Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 201/2020 28-29.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προχωρούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το Βαρώσι – Ο Τούρκος Υπουργός Πολεοδομίας στην πόλη
  • [02] Αντίδραση Έρχουρμαν για τις εξελίξεις στο Βαρώσι και την ομοσπονδία
  • [03] Έγκριση της Τουρκίας χρειάζεται για να αφαιρεθεί το Βαρώσι από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης
  • [04] «Δεν είναι δικό σας το Βαρώσι κύριε Έρντογαν, είναι η πατρίδα μας, πάρθηκε με πόλεμο», λέει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος στον Έρντογαν
  • [05] Μέσω της Επιτροπής Περιουσιών η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρημάτων πρέπει να προχωρήσουν οι υποθέσεις για το Βαρώσι, λέει Χασίπογλου
  • [06] Τρία δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για το Βαρώσι, λένε οι βιομήχανοι επίπλων
  • [07] Ευχή της Τουρκίας να αποκτήσει δικαίωμα λόγου στην περιοχή και στον κόσμο η «ΤΔΒΚ», λέει ο Τούρκος «πρέσβης»
  • [08] Συνάντηση Τατάρ με τον Επικεφαλής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας
  • [09] Παραίτηση των μελών της δικοινοτικής επιτροπής ισότητας των φύλων
  • [10] Σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας δείχνει έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • [11] Τον Τατσόι στην προεδρία του UBP βλέπει η εταιρεία Γκεζιτζί
  • [12] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [13] Νιόπαντρο ζευγάρι φωτογραφήθηκε μπροστά στα ερείπια στο Βαρώσι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Να «αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», καλεί ο Τατάρ την διεθνή κοινότητα σημειώνοντας ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία για να επισκεφθεί επίσημα την Λιβύη και το Πακιστάν
  • [02] Οργίλη αντίδραση Ερντογάν ενάντια στις γελοιογραφίες που τον σατιρίζουν: «Η Ευρώπη επιστρέφει στην βαρβαρότητα»
  • [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε τον Γάλλο αντιπρόσωπο στην Άγκυρα για τα σκίτσα στο Charlie Hebdo
  • [04] Εισαγγελική έρευνα αρχίζει η Τουρκία ενάντια στο Charlie Hebdo-Αντιδράσεις από Τούρκους αξιωματούχους ενάντια στο Γαλλικό περιοδικό
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν –Πούτιν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [06] Τσελίκ: «Οι πράξεις της Τουρκίας διασφαλίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ στην «γαλάζια πατρίδα»
  • [07] Νέα μη επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιος σκάφος έχει ετοιμάσει η Τουρκία για την προστασία της 'Γαλάζιας Πατρίδας'
  • [08] Στο 9.74 η ισοτιμία της ΤΛ έναντι του Ευρώ σήμερα
  • [09] Ανησυχία στην Τουρκία από τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων-Στα 2,305 τα χθεσινά κρούσματα και 77 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προχωρούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το Βαρώσι – Ο Τούρκος Υπουργός Πολεοδομίας στην πόλη

    Κάτω από τον τίτλο «Γίνεται διαρρύθμιση του περιβάλλοντος και των υποδομών στο Βαρώσι», η K?br?s (29.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, προέβη σε επί τόπου μελέτη του τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που άνοιξε το κατοχικό καθεστώς και είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

    Ο Κουρούμ επισκέφθηκε το Βαρώσι συνοδευόμενος από τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, τον ούτω καλούμενο υπουργό τουρισμού και περιβάλλοντος, Κουτλού Εβρέν, τον Δήμαρχο Ικονίου Ουγούρ Ιμπραχήμ Ατάι, τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαϊλ Αρτέρ και τον πρόεδρο της τουρκικής Διοίκησης Ομαδικών Κατοικιών (ΤΟΚΙ), Μεχμέτ Εργκιούν Τουράν.

    Σε δήλωση μετά την επίσκεψη, ο Κουρούμ υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» ενεργούν μαζί στον πολιτικό και οικονομικό τομέα και ότι η Τουρκία πάντοτε ήταν και θα είναι στο πλευρό «ολόκληρου του κυπριακού λαού» με πνεύμα αδελφοσύνης. Ισχυρίστηκε ότι η περιοχή του Βαρωσιού, που είναι κλειστή για 46 χρόνια, έχει αποκτήσει την ελευθερίας της, έσπασε τις αλυσίδες του ο τουρκοκυπριακός «λαός» και θα ανοίξουν το Βαρώσι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Έρντογαν και τον Ερσίν Τατάρ που πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι μελέτησαν με όλους τους εταίρους τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την περιοχή του Βαρωσιού που στο παρελθόν ήταν ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

    Σημειώνοντας ότι με την «ΤΔΒΚ» συνεργάστηκαν πολύ και στους τομείς του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, ο Κουρούμ ισχυρίστηκε ότι «συναντηθήκαμε και σήμερα για να παλινορθώσουμε, να κτίσουμε την περιοχή του Βαρωσιού, που είναι μία από τις σημαντικότερες τουριστικές ζώνες της ιστορίας».

    Υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά την εκλογή του ο Τατάρ επισκέφθηκε στην Τουρκία και ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν θα ανταποδώσει την επίσκεψη στις 15 Νοεμβρίου, ο Κουρούμ ανέφερε ότι ο Έρντογαν θα συναντηθεί και με πολίτες στην περιοχή του Βαρωσιού και πρόσθεσε: «Και εμείς μελετήσαμε επί τόπου τις εργασίες που θα γίνουν σε σχέση με την παλινόρθωση της περιοχής του Βαρωσιού πριν την επίσκεψη».

    Ισχυρίστηκε ότι «αγωνίζονται» για να ανοίξουν το Βαρώσι για χρήση για τον κυπριακό «λαό» και ολόκληρο τον κόσμο και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε γρήγορα τις εργασίες σε σχέση με την περιβαλλοντική διαρρύθμιση, σε σχέση με τις υποδομές στο πλαίσιο του Δήμου Ικονίου και της προεδρίας του ΤΟΚΙ».

    Ο Κουρούμ είπε επίσης ότι θα προβούν σε τοπογραφικές ρυθμίσεις και θα φτιάξουν πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους για να διακινούνται με ασφάλεια οι πολίτες. «Ως Τουρκική Δημοκρατία ήμασταν πάντα δίπλα στον δίκαιο αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού και ως κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα είμαστε συμμέτοχοι σε αυτό τον ενθουσιασμό, σε αυτή την υπόθεση με όλες τις μονάδες μας», κατέληξε.

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την συνάντησή του με την τουρκική αντιπροσωπεία, ο Τατάρ είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό και την οικονομία της «ΤΔΒΚ» το μέρος που άνοιξε για επισκέψεις στο Βαρώσι. Σημείωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η διαρρύθμιση των δημόσιων χώρων που άνοιξαν στο Βαρώσι είναι σημαντική και από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Απαντώντας ο Κουρούμ υποστήριξε ότι με την διαρρύθμιση που θα κάνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Ικονίου και το ΤΟΚΙ, θα φτιάξουν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου και θα «ενισχυθεί η ελευθερία». Είπε ότι η Τουρκία θα είναι δίπλα στον «δίκαιο αγώνα» του τουρκοκυπριακού «λαού» στη διαδικασία που θα διεξαχθεί στη βάση των δύο κρατών για το Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση Έρχουρμαν για τις εξελίξεις στο Βαρώσι και την ομοσπονδία

    Η Yeni Duzen (29.10.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι μετά την απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσιού για επισκέψεις την οποία έμαθαν όλοι από την τηλεόραση, αυτή την φορά έμαθαν πάλι από την τηλεόραση τις αποφάσεις που θα διευκολύνουν τις επισκέψεις στην πόλη. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σχολίασε την επίσκεψη αντιπροσωπείας υπό τον Τούρκο Υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας χθες στο Βαρώσι και επεσήμανε ότι όπως δεν είχε καμία ενημέρωση ο τότε «πρόεδρος της δημοκρατίας» και η «βουλή» για το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού, έτσι και σήμερα «μάθαμε από τις τηλεοράσεις τις αποφάσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης πιο εύκολων επισκέψεων στο Βαρώσι, σε μια περίοδο που το υπουργικό συμβούλιο είναι ανύπαρκτο και η βουλή πάλι δεν ήταν ενήμερη». Πρόσθεσε τα εξής:

    «Είμαστε σε μια περίοδο που οι θεσμοί μας, το δίκαιό μας και επομένως ο τουρκοκυπριακός λαός παραγνωρίζονται. Το είπαμε πολλές φορές. Το Βαρώσι είναι ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών θεμάτων του συνόλου του τουρκοκυπριακού λαού και πρέπει να τύχει χειρισμού με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    Ο κ. Τατάρ, ο οποίος κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έκανε λόγο για 'εθνικό συμβούλιο' και οι υπουργοί της κυβέρνησης που δεν υπάρχει οι οποίοι βρίσκονται στο καθήκον ως απαίτηση της συνέχισης του κράτους, κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν παραγνωρίζοντας τον νόμο και την θεσμική δομή».

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (28.10.20) γράφει ότι σε ανάρτησή του και πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι η ομοσπονδία είναι η μορφή λύσης που αναφέρεται ξεκάθαρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. «Αν η λύση δύο κρατών είναι πράγματι λύση και δεν σημαίνει συνέχιση της παρούσας κατάστασης χωρίς να αλλάξει καθόλου, πρώτα απ' όλα χρειάζεται να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ», ανέφερε προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

    «Όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ», ανέφερε προσθέτοντας ότι «αν θέτετε ως στόχο την λύση δύο κρατών μπροστά σε αυτό τον λαό, πρέπει πρώτα να εξηγήσετε πώς θα γίνει αυτό». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να εξηγηθεί και το πώς θα προστατευθούν στην φόρμουλα δύο κρατών οι αρχές της διζωνικότητας και της συνταγματικότητας που εξασφαλίζουν ασφάλεια από την άποψη της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού στην ομοσπονδία ειδικά στην ιδιοκτησία και στον πληθυσμό. Και το πώς θα μπορέσουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο όταν παραιτηθείτε από την βούλησή μας για λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ που αποτελεί την βάση όλων των απαιτήσεών μας στο θέμα του ανοίγματος προς τον κόσμο, στο εμπόριο, στον αθλητισμό και σε όλα τα άλλα θέματα πριν από την λύση.

    Δεν αρκεί να λες συζητήσαμε την ομοσπονδία τόσα χρόνια και δεν έγινε ή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδία. Το σημαντικό είναι να θεμελιωθούν με πραγματικότητες οι ισχυρισμοί σας ότι οι εναλλακτικές σας επιλογές θα φέρουν λύση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και θα προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντα αυτού του λαού καλύτερα πριν και μετά τη λύση. Πρέπει αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν ενώπιον του λαού για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν 'παραμύθι' είναι η ομοσπονδία κατά την έκφραση του κ. Τατάρ ή η λύση δύο κρατών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έγκριση της Τουρκίας χρειάζεται για να αφαιρεθεί το Βαρώσι από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης

    Ο διευθυντής της Yeni Duzen (29.10.20) Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων βρίσκεται εντός των περιοχών προς επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και σύμφωνα με την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» της «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι για να εξεταστούν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για περιουσίες στο Βαρώσι πρέπει να αφαιρεθεί η περιοχή από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και προσθέτει:

    «Σύμφωνα με το προσωρινό άρθρο 10 του συντάγματος, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια αίρεται η εξουσία του υπουργικού συμβουλίου. Κατά μία έννοια, για να αφαιρεθεί το κλειστό Βαρώσι από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης χρειάζεται έγκριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας ή της κυβέρνησης στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών που απέκτησε νομιμότητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια περιουσία πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αν δεν είναι στρατιωτική περιοχή ή εντός αυτής δεν υπάρχει χρήστης δικαιούχος [περιουσίας] ίσης αξίας. Παράλληλα με την επιστροφή, καταβάλλεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες και 'απώλεια χρήσης' ως αποζημίωση.

    Σύμφωνα με τον 'Νόμο Περί Αποζημίωσης, Ανταλλαγής και Επιστροφής Ακίνητων Περιουσιών', η διαδικασία που θα αρχίσει με την κατάργηση του καθεστώτος της στρατιωτικής περιοχής στο κλειστό Βαρώσι προτάσσει την 'επιστροφή' πριν από την 'αποζημίωση'. Επειδή στο κλειστό Βαρώσι δεν υπάρχει οποιαδήποτε περιουσία ή χρήση και επιπλέον δεν υπάρχουν κτίρια που δόθηκαν για δημόσιο όφελος όπως σχολεία, νοσοκομεία, έρχεται αμέσως στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.

    Σύμφωνα με επαληθευμένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μέχρι σήμερα υπάρχουν 338 διαφορετικοί φάκελοι αιτήσεων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών από άτομα ή εταιρείες σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι. Κανένας από αυτούς τους φακέλους δεν άνοιξε ακόμα! Αυτές οι αιτήσεις περιλαμβάνουν 2,438 στρέμματα, που είναι πέραν από τα μισά στην συνολική γη των 4,638 στρεμμάτων του κλειστού Βαρωσιού.

    Στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών υπάρχουν επιπλέον πέραν των πέντε χιλιάδων φακέλων οι οποίοι δεν αγγίχθηκαν ακόμα. Ο δε συνολικός αριθμός των αιτήσεων είναι 6,740. Μέσα στο 2020 υπήρξαν 67 νέες αιτήσεις. Κατέληξαν οι 1,245 από αυτές τις αιτήσεις. Οι 201 αποσύρθηκαν ή δεν έγινε δεχτή η πρόταση ή η διαδικασία ήταν προβληματική.

    Χρειάζονται πόροι 312 εκατομμυρίων 118 χιλιάδων στερλινών για αποζημίωση όλων των φακέλων που κατέληξαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, εκτός από το Βαρώσι. Με την σημερινή τιμή συναλλάγματος της τουρκικής λίρας μιλάμε για έναν αριθμό μεγαλύτερο από 3,3 δισεκατομμύρια. Αν πληρωθούν αυτά τα χρήματα, θα έχει επιλυθεί μόνο το 1,8% του περιουσιακού προβλήματος. Να θυμίσουμε και ότι μέχρι σήμερα έγινε πληρωμή περίπου 200 εκατομμυρίων στερλινών.

    Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακών περιουσιών. Μέχρι σήμερα αγοράστηκαν από Ελληνοκύπριους 17,500 στρέμματα με πληρωμή των χρημάτων γι' αυτά. Πάλι στον βορρά, υπάρχει νόμιμη περιουσία 383 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκει σε Τουρκοκύπριους. Να θυμίσουμε και πάλι ότι η περιουσία που άφησαν στον νότο οι Τουρκοκύπριοι είναι 455 χιλιάδες στρέμματα.

    Παράλληλα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών δεικνύει την επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες στο (κλειστό) Βαρώσι. Καλά τότε, τι μελέτη κάνει η Διοίκηση Ομαδικών Κατοικιών Τουρκίας ή οι πολεοδόμοι;»

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Δεν είναι δικό σας το Βαρώσι κύριε Έρντογαν, είναι η πατρίδα μας, πάρθηκε με πόλεμο», λέει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος στον Έρντογαν

    Κάτω από τον τίτλο «Μπορεί τούτο εδώ το μέρος να είναι για εσάς 'μέρος για πικνίκ', όμως εμάς είναι η 'πατρίδα μας' κύριε Έρντογαν», ο διευθυντής της Yeni Duzen (28.10.20) Τζενκ Μουτλούγιακαλι σχολιάζει την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να κάνει πικνίκ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσιών και γράφει τα εξής:

    «Το Βαρώσι δεν είναι 'δικό σας' κύριε Έρντογαν! Πάρθηκε με πόλεμο. Με την βία των όπλων. Είστε εκεί με την ισχύ, όχι με το δίκαιο! Το Βαρώσι δεν είναι 'έδαφος της ΤΔΒΚ'. Κανείς δεν πιστεύει αυτό το ψέμα εκτός από την ΤΔΒΚ και την Τουρκία.

    Το πρόβλημα της 'ΤΔΒΚ' δεν είναι να ιδρύσει χωριστό κράτος μια κοινότητα έτσι με χωριστή γλώσσα, θρησκεία, 'εθνική ταυτότητα'. Αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν πρόβλημα. Οι άνθρωποι θα αποφάσιζαν, θα έλεγαν θα έχουμε χωριστό κράτος και θα το ίδρυαν. Αν ήταν αυτό το μοναδικό ζήτημα, δεν θα περνούσαν μια ζωή τόσοι άνθρωποι, τόσοι διεθνείς οργανισμοί για την επανένωση. Το πρόβλημα είναι ο ισχυρισμός για 'ίδρυση κράτους' στο έδαφος κάποιου άλλου. Και μάλιστα την ώρα που εσείς έχετε αναλάβει τον ρόλο του 'εγγυητή' της εδαφικής ακεραιότητας εκείνου του εδάφους! Εκείνο που λέτε τώρα για το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή: Εδαφική ακεραιότητα. Έτσι! Με πιο απλά λόγια, πήγατε και φτιάξατε σπίτι στην γη κάποιου άλλου χωρίς να ρωτήσετε. Πετάξατε στον δρόμο τον ιδιοκτήτη της περιουσίας. Τώρα πηγαίνετε για 'πικνίκ' στον κήπο εκείνου του σπιτιού και πατάτε πάνω και στα δάκρυα και στο διεθνές δίκαιο. Το να παραγνωρίζεται το ιδιοκτησιακό δικαίωμα σημαίνει να προτείνεται στον κόσμο η καταδυνάστευση. Η 'ΤΔΒΚ' κτίστηκε πάνω σε λάφυρα πολέμου. Κύριε Έρντογαν, εσείς το επιτρέπετε αυτό στην δική σας χώρα; Κλείνετε να τα μάτια στην ίδρυση 'χωριστού κράτους στη βάση της εθνικής ταυτότητας' στο δικό σας έδαφος; Αν περιφράξουν με τέλια μιαν περιοχή και πουν 'τούτο το μέρος είναι δικό μας', αλίμονο! Θα πηγαίνατε για πικνίκ;

    Δεν είναι δικό σας το Βαρώσι κύριε Έρντογαν! Και η ρητορική ότι 'είναι έδαφος της ΤΔΒΚ' είναι μόνο μια αυταπάτη. Είστε εκεί με την στρατιωτική ισχύ! Δεν σας το υπενθυμίζουν αυτό, διότι περικυκλώσατε το βόρειο τμήμα του νησιού, από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από το έδαφος μέχρι την κουλτούρα. Ανατρέψατε κυβερνήσεις, συστήσατε κυβερνήσεις σε τούτα εδώ τα μέρη. Αναγκάσατε αυτή την κοινότητα να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας με πιέσεις! Αυτή είναι η αλήθεια, έστω και αν είναι πικρή. Εσείς θα κάνετε εκείνο το πικνίκ και θα σηκωθείτε να φύγετε. Καλά, οι Τουρκοκύπριοι τους οποίους αφήνετε πίσω σας τι θα γίνουν;

    Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακών περιουσιών. Σε εκείνη την 'επιτροπή', στην οποία γίνεται αναφορά και γεμίζει το στόμα, μόλις το 1,8% αυτής της περιουσίας ήρθε στην ημερήσια διάταξη. Απέμεινε το 98,2%. Τώρα θα αρχίσει να φωνάζει η χορωδία ότι 'αφήσαμε και εμείς στον νότο'. Αυτά που εσύ άφησες εκεί είναι όλα και όλα 455 χιλιάδες στρέμματα. Τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία σου βρίσκονται σε ελληνοκυπριακή γη! Ανέμιζε όσο θες σημαίες, η αλήθεια δεν αλλάζει. Αυτή είναι!

    Το μέρος αυτό μπορεί να είναι 'μέρος για πικνίκ για εσάς', αλλά για εμάς είναι η 'πατρίδα μας' κύριε Έρντογαν και δεν μπορούμε να εμφανιστούμε στον κόσμο. Μετά από το πικνίκ, εσείς πάλι θα είστε 'παίκτης', αλλά εμείς πάλι θα 'είμαστε θεατές'. Είμαστε οι μη αναγνωρισμένοι πολίτες της αόρατης χώρας. Ούτε κάποιος διεθνής επενδυτής μας κοιτάζει, ούτε κάποιος πολιτικός από τον κόσμο. Αν κάνουμε βήμα στον κόσμο με την ταυτότητά μας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας αποκαλείτε 'προδότες'. Θέλετε να βρούμε μιαν θέση ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια και να βράσουμε εκεί. Όμως, εμείς είμαστε απ' εδώ. Θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο με την δική μας ταυτότητα, να ζήσουμε με την δική μας κουλτούρα. Και θέλουμε να λέμε δικά μας τα εδάφη μας και δική μας την χώρα μας!»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Μέσω της Επιτροπής Περιουσιών η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρημάτων πρέπει να προχωρήσουν οι υποθέσεις για το Βαρώσι, λέει Χασίπογλου

    Η Gunes (28.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι υπάρχουν 300 φάκελοι ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών σε σχέση με το Βαρώσι και πρόσθεσε ότι στους έξι από αυτούς έγινε εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ. Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Χασίπογλου σημείωσε ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικών πόρων και πρόσθεσε ότι οι εν υποθέσεις πρέπει να προωθηθούν από αυτή την επιτροπή, η οποία υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, το ένα τρίτο των αιτήσεων στην επιτροπή ζητούν αποζημιώσεις λέγοντας ότι θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα ζητούν επιστροφή. Ανέφερε και τα εξής:

    «Το Βαρώσι θα γίνει ένα σημείο πέρασμα. Τα προϊόντα θα έχουν την ευκαιρία να πωλούνται στην τουριστική περιοχή. Το άνοιγμα του Βαρωσιού έχει τρεις διαστάσεις:

    [01] Κάτω από ποιου την διοίκηση θα ανοίξει: Κάτω από την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Εκεί δεν είναι νεκρή ζώνη, δηλαδή δεν μπορεί να είναι στα Ηνωμένα Έθνη.

    [02] Ποιος θα διασφαλίζει την ασφάλεια: Θα την διασφαλίζει η ΤΔΒΚ. Η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας.

    [03] Τι θα γίνουν οι περιουσίες: Θα λυθεί με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών

    Εδώ και μακρό χρονικό διάστημα υπάρχει πρόβλημα πόρων στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών. Γίνεται ένα παζάρεμα και οι Ελληνοκύπριοι μας τα πουλούν, δηλαδή τα πουλούν στο κράτος. Πρέπει να την καταστήσουμε λειτουργική. Διότι υπόκειται στον έλεγχο του ΕΔΑΔ. Πρέπει να προωθήσουμε τους 300 φακέλους που περιμένουν ειδικά για το κλειστό Βαρώσι. Σε 6 φακέλους κατέστη ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ. Στο ένα τρίτο των φακέλων λένε δώστε μου τα χρήματά μου, θέλω να πουλήσω. Στα δύο τρίτα απαιτούν επιστροφή. Δηλαδή θέλουν να έρθουν στα εδάφη μας. Θα υπάρξει επίδραση ντόμινο με την πραγματικότητα που θα δημιουργήσει η διαδικασία επιστροφής-πώλησης. Όπως είπα, πρέπει να καταστήσουμε λειτουργικούς του φακέλους με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τρία δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για το Βαρώσι, λένε οι βιομήχανοι επίπλων

    Τρία δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του Βαρωσιού δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων επίπλων (MOSAD) Χουσεϊν Τζιντί, ο οποίος είπε ότι με τρία δισεκατομμύρια δολάρια το Βαρώσι θα μπορέσει να τεθεί ξανά στην υπηρεσία του κοινού, γράφει η Vatan (28.10.20).

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Τζιντί ανέφερε ότι υποστηρίζουν το άνοιγμα του Βαρωσιού και ότι με αυτό ο τομέας της εγχώριας παραγωγής θα αποκτήσει ώθηση και θα ζήσουν μιαν ενεργή περίοδο οι μικρομεσαίοι της «χώρας» γενικά και ειδικά οι βιομήχανοι επίπλων.

    Είπε ότι ακολουθούν έναν δρόμο σύμφωνα με στοιχεία από τις απογραφές που έγιναν στο κλειστό Βαρώσι και ότι η επένδυση που θα γίνει εκεί θα αγγίξει τα 265 εκατομμύρια δολάρια. Έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού με το οποίο θα υπάρξει «σοβαρή κινητικότητα» στην οικονομία και υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ευχή της Τουρκίας να αποκτήσει δικαίωμα λόγου στην περιοχή και στον κόσμο η «ΤΔΒΚ», λέει ο Τούρκος «πρέσβης»

    Η Gunes (29.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι ισχυρίστηκε ότι είναι φανερό πως δεν θα έχουν αποτέλεσμα προσεγγίσεις οι οποίες «δεν χωνεύουν το δικαίωμα λόγου και την ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου στο νησί, επιχειρούν να κάνουν την τουρκική πλευρά να πληρώσει το κόστος της μη λύσης παρά την ειλικρινή βούληση για λύση που επιδεικνύει για δεκαετίες και παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες στο νησί».

    Σε διάγγελμά του που μετέδωσε ο παράνομος Bayrak με την ευκαιρία της τουρκικής εθνικής γιορτής της 29ης Οκτωβρίου και την 97η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Μπάστσερι ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχυθεί η «ΤΔΒΚ», να σταθεί στα δικά της πόδια και να αποκτήσει δικαίωμα λόγου στην περιοχή και στον κόσμο σπάζοντας «τις αλυσίδες των άδικων εμπάργκο». Υποστήριξε ότι η Τουρκία δείχνει με κάθε ευκαιρία πως δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από αυτά της «ΤΔΒΚ».

    Ισχυριζόμενος ότι στην βάση της κρατικής παράδοσης της Τουρκίας υπάρχει η δικαιοσύνη και όχι η νοοτροπία του πλεονέκτη αποικιοκράτη, η δικαιοσύνη, το κτίσιμο και η παλινόρθωση και όχι η καταστροφή πολιτισμών, ο Μπάστσερι υποστήριξε αυτή η αντίληψη αποτελεί την βάση του αγώνα που διεξάγει η χώρα του μαζί με την «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο κατά των «κύκλων του κακού» αλλά και στην υπόθεση της Κύπρου. Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι ανέτρεψαν όλα τα παιχνίδια όσων προσπαθούσαν να αποκλείσουν την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» από την περιοχή και εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν δει την βούληση και την αποφασιστικότητά τους πάνω σε αυτό το θέμα.

    Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι σε «σκοτεινές συνθήκες» και δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί την κωλυσιεργία σε ασαφείς, ανειλικρινείς διαδικασίες ανοικτού τέλους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συνάντηση Τατάρ με τον Επικεφαλής Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας

    Η K?br?s (29.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον Επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Δρ. Αλί Ερμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα στο πλαίσιο θρησκευτικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο με την ευκαιρία της 1449ης επετείου από την γέννηση του Μωάμεθ.

    Ευχόμενος η γέννηση του Μωάμεθ να θυμίσει εκ νέου τις αξίες που απέφερε το Ισλάμ στην ανθρωπότητα, ο Ερμπάς σημείωσε ότι η τελετή από τα κατεχόμενα θα μεταδίδεται απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και τον τηλεοπτικό σταθμό του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Diyanet TV.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ είπε ότι η τέλεση της εν λόγω προσευχής στα κατεχόμενα θα δώσει ένα μήνυμα στην Τουρκία και στον κόσμο «για το πόσο σημαντικό είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Κύπρος».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Παραίτηση των μελών της δικοινοτικής επιτροπής ισότητας των φύλων

    Η Yeni Duzen (28.10.20) γράφει ότι την παραίτησή τους υπέβαλαν οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων. Οι Μινέλ Γιουτζέλ, Ομούρ Γιλμάζ, Ντεριά Μπεγιατλί, Ουμούτ Μπόζκουρτ και Μινέ Ατλί ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι είχαν διοριστεί από τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το 2015 και ότι παραιτούνται από την επιτροπή στην οποία εργάστηκαν εθελοντικά και με μεγάλες ελπίδες και περηφάνια για την ειρήνη.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας δείχνει έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου

    Η Halk?n Sesi (29.10.20) γράφει ότι έκθεση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου δείχνει πόσο επιδεινώνεται η οικονομία της «χώρας» και ότι άρχισε «σοβαρή φτωχοποίηση». Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2019 ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ δεν είναι καθόλου καλά και τα στοιχεία για το 2020.

    Στις εισαγωγές υπήρξε μια μείωση της τάξης του 30%, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11,04% εντός του 2020. «Υπάρχει η πιθανότητα αυτό το ποσοστό να ανέλθει μέχρι και το 26,4%», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι το ΦΠΑ που λαμβάνεται στο εσωτερικό μειώθηκε κατά 15%, ενώ το ΦΠΑ από τις εισαγωγές μειώθηκε κατά 28%. Οι απώλειες από τα τέλη στους «τίτλους ιδιοκτησίας» ανήλθαν στο 28% περίπου, ενώ η απώλεια στα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου πλησίασε το 60%.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι η «χώρα» περνά από μια σοβαρή διαδικασία φτωχοποίησης και ζήτησε μείωση του ΦΠΑ και άλλων φόρων και τελών για να μειωθεί το κόστος της καθημερινής ζωής της κοινωνίας και να μην επιβαρυνθούν τα «δημόσια» ταμεία.

    Σύμφωνα με την Havadis (29.10.20), ο Ντενίζ ανέφερε ότι λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας και της μείωσης της βοήθειας από την Τουρκία, το 2018 η οικονομία των κατεχομένων παρουσίασε μιαν στασιμότητα και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,3%, ενώ αυτή η στασιμότητα βαθύνθηκε το 2019, οπόταν ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε στο 0,2%. Είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε διψήφιο νούμερο και ότι το σημαντικότερο είναι ότι ο πληθωρισμός των μηνών Ιούλιος-Σεπτέμβριος ανήλθε στο 6,1%, κάτι που δείχνει ότι το 2021 θα είναι πολύ πιο δύσκολη χρονιά για τα «δημόσια» οικονομικά.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Τον Τατσόι στην προεδρία του UBP βλέπει η εταιρεία Γκεζιτζί

    Η Halk?n Sesi (29.10.20) γράφει ότι η εταιρεία ερευνών Γκεζιτζί ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ερεύνα που διεξήγαγε μεταξύ 24 και 27 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή 3,458 μελών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), ο Χασάν Τάτσοϊ θα εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

    Η έρευνα δείχνει τον Τάτσοϊ να λαμβάνει 53,8%, τον Φαϊζ Σουτζούογλου 21,1%, τον Ναζίμ Τσαβούσογλου 9,2%, τον Ουνάλ Ουστέλ 8,7% και τον Ντουρσούν Ογούζ 7,2%.

    Η K?br?s Manset (29.10.20) γράφει ότι ο Τσαβούσοογλου κατηγόρησε τον Μουράτ Γκεζιτζί, ιδιοκτήτη της εταιρείας, ότι του ζήτησε 185 χιλιάδες ΤΛ για να διεξάγει δημοσκόπηση για λογαριασμό του, αλλά ο ίδιος δεν δέχτηκε. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε μάλιστα ότι αργότερα ο Γκεζιτζί έριξε την προσφορά του στις 170 χιλιάδες ΤΛ.

    Απαντώντας στον Τσαβούσογλου, ο Γκεζιτζί τον κάλεσε να πει την αλήθεια και του ζήτησε να αναφέρει τι είδους συνάντηση πραγματοποίησαν και τι συζήτησαν. «Αν δεν μιλήσει ο ίδιος θα αποκαλύψω εγώ μαζί με μάρτυρά μου τι συζητήσαμε», είπε προσθέτοντας ότι αν δεν ανασκευάσει ο Τσαβούσογλου, ο ίδιος θα προσφύγει στην «δικαιοσύνη». Σημειώνοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο τον εκβίασαν με κασέτες ερωτικού περιεχομένου, ο Γκεζιτζί είπε ότι τον απείλησαν με αυτές τις κασέτες για να αλλάξει τα ποσοστά των ψήφων στις «εκλογές»

    (Ι/Τσ.)

    [12] Τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,078 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, δύο από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και δύο προέρχονται από επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Είπε επίσης ότι δύο άτομα αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 217,721 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 924 κρούσματα Covid-19, 845 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 74 ασθενών, 24 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 50 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Αυτή την στιγμή κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Νιόπαντρο ζευγάρι φωτογραφήθηκε μπροστά στα ερείπια στο Βαρώσι

    Η K?br?s (29.10.20) γράφει ότι ένα νεαρό νιόπαντρο ζευγάρι που κατοικεί στην κατεχόμενη Κοντέα φωτογραφήθηκε μπροστά στα ερείπια της πόλης του Βαρωσιού για να προσθέσει την φωτογραφία στο γαμήλιό του άλμπουμ. Πρόκειται για το ζεύγος Αϊσεγκιούλ Χέμπερι Άκσακαλλι και Αχμέτ Άκσακαλλι, οι οποίοι εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι βγάζουν φωτογραφίες στο Βαρώσι για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον τόσο Τουρκοκύπριοι όσο και ντόπιοι και ξένοι τουρίστες μετά το ελεγχόμενό άνοιγμά του.

    Οι φωτογράφοι Χανιφέ Έλκοβαν Μπαλλικάρι και Μιλένα Τεμούρ, που έβγαλαν τις φωτογραφίες, δήλωσαν ότι μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού νιόπαντρα ζευγάρια προτιμούν το μέρος αυτό για τις φωτογραφήσεις τους σε ανοικτό χώρο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Να «αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», καλεί ο Τατάρ την διεθνή κοινότητα σημειώνοντας ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία για να επισκεφθεί επίσημα την Λιβύη και το Πακιστάν

    Η Milliyet (28.10.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο κόσμος πρέπει να αποδεχθεί την ΤΔΒΚ», στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην εφημερίδα, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την πρώτη του «επίσημη επίσκεψη» στην Τουρκία μετά την «εκλογή» του, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να «αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν πλέον τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται.

    «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ. Τα εμπάργκο πρέπει να αρθούν. Δεν μπορώ να πω ότι θα προβάλω την ΤΔΒΚ σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε 5 χρόνια. Όμως, θα ζητήσω βοήθεια από την Τουρκία για να επισκεφθώ επίσημα τη Λιβύη και τον Πακιστάν», είπε.

    Εξηγώντας στην εφημερίδα τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι δεν τίθεται θέμα να παραχωρήσει εδάφη στους Ελληνοκύπριους σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Υποστήριξε το εξής:

    «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για ομοσπονδία. Δεν υπήρξαν αρκετές δοκιμές. Τώρα η Τουρκία λέει 'ας συζητήσουμε για δύο ίσα κράτη', και εγώ θεωρώ πολύ κατάλληλη αυτή την απόφαση. Δεν τίθεται θέμα για παραχώρηση εδαφών στους Ελληνοκύπριους σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τα ΗΕ την αλλαγή αυτών των παραμέτρων. Αρκεί όμως εμείς να είμαστε δυνατοί και να ξέρουμε τι θέλουμε. Στο τέλος της ημέρας αυτοί θα αναγκαστούν να το ακούσουν αυτό, δεν έχουν δυνάμεις για να εφαρμόσουν κυρώσεις. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών και να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες εκεί, αν δεν γίνει κάτι αντίθετο. Θα βάλω την υπογραφή μου στο σωστό, δεν θα στηρίξω κάτι λάθος».

    Ο Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει πια νόημα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι το Βαρωσι δεν είναι κάτι που θα ενίσχυε τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, χωρίς να υπάρχει κάτι βέβαιο, όπως είπε, δεν είναι υπέρ της αλλαγής του στρατιωτικού καθεστώτος των Βαρωσίων, και υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας που διασφαλίζει η στρατιωτική περιοχή.

    Εξηγώντας στην Μιλλιγέτ τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει κατά την 5ετή «θητεία» του, ο Τατάρ, αναφέρθηκε αρχικά, στις σχέσεις τους με την Τουρκία λέγοντας ότι στόχος τους είναι η πλήρης εναρμόνιση των σχέσεων τους. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν βρίσκονταν στο επιθυμητό σημείο. Αυτό δεν έχει επιφέρει τίποτα άλλο εκτός από ζημιά. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, διορθώσαμε τις σχέσεις μας και θα τις οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο σημείο. Αφού δεν υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, έτσι και εμείς δηλώνουμε ότι πρέπει να μην συνομιλούμε πλέον για ομοσπονδία. Και η Τουρκία δηλώνει το ίδιο. Το να προσπαθούμε να είμαστε σε πλήρη εναρμόνιση με την Τουρκία ενδυναμώνει τα χέρια μας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Έρντογαν που είπε ότι «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συνομιλίες που έχουμε αφήσει πίσω μας μισό αιώνα δεν μπορούν να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα με τις παρούσες παραμέτρους», ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Καμιά παράμετρος δεν είναι τέλεια. Η Τουρκία έχει μια βαρύτητα και θεωρώ ότι θα μπορέσει να δώσει την απάντηση που χρειάζεται στα ΗΕ. Η πολιτική μας βασίζεται στις πραγματικότητες. Δεν θα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή η αλλαγή των παραμέτρων από τα ΗΕ. Αρκεί όμως εμείς να είμαστε δυνατοί και να ξέρουμε τι θέλουμε. Στο τέλος της ημέρας θα αναγκαστούν να υπακούσουν σε αυτό. Στο πρώτο στάδιο, ίσως θέσουν επί τάπητος διαφορετικές θέσεις και απόψεις, όμως δεν έχουν καμιά δύναμη για κυρώσεις».

    Τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εξήγησε ότι καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και χρόνια για την «ευημερία του λαού, την ενδυνάμωση της οικονομικής δομής της «ΤΔΒΚ» και της υποδομής των «οργανισμών» και «θεσμών» τους.

    «Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας και του συναλλάγματος, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ΤΔΒΚ που είναι ένα τουριστικό νησί, η αναστολή όλων των τουριστικών της δραστηριοτήτων έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, μαζί και τον τομέα της οικονομίας. Έχει επηρεαστεί ακόμη και ο τομέας της εκπαίδευσης. Όμως διαχειριστήκαμε καλά την πανδημία, και είμαι πολύ ευχαριστημένος τόσο από απόψεως τουρισμού όσο και από απόψεως της εκπαίδευσης. Μετά από την πανδημία, αναμένουμε όπως υπάρξει αύξηση στην πώληση κατοικιών στην ΤΔΒΚ», είπε.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο οι προσδοκίες είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. «Δεν πρόκειται να εντοπιστούν νέα αποθέματα μέσα στο 2020. Όπως όλοι αναζητούν τα νόμιμα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία. Οι χάρτες είναι ξεκάθαροι, κανείς δεν μπορεί να πει στην Τουρκία 'φύγε, αποχώρησε από την περιοχή. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Και η ΤΔΒΚ θα πάρει το μερίδιο της από τον φυσικό πλούτο», ισχυρίστηκε.

    Απαντώντας σε ισχυρισμούς περί ανέγερσης ναυτικής βάσης στο νησί για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και από το «άνοιγμα για χρήση του αεροδρομίου Λευκονοίκου στην «ΤΔΒΚ» για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (IHA/SIHA), ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι οριστικό για το κατά πόσον θα υπάρξει ανέγερση ναυτικής βάσης σήμερα ή αύριο, ούτε έχει σίγουρες πληροφορίες επί του θέματος, όπως ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος ξανά στο θέμα των Βαρωσίων, ο Τατάρ εξήγησε ότι άνοιξε το μέρος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. «Για να αλλάξει σε μη στρατιωτικό καθεστώς, απαιτείται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Χωρίς να υπάρχει κάτι σίγουρο, δεν είμαι υπέρ της αλλαγής το καθεστώτος σε μη στρατιωτικό. Αυτή τη στιγμή, ο στρατός παρέχει ασφάλεια στην περιοχή, με την αλλαγή του καθεστώτος, αυτό δεν θα είναι εφικτό. Η πιο σημαντική απόφαση ήταν να ανοίξουν και τα ανοίξαμε. Η συμβολή των Βαρωσίων στην ΤΔΒΚ θα είναι τουριστική», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Η εφημερίδα, αναφέρεται στη συνέχεια στις «επαφές» Τατάρ στην Τουρκία γράφοντας ότι στα πλαίσια των επαφών του, συνοδευόμενος από τον «πρέσβη» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ ο οποίος παράθεσε γεύμα προς τιμήν του. Επίσης, ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Στα πλαίσια των επαφών του με τους Τούρκους αξιωματούχους, ο Τατάρ μίλησε για μια νέα περίοδο στην Κύπρο και υποστήριξε ότι μαζί με την Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχουν εισέλθει σε μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ είπε επίσης και τα εξής: «Θα υιοθετήσουμε το μοντέλο που βασίζεται σε 2 ίσα κράτη, με κυρίαρχη ισότητα. Στη βάση αυτού, σημαίνει ότι και τα δύο κράτη μπορούν να έχουν την δική τους διακυβέρνηση. Το ομόσπονδο σύστημα μετατράπηκε σε ένα παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία δεν είχε θέση μέσα στα ομόσπονδα κράτη που θα δημιουργούνταν. Στην ουσία, η πολιτική που υποστηρίζουμε εμείς, περιλαμβάνει, το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για να έχουν την δική τους διακυβέρνηση, και τη συνέχιση της ύπαρξης του στρατού της Τουρκίας στο νησί και του δικαιώματος της ως εγγυήτρια δύναμη. Ο Μουσταφά Ακιντζί γνώριζε ότι ένας ενδεχόμενος συνεταιρισμός στη βάση της ομοσπονδίας θα εκμηδένιζε το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη.

    Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, άρχισαν οι συνομιλίες χωρίς καν η ελληνοκυπριακή πλευρά να το αποδεχθεί αυτό. Η δική μου επιθυμία, είναι να είμαι στο τραπέζι των συνομιλιών. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και ξέρουμε τι θέλουμε. Επιθυμώ να είμαι στο τραπέζι των συνομιλιών και αν δεν προκύψει κάτι άσχημο, να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες εκεί. Δεν είναι σωστό να μην πάω καθόλου. Αν αποφύγω τις συνομιλίες, τότε θα έρθουν πολλά πάνω μας. Θα βάλω την υπογραφή μου στο σωστό, παραβλέποντας το λανθασμένο. Ωστόσο, οι συνομιλίες για ομοσπονδία που συνεχίστηκαν για μισό αιώνα δεν ήταν λάθος. Επειδή χάρη σε αυτές βρισκόμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δεν έγιναν πολλές δοκιμές. Τώρα, η Τουρκία λέει 'ας συζητήσουμε για δύο ίσα κράτη', και εγώ θεωρώ πολύ κατάλληλη αυτή την απόφαση. Δεν τίθεται θέμα για παραχώρηση εδαφών στους Ελληνοκύπριους».

    Καταλήγοντας, ο Τατάρ επανέλαβε ότι πρέπει η «διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ και να αρθούν τα εμπάργκο», και εξήγησε ότι δεν μπορεί να πει ότι θα προβάλει την «ΤΔΒΚ» στον κόσμο μέσα σε 5 χρόνια, αλλά όπως υποστήριξε, θα ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία προκειμένου να επισκεφθεί επίσημα τη Λιβύη και το Πακιστάν.

    (ΑΚ)

    [02] Οργίλη αντίδραση Ερντογάν ενάντια στις γελοιογραφίες που τον σατιρίζουν: «Η Ευρώπη επιστρέφει στην βαρβαρότητα»

    Η Yeni Safak (29.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε έντονα ενάντια στις γελοιογραφίες που τον σατιρίζουν και δημοσιεύτηκαν στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος, που σχολίασε τη νέα εξέλιξη μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του δήλωσε: «Δυστυχώς, διερχόμαστε μια περίοδο κατά την οποία το μίσος για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους και η έλλειψη σεβασμού για τον Προφήτη, ειδικά μεταξύ των ηγεμόνων στην Ευρώπη, εξαπλώθηκε σαν καρκίνος. Δεν κοίταξα καν τις γελοιογραφίες για να μην τους προσδώσω κύρος. [...] Δεν χρειάζεται να πω τίποτα για αυτούς τους ανέντιμους ανθρώπους που προσβάλλουν τόσο πολύ τον αγαπημένο μου Προφήτη». Πρόσθεσε ότι η θλίψη και ο θυμός του δεν οφείλονται «στην αποτρόπαια επίθεση» εναντίον του, αλλά επειδή το ίδιο μέσο είναι η πηγή της αγένειας προς τον Μωάμεθ. «Γνωρίζουμε ότι ο στόχος δεν είναι προσωπικός, αλλά οι αξίες μας που υπερασπιζόμαστε. Αυτά είναι σημάδια της επιστροφής της Ευρώπης στη βάρβαρη εποχή της», ισχυρίστηκε.

    «Καλούμε τους συνετούς Ευρωπαίους να αναλάβουν πρωτοβουλία ενάντια σε αυτήν την επικίνδυνη τάση [...] Ζητάμε από αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εχθρότητα απέναντι στους Μουσουλμάνους και τους Τούρκους ως κάλυμμα για να καλύψουν τις αποτυχίες τους στην εγχώρια πολιτική τους, να πάρουν τα βρώμικα χέρια τους μακριά από τις ιερές μας αξίες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΚΣ)

    [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε τον Γάλλο αντιπρόσωπο στην Άγκυρα για τα σκίτσα στο Charlie Hebdo

    Η Yeni Safak (29.10.20) επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο (charge d'affaires) που εκτελεί χρέη πρέσβη μετά την ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα, για να εκφράσει την δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την δημοσίευση των γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγγίπ Ερντογάν.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε έντονα το γεγονός και διαμήνυσε στον Γάλλο διπλωματικό ακόλουθο ότι «η δημοσίευση αποτελεί επίθεση ενάντια στα προσωπικά δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα πολιτικά και νομικά μέτρα από τις γαλλικές αρχές ενάντια σε αυτά τα σκίτσα.

    Στην συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της «στοχοποίησης Τούρκων πολιτών στην Γαλλία από Αρμένιους», σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις Γαλλικές Αρχές να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα για να προστατευτούν οι Τούρκοι πολίτες και οι Μουσουλμάνοι γενικότερα.

    (ΚΣ)

    [04] Εισαγγελική έρευνα αρχίζει η Τουρκία ενάντια στο Charlie Hebdo-Αντιδράσεις από Τούρκους αξιωματούχους ενάντια στο Γαλλικό περιοδικό

    Η Yeni Safak (29.10.20) γράφει ότι η Εισαγγελία της Τουρκία διέταξε έρευνα ενάντια στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, αναφορικά με τις τελευταίες γελοιογραφίες που δημοσίευσε και οι οποίες σατιρίζουν τον Γάλλο Πρόεδρο Ταγγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέβαλε επίσης ποινική καταγγελία ενάντια στο περιοδικό. Η αναφορά απαιτεί να τιμωρηθεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού και ο γελοιογράφος.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο δικηγόρος του Ερντογάν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ζητείται να πραγματοποιηθεί έρευνα εναντίον του περιοδικού, για «προσβολή του προέδρου» και ζήτησε την έναρξη δημόσιας υπόθεσης εναντίον των υπόπτων. Αναφέρεται επίσης στην αναφορά, ότι «η εν λόγω δημοσίευση δεν μπορεί να εξεταστεί εντός του πεδίου της ελευθερίας του Τύπου, και ότι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί πρέπει να υπακούουν στους ηθικούς κανόνες του τύπου και να αποφεύγουν στάσεις και συμπεριφορές που θα παραβίαζαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων».

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που καταδικάζουν έντονα τις γελοιογραφίες αλλά και την πολιτική που ασκεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

    Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε μήνυμα του στο twitter καταδικάζει την δημοσίευση και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι αυτά που γίνονται αποκαλύπτουν τις ανήθικες συμπεριφορές της Γαλλίας. «Οι επιθέσεις στα ατομικά δικαιώματα δεν αποτελούν χιούμορ και δεν είναι ελευθερία έκφρασης. Στόχος αυτών των δημοσιεύσεων που στερούνται ηθικής και ευπρέπεια είναι να σπείρουν το μίσος και την έχθρα», είπε και κάλεσε όσους έχουν «κοινή λογική» να καταδικάσουν τα δημοσιεύματα.

    Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής κυβέρνησης Φαχρετίν Αλτούν επίσης σε ανάρτηση στο twitter, ανέφερε ότι η αντι-μουσουλμανική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Μακρόν «αποφέρει καρπούς». «Καταδικάζουμε αυτήν την ανήθικη προσπάθεια για τη διάδοση του πολιτισμικού ρατσισμού και του μίσους», είπε.

    Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε μήνυμά του στο twitter κάλεσε «την ευσυνείδητη και με ήθος διεθνή κοινή γνώμη» να υψώσει τη φωνή της ενάντια στο γεγονός.

    Στη δική του ανάρτηση στο twitter, o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η προσβολή είναι το όπλο των ανίσχυρων. «Όσοι πιστεύουν ότι οι απαίσιες κατάρες τους αποτελούν χιούμορ, οι ποταπές προκλήσεις τους πολιτικό μήνυμα και η υποκίνηση του μίσους, ελευθερία έκφρασης θα χαθούν στα σκουπίδια της ιστορίας», είπε.

    Εξάλλου, η Hurriyet (28.10.20 ) δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για το θέμα ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτό που γίνεται δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης αλλά φτώχεια απόψεων. «Αυτό το περιοδικό, το οποίο δεν αναγνωρίζει ιερές αξίες και επιτίθεται στο Ισλάμ συστηματικά στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, παραβιάζει τις καθολικές και ηθικές αξίες που αποτελούν τη θεμελιώδη φιλοσοφία της ΕΕ με τις δημοσιεύσεις του», ανέφερε σε ανάρτηση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στο twitter.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν –Πούτιν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Κάτω από τον τίτλο: «Το ψαλίδι ανοίγει με την Μόσχα», η Cumhuriyet (28.10.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    Η εφημερίδα γράφει ότι σε δηλώσεις του αναφορικά με την συνάντηση, ο Ερντογάν ανέφερε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας για το θέμα. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε μια εποχή που οι διαφορές απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυξάνονται. Η πρώτη δήλωση σχετικά με την επαφή της προηγούμενης ημέρας μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων της ατζέντας προήλθε από τη Μόσχα [...] όπου ο Πούτιν είπε ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη συμμετοχή μαχητών από τη Μέση Ανατολή στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [06] Τσελίκ: «Οι πράξεις της Τουρκίας διασφαλίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ στην «γαλάζια πατρίδα»

    Η Milliyet (27.10.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι οι πράξεις της Τουρκίας διασφαλίζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της «ΤΔΒΚ» στην «γαλάζια πατρίδα»

    Είπε επίσης πως η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις Η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι πάντα ανοιχτή. «Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [07] Νέα μη επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιος σκάφος έχει ετοιμάσει η Τουρκία για την προστασία της 'Γαλάζιας Πατρίδας'

    Σύμφωνα με την Aydinlik (29.0.20), η Τουρκία, έχοντας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή στην Γαλάζια Πατρίδα, παρουσίασε το πρώτο της εξοπλισμένο μη επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιο σκάφος (ULAQ) το οποίο έρχεται να προστεθεί στο μη επανδρωμένο αμυντικό σύστημα της χώρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το πολεμικό θαλάσσιο σκάφος (ULAQ) για την «προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας'». Το θαλάσσιο αεροσκάφος, παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου της αμυντικής εταιρείας Meteksan Defence και της Ares Shipyard.

    Το ULAQ θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan, η οποία κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα.

    Το ULAQ δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά.

    (ΑΚ)

    [08] Στο 9.74 η ισοτιμία της ΤΛ έναντι του Ευρώ σήμερα

    Σύμφωνα με την Aydinlik (29.10.20), η Τουρκική λίρα παρουσίασε σήμερα μικρή αύξηση έναντι του δολαρίου αφού σήμερα (29 Οκτωβρίου, Μέρα Εθνικής Αργίας-Μέρα Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας), οι εσωτερικές αγορές είναι κλειστές. Η ΤΛ ανήλθε στις 8.2990 ανά δολάριο σε σύγκριση με 8,32 που ήταν χθες, ενώ η ισοτιμία της ΤΛ έναντι του Ευρώ ήταν στο 9.7490 και έναντι της στερλίνας στο 10.7910.

    (ΑΚ)

    [09] Ανησυχία στην Τουρκία από τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων-Στα 2,305 τα χθεσινά κρούσματα και 77 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.10.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 2,305 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 128,312 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 77 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,662.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 368,513 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 10,027. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 319,181.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 13,606,764 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,836 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.0%.

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.10.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή παρουσία της κατάστασης σχετικά με τον COVID-19 στην Τουρκία, εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη είναι κατά 85% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα και πρόσθεσε ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

    Τέλος, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες αν δεν είναι υποχρεωμένοι να μην βγαίνουν έξω, ενώ κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον σκέφτονται να επιβάλουν νέο κατ' οίκον περιορισμό, απάντησε αρνητικά.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 29 October 2020 - 18:14:10 UTC