Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 178/2020 25.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δημοσκόπηση δείχνει τον Τατάρ να κερδίζει τις «προεδρικές εκλογές» στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Ακιντζί
  • [02] Συνεχίζονται οι προεκλογικές δηλώσεις των «προεδρικών υποψηφίων» στα κατεχόμενα
  • [03] Η Τουρκία θα καθορίσει την ημερομηνία μεταφορά νερού, δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας
  • [04] Λειψυδρία στα κατεχόμενα μετά την καθυστέρηση της μεταφοράς νερού από την Τουρκία
  • [05] Αλλάζει η «απόφαση του υπουργικού» για τα έξοδα καραντίνας στα κατεχόμενα
  • [06] Επτά νέα κρούσματα του COVID-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Το τουρκικό έθνος δεν θα κάνει καμία υποχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντα του στην Ανατολική Μεσόγειο», ανακοινώνει το ΣΕΑ
  • [02] «Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή περιφερειακής συνόδου με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει ο Αλτούν
  • [03] «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Αίγυπτο», αναφέρει ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών
  • [04] Αρθρογράφος της Χουριέτ διερωτάται πώς μπορεί να υλοποιηθεί η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι άλλαξε η ατζέντα πριν την Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ; Επιστολή Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ
  • [06] Στα 1,721 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 74 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δημοσκόπηση δείχνει τον Τατάρ να κερδίζει τις «προεδρικές εκλογές» στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Ακιντζί

    Η Gunes (25.09.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Gezici, σύμφωνα με την οποία στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα περνούν ο Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί με τον πρώτο να κερδίζει την εκλογική μάχη με διαφορά 8%.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 21-23 Αυγούστου και δόθηκε στην δημοσιότητα χθες σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο διευθυντής της εταιρείας Gezici, Μουράτ Γκεζιτζί.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Ερσίν Τατάρ: 30,4%

    Μουσταφά Ακιντζί: 30,2%

    Τουφάν Έρχουρμαν: 15,1%

    Κουντρέρ Όζερσαϊ: 9,2%

    Ερχάρ Αρικλί: 6,3%

    Σερντάρ Ντενκτάς: 4,2%

    Άλλοι υποψήφιοι: 1,0%

    Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο περνούν οι Τατάρ και Ακιντζί που σύμφωνα με την δημοσκόπηση λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Ερσίν Τατάρ: 54,1%%

    Μουσταφά Ακιντζί: 45,9%

    Αναφορικά με το ποιο Κόμμα θα ψήφιζαν, αν γίνονταν αύριο «γενικές εκλογές», οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 40,2%

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 25,2%

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ): 11,9%

    Κόμμα Διακοινοτικής Δημοκρατίας (TDP): 7,9%

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): 6,7%

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 5,5%

    Κόμμα Διακοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP-YG): 2,2%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP): 0,4%

    Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το τι σκέφτονται οι ερωτηθέντες για το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

    Να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο: 82,4%

    Να καταργηθούν: 4,3%

    Να υπάρχουν εγγυήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ: 4,5%

    Αναποφάσιστοι: 8,8%

    Σε ερώτηση για την λύση του Κυπριακού, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

    Λύση δύο ξεχωριστών κρατών: 81,2%

    Ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους: 18,8%

    Σε ερώτηση, πως αξιολογούν την επίδοση του Μουσταφά Ακιντζί στα 5 χρόνια που ήταν «πρόεδρος» όσον αφορά την διαχείριση του Κυπριακού, οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

    Αποτυχημένη: 58,4%

    Επιτυχημένη: 41,6%

    Σε ερώτηση πως επηρέασε ο Ακιντζί την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», οι ερωτηθέντες απάντησαν:

    Αρνητικά: 60,2%

    Θετικά: 30,3%

    Δεν έχω άποψη: 9,5%

    Σε ερώτηση αν υποστηρίζουν ή όχι τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις που διεξάγει η Τουρκία στο πλαίσιο της «Γαλάζιας πατρίδας» για να «προστατεύσει τον Τουρκοκυπριακό λαό», οι ερωτηθέντες απάντησαν ως ακολούθως:

    Υποστηρίζουν τις ενέργειες της Τουρκίας: 80,4%

    Δεν Υποστηρίζουν: 10,2%

    Δεν έχουν άποψη: 9,4%

    Σε ερώτηση αν πρέπει να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

    Ναι, να ανοίξει: 82,7%

    Όχι, να μην ανοίξει: 12,7%

    Δεν έχουν άποψη: 4,6%

    Σε ερώτηση, πως θα απαντούσαν αν τεθεί θέμα αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης και υιοθέτηση του «προεδρικού συστήματος», οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

    Θετική: 59,2%

    Αρνητική: 40,8%

    (ΚΣ)

    [02] Συνεχίζονται οι προεκλογικές δηλώσεις των «προεδρικών υποψηφίων» στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Vatan (25.09.20) ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε προεκλογική του επίσκεψη χθες, υποστήριξε ότι ξεκάθαρος τους στόχος είναι να έχουν ένα «δυνατό κράτος με μια δυνατή οικονομική δομή που να μπορεί να σταθεί στα πόδια της» και για αυτό έχουν την στήριξη της Τουρκίας, όπως ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει πλέον για ομόσπονδη λύση και υποστήριξε ότι ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούν σε μια συμφωνία την κατάργηση των εγγυήσεων που θέτουν ως όρο οι Ελληνοκύπριοι. «Δεν έχει πλέον νόημα να μιλούμε στον Τουρκοκυπριακό λαό για πιθανή ομόσπονδη λύση. Ο δρόμος μας πλέον για λύση είναι λύση στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών. Πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Ανοίγουν και τα Βαρώσια. Στόχος μας είναι να σώσουμε την οικονομία μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να την ενδυναμώσουμε. Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε το λαό μας και να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις», δήλωσε ο Τατάρ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την K?br?s (25.09.20) σε επίσκεψη του χθες σε διάφορα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, στην προεκλογική του ομιλία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση δοκιμάστηκε για τελευταία φορά στον Κραν Μοντανά.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αν «εκλεγεί στην προεδρία της ΤΔΒΚ», αντί να συνεχίζει τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, με την δύναμη που θα αντλήσει από το «λαό», θα φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών νέες αντιλήψεις με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Vatan (25.09.20) ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και «ανεξάρτητος υποψήφιος» Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε επίσκεψη του χθες στην κατεχόμενη Κερύνεια, αναφέρθηκε στη «σημασία» των επερχόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές αφού ο Τουρκοκυπριακός λαός καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι η φωνή που θα τον εκπροσωπεί και ποιος θα είναι αυτός που θα στηρίζει και προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα του, υπό το φως των νέων εξελίξεων όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες εμπλέκονται και περιφερειακές δυνάμεις, ο Όζερσαί υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα σε αυτό το σκηνικό περιβάλλον να μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όσον αφορά στα δικαιώματα τους στο φυσικό αέριο, και σε συνεννόηση με την Τουρκία να μπορέσουν να στείλουν το μήνυμα ότι «είμαστε και εμείς εδώ σε αυτή την γεωγραφία».

    Τονίζοντας την ανάγκη ο «νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί να ακολουθήσει μια ενεργή και προνοητική εξωτερική πολιτική», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ο ίδιος αποφάσισε να «υποβάλει υποψηφιότητα» με στόχο να κάνει την φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί στο εξωτερικό, και έδωσε ως παράδειγμα, το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζονται ένα πρόεδρο που θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα μπορεί να εξηγήσει αυτό το σχέδιο στη διεθνή κοινότητα».

    «Ο κόσμος αλλάζει. Και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης αλλάζει. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις ίδιες προκαταλήψεις στο Κυπριακό. Αν δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα ομόσπονδο συνεταιρισμό τα τελευταία 52 χρόνια, αυτό οφείλεται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας το κράτος, τη διακυβέρνηση και τον φυσικό πλούτο. Δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε συνομιλίες για το Κυπριακό αυτή τη περίοδο. Αν το κάνουμε αυτό, σημαίνει ότι φυλακίζουμε τον Τουρκοκυπριακό λαό στο τραπέζι των συνομιλίων και αυτό είναι απαράδεκτο. Διανύοντας μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά στη διπλωματία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αυτοί που γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διαβάσουν σωστά τις εξελίξεις. Για αυτό αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος για να μπορέσω να κάνω τη φωνή μας να ακουστεί διεθνώς», υποστήριξε ο Όζερσαϊ.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Vatan (25.09.20) ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και «προεδρικός υποψήφιος» Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Kanal Τ, υποστήριξε ότι «ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να είναι αμερόληπτος και άτομο που να μπορεί να ενώνει και όχι να διχάζει το λαό».

    Επικρίνοντας τα πολιτικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν στην «προεκλογική εκστρατεία» με στόχο να διχάσουν το «λαό», ο Έρχουρμαν είπε ότι τάσσεται εναντίον της «προπαγάνδας τύπου Χίτλερ».

    Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι η φόρμουλα για την επίλυση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδία.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα στο εσωτερικό στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι αν «εκλεγεί» θα ενεργοποιήσει το «συμβούλιο ασφαλείας για το οποίο υπάρχει σχετική πρόνοια στο σύνταγμα», αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα συνέλθει ποτέ, όπως εξήγησε, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η αυξημένη εγκληματικότητα και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Η Hakikat (25.09.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το YDP δεύτερο κόμμα και εγώ στο δεύτερο γύρο», στεγάζει δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και «προεδρικού υποψήφιου» Ερχάν Αρικλί ο οποίος απαντώντας αρχικά στους ισχυρισμούς περί απόσυρσης της «υποψηφιότητας του», είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα αφού διαγνώσθηκε θετικός στον COVID-19, o Αρικλί είπε ότι σε λίγες μέρες αναμένει να αποθεραπευθεί από τον ιό και θα επιστρέψει πίσω πιο δυνατός για να συνεχίσει την «προεκλογική του εκστρατεία». Εξέφρασε επίσης την θέση ότι το κόμμα του είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην «ΤΔΒΚ» με 7,500 εγγεγραμμένα μέλη και υποστήριξε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των «εκλογών».

    Τέλος, σύμφωνα με την kibrispostasi (25.09.20) σε δηλώσεις του σε συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο «ανεξάρτητος υποψήφιος» Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η «Τουρκία ποτέ δεν είχε τη θέση ότι 'δεν συζητώ κανένα μοντέλο της ομοσπονδίας' αλλά εξέφρασε τη θέση ότι 'έχει τελειώσει η διαπραγματευτική διαδικασία για τη ΄διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Δίνοντας ως παράδειγμα την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», ο Ντενκτάς είπε: «Ας συζητήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο της ομοσπονδίας».

    Σχετικά με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντενκτάς είπε ότι συμφωνεί με τη πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για τη σύσταση μιας ενεργειακής πλατφόρμας στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή εταιρειών από την «ΤΔΒΚ», την Τουρκία, την Ελλάδα και τη «νότια Κύπρο» για να διαπραγματευτούν από κοινού για το θέμα. «Και φυσικά εμείς ως ΤΔΒΚ πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχουμε εκεί, η μη συμμετοχή μας δεν είναι νόμιμη», υποστήριξε. (...)

    (ΑΚ)

    [03] Η Τουρκία θα καθορίσει την ημερομηνία μεταφορά νερού, δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας

    Η K?br?s Postas? (25.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ, δήλωσε ότι η ημερομηνία μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα καθοριστεί από το Κρατικό Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας (DSI).

    Ο Ογούζ, που ήταν προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή του Γκιοκχάν Αλντίνερ στην K?br?s Postas? TV, ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί η μεταφορά νερού στις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών, η μεταφορά αναβλήθηκε. Όπως είπε κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τις καιρικές συνθήκες που δεν εξαρτούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    Δηλώνοντας ότι υπήρξε μια μεγάλη καταιγίδα στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα και ότι η καταιγίδα ήταν τόσο άσχημη που προκάλεσε απώλεια ζωής στην Ελλάδα, ο Ογούζ είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση 3 ημερών. «Εκτός από αυτήν την καταιγίδα, είδαμε επίσης ότι ο καιρός στη θάλασσα επιδεινώθηκε κάποιες νύχτες. Οι ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες», δήλωσε.

    Αναφέροντας πως είναι το Κρατικό Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας που θα καθορίσει την τελική ημερομηνία μεταφοράς νερού, ο Ογούζ δήλωσε ότι έχει αρχίσει η συναρμολόγηση του τελευταίου σωλήνα που είχε παρουσιάσει βλάβη. Πρόσθεσε επίσης πως μόλις ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση των αγωγών, το νερό θα αρχίσει να ρέει στα κατεχόμενα εντός 16-18 ωρών.

    Τέλος, ερωτηθείς αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν ενδέχεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επανέναρξης της μεταφοράς του νερού, ο Ογούζ δήλωσε πως αυτή την πληροφορία μπορεί να τη δώσει μόνο η Τουρκική Δημοκρατία. Επιβεβαίωσε ωστόσο πως αν άρχιζε η ροή του νερού ξανά στις 25 Σεπτεμβρίου, θα υπήρχε εκπροσώπηση από την Τουρκία τέτοιου υψηλού επίπεδου.

    (ΚΣ)

    [04] Λειψυδρία στα κατεχόμενα μετά την καθυστέρηση της μεταφοράς νερού από την Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο: «Δεν υπάρχει νερό», η Yeni Duzen (25.09.20) γράφει ότι η μεταφορά του νερού από την Τουρκία, που θα άρχιζε ξανά στις 30 Αυγούστου και είχε αναβληθεί για τις 25 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε ξανά λόγω καιρικών συνθηκών, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε αρκετές περιοχές στα κατεχόμενα που υποφέρουν από λειψυδρία.

    Η μεταφορά νερού στα κατεχόμενα είχε διακοπεί μετά από βλάβη που είχε παρουσιαστεί στους αγωγούς μεταφοράς νερού πριν από μερικούς μήνες.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είχε επιθεωρήσει μαζί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι τις εγκαταστάσεις όπου γίνονται οι επιδιορθώσεις των αγωγών και είχαν δηλώσει πως το νερό θα μεταφερθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Yeni Duzen, σε πολλές περιοχές στα κατεχόμενα, όπου δεν υπάρχουν τοπικές πηγές , παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας.

    (ΚΣ)

    [05] Αλλάζει η «απόφαση του υπουργικού» για τα έξοδα καραντίνας στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της (Kibris Postasi-25.09.20) το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τα έξοδα για τη διενέργεια PCR τεστ και τα έξοδα καραντίνας για τους φοιτητές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, τους «κατόχους άδειας παραμονής» και «άδειας εργασίας» αλλά και όλους τους «Τουρκοκύπριους πολίτες» θα καλύπτονται από το κράτος».

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα άτομα που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα καραντίνας και τα έξοδα διενέργειας PCR τεστ προσωπικά.

    Επιπλέον, για τα άτομα που έχουν επωμιστεί τα έξοδα αυτά προσωπικά από τις 7 Σεπτεμβρίου και μετά (ημερομηνία που λήφθηκε η «απόφαση του υπουργικού» για επαναφορά της καραντίνας και για υποχρεωτική διενέργεια PCR τεστ με προσωπικά τους έξοδα), και εμπίπτουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες, θα γίνεται επιστροφή των χρημάτων τους σε περίπτωση που το απαιτήσουν.

    (ΑΚ)

    [06] Επτά νέα κρούσματα του COVID-19 στα κατεχόμενα χθες

    Σύμφωνα με την K?br?s (25.09.20) o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,866 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 29 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι από τα 7 κρούσματα, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν από το εξωτερικό, τα 2 είναι από επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 2 είναι εγχώρια κρούσματα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, ένας μόνο ασθενής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι 2 και ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 4.

    Μετά τα τελευταία δεδομένα, στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 162,027 εργαστηριακές εξετάσεις.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας μέχρι και σήμερα εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα 732 περιστατικά με COVID-19 και από αυτά τα 521 έχουν αποθεραπευθεί, ενώ 207 άτομα συνεχίζουν την θεραπεία τους.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Το τουρκικό έθνος δεν θα κάνει καμία υποχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντα του στην Ανατολική Μεσόγειο», ανακοινώνει το ΣΕΑ

    Υπό τον τίτλο «Καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο», η Milliyet (25.09.20, AA), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίστηκε ότι δεν θα γίνει καμία υποχώρηση στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Η Τουρκία είναι υπέρ κυρίως υπέρ του διαλόγου στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των φυσικών πόρων στην περιοχή. Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ [παράνομο καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας]», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι «το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, από τώρα και στο εξής, διατυπώνει ακόμη μία φορά ότι δεν θα κάνει καμία υποχώρηση στην προάσπιση των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και καλεί τις χώρες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, να επιδείξουν εχεφροσύνη, προπάντων για τον εξοπλισμό νησιών που έχουν μη στρατικοποιημένο καθεστώς».

    (ΔΨ)

    [02] «Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή περιφερειακής συνόδου με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει ο Αλτούν

    Υπό τον τίτλο «Η διπλωματία είναι πάντα ο ορθός δρόμος», η Hurriyet ( 25.09.20) γράφει ότι ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δημιουργία ευκαιρίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

    Σε εναρκτήρια ομιλία του στο πλαίσιο διαδικτυακής «διεθνής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», ο Αλτούν δήλωσε: «Στην προσεχή περίοδο, πρέπει να μειώσουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να προστατέψουμε μαζί την ώθηση που δημιουργήθηκε για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Τα επόμενα μας βήματα για την αύξηση αυτής της ώθησης, πρέπει να είναι η διεξαγωγή μιας περιφερειακής διάσκεψης με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Αυτή είναι η μόνη οδός για να παραχθούν λύσεις win-win (αμοιβαίας ωφέλειας) και οι (φυσικοί) πόροι της περιοχής να εξυπηρετήσουν την ειρήνη».

    Σύμφωνα με την Hurriyet (24.09.20), ο Αλτούν ανέφερε: «Κάποιες παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις θεωρούν την περιοχή [Ανατολική Μεσόγειο] ως 'την γενέτειρα νέων αυτοκρατοριών'. Κάποιες αξιολογούν την περιοχή εδώ ως 'το επόμενο παγκόσμιο σημείο σύγκρουσης'. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί για την Τουρκία κομμάτι της 'μπλε πατρίδας'».

    (ΔΨ)

    [03] «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Αίγυπτο», αναφέρει ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών

    Η Star (24.09.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σε ομιλία του στο πλαίσιο διαδικτυακής «διεθνής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι παρόλα τα προβλήματα, η Τουρκία επιθυμεί να βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή συνεργασίας.

    Στη συνέχεια, ο Κιράν δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι αρκετά ξεκάθαρη, προσθέτοντας: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με όλες τις χώρες που έχουν ακτή στη Μεσόγειο και θέτει όρο, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα του Κυπριακού λαού. Ο παράκτιος φυσικός πλούτος πρέπει να στοιχείο της συνεργασίας. Ο Ερντογάν έκανε έκκληση για διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης εδώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των πλευρών, που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, και του Τουρκοκυπριακού 'λαού'. Προωθούμε τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναζητώντας μόνιμη και περιεκτική λύση στην Κύπρο. Ο τουρκοκυπριακός 'λαός' είναι συνιδιοκτήτης της Κύπρου. Γι' αυτό το λόγο, ο ελληνοκυπριακός 'λαός' δεν μπορεί να ενεργεί ως ο μόνος ιδιοκτήτης αυτού του νησιού».

    Ερωτηθείς αν η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο είναι μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας στην περιοχή, ο Κιράν υπενθύμισε ότι η Τουρκία προχωρεί τις δραστηριότητες της με μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων ζωνών. «Έχουν γίνει διαβουλεύσεις σχετικά με αυτό. Έγιναν και συναντήσεις με την Αίγυπτο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Αίγυπτο. Είμαστε ανοικτοί στο θέμα για οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων ζωνών η και σε συμφωνία για ΑΟΖ. Εδώ, εξαρτάται από την θέληση της Αιγύπτου», δήλωσε ο Κιράν.

    (ΔΨ)

    [04] Αρθρογράφος της Χουριέτ διερωτάται πώς μπορεί να υλοποιηθεί η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

    Ο αρθρογράφος της Hurriyet (24.09.20) Σεντάτ Εργκίν, υπό τον τίτλο «Η νέα ατζέντα μας: Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου», γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «(...) Τις προάλλες, όταν ο Ερντογάν έφερε στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων αυτή την πρόταση (διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου), στο Κάιρο διεξάχθηκε μια τελετή υπογραφής συμφωνίας σχετική με το θέμα. Υπογράφτηκε συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης για την δημιουργία του περιφερειακού οργανισμού 'East Med Gas Forum' ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κύπρο), την Ιταλία και την Ιορδανία. (...) Αυτό το φόρουμ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα από την αρχή, στο οποίο οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζήτησαν να έχουν καθεστώς 'παρατηρητή' και η Γαλλία αιτήθηκε να συμμετάσχει ως μέλος.

    Επικρίνοντας την υπογραφή του καταστατικού για δημιουργία αυτού του φόρουμ στις 16 Ιανουαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση του τότε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε το φόρουμ 'ως μόρφωμα που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα', προσθέτοντας ότι συστάθηκε με πολιτικά κίνητρα κάποιων χωρών που ονειρεύονται ότι θα αφήσουν την Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο'.

    Πώς θα συμμετάσχει η ΤΔΒΚ;

    Η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη, που εμφανίζεται παράλληλα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επιπρόσθετα, αν εξασφαλιστεί η προώθηση της εφαρμογής αυτής της πρότασης, μια σειρά από 'ακανθώδη' πολιτικά ζητήματα πρέπει να λυθούν.

    Ένα από αυτά, είναι οι δυσκολίες, που θα προκληθούν εξαιτίας της έλλειψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης'. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία και η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' μπορούν, όμως, να συναντιούνται κάτω από την ομπρέλα διεθνών οργανισμών, που είναι μέλη. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι πώς η 'ΤΔΒΚ' θα συμπεριληφθεί σε αυτή την διάσκεψη, κάτω από ποια φόρμουλα, και πώς τα συμφέροντα της 'ΤΔΒΚ' θα προστατευθούν. Σε αυτό το σημείο, είναι υποχρεωτική η ανεύρεση μιας σειράς από δημιουργικές φόρμουλες.

    Υπάρχει άλλο ένα κρίσιμο πρόβλημα εδώ. Όπως τονίσθηκε και στο χθεσινό άρθρο μου, αυτή η δυσκολία είναι ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στο πολιτικό επίπεδο έχουν ψυχρανθεί πολύ. Αποτελεί σημαντικό ερώτημα αν μπορεί να δημιουργηθεί ή όχι κλίμα συνεργασίας μεταξύ αυτών των χωρών και της Τουρκίας, παρόλη την ψυχρότητα ανάμεσα τους. Ενδεχομένως, κάποια βήματα ανάμεσα στην Τουρκία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι ανάγκη να ληφθούν για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη.

    Παρουσιάζεται ότι η υλοποίηση της σκέψης αυτής της διάσκεψης θα είναι μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις της Τουρκίας στην προσεχή περίοδο».

    (ΔΨ)

    [05] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι άλλαξε η ατζέντα πριν την Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ; Επιστολή Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ

    Ο αρθρογράφος Αμπτουλκαντίρ Σελβί, της Hurriyet (25.09.20), σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «Το Παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην διπλωματία», υποστηρίζει ότι ενώ πριν ένα εικοσιτετράωρο συζητούσαν την πρωτοβουλία για κυρώσεις στην ΕΕ, την ελληνοτουρκική ένταση, τις απόπειρες του Μακρόν εναντίον της Τουρκίας την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η ατζέντα άλλαξε ξαφνικά, προσθέτοντας: «Προσοχή, η ατμόσφαιρα άλλαξε, δεν λέω ότι ήλθε η 'άνοιξη'. (...) Επιθυμών να υπογραμμίσω ότι συμβαίνουν σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Εύχομαι αυτή η διαδικασία να ανοίξει τον δρόμο για επιτάχυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. (...)»

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πριν την Σύνοδο, στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν, στην επιστολή του εξηγεί την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφοντας: 'Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Απαντούμε στις μονομερείς προσκλήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Μην τα εκλαμβάνετε ως απειλές. Επιθυμούμε αναζωογόνηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και της συμφωνίας της 18 Μαρτίου΄», σημειώνει ο αρθρογράφος.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,721 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 74 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (25.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,721 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 113,317 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 74 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,241.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 309,790 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,785. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 271,964.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 9,721,687 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,573 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,6%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 25 September 2020 - 14:13:36 UTC