Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 223/2020 25.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ουδέποτε θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους οι Τουρκοκύπριοι, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Συζήτησε την επίσκεψη Λουτ με την Σπέχαρ ο Όζερσαϊ
  • [03] «Αλλάζει η όψη του κλειστού Βαρωσιού»
  • [04] Δεν θεωρούν το Βαρώσι έδαφος που θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους, λέει ο Χασίπογλου
  • [05] Πρότεινε σχηματισμό «εκλογικής κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας ο Έρχουρμαν
  • [06] Εννέα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Οι συνομιλίες μας έχουν κουράσει πια. Ώρα να χαράξουμε ένα νέο οδικό χάρτη»
  • [02] Για απροθυμία να προσέλθει σε διάλογο, κατηγορεί την Ελλάδα ο Ακσόϊ
  • [03] Τρεις νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για ακύρωση ασκήσεων στα νησιά του Αιγαίου
  • [04] Ο Ερντογάν επικρίνει την αναχαίτιση του τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα με Έλληνα καπετάνιο
  • [05] «Θα δώσουμε την απάντηση στο πεδίο της δράσης», δηλώνει ο Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με την γερμανική φρεγάτα
  • [06] Ανακοίνωση ΥΠΑΜ της Τουρκίας για το επεισόδιο με τη Γερμανική φρεγάτα
  • [07] Τις εξελίξεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη συζήτησε ο Έρντογαν με τον Πούτιν
  • [08] Παραιτήθηκε ο Αρίντς από σύμβουλος του Ερντογάν μετά από ρήξη που επήλθε μεταξύ τους
  • [09] Στις 7,381 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 161 άτομα απεβίωσαν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ουδέποτε θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους οι Τουρκοκύπριοι, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Gunes (25.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει να εξηγήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό θα είναι δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου απόστρατων αγωνιστών.

    Κατά την συνάντηση, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία της προώθησης της «ΤΔΒΚ» και της ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία. Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την θέση της ομοσπονδίας που συζητήθηκε για 50 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι παρά την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε με καλή θέληση τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου ούτε και μιαν δίκαιη και διαρκή λύση στο νησί.

    Επισημαίνοντας την σημασία του να ζουν με αξιοπρέπεια στα δικά τους χώματα οι Τουρκοκύπριοι ως ένας «λαός», ο Τατάρ ανέφερε ότι σε όλες τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ τονίζεται το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους και ισχυρίστηκε ότι κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν την δική τους «δημοκρατία».

    Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» αναπτύσσεται καθημερινά παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά περιόδους και ισχυρίστηκε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να καθορίζουν το μέλλον τους.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα γίνουν «μπάλωμα», κατά την έκφρασή του, στους Ελληνοκύπριους και κατέληξε λέγοντας ότι ως «πρόεδρος» θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να έρθουν καλύτερες μέρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτησε την επίσκεψη Λουτ με την Σπέχαρ ο Όζερσαϊ

    Η Hakikat (25.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Κουτρέτ Όζερσαϊ συναντήθηκε χθες με την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη της προσωρινής Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και τα θέματα μας πιθανής άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της απευθείας και με συντονισμένο τρόπο ενημέρωσης για τα μέτρα που λαμβάνουν οι πλευρές υπό το φως του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ο Όζερσαϊ έθεσε στην Σπέχαρ το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, το οποίο έκλεισε η ελληνοκυπριακή πλευρά τον Φεβρουάριο, με την λήψη των απαραίτητων μέτρων.

    Κατά την συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και επί άλλων θεμάτων που εμπίπτουν στις «αρμοδιότητες» του «υπουργείου» του Όζερσαϊ και των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Αλλάζει η όψη του κλειστού Βαρωσιού»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Gunes (25.11.20) γράφει ότι συνεχίζεται η αλλαγή στην περιοχή τη περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που τον περασμένο μήνα άνοιξε ένα μέρος της, το οποίο περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και το παραλιακό μέτωπο. Έγιναν διαρρυθμίσεις του περιβάλλοντος και του τοπίου, παρέχεται η δυνατότητα βόλτας με ποδήλατο χάρις στον ποδηλατοδρόμο που τέθηκε σε λειτουργία στο Βαρώσι και τοποθετήθηκαν μπουφέ σε οκτώ διαφορετικά σημεία.

    Υποστηρίζοντας ότι «ζωντάνεψε» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η «πόλη φάντασμα» του Βαρωσιού, η εφημερίδα αναφέρει ότι από τις 8 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το τμήμα του Βαρωσιού που άνοιξε 67,500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων και τουριστών.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ δήλωσε ότι θέλουν να μετατρέψουν ξανά το επί 46 χρόνια κλειστό Βαρώσι σε μια πόλη που ζει, γυρίζουν άνθρωποι στους δρόμους της, ακούγονται φωνές παιδιών στα σοκάκια της και αναδύονται μυρωδιές φαγητών από τα σπίτια της. Είπε ότι δημιούργησαν αυτές «τις ομορφιές», όπως τις χαρακτήρισε, με τον Δήμο Ικονίου, τον τουρκικό οργανισμό ΤΟΚΙ και εταιρείες από τα κατεχόμενα.

    «Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αμέσως μιαν πόλη που ζει. Επιπλέον, οπωσδήποτε δεν αγγίχθηκαν οι ιδιωτικές περιουσίες των ανθρώπων. Ενόσω δεν γίνονται σχεδιασμοί σε διοικητικά θέματα, δεν θα αγγιχθεί το σπίτι και η ιδιωτική περιουσία κανενός», υποστήριξε.

    Είπε επίσης ότι γίνονται εργασίες περαιτέρω διαπλάτυνσης του τμήματος των 3-4 χιλιομέτρων που ανήκει στο δημόσιο και ότι εργάζονται για να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν μιαν ανάσα κατά την περιδιάβασή τους και να τους παρέχονται υπηρεσίες για να μπορούν να πίνουν νερό και χυμό.

    Η Avrupa (25.11.20) γράφει ότι μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αρτέρ είπε ότι συνεχίζουν να καθαρίζουν τα κλειστά τμήματα της πόλης και ότι είναι «διοικητικό θέμα» η αλλαγή του καθεστώτος και εκείνων των τμημάτων και το άνοιγμά τους για επισκέψεις

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν θεωρούν το Βαρώσι έδαφος που θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους, λέει ο Χασίπογλου

    Η Manset (25.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι με το βήμα του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού χτύπησαν «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Χασίπογλου είπε ότι το Βαρώσι θεωρείτο περιοχή που θα μπορούσε να δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση λύσης, όμως πλέον άλλαξε η κατάσταση.

    «Ως UBP δεν θεωρούμε ότι η ομοσπονδία θα μας οδηγήσει σε λύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θεωρούν το Βαρώσι ως έδαφος που θα δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σημείωσε ότι το βήμα του καθεστώτος στο Βαρώσι έγινε «ως μέρος της λύσης δύο κρατών» και πρόσθεσε: «Με το βήμα του Βαρωσιού το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι υπάρχει αλλαγή θέσης με την έννοια των συνολικών διαπραγματεύσεων και ότι υπήρξε ένα σταυροδρόμι. Το βήμα για το Βαρώσι είναι ένα κομβικό σημείο».

    Ο Χασίπογλου επανέλαβε επίσης τον τουρκικό ισχυρισμό ότι δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η κίνηση του καθεστώτος στο Βαρώσι και πρόσθεσε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών λένε «μην δώσετε σε άλλους τις περιουσίες στο Βαρώσι, επιστρέψτε τις στους ιδιοκτήτες τους».

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, ο Χασίπογλου εξέφρασε την αντίθεσή του σε συμμετοχή του UBP σε «κυβέρνηση» με «πρωθυπουργό» που προέρχεται από το CTP.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρότεινε σχηματισμό «εκλογικής κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (25.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν άρχισε επαφές με τα πολιτικά κόμματα με σκοπό τον σχηματισμό «κυβέρνησης». Χθες αντιπροσωπεία του CTP υπό τον Έρχουρμαν επισκέφθηκε Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Σήμερα η αντιπροσωπεία του CTP αναμένεται να έχει συναντήσεις με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

    Κατά την διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων, ο Έρχουρμαν πρότεινε την σύσταση «κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας που θα οδηγήσει τα κατεχόμενα σε «εκλογές». «Ετοιμάσαμε ένα σύστημα αρχών και το μοιραστήκαμε. Αναζητούμε μιαν ευρείας βάσης κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έρχουρμαν σημειώνοντας ότι σε αυτό το «κυβερνητικό» σχήμα μπορεί να συμμετέχουν και τεχνοκράτες. Είπε επίσης ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση με το UBP είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσά τους.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του UBP, Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι μετέφεραν στον Έρχουρμαν τις απόψεις τους, τις «ευαισθησίες» τους κυρίως στο Κυπριακό και ότι θα μπορούσε να συσταθεί μια «κυβέρνηση» που θα παράγει έργο ή μια «εκλογική κυβέρνηση». Είπε ότι άκουσαν τις απόψεις του Έρχουρμαν και καθόρισαν τις αξίες στις οποίες θα μπορούσε να εξευρεθεί κοινός παρονομαστής, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αξιολογήσει στα αρμόδια του όργανα τις προτάσεις που άκουσε.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Γιενάλ Σενίν είπε ότι μετά το πέρας των επαφών του CTP, το κόμμα του θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα στα αρμόδιά του όργανα και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μιαν «κυβέρνηση» που θα μπορεί να κάνει πιο σταθερά βήματα στο να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας στα κατεχόμενα, έστω και αν αυτές είναι λιγότερο αισθητές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Υπενθύμισε ότι η επιτροπή του κόμματος έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε «κυβέρνηση» μακράς διάρκειας και πρόσθεσε ότι ο Έρχουρμαν διεξάγει επαφές για σύσταση «εκλογικής κυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι αν θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες αρχές και μεταρρυθμίσεις, το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες, αλλά αν σχηματιστεί μια πλειοψηφία εκτός του TDP, το κόμμα δεν θα σκεφτεί και πολύ την συμμετοχή σε μια τέτοια δομή. «Το TDP θέλει να είναι από τα κόμματα που συστήνουν την κυβέρνηση», σημείωσε επισημαίνοντας την «ακυβερνησία» που υπάρχει στα κατεχόμενα εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της οποίας υπάρχει χάος σε όλους τους τομείς και κυρίως στο θέμα του «προϋπολογισμού» και της εκπαίδευσης.

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων, ο διευθυντής της Yeni Duzen Τζενκ Μουτλούγιακαλί αναφέρει ότι το CTP πρότεινε μιαν «εκλογική κυβέρνηση» στη βάση αρχών και την συμμετοχή όλων των κομμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το UBP επιθυμεί μιαν «κυβέρνηση» μόνο υπό την δική του «πρωθυπουργία», το ΗΡ θέλει έναν συνασπισμό μόνο UBP-CTP-ΗΡ και TDP θέλει ουσιαστικά επαναφορά του μοντέλου συνεργασίας CTP-ΗΡ-TDP-DP.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εννέα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (25.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,150 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν εννέα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα πέντε από νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς,, τα δύο ατμοπλοϊκώς και τα υπόλοιπα δύο είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο επτά άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 256, 274 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,062 κρούσματα Covid-19, 1,003 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 54 ασθενών, 8 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 46 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Οι συνομιλίες μας έχουν κουράσει πια. Ώρα να χαράξουμε ένα νέο οδικό χάρτη»

    Υπό τον τίτλο «Τατάρ: Οι συνομιλίες μας έχουν πια κουράσει», η Turkiye (25.11.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξήγησε στην εφημερίδα την νέα περίοδο που αναμένει την «ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι για χρόνια συνομιλούν το Κυπριακό χωρίς να φθάσουν σε αποτέλεσμα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Εμείς δεν είμαστε μόνοι ή χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Ήλθε ο καιρός να χαράξουμε ένα νέο οδικό χάρτη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει πια να καθίσει και να σκεφτεί πού έκανε λάθη μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε σε συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς όρια».

    Κληθείς να απαντήσει τι πρέπει να αναμένουν στην νέα περίοδο στο νησί, ο Τατάρ ανέφερε: «Ο λόγος που λέω ότι έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο με τις προεδρικές εκλογές είναι ότι επιθυμούμε να κάνουμε νέα βήματα για να αντικαταστήσουμε την παλαιότερη νοοτροπία με νέα. Όπως όλοι γνωρίζουν, όσο περνούσε από το χέρι μας μέσα την διαδικασία των συνομιλιών, που διήρκεσε για χρόνια, προσπαθήσαμε να εναρμονιστούμε σε κάθε είδους διαδικασία συμβιβασμού, σε κάθε θέμα. (...) Οι ομόλογοι μας της νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως χαρακτήρισε την ελληνοκυπριακή πλευρά] δεν έχουν κάνει οποιοδήποτε διαλλακτικό βήμα προς εμάς. Εξαιτίας αυτού, έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο. Εμείς δεν είμαστε χωρίς εναλλακτική επιλογή. Εμείς δεν είμαστε μόνοι. Ήλθε ο καιρός να χαράξουμε ένα νέο οδικό χάρτη, είτε αυξάνοντας τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είτε αυξάνοντας τις διεθνείς μας σχέσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει πια και να σκεφτεί, πού έχει διαπράξει λάθη μέχρι σήμερα. Επειδή εμείς, δεν έχουμε ούτε χρόνο να σπαταλήσουμε σε συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα, ούτε κίνητρο σε αυτό το θέμα. Γι' αυτό το λόγο, η περίοδος που διανύουμε, είναι μια περίοδος αλλαγής από την ημέρα που έχω εκλεχθεί πρόεδρος».

    Σχολιάζοντας το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε: «Προηγουμένως, υπήρχαν αυτοί που παραπονιόνταν ότι το Βαρώσι ήταν κλειστό, αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να δοθεί στους Ελληνοκύπριους, σήμερα παραπονιούνται για το άνοιγμά του. Το Βαρώσι θα συνεχίσει να ανοίγει μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό του μέτρο. Καθώς παρουσιάζουμε μια τέτοια διαδικασία, στην πραγματικότητα, έχουμε επιδείξει μια ισχυρή θέληση, που κανείς άλλος δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι, που αντιτίθενται πάλι σε αυτά τα βήματά μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει απομείνει τίποτα πια, που να λέγεται 'οι δικές τους αλήθειες'. Από εδώ και πέρα, υπάρχει μια νέα συγκυρία. Δεν αναμένουμε ότι θα επικοινωνήσουν οι Ελληνοκύπριοι απευθείας μαζί μου σχετικά με το Βαρώσι. Υπήρξε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά και οι πολίτες της, που ζουν είτε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου είτε στο εξωτερικό έχουν κάνει σωρό αιτήσεις για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους στο Βαρώσι. Ο αριθμός των αιτήσεων στην Επιτροπή έχει ξεπεράσει τις 300 από τώρα».

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν τίθεται θέμα να μην είναι επιτυχής η Τουρκία σε αυτό. Επειδή σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο, η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έχουν μόνιμα δικαιώματα. Δεν τίθεται θέμα να γίνει οποιοσδήποτε διαμοιρασμός χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι κατανοητό και ξεκάθαρο».

    Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ δήλωσε ότι ήταν μια συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, προσθέτοντας: «Ήταν μια πρωτοβουλία για να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλήσουμε και να γνωρισθούμε μεταξύ μας. Σίγουρα, οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν. Όποιο όνομα και αν θέλετε να δώσετε σε αυτές τις συναντήσεις μας, είτε 'παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών', είτε 'συγκυρία', είτε 'σχέδιο', η μόνη πραγματικότητα είναι ότι οι όροι έχουν αλλάξει πια. Το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, που έχει ξεκινήσει μετά το άνοιγμα 46 χρόνων, συνεχίζεται. Οι διαρρυθμίσεις στο περιβάλλον, ο ποδηλατοδρόμος και τα περίπτερα που έχουν ανοίξει διευκολύνουν τους επισκέπτες να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους».

    (ΔΨ)

    [02] Για απροθυμία να προσέλθει σε διάλογο, κατηγορεί την Ελλάδα ο Ακσόϊ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA -24.11.20), σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, στεγάζει ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του, Χαμί Ακσόϊ, ο οποίος απαντά σε δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

    «Οι κατηγορίες και η ρητορική απειλών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του σήμερα εναντίον της Τουρκίας, είναι ακόμη μια ένδειξη της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς για επίλυση των διμερών θεμάτων μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και τα βήματα καλής πρόθεσης που έχει κάνει η Τουρκία στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου από τον Αύγουστο, δυστυχώς δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός από την Ελλάδα των δικών μας αποφασιστικών ενεργειών για προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας ως 'προκλητικές' και παράνομες', δεν είναι τίποτε άλλο παρά δικαιολογία για αποφυγή του διαλόγου. Η Τουρκία, ανέκαθεν απηύθυνε εκκλήσεις για διάλογο και θα συνεχίσει να απευθύνει», αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εκκλήσεις της για διάλογο. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι η ρητορική απειλών και η προσπάθεια να διασφαλίσει την στήριξη της ΕΕ, δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο».

    (ΑΚ)

    [03] Τρεις νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για ακύρωση ασκήσεων στα νησιά του Αιγαίου

    Σύμφωνα με τη Aydinlik (24.11.20), η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX οι οποίες απαιτούν την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη την Ικαρία και την Πάτμο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία εξέδωσε τις τρείς νέες NAVTEX με τη δικαιολογία ότι παραβιάζεται το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών αυτών, όπως καθορίζεται από τις συνθήκες της Λωζάννης και της Ρώμης.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Ερντογάν επικρίνει την αναχαίτιση του τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα με Έλληνα καπετάνιο

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.11.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι παρά τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», η Τουρκία έχει επιδείξει μια ψύχραιμη και υπομονετική στάση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

    «Τι κρίμα, παρά την ψύχραιμη και υπομονετική μας συμπεριφορά, το πλοίο μας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη δέχθηκε επίθεση. Αυτό το γεγονός δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Ο καπετάνιος του ήταν Έλληνας. Μετά την είσοδο τους στο πλοίο, δυστυχώς παρενόχλησαν το πλήρωμα. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Φυσικά, έχουν σταλθεί και θα σταλθούν όλα αυτά στα απαραίτητα μέρη», σημείωσε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [05] «Θα δώσουμε την απάντηση στο πεδίο της δράσης», δηλώνει ο Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με την γερμανική φρεγάτα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (25.11.20), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε χθεσινές του δηλώσεις σχετικά με το επεισόδιο με την «παράνομη έρευνα» που διεξήχθη επί τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη από Γερμανική φρεγάτα στα ανοικτά της Μεσογείου, υποστήριξε ότι η αναχαίτιση του τουρκικού πλοίου και η έρευνα που έγινε σε αυτό, ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατόπιν εντολών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, η Τουρκία θα δώσει απάντηση στο πεδίο της δράσης, θα παρακολουθεί το θέμα και θα κάνει αυτό που χρειάζεται. «Θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας», είπε.

    (ΑΚ)

    [06] Ανακοίνωση ΥΠΑΜ της Τουρκίας για το επεισόδιο με τη Γερμανική φρεγάτα

    Η Yeni Safak (24.11.20) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωση του σχετικά με την επιχείρηση «Ειρήνη» και την έρευνα που έγινε στο Τουρκικό πλοίο, αναφέρει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ξεκίνησε το 2020 στην Μεσόγειο από την ΕΕ χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Λιβύης και χωρίς άδεια, ενώ επισημαίνει ότι κέντρο της επιχείρησης είναι η Ρώμη, ο Διοικητής της επιχείρησης είναι Ιταλός, ο βοηθός του Γάλλος και ο Διοικητής των μονάδων στη θάλασσα Έλληνας.

    Στην ανακοίνωση, που περιλαμβάνει 18 σημεία, το Υπουργείο προβαίνει σε μια χρονολογική ανασκόπηση της «Επιχείρησης Ειρήνη», αφήνει αιχμές εναντίον του Έλληνα Διοικητή και ισχυρίζεται ότι «συμπεριφέρθηκε μεροληπτικά και συναισθηματικά».

    Το Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει την έρευνα παράνομη και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία επιφυλάσσει τα δικαιωμάτά της. Υποστηρίζει επίσης ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα, τα παραποίησε και τονίζει ότι όπως και στο παρελθόν, με το επεισόδιο που έγινε τον Ιούνιο με την φρεγάτα Courbet, υπάρχει μια προσπάθειας παραπληροφόρησης και παραποίησης των γεγονότων εναντίον της Τουρκίας.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμη ότι η έρευνα τερματίστηκε έπειτα από διαμαρτυρία και αφού δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο στο πλοίο, ενώ υποστηρίζει ότι το προσωπικό του πλοίου αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες.

    Χαρακτηρίζοντας ως ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η «παράνομη ενέργεια» έγινε από συμμαχικό στόλο, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο διοικητής του πλοίου συμπεριφέρθηκε συναισθηματικά και μεροληπτικά. Επιφυλάσσουμε όλα τα δικαιώματά μας μετά από αυτό το γεγονός. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι, αυτού του είδους η άσκηση πιέσεων θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες παρόμοιου είδους ενέργειες», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    «Η Τουρκία υπογραμμίζει από την αρχή ότι η κρίση στη Λιβύη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου και όχι με στρατιωτικά μέσα. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές και ειδικότερα από τους εταίρους μας να ενεργήσουν στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni Safak (24.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αξιολογώντας το θέμα αυτό σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την επιχείρηση «Ειρήνη» νεκρή, αφού όπως υποστήριξε, από την αρχή ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και δεν είχε ουσιαστική βάση.

    «Η διεξαγωγή της επιχείρησης ήταν από την αρχή προβληματική. Η ΕΕ θα έπρεπε να ρωτήσει και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης προτού πραγματοποιήσει την επιχείρηση το Μάρτιο», ισχυρίστηκε.

    (ΑΚ)

    [07] Τις εξελίξεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη συζήτησε ο Έρντογαν με τον Πούτιν

    Σύμφωνα με την Aksam (24.11.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησαν την αύξηση του όγκου συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.

    Ο Έρντογαν στη συνάντηση, δήλωσε ότι αναμένουν να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο ο κοινός μηχανισμός που συστάθηκε μεταξύ των δύο χωρών για την επίβλεψη και τον έλεγχο της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα πλαίσια των βημάτων που λήφθηκαν για την επικράτηση της σταθερότητας και βιωσιμότητας στην περιοχή.

    Υπογραμμίζοντας την ευαισθησία τους όσον αφορά την επιστροφή όλων των υπό κατοχή εδαφών από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να μην επιτρέψουν στην Αρμενία να παραβλέψει τις υποχρεώσεις της και να αθετήσει την συμφωνία για εκεχειρία.

    Ο Έρντογαν πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές οι επικρίσεις που δέχονται από τους άλλους συμπροέδρους της ομάδας Minsk όσον αφορά τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται.

    Ο Έρντογαν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών βημάτων για τερματισμό του πολέμου στη Συρία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας σε στρατιωτικά και πολιτικά θέματα, θα συμβάλει στη διασφάλιση της ενότητας και σταθερότητας στη Λιβύη.

    (ΑΚ)

    [08] Παραιτήθηκε ο Αρίντς από σύμβουλος του Ερντογάν μετά από ρήξη που επήλθε μεταξύ τους

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.11.20, ΑΑ), ο Μπουλέντ Αρίντς, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου και μέλος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ερντογάν, υπέβαλε την παραίτησή του μετά που επήλθε σε ρήξη με τον Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του για τον πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Ο Αρίντς είχε δηλώσει ότι ο Ντεμιρτάς πρέπει να αποφυλακισθεί και ότι θαυμάζει τον Καβάλα.

    Σχολιάζοντας την παραίτηση του Αρίντς, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αρίντς τον λύπησαν πολύ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24(25.11.20).

    Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν επέκρινε τον Αρίντς που πρότεινε ένα βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχει γραφτεί από τρομοκράτη, προσθέτοντας ότι το άτομο που εισηγείται αυτό το βιβλίο σε όλους φοράει την πολιτική μάσκα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει στα χέρια της το αίμα χιλιάδων στρατιωτών, σημειώνει η T24 (25.11.20).

    (ΔΨ)

    [09] Στις 7,381 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 161 άτομα απεβίωσαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (24.11.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,381 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 162,231 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 161 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 3,678.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 460,916 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 12,672. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 381,569.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 17,568,973 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,543 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.4 %.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 25 November 2020 - 12:55:51 UTC