Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 230/2020 04.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απέτυχαν και οι προσπάθειες του Έρχουρμαν για σχηματισμό «κυβέρνησης»
  • [02] Δεν έχουν νόημα πλέον οι συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, λέει ο Τατάρ
  • [03] Ταλάτ: Δεν γνωρίζει το Κυπριακό ο Τατάρ, εφήμερη η πολιτική της Τουρκίας
  • [04] Τατάρ προς Ταλάτ: «Δεν θα σιωπώ μπροστά σε αναληθείς ισχυρισμούς που θα πλήξουν το κράτος μας»
  • [05] Συνάντηση Τατάρ με Σπέχαρ
  • [06] Ο Τσακιτζί κάλεσε τον Τατάρ να σκέφτεται πιο ορθολογιστικά στο Κυπριακό
  • [07] H εγκατάλειψη της ομοσπονδίας θα οδηγήσει στον αφανισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζει η KTOEOS
  • [08] Διαψεύδονται πληροφορίες για ενοικίαση γης στην Κερύνεια σε ίδρυμα με διασυνδέσεις στο Κατάρ – Επενδύσεις από το Κατάρ στην Λάπηθο
  • [09] Εξαώροφη βιβλιοθήκη στο «Πανεπιστήμιο» Κερύνειας
  • [10] Έξι νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις»
  • [02] Αγωγή Ερντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου: Ζητά αποζημίωση 500 χιλιάδες ΤΛ
  • [03] Πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Επίσημη επίσκεψη Έρντογαν στο Αζερμπαϊτζάν στις 9-10 Δεκεμβρίου
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Ρουχανί
  • [06] Τουρκία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινό όραμα για τη Συρία, δηλώνει ο Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία
  • [07] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση κάτω από το 50% για τη «Συμμαχίας της Δημοκρατίας»
  • [08] Επικρίνει την απουσία ελευθεροτυπίας η Μεράλ Άκσενερ
  • [09] Ανοίγουν ξανά θέσεις «Λειτουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων» στον τουρκικό στρατό
  • [10] Στις 32,381 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 187 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απέτυχαν και οι προσπάθειες του Έρχουρμαν για σχηματισμό «κυβέρνησης»

    Η Yeni Duzen (04.12.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επισκέφθηκε χθες τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και κατέθεσε την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» που του ανατέθηκε στις 21 Νοεμβρίου δηλώνοντας ότι με όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν αποκόμισαν την εντύπωση ότι το μοντέλο του τετραμερούς συνασπισμού των κομμάτων CTP-HP-TDP-DP θα μπορούσε να επιτύχει την επιθυμητή σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

    Υποστηρίζοντας ότι έγνοια τους ήταν να οδηγήσουν την «χώρα» εκτός της «κυβερνητικής» κρίσης, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι δεν θα ήταν ορθό να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που θα πρόσθετε άλλη μια «κυβερνητική» κρίση στην προσπάθειά τους να λύσουν την κρίση. Είπε ότι σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν συζητήθηκαν «υπουργεία» και πρόσθεσε:

    «Το ζήτημα δεν είναι ζήτημα υπουργείων ή πρωθυπουργίας. Αν θεωρείτο κατάλληλο, δεν ήταν απαραίτητος όρος να γίνω σώνει και καλά πρωθυπουργός. Να πω και το εξής. Να μην γίνει λανθασμένα αντιληπτό. Δεν είχαν την απαίτηση να γίνω πρωθυπουργός. Σε κανονικές συνθήκες, το καθήκον σχηματισμού κυβέρνησης ανατέθηκε σε εμένα και σε περίπτωση που σχηματιζόταν η κυβέρνηση, το φυσιολογικό ήταν η δική μου πρωθυπουργία. [...]

    Το θέμα των αρχών δημοσιεύθηκε στον τύπο. Είναι γνωστή η θέση μας για το Βαρώσι. Εμείς είμαστε υπέρ του ανοίγματος του Βαρωσιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη και αν χρειαστεί με διαπραγμάτευση. [...] Οι εισηγήσεις του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) δεν ήταν ως μια προϋπόθεση, ήταν προτάσεις προς την κατεύθυνση του να το συζητήσουμε και να το αξιολογήσουμε. Να μην αδικείται κανείς. [...]»

    Η K?br?s (04.12.20) γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Έρχουρμαν δοκίμασε όλες τις πιθανότητες καταβάλλοντας έντονη προσπάθεια και υπενθύμισε ότι προηγουμένως είχε καταθέσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ. «Άρα βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν κοιτάξουμε τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων στη βουλή», είπε αναφερόμενος στην αποτυχία σχηματισμού «κυβέρνησης» παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα.

    Επισημαίνοντας ότι διεξήχθησαν δύο γύροι «προεδρικών εκλογών» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι βλέποντας την κατάσταση του «λαού» δεν πρέπει να υπάρχει προσδοκία για διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» τώρα. Υπενθυμίζοντας ότι η πρόεδρος του «ανωτάτου δικαστηρίου» και του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να πάνε σε «εκλογές» με την κατάσταση που επικρατεί και υποστήριξε ότι πρέπει να εξετάσουν τον «νόμο» περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων».

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να προβούν σε μια αξιολόγηση σε σχέση με την σύσταση «κυβέρνησης», ο Τατάρ ανέφερε ότι δικό του καθήκον είναι να διασφαλίσει ότι θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» εντός 60 ημερών. «Αυτή την στιγμή πέρασε μια χρονική περίοδος περίπου 30 ημερών. Υπάρχουν άλλες 30 ημέρες. Εύχομαι να μην διαρκέσει τόσο πολύ η διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι θα βοηθήσουν όλοι στην σύσταση αυτής της «κυβέρνησης».

    Στο μεταξύ, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την κατάθεση της «εντολής» από τον Έρχουρμαν, ο πρόεδρος του ΗΡ, Γιενάλ Σενίν ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί έδαφος «που θα υλοποιούσε τα ιδανικά μας, θα μας έφερνε πιο κοντά στους κοινωνικούς μας στόχους και θα προσέφερε την δυνατότητα να υπηρετήσουμε τον λαό μας». Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την «χώρα» τους υπό το φως των δικών τους «αληθειών» και ευχαρίστησε τον Έρχουρμαν και τους προέδρους των άλλων κομμάτων.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο πρόεδρος του TDP Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι το ΗΡ πρότεινε «κυβέρνηση» με «πρωθυπουργό» έναν άλλο «βουλευτή» εκτός του Έρχουρμαν. Σημείωσε ότι οι συναντήσεις που διεξήγαγαν αποσκοπούσαν σε σχηματισμό «κυβέρνησης» υπό την πρωθυπουργία» του Έρχουρμαν και ως εκ τούτου ήταν απαράδεχτο για το κόμμα του ένα «κυβερνητικό» μοντέλο στο οποίο δεν θα ήταν «πρωθυπουργός» ο πρόεδρος του CTP.

    Μιλώντας επίσης στον παράνομο Bayrak, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου ανέφερε ότι οι άνθρωποι περιμένουν τον σχηματισμό «κυβέρνησης» εδώ και πολύ καιρό και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει τις ευθύνες του είτε είναι εντός είτε είναι εκτός της «κυβέρνησης».

    Η Havadis (04.12.20) γράφει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα βλέμματα τώρα στράφηκαν προς τον Ερσίν Τατάρ. Υπενθυμίζοντας ότι ο Τατάρ είχε δηλώσει πως πρέπει να συσταθεί «κυβέρνηση» UBP-ΗΡ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να αναθέσει την εντολή για «κυβέρνηση» εκ νέου στον Ερσάν Σανέρ, ο οποίος θα έχει ως μόνη επιλογή την συνεργασία με το ΗΡ. Αν δεν πειστεί το ΗΡ και δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός «κυβέρνησης», αυτομάτως θα πρέπει να πάνε σε «πρόωρες εκλογές» μετά από 60 ημέρες, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Τέλος, η Yeni Duzen (04.12.20, yeniduzen.com) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι σήμερα και αύριο ο Τατάρ θα έχει νέες συναντήσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν έχουν νόημα πλέον οι συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (04.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν έχουν νόημα πλέον οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση της ομοσπονδίας. Μιλώντας χθες κατά την τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού, Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου του «πανεπιστημίου» Κερύνειας, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία των επενδύσεων που γίνονται στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι αυτές σημαίνουν ξεπέρασμα των εμποδίων και ένωση με τον κόσμο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι πρόθεσή τους είναι η εξεύρεση λύσης υπό το φως των «υφιστάμενων πραγματικοτήτων» στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα να είμαστε υπό την κυριαρχία άλλων, να ζήσουμε ως ένας λαός μπάλωμα σε άλλους». Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Σύσσωμοι και με μια νέα πολιτική αντίληψη, είμαστε υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Το ανέφερα αυτό και στην κυρία Λουτ. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Πλέον δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης που διεξήχθησαν για 50 χρόνια. Απαιτούμε μιαν συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που θα διεκδικήσουμε το κράτος μας. Γιατί; Επειδή έχουμε επιτυχίες, πράγματα που κάναμε ως λαός, επενδύσεις, νέους. Δεν θέλουμε να εμποδιζόμαστε με την απομόνωση και τους περιορισμούς. Θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε αυτό και να εργαζόμαστε για την χώρα μας».

    Απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, στα κράτη του κόσμου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε: «Είμαστε ένας από τους δύο λαούς στην Κύπρο. Το πιο φυσιολογικό μας δικαίωμα είναι να διεκδικήσουμε το κράτος μας».

    Στο μεταξύ, η Gunes (04.12.20) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Διεθνή Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων από την Τηλλυρία υπό τον Αζίζ Μ. Κεντ, ο Τατάρ είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον πατριωτισμό τους και τον αγώνα που διεξάγουν στην Βρετανία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Κεντ «επέδειξε το θάρρος» να ανοίξει τον δρόμο του τουρκοκυπριακού «λαού» στον τομέα του τουρισμού ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Λάπηθο.

    Επανέλαβε ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως χωριστό κράτος και ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται κατανόηση και από την άλλη πλευρά για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Υποστηρίζοντας ότι χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες για λύση ομοσπονδίας παρά την καλή βούληση που επέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ επανέλαβε ότι υποστηρίζουν την λύση δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και απαιτούν αυτό το δικαίωμα ως «λαός».

    «Αυτό είναι το πιο φυσιολογικό μας δικαίωμα. Σύμφωνα με τις Συμβάσεις του ΟΗΕ, αν είστε λαός έχετε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης», πρόσθεσε. Σημειώνοντας ότι γι' αυτό τονίζουν την κυριαρχία, ο Τατάρ επεσήμανε τα «ρίσκα», που, όπως υποστήριξε, εμπεριέχει το μοντέλο της ομοσπονδιακής λύσης.

    Υποστηρίζοντας ότι ο λόγος της συνέχισης των εμποδίων που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους είναι η επιθυμία να τους επιβληθεί μια λύση, ο Τατάρ είπε ότι δεν δέχονται μιαν επιβαλλόμενη λύση και επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης πιο πολύ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ταλάτ: Δεν γνωρίζει το Κυπριακό ο Τατάρ, εφήμερη η πολιτική της Τουρκίας

    Η Manset (04.12.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι περιμένουν δύσκολες μέρες τους τουρκοκύπριους λόγω της στάσης του νυν Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης. Μιλώντας στην τηλεόραση K?br?s TV (KTV), ο Ταλάτ υπενθύμισε τις εκκλήσεις Τατάρ για μια βάση συμφωνίας που θα περιέχει τα δύο κράτη και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να εισέλθουν σε μια τέτοια συζήτηση. «Δεν έχουν μιαν τέτοια εντολή τα ΗΕ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενόσω το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πει ότι «μπορούν να συζητηθούν τα δύο κράτη», τα ΗΕ δεν θα διοργανώσουν διαπραγματεύσεις.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί εφήμερη πολιτική, ο Ταλάτ υποστήριξε ότι όταν η Τουρκία χρειαστεί να επιδείξει ελαστικότητα για το Κυπριακό λόγω των εθνικών της συμφερόντων όσον αφορά στις σχέσεις της με την ΕΕ, «θα βάλει τον Τατάρ να γλύψει όλα αυτά που λέει και να τα φάει».

    Υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει τον Τατάρ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι στο παρελθόν ακόμα και ο «εφευρέτης των δύο κρατών», Ραούφ Ντενκτάς δεν μπόρεσε να φέρει αυτή την λύση και πήγε σε διαπραγματεύσεις έστω και αν δεν το ήθελε. Πρόσθεσε το εξής: «Υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο ήμουν μάρτυρας προσωπικά. Ο Ντενκτάς δεν ήθελε να πάει στην Νέα Υόρκη το 2004. Η Τουρκία του είπε 'πρέπει να πας' και πήγε».

    Ο Ταλάτ υποστήριξε επίσης ότι διαφέρουν οι δηλώσεις του Τατάρ από αυτές της Τουρκίας στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διότι ήταν φανερό πως δεν θα κέρδιζε, ο Ταλάτ είπε ότι αποτέλεσμα τούτου ήταν να συμβεί πολύ κακό διότι: «Σήμερα κάναμε πρόεδρο της δημοκρατίας κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου το κυπριακό πρόβλημα και υποστηρίζει τα δύο κράτη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι συνομιλητής με την Τουρκία από εδώ και μπρος. Αυτό θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Ας πούμε ότι αύριο άρχισαν συνομιλίες. Θα βάλουν έναν εκπρόσωπο από την Τουρκία μέσα στην διαπραγματευτική ομάδα. Δεν μπορούν να ελέγξουν αλλιώς προς τα πού θα πάει αυτή η υπόθεση. Διότι ο Ερσίν Τατάρ δεν γνωρίζει το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τατάρ προς Ταλάτ: «Δεν θα σιωπώ μπροστά σε αναληθείς ισχυρισμούς που θα πλήξουν το κράτος μας»

    Ο παράνομος Bayrak (04.12.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ανάρμοστο για έναν πρώην «πρόεδρο της δημοκρατίας» το ύφος των δηλώσεων του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση K?br?s TV (KTV) ανέφερε ότι η Τουρκία «θα βάλει τον Τατάρ να γλύψει και να φάει τις δηλώσεις του για την ομοσπονδία».

    «Αφού ήταν εφικτή η λύση της ομοσπονδίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί δεν τα κατάφερε ο κ. Ταλάτ εντός της πενταετούς θητείας του μεταξύ των ετών 2005-2010», διερωτήθηκε ο Τατάρ και πρόσθεσε:

    «Η πραγματικότητα αυτή την στιγμή είναι η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Και εγώ υπερασπίζομαι μιαν συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας προς την κατεύθυνση της εντολής που έλαβα από τον λαό μου στις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο είναι και η Τουρκία. Αφήνω στην κρίση του λαού μας το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και προέβη σε τερατώδεις κατηγορίες εναντίον μου και εναντίον της Τουρκίας. [...] Δεν προτίθεμαι να εισέλθω σε αχρείαστη αντιπαράθεση με κανέναν, όμως δεν θα μείνει σιωπηλός μπροστά σε άδικους, αναληθείς ισχυρισμούς που ενοχλούν τον λαό μας και θα πλήξουν το κράτος μας. [...]»

    Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του περί κατάρρευσης των συνομιλιών για ομοσπονδία το 2017 στο Κραν Μοντάνα και τις απόψεις που εξέφραζε κατά την διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας, ο Τατάρ ανέφερε ότι τις ίδιες θέσεις εκφράζει και κατά τις συναντήσεις του με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, με ξένους διπλωμάτες και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και διερωτήθηκε: «Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή; Να συμπεριφερθώ διπλοπρόσωπα και αφήνοντας κατά μέρος όσα έλεγα κατά την προεκλογική περίοδο να έλεγα ότι θα συνεχίσω να συζητώ από εκεί που έμεινε την ομοσπονδία η οποία δοκιμάζεται εδώ και 40 χρόνια και δεν πέτυχε;»

    Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι είχαν σφαιρικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Εξωτερικό Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ομάδα του και συμφώνησαν ότι υπό το φως των εξελίξεων αποτελεί αναγκαιότητα πλέον η υποστήριξη της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. «Επομένως, ενώ η κατάσταση είναι αυτή, ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα με αφήσει στα μισά του δρόμου, όπως δεν είναι ρεαλιστικός αποτελεί και μια βαριά και απαράδεχτη κατηγορία προς την Τουρκία», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία απέδειξε ότι, όποιο και αν είναι το κόστος, ποτέ δεν θα αφήσει μόνους τους Τουρκοκύπριους στον αγώνα τους για ύπαρξη, ελευθερία και κυριαρχία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνάντηση Τατάρ με Σπέχαρ

    Η K?br?s (04.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα είχε σήμερα στις 11.30 συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η εφημερίδα δεν γράφει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

    (ΔΨ)

    [06] Ο Τσακιτζί κάλεσε τον Τατάρ να σκέφτεται πιο ορθολογιστικά στο Κυπριακό

    Η Haberator (04.12.20) γράφει ότι ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) Μεχμέτ Τσακιτζί, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια διαδικτυακού τηλεοπτικού προγράμματος, ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρέπει να σκέφτεται πιο ορθολογιστικά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι, όπως και η Τουρκία, βλέπουν το μέλλον τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του Τατάρ μετά την συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ ότι δεν θα μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό για να συζητήσει λύση ομοσπονδίας, ο Τσακιτζί υποστήριξε ότι ο Τατάρ βρίσκεται υπό την επιρροή των υποσχέσεων που έδωσε στις «εκλογές», προσθέτοντας ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος και ότι αναμένουν δύσκολες ημέρες τον Τατάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ θα αναγκασθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, αλλάζοντας τις δηλώσεις του που έκανε κατά την διάρκεια των «εκλογών», ο Τσακιτζί υπενθύμισε ότι η συμφωνία για αναζήτηση λύσης ομοσπονδίας υπογράφτηκε και από τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Αναφέροντας ότι ο Τατάρ πρέπει να ενεργήσει πιο ορθολογιστικά σε αυτό το σημείο, ο Τσακιτζί δήλωσε ότι τον συμβουλεύει αυτό και για το δικό του μέλλον. Επιπρόσθετα, του υπενθύμισε ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην ΕΕ».

    Αναφέροντας ότι μια μέρα η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα τελειώσει, ο Τσακιτζί υποστήριξε ότι το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες, που θα εξορυχτούν, στην «νότια Κύπρο» θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Εμείς οι Τουρκοκύπριοι βλέπουμε το μέλλον μας, όπως και η Τουρκία, στην ΕΕ», επισήμανε.

    (ΔΨ)

    [07] H εγκατάλειψη της ομοσπονδίας θα οδηγήσει στον αφανισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζει η KTOEOS

    Η Detay (04.12.20) γράφει ότι η συντεχνία των Τουρκοκύπριων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEOS) υποστήριξε ότι η πολιτική της εγκατάλειψης της ομοσπονδίας, που ακολουθεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) μαζί με τους «συνεργάτες» τους στην «ΤΔΒΚ», είναι μια επικίνδυνη πορεία, που παρασέρνει τους Τουρκοκύπριους στον αφανισμό και θα εξαλείψει τα ίσα δικαιώματά τους υποβιβάζοντάς τους στη θέση της προσάρτησης ή της πώλησης.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της KTOEOS Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ δήλωσε ότι παρ' όλους τους αγώνες που έδωσε η τουρκοκυπριακή κοινότητα για χρόνια για την υπόσταση της, η μεγαλύτερη αιτία για τον αφανισμό τους είναι «οι πολιτικά τυφλές κυβερνήσεις της Τουρκίας» και «οι συνεργάτες τους στην ΤΔΒΚ, πολιτικοί και κυβερνήσεις».

    Στη συνέχεια, ο Γκιοκτσεμπέλ υποστήριξε ότι αυτοί που παρέδωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 στην ελίτ των Ελληνοκυπρίων, που δεν θέλουν να μοιρασθούν την εξουσία, είναι αυτοί που διαμορφώνουν την στρατηγική μέχρι σήμερα για την «λεγόμενη πολιτική στο Κυπριακό». Υποστήριξε ότι με την κίνηση σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επιθυμείται η έναρξη της διάλυσης των παραμέτρων του ΟΗΕ και η εξαφάνιση της επίσημης καταγραφής της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον κόσμο αίροντας την ομοσπονδία. O Γκιοκτσεμπέλ ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα αποδεχθεί να γίνει μπάλωμα, αλλά ούτε όμηρος και να εξαφανισθεί.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της ΓΓ της KTOEOS Σελμά Εϊλέμ σε διαδικτυακή εκπομπή, σύμφωνα με την Yeni Bak?s (04.12.20). Η Εϊλέμ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν ομοσπονδία και ειρήνη και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους γι' αυτό, προσθέτοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι κατάλληλη γι' αυτούς.

    (ΔΨ)

    [08] Διαψεύδονται πληροφορίες για ενοικίαση γης στην Κερύνεια σε ίδρυμα με διασυνδέσεις στο Κατάρ – Επενδύσεις από το Κατάρ στην Λάπηθο

    Η Avrupa (04.12.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών διέψευσε ως «αβάσιμες» τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα σε σχέση με ενοικίαση γης 20 στρεμμάτων στην κατεχόμενη Κερύνεια στο «Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Τουρκοκυπρίων Κατάρ» για περίοδο δέκα χρόνων εκ μέρους του λεγόμενου κρατικού γραφείου ακινήτων και υλικών. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ανεπαρκή την δήλωση του «υπουργείου» και το καλεί να απαντήσει κατά πόσον νοικιάστηκε η εν λόγω γη και αν νοικιάστηκε σε ποιον έχει νοικιαστεί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες της τηλεφώνησε ο πρόεδρος του κέντρου συνεργασίας με το Κατάρ, Ερμάν Τσιτίμ, ο οποίος της ανέφερε ότι ως οργανισμός δεν ζήτησαν την εν λόγω γη. Ο Τσιτίμ ανέφερε ότι επιχειρηματίες από το Κατάρ επιθυμούν να επενδύσουν στην «χώρα», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα, και πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα είναι «αγαθοεργίες» και ότι σε πρώτο στάδιο θα κάνουν έναν οίκο ευγηρίας στην κατεχόμενη Λάπηθο.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Εξαώροφη βιβλιοθήκη στο «Πανεπιστήμιο» Κερύνειας

    Η K?br?s (04.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τέλεσε χθες τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού, Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου του «πανεπιστημίου» Κερύνειας. Ο χρησιμοποιήσιμος χώρος στην εξαώροφη βιβλιοθήκη είναι 90 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Η βιβλιοθήκη, που θα λειτουργεί και ως πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, διαθέτει 250 χιλιάδες βιβλία αυτή την στιγμή και παρέχει δυνατότητα πρόσβασης σε 650 εκατομμύρια ηλεκτρονικές πηγές.

    Στα εγκαίνια παρόντες ήταν ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, «υπουργοί», «βουλευτές» και ο ιδρυτής πρύτανης του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» (YDU), Δρ. Σουάτ Γκιουνσέλ.

    Μιλώντας στα εγκαίνια, ο Γκιουνσέλ είπε ότι το «πανεπιστήμιο Κερύνειας» ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να είναι ένα δυναμικό «πανεπιστήμιο» που βρίσκεται σε επαφή με τον «λαό» κυρίως στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της τέχνης, έχοντας ως αποστολή να δίδει προτεραιότητα στην κοινωνία. Σημείωσε ότι ως «οικογένεια του YDU και του πανεπιστημίου Κερύνειας» πιστεύουν ότι κάθε έργο που προσφέρουν κάνει πιο βαθιές τις ρίζες τους σε αυτά τα χώματα και τους ενώνει περισσότερο με τον κόσμο και την «μητέρα πατρίδα μας Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Έξι νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Vatan (04.12.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,591 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν έξι νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα ένα από τα νέα κρούσματα αφορά άτομο που έφτασε στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς. Τα υπόλοιπα πέντε είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι δύο άτομα, που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό, έλαβαν εξιτήριο χθες.

    Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 269,354 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,144 κρούσματα Covid-19, 1,044 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 95 ασθενών, 22 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 71 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Δύο ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

    H Halk?n Sesi (04.12.20) γράφει ότι νοσηλεύτρια, που εργάζεται στο τμήμα πρώτων βοηθειών σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Κερύνεια, βρέθηκε θετική στη νόσο Covid-19. Ως αποτέλεσμα αυτού του θετικού κρούσματος, τέθηκαν σε καραντίνα πέντε νοσηλευτές και δύο γιατροί.

    Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (04.12.20, BRTK), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θα τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα για όσους επισκέπτονται τα κατεχόμενα για περίοδο τριών ημερών χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, αλλά δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό των τριών ημερών.

    Ο Πιλλί προειδοποίησε ότι όσοι δεν τηρούν τον κανονισμό των τριών ημερών, θα «απελαύνονται» από τα κατεχόμενα και δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα μέτρα, για να εμποδίσουμε την εγχώρια διάδοση της νόσου», πρόσθεσε ο Πιλλί.

    Αναφερόμενος στους εποχιακούς εργάτες από την Τουρκία για την συγκομιδή των εσπεριδοειδών, ο Πιλλί σημείωσε ότι θα έλθουν εντός της επόμενης εβδομάδας γύρω στους 1500 με 2000 εργάτες και θα τεθούν σε καραντίνα

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις»

    Σύμφωνα με την Aydinlik (03.12.20), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης στο 6ο Φόρουμ Διαλόγου για τη Μεσόγειο που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και το Διεθνές Ινστιτούτων Πολιτικών Ερευνών (ISPI), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι από το 2003 παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή και προβαίνουν σε «μονομερείς ενέργειες» παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. «Πριν από μερικά χρόνια, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Όλοι μας θεωρήσαμε ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ανάπτυξη συνεργασίας και ευημερίας. Εμείς λέμε ότι οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης προς όφελος όλων. Ωστόσο, ορισμένα κράτη ενεργούν εντελώς αντίθετα με αυτό», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την περιοχή, που κατέχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργώντας το EastMed Forum, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε και τα εξής:

    «Εμείς κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Είπαμε να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός των φυσικών πόρων αλλά οι Ελληνοκύπριοι συνεχώς το απορρίπτουν αυτό. Αναστείλαμε τις δραστηριότητες του σεισμικού ερευνητικού μας πλοίου Ορούτς Ρέις, προκειμένου να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Ωστόσο, λίγες ώρες προτού η Τουρκία και η Ελλάδα θα ανακοίνωναν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους. Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία, παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί;».

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ είναι συνένοχη αφού επιτρέπει σε δύο μέλη της να κάνουν κατάχρηση του συστήματος της.

    «Οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες. Η πόρτα της Τουρκίας για διάλογο θα είναι ανοικτή μέχρι τέλους. Υπάρχει διέξοδος. Η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για συνεργασία. Σήμερα, ο Πρέσβης μας θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκεί θα συζητήσουν για το πως θα διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη. Πως θα μπορούσε να διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη; Κάναμε προτάσεις στην ΕΕ για τη σύσταση μιας περιεκτικής πλατφόρμας», είπε.

    (ΑΚ)

    [02] Αγωγή Ερντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου: Ζητά αποζημίωση 500 χιλιάδες ΤΛ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (04.12.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταχώρησε αγωγή εναντίον του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητώντας αποζημίωση 500 χιλιάδων Τουρκικών λιρών.

    Η αγωγή αφορά σε δηλώσεις που έκανε ο ηγέτης του CHP στην Κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη Τρίτη, κατηγορώντας τον Ερντογάν, ανάμεσα σε άλλα, ότι λαμβάνει οδηγίες από εταιρείες του Κατάρ, ότι υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας στην Τουρκία και ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στις επιθυμίες των μεγάλων δυνάμεων. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην αναφορά της αγωγής, έκτασης 23 σελίδων που υποβλήθηκε στο δικαστήριο, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Κιλιτσντάρογλου «παραβίασε τα προσωπικά δικαιώματα του Τούρκου Προέδρου», με αναφορές που έκανε στην ομιλία του στις οποίες κατηγόρησε τον Ερντογάν ως «αδαή και προδότη». Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου «δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ κριτικής και προσβολής», ότι προβάλει άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς και σημειώνεται ότι είναι κρίμα αυτή να είναι η ηθική του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης.

    (ΚΣ)

    [03] Πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.12.20) μετέδωσε ότι η ομάδα προστασίας του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ο Τζελάλ Τσελίκ, που είναι ο δικηγόρος του ηγέτη του CHP, μιλώντας στο πρόγραμμα «Detay» στην ARTI TV, δήλωσε ότι έλαβε πρόσφατα πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Κιλιτσντάρογλου και επιβεβαίωσε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι θα υπάρξει απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον ηγέτη της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στην εκπομπή αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει μια λίστα με άτομα που είναι στόχος για να δολοφονηθούν και ότι σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβανόταν, εκτός από το όνομα του Κιλιτσντάρογλου και το όνομα του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Ο δικηγόρος του Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει αυτή η λίστα και αν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή ο ηγέτης του CHP, ωστόσο υποστήριξε ότι έγινε απόπειρα ενάντια στον Κιλιτσντάρογλου πολλές φορές. «Τέτοιες πληροφορίες ήρθαν κατά καιρούς. Η ομάδα προστασίας προειδοποιήθηκε και της λέχθηκε ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [04] Επίσημη επίσκεψη Έρντογαν στο Αζερμπαϊτζάν στις 9-10 Δεκεμβρίου

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (03.12.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν στις 9-10 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Έρντογαν θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στο Μπακού για την νίκη στο Καραμπάχ.

    Επίσης, στα πλαίσια των επαφών του, αναμένεται να αξιολογηθεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας για την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ την ίδια στιγμή θα συζητηθεί η εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή μετά την έγκριση ψηφίσματος στη βουλή.

    (ΑΚ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Ρουχανί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (03.12.20), ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, κατά την συνομιλία Έρντογαν-Ρουχανί συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν, ενώ έγινε και αξιολόγηση των περιφερειακών εξελίξεων.

    Ο Έρντογαν μίλησε στον Ρουχανί για την «νέα εποχή» που αρχίζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για εκεχειρία αποτελεί ένα νέο παράθυρο για την διατήρηση μιας βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτό θα είναι προς όφελος όλων των χωρών στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [06] Τουρκία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινό όραμα για τη Συρία, δηλώνει ο Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.12.20), ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Joel D. Rayburn, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Τουρκία, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Συρία μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη Συρία και έχουν κοινά συμφέροντα για τον τερματισμό της έντασης στην περιοχή που συνεχίζεται για αιώνες.

    Ο Rayburn υπογράμμισε ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών κατά καιρούς, οι οποίες πολλές φορές είναι έντονες, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και εταίροι που διατηρούν στενή συνεργασία σε διάφορα ζητήματα. «Εμείς που βρισκόμαστε εντός της διαδικασίας νιώθουμε πάντοτε ότι διατηρούμε στενή συνεργασία με τους Τούρκους ομολόγους μας. Θεωρώ ότι πρέπει να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία περαιτέρω αφού έχουμε ίδια συμφέροντα», είπε.

    Ο Rayburn πραγματοποίησε επαφές στην Τουρκία την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον Σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον οποίο συζήτησε την συριακή σύγκρουση, το νέο συριακό σύνταγμα και τις εξελίξεις στο Idlib.

    Kal?n και Rayburn συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για τη στήριξη της συνταγματικής επιτροπής με στόχο τον τερματισμό των διενέξεων στην Συρία. Ο Kal?n επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση στη Συρία, παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, όπως υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [07] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση κάτω από το 50% για τη «Συμμαχίας της Δημοκρατίας»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.12.20) αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ORC και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και σημειώνει ότι η «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» παρουσιάζει πτώση και λαμβάνει ποσοστά κάτω από το 50%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου σε 42 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 3.820 ατόμων και στους ερωτηθέντες τέθηκε η ερώτηση «τι θα ψήφιζαν αν γίνονται την ερχόμενη Κυριακή εκλογές». Στα αποτελέσματα αναφέρεται επίσης ότι μόνο 4 κόμματα μπορούν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 10%, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) μένει εκτός Εθνοσυνέλευσης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα κόμματα θα λάμβαναν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 36,1%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμματος (CHP): 25.4%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 12,7%

    Καλό Κόμμα (Iyi Parti): 10,4%

    Κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 9,3%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek partisi) : 2,5%

    Deva Partisi: 1,9%

    Κόμμα Ευδαιμονίας: 1,1%

    Εξάλλου η εταιρεία σημειώνει ότι η 28η Ιουνίου 2021 αναμένεται να είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

    [Σημείωση μεταφραστή: Η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ενώ η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti)]

    (ΚΣ)

    [08] Επικρίνει την απουσία ελευθεροτυπίας η Μεράλ Άκσενερ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.12.20) γράφει ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) της Τουρκίας Μεράλ Άκσενερ, επέκρινε την επιβολή τιμωρίας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk, γεγονός που όπως σημείωσε δείχνει μη ανοχή στην ελευθερία του Τύπου.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter, η Άκσενερ επέκρινε την μερική αναστολή λειτουργίας του σταθμού Haberturk από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας αναφορικά με δηλώσεις που έκανε σε ζωντανή εκπομπή ο βουλευτής του CHP Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ. Ο Άκσενερ είπε πως καταδικάζει την επιβολή της τιμωρίας και τόνισε πως δείχνει μη ανοχή στην ελευθερία έκφρασης.

    (ΚΣ)

    [09] Ανοίγουν ξανά θέσεις «Λειτουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων» στον τουρκικό στρατό

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.12.20) γράφει ότι ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως δέχεται αιτήσεις για τη θέση του «Λειτουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων», η οποία περιλαμβάνεται στη νομοθεσία αλλά στελεχώνεται μόνο σε περιόδους πολέμου.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η περιγραφή των καθηκόντων του «Λειτουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων», όπως αναφέρεται στην νομοθεσία είναι η ακόλουθη:

    «Παρέχει πνευματική έμπνευση για το προσωπικό για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ηθικού, κοινωνικής πρόνοιας και ευτυχίας. Διαχειρίζεται θρησκευτική εκπαίδευση, λατρεία και θρησκευτικές τελετές. Παρέχει τις ανάγκες του τόπου λατρείας σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Διαχειρίζεται θρησκευτικές υποθέσεις».

    Η ιστοσελίδα σημειώνει πως η μονάδα αυτή που δημιουργείται ξανά τώρα, χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια πολέμου και πως δεν έχει υπάρξει διορισμός στην θέση αυτή από την Τουρκική εισβολή του 1974

    Η είδηση δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Akit, γνωστή για την εγγύτητά της με την τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΣ)

    [10] Στις 32,381 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 187 θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (03.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 32,381 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 187,518 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 187 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 4,190. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,511 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 520,167 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 14,316. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 418,331.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 19,143,746 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,611 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.3%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 4 December 2020 - 17:50:30 UTC