Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 219/2020 19.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Βρίσκονται σε πολύ σημαντικό σημείο στο θέμα της αποδοχής του «κράτους» τους διεθνώς, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Συνέντευξη Τατάρ σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν: «Ένα έθνος, τρία κράτη»
  • [03] Ανέλαβε την ευθύνη για ανοικοδόμηση του Βαρωσιού ο Δήμος Ικονίου
  • [04] Σε εναέρια φωτογράφηση της πόλης των Βαρωσίων προχώρησε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [05] Το Βαρώσι είναι στρατιωτική περιοχή, δεν μπορεί να επιστραφεί, υπενθυμίζει ο Έρχουρμαν
  • [06] Την αποχώρηση της από την ΔΕΑ ανακοίνωσε η Πλουμέρ Κουτσιούκ αφού δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο της
  • [07] Συνάντηση Όζγιγιτ - Κιζίλγιουρεκ
  • [08] «Πιστεύουμε ότι θα έρθει αυτή η ευχάριστη μέρα που ο κόσμος θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Βόρειας Κύπρου», δηλώνει η Άκσενερ
  • [09] Η δυστοκία για σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεχίζεται – Φαίνονται αναπόφευκτες οι πρόωρες «εκλογές»
  • [10] Ακόμα βρίσκεται στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής – Φόβοι για την ζωή του – Αντίδραση από ΤΚΡ
  • [11] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν υπάρχει επιστροφή από τη φόρμουλα για δύο κράτη στην Κύπρο», δηλώνει ο Έρντογαν
  • [02] Επικρίσεις Ερντογάν για τις αντιδράσεις του CHP για την παράνομη επίσκεψη του στα Βαρώσια
  • [03] Συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων για τους εορτασμούς στο ψευδοκράτος
  • [04] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση της Συμμαχία της Δημοκρατίας
  • [05] Πληροφορίες για τη δημιουργία νέου Κουρδικού Κόμματος
  • [06] Στις 4,215 ανήλθαν τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 116 οι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Βρίσκονται σε πολύ σημαντικό σημείο στο θέμα της αποδοχής του «κράτους» τους διεθνώς, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (19.11.20, brtk.net), μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα χάσουν πολλά οι Τουρκοκύπριοι από ένα ενιαίο κράτος και θα υποβιβαστούν στο καθεστώς της μειονότητας. «Ως ένας λαός που έφτασε σε αυτή την ωριμότητα, σε αυτή την αρετή να ιδρύσει κράτος ουδέποτε θα το δεχθούμε και ουδέποτε μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», υποστήριξε ο Τατάρ σε συνέντευξη στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμούν δύο κράτη βασισμένα στην κυρίαρχη ισότητα που θα ζουν πλάι-πλάι αλλά θα συνεργάζονται, ο Τατάρ ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να το βλέπει διαφορετικά αυτό, όμως αυτή είναι η δική μας θέση και πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία».

    Είπε ότι δεν νομίζει ότι το άνοιγμα που έκαναν στο Βαρώσι είναι αντίθετο με οποιανδήποτε απόφαση του ΟΗΕ ή με οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ισχυρίστηκε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω απ' όλα. Αν δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση καμίας απολύτως λύσης εδώ και 46 χρόνια, αν δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή κάποιων αμοιβαίων συμφωνιών, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να κρατείται κλειστό το Βαρώσι για άλλα 46 χρόνια. Ούτως ή άλλως, μεγάλο μέρος του Βαρωσιού είναι ανοικτό».

    Αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει έρθει πλέον σε μιαν κατάσταση που την αποδέχεται ο κόσμος έστω και αν δεν την αναγνωρίζει, ο Τατάρ ανέφερε ότι η «πραγματικότητα του τουρκοκυπριακού λαού» καταχωρήθηκε πλέον σε όλα τα μέρη του κόσμου. Επεσήμανε ότι σήμερα η «ΤΔΒΚ» «ήρθε στο σημείο ενός λαού» που διεξάγει εμπόριο με πέραν των 100 χωρών, υποδέχεται φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες, μπορεί να διεξάγει κάθε είδους επαφές με πολλές χώρες και βλέπει το μέλλον με ελπίδα με άλλα πολλά ανοίγματα που κάνει στον κόσμο με την στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι στις «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν το μοντέλο λύσης δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της στήριξης της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Είπε ότι αυτό το μήνυμα τους δίδεται κατά τις επαφές τους στην Τουρκία, όμως είναι πολύ σημαντικό που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» και μοιράστηκε αυτό το μήνυμα με τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ολόκληρο τον κόσμο.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό οι προσπάθειες στο θέμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης που χάραξαν έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και πρόσθεσε:

    «Ενίσχυσαν περισσότερο την δομή που υπάρχει εδώ η νίκη στις εκλογές, το άνοιγμα του Βαρωσιού, οι δηλώσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της λύση δύο κρατών, οι αξιολογήσεις και η αταλάντευτη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτό. Στο στάδιο που ήρθαμε οι Τούρκοι της Κύπρου εγκαταστάθηκαν στο ψηλότερο σημείο. Όλες αυτές οι δηλώσεις ενίσχυσαν, εδραίωσαν περισσότερο την ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Σημειώνοντας ότι με την ευκαιρία της 37ης επετείου από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» θα ήθελε να δώσει ένα μήνυμα σε όλους τους Τουρκοκύπριους σε όποιο μέρος του κόσμου και αν διαμένουν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Λόγω του γεγονότος ότι αυτή η πολιτική κερδίζει έδαφος, ενισχύεται, υπάρχει ένα χωριστό κράτος στη βόρεια Κύπρο και έφτασε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στο να αποδεχθεί ο κόσμος αυτό το κράτος».

    Ισχυριζόμενος ότι για πολλά χρόνια οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν τις συνομιλίες με καλή βούληση για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και προέβησαν σε κάθε θυσία, ο Τατάρ ανέφερε ότι δόθηκε και αυτό το μήνυμα στον κόσμο και ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να κάνουν κάθε θυσία για την ειρήνη και την ελευθερία. Δίδοντας παραδείγματα από το Σχέδιο Ανάν μέχρι και τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ είπε ότι όλες οι διαδικασίες μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα και επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στους Ελληνοκύπριους.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι αντιτάχθηκαν 17 φορές σε διάφορα σχέδια που προέκυψαν μέχρι σήμερα και σε θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τατάρ είπε ότι ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Βαρώσι.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα ήταν τα θύματα και υπέστησαν πολλές αδικίες από τον κόσμο, ο Τατάρ επεσήμανε ότι έθεσε το θέμα αυτό και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Πρόσθεσε το εξής:

    «Το 1960 ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, έφυγαν οι Άγγλοι. Ουδέποτε σεβάστηκαν την συμφωνία που έγινε. Ο τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γερμανός Έρνεστ Φόρσθοφ επαναστάτησε σε αυτά που έκανε ο Μακάριος, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το νησί. Ήρθαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο σε αυτό τον σημαντικό και ιερό αγώνα. Και ο κόσμος πλέον βλέπει τις πραγματικότητες. Κάποιοι οργανισμοί και θεσμοί, η ΕΕ, το ελληνικό λόμπι δεν μπορούν να είναι πλήρως αμερόληπτοι. Εμείς είμαστε ένας κυρίαρχος λαός. Η Κύπρος έχει δύο λαούς, τους Τούρκους και τους Έλληνες. Δεν υπάρχει έθνος που ονομάζεται κυπριωτισμός. Επομένως, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάποιες αποφάσεις, συμφωνίες και συνθήκες. Έχουμε νομικούς και συμβούλους. Λένε το εξής οι νομικοί μας και οι σύμβουλοί μας: Σύμφωνα με τις συνθήκες του ΟΗΕ και κάποιους κανονισμούς, ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη του. Επομένως, και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν την δική τους τύχη. Το πρόβλημά μας εδώ υπάρχει μια διαίρεση. Υπάρχει ανάμεσά μας ένας διαχωρισμός σε μέτωπα και συζητήσεις. Θεωρώ ότι θα το λύσει αυτό ένα δημοκρατικό σύστημα».

    Ισχυριζόμενος ότι γίνονταν συνεχώς υποχωρήσεις μέχρι σήμερα για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έγιναν πολλές υποχωρήσεις στο Σχέδιο Ανάν και δόθηκαν πολλές παραχωρήσεις με τις οποίες θα ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι οι Τουρκοκύπριοι. Σημειώνοντας ότι αν αποδέχονταν οι Ελληνοκύπριοι το Σχέδιο Ανάν σήμερα θα είχε αποσυρθεί από το νησί ο τουρκικός στρατός, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση περί συνέχισης των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας.

    Ανατολική Μεσόγειος

    Είπε ότι άλλαξαν πολλά πράγματα μετά από το Σχέδιο Ανάν και ότι το σημαντικότερο είναι ότι άλλαξε η θέση, το καθεστώς της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα ηγέτιδα της περιοχής με τον πληθυσμό της των 85 εκατομμυρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος και η μεγαλύτερη δύναμη στην υπεράσπιση της υφαλοκρηπίδας, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς και των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι η Τουρκία διαθέτει ακτογραμμή μήκους 900 χιλιομέτρων και επομένως έχει το περισσότερο δικαίωμα λόγου στην περιοχή, κάτι για το οποίο υπάρχουν «κάποια κριτήρια» στο δίκαιο της θάλασσας.

    «Η ύπαρξη της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι βρίσκεται στη διοίκηση και στη βούληση των Τουρκοκυπρίων καθιστά πολύ πιο ισχυρά τα εθνικά μας συμφέροντα στον διαμοιρασμό του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε προσθέτοντας ότι επομένως η «ΤΔΒΚ» κατέστη πολύ πιο σημαντική.

    Σημειώνοντας ότι διαμορφώνει την πολιτική του σε σχέση με όλες αυτές τις εξελίξεις και επισημαίνοντας τους «κινδύνους», όπως τους χαρακτήρισε, της ομοσπονδίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι το αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναγνώρισε έστω και για 24 ώρες την «ΤΔΒΚ» και επομένως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν τους «νόμους» που θα θεσπίσει το τουρκικό «κράτος» της βόρειας Κύπρου, τους τίτλους ιδιοκτησίας του και τις αποφάσεις που λαμβάνει, διότι δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα ένα μη αναγνωρισμένο κράτος και μια συμφωνία που θα γίνει στο χαρτί θα αποδυναμώσει πολύ τους Τουρκοκύπριους.

    Σημειώνοντας ότι στους Ελληνοκύπριους επικρατεί η άποψη για συνέχιση της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα χάσουν πολλά οι Τουρκοκύπριοι σε ένα ενιαίο κράτος και θα υποβαθμιστούν στο καθεστώς μειονότητας, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Μόνο μπάλωμα θα μας κάνουν εκεί, ουδέποτε θα το αποδεχθούμε, ουδέποτε μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό ως ένας λαός που απέκτησε την ωριμότητα, την αρετή να ιδρύσει κράτος. Θέλουμε δύο κράτη στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δίπλα δίπλα, όμως συνεργαζόμενα. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να το βλέπει διαφορετικά αυτό, όμως αυτή είναι η δική μας θέση. Και πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία».

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία εγκρίνει αυτή την πολιτική, ο Τατάρ υποστήριξε: «Ουσιαστικά δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό που θέλουμε. Διότι ούτως ή άλλως υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Λέμε να συνεχίσουν αυτά τα δύο χωριστά κράτη. Όμως, πλέον, οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να μένουν αντιμέτωποι με αυτές τις αδικίες. Αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα να εφαρμόζεται εμπάργκο ακόμα στους Τουρκοκύπριους μετά από 46 χρόνια. Καθήκον μας είναι να τα εξηγούμε όλα αυτά στον κόσμο».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της ανάπτυξης και εξάπλωσης αυτής της αντίληψης.

    Υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ελληνοτουρκική ισορροπία για να επιτευχτεί σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μόνο κάτω από την στέγη του δικούς τους «κράτους» οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους με τον καλύτερο τρόπο και να ζουν με ευημερία, ευτυχία και ασφάλεια. Είπε ότι γι' αυτό χρειάζεται να είναι γερή η πολιτική βάση και ότι ενίσχυσαν την πολιτική βάση τα μηνύματα που έδωσε η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη και η εγγύτητα που επιδεικνύει προς τους Τουρκοκύπριους. «Είμαι ευγνώμων προς την Τουρκία και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική θα μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο σημείο στο μέλλον», πρόσθεσε.

    Άτυπη πενταμερής

    Αναφερόμενος στη άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προβεί σε μιαν έκκληση και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενέκριναν την πραγματοποίησή της. Όμως, πρόσθεσε, δημοσιεύθηκαν κάποιες πληροφορίες στον Τύπο ότι ενοχλεί η ρητορική της τουρκοκυπριακής πλευράς περί δύο κρατών και επειδή ενοχλεί συζητείται το κατά πόσον θα διεξαχθεί αυτή η διάσκεψη.

    «Αν δίδεται σημασία στην πολυφωνία και στη δημοκρατία, πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι στη συνάντηση θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να εκφράσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» τις απόψεις του, ότι αυτή είναι η προσδοκία τους και ότι όλοι πρέπει να το σεβαστούν αυτό.

    «Δεν νομίζω ότι κανένας Τουρκοκύπριος θα εγκρίνει μιαν διαδικασία, η οποία θα μας οδηγήσει σε περισσότερες περιπέτειες και θα θέσει κίνδυνο την κοινοτική μας ύπαρξη ως λαός. Το παιχνίδι που παίζεται είναι να μας κάνει να καταρρεύσουμε σε ηθικό, να μας επιβληθεί μια λύση», ισχυρίστηκε.

    Βαρώσι

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον του Προέδρου Έρντογαν και του «λαού» για το Βαρώσι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την ημέρα της επίσκεψής τους και πρόσθεσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξε και ο διεθνής Τύπος για το θέμα. Ισχυριζόμενος ότι το Βαρώσι άνοιξε για την ανθρωπότητα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που αδικούνταν μέχρι τώρα θα μπορούν να βρουν το δίκαιο τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ωραίο το ότι να λες ότι ανοίγει ξανά για την ανθρωπότητα μια σημαντική και ωραία περιοχή που ήταν κλειστή επί 46 χρόνια. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ το άνοιγμα του Βαρωσιού και υποστήριξε:

    «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω απ' όλα. Αν δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση λύσης εδώ και 46 χρόνια, αν δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή κάποιων αμοιβαίων συμφωνιών, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να κρατείται κλειστό το Βαρώσι για άλλα 46 χρόνια. Ούτως ή άλλως, ένα μέρος του Βαρωσιού είναι ανοικτό. Η περιοχή που είναι κλειστή είναι εκείνη που βρίσκονται τα ξενοδοχεία, μια περιοχή πέντε χιλιομέτρων στην παραλία. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Διοίκησης των Βακουφίων που στηρίζεται σε σοβαρά έγγραφα άλλωστε, πολλοί χώροι σε αυτή την περιοχή ανήκαν σε διάφορα βακούφια. Και εκείνα πρέπει να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών με τα έγγραφα που κατέχουν. Μέχρι αυτή την στιγμή, υπέβαλαν αίτηση πέραν των 300 Ελληνοκυπρίων».

    Σημειώνοντας ότι ζητούν τις περιουσίες τους και Άγγλοι και Αμερικάνοι και όχι μόνο Ελληνοκύπριοι, ο Τατάρ επανέλαβε και πάλι τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι θα ανοίξει για την ανθρωπότητα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση γι' αυτό. Ισχυρίστηκε ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα αντίθετο με το νόμο και ότι η περιοχή που άνοιξε είναι παραλία και δημόσιος χώρος και ανήκει στο δημόσιο.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό και πρόσθεσε ότι έτσι διαμορφώθηκε το νησί μετά το 1974 και το Βαρώσι βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

    Ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες, ο Τατάρ ανέφερε ότι άλλωστε λέει ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα θυματοποιηθούν και πρόσθεσε: «Είτε θα έρθουν είτε θα τις πουλήσουν και θα φύγουν. Θα κάνουμε φερέγγυο τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτό γίνεται εδώ στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει οτιδήποτε αντίθετο και από πολιτικής άποψης».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν θα ήταν φυσιολογικό να δοθεί σε άλλους το Βαρώσι τόσα χρόνια μετά από το 1974 και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σημαντική περιοχή από την άποψη της ασφάλειας και της υπεράσπισης της «ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε και το εξής: «Η διαμόρφωση όλης αυτής της πολιτικής, η αλλαγή του κλίματος, το να δίνονται μηνύματα σε διάφορα μέρη του κόσμου προς την κατεύθυνση των δικών μας απόψεων και το γεγονός ότι στηρίζεται αυτό και από την Τουρκία ενισχύουν και στερεώνουν την πολιτική βάση».

    Μεταφορά ενέργειας από Τουρκία

    Ευχαριστώντας τον Έρντογαν για την παρουσία του στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι νοστάλγησαν αυτή την εικόνα και ότι η εικόνα στις τελετές ανύψωσε το ηθικό του «λαού». Είπε ότι όλοι πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό σε όλους και δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για το κακό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς ενέργειας και φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι το κόστος της ενέργειας στα κατεχόμενα είναι ψηλό για διάφορους λόγους και επεσήμανε ότι τα κόστη της ενέργειας στην Τουρκία είναι το ένα τρίτο από τα αντίστοιχα στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι είναι προφανές πως θα μειωθούν τα κόστη της ενέργειας σε περίπτωση που καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση και να μεταφερθεί ηλεκτρισμός με καλώδια, όμως το σύστημα πρέπει να διαθέτει και εναλλακτική επιλογή και επομένως πρέπει να αναπτυχθεί και η ηλιακή ενέργεια. Είπε ότι για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητά τους και συνεχίζεται η διαδικασία από εμπειρογνώμονες.

    Σημειώνοντας ότι οι ενεργειακοί θεσμοί και οργανισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να τοποθετήσει καλώδια εδώ επειδή θεωρούν ότι το έδαφος βρίσκεται στο πεδίο κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Η πολιτική βούληση και ο Πρόεδρος Έρντογαν λέει ότι αν το εγκρίνουν αυτό οι Τουρκοκύπριοι, αν η υπόθεση είναι βιώσιμη και προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, εγώ εγκρίνω κάτι τέτοιο. Η Τουρκία παρ' όλα αυτά λέει εγώ είμαι έτοιμη να κάνω το σωστό και αν υπάρχει επενδυτής θα τοποθετήσω το καλώδιο. Αυτό το μήνυμα δόθηκε κατά την 37η επέτειό μας. Επομένως, όλα αυτά θα αξιολογηθούν από ειδικούς, μηχανικούς, τους εργαζόμενους στην αρχή ηλεκτρισμού και το διοικητικό της συμβούλιο. Η προσδοκία του λαού είναι μια ενεργειακή πολιτική πιο βιώσιμη, ποιοτική, φιλική με το περιβάλλον, με χαμηλότερο κόστος. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που έδωσε ο κ. Έρντογαν. Η Τουρκία είναι στο πλευρό μας για να διαθέτει η ενέργεια της ΤΔΒΚ τα χαρακτηριστικά που ανέφερα, τόσο με καλώδια όσο και με αέριο. Και εμείς θα ηγηθούμε σε αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνέντευξη Τατάρ σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν: «Ένα έθνος, τρία κράτη»

    H K?br?s Postas? (19.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο κανάλι TV 5 Haber του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι σημαντικό να λειτουργούν με τη λογική του ενός έθνους και των 3 κρατών η Τουρκία, η «ΤΔΒΚ» και το Αζερμπαϊτζάν.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Τατάρ συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν και ευχήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση «ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάνν», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι ο Τατάρ επέκρινε την σιωπή διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών «για την σφαγή άμαχου πληθυσμού στο Αζερμπαϊτζάν».

    Ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσίου.

    Υπογράμμισε επίσης την σημασία της δημιουργίας μιας κοινής δύναμης ανάμεσα σε μια δυνατή Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν που είναι ένα κράτος με πολλές δυνατότητες και την «ΤΔΒΚ» που είναι ένα «σημαντικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε.

    «Είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτές οι μέρες είναι πιο σημαντικές σε σχέση με το παρελθόν, επειδή είναι πραγματικότητα ότι υπάρχει πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο στην Κύπρο. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μεγάλη επιτυχία μαζί...Είναι σημαντικό να μπορούμε να ενεργούμε μαζί με τη λογική του 'ένα έθνος, 3 κράτη'», είπε ο Τατάρ, που ολοκλήρωσε τη συνέντευξη μεταφέροντας την αγάπη και το σεβασμό του στο Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [03] Ανέλαβε την ευθύνη για ανοικοδόμηση του Βαρωσιού ο Δήμος Ικονίου

    Την ευθύνη για ανοικοδόμηση της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού ανέλαβε ο Δήμος Ικονίου μετά την «δραστηριοποίηση» της τουρκικής κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της επί 46 χρόνια κλειστής πόλης, γράφει η K?br?s (19.11.20), αναδημοσιεύοντας δηλώσεις του Δημάρχου Ικονίου και προέδρου της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου, Ουγούρ Ιμπραχίμ Αλτάι στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις στην περιοχή, που μέρος της άνοιξε για το κοινό στις 8 Οκτωβρίου, γίνονται από τον Δήμο Ικονίου και ότι ο Αλτάι προέβη σε μελέτη της περιοχής μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ. Μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, ο Αλτάι ανέφερε:

    «Συμμετείχαμε στην περιοδεία του αξιότιμου Προέδρου της Δημοκρατίας μας στην Κύπρο. Διαβιβάσαμε στους Κύπριους τα χαιρετίσματα του τουρκικού κόσμου και των συμπολιτών μας από το Ικόνιο. Φυσικά, ο δεσμός του Ικονίου με την Κύπρο ανάγεται στα πολύ παλιά. Και εμείς για να ενισχύσουμε αυτό τον δεσμό διεξάγουμε διάφορες εργασίες. Ο Δήμος Ικονίου συνέστησε σχέση 'αδελφών πόλεων' με τον δήμο Αμμοχώστου. Σε αυτό το πλαίσιο, τους στείλαμε 600 ποδήλατα για να χρησιμοποιηθούν στο κλειστό Βαρώσι και υλοποιήσαμε την συναρμολόγησή τους. Ταυτόχρονα προσθέσαμε ως δώρο του Δήμου Ικονίου στο δυναμικό του Δήμου Αμμοχώστου ένα όχημα καθαρισμού, ένα όχημα συλλογής σκυβάλων και μια ποτίστρα».

    Σημειώνοντας ότι διεξάγουν εργασίες ανοικοδόμησης της περιοχής με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και την Διεύθυνση Μαζικών Κατοικιών, ο Αλτάι είπε ότι μαζί διεξήγαγαν την ασφαλτόστρωση της περιοχής, την διαρρύθμιση του περιβάλλοντος και τις ρυθμίσεις που έγιναν στην παραλία. «Μέχρι σήμερα ήμασταν στο πλευρό της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε και στο εξής», πρόσθεσε.

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική περιοχή το Βαρώσι, ο Αλτάι ανέφερε ότι αποδίδουν σημασία στις τοπογραφικές ρυθμίσεις που κάνουν και σημείωσε: «Με την βούληση του αξιότιμου προέδρου της δημοκρατίας μας και του προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήθηκε μια ρύθμιση σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο. Και ετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανάγκες των επισκεπτών οι χώροι που μέχρι σήμερα ήταν κλειστοί και δεν ήταν ανοικτοί για επισκέψεις. Κάναμε εργασίες ασφαλτόστρωσης των δρόμων στην πορεία που θα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, για επίτευξη της απόστασης, της ασφάλειας ανάμεσα σε κιγκλιδώματα και σε κτίρια, για δημιουργία της τοπογραφίας της βλάστησης».

    Αναφερόμενη στις ίδιες δηλώσεις η K?br?s Postas? (19.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Αλτάι είπε επίσης ότι έφτιαξαν χώρους για να μπορούν οι άνθρωποι να μπαίνουν άνετα στη θάλασσα, χώρους για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους και μπουφέ στα οποία θα μπορούν να ψωνίζουν. «Το καθήκον που μας ανατέθηκε μέχρι σήμερα ήταν η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και η παροχή στήριξης στον δήμο Αμμοχώστου με ομάδες για διεξαγωγή αυτών των εργασιών στο κλειστό Βαρώσι», είπε προσθέτοντας ότι έφεραν σε πέρας αυτό το καθήκον και οι Έρντογαν και Τατάρ εξέφρασαν ικανοποίηση γι' αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στην περιοχή, ο Αλτάι κατέληξε λέγοντας:

    «Επειδή συστήσαμε μιαν σχέση 'αδελφής πόλης' με τον δήμο Αμμοχώστου, στο εξής θα συνεχίσουμε και την επικοινωνία μας και τις εργασίες. Η Ένωση Δήμων Τουρκικού Κόσμου είναι μια ένωση στην οποία είναι μέλη 1170 δήμοι από 30 χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της ένωσης έχουμε προέδρους σε μερικές χώρες. Και στην Κύπρο εργαζόμαστε μαζί στην διοίκηση της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου με τον πρόεδρο της ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων. Δηλαδή, η γνώση που αποκομίσαμε στο παρελθόν, η εμπειρία, η πείρα και επικοινωνία μας θα συνεχίσουν και θα ενταθούν στο εξής με τη δύναμη του Αλλάχ. Δηλώνω απ' εδώ ότι ως Δήμος Ικονίου και Ένωση Δήμων Τουρκικού Κόσμου είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε κάθε είδους έργα για τους ομοεθνείς μας και ομόθρησκούς μας στην περιοχή».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σε εναέρια φωτογράφηση της πόλης των Βαρωσίων προχώρησε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (19.11.20), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα της «ΤΔΒΚ», προχώρησε μέσω μη επανδρωμένου αεροσκάφους (IHA) σε εναέρια φωτογράφηση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, προκειμένου να μπορέσουν, όπως αναφέρεται, να πραγματοποιηθούν καλύτερα οι εργασίες καταγραφής της περιοχής.

    Σε ανακοίνωση του στο λογαριασμό του στο Twitter, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Μετά από αίτημα της ΤΔΒΚ, πραγματοποιήθηκε εναέρια φωτογράφηση με μίνι μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone (IHA) από τη Γενική Διεύθυνση Χαρτών του Υπουργείου Άμυνας με βάση το φωτογραμμετρικό σύστημα προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες απογραφής που γίνονται στην περιοχή των Βαρωσίων».

    Ο παράνομος Bayrak δημοσιεύει και τις φωτογραφίες που λήφθηκαν.

    (ΑΚ)

    [05] Το Βαρώσι είναι στρατιωτική περιοχή, δεν μπορεί να επιστραφεί, υπενθυμίζει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (19.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι στρατιωτική περιοχή και δεν μπορεί να επιστραφεί. Μιλώντας χθες στην May?s TV, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι πρέπει να γνωρίζεις για να μιλάς για κάτι. «Μήπως οι άνθρωποι θα έρθουν και θα μπουν σε εκείνη την περιοχή επειδή εσείς απευθύνατε πρόσκληση», διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυναν ο Πρόεδρος Έρντογαν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ προς τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Πρόσθεσε το εξής:

    «Ο πρώτος όρος για να μπορείτε να απευθύνετε έκκληση για να γίνουν αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για επιστροφή είναι να αφαιρέσετε το μέρος εκείνο από του να είναι στρατιωτική ζώνη. Διότι είμαι ένας από εκείνους που ετοίμασαν το προσχέδιο του νόμου της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών με ημερομηνία 2005. Αυτό που λέγεται εκεί είναι ότι δεν γίνεται επιστροφή σε στρατιωτική περιοχή. Επομένως, πρώτα υποχρεούστε να την βάλετε στο πλαίσιο της επιστροφής. Μόνο αφότου το κάνετε αυτό μπορείτε να απευθύνετε πρόσκληση. Το κάνατε; Όχι. [...] Αυτός ο φάκελος είναι φάκελος της προεδρίας της δημοκρατίας. Ρωτήσαμε τον πρόεδρο στο γραφείο του. Δεν ξέρω, είπε. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις πικνίκ εκεί. Συνέλθετε επιτέλους».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Την αποχώρηση της από την ΔΕΑ ανακοίνωσε η Πλουμέρ Κουτσιούκ αφού δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο της

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (19.11.20), το μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Γκιουλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Επιτροπή μετά τη λήξη του συμβολαίου της.

    Σε γραπτή της δήλωση για το θέμα, η Κουτσιούκ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους τέως Τουρκοκύπριους ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί για τη συνεργασία που είχαν κατά την άσκηση των καθηκόντων της και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο της, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ομάδα που θα διορίσει ο νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Η Κουτσιούκ, η οποία βρίσκεται στα καθήκοντα της στην Επιτροπή για τους Αγνοουμένους από το 2006, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση της στην Επιτροπή μετά που της γνωστοποιήθηκε δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο της το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η Κουτσιούκ ανακοίνωσε επίσης ότι από τα καθήκοντα της αποχωρεί και η βοηθός της, Μινέ Μπάλμαν, αφού ούτε εκείνης το συμβόλαιο θα ανανεωθεί.

    Στις δηλώσεις της, η Κουτσιούκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2006 που ανέλαβε ως μέλος της Επιτροπής για την Τουρκοκυπριακή πλευρά, έχει συσταθεί ένας πολύ ποιοτικός μηχανισμός στη βάση των διεθνών και επιστημονικών προτύπων, ο οποίος βασιζόμενος στην αρχή της ισότητας και των συνθηκών της χώρας, μπόρεσε να προσφέρει στο μέγιστο στο θέμα των αγνοουμένων.

    Η Κουτσιούκ εξήγησε επίσης ότι από το 2006 μέχρι σήμερα κατάφεραν να εντοπίσουν τους μισούς από τους αγνοουμένους στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Δικοινοτική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους που αποτελείτο από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και μέλη των ΗΕ, κατάφερε να δώσει απαντήσεις στην προσμονή των οικογενειών των αγνοουμένων που για μισό περίπου αιώνα περιμένουν. Και το έχει επιτύχει αυτό, όπως είπε, χωρίς να υπάρχει στο νησί μια πολιτική συμφωνία.

    Η Κουτσιούκ ευχαρίστησε επίσης όλους τους οργανισμούς και τα άτομα που με την επιστημονική τους γνώση συνέβαλαν στο έργο της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι αποχωρεί από την Επιτροπή νιώθοντας ικανοποίηση, αφού εργάστηκε καταβάλλοντας τη μέγιστη προσπάθεια για να προσφέρει στην άμβλυνση του πόνου στο θέμα των αγνοουμένων.

    (ΑΚ)

    [07] Συνάντηση Όζγιγιτ - Κιζίλγιουρεκ

    Η K?br?s (19.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ συναντήθηκε χθες στα γραφεία του κόμματός του με τον Ευρωβουλευτή Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας και κυρίως τις εργασίες που διεξάγονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Κατά την συνάντηση, ο Κιζίλγιουρεκ επέδωσε στον Όζγιγιτ ένα φάκελο που περιείχε τις εργασίες του στο Ευρωκοινοβούλιο και του ανέφερε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο άρχισαν προσπάθειες για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Κιζίλγιουρεκ ανέφερε επίσης ότι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για πλήρη εφαρμογή και διεύρυνση του περιεχομένου του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή καθώς και για συμπερίληψη της τουρκικής ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο άρχισαν μιαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών για συμπερίληψη της τουρκικής στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο Κιζίλγιουρεκ ζήτησε την στήριξη του TDP στο θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Πιστεύουμε ότι θα έρθει αυτή η ευχάριστη μέρα που ο κόσμος θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Βόρειας Κύπρου», δηλώνει η Άκσενερ

    Η Halk?n Sesi (19.11.20) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ο κόσμος θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Βόρειας Κύπρου», στεγάζει δηλώσεις της προέδρου του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) στην Τουρκία, Μεράλ Άκσενερ, η οποία μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα λόγου και την ευθύνη για κάθε τετραγωνικό εκατοστόμετρο που βρίσκεται στα εδάφη της βόρειας Κύπρου έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Τουρκοκύπριοι».

    Η Άκσενερ ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης σχετικά με τα Βαρώσια και υποστήριξε ότι το Κόμμα της θα βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στο πλευρό των Τουρκοκύπριων αδελφών τους. «Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι θα έρθει αυτή η ευχάριστη μέρα που ο κόσμος θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα της Βόρειας Κύπρου. Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι Τουρκική και θα παραμείνει Τουρκική», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [09] Η δυστοκία για σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεχίζεται – Φαίνονται αναπόφευκτες οι πρόωρες «εκλογές»

    Η K?br?s (19.11.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικές προσπάθειες του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Μετά από συναντήσεις με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), η «κοινοβουλευτική» ομάδα του UBP συνεδρίασε χθες το πρωί για πέντε ώρες χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίας.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ερσάν Σανέρ είχε το απόγευμα νέα συνεδρία με την αντιπροσωπεία του UBP που συστάθηκε για την διεξαγωγή επαφών για σχηματισμό «κυβέρνησης». Καμία δήλωση δεν έγινε και μετά από αυτή την συνεδρία η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ.

    Ενώ διεξάγονταν η συνεδρίαση, πραγματοποίησε «επίσκεψη έκπληξη» στα γραφεία του UBP ο πρόεδρος του κόμματος των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ο οποίος κατά την έξοδό του από την συνάντηση δήλωσε ότι μπορεί να σχηματιστεί μια μεικτή «κυβέρνηση» αποτελούμενη από τεχνοκράτες και από «βουλευτές» και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε την χώρα χωρίς κυβέρνηση. Μπορεί να παρέχουμε στήριξη και από μέσα και απ' έξω. Εργαζόμαστε με επιμονή για να ξεπεράσουμε το κυβερνητικό κενό. Όλοι πρέπει να προβούν σε θυσίες. Με αυτή την αριθμητική δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε μια στιγμή, χρειάζεται προσπάθεια».

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ ανέφερε ότι πλησιάζουν προς το τέλος των προσπαθειών σύστασης μιας «κυβέρνησης», η οποία θα περάσει τον «προϋπολογισμό» και θα επιληφθεί των προβλημάτων που υπάρχουν. Είπε ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για σχηματισμό «κυβέρνησης» με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), αλλά απέτυχαν και πρόσθεσε ότι μετά και από τις συναντήσεις με τα κόμματα YDP και DP έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη και το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών», που δεν ήταν η πρώτη προτίμηση του UBP. Σημείωσε ότι επίκειται ολοκλήρωση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κάτω από τον τίτλο «Αναζήτηση κυβέρνησης μειοψηφίας», η Halk?n Sesi (19.11.20) γράφει ότι ο Σανέρ δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη στήριξη 26 «βουλευτών» και προσπάθησε να σχηματίσει «κυβέρνηση μειοψηφίας» αποτελούμενη μόνο από το UBP και από τεχνοκράτες. Το YDP εξέφρασε στήριξη σε αυτή την προσπάθεια υπό τον όρο ότι θα οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σανέρ δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του στο UBP για σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Η 15μερη διορία του Σανέρ να σχηματίσει «κυβέρνηση» λήγει το Σάββατο.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ακόμα βρίσκεται στη φυλακή ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής – Φόβοι για την ζωή του – Αντίδραση από ΤΚΡ

    Η Avrupa (19.11.20) γράφει ότι ακόμα βρίσκεται στη φυλακή στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής Ερντάλ Εργιένερ, ο οποίος συνελήφθη από την «αστυνομία» με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι άτομα που δεν γνώριζαν καν τον Έργιενερ κινητοποιήθηκαν χθες για να τον απελευθερώσουν καταβάλλοντας το ποσό της εγγύησης και βρίσκοντας εγγυητή, όμως ο εγγυητής τον οποίο βρήκαν δεν έγινε αποδεχτός από το καθεστώς επειδή εκκρεμούν άλλες υποθέσεις εναντίον του. Η εφημερίδα σημειώνει ότι βρήκαν και δεύτερο εγγυητή, ο οποίος απορρίφθηκε και πάλι από το καθεστώς, επειδή δεν κατέχει «δημόσιο αξίωμα».

    Η εφημερίδα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα χθες από τον γιατρό του Εργιένερ στο νοσοκομείο Λάρνακας, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να μπει σε αιμοδιάλυση σήμερα στις 15,00, γιατί αλλιώς μπορεί να πεθάνει». Άκαρπες απέβησαν και οι προσπάθειες της συζύγου του Ερσίν Τατάρ, Σιμπέλ Τατάρ για χαλάρωση των όρων εγγύησης του Εργιένερ ούτως ώστε να αφεθεί ελεύθερος, αφού η «εισαγγελία» απέρριψε το αίτημα της κυρίας Τατάρ.

    Φίλοι του Εργιένερ από τις ελεύθερες περιοχές επικοινώνησαν με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τους ζήτησε την ταυτότητα του Τουρκοκύπριου για να μπορέσει να βοηθήσει. Η ταυτότητά του, όμως, βρίσκεται στα χέρια της «αστυνομίας», επισημαίνει η εφημερίδα.

    Σε ανακοίνωση για το θέμα, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), χαρακτήρισε απαράδεκτο το να συλλαμβάνονται, να φυλακίζονται και να αφήνονται να πεθάνουν ασθενείς «πολίτες», αντί να νοσηλεύονται για να επιστρέψουν στην ζωή. Το κόμμα κάλεσε όλους τους κατέχοντες «πολιτική αρχή» να ακούσουν την φωνή της συνείδησης της κοινωνίας και όχι την δική τους «τυφλωμένη συνείδηση».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (19.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,446 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν δεκατέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Το επτά από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα πέντε ατμοπλοϊκώς και τα δύο είναι εγχώρια κρούσματα, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο τρία άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 249,214 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1020 κρούσματα Covid-19, 959 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 56 ασθενών, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 44 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν υπάρχει επιστροφή από τη φόρμουλα για δύο κράτη στην Κύπρο», δηλώνει ο Έρντογαν

    Η Milliyet (19.11.20) υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει επιστροφή από τη φόρμουλα για δύο κράτη στην Κύπρο», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία προχθές της οποίας προέδρευε, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από τη φόρμουλα για δύο κράτη στην Κύπρο.

    Αυτό που έχει λεχθεί στη συνεδρία είναι ότι η ΕΕ εκφράζει την αντίδραση της στη φόρμουλα για δύο κράτη, ενώ το δίδυμο Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπουν θετικά τη φόρμουλα αυτή και υπογραμμίστηκε ότι σε αυτή τη νέα περίοδο θα ενδυναμωθούν οι διαπραγματεύσεις, αφού έχει περάσει η περίοδος της «προεδρίας» του Μουσταφά Ακιντζί, «ο οποίος δεν ήταν υπέρ της λύσης δυο κρατών στο νησί».

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε σημαντικά μηνύματα για την εξωτερική πολιτική. Δήλωσε ότι πλέον, μετά την τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα και τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διήρκησαν τρία χρόνια και δεν κατέστη δυνατόν να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει τώρα να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών νέες εναλλακτικές. Πρόσθεσε ότι στο Κράν Μοντάνα η Τουρκία έχει διαβιβάσει στην Ελληνοκυπριακή πλευρά την κατάσταση αυτή και υποστήριξε ότι γι' αυτό το λόγο η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, όπως είπε.

    (ΑΚ)

    [02] Επικρίσεις Ερντογάν για τις αντιδράσεις του CHP για την παράνομη επίσκεψη του στα Βαρώσια

    Σύμφωνα με την Aksam (19.11.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε χθεσινές του δηλώσεις στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστήριων Τουρκίας (TOBB) επέκρινε έντονα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τον ηγέτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την αντίδραση που εξέφρασε σχετικά με την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, αναφέροντας τα εξής:

    «Δεν είναι δυνατόν να εξηγήσω σε κάποιο για την οικονομία, κάποιον που δεν ξέρει τι είναι το κυπριακό πρόβλημα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία του ανοίγματος των Βαρωσίων και δεν μπορεί να καταλάβει το διπλωματικό μήνυμα από την εικόνα που έδωσε η τουρκική αντιπροσωπεία εκεί υπό την ηγεσία του Προέδρου της Τουρκίας. [...]

    Η ΤΔΒΚ καλεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Δεν το δέχονται. Και αρχίζουν να με επικρίνουν και πάλι λέγοντας 'γιατί δεν μας πήγες κι εμάς'. Εσύ έχεις καθόλου αγάπη για τη Βόρεια Κύπρο; Έχεις καθόλου επιχειρήματα για να υποστηρίξεις το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων; Όχι...Τα ίδια δεν έκανες και για τη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν; Έκανες ακριβώς τα ίδια...Εσύ που δεν έχεις κάνει κανένα σωστό είναι γελοίο με δογματισμούς να επικρίνεις για την οικονομία, μη κάνοντας τίποτε άλλο από σενάρια. Ο δικός μας συνομιλητής είναι το έθνος μας».

    (ΑΚ)

    [03] Συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων για τους εορτασμούς στο ψευδοκράτος

    Η Yeni Safak (19.11.20) γράφει ότι υπήρξε έντονη συζήτηση στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για το γεγονός ότι μόνο ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μετέβηκε στην κατεχόμενη Κύπρο μαζί με την αντιπροσωπεία που συνόδευσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τους εορτασμούς της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αλτάι, έθεσε το ερώτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Γιατί μόνο ο Μπαχτσελί; Σε αυτή τη Βουλή δεν υπάρχει μόνο το MHP και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης;» Ο βουλευτής επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση ότι καλεί τα κόμματα να αγκαλιάσουν την εθνική υπόθεση μόνο όταν την εξυπηρετεί και δήλωσε πως αποτελεί ντροπή αν στους εορτασμούς προσκλήθηκαν μόνο τα δύο κόμματα και όχι τα υπόλοιπα κόμματα που επίσης εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ωστόσο, η εφημερίδα υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα ο Τατάρ προσκάλεσε και τον ηγέτη του CHP Κεμάλι Κιλιτσντάρογλου στους εορτασμούς και επικρίνει το Κόμμα για τις θέσεις που εκφράζει στο ζήτημα αυτό.

    (ΚΣ)

    [04] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση της Συμμαχία της Δημοκρατίας

    Η Cumhuriyet (19.11.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία ερευνών Aksoy για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), λαμβάνει ποσοστό 45,1% και η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), λαμβάνει ποσοστό 38,6%.

    Όσον αφορά το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), λαμβάνει ποσοστό 9,5%, το DEVA 3,4%, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) 1,5% και το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) 0,8%.

    Σε άλλη ερώτηση που τέθηκε στην δημοσκόπηση, αναφορικά με το αν ο μισθός που λαμβάνουν οι ερωτηθέντες είναι αρκετός γι' αυτούς και την οικογένεια τους, το 69,3% απάντησε: «Δεν είναι αρκετός».

    Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν σε ποιόν υποψήφιο θα έδιναν την ψήφο τους, αν είχαν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι του AKP επέλεξαν τον Τραμπ, ενώ οι ψηφοφόροι του CHP επέλεξαν τον Μπάιντεν, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Πληροφορίες για τη δημιουργία νέου Κουρδικού Κόμματος

    Η Turkiye (19.11.20) γράφει ότι ο Δήμαρχος της περιοχής Αγρί, που εξελέγη με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Σαβτζί Σαγιάν, δήλωσε πως Κούρδοι πολιτικοί θα ιδρύσουν νέο Κόμμα το οποίο θα υποστηρίζει την «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ),

    Ο Σαγιάν, σε ανάρτηση του στο twitter, επικαλούμενος «σίγουρες πληροφορίες», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι πρόκειται για μέλη του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), «που απορρίπτουν την τρομοκρατία, είναι συντηρητικοί και υποστηρίζουν πλήρως την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας».

    (ΚΣ)

    [06] Στις 4,215 ανήλθαν τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 116 οι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 4,215 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 158,811 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 116 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,592.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 425,628 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,820. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 361,655.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 16,464,678 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,7542 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.8 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 19 November 2020 - 16:26:10 UTC