορίες ότι με την συμμετοχή του YDP στην «κυβέρνηση» άνοιξε ο δρόμος για «πολιτογραφήσεις» και αύξηση των ποσοστών του κόμματος.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ζάρογλου αναφέρθηκε στα πιο πάνω και ισχυρίστηκε:

    «Αυτή η προσέγγιση είναι πράγματι πολύ λανθασμένη. Πραγματικά, παρακαλώ να μην είναι προκατειλημμένοι με αυτό τον τρόπο. Θα κάνουμε το καλύτερο για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση με τον ορθότερο τρόπο. Ελέχθη ότι περιμένουν οκτώ χιλιάδες. Δεν υπάρχει κάτι που λέει ότι αυτό θα γίνει αμέσως. Βεβαίως, υπάρχουν υπηκοότητες που έχουν προτεραιότητα, περιμένον τέσσερα χρόνια λόγω γάμου. Το να αναγκάζονται να περιμένουν αυτοί είναι μια αφύσικη στάση και από την άποψη της ανθρωπιστικής και της συνταγματικής αναγκαιότητας. Όποιο πολιτικό κόμμα και αν ρωτήσετε, ο περί υπηκοότητας νόμος πρέπει να αλλάξει. Ναι, ιδού, θα τον αλλάξουμε. Η υπηκοότητα είναι το πιο σημαντικό θέμα αυτής της χώρας., πρέπει να διευθετηθεί μαζί με την αντιπολίτευση».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τατάρ: «Χωρίς έδαφος, δεν υπάρχει κράτος»

    H Gunes (10.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του «συνδέσμου ιδιοκτητών ισότιμης αξίας περιουσιών» Τανέρ Ντερβίς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον Ντερβίς, υπογραμμίζοντας ότι τα εδάφη αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής υπόθεσης του ζητήματος. «Χωρίς έδαφος, δεν υπάρχει κράτος», δήλωσε ο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανακηρύξει την ΤΔΒΚ πάνω σε αυτές τις αξίες, ως ένας λαός, που είναι ιδιοκτήτης γης και έχει το δικαίωμα να κυβερνά ο ίδιος τον εαυτό του», ο Τατάρ επισήμανε την σημασία της γης που τους άφησαν οι πρόγονοι τους.

    Υποστηρίζοντας ότι με την «ανακήρυξη της ΤΔΒΚ» και ιδίως με τον αγώνα των Βακουφίων τα εδάφη τους είναι περισσότερο προστατευόμενα, ο Τατάρ είπε ότι «τα έθνη που είναι ικανά να στέκονται στα πόδια τους είναι αυτά που προστατεύουν τα εδάφη τους».

    «Όπως και αν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, η κυριαρχία στο βορρά, τα εδάφη στο βορρά, το δικαίωμα να ζούμε εδώ, το να ζούμε πάντα σύμφωνα με τον νόμο και η αξία του εδάφους που ζούμε πάνω μαζί με τις προηγμένες επενδύσεις, είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας την σημασία της προστασίας, αξιοποίησης και ανάπτυξης των περιουσίων τόσο από τα άτομα όσο και από το «κράτος».

    (ΔΨ)

    [08] Δεν υπάρχει μέλλον για τους Τουρκοκύπριους σε έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    H K?br?s Postas? (10.12.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι από το καθεστώς της κοινότητας έγιναν ένα «κυρίαρχο κράτος» και σώθηκαν από την σκλαβιά και την γενοκτονίας χάρις στην Τουρκία το 1974. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ένα νέο μοντέλο λύσης στο κυπριακό πρόβλημα: Λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα», που διοργανώθηκε από το «πανεπιστήμιο» Ilim (KIU) στην κατεχόμενη Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Αϊντίν της Κωνσταντινούπολης, το Πολυτεχνείο Μαύρης Θάλασσας και το Πανεπιστήμιο Τραπεζούντας, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Ενίσχυσε και εμάς η ισχυρή στάση που επέδειξε η Τουρκία σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Εγώ έλεγα πάντα το ίδιο πράγμα, όμως πριν 20 χρόνια η διεθνής κοινότητα άσκησε πίεση λέγοντας 'δεν μπορείτε να το αποφύγετε, σώνει και καλά θα συζητήσετε'. Ζήσαμε όλοι μαζί το Σχέδιο Ανάν. Τι έγινε στο Σχέδιο Ανάν; Εμείς είπαμε ναι λέγοντας να σμίξουν οι Τουρκοκύπριοι με τον κόσμο, να αρθούν αυτές οι αδικίες, τα εμπάργκο, η απομόνωση, τα άλλα οικονομικά εμπόδια, αλλά προκλήθηκε πράγματι μια απογοήτευση όταν οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι. Παρά ταύτα, είδαμε ότι δυστυχώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση έγινε δεχτή μονομερώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκ μέρους ολόκληρης της Κύπρου. Αυτή είναι μια αδικία που έγινε στους Τουρκοκύπριους. Τελικά, οι διοικούντες την ΕΕ λένε από καιρού εις καιρό πόσο ιστορικό λάθος ήταν η μονομερής ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρά τους Τουρκοκύπριους».

    Υποστηρίζοντας ότι με την «μονομερή» ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ χάθηκε εντελώς η ελπίδα για λύση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται να κάνουν καμία «θυσία» λόγω του γεγονός ότι αναγνωρίζονται διεθνώς.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι μέσω του τέως ηγέτη τους Μουσταφά Ακιντζί προέβησαν σε υποχωρήσεις στο Κραν Μοντάνα υποβάλλοντας χάρτη και εδαφικές αναπροσαρμογές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι πάλι είπαν όχι παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν μιαν διαδικασία που πήγαινε μέχρι την αφομοίωση της μειοψηφίας από την πλειοψηφία σε βάθος χρόνου. «Διότι δεν υιοθετούν απολύτως κανέναν συνεταιρισμό, δεν συζήτησαν καν την εκ περιτροπής προεδρία», υποστήριξε και επανέλαβε την θέση ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διεξήχθησαν από το 1968 μέχρι το 2017.

    Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να ζήσουν μιαν τέτοια διαδικασία για άλλα 46 χρόνια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θέλουν μιαν λύση για να υπάρξει ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, αλλά «η μορφή αυτής της λύσης πρέπει να είναι ένα οικοδόμημα εντός του οποίου θα συνεργάζονται δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και όχι η ομοσπονδία». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Και φυσικά αποτελούν προϋπόθεση οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Σε αυτό ούτε η ΕΕ μπορεί να αναμειχθεί, ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε κανείς άλλος. Αυτή είναι απόφαση μόνο της Τουρκίας και της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, διότι αυτό είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες και την ιστορία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια της Κύπρου από το 1960».

    Υποστηρίζοντας ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν την συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι οι εγγυήσεις έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δεχθούν επίθεση από τους Ελληνοκύπριους. «Όλος ο κόσμος ξέρει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιθετικοί», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Και απέχει μόνο 40 μίλια μακριά από την Κύπρο. Είναι τόσο κοντά που μπορέσαμε και φέραμε νερό με το έργο του αιώνα. Με την υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας σε εξάρτηση με όλες αυτές τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε συνεργασία με την Τουρκία, αναβαθμίστηκε από τη μια το καθεστώς της ΤΔΒΚ και από την άλλη η αξία της. Διότι γίναμε παίκτης και εμείς πλέον. Αυτό είναι μια εξαιρετικά σημαντική ελπίδα για τους Τουρκοκύπριους. Με τον δίκαιο διαμοιρασμό όλου του πλούτου, μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι να κτίσουν το δικό τους μέλλον και να υποσχεθούν ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον στους νέους τους. Εμείς για όλα αυτά εργαζόμαστε».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Είκοσι νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,316 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 20 νέα κρούσματα Covid-19. Τα 13 από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, τα τρία αεροπορικώς, τα τρία είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ένα είναι από εγχώρια μόλυνση, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι έξι άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό έλαβαν εξιτήριο χθες.

    Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 279,821 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,223 κρούσματα Covid-19, 1,079 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 138 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 104 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Δεν υπάρχει ασθενής με Covid-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

    (ΔΨ)

    [10] Σύλληψη για κατοχή 39 αρχαίων αντικειμένων

    Η K?br?s (10.12.20) γράφει ότι ως αποτέλεσμα επιχείρησης που διεξήγαγε η «διεύθυνση καταπολέμησης ναρκωτικών και λαθρεμπορίας» στον κατεχόμενο Τρίκωμο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 39 αρχαίοι αμφορείς και αγγεία σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Συνελήφθη ένα άτομο ως ύποπτο, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Κύπρο και η Ανατολική Μεσόγειος»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (10.12.20) κάτω από τον πιο πάνω τίτλο, δημοσιεύει άρθρο του Ραφέτ Ουτσκιάν αναφορικά με τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την σύσταση νέας λεγόμενης κυβέρνησης στην κατεχόμενη Κύπρο.

    «Με την ίδρυση αυτής της κυβέρνησης μειοψηφίας, η επιρροή της Άγκυρας στην εσωτερική πολιτική της ΤΔΒΚ γίνεται τώρα πολύ πιο άμεση και επιτυγχάνεται μια τέλεια 'αρμονία' μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας», γράφει ο Ουτσκιάν, ο οποίος σημειώνει πως υπάρχει αυξομείωση του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο Κυπριακό στην Τουρκία. «Ωστόσο, το Κυπριακό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα πιο καυτά θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της κλιμακούμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι στις τελευταίες «εκλογές» το ΑΚΡ εξέφρασε την υποστήριξη του σε λύση «δύο κρατών» με πιο αποφασιστικό τρόπο και ότι στήριξε τον Ερσίν Τατάρ για την «προεδρία» που είναι υποστηρικτής αυτής της θέσης.

    «Οι παρεμβάσεις στις εκλογές, η σταδιακή απομάκρυνση του AKP από την ομοσπονδιακή λύση, η πρωτοβουλία για άνοιγμα των Βαρωσίων παρά τις αντιδράσεις και άλλες παρόμοιες εξελίξεις φέρνουν ένα είδος αντίστασης αναμεμειγμένο με ανησυχία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», γράφει και σημειώνει πως αυτό προκαλεί συσπείρωση ανάμεσα στα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η συζήτηση περί 'προσάρτησης' στην κοινή γνώμη της βόρειας Κύπρου είναι πλέον μια συνηθισμένη συζήτηση ... Περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δύο δεκαετίες», τονίζει.

    Ο αρθρογράφος γράφει επίσης πως η Άγκυρα διεισδύει ολοένα και περισσότερο στην πολιτική της «βόρειας Κύπρου», ωστόσο, όπως σημειώνει, «αν και οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ είναι ανοιχτές στην επιρροή και η χειραγώγηση των πολιτικών εκεί δεν είναι νέα, το φαινόμενο αυτό αυξάνεται μέρα με τη μέρα». Εκφράζει επίσης απορία για το πώς δημιουργήθηκε η νέα «κυβέρνηση» συνασπισμού, που έχει επικεφαλής το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) που όπως σημειώνει «ούτε τον ηγέτη του μπορεί να εκλέξει χωρίς οδηγίες από την Άγκυρα». Ο αρθρογράφος δίνει έμφαση επίσης στο γεγονός ότι ο τρίτος έτερος της «κυβέρνησης» είναι το «Κόμμα της Αναγέννησης» [Σημείωση Μεταφραστή: Το κόμμα των εποίκων] που όπως γράφει «απαρτίζεται από άτομα που έχουν καταγωγή από την Τουρκία, είναι εθνικιστικό και ενάντια σε λύση ομοσπονδίας».

    Ο Ουτσκιάν γράφει πως με την ίδρυση αυτής της «κυβέρνησης» μειοψηφίας, η επιρροή της Άγκυρας στην εσωτερική πολιτική της «ΤΔΒΚ» γίνεται τώρα πολύ πιο άμεση. «Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά γίνεται λιγότερο ορατή και αναποτελεσματική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό είναι στην πραγματικότητα μειονέκτημα, τόσο για την τουρκοκυπριακή, όσο και για την τουρκική πλευρά», γράφει, υποστηρίζοντας πως αυτή η εξέλιξη θα περιορίσει την ευχέρεια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην βάση αυτής της 'πολυμερούς' σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν δύο 'μέρη' που διαφωνούν. Αφενός, η ελληνοκυπριακή διοίκηση («Κυπριακή Δημοκρατία») και η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία. Το Κυπριακό, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την ένταση, ακόμα κι αν δεν είναι το μόνο ζήτημα της έντασης της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνει και γράφει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση των ζητημάτων δεν βρίσκονται μόνοι οι ορατοί εταίροι, αλλά και άλλοι που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

    Ο αρθογράφος γράφει ακόμα ότι το ΑΚΡ και η νέο-ιδρυθείσα «κυβέρνηση», προσπαθούν να κάνουν το θέμα της λύσης «δύο κρατών στην Κύπρο» μέρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ υπάρχουν σχετικά με αυτό το θέμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ. Πρώτον, είναι αλήθεια ότι η επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον δεν είναι τόσο εύκολη. Αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η μόνη μορφή λύσης στην οποία ο κόσμος έχει συμφωνήσει είναι η μορφή της ομοσπονδίας. Επιπλέον, αυτή είναι η μορφή (λύσης) που το ΑΚΡ υπερασπίστηκε εδώ και πολύ καιρό. Δεύτερον, όταν υπάρχουν ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν έχετε τη δύναμη να τα αλλάξετε, είναι αδύνατο να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 'νόμιμα' με την μορφή λύσης των δύο κρατών», γράφει και σημειώνει ότι η πρόταση για λύση «δύο κρατών» διασφαλίζει μόνο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ήταν συχνά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα πάρει το φταίξιμο ότι είναι αυτή που «χαλάει το παιχνίδι» (για τις διαπραγματεύσεις). «Ούτε η Τουρκία ούτε η τουρκική πλευρά της Κύπρου έχει όφελος από αυτό», επισημαίνει.

    Τέλος, ο αρθογράφος καλεί την Τουρκία όταν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου να περιορίζεται στους τομείς στους οποίους μπορεί να υπερασπιστεί τις «νόμιμες απαιτήσεις της». Σημειώνει επίσης πως κανένας πλέον δεν πιστεύει πως ο Τατάρ μιλά με την δική του φωνή μετά από ότι συνέβηκε κατά τη διάρκεια των «προεδρικών εκλογών». «Αυτό συμβαίνει και τώρα αφού το κόμμα που δημιούργησε κυβέρνηση και εξέλεξε τον πρόεδρο, δεν μπορεί να εκλέξει τον ηγέτη του χωρίς έγκριση (της Τουρκίας)».

    Σημειώνει ωστόσο πως στο πλαίσιο αυτού που ονομάζει νόμιμες απαιτήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρχουρμαν, ο Ντενκτάς και ο Ακιντζί «που ήθελε να μιλήσει με τη δική του φωνή», δεν ήταν χειρότεροι από τον Τατάρ. «Ωστόσο, είναι ο Τατάρ που κέρδισε τις εκλογές, εις βάρος της ορατότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η κυβέρνηση μειοψηφίας που ιδρύθηκε πρόσφατα είναι η τελευταία μικρή πινελιά που ενισχύει αυτή τη μη ορατότητα», γράφει.

    (ΚΣ)

    [02] «Απογοητευτικό» χαρακτηρίζει ο Καλίν το προσχέδιο της ΕΕ για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας-Δηλώσεις για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (09.12.20), ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, σε διάλεξη που έδωσε στο German Marshall Fund μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την «Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας», αναφέρθηκε στο προσχέδιο της συνόδου της ΕΕ και στο ενδεχόμενο υποβολής κυρώσεων στην Τουρκία, αναφέροντας τα εξής: «Διάβασα το σχέδιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ήταν απογοητευτικό να βλέπει κανείς αυτήν τη γλώσσα κυρώσεων. Ελπίζω η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφύγουν τη γλώσσα αυτή. Η γλώσσα κυρώσεων και απειλών εναντίον της Τουρκίας ποτέ δεν λειτούργησε. Αυτή η γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών, όπως πάντοτε, θα έχει και τις ανάλογες αντιδράσεις. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια θετική ατζέντα. Θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ και να προχωρήσουμε με την ενταξιακή μας πορεία. Αυτό δεν πρέπει να παραβιαστεί από τη στενή ατζέντα ορισμένων μεμονωμένων χωρών. Ναι, μπορεί να έχουμε διαφορές με ορισμένες χώρες σε συγκεκριμένα ζητήματα, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές οι διαφορές να καθορίσουν τις παραμέτρους των σχέσεων μας με την ΕΕ».

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν υποστήριξε ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλους και χωρίς όρους.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ότι εδώ και καιρό η Τουρκία υπέβαλε προτάσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε υπομονετικά, συμμετέχοντας στις συνομιλίες που διεξάγονταν υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διάσκεψη το 2017 στο Κράνς Μοντάνα.

    Επικρίνοντας τη στάση ορισμένων χωρών-μελών της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Καλίν είπε και τα εξής: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις κράτησαν. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ήρθαν σε μας και μας είπαν ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε τους όρους της νότιας Κύπρου. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Εμείς προσπαθούμε για την ενότητα του νησιού, όμως παρόλα αυτά, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου ποτέ δεν αποδέχθηκε την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνομιλητή».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων, θα ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα, ο Καλίν δήλωσε και τα εξής: « Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάποιες διαφορές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ σε ορισμένα ζητήματα. Όμως, για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλους και χωρίς όρους».

    (ΑΚ)

    [03] «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με την Milliyet (09.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι είναι η Ελλάδα που επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης. «Δυστυχώς, το χέρι φιλίας που προσφέραμε για την επίτευξη λύσης και ειρήνης και στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, έμεινε στον αέρα», είπε.

    Σχετικά με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντοτε τασσόταν και τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και των πολιτικών λύσεων.

    Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς του ισχυρισμούς για το Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει να προσέλθει σε διάλογο για εξεύρεση πολιτικών λύσεων και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

    «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς όρους για την επίλυση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί είμαστε δυνατοί και γιατί έχουμε δίκαιο. Τα πλοία γεωτρύπανά μας και τα σεισμικά μας πλοία συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και στα οικόπεδα που μας έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ. Όπως εμείς δεν έχουμε παραβιάσει και παραβλέψει τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παραβλέψουν τα δικά μας. Θα γίνουμε μάρτυρες, όμως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και ζήλο να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να την απομονώσει από την περιοχή.

    Επικρίνοντας για μια ακόμη φορά την επιχείρηση «Ειρήνη» και την παράνομη όπως τη χαρακτήρισε έρευνα που έγινε επί του Τουρκικού πλοίου, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιφυλάσσεται επί των δικαιωμάτων της και πρόσθεσε ότι συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά αυτό το θέμα.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προβάλλουν εμπόδια για τη λύση του, υποστηρίζοντας ότι από το 1968 ακολουθούν μιαν «κακομαθημένη προσέγγιση», δεν αναγνωρίζουν τα δίκαια δικαιώματα της Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες που συνεχίζονται επί χρόνια σε αδιέξοδο.

    «Η επίτευξη μιας δίκαιης, περιεκτικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μπορεί να γίνει μόνο εάν γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης στο νησί. Καλούμε, πρώτα την ΕΕ και στη συνέχεια όλους του οργανισμούς και τα κράτη που παρεμβαίνουν, να σεβαστούν τα νόμιμα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και αναμένουμε να συμπεριφερθούν αντικειμενικά και λογικά. Η έκφραση 'περίκλειστη' που χρησιμοποιείτο από το 1974 για τα Βαρώσια έχει καταργηθεί. Το άνοιγμα των Βαρωσίων έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι νόμιμο αφού ανήκει στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Όπως ήταν η στάση μας το 1974, η ίδια παραμένει και σήμερα», ανέφερε.

    Αναφορικά με τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, Τούρκος Υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων χωρών, όπως επίσης συνεχίζονται και οι προσπάθειες για τη σύσταση κοινού κέντρου.

    Σχετικά με το θέμα της απόκτησης των S-400, ο Ακάρ είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και όπως έχει προγραμματιστεί.

    (ΑΚ)

    [04] Η Ένωση Νεολαίας Τουρκίας πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

    Σύμφωνα με την Aydinlik (09.12.20), η Ένωση Νεολαίας Τουρκίας άρχισε εκστρατεία με τίτλο «Η πορεία μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα» και με θέμα «Διάσκεψη Λύσης για τη Γαλάζια Πατρίδα».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την εκστρατεία «Η πορεία μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα» που άρχισε η Ένωση Νεολαίας Τουρκίας, στόχος είναι να γίνει διαφώτιση για τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και προς το σκοπό αυτό γίνονται προσπάθειες για ενημέρωση, ενώ δίνεται έμφαση στον αγώνα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η εκστρατεία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με ειδική εκπομπή που θα μεταδοθεί στο κανάλι της Ένωσης στο Youtube (https://twitter.com/genclikbirligi) στις 13 Δεκεμβρίου στις 14.00 η ώρα με τίτλο «Διάλεξη λύσης για τη Γαλάζια Πατρίδα». Στην εκπομπή θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και το μέλλον της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και οι εχθρικές ενέργειες διαφόρων Ευρωπαϊκών κρατών κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη διάλεξη θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας (Vatan Parti), Δρ. Ντογού Περιντιέκ, ο απόστρατος Αντιναύαρχος, Καντίρ Σαγντίτς, ο πρώην αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Μπακσούτ και ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μαύρης Θάλασσας, Δρ. Κεμάλ Ουτσιουντζιού.

    (ΑΚ)

    [05] H Google δημοσιεύει χάρτη με την Κύπρο να περιλαμβάνεται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας

    Σύμφωνα με την Aydinlik (09.12.20), η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google, δημοσίευσε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μετά από ενέργειες και προσπάθειες που έγιναν από το Κέντρο Ναυτιλίας και Διεθνών Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ (Bahcesehir) της Τουρκίας. Η Google δημοσιεύει το χάρτη της Κύπρου, (χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας), όπως αποκαλείται, στον οποίο φαίνεται καθαρά ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται μέσα στα θαλάσσια σύνορα 462 χιλιάδων km της Τουρκίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κέντρο Ναυτιλίας και Διεθνών Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ άρχισε τις προηγούμενες μέρες εκστρατεία προκειμένου η Google να προχωρήσει και στην αλλαγή των ονομάτων των στενών του Βοσπόρου και Δαρδανελίων που αναγράφονταν στην Αγγλική ως "Bosphorus" και "Dardanelles". Η εφημερίδα σημειώνει ότι τελικά η Google προχώρησε τελικά στην αλλαγή των ονομάτων, τα οποία αναγράφονται πλέον ως "Istanbul" και "Canakkale.

    Ο χάρτης που δημοσιεύεται είναι ο πιο κάτω:

    Google'da Mavi Vatan haritas? yay?nland?

    (ΑΚ)

    [06] Νέα δημοσκόπηση δείχνει μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ και αύξηση των ποσοστών της αντιπολίτευσης

    Η Cumhuriyet (10.12.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Avrasya, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μειώνονται και τα ποσοστά της αντιπολίτευσης αυξάνονται.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου σε 30 επαρχίες της Τουρκίας με τη συμμετοχή 16 χιλιάδων ατόμων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που υπολογίζει και τα ποσοστά των αναποφάσιστων αναλογικά στα ποσοστά των κομμάτων, αν γίνονταν εκλογές στην Τουρκία, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ακόλουθα:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 34%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμματος (CHP): 26,7%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 11,2%

    Καλό Κόμμα (Iyi Parti): 11%

    Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 10,5%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek partisi) : 2,57

    Deva Partisi: 2,1%

    Κόμμα Ευδαιμονίας: 1,2%

    Άλλα Κόμματα: 0,6%

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι 5 πιο δημοφιλείς δήμαρχοι της Τουρκίας, προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και είναι οι ακόλουθοι: Ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με ποσοστό 65,3%, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με ποσοστό 64,7%, ο Δήμαρχος του Αϊντίν Οζλέμ Τσετσίογλου με 63,2%, ο Δήμαρχος Αδάνων Ζεϊντάν Καραλάρ με ποσοστό 62,4% και ο Δήμαρχος της Αττάλειας Μουχιττίν Μποτζέκ με ποσοστό 61,5%.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 37,712 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία και 217 οι νεκροί χθες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ-10.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 37,712 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 204,411 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 217 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 5,846. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,213 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 558,717 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 15,531. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 447,361.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 20,294,377 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,901 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.1%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (10.12.20), σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε τρείς μέρες αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία το εμβόλιο κατά του COVID-19 από την Κίνα και εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουν ποιοι θα βάλουν το εμβόλιο πρώτοι με σειρά προτεραιότητας. Εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα φθάσουν στην Τουρκία σταδιακά 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν τις διεργασίες τους για την άφιξη και άλλων εμβολίων ως εναλλακτικές λύσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 10 December 2020 - 16:22:06 UTC