Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 203/2020 31.10-02.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συγχαρητήρια Γκουτέρρες σε Τατάρ
  • [02] Συνάντηση Τατάρ με εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων
  • [03] Ανάρμοστα τα βήματα που έγιναν στο Βαρώσι, λέει ο Όζερσαϊ
  • [04] Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων μηχανικών για ανάθεση της ανοικοδόμησης του Βαρωσιού στον Δήμο Ικονίου και στο ΤΟΚΙ
  • [05] Η Τουρκία συμπεριφέρεται στην κατεχόμενη Κύπρο ως επαρχία της, λέει η Ντεριά για το άνοιγμα του Βαρωσιού
  • [06] Σουτζούογλου το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του UBP – Προτεραιότητά του η συνεργασία με το ΗΡ, δηλώνει
  • [07] Στα 939 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Παράταση μέτρων
  • [08] Μεγάλη μείωση στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2020
  • [09] Καταδικάζει τον Μακρόν ο Αταλάι
  • [10] Ιδρύθηκε το Κόμμα Ελευθερίας και Ειρήνης στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την πατρίδα μας με το Ορούτς Ρέις, το Φατίχ και το Κανουνί»
  • [02] Συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Τουρκικό περιοδικό Kriter
  • [03] Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για το Ορούτς Ρέις
  • [04] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση της Ελλάδας στην Τουρκική NAVTEX
  • [05] Στους 85 ανήλθαν οι νεκροί από τον προσωρινό απολογισμό των νεκρών του φονικού σεισμού στη Σμύρνη
  • [06] Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση εναντίον Ορθόδοξου ιερέα στη Λυών
  • [07] Θετικοί στον Covid-19 Καλίν και Σοϊλού
  • [08] Στα 2,106 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 74 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συγχαρητήρια Γκουτέρρες σε Τατάρ

    Η Gunes (31.10.20) γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για την εκλογή του.

    Σύμφωνα με την λεγόμενη προεδρία, στο μήνυμά του ο Γκουτέρρες ευχήθηκε να είναι παραγωγική η συνάντηση που θα έχει ο Τατάρ αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι στον κατάλληλο χρόνο θα ήθελε να συζητήσει με τον Τατάρ την πενταμερή διάσκεψη με την συμμετοχή του ιδίου, του Προέδρου Αναστασιάδη, των εγγυητριών δυνάμεων και του ΟΗΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνάντηση Τατάρ με εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων

    Η Yeni Bak?s (01.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με αρχηγούς ή εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» πολιτικών κομμάτων με τους οποίους συζήτησε την διαδικασία προώθησης του «προϋπολογισμού» για το 2021 στην «βουλή».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) εκπροσώπησε ο γενικός του γραμματέας και αναπληρωτής πρόεδρος Χαμζά Ερσάν Σανέρ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), ο πρόεδρός του Τουφάν Έρχουρμαν, το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), η γενική του γραμματέας Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), ο πρόεδρός του Τζεμάλ Όζγιγιτ, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), ο πρόεδρός του Φικρί Ατάογλου και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων επίσης ο πρόεδρός του Ερχάν Αρικλί.

    Στην συνάντηση παρέστη επίσης και ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ανάρμοστα τα βήματα που έγιναν στο Βαρώσι, λέει ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s Postas? (02.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι δεν έπρεπε να έρθουν σε αυτό το σημείο σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσιών. «Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται προς άλλες κατευθύνσεις. Είναι ανάρμοστα τα βήματα που γίνονται εκτός της έγκρισης και της γνώσης των θεσμών της ΤΔΒΚ», ανέφερε μιλώντας την Δευτέρα το πρωί ενώπιον της ολομέλειας της «βουλής».

    Υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση» έπαψε να υπάρχει επειδή παραγνωρίστηκε ο ένας από τους «κυβερνητικούς εταίρους» και πρόσθεσε ότι «δεν ανήκουν στο παρελθόν» όσα συνέβησαν.

    Σημείωσε ότι «το πράγμα», που άρχισε λανθασμένα σε σχέση με το Βαρώσι σε μια περίοδο που δεν υπάρχει «κυβέρνηση», συνεχίζεται λανθασμένα. «Δεν υπάρχει γνώση και έγκριση του κ. προέδρου της δημοκρατίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο κλειστό Βαρώσι. Αν δεν υπάρχει, το ίδιο το κράτος παρακάμπτεται», υποστήριξε ο Όζερσαϊ.

    Ανέφερε ότι θα μπορούσε να πει και άλλα πράγματα, όμως συνεχίζει να βρίσκεται στην θέση του «υπουργού» και δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα του «κράτους». Κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω να συσταθεί κυβέρνηση το συντομότερο και η σχέση ΤΔΒΚ-Τουρκίας να εγκατασταθεί σε υγιή βάση μιαν ώρα αρχύτερα. Η πορεία με αυτή τη μορφή δεν είναι καθόλου εντάξει».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων μηχανικών για ανάθεση της ανοικοδόμησης του Βαρωσιού στον Δήμο Ικονίου και στο ΤΟΚΙ

    Η Yeni Duzen (31.10.20) γράφει ότι το επιμελητήριο των Τουρκοκυπρίων πολιτικών μηχανικών οικοδομών (ΙΜΟ), το οποίο ανήκει στην τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (ΚΤΜΜΟΒ), αντέδρασε για το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού ανατίθεται στον Δήμο Ικονίου και στον τουρκικό οργανισμό ΤΟΚΙ. «Μια νοοτροπία η οποία δεν σέβεται τους δικούς της θεσμούς ενώ περιμένουμε σεβασμό από τον κόσμο, επιβεβαιώνει στον κόσμο ότι πλέον δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γκιουρκάν Γιαγτζίογλου.

    Σημειώνοντας ότι το επιμελητήριο ανέμενε να ανοίξει και/ή να χρησιμοποιηθεί το Βαρώσι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και ως μέρος της συνολικής λύσης, ο Γιαγτζίογλου υπενθύμισε ότι υπήρξε μια εξέλιξη στις παραμονές των «προεδρικών εκλογών» την οποία λέγεται ότι οι «κυβερνητικοί εταίροι» άκουσαν από την τηλεόραση και ήρθε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα του Βαρωσιού.

    Επισημαίνοντας ότι το ΚΤΜΜΟΒ και το ΙΜΟ λαμβάνουν προκλήσεις να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις και εκπροσωπούν την κοινότητα με επιτυχία, ο Γιαγτζίογλου διερωτάται πώς λήφθηκε η απόφαση για το Βαρώσι σε μια περίοδο που οι νομικοί συζητούν ότι είναι «παράνομο» το «υπουργικό συμβούλιο» και εκφράζει την άποψη ότι το ΙΜΟ και παρόμοιες οργανώσεις θα έπρεπε να ήταν στο επίκεντρο μιας τέτοιας κινητικότητας. Υποστηρίζει επίσης ότι «μια νοοτροπία που παραγνωρίζει και δεν σέβεται τους ίδιους τους οργανισμούς της σε αυτό το περιβάλλον που λέγεται ότι γίνονται προσπάθειες για αναγνώριση της ΤΔΒΚ στον κόσμο, δεν πρέπει να περιμένει σεβασμό από τον κόσμο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η Τουρκία συμπεριφέρεται στην κατεχόμενη Κύπρο ως επαρχία της, λέει η Ντεριά για το άνοιγμα του Βαρωσιού

    Η Yeni Bak?s (01.11.20) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον ο αποκλεισμός των τουρκοκυπριακών «αρχών» από τα βήματα που θα γίνουν για το Βαρώσι. Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, η Ντεριά είπε ότι το ζήτημα αυτό έχει δύο διαστάσεις.

    Σημειώνοντας ότι η πρώτη είναι η υποχρέωση της συζήτησης του Βαρωσιού ως ένα σημαντικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ντεριά υπενθύμισε ότι από το 1974 το Βαρώσι ανακηρύχθηκε στρατιωτική περιοχή και από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και μετά έγινε δεχτή η επιστροφή του στους νόμιμους κατοίκους του υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει αποζημιώσεις για υποθέσεις που αφορούν το Βαρώσι, η Ντεριά είπε ότι αυτές οι αποζημιώσεις είναι ένα σοβαρό βάρος για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό και απαραίτητο βήμα να προσπαθεί η Τουρκία να κάνει κάποιο άνοιγμα στο θέμα του Βαρωσιού για να αφαιρέσει από πάνω της αυτό το βάρος.

    «Όμως, το να είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο τα βήματα που θα γίνουν και να αποκλείονται οι τουρκοκυπριακές αρχές από τα βήματα που προβλέπεται να γίνουν είναι απαράδεχτο και ταυτόχρονα θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον για την κοινότητά μας», υποστήριξε σημειώνοντας ότι τα μονομερή βήματα που κάνει η Τουρκία στο Βαρώσι φέρνουν σε δύσκολη θέση την τουρκοκυπριακή κοινότητα διεθνώς, γεγονός το οποίο αποτελεί την δεύτερη διάσταση του ζητήματος.

    «Όλοι οι πρόεδροι της δημοκρατίας που κάθισαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αγωνίστηκαν για να αναγνωριστεί η κοινότητά μας ως πολιτικό υποκείμενο στη διεθνή σκηνή και να γίνει ο λαός μας ισότιμος ιδρυτικός εταίρος ενός ομοσπονδιακού κράτους, δικοινοτικού, διζωνικού και βασισμένου στην πολιτική ισότητα», είπε προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν έγιναν πολλά ανοίγματα και ο εκλεγμένος τους ηγέτης μιλούσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της κοινότητας. Όμως σήμερα, πρόσθεσε, προέκυψε μια κατάσταση στην οποία παραγνωρίζεται η «βούληση του λαού μας» και εμφανίστηκε μια δομή που «μιλά εξ ονόματός μας και όχι μαζί μας».

    Υπενθυμίζοντας ότι τον Φεβρουάριο του 2020 διοργανώθηκε μια «Συνάντηση για το Βαρώσι» στην οποία δεν είχε προσκληθεί ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης, πολιτικά κόμματα, «πανεπιστήμια» και οργανώσεις που είχαν σχέση με το θέμα, η Ντεριά ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2020 και παραμονές των «εκλογών» έγιναν μάρτυρες του ανοίγματος του Βαρωσιού με μιαν τελετή που πάλι παραγνωρίστηκαν οι «αρχές της ΤΔΒΚ». Αυτό, υποστήριξε, όχι μόνο έβαλε την «χώρα» σε δύσκολη θέση διεθνώς, αλλά έπληξε βαθειά την σχέση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού που επιθυμούν με την Τουρκία.

    Σημείωσε επίσης ότι με το μονομερές βήμα που έκανε η τουρκική κυβέρνηση στο Βαρώσι έδειξε ότι δεν θα επιδείξει εποικοδομητική στάση η οποία θα ενδυναμώσει την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι και ότι άρχισε να συμπεριφέρεται στο βόρειο τμήμα του νησιού ως επαρχία της Τουρκίας.

    Αναφερόμενη στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος ότι το ίδρυμα ΤΟΚΙ θα ανοικοδομήσει το Βαρώσι, η Ντεριά κατηγόρησε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ότι παραμένει σιωπηλό σε όλα αυτά και στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο ωσάν να είναι επαρχία της. Το χειρότερο, είπε, είναι το γεγονός ότι με όλες αυτές τις εξελίξεις εισήλθαν σε μιαν διαδικασία «κανονικοποίησης».

    Σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι ζητούσαν από τους Ελληνοκύπριους να τους αποδεχθούν ως έναν από τους ιδιοκτήτες αυτής της χώρας και ως πολιτικά ίσους, η Ντεριά υποστήριξε ότι «σήμερα δεν πρέπει να αναγκαστούμε να πούμε τα ίδια πράγματα στην Τουρκία και διερωτήθηκε αν η Τουρκία θα θεωρούσε φυσιολογικό να την επισκέπτονταν βουλευτές μιας άλλης χώρας και να εργάζονταν κατά την διάρκεια της προεκλογικής της περιόδου. «Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην Τουρκία θα θεωρούσαν φυσιολογικό να μιλούν οι υπουργοί και οι δήμαρχοι μιας άλλης χώρας αντί οι ίδιοι για θέματα που αφορούν άμεσα το μέλλον της δικής τους χώρας;» διερωτήθηκε η Ντεριά.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σουτζούογλου το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του UBP – Προτεραιότητά του η συνεργασία με το ΗΡ, δηλώνει

    Η K?br?s (01.11.20) γράφει ότι 6,801 μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) ψήφισαν κατά το 11ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος για εκλογή του νέου προέδρου που διεξήχθη το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Τον θώκο διεκδικήσαν πέντε υποψήφιοι.

    Πρώτος στις προτιμήσεις των μελών του κόμματος ήρθε ο Φαϊζ Σουτζούογλου με 2,706 ψήφους, ακολουθούμενος από τον Χασάν Τάτσοϊ με 2,102 ψήφους, τον Ναζίμ Τσαβούσογλου με 691 ψήφους, τον Ντουρασούν Ογούζ με 688 ψήφους και τον Ουνάλ Ουστέλ με 575 ψήφους. Μετά τα αποτελέσματα αυτά, οι Σουτζούογλου και Τάτσοϊ αναμένεται να διεκδικήσουν την θέση στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου.

    Πάντως, η K?br?s (02.11.20) γράφει ότι ο Τάτσοϊ σκέφτεται να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας του UBP και όπως δήλωσε θα λάβει την απόφασή του αύριο Τρίτη.

    Σε δικές του δηλώσεις, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι συμφώνησε με τους υπόλοιπους τρεις διεκδικητές και ότι αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα κινηθούν μαζί.

    Η Halk?n Sesi (02.11.20) γράφει ότι τα μέλη του UBP δεν άκουσαν τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τους ζήτησε να στηρίξουν τον Χασάν Τάτσοϊ.

    Η Diyalog (02.11.20) γράφει ότι σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που του ανατεθεί ο σχηματισμός «κυβέρνησης» αν κερδίσει την προεδρία του κόμματος, προτεραιότητά του θα είναι να δοκιμάσει μιαν νέα συνεργασία με τον μέχρι πρότινος εταίρο του UBP στην «κυβέρνηση», δηλαδή το Κόμμα του Λαού (ΗΡ). Η δεύτερη του επιλογή είναι η συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), είπε προσθέτοντας ότι δεν βλέπει θετικά την διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». Σημείωσε επίσης ότι ανάμεσα στις επιλογές του βρίσκεται και ο σχηματισμός «μεικτής κυβέρνησης» ή «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Επεσήμανε πάντως ότι προτεραιότητα είναι ο «προϋπολογισμός» για το 2021.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 939 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Παράταση μέτρων

    Η Vatan (02.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 929 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκε ένα νέο κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα, το οποίο έφτασε στο νησί αεροπορικώς. Σύμφωνα με τον Πιλλί, πέντε άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο χθες.

    Μέχρι την 1η Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 223,578 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 939 κρούσματα Covid-19, 873 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 61 ασθενών, 8 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 52 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Η Vatan (31.10.20) γράφει ότι στις 30 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 2,056 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν εφτά νέα κρούσματα.

    Η K?br?s (01.11.20) γράφει ότι στις 31 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 1,364 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν επτά νέα κρούσματα.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η λεγόμενη επιτροπή λοιμωδών ασθενειών του «υπουργείου υγείας» αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου των ισχυόντων μέτρων που αφορούν την παραμονή σε καραντίνα και την λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων. Το άνοιγμα χώρων όπως κινηματογράφοι, θέατρα, φεστιβάλ, κλαμπ και ορισμένων αθλημάτων αναβάλλεται μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

    Οι αποφάσεις που εφαρμόζονται για τις αφίξεις στα κατεχόμενα διά θαλάσσης και από αέρος παρατείνονται και αυτές μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, ενώ επιπρόσθετες πτήσεις και θαλασσινά δρομολόγια που αφορούν παραμονή στα κατεχόμενα τριών ημερών ή για μικρότερο χρονικό διάστημα μπορούν να διενεργούνται νοουμένου ότι οι εταιρείες θα λαμβάνουν άδεια από τα λεγόμενα υπουργεία συγκοινωνιών και υγείας.

    Εξάλλου, η Avrupa (01.11.20) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε ότι από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα αρχίσει η εφαρμογή της πρακτικής της κατ' οίκον καραντίνας. Είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά βραχιόλια σε 250 «πολίτες της ΤΔΒΚ» που θα έρθουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι ομάδες φυσικής παρακολούθησης. Παραβίαση των κανόνων της καραντίνας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και δύο χρόνια, σημείωσε.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μεγάλη μείωση στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2020

    Η K?br?s (02.11.20) γράφει ότι οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μειώθηκαν πολύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ κατά τους πρώτου εννέα μήνες του 2019 οι συνολικές διελεύσεις ανήλθαν στα 9 εκατομμύρια 935 χιλιάδες 477, κατά την ίδια περίοδο του 2020 μειώθηκαν στα 2 εκατομμύρια 646 χιλιάδες 222.

    Από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα έγιναν 1 εκατομμύριο 325 χιλιάδες 908 διελεύσεις κατά την εν λόγω περίοδο του 2020, σε σύγκριση με 2 εκατομμύρια 642 χιλιάδες 614 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Υπήρξε δηλαδή μια μείωση της τάξης του 77,5%.

    Οι διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ήταν 4 εκατομμύρια 963 χιλιάδες 065 και μειώθηκαν στο 1 εκατομμύριο 325 χιλιάδες 908 κατά την ίδια περίοδο του 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Καταδικάζει τον Μακρόν ο Αταλάι

    Η K?br?s (01.11.20) γράφει ότι ο επικεφαλής του λεγόμενου γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων στα κατεχόμενα, Ταλίπ Αταλάι καταδίκασε τις «ανάρμοστες», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τις οποίες θέτει στο στόχαστρό του την μουσουλμανική θρησκεία, όπως υποστήριξε.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Αταλάι ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μακρόν προσέβαλαν όλους τους μουσουλμάνους και όλους όσοι είναι ευαίσθητοι στο θέμα της πίστης, προκάλεσαν απογοήτευση επειδή προέρχονται από τον ηγέτη μιας μεγάλης χώρας όπως η Γαλλία και είναι απαράδεχτες.

    Ο Αταλάι καταδικάζει επίσης την επίθεση σε εκκλησία στην Γαλλία, σημειώνοντας ότι απορρίπτει όλα τα άτομα και τις ομάδες που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους δείχνοντας ως δικαιολογία προκλητικές δηλώσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ιδρύθηκε το Κόμμα Ελευθερίας και Ειρήνης στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (31.10.20) γράφει ότι ιδρύθηκε στα κατεχόμενα το Κόμμα Ελευθερίας και Ειρήνης (OBP), το οποίο το Σάββατο το βράδυ διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασής του στο κοινό με σκοπό «τόσο να σμίξει με τον λαό όσο και να αρχίσει τις εργασίες για πιθανές πρόωρες εκλογές».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του OBP, Κορχάν Εκτζιάν κάλεσε στην εκδήλωση όλους όσοι θέλουν «μιαν βουλή στην οποία να εκπροσωπείται με τα πραγματικά του ποσοστά ο λαός και να βαδίσουν προς μιαν κρατική δομή της ΤΔΒΚ που θα αναδιοργανωθεί μόνο για τα συμφέροντα του λαού».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την πατρίδα μας με το Ορούτς Ρέις, το Φατίχ και το Κανουνί»

    Το πρακτορείο Ahaber (02.11.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγγίπ Ερντογάν μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματός του στη Σαμψούντα, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν «την πατρίδα, το Ορούτς Ρέις, το Φατίχ και το Κανουνί».

    «Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα συνεχίσουμε τις υπηρεσίες μας στην πατρίδα. Πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε με το Ορούτς Ρέις, το Φατίχ, το Κανουνί και με το Γιαβούζ. [...] Οι σεισμικές έρευνές μας και οι γεωτρήσεις μας στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές», είπε.

    «Θα πραγματοποιήσουμε ένα- ένα τα σχέδια στην περιοχή μας, είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι απέτυχαν όσοι έπαιξαν παιχνίδια με την Τουρκία, αφού δεν τα κατάφεραν να την γονατίζουν με την τρομοκρατία και το πραξικόπημα.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι από την Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ επέδειξαν την ίδια στάση. «Μακάρι από δω και μπρος με τον ίδιο τρόπο να συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [02] Συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Τουρκικό περιοδικό Kriter

    Σύμφωνα με την Aksam (02.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο δημοσιογράφο και καθηγητή Prof. Dr. Burhanettin Duran για το Τουρκικό μηνιαίο πολιτικό και οικονομικό περιοδικό Kriter, προέβη σε αξιολόγηση διαφόρων ζητημάτων, όπως οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εκλογές στις ΗΠΑ, η στάση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν έναντι του Ισλαμικού κόσμου, το θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400, και διάφορα άλλα ζητήματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι σχέσεις τους με τις χώρες αυτές. «Ανάμεσα στις πιο βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, είναι και η στάση του Ισραήλ απέναντι στους αδελφούς μας Παλαιστινίους. Από την άλλη, η χώρα μας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο και το λαό της, με τους οποίους έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Με αυτή τη χώρα, δεν έχουμε τις ίδιες σχέσεις όπως με τις άλλες χώρες. Οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο στενών διμερών σχέσεων, αλλά επεκτείνονται παραπέρα, αφού επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

    Σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους να είναι πάντοτε ανοιχτές.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου, είπε ότι θεωρεί ότι το πιο σημαντικό στοιχείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή είναι η «παραβίαση των δικαιωμάτων» τόσο της χώρας μας όσο και της «ΤΔΒΚ» από το Ελληνικό-Ελληνοκυπριακό δίδυμο και η προσπάθεια που καταβάλλουν για να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Το πιο απτό παράδειγμα που το αποδεικνύει αυτό είναι το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτού του είδους τα σχέδια δεν υπάρχει περίπτωση να είναι επιτυχημένα», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι κανένα σχέδιο ή ενέργεια που δε περιλαμβάνει την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. «Εξάλλου, έχοντας αυτή την αντίληψη, ο Πρόεδρος μας είχε προτείνει τη σύσταση 'Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο' με τη συμμετοχή των χωρών της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της ΤΔΒΚ. Και αφότου η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από την ΕΕ, εμείς συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της πρότασης», πρόσθεσε.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος σοβαρός παράγοντας που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή είναι και η εδώ και 30 χρόνια παράνομη κατοχή εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία. Κατηγορώντας την Αρμενία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, υποστήριξε ότι η Αρμενία έχει μετατραπεί στο κακομαθημένο παιδί του Καυκάσου. Επαναλαμβάνοντας ότι αυτά τα εδάφη ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στο Αζερμπαϊτζάν και στον αγώνα του.

    Κληθείς να σχολιάσει σε ερώτηση, τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ότι η χώρα έχει απομονωθεί εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί και οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας ότι ο άξονας που ακολουθεί στην εξωτερική της πολιτική είναι λανθασμένος, δεν είναι πρόσφατοι. «Όποτε η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει ανεξάρτητη στα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα ακολουθώντας συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, τότε είναι που εμφανίζονται τέτοιες θέσεις και απόψεις. Εμείς το βιώσαμε αυτό κατά την περίοδο που ήμασταν μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όπου και καταψηφίσαμε την επιβολή κυρώσεων προς τον Ιράν, αλλά επίσης τώρα που προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

    Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση: «Σε σχέση με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει πιο δυνατούς εταίρους μέσα στην ΕΕ. Κάποιες χώρες εντός της ΕΕ, φαίνεται να είναι πιο κοντά στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία. Πως μπορείτε να το αξιολογήσετε αυτό;», ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι αυτή την περίοδο, υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και στο θέμα του ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή. Ειδικότερα σε αυτή την περίοδο, είπε ο Τσαβούσογλου, όσον αφορά στο θέμα της Ανατολικής Μεσόγειο, εξαιτίας της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας, έχει διασαφηνιστεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα εθνικά της δικαιώματα και συμφέροντα, όσο και αυτά της «ΤΔΒΚ» στην περιοχή.

    «Ουσιαστικά, εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, ότι τα διμερή προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τις χώρες μέλη της ΕΕ δεν περιορίζονται μόνο στις σχέσεις της με την ίδια την ΕΕ αλλά επεκτείνονται γενικότερα στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ στην ευρύτερη γεωγραφία. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα. Επομένως, η αποκλιμάκωση της έντασης και η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και για αυτό μέσα στην ίδια την ΕΕ καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει αυτό. Ωστόσο, επειδή για να λαμβάνονται αποφάσεις χρειάζεται ομοφωνία, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα», είπε.

    Εξηγώντας ότι υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, με τις οποίες μοιράζονται την ίδια ταυτότητα στη Μεσόγειο και έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και ιστορικούς δεσμούς, ο Τσαβούσογλου είπε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για ενδυνάμωση των σχέσεων τους με τις χώρες αυτές, ενώ ταυτόχρονα και με τις χώρες που είναι σύμμαχοι τους εντός του ΝΑΤΟ (όπως είναι χώρες της νότιας-νοτιοδυτικής Ευρώπης). Επίσης, έχουμε στρατηγικές σχέσεις και με τις χώρες των Βαλκανίων όπως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και Σλοβενία αλλά με και με τις Βαλτικές χώρες, όπως είπε, οι οποίες διαδραματίζουν εξισορροπητικό ρόλο εντός της ΕΕ στις αποφάσεις που λαμβάνονται εναντίον της Τουρκίας, και ειδικότερα υποστηρίζουν τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για την επικράτηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

    Κληθείς να σχολιάσει επίσης την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα και πως αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» στο μέλλον, αλλά και ποια θα είναι η αντανάκλαση που θα έχει στην Ευρώπη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Οι προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ έχουν αποδείξει την δημοκρατική ωριμότητα του Τουρκοκυπριακού λαού. Ο Τουρκοκυπριακός λαός απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχει δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος την μοίρα του. Με αυτή την ευκαιρία, συγχαίρω για μια ακόμη φορά τον κ. Ερσίν Τατάρ για την εκλογή του και του εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντα του.

    Οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ είναι πολύ ιδιαίτερες. Ανεξαρτήτως από τις εκλογές, η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον Τουρκοκυπριακό λαό και στο δίκαιο αγώνα του. Απ' εδώ και πέρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και ευημερία της ΤΔΒΚ.

    Με τον κ. Τατάρ είχαμε μια πολύ θετική συνεργασία όταν ήταν στην πρωθυπουργία. Θεωρώ ότι αυτή η αρμονία μεταξύ μας θα συνεχιστεί και τώρα στην περίοδο της ανάληψης της προεδρίας μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την διασφάλιση της κυρίαρχης ισότητας των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί αλλά και για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Επίσης, ερωτηθείς «Εκτός από την Ελλάδα και τη Γαλλία, φαίνεται ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου αυξάνεται. Πως θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο;», ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

    «Φαίνεται το τελευταίο διάστημα ότι κάποιοι εταίροι μας προσπαθούν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου ειδικότερα στον αμυντικό τομέα. Ενώ από τη μία γίνονται εκκλήσεις για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στην Κύπρο, από την άλλη, παραβλέπονται τα ισοζύγια μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση.

    Το να λαμβάνονται τέτοιου είδους βήματα που κακομαθαίνουν την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ούτε και στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

    Κληθείς να σχολιάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου και ποιος θεωρεί ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι αυτή είναι απόφαση του Αμερικανικού λαού.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τις αυξανόμενες φωνές στη Γαλλία εναντίον του Ισλάμ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Γαλλία ακολουθεί μιαν επικίνδυνη οδό εναντίον της Τουρκίας, που είναι γεμάτη μίσος και αποτελεί προπαγάνδα που οδηγεί σε σκοταδισμό και αυξανόμενη Ισλαμοφοβία.

    (ΑΚ)

    [03] Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για το Ορούτς Ρέις

    Η Yeni Safak (01.11.20 ) γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για συνέχιση των σεισμικών ερευνών του πλοίου Ορούτς Ρέις.

    «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις είναι ικανό να διεξάγει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, ειδικά τις αναζητήσεις σε υφαλοκρηπίδες και φυσικούς πόρους», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [04] Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση της Ελλάδας στην Τουρκική NAVTEX

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ( 01.11.20) αναφέρεται στην αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Τουρκικής NAVTEX και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «το Ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε άλλη μια δήλωση στην οποία επαναλαμβάνει τις αβάσιμες του επιδιώξεις αναφορικά με τις σεισμικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Τουρκία στην δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να προβάλλει αντιρρήσεις στις δραστηριότητες της Τουρκίας «βασιζόμενη στους μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως αναφέρεται, έπειτα από κάθε έκδοση NAVTEX.

    «Η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προστασία των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ»

    «Αναμένουμε από την Ελλάδα να αποφεύγει να αποφεύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, να συμβάλει στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις και να είναι έτοιμη για διάλογο, αντί να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες ενάντια στην Τουρκία και να διαμαρτύρεται σε τρίτα μέρη. [...] Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε έναν άνευ όρων διάλογο με την χώρα μας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου όσον και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [05] Στους 85 ανήλθαν οι νεκροί από τον προσωρινό απολογισμό των νεκρών του φονικού σεισμού στη Σμύρνη

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.11.20), μετά από τον προσωρινό απολογισμό των θυμάτων του σεισμού 6.7 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Αιγαίο και έγινε αισθητός στην επαρχία της Σμύρνης της Τουρκίας, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 85, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Τμήμα Αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, ανέφερε ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε πολύ μεγάλο αριθμό κτηρίων στην χώρα και προειδοποίησε τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

    Επίσης, εξήγησε ότι εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν περίπου 962 τραυματίες από τους οποίους οι 291 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Όπως ανέφερε, ο απολογισμός των νεκρών και οι προσπάθειες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων συνεχίζονται, όπως επίσης, συνεχίζονται και οι προσπάθειες για απολογισμό των υλικών ζημιών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (30.10.20), αρκετοί ξένοι ηγέτες επικοινώνησαν μετά το φονικό σεισμό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τους. Μεταξύ αυτών ήταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεβ, ο Εμίρης του Κατάρ, Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borisov και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγίζ Ελ Σάρατς.

    Επίσης, σύμφωνα μ την ίδια εφημερίδα, Υπουργοί Εξωτερικών από 18 χώρες έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση εναντίον Ορθόδοξου ιερέα στη Λυών

    H Milliyet (01.11.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την ένοπλη επίθεση ενάντια σε Ορθόδοξο ιερέα στην Λυών της Γαλλίας.

    «Ως χώρα που δίνει αγώνα εναντίον σε κάθε μορφή τρομοκρατίας εδώ και χρόνια, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας και ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον γαλλικό λαό και την ορθόδοξη κοινότητα που ζει στη Γαλλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [07] Θετικοί στον Covid-19 Καλίν και Σοϊλού

    Η Hurriyet (02.11.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν ανακοίνωσε ότι νοσεί από τον ιό Covid-19. Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Καλίν ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της θεραπείας του και ότι παρουσίασε μόνο «ήπια συμπτώματα». «Είμαι αρκετά καλά αυτή τη στιγμή, δόξα τω Θεώ», έγραψε.

    Από την πλευρά του, επίσης σε ανάρτηση στο twitter, o Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έγραψε ότι νοσεί επίσης από τον ιό, όπως και η σύζυγος και η κόρη του. Ο Σοϊλού έγραψε ότι συνεχίζει την θεραπεία του στο νοσοκομείο.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 2,106 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 74 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,106 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 123,343 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 74 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,515.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 377,474 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,326. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 325,486.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 14,125,157 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,177 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.0%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 2 November 2020 - 15:56:48 UTC