Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 205/2020 04.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να τεθούν νέες ιδέες στο τραπέζι έξω από τα καλούπια»
  • [02] Ανησυχεί ο Όζερσαϊ για «πραγματική κρίση» αν αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι εκτός του θέματος του Βαρωσιού
  • [03] Θα σταματήσουν το «παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων» για ομοσπονδία, λέει ο Χασίπογλου
  • [04] Αγωγή κατά του Ελτσίλ καταχωρεί ο Τατάρ
  • [05] Θα δώσει πολιτικά και νομικά την πιο σκληρή απάντηση στον Ελτσίλ, λέει το ΑΚΡ
  • [06] Συζήτησε το Βαρώσι το «δημοτικό συμβούλιο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου
  • [07] Ετοιμαστείτε για «πρόωρες εκλογές», λέει ο Αρικλί
  • [08] Η πείνα βρίσκεται προ των πυλών λόγω της κατρακύλας της ΤΛ, λέει ο Τύπος
  • [09] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Κανένας να μην ανακατεύεται με δουλειές πέραν από το μπόι του»
  • [02] Νέα NAVTEX για έρευνες του Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου εξάγγειλε η Τουρκία
  • [03] Στους 114 ανήλθαν οι νεκροί του φονικού σεισμού στη Σμύρνη-«Επιτροπή Ερευνών για Σεισμούς» ιδρύθηκε στη Βουλή
  • [04] Νέα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας εξάγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν
  • [05] Στα 2,343 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 79 νέοι θάνατοι- Προειδοποιήσεις για την άσχημη κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να τεθούν νέες ιδέες στο τραπέζι έξω από τα καλούπια»

    Την άποψη ότι ήρθε η ώρα να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό νέες ιδέες «έξω από τα καλούπια» εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά από την πρώτη συνάντηση που είχε μετά την εκλογή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Τρίτη το βράδυ στην οικεία της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (03.11.20, brtk.net). Σε δήλωση μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε τα εξής:

    «Βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε άτυπη συνάντηση απόψε μετά την εκλογή μου ως προέδρου της ΤΔΒΚ με τον πρόεδρο της ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή ήταν μια συνάντηση γνωριμίας. Ευχαρίστησα τον κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι με συνεχάρη για την εκλογή μου. Επιπλέον, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου για τα συγχαρητήρια μηνύματα που μου απέστειλαν η κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Παρά το γεγονός ότι ήταν άτυπη η συνάντηση, κατά τη διάρκειά της τόσο εγώ όσο και ο κ. Αναστασιάδης εκφράσαμε τις απόψεις μας για το κυπριακό θέμα χωρίς να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες.

    Ανάφερα στον κ. Αναστασιάδη ότι ως δύο λαοί που ζουν στην Κύπρο μοιραζόμαστε αυτό το νησί ο καθένας μας στο δικό μας κράτος. Επομένως, ανέφερα ότι πρέπει να έχουμε μια σχέση συνεργασίας για να ζούμε ειρηνικά πλάι πλάι. Γι' αυτό, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου πρέπει να σεβόμαστε το ίσο καθεστώς ο ένας του άλλου και να εισέλθουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για μιαν σχέση στην βάση της συνεργασίας.

    Οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία απέτυχαν να δώσουν αποτέλεσμα από το 1977. Πρέπει να προβληματιστούμε πάνω σε αυτή την αποτυχία και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα καλούπια για να διευκολύνουμε ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα αμοιβαίου κέρδους. Άλλαξαν πολλά από τη δεκαετία του 1960 και εμφανίστηκαν νέες πραγματικότητες.

    Εμείς υποστηρίζουμε τα με νόημα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και τους περιεκτικούς μηχανισμούς συνεργασίας. Με αυτή την έννοια, είναι ακόμα στο τραπέζι η πρότασή μας για συνεργασία στο θέμα της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αυτό θα συμβάλει στην αμοιβαία ευημερία και στην σύσταση ενός συγκεκριμένου μηχανισμού για συνεργασία.

    Εξέφρασα εν συντομία τις απόψεις μας σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών. Εμείς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να τεθούν στο τραπέζι νέες ιδέες έξω από τα καλούπια. Επικεφαλής αυτών βρίσκεται η κυρίαρχη ισότητα. Αντί να μένουμε προσκολλημένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να υιοθετήσουμε μιαν προσέγγιση στραμμένη προς το μέλλον, η οποία σκοπεύει στην πραγματοποίηση ρεαλιστικών και βιώσιμων ρυθμίσεων οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού μας και τις περιοχής μας.

    Όπως είναι γνωστό, η πενταμερής διάσκεψη είναι πρόταση της τουρκικής πλευράς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε νιώσει την ανάγκη να διερευνήσει τις δυνατότητες πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης στο κατάλληλο περιβάλλον και στάδιο. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για να θέσουμε στο τραπέζι τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις μας που βρίσκονται έξω από τα υφιστάμενα καλούπια.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαβίβασα στον κ. Αναστασιάδη τις απόψεις μας στα θέματα της απομόνωσης, του Κλειστού Βαρωσιού και των υδρογονανθράκων».

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Yeni Duzen (04.11.20) γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι αμφότερες οι πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους στο τραπέζι χωρίς να εισέλθουν σε βάθος στα θέματα, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η σύγκλιση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης. Ο Τατάρ είπε ότι κατά την άτυπη συνάντηση έθεσε στην ημερήσια διάταξη την λύση δύο κρατών και ότι η θέση του είναι αυτή. Σημείωσε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι πλέον έχουν νέες προσδοκίες προς την κατεύθυνση των πραγματικοτήτων της Κύπρου και δεν εγκρίνουν την νοοτροπία στη βάση της ομοσπονδίας.

    «Οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν την βούλησή τους ότι χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι με μια φόρμουλα δύο κρατών στο τραπέζι. Μιλήσαμε για την πενταμερή διάσκεψη όπου θα μελετηθούν σε βάθος αυτά τα ζητήματα», είπε και πρόσθεσε:

    «Οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται πάντοτε σε διαβούλευση με την Τουρκία. Έτσι θα διαχειριστούμε αυτή την διαδικασία και στην πενταμερή διάσκεψη. Ευχή μας και πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την υπόθεση με την φόρμουλα των δύο κρατών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Το μοιραστήκαμε αυτό μαζί τους».

    Εξάλλου, σε παραπολιτικό της σχόλιο, η Diyalog (04.11.20) γράφει ότι ο Τατάρ έφερε στο πέτο την σημαία της «ΤΔΒΚ», κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, σφράγισε την συνάντηση, αφού ήταν ο πρώτος Τουρκοκύπριος ηγέτης που προέβη σε μια τέτοια ενέργεια. Το γεγονός δεν διέλαθε της προσοχής των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανησυχεί ο Όζερσαϊ για «πραγματική κρίση» αν αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι εκτός του θέματος του Βαρωσιού

    Κάτω από τον επίτιτλο «Ο Κουτρέτ Όζερσαϊ μίλησε στην Guardian» και τον τίτλο «'Αν αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι εκτός του θέματος του Βαρωσιού, ανησυχώ ότι θα βιωθεί μια πραγματική κρίση'», η Yeni Duzen (04.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών της «κυβέρνησης» UBP-HP Κουτρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υπάρξει μια πραγματική κρίση αν αφεθούν εκτός του θέματος του Βαρωσιού οι Τουρκοκύπριοι «αξιωματούχοι». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διπλωματικό συντάκτη της εφημερίδας «The Guardian», Patrick Wintour, για τις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε:

    «Με σχέδια που έγιναν προσεχτικά είχαμε σχεδιάσει να ανοίξει το Βαρώσι σκεφτόμενοι από πριν τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εδώ, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ανακοινώνοντας στα έθνη τι γίνεται εδώ, όμως ο δρόμος που προτιμήθηκε, το γεγονός ότι έγινε αυτό με σκοπό την προεκλογική εκστρατεία του κ. Τατάρ ήταν πολύ τρομερό. [...] Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για την Κύπρο. Ειδικά αν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας προκαλέσουν το να παραιτηθούμε από τις δημοκρατικές μας διαδικασίες ξανά με αυτό τον τρόπο».

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε επίσης ότι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και το θέμα των υδρογονανθράκων και ότι επίκειται μια μεγάλη κρίση. «Ποιοι παίκτες θα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και εμείς πότε θα σταματήσουμε να καβγαδίζουμε ή να κάνουμε παζάρια γι' αυτό, ακόμα δεν είναι γνωστό. Όμως, αν οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι αφεθούν εκτός πάνω σε αυτό το θέμα, ανησυχώ ότι θα βιωθεί μια πραγματική κρίση», ανέφερε καταλήγοντας ότι θα ήταν προς όφελος όλων να τυγχάνει σεβασμού η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα σταματήσουν το «παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων» για ομοσπονδία, λέει ο Χασίπογλου

    Η Gunes (04.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει το «παιχνίδι της ομοσπονδίας» για χρόνια και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι «έπαιξαν αυτό το παιχνίδι επειδή γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο μοντέλο να επιτευχθεί».

    Μιλώντας χθες σε πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ο Χασίπογλου είπε ότι υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να βολεύουν και τους Ελληνοκύπριους τα εναλλακτικά μοντέλα λύσης και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά θελήσει «να συνεχίσει να παίζει παιχνίδια», θα την σταματήσουν.

    Ισχυρίστηκε ότι πρέπει να ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν τις συνομιλίες για ομοσπονδία και φέρνοντας ως παράδειγμα το μοντέλο του Κοσσόβου, υποστήριξε ότι πρέπει να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες με το μοντέλο Σερβίας-Κοσσόβου που διήρκησαν δύο χρόνια, αφού δεν θα επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας.

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ότι αφότου διαπιστώθηκε ότι δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης για το Κόσσοβο κατά τις συνομιλίες που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ιδρύθηκε το μοντέλο του Κοσσόβου και σήμερα το Κόσσοβο αναγνωρίζεται από πέραν των 100 χωρών.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε από καιρού εις καιρόν λόγο για δύο κράτη σε διάφορες πλατφόρμες.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι αν θα υπάρξει συνεταιρισμός στο μέλλον, έχουν γίνει ούτως ή άλλως επενδύσεις στο Βαρώσι και δεν προκλήθηκε ζημιά. «Επιδεικνύουμε σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι τα βήματα που κάνουν βρίσκονται σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αγωγή κατά του Ελτσίλ καταχωρεί ο Τατάρ

    Η Vatan (04.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταχωρεί αγωγή εναντίον του γενικού γραμματέα της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ λόγω των «αναληθών ισχυρισμών και προσβολών» που συμπεριέλαβε στην γραπτή του δήλωση στον Τύπο απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου, Ημερομηνία 03.11.20, Είδηση 2).

    Σε δήλωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρεται ότι το περιεχόμενο της δήλωσης Ελτσίλ μελετήθηκε από τους «νομικούς» της «προεδρίας» και αποφασίστηκε η προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του Ελτσίλ για τους ισχυρισμούς που προβάλλει σε σχέση με τον Τατάρ.

    Η Avrupa (04.11.20) γράφει ότι στο θέμα αναφέρθηκε με γραπτή δήλωση και ο γενικός γραμματέας και αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χαμζά Ερσάν Σανέρ, ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα θα κάνει τις απαραίτητες «νομικές» ρυθμίσεις για να εμποδίσει δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον συνδικαλισμό και πλήττουν το «κράτος» και το έθνος.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Θα δώσει πολιτικά και νομικά την πιο σκληρή απάντηση στον Ελτσίλ, λέει το ΑΚΡ

    Ο παράνομος Bayrak (04.11.20, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Εκπρόσωπος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε εναντίον του γενικού γραμματέα της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ λόγω της δήλωσης που εξέδωσε προχθές ο τελευταίος για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τις κατηγορίες του κατά της Τουρκίας (Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου, Ημερομηνία 03.11.20, Είδηση 2).

    Σε ανάρτησή του στο Tweeter, ο Τσελίκ ισχυρίζεται ότι «αυτή η δήλωση δεν συνάδει με την ιδιότητα του δασκάλου και τον συνδικαλισμό» και «επιτίθεται στην τουρκοκυπριακή υπόθεση και στην Τουρκία». «Καταδικάζουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι' αυτή την δήλωση», πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «η λεγόμενη δήλωση που εκδόθηκε στο όνομα της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων επιτίθεται με φασιστική και ανήθικη γλώσσα στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας και στον πρόεδρο της δημοκρατίας της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ».

    «Αυτό το κείμενο που είναι γεμάτο με το αδίκημα της συκοφαντίας και του μίσους, δεν είναι δήλωση, είναι η έκφραση μιας σκοτεινής νοοτροπίας», ισχυρίζεται Τσελίκ και προσθέτει:

    «Θα δώσουμε πολιτικά και νομικά την πιο σκληρή απάντηση στις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται εκ μέρους αυτού του μορφώματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Αξιολογούμε ως 'δραστηριότητα πέμπτης φάλαγγας' την λεγόμενη δήλωση αυτού του μορφώματος που δεν αξίζει το επίθετο 'Τούρκος' το οποίο υπάρχει στο όνομά του. Αυτό το μόρφωμα, που παραγνωρίζει πλήρως την εθνική βούληση της ΤΔΒΚ, έθεσε στο στόχαστρό του τον πρόεδρο της δημοκρατίας της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ πριν την συνάντησή του με τον ηγέτη του ελληνοκυπριακού τομέα και προέβη σε μιαν δήλωση που ξεπερνάει τα όριά του προς τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Αυτή η δήλωση είναι υποταγή στις ελληνοκυπριακές θέσεις και εχθρότητα στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συζήτησε το Βαρώσι το «δημοτικό συμβούλιο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου

    Η Gunes (04.11.20) γράφει ότι το «δημοτικό συμβούλιο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου συζήτησε το θέμα του ανοίγματος του της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού κατά την χθεσινή του συνεδρία. Απευθυνόμενος στο «σώμα», ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για βελτίωση των λεωφόρων και των χώρων που άνοιξαν πρόσφατα, επειδή ήρθε στην ημερήσια διάταξη η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στις 15 Νοεμβρίου, προσθέτοντας είναι σημαντική η συμβολή των ομάδων από την Τουρκία σε αυτό το θέμα, διότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου δεν μπορεί να κάνει μόνος του αυτές τις εργασίες.

    «Προσφέρουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, όμως εκτός των δημοτικών υπηρεσιών υπάρχουν και κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την πολεοδομία», είπε προσθέτοντας ότι η στήριξη των οργανισμών από την Τουρκία θα συνεχίσει και μετά τις 15 Νοεμβρίου.

    «Δεν θέλω να ανοίξω την πολιτική διάσταση του θέματος εδώ, αλλά μπορούμε να πούμε ότι συμμετέχουν σε αυτές τις επισκέψεις και Άγγλοι και Ελληνοκύπριοι από τον νότο», είπε αναφερόμενος στις επισκέψεις που άρχισαν στο κομμάτι του Βαρωσιού που άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι τις καθημερινές την περιοχή επισκέπτονται γύρω στα 500-1000 άτομα, ενώ το σαββατοκύριακο ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 5-7 χιλιάδες.

    Σημειώνοντας ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθηθεί ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε αυτή την διαδικασία, ο Αρτέρ ανέφερε ότι διαβουλεύθηκαν για το θέμα στην «ένωση δήμων» της «ΤΔΒΚ» όπου αποφάσισαν να δίδονται χρήματα από την Ένωση Δήμων του Τουρκικού Κόσμου προς την τουρκοκυπριακή «ένωση δήμων» και από εκεί να διαβιβάζονται τα χρήματα στον «δήμο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Επεσήμανε ότι χρειάζεται απόφαση του «δημοτικού συμβουλίου» για να γίνει δεχτή αυτή η δωρεά και πρόσθεσε ότι συζητείται και η παροχή δωρεάς και από τον Δήμο Μερσίνας με τον οποίο ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου είναι αδελφοποιημένος. Είπε ότι θα χρειαστεί και γι' αυτή την δωρεά έγκριση από το «δημοτικό συμβούλιο».

    Ο Αρτέρ ανέφερε επίσης ότι θεωρεί ορθό να ληφθεί η απόφαση για υπογραφή «πρωτοκόλλου» αδελφοποίησης και με τον Δήμο του Ικονίου για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σχέσεις τους καλύτερα με τον εν λόγω Δήμο προσφέροντας αμοιβαία βοήθεια.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ετοιμαστείτε για «πρόωρες εκλογές», λέει ο Αρικλί

    Η Havadis (04.11.20) γράφει ότι ο το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων άρχισε τις ετοιμασίες του για τα επαρχιακά του συνέδρια. Μιλώντας σε ομάδα συνέδρων που υπέβαλαν υποψηφιότητα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί ζήτησε από την βάση του κόμματος να είναι έτοιμη για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

    Ανέφερε και τα εξής ο Αρικλί: «Τέλειωσαν οι προεδρικές εκλογές. Πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Εμποδίσαμε την εκλογή ενός υποψήφιου που ήθελε ομοσπονδία και διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο στην εκλογή ενός υποψήφιου που θέλει λύση δύο κρατών. Τώρα υπάρχει το συνέδριο του UBP. Όποιος και αν βγει από το συνέδριο είναι φανερό ότι δεν θα καταστεί δυνατή η σύσταση σταθερής κυβέρνησης. Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Όλη η βάση του κόμματος πρέπει να είναι έτοιμη για τις πρόωρες εκλογές. Γι' αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τοπικά συνέδρια. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Η πείνα βρίσκεται προ των πυλών λόγω της κατρακύλας της ΤΛ, λέει ο Τύπος

    Κάτω από τον τίτλο «Η πείνα προ των πυλών», η Havadis (04.11.20) γράφει ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας (ΤΛ) που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς εξουθένωσε τον λαό, ο οποίος περνά δύσκολες μέρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε τις 8,54 ΤΛ χθες, το ευρώ τις 10 ΤΛ και η στερλίνα τις 11 ΤΛ.

    Η λίρα απώλεσε το 36,4% της αξίας της σε σύγκριση με ένα χρόνο προηγουμένως έναντι του ευρώ, 32,20% έναντι της στερλίνας και 33,26% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ένας πολίτης που έπαιρνε 156,9 ευρώ με 1000 ΤΛ στις 3 Νοεμβρίου 2019, τώρα παίρνει μόνο 99 ευρώ με το ίδιο ποσό ΤΛ. Ενώ πέρσι την ίδια περίοδο, με 1000 ΤΛ θα μπορούσαν να αγοραστούν 133,6 στερλίνες ή 175 δολάρια, φέτος αγοράζονται μόλις 90,57 στερλίνες ή 117 δολάρια. Εξάλλου, κάποιος που στις 3 Νοεμβρίου 2019 χρωστούσε 10 χιλιάδες στερλίνες θα έπρεπε να πληρώσει 74 χιλιάδες 800 ΤΛ, ενώ φέτος με το ίδιος χρέος σε στερλίνες θα πρέπει να πληρώσει 110 χιλιάδες 400 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,789 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν έξι νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Ένα άτομο αποθεραπεύτηκε και έλαβε εξιτήριο, ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τρία από τα έξι κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και τα υπόλοιπα τρία αεροπορικώς.

    Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 227,126 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 945 κρούσματα Covid-19, 878 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 62 ασθενών, 10 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 52 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Κανένας να μην ανακατεύεται με δουλειές πέραν από το μπόι του»

    Η Milliyet (04.11.20) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέ και με τους αρχηγούς ξηράς, αεροπορίας και ναυτικού, οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα του ΝΑΤΟ, της Λιβύης, του Αφγανιστάν και της κατεχόμενης Κύπρου, κατά την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, «έδωσε μηνύματα αποφασιστικότητας».

    Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Άμυνας της Τουρκίας Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογλου και Άλπασλαν Καβακλίογλου, ο Συμβουλευτικός Διοικητής Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια και Βοήθεια στη Λιβύη, ο Διοικητής των Τουρκικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, ο διοικητής των κατοχικών Τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο καθώς και διοικητές στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού.

    Αξιολογώντας την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ δήλωσε πως αναμένει από την γείτονα χώρα Ελλάδα να εγκαταλείψει την «κακομαθημένη και εγωιστική της στάση», όπως ανέφερε, και να συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατό με το διεθνές δίκαιο, με τις συμφωνίες, με τις διεθνείς αποφάσεις που λήφθηκαν γι' αυτό το θέμα, με το δίκαιο της θάλασσας, τη δικαιοσύνη, τον ανθρωπισμό και την ηθική. Είπε πως αυτό συμπεριλαμβάνει και τον αφοπλισμό των νησιών, τα έξι – δώδεκα ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα – εναέριου χώρου των νησιών. Πρόσθεσε επίσης πως όλα αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

    Αναφερόμενος στη σημασία της αποδοχής «της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων και του δικαίου των Τούρκων που ζουν στην ΤΔΒΚ», ο Ακάρ είπε: «Υπάρχει επίσης το ζήτημα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όπως λένε σε ένα πανεπιστήμιο ή όπως το λένε λίγοι άνθρωποι. Δεν θα σας επιτρέψουμε να σφετεριστείτε εγωιστικά μια σειρά από δικαιώματα και δίκαια».

    Ο Ακάρ κατηγόρησε τις ξένες χώρες «που έρχονται από χιλιόμετρα μακριά και προσπαθούν να αποκόψουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο» και δήλωσε πως κανένας δεν πρέπει να ανακατεύεται με εργασίες που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι πέρα από το μπόι του» και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα της.

    Είπε πως τα πλοία που ανήκουν στην Τουρκία διεξάγουν εργασίες τεχνικού και επιστημονικού χαρακτήρα και διεξάγονται έρευνες. «Επειδή γίνονται σκέψεις για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις σπαταλούμε δυνάμεις για να τα προστατεύσουμε και να τα συνοδεύσουμε» και κάλεσε τις τρίτες πλευρές να είναι αντικειμενικές.

    (ΚΣ)

    [02] Νέα NAVTEX για έρευνες του Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου εξάγγειλε η Τουρκία

    Η εφημερίδα Aksam (04.11.20) γράφει ότι νέα NAVTEX έχει εκδοθεί για έρευνες του πλοίου σεισμικών ερευνών Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα NAVTEX θα έχει ισχύει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, 2021.

    Το Μπαρμπαρός θα κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή που δηλώνεται στην NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο με συνοδεία των πλοίων «Tanux-1» και «Apollo Moon».

    (ΚΣ)

    [03] Στους 114 ανήλθαν οι νεκροί του φονικού σεισμού στη Σμύρνη-«Επιτροπή Ερευνών για Σεισμούς» ιδρύθηκε στη Βουλή

    Η Yeni Safak (04.11.20 ) γράφει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους μετά τον σεισμό 6.7 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Αιγαίο, ανήλθε στους 114, όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από το Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών Υγείας (SAKOM), 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό, 898 από τους 1,035 τραυματίες έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο και 137 άτομα συνεχίζουν να υποβάλλονται σε θεραπεία. Οι εργασίες αναζήτησης και διάσωσης στη Σμύρνη έχουν ολοκληρωθεί σε 15 από τα 17 κτίρια.

    Στο μεταξύ το πρακτορείο Ankara Anatolia (04.11.20) μετέδωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί στην Σμύρνη οι έρευνες και οι προσπάθειες αναζήτησης επιζώντων.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (04.11.20) γράφει επίσης ότι μετά από πρόταση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Τουρκία αποφασίστηκε η ίδρυση «Επιτροπής Ερευνών για Σεισμούς» για να διερευνήσει τα μέτρα κατά του σεισμού και να καθορίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη διαχείριση των σεισμών. Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της τις επόμενες ημέρες.

    (ΚΣ)

    [04] Νέα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας εξάγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν

    Η Hurriyet (04.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξάγγειλε νέα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας από τον ιό Covid-19.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, ταχυφαγεία που εκτελούν κατ' οίκον παράδοση, κομμωτήρια, αίθουσες γάμων και άλλων δεξιώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες μουσικής και παρόμοιας φύσεως αίθουσες θα πρέπει να κλείνουν μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία μπορεί να διαχειριστεί το αριθμό των ασθενών από τον ιό και ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας είναι η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

    Είπε ακόμα μέχρι στο τέλος του έτους, η Τουρκία σκοπεύει να προσφέρει εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί από ξένες χώρες και ότι μέχρι την Άνοιξη η Τουρκία θα μπορεί να προσφέρει το δικό της εμβόλιο στους πολίτες της. Επέστησε την προσοχή στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης όπου παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων και τους κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η έξαρση της επιδημίας που παρουσιάστηκε σε αυτήν την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Στα 2,343 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 79 νέοι θάνατοι- Προειδοποιήσεις για την άσχημη κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet (04.11.20) γράφει ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,343 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 146,247 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 79 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,817.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 382,118 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,481. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 328,824.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 14,410,507 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,386 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,7%.

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Δρ. Τουφάν Τουκέκ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους κατοίκους της πόλης τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά στην Κωνσταντινούπολή. Ο καθηγητής αναφέρει επίσης πως αυτός θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για την Τουρκία.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 4 November 2020 - 14:46:10 UTC