Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 208/2020 07-09.11.20.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μήνυμα προς τον κόσμο το πικνίκ του Έρντογαν στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Είτε μας αναγνωρίσουν είτε όχι το κράτος μας είναι δικό μας»
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας
  • [04] «Εθνικό Κήπο» θα ανοίξουν στον χώρο που θα επισκεφθεί ο Έρντογαν στο Βαρώσι
  • [05] Αρχίσει επαφές με τα κόμματα το UBP για σχηματισμό «κυβέρνησης»
  • [06] Προτείνουν «κυβέρνηση» UBP-CTP οι επιχειρηματίες
  • [07] Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ανεξάρτητο «κράτος», λέει ο Ταλάτ
  • [08] Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παρενέβη στο συνέδριο του UBP
  • [09] Πορεία «Δημοκρατίας και Βούλησης» διοργανώνεται αύριο στα κατεχόμενα
  • [10] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – 973 συνολικά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στο Βαρώσι για πικνίκ με τον Μπαχτσελί έρχεται στις 15 Νοεμβρίου ο Ερντογάν
  • [02] Νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας διόρισε ο Ερντογάν
  • [03] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μετά την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Δένδια
  • [05] Οκτάι για εκλογή Μπάιντεν: «Η Τουρκία θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ»
  • [06] Η αντιπολίτευση στην Τουρκία έσπευσε να συγχαρεί πρώτη τον Μπάιντεν
  • [07] «Μην λυπάστε για τον Τραμπ, μην χαίρεστε για τον Μπάιντεν»
  • [08] Στα 2,516 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 84 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μήνυμα προς τον κόσμο το πικνίκ του Έρντογαν στο Βαρώσι, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (09.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σημαντική για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι χρειάζονται τις αποτελεσματικές και δραστικές της εγγυήσεις για προστασία της ασφάλειας, της «κυριαρχίας» και των δικαιωμάτων τους. «Όμως και η Τουρκία χρειάζεται σοβαρά την τουρκοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Sozcu όταν ρωτήθηκε για το πώς μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους η προοπτική που δημιουργήθηκε στην περιοχή κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

    Επισημαίνοντας την σημασία της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Όταν καθίσω στο τραπέζι ή όταν μιλώ με ξένους διπλωμάτες, προστατεύω και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων. Γιατί; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας, δεν μπορούν να προστατευθούν και τα δικά μου δικαιώματα. Ας έρθουμε στο θέμα της ενέργειας. Από την αρχή της δεκαετίας του 2000, το θέμα των υδρογονανθράκων άρχισε να αξιολογείται μαζί με το Κυπριακό. Η ανεύρεση ενεργειακών πόρων από το Ισραήλ και την Αίγυπτο ενίσχυσε την πρόβλεψη ότι διαθέτει και η Κύπρος ενεργειακούς πόρους.

    Περιμέναμε για μακρό χρονικό διάστημα να μην παραγνωρίζει τα δικαιώματά μας η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν το είδαν. Ήταν ένα κομβικό σημείο για εμάς η έναρξη γεωτρήσεων από την Τουρκία μετά την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Τώρα είμαστε και εμείς τόσο δυνατοί όσοι εκείνοι στο θέμα της ενέργειας. Κάνουμε και εμείς βήματα έναντι των δικών τους βημάτων. Από την μια κάνουμε βήματα, αλλά από την άλλη βρίσκεται στο τραπέζι η πρότασή μας για συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Έρντογαν πρότεινε πρόσφατα μιαν διάσκεψη σε σχέση με τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα συμμετέχει και η ΤΔΒΚ, όμως το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος δεν έδωσαν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση μέχρι στιγμής. Γιατί; Διότι στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελός τους, παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να συσταθεί μια ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική μεσόγειο εντός της οποίας δεν βρίσκονται η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. [...]»

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος είδε τον χάρτη που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζι και ποια είναι η τύχη αυτού του χάρτη, ο Τατάρ απάντησε ότι ούτε ο ίδιος είδε τον χάρτη ούτε η τότε «κυβέρνηση» ήταν ενήμερη για το θέμα. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Λέγεται ότι ο χάρτης αποσύρθηκε, όμως κατά την γνώμη μου με την υποβολή αυτού του χάρτη έχει καταφερθεί ούτως ή άλλως μεγάλο πλήγμα στην προστασία των δικαιωμάτων μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον δεχόμαστε, όμως είναι φανερό ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι βρίσκεται στην τσέπη τους».

    Ερωτηθείς αν κατά την περίοδο Ακιντζί υπήρξαν στιγμές που είπε ότι αν ήταν ο ίδιος δεν θα έκανε συγκεκριμένες κινήσεις, ο Τατάρ απάντησε καταφατικά και ισχυρίστηκε:

    «Διαπράχθηκαν πολλά λάθη στο Κυπριακό, εγώ δεν θα τα έκανα. Δεν θα έκανα θέμα συζήτησης την συνέχιση των αποτελεσματικών και ενεργών εγγυήσεων της Τουρκίας. Δεν θα υπέβαλλα χάρτη χωρίς να πάρω αυτά που ζητούμε, χωρίς να τα σιγουρέψω. Ακόμα και αν ερχόμουν στο σημείο υποβολής χάρτη, μέσα σε αυτόν ουδέποτε θα υπήρχαν η Μόρφου και άλλες οικιστικές μας μονάδες. Δεν θα έκανα βήματα τα οποία θα έκαναν τον λαό μας ξανά πρόσφυγα. Δεν θα προέβαινα σε λάθος δηλώσεις, ομιλίες την ώρα που η Τουρκία διοργάνωνε την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης για να σταματήσει την τρομοκρατία στη Συρία. Ουδέποτε θα έλεγα ότι η Τουρκία βλέπει την Κύπρο σαν την Αλεξανδρέττα, διότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ύπαρξης της ΤΔΒΚ και είναι το μόνο κράτος που μας αναγνωρίζει».

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση που έκανε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι «η ομοσπονδία είναι ένα παραμύθι» και ερωτηθείς ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές του σε πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τατάρ ανέφερε:

    «Είπα ότι η ομοσπονδία είναι παραμύθι διότι δεν πραγματοποιείται εδώ και 43 χρόνια. Αν αρχίσουμε τις συνομιλίες αυτή την φορά θα υπάρχει στο τραπέζι και η λύση στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα συζητηθούν οι αποτελεσματικές και ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρξει ρεαλισμός στο εδαφικό, στο περιουσιακό, την υπηκοότητα, στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους».

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωσή του ότι η πενταμερής διάσκεψη θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό και ερωτηθεί κατά πόσον θα αυξηθούν οι προσπάθειες αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» σε περίπτωση που αποτύχει η πενταμερής, ο Τατάρ είπε ότι κατά την συνάντηση που είχαν στις 3 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφάσισαν να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για διεξαγωγή μιας πενταμερούς στον σωστό χρόνο και στο σωστό στάδιο. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Φυσικά εμείς εκφράσαμε εν συντομία την δική μας στάση και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη δική του. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε διαφορές απόψεων. Εμείς αξιολογούμε ότι μια τέτοια διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για να θέσουμε στο τραπέζι τις νέες μας απόψεις και προσεγγίσεις εκτός των υφιστάμενων καλουπιών. Η πενταμερής διάσκεψη είναι κατά την γνώμη μου η τελευταία ευκαιρία από την άποψη του να δούμε αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Η ΤΔΒΚ ζει και θα συνεχίσει να ζει. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε έναντι του κράτους μας, του λαού μας».

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι έγιναν λάθη μέχρι σήμερα στο θέμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» διεθνώς, ο Τατάρ σημείωσε ότι οι εξελίξεις έχουν σχέση και με τις συγκυρίες και πρόσθεσε ότι αντί να συζητά το παρελθόν προτιμά να μιλά για το μέλλον. Είπε και το εξής: «Όμως πρέπει να αναφέρω το εξής: Ενώ εσείς διεξάγετε συνομιλίες ένωσης με ένα άλλο κράτος ή για ύπαρξη κάτω από το όνομα της ομοσπονδιακής λύσης, δεν μπορείτε να ζητήσετε από κανέναν να μας αναγνωρίσει. Αν ζητήσετε, θα σας πουν 'πρώτα καταλήξετε στο θέμα του κατά πόσον θα ενωθείτε ή όχι και βλέπουμε'».

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το πικνίκ που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Έρντογαν στο Βαρώσι τις 15 Νοεμβρίου και τι θα περιλαμβάνεται το στο μενού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο το γεγονός ότι ο κ. Έρντογαν θα μεταβεί στο κλειστό Βαρώσι επισκεπτόμενος την χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή στην 37η επέτειο από την ίδρυση της ΤΔΒΚ. Η ρητορική για πικνίκ αντικατοπτρίζει την οπτική μας γωνιά σε σχέση με το μέλλον εκείνου του μέρους. Εμείς θέλουμε να πάψει πλέον να είναι νεκρή πόλη το κλειστό Βαρώσι και να προσφερθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της χώρας μας. Αυτό φυσικά θα γίνει σε αρμονία με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποδίδουμε μεγάλη αξία στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Τουρκία. Μας χαροποιεί η επίσκεψη στην χώρα μας του Προέδρου της Τουρκία ή οποιουδήποτε κρατικού αξιωματούχου ή κομματικού ηγέτη. Ο κ. Έρντογαν μας παρέχει ισχυρή στήριξη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη χώρα μας. Με δική του οδηγία υλοποιήθηκε το έργο της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ με υποθαλάσσιους αγωγούς. Κόπηκαν οι αγωγοί, επιδιορθώθηκαν το συντομότερο πάλι με δική του οδηγία. Με οδηγίες του κ. Έρντογαν κτίζεται το σύγχρονο Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών 100 κλινών του οποίου θα πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια στις 15 Νοεμβρίου. Τα τελευταία δύο χρόνια υπογράψαμε με την Τουρκία δύο οικονομικά και Δημοσιονομικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Είτε μας αναγνωρίσουν είτε όχι το κράτος μας είναι δικό μας»

    Σύμφωνα με την Gunes (07.11.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στα πλαίσια της 30ης γενικής συνέλευσης της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι ανέφερε στον Πρόεδρο ότι: «Η μεγαλύτερη αδικία που έχετε διαπράξει έναντι των Τουρκοκυπρίων από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ότι μετά από 46 χρόνια δεν επιτρέπετε την διενέργεια απευθείας πτήσεων. Και συμβαίνει αυτό επειδή άδικα, με την απόφαση υπ' αριθμό 186 των ΗΕ το 1964 αναγνωρίστηκε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία ως η Κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού, και εξαιτίας αυτού εσείς θέτετε βέτο σε εμάς και για αυτό δεν διενεργούνται απευθείας πτήσεις εδώ. Και του είπα ότι για αυτό, την αρχική ευθύνη έχει ο ίδιος. Ο Αναστασιάδης μου απάντησε ότι αν όμως επιτρέψουμε την διεξαγωγή απευθείας πτήσεων αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «όπως και να έχει, η ΤΔΒΚ υπάρχει, είτε την αναγνωρίσουν είτε όχι, το κράτος μας είναι δικό μας . Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες μαζί με όλους τους οργανισμούς και οργανώσεις μας για τη διασφάλιση αυτού του κράτους».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με το να παρεμβάλλει εμπόδια και να διαπράττει «αδικίες» εναντίον του τουρκοκυπριακού «λαού» και να παρεμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας τους, μπορεί να τους επιβάλει μια λύση. «Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, και είπα στον Αναστασιάδη ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να επικυρώσει μια λύση που του επιβάλλεται. Στο τέλος της ημέρας, αν θα υπάρξει μια λύση, αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, να αποδέχεται την συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας και το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να έχουν δική τους διακυβέρνηση. Συνεπώς, αν έρθει η μέρα που καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας, θα πρέπει να απαλλαγούμε από οποιαδήποτε κόμπλεξ και στενές αντιλήψεις. [...]», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των Βαρωσίων, ο Τατάρ διερωτήθηκε γιατί να μην χρησιμοποιήσουν και εκμεταλλευτούν αυτόν τον πλούτο που παρέχει η περιοχή των Βαρωσίων, που βρίσκεται εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ», για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα συμβάλει στον «τουρισμό που είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της ΤΔΒΚ».

    «[...] Σήμερα, αυτός ο προορισμός βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες πολεμικές επί αυτού του θέματος. Κρατούσαμε αυτό τον πλούτο στα χέρια μας για επιστροφή ως μέρος μιας περιεκτικής λύσης, όμως, αφού δεν υπάρχει ελπίδα για λύση στο τραπέζι των συνομιλιών μετά από 46 χρόνια, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο αυτό που βρίσκεται εντός της ΤΔΒΚ για να αναπτύξουμε την οικονομία της ΤΔΒΚ; Με αυτή την κατάσταση, εμείς λέμε ότι θα επιστραφεί στους πρώην κατοίκους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Αν θέλουν οι πρώην κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν εκεί, να συνεχίσουν τις εργασίες τους ή ακόμη και να μεταβιβάσουν να πωλήσουν και να έρθουν άλλοι επενδυτές. Το σημαντικό είναι αυτός ο πλούτος που βρίσκεται στην Αμμόχωστο, αυτός ο παγκόσμιος προορισμός να επιφέρει άμεσα κέρδη στην οικονομία της ΤΔΒΚ. Και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός», υποστήριξε.

    Ο Τατάρ, στις δηλώσεις του ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις στην «ΤΔΒΚ», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τον άδικο ανταγωνισμό, εντούτοις έχουν καταφέρει, όπως ισχυρίστηκε, μέσω του «τουριστικού τους τομέα που αποτελεί πρότυπο, να συνεχίσουν να έχουν μια επιτυχή δομή στην οικονομία».

    (ΑΚ)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας

    Η Yeni Duzen (08.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, υποστήριξε ότι η «χώρα εδραιώνεται μέρα με τη μέρα χάρη στη στήριξη της Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι «πλέον στηρίζουν την επίτευξη λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας και την συνεργασία των δύο κρατών συνεχίζοντας να ζουν πλάι πλάι».

    Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έστειλε το μήνυμα ότι «η Κύπρος δεν είναι η Κύπρος του παρελθόντος, η Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Ανατολική Μεσόγειος που ήταν παλιά» και την ίδια στιγμή του εξήγησε ότι και αυτοί δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν στο παρελθόν.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Χισαρτζικλίογλου για την επίσκεψη τους στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη σταθερότητας στην «οικονομία της ΤΔΒΚ», υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, της αποφασιστικής στάσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, της αποφασιστικότητας και της μεγάλης στήριξης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν προς το «δίκαιο αγώνα» των Τουρκοκυπρίων, «έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στη μεγάλη στήριξη που είχαν από την Τουρκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Τατάρ είπε ότι εξαιτίας αυτής της στήριξης αλλά και των σωστών μέτρων που λήφθηκαν εγκαίρως, έχουν καταφέρει, όπως είπε, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν με επιτυχία το θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας. Πρόσθεσε επίσης ότι με την στήριξη της Τουρκίας, το «νοσοκομείο» για έκτακτα περιστατικά που θα είναι χωρητικότητας 100 κλινών, θα εγκαινιαστεί στις 15 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και θεωρεί ότι η ανέγερση του θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα υγείας της χώρας.

    Με τη σειρά του, ο Χισαρτζικλίογλου συνεχάρη τον Τατάρ για την εκλογή του στην προεδρία της «ΤΔΒΚ», εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη τους προς αυτόν.

    (ΑΚ)

    [04] «Εθνικό Κήπο» θα ανοίξουν στον χώρο που θα επισκεφθεί ο Έρντογαν στο Βαρώσι

    Η K?br?s Postas? (09.11.20, www.kibrispostasi.com) γράφει ότι «Κυπριακός Εθνικός Κήπος» κτίζεται στο περίκλειστο Βαρώσι, στο σημείο το οποίο θα επισκεφθούν στις 15 Νοεμβρίου 2020 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να κάνουν πικνίκ.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργασίες διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς και ότι η πρόσφορά για το έργο έχει προκηρυχθεί στην Άγκυρα και όχι στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επίσκεψη Έρντογαν-Μπαχτσελί. Λέγεται ότι οι μελέτες σε σχέση με την κατασκευή του κήπου διεξήχθησαν στις 28 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η περιοχή θα ανακατασκευαζόταν από το ίδρυμα ΤΟΚΙ και τον Δήμο Ικονίου.

    Σημειώνεται ότι την προσφορά έχει κερδίσει η τουρκική εταιρεία Tasyap? του επιχειρηματία Εμρουλλάχ Τουρανλί, η οποία διαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, χρωστά σημαντικά ποσά στο «κράτος» και δεν έχει ολοκληρώσει την ανέγερση του «νέου αεροδρομίου» από το 2016. Η ίδια εταιρεία είχε κερδίσει και την προσφορά για το υπό ανέγερση «νοσοκομείο πανδημίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι η πρότασή της ήταν ψηλότερη από εκείνη που υπέβαλαν εταιρείες στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε στην εφημερίδα ότι κανείς δεν ξέρει οτιδήποτε σε σχέση με την ανέγερση του «εθνικού πάρκου» στο κλειστό Βαρώσι και ότι παρακολουθούν από κοντά το θέμα. Σημείωσε ότι αν με τέτοια φτώχεια και ανεργία που υπάρχει κατά την περίοδο της πανδημίας, οι πολιτικοί τους λένε «ας προκηρυχθεί στην Άγκυρα αυτή η προσφορά», τότε να μην λένε ότι είναι «πρόεδροι», «πρωθυπουργοί», «υπουργοί» και «δήμαρχοι».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε στον όρο «εθνικό κήπο» στην Τουρκία ήταν ο Έρντογαν το 2018 και ότι μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν πέραν των 70 «εθνικών κήπων» από την κυβέρνηση στην Άγκυρα με το σύνθημα «εθνικός κήπος 81 με 81 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρχίσει επαφές με τα κόμματα το UBP για σχηματισμό «κυβέρνησης»

    Η K?br?s (09.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αρχίζει σήμερα τις επαφές του με τα εντός «βουλής» κόμματα με στόχο την σύσταση νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το UBP, ο Σανέρ θα συναντηθεί στις 14.00 με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), στις 15.00 με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), στις 16.00 με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), στις 17.00 με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και στις 18.00 με το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

    Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ υπενθυμίζει ότι μετά από χωριστές συναντήσεις που είχαν με τον Τατάρ οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ενέκριναν την ανάθεση της εντολής στον ίδιο επειδή το κόμμα του διαθέτει 20 έδρες στην «βουλή» και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η ολοκλήρωση των προσπαθειών του το συντομότερο μετά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τα κόμματα.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους άλλων κομμάτων για τα τεκταινόμενα κατά την διαδικασία του έκτακτου συνεδρίου του UBP και την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, ο Σανέρ υποστήριξε ότι δεν συνάδουν με την ηθική οι δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με τις εσωτερικές υποθέσεις του UBP με στόχο την φθορά του και την αποκόμιση οφέλους.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προτείνουν «κυβέρνηση» UBP-CTP οι επιχειρηματίες

    Η Hakikat (09.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι μέχρι την Τετάρτη πρέπει να υπάρχει «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα και εξέφρασε την προτίμησή του σε συνεργασία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP). Αναφερόμενος στις διεργασίες που άρχισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος UBP Ερσάν Σανέρ, ο Ντενίζ είπε και τα εξής μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή:

    «Πρέπει να υπάρχει νέα κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη το αργότερο. Θέλουμε να ξέρουμε τον συνομιλητή μας. Αν ψάχνουμε για μια κυβέρνηση που σκέφτεται την κοινωνία και θα λύσει τα προβλήματα, αυτή πρέπει να είναι μια κυβέρνηση ευρείας βάσης. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι UBP-CTP. Τα δύο κόμματα μπορεί να συστήσουν μιαν κυβέρνηση που θα καλύπτει πιο πολύ την κοινωνία. Ο πρόεδρος του CTP κ. Έρχουρμαν, σε κάθε του δήλωση, λέει ότι 'είμαστε ένα κόμμα που ξέρει την ευθύνη του'. Και εμείς ως επιχειρηματικός κόσμος του απευθύνουμε πρόσκληση λέγοντας 'άντε τότε, ανέλαβε την ευθύνη σου'. [...]»

    Αναφερόμενος στο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και ο «λαός», ο Ντενίζ είπε ότι αυτό είναι η ακρίβεια, η οποία οφείλεται από τον επηρεασμό των τιμών από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, και σημείωσε ότι αναμένουν την λήψη μέτρων για να μην επηρεάζονται οι τιμές από το συνάλλαγμα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ανεξάρτητο «κράτος», λέει ο Ταλάτ

    Η Havadis (09.11.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι περνούν τις πιο χαοτικές και τις χειρότερες μέρες στη ιστορία τους και πρόσθεσε ότι βίωσαν διάφορα προβλήματα και στο παρελθόν, όμως ποτέ τόσα πολλά μαζεμένα. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταλάτ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

    «Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην ΤΔΒΚ, πραγματικά δεν υπάρχει. Από τα χρόνια της αυτόνομης προσωρινής διοίκησης (1963), οι Τουρκοκύπριοι δεν έμειναν χωρίς κυβέρνηση. Η γραφειοκρατία και ακόμα και η δικαιοσύνη, μη εκπληρώνοντας το καθήκον τους να προειδοποιήσουν, βοήθησαν και υπέθαλψαν τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα μιας ομάδας στερούμενης γνώσης. [...]

    Παρ' όλα τα κάθε είδους λάθη, σφάλματα και τις προσκλήσεις για παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές, βιώσαμε την απαράδεχτη παρέμβαση της ευρισκόμενης στη θέση της μεγάλης περιφερειακής δύναμης Τουρκίας στις εκλογές μας με πολλούς θεσμούς της. [...]

    Το γεγονός ότι το UBP συναίνεσε σε αυτό δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει αυτό το πρόβλημα να πάψει να υφίσταται ως πρόβλημα. Τα όσα έγιναν μας προσβάλλουν. Καθιστούν χωρίς νόημα την αντίδραση που επιδεικνύουμε στην απομόνωση. Μάλιστα μας γελοιοποιούν κιόλας. Λόγω των αξιωματούχων που μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμα και σε συνέδριο ενός κόμματος γκρεμίζεται μέσα σε μια στιγμή ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι 'η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος'».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παρενέβη στο συνέδριο του UBP

    Η Manset (09.11.20) γράφει ότι ο τέως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο πρωταγωνιστής στην απόσυρση του Φαϊζ Σουτζούογλου από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και κατά συνέπεια της «πρωθυπουργίας» στα κατεχόμενα. Επικαλούμενη «σοβαρές πληροφορίες», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σουτζούογλου αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του λίγες ώρες πριν κόψει πρώτος το νήμα και προσθέτει ότι «μετά την παρέμβαση στήριξη προς τον [Χασάν] Τάτσοϊ που άρχισε με τις δημοσκοπήσεις της [τουρκικής εταιρείας] Γκεζιτζί, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε και επικρατεί βαθειά σιωπή».

    Στο δημοσίευμα προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Γιλντιρίμ είχε υποσχεθεί στον Τάτσοϊ τον θώκο του «πρωθυπουργού» κατά την περίοδο που ήταν «υπουργός συγκοινωνιών» και ότι τότε οι δύο άνδρες είχαν «έρθει κοντά».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πορεία «Δημοκρατίας και Βούλησης» διοργανώνεται αύριο στα κατεχόμενα

    Η Detay (09.11.20, detaykibris.com) γράφει ότι πορεία με την ονομασία «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης» διεξάγει αύριο Τρίτη στις 18.00 η ώρα στην κατεχόμενη Λευκωσία η λεγόμενη «Πλατφόρμα Δημοκρατίας και Βούλησης» που οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πορεία θα αρχίσει από την λεωφόρο Μεχμέτ Ακίφ (γνωστή ως Ντερέμπογιου) και θα συνεχιστεί από την λεωφόρο Ισμέτ Ινονού.

    Σε ανάρτησή της, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι θα κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για όσα έγιναν κατά την διάρκεια των «προεδρικών εκλογών» και μετά από αυτές και καλεί τον «λαό» να υπερασπιστεί την «βούλησή του και την δημοκρατία του». Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης ότι «αυτή η χώρα συνέχισε και θα συνεχίσει να είναι μια χώρα που οι άνθρωποι από διαφορετικές απόψεις μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον με ανοχή, που δεν μπορούν να φιμωθούν οι συνειδήσεις και τα μυαλά». Προστίθεται επίσης και ότι πότε «βαδίζοντας στην βροχή όταν έπρεπε» και και καταψηφίζοντας «πρωθυπουργούς» όταν έπρεπε, ο τουρκοκυπριακός «λαός» έδειξε ότι «δεν θα γίνονται ανεχτές παρεμβάσεις στην βούλησή του και στην δημοκρατία του από όπου και αν προέρχονται αυτές και δεν θα γίνονται αποδεχτές στην συνείδηση του λαού».

    Στην πορεία ανακοίνωσε ήδη ότι θα συμμετάσχει ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μαζί με την σύζυγό του Μεράλ.

    Η K?br?s Postas? (09.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην πορεία και ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι θα συμμετάσχει επειδή πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει δική τους η «δημοκρατική βούλησή» τους και ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας πλήττουν τις σχέσεις τους.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Ντενκτάς, ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στην πορεία (kibrispostasi.com).

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – 973 συνολικά

    Η Vatan (09.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,134 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Πέντε άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τέσσερα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς.

    Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 233,975 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 973 κρούσματα Covid-19, 912 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 56 ασθενών, 13 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 43 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Εξάλλου, η K?br?s (08.11.20) γράφει ότι το Σάββατο βρέθηκαν 10 κρούσματα μετά από 1,899 διαγνωστικούς ελέγχους.

    Τέλος, η Vatan (07.11.20) αναφέρει ότι την Παρασκευή βρέθηκαν δύο κρούσματα μετά από 1,228 διαγνωστικούς ελέγχους.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στο Βαρώσι για πικνίκ με τον Μπαχτσελί έρχεται στις 15 Νοεμβρίου ο Ερντογάν

    H Hurriyet (08.11.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, μαζί με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί «για να κάνουν πικνίκ στο Βαρώσι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος του στο Καχραμάνμαρας, όπου είπε τα ακόλουθα, αναφερόμενος στον Ερσίν Τατάρ: «Έγινε πρόεδρος ένας αδελφός μας, που αγαπά την Τουρκία και αποδέχεται την Τουρκία. Στις 15 Νοεμβρίου θα πάμε στην ΤΔΒΚ με τον ηγέτη του ΜΗΡ Μπαχτσελί και θα συμμετέχουμε στην τελετή (εορτασμού). Μετά θα πάμε όλοι μαζί να κάνουμε πικνίκ στο Βαρώσι».

    Στην ομιλία του ανέφερε επίσης ότι είχε συνάντηση και με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Ιχσάν Αλίγεβ και ότι είναι χαρούμενος για τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η χώρα όσο και το έθνος τους διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο, όπως και πριν 100 χρόνια, όπου όπως υποστήριξε κάποιοι ήθελαν να τους εξαφανίσουν από τα εδάφη της Ανατολίας και ότι διεξάγουν έναν αγώνα που θα φέρει στην περιοχή και στον κόσμο, ειρήνη, ηρεμία και δικαιοσύνη.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν δίστασε να είναι δίπλα σε φίλους της υπό όλες στο συνθήκες. «Ήμασταν στη Συρία, στη Λιβύη. Τώρα είμαστε στο Αζερμπαϊτζάν», είπε. Υποστήριξε επίσης πως ο ίδιος και το Κόμμα θα είναι πάντα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους καταπιεστές. «Το έθνος μας αγαπά τους καταπιεσμένους και τα θύματα, αυτό είναι αρκετό για εμάς», ισχυρίστηκε.

    (ΚΣ)

    [02] Νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας διόρισε ο Ερντογάν

    Η Yeni Safak (07.11.20) γράφει ότι με απόφαση που φέρει την υπογραφή του ιδίου του Τούρκου Προέδρου και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο Ταγγίπ Ερντογάν έπαυσε από τα καθήκοντα του τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουϊσάλ και διόρισε στην θέση του τον Προέδρου Προεδρικής Στρατηγικής και Προϋπολογισμού Νάτσι Άμπαλ.

    H Yeni Safak (09.11.20) γράφει ακόμα ότι στην πρώτη του δήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος διοικητής ανέφερε ότι «όλα τα εργαλεία πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποφασιστικά σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών». Είπε επίσης ότι όλες οι ενέργειες θα γίνουν στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της προβλεψιμότητας στη νομισματική πολιτική και πρόσθεσε ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της 19ης Νοεμβρίου 2020, η τρέχουσα κατάσταση και οι προσδοκίες θα επανεξεταστούν και οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται στενά.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (07.11.20) αναφερόμενη στο ίδιο θέμα γράφει ότι το θέμα της αλλαγής στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται στην παγκόσμια ατζέντα και δημοσιεύει δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι ανησυχίες των επενδυτών πιθανότατα θα αυξηθούν, μετά την απομάκρυνση του Ουϊσάλ.

    (ΚΣ)

    [03] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μετά την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

    Η ιστοσελίδα Haberler (08.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε από τον λογαριασμό του στο Instagram ότι παραιτείται από την θέση του, ενώ έκλεισε και τον λογαριασμό του στο Twitter

    Στο μήνυμά του, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναφέρει ότι παραιτείται για λόγους υγείας και αποφάσισε να μην συνεχίσει τα καθήκοντά στο Υπουργείο στο οποίο διατέλεσε Υπουργός για πέντε χρόνια και ότι θα αφοσιωθεί στην οικογένεια του την οποία είχε παραμελήσει.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει η Cumhuriyet (08.11.20), τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης δεν ανακοίνωσαν την απόφαση του Άλμπαϊρακ να παραιτηθεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα, ενώ μερικές ιστοσελίδες που μετέδωσαν τα νέα στα πρώτα λεπτά της παραίτησης, διέγραψαν αμέσως τις δημοσιεύσεις τους.

    Η Cumhuriyet γράφει επίσης ότι η ανακοίνωση του Άλμπαϊράκ έγινε μετά από σχόλια του Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kanal 42 σχολίασε την αρνητική πορεία της οικονομίας στην Τουρκία και είπε ότι «σημαντικές αλλαγές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες».

    (ΚΣ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Δένδια

    Η Hurriyet Daily News (08.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και πώς θα διεξαχθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ συνεχίζει να υπάρχει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [05] Οκτάι για εκλογή Μπάιντεν: «Η Τουρκία θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ»

    Το Κανάλι Ηaber7 (08.11.20) αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι δήλωσε σε εκπομπή του καναλιού ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, μετά την αλλαγή Πρόεδρου στη χώρα.

    «Έχουμε περιφερειακά προβλήματα με την Αμερική. Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος, Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία εντάσσονται σε αυτά. Κύπρος, Τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Όλα αυτά μας αφορούν άμεσα. Η στάση της νέας διοίκησης φυσικά θα μας επηρεάσει και θα μας ενδιαφέρει. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Η προσδοκία μας είναι να μείνουν μακριά από μονομερείς προσεγγίσεις», είπε. Πρόσθεσε επίσης πως υπήρξε ρητορική κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά θα υπάρξουν γεγονότα μετά την προεδρία.

    «Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Τα λόμπι επηρεάζουν πολύ την εξωτερική πολιτική της Αμερικής και ακόμη και την εσωτερική πολιτική», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Η αντιπολίτευση στην Τουρκία έσπευσε να συγχαρεί πρώτη τον Μπάιντεν

    Η Yeni Safak (09.11.20) γράφει ότι, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Πρόεδρο της Αμερικής Τζό Μπάιντεν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος θα ανατρέψει τον Ταγγίπ Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα, αλλά με εκλογές και ότι θα στηρίξει την αντιπολίτευση στην Τουρκία. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως εκλογικό υλικό, υποστηρίζει η εφημερίδα

    Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνεχάρη τον Μπάιντεν στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ το HDP εξέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

    (ΚΣ)

    [07] «Μην λυπάστε για τον Τραμπ, μην χαίρεστε για τον Μπάιντεν»

    Ο Φικρέτ Μπιλά στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (09.11.20) κάτω από τον τίτλο: «Δεν υπάρχει λόγος ούτε να λυπάστε για τον Τραμπ, ούτε να χαίρεστε για τον Μπάιντεν», γράφει σε άρθρο του ότι όπως και ο Τραμπ, έτσι και ο Μπάιντεν θα εφαρμόσει πολιτικές που καθορίζονται από την πάγια τάξη, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνει επίσης πως οι δηλώσεις του Μπάιντεν ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο έκαναν τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν τον Τραμπ, ενώ το αντίθετο έγινε με την Τουρκική αντιπολίτευση.

    Ωστόσο, σημειώνει ο Μπιλά, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν «φίλοι» ο Ερντογάν και Τραμπ, η Αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε την Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο. Ήταν επίσης υπέρ της Ελλάδας στην ένταση που προκλήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 2,516 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 84 νέοι θάνατοι

    Η Hurriyet (09.11.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,516 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 141,944 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 84 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,018.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 395,255 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,887. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 338,239.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 15,127,811 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,740 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    Σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Κοτζά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 9 November 2020 - 14:42:44 UTC