Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 168/2020 11.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Είκοσι δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σύνολο 516
  • [02] Φόβος και χάος επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω Covid-19, υποστηρίζει η Havadis
  • [03] Στις 25 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να ρέει ξανά νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Οκτάι – «Σόου» με τον Τατάρ
  • [04] Όζερσαϊ: «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει τις ανεύθυνες συμπεριφορές»
  • [05] Πρέπει να ακούγεται η φωνή των επιστημόνων στην διαχείριση της πανδημίας, λέει ο Ακιντζί
  • [06] Νέα στρατηγική στην «προεδρία» υπόσχεται ο Έρχουρμαν
  • [07] Καθιστά υπεύθυνη την «κυβέρνηση» για πιθανούς θανάτους από τον Covid-19 ο Τσακιτζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ακιντζί απαντά σε Τουρκική ιστοσελίδα στους χαρακτηρισμούς ότι είναι «εχθρός της Τουρκίας»
  • [02] Τσαβούσογλου στο ΕΚ: «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο»
  • [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει έντονα τις δηλώσεις Μακρόν
  • [04] Τσελίκ: O Μακρόν παίζει αποικιοκρατικά παιχνίδια
  • [05] Ντονμέζ: Στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, θα φέρουμε το αέριο στις ακτές μας
  • [06] Στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου προχώρησαν Τουρκία και Ισπανία
  • [07] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας
  • [08] Στα 1,219 τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Είκοσι δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σύνολο 516

    Η Vatan (11.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,210 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 22 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 15 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα 22 νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 16 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 5 προέρχονται από εγχώριες μολύνσεις.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 135,689 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 516 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 311 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 201 ατόμων εκ των οποίων τα 119 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 82 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Φόβος και χάος επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω Covid-19, υποστηρίζει η Havadis

    Κάτω από τον τίτλο «Φόβος και χάος», η Havadis (11.09.20) γράφει ότι η «κυβέρνηση» άργησε να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση του Covid-19. Σημειώνοντας ότι εμφανίζονται εγχώριες μολύνσεις παντού, η εφημερίδα αναφέρει ότι πρώτη φορά μολύνθηκαν από τον ιό εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, αφού βρέθηκαν θετικές τρεις νοσηλεύτριες.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας νοσηλευτών και μαιών, Αλί Όζγκιοτσμεν δήλωσε ότι οι τρεις νοσηλεύτριες που προσβλήθηκαν από τον ιό εργάζονται ως «εποχιακές». Ο Όζγκιοτσμεν ζήτησε την παραίτηση της «κυβέρνησης», η οποία, όπως είπε, παρά τις προειδοποιήσεις, «ετοίμασε το έδαφος για διάδοση της πανδημίας επιτρέποντας την είσοδο στην χώρα χωρίς καραντίνα».

    Στο μεταξύ, σε PCR τεστ υποβλήθηκε και μέρος του προσωπικού του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου και του «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ένας κλητήρας της προέδρου του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου και προέδρου του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σεφίκ. Τόσο η πρόεδρος του «δικαστηρίου» όσο και η γραμματέας της βρέθηκαν αρνητικές στον ιό, όμως θα παραμείνουν μία εβδομάδα σε κατ' οίκον απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί ανέβαλε για ορισμένο χρονικό διάστημα τις «προεκλογικές» του συγκεντρώσεις, λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού και των προειδοποιήσεων της λεγόμενης «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων». Ο Ακιντζί δεν έλαβε μέρος σε πρόγραμμα του παράνομου Bayrak που θα ήταν φιλοξενούμενος.

    Εξάλλου, η ζωή στον «δημόσιο» τομέα σταμάτησε, γράφει η εφημερίδα, αφού τέσσερις συντεχνίες του «δημοσίου» κατήλθαν σε απεργία χθες με αίτημα την εκ περιτροπής εργασία για να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Εκπρόσωποι των συντεχνιών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο γραφείο του «πρωθυπουργού» και ανέγνωσαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα, «λόγω της έλλειψης ευαισθησίας» εκ μέρους της «κυβέρνησης».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στις 25 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να ρέει ξανά νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Οκτάι – «Σόου» με τον Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Μηνύματα για τους υδρογονάνθρακες και το νερό», η Gunes (11.09.20) γράφει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 16.00 θα αρχίσει να ρέει ξανά νερό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επιθεώρησε χθες επί τόπου το πλοίο που διεξάγει τις εργασίες επιδιόρθωσης του αγωγού μεταφοράς του νερού στα ανοικτά του Αναμούρ μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πάκντεμιρλι και τον αναπληρωτή διευθυντή του κρατικού γραφείου διαχείρισης του νερού (DSI), Καγιά Γιλντίζ.

    Σε δηλώσεις στο πλοίο μετά την επιθεώρηση, ο Οκτάι υποστήριξε ότι με το εν λόγω έργο θα συνεχίσουν προσθέτουν «ισχύ στην ισχύ» της «ΤΔΒΚ». Είπε ότι η κατασκευή αυτού του έργου είχε έρθει στην ημερήσια διάταξη όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και αργότερα Πρωθυπουργός και υλοποιήθηκε το 2015 υπό την ηγεσία του Προέδρου Έρντογαν. Σύμφωνα με τον Οκτάι, από τότε μεταφέρθηκαν πέραν των 101 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στα κατεχόμενα και η βλάβη στον αγωγό σημειώθηκε φέτος την ώρα που συνέχιζαν τις εργασίες τους για να μεταφέρουν εκτός από πόσιμο νερό και νερό για σκοπούς άρδευσης στα κατεχόμενα. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Οκτάι:

    «Σήμερα εδώ γινόμαστε με ικανοποίηση μάρτυρες του γεγονότος ότι φτάνουν στο τέλος τους οι εργασίες επιδιόρθωσης. Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 16.00 η ώρα, το νερό ζωής της Ανατολίας θα συνεχίσει να δίδει ζωή στην ΤΔΒΚ περνώντας από τους επιδιορθωμένους αγωγούς. Νιώθω ξεχωριστή ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδω αυτή την χαρμόσυνη είδηση μαζί με τον πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ. Στην βάση όλων των συνεργασιών μας, των έργων μας που προσθέτουν ισχύ στην ισχύ της ΤΔΒΚ, υπάρχει η ενότητα και η ομοψυχία στις εθνικές αξίες. Ως τουρκικό έθος θα υπερνικήσουμε όλα τα προβλήματα, θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια μαζί ενόσω διατηρούμε την ενότητά μας, το πνεύμα αλληλεγγύης μας ώμο με ώμο. Όπως είμαστε οι πρώτοι που προστρέχουμε σε βοήθεια της ΤΔΒΚ, την οποία αγκαλιάζουμε με τους αδελφικούς μας δεσμούς στην πανδημία, στην πυρκαγιά και στην ξηρασία για να καταστεί πιο ευημερούσα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου και στον αγώνα δικαιοσύνης στην Ανατολική Μεσόγειο. [...]

    Εμείς ως το Κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Γαλάζια Πατρίδα. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι κυπριακές μονάδες συνεχίζουν την Άσκηση του Πεσόντος Πιλότου Τζενγκίζ Τοπέλ. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της χώρας μας με κάθε κόστος».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Τουρκίας και κυρίως τους Έρντογαν και Οκτάι και υπενθύμισε ότι το νερό έρεε στο φράγμα των κατεχόμενων Πανάγρων μέχρι να παρουσιαστεί η βλάβη τον Ιανουάριο του 2020. Είπε ότι κάθε χρόνο μεταφέρονταν στα κατεχόμενα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τόσο για σκοπούς ύδρευσης όσο και για σκοπούς άρδευσης. Σημείωσε ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης διεξάγονται σε ασυνήθιστες συνθήκες και με ρομπότ σε βάθος 1,600 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ευχήθηκε να αρχίσει να ρέει ξανά το νερό στα κατεχόμενα στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Επισημαίνοντας τη σημασία των κοινών ενεργειών της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού «λαού» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με την ανεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την Μαύρη Θάλασσα.

    Η Havadis (11.09.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «'Σόου αγωγού' εν μέσω εκλογών». Ο εκδότης της εφημερίδας, Μπασαράν Ντουζγκιούν γράφει ότι το κόστος επιδιόρθωσης του αγωγού ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), ποσό που είναι μεγάλο, αφού το συνολικό κόστος κατασκευής του ήταν 1,6 δισεκατομμύρια ΤΛ. Υπενθυμίζει ότι το έργο άρχισε με πομπώδεις τελετές σε περίοδο εκλογών για την Τουρκία και απέφερε ψήφους για την τουρκική κυβέρνηση.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι αποδείχθηκε πως είχαν δίκαιο όσοι έλεγαν ότι η μεταφορά νερού με αγωγούς από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μπορεί να μην είναι ασφαλής, αφού παρουσιάστηκε βλάβη στον αγωγό τέσσερα χρόνια μετά την κατασκευή του.

    Σημειώνοντας ότι το κόστος κατασκευής και επιδιόρθωσης ανέρχονται στα 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ, ο Ντιουζγκιούν αναφέρει ότι μία μονάδα αφαλάτωσης που εξασφαλίζει νερό στο 60% του πληθυσμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ ή 156 εκατομμύρια ΤΛ με την σημερινή ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ. Επισημαίνοντας ότι στο εν λόγω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή των αγωγών και η υποδομή του αποχετευτικού, ο αρθρογράφος γράφει ότι με 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 15 μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες της «ΤΔΒΚ» με ασφαλή τρόπο και μάλιστα δεν θα πλήρωνε κανείς τίποτα αν αυτό γινόταν με την μέθοδο Build-Operate-Transfer (ΒΟΤ).

    Εξάλλου, η Avrupa (11.09.20) γράφει ότι οι αγωγοί του νερού έπαθαν βλάβη εντός Ιανουαρίου και «μετατράπηκαν σε υλικό στην προπαγάνδα του Τατάρ στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου». Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα: «[...] Ο Αντιπρόεδρος του Έρντογαν Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου η επιδιόρθωση. Πήρε στο πλάι του και τον Τατάρ, πόζαρε. Το έργο που έγινε πριν πέντε χρόνια, έσπασε πριν περάσουν πέντε χρόνια [...] Τι ωραία προεκλογική προπαγάνδα γίνεται απ' αυτό, έτσι δεν είναι; Το νερό έφερε τον Τατάρ στην Κύπρο»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Όζερσαϊ: «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει τις ανεύθυνες συμπεριφορές»

    Η K?br?s (11.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία καταχράται την ιδιότητα του μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το δικαίωμα του βέτο για εξυπηρέτηση των δικών της εθνικών συμφερόντων. Με χθεσινή του δήλωση, ο Όζερσαϊ υποστήριξε επίσης ότι η Γαλλία επιδεικνύει προσεγγίσεις που θα διασαλεύσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε:

    «Δεν είναι τίποτε άλλο από κατάχρηση της θέσης της εντός του ΟΗΕ και της ΕΕ το γεγονός ότι η Γαλλία, ως κράτος που δεν έχει άμεση σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να εξοπλίσει ένα από τα μέρη σε αυτή την διαφωνία στην περιοχή και να διεξάγει ασκήσεις στέλνοντας πολεμικά αεροπλάνα. Καλούμε την Γαλλία να αποφύγει μια ώρα αρχύτερα αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές. Αν με αυτό τον τρόπο η Γαλλία στοχεύει να λάβει στήριξη από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα στην ΕΕ και να επιδείξει παρουσία εντός της ΕΕ, αυτό είναι εξαιρετικά λανθασμένο, πλήττει την περιφερειακή ειρήνη και υποδαυλίζει την ένταση».

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η Γαλλία είδε πως δεν θα μπορέσει να επιτύχει ισορροπία έναντι των Γερμανών στην ΕΕ μετά την αποχώρηση των Άγγλων και ανησυχεί γι' αυτό. «Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ισορροπήσει την Γερμανία και να μην συνθλιβεί κάτω από την ισχύ των Γερμανών», κατέληξε ο Όζερσαϊ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρέπει να ακούγεται η φωνή των επιστημόνων στην διαχείριση της πανδημίας, λέει ο Ακιντζί

    Η Avrupa (11.09.20) γράφει ότι μετά την ανοδική τάση των κρουσμάτων του Covid-19 στα κατεχόμενα και την αύξηση των εγχώριων μολύνσεων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε χθες στο «προεδρικό μέγαρο» με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής υγείας της λεγόμενης προεδρίας καθώς και με προέδρους και εκπροσώπους των συντεχνιών των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας. Κατά την συνάντηση συζητήθηκε τι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις του πριν την συνάντηση, ο Ακιντζί σημείωσε ότι το βασικό σε τέτοιες περιόδους είναι να ακούγεται η φωνή των επιστημόνων και των οργανώσεων στον τομέα της υγείας. Είπε ότι ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των οργανώσεων υγείας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι θα επωφεληθεί από τις απόψεις που θα εκφραστούν κατά την συνάντηση.

    Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υγείας επεσήμαναν την σημασία καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ιδίων και εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις και υπογράμμισαν το πρόβλημα οργάνωσης που υπάρχει στον αγώνα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέα στρατηγική στην «προεδρία» υπόσχεται ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (11.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι ο ίδιος διαθέτει μιαν νέα στρατηγική τόσο σε σχέση με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όσο και για την ηγεσία που πρέπει να επιδείξει ο νέος «πρόεδρος της δημοκρατίας». Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στην συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι έχουν απόψεις τόσο για την λύση του Κυπριακού, όσο και για την διαδικασία επίλυσης του προβλήματος αλλά και για την ηγεσία που πρέπει να επιδείξει ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» στο εσωτερικό.

    «Εμείς την αποκαλούμε νέα στρατηγικής της προεδρίας της δημοκρατίας. Επομένως, θυμάστε που υπήρχε μία ρήση κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως παλιά. Κατ' εμάς και η προεδρία της δημοκρατίας υποχρεούται να μην είναι όπως παλιά σε αυτή την χώρα», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι επιδεικνύονται συμπεριφορές σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρχουρμαν είπε ότι «επομένως αναφερόμαστε σε μια προεδρία της δημοκρατίας που εργάζεται με μια μεγάλη ομάδα στελεχών».

    Σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τις ειδήσεις και να γυρίζουν στους δρόμους, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι λόγω των λαθών που διαπράχθηκαν και της μη έγκαιρης λήψης ορθών αποφάσεων, οι δρόμοι δυστυχώς έλαβαν μιαν πολύ επικίνδυνη μορφή. «Στο εξής πρέπει να συμπεριφερόμαστε πολύ προσεχτικά. Αυτή η περίοδος είναι ταυτόχρονα και περίοδος προεδρικών εκλογών και φυσιολογικά οι υποψήφιοι είμαστε αναγκασμένοι να αποσυρθούμε από το πεδίο. Και αυτό θα αυξήσει την σημασία των ΜΜΕ», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Καθιστά υπεύθυνη την «κυβέρνηση» για πιθανούς θανάτους από τον Covid-19 ο Τσακιτζί

    Η Haberator (11.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις των ειδικών και να τεθεί σε πρώτο πλάνο η υγεία του «λαού». Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Τσακιτζί ανέφερε ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν οι αξιωματούχοι της «κυβέρνησης» επειδή ακόμα δεν υπήρξε κάποιος θάνατος, διότι σε αντίθετη περίπτωση, η «κυβέρνηση» θα είναι υπεύθυνη για πιθανές απώλειες ζωών.

    Ο Τσακιτζί εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι κάνει «προεκλογικούς υπολογισμούς», αντί να σκέφτεται την υγεία της κοινότητας. Ο Τσακιτζί χαρακτήρισε ανεπαρκείς και ελλιπείς τις αποφάσεις της «κυβέρνησης» υποστηρίζοντας ότι υπήρξε ανεπάρκεια στο θέμα του ελέγχου και της εκπαίδευσης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ακιντζί απαντά σε Τουρκική ιστοσελίδα στους χαρακτηρισμούς ότι είναι «εχθρός της Τουρκίας»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.09.20 ) δημοσιεύει συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απαντά ανάμεσα σε άλλα σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι «εχθρός της Τουρκίας» και την σχέση κατεχόμενων με την Άγκυρα.

    Ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι «εξελέγη πρόεδρος με τις ψήφους του λαού» και ανέφερε ότι είναι «αδιανόητο» να χαρακτηρίζεται ως «εχθρός της Τουρκίας». Αναφερόμενος σε δηλώσεις που έκανε σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία και είχαν δημιουργήσει αντιδράσεις, είπε πως σε όλη την ζωή του υποστήριζε την ειρήνη και την δημοκρατία και πως οι τότε δηλώσεις του δεν σήμαιναν ότι η Τουρκία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με τρομοκράτες, όπως τις ερμήνευσαν κάποιοι.

    Ο Ακιντζί είπε ακόμα πως τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας επηρεάζουν τα κατεχόμενα, αφού και εκεί χρησιμοποιείται ως νόμισμα η τουρκική λίρα.

    Υποστήριξε επίσης πως ενώ πρέπει να διαφυλαχθεί η αδελφική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», τα κατεχόμενα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει υγιής και βιώσιμη σχέση ανάμεσα στις δύο «χώρες».

    Είπε πως πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για την φάση στην οποία είναι βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι «πρέπει να σκεπάζονται μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα» και να κάνουν τα βήματα που χρειάζεται για να γίνουν πιο αυτάρκεις οικονομικά.

    Αναφερόμενος στο Crans Montana, ο Ακιντζί είπε ότι, όπως είχε δηλώσει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «είχε χαθεί τότε μια ιστορική ευκαιρία για λύση». Επανέλαβε ωστόσο την θέση του για λύση ομοσπονδίας. «Όταν κοιτάζουμε την Κύπρο, τι είδους λύση είναι δυνατή στην Κύπρο, όταν κάνουμε μια ρεαλιστική εκτίμησή της, βλέπουμε ότι δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Με άλλα λόγια, όταν λέμε ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, στην πραγματικότητα μιλάμε για μια ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο. Όσον αφορά στην διεθνή ταυτότητα, δηλαδή την εκπροσώπηση στον ΟΗΕ, όσον αφορά στην εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να υπάρχει μόνο μία δομή, [...] δύο κρατών εντός της ίδιας χώρας», είπε.

    Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως αν και δεν είχε θετικό αντίκρισμα η πρόσκληση (της Τουρκικής πλευράς) για διάλογο, εξακολουθεί να ισχύει. Ανέφερε επίσης πως είναι εμφανές, όταν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη της περιοχής, ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η «ΤΔΒΚ» μπορούν να μείνουν εκτός της «ενεργειακής εξίσωσης». Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μια επιτυχημένη φόρμουλα από την οποία να επωφεληθούν όλοι στην περιοχή αν αποκλειστούν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου στο ΕΚ: «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.09.20) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που επικρατεί στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση της έντασης και για διάλογο χωρίς όρους, ενώ η Ελλάδα, όπως υποστήριξε, δεν είναι έτοιμη για διάλογο.

    «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση. Αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε θα επιμένουμε και εμείς στους δικούς μας όρους», είπε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι διανύουν μια περίοδο που σίγουρα υπάρχουν προβλήματα αλλά υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για εγκαθίδρυση ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ τους.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή με εποικοδομητικό τρόπο, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι με συνεργασία, κοινά συμφέροντα και διάλογο μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

    Υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο διαστάσεις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

    «Η πρώτη διάσταση αφορά στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το διεθνές δίκαιο, για να επιτευχθεί μια συμφωνία στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των παράκτιων κρατών χρειάζεται να γίνει διαπραγμάτευση. Αυτό πρέπει να συνάδει και με την αρχή της ισότητας. Η Τουρκία ήταν πάντοτε έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και όλα τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η δεύτερη διάσταση στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και των ενεργειακών του πόρων και έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους. Αυτή είναι μια αρχή που είναι καταγεγραμμένη και αποδεκτή εδώ και δεκάδες χρόνια στα ΗΕ. Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

    Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψαν «οι Ελληνοκύπριοι», οι οποίοι παραβιάζουν, όπως ισχυρίστηκε, τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο που υπεγράφη το 2003 και τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με το Λίβανο το 2007 και είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι το 2007 σύναψαν συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή. Το 2010, πρόσθεσε, υπέγραψαν παρόμοιου είδους συμφωνία με το Ισραήλ και το 2011 άρχισαν γεωτρήσεις.

    Υποστηρίζοντας ότι ήταν μεγάλο λάθος η ένταξη της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ το 2004, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι συνεχώς χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο την ΕΕ για να επιβάλλουν τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις, μολύνοντας έτσι τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ».

    Κατηγορώντας την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ότι προσπαθούν να συνάψουν συμμαχίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και τα ΗΑΕ προκειμένου να απομονώσουν και να αποκλείσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την θέση ότι η Τουρκία κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα για να συζητήσουν διάφορα περίπλοκα ζητήματα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά η Ελλάδα προσεγγίζει αρνητικά όλες τις προσπάθειες που γίνονται για αποκλιμάκωση της έντασης. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    «Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μέλλον των διμερών σχέσεων», είπε, αναφέροντας ότι «οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία».

    Τέλος, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκλείουν μέσω ΑΟΖ τα παράκτια κράτη και δήλωσε ότι μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα.

    Κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας, η οποία διεκδικεί 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το Καστελόριζο, ένα νησί 10τ.χμ απέχει μόλις 2km από την Τουρκία και 580 km από την Ελλάδα.

    Απαντώντας στη συνέχεια σε διάφορες ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στην περιοχή. «Τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας που συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις, έχουν πάρει ξεκάθαρες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Δεν πρόκειται να ανοίξουν πρώτα πυρ όμως έχουν καθήκον να προστατεύσουν αυτό το πλοίο. Αν τα Ελληνικά πλοία παρενοχλήσουν το Ορούτς Ρέις, καθήκον τους είναι να το σταματήσουν αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τέτοιου είδους ενέργειες», είπε.

    Για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία απαιτεί να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός. Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από όλες τις συμφωνίες, υποστήριξε ότι είναι για αυτό που η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβαίνει και η ίδια σε μονομερείς ενέργειες. «Ακόμη και τώρα, όπως είπε και ο Πρόεδρος Έρντογαν, είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε σε διάλογο με όλες τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και να συζητήσουμε το δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων», υποστήριξε, ενώ, την ίδια στιγμή, επικαλέστηκε πολλές διεθνείς δικαστικές αποφάσεις που αποδίδουν μειωμένες θαλάσσιες ζώνες στα νησιά.

    Σε σχέση με την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη, ο Τσαβούσογλου ζήτησε να γίνουν διερευνητικές επαφές για όλα τα ανοιχτά θέματα και είπε: «Πρέπει να κάνουμε διμερή συμφωνία και να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις θα έχουμε και εμείς, όπως για παράδειγμα την δίκαιη κατανομή των πόρων από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ». Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει τίποτα και εξήγησε πως «το ότι δεν είμαστε μέρος της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν σημαίνει ότι δεν τη σεβόμαστε». «Είμαστε όμως έτοιμοι να κάνουμε συμφωνία με την Ελλάδα και να λύσουμε το θέμα μας ακόμα και μέσο προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς», είπε.

    Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει καλή θέληση και υπενθύμισε ότι ήταν επίδειξη καλής θέλησης όταν σταματήσαν τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο μετά από απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ. «Ωστόσο, δεν είδαμε την ίδια καλή βούληση και από την Ελλάδα. Γιατί τότε να είμαστε πάντοτε εμείς αναγκασμένοι να επιδεικνύουμε καλή θέληση; Γιατί να μην επιδεικνύουν καλή θέληση και η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι; Γιατί η Ελλάδα δεν τάσσεται υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού; Θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή πρωτοβουλία ή να συσταθεί ένας κοινός μηχανισμός είτε υπό την ΕΕ είτε υπό τα ΗΕ. Όλοι αποδέχονται ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά η ΕΕ προστατεύει μόνο τα δικαιώματα των ΕΕ. Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε.

    Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε στο Κραν Μοντάνα γιατί «οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους».

    (ΑΚ)

    [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει έντονα τις δηλώσεις Μακρόν

    Χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου «αλαζονικές δηλώσεις που αντανακλούν τα αποικιοκρατικά αντανακλαστικά του», το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (10.09.20) επέκρινε έντονα τον Εμμανουέλ Μακρόν.

    Σε ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δηλώσεις Μακρόν «είναι μια εκδήλωση της δικής του ανικανότητας και απελπισίας».

    «Οι μέρες που αλώνιζαν σε όλο τον κόσμο έχουν τελειώσει. Καταρρίψαμε όλα τα φρικτά τους σχέδιά στην εξωτερική πολιτική [...] και για αυτό εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, και του Προέδρου μας» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι δεν εναπόκειται στον Μακρόν να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία οποιασδήποτε χώρας στη Μεσόγειο, ειδικότερα αφού η Γαλλία δεν συνορεύει με καμία χώρα στην περιοχή.

    Κάλεσε επίσης την Γαλλία να υπερασπιστεί τον διάλογο και την συμφιλίωση, αντί να κάνει τον δικηγόρο της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, «που λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα και κρατούν την ΕΕ όμηρο τους για τα συμφέροντα τους».

    (ΚΣ)

    [04] Τσελίκ: O Μακρόν παίζει αποικιοκρατικά παιχνίδια

    Η Yenisafak (11.09.20 ) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την «αποικιοκρατική του πολιτική», όπως ανέφερε, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν.

    «Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να ηγηθεί της Γαλλίας με μία επιθετική εξωτερική πολιτική [...] Χρησιμοποιώντας την Ελλάδα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος που επιτίθεται στον Πρόεδρο μας, είναι επειδή δεν του επιτρέπει να διεξάγει την επιθετική πολιτική του στην περιοχή. Μην μας μπερδεύετε με άλλες χώρες που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Η Τουρκία θα απαντήσει κατάλληλα στις απειλές σας», είπε και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν «παίζει το παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών».

    «Προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι που κατέστρεψε την Συρία και επιτίθεται στον Πρόεδρο μας επειδή δεν το επιτρέπει», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Ντονμέζ: Στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, θα φέρουμε το αέριο στις ακτές μας

    Η Aksam (11.09.20) γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις εργασίες ανακάλυψης φυσικού αερίου στο οικόπεδο TUNA-1, που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ότι οι μηχανικές μελέτες έχουν ξεκινήσει προς το παρόν. Όπως ανέφερε, στόχος τους του είναι το 2023, στην 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας να φέρουν το αέριο στις ακτές της Τουρκίας.

    Δηλώνοντας ότι χρειάζονται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο παραγωγής, ο Ντονμέζ είπε: «Θα κάνουμε την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου στην ξηρά το 2023. Σκοπεύουμε να αντλήσουμε συνολικά από 30-40 πηγάδια. Και άλλοι το κάνουν. Δεν βλέπουμε πρόβλημα», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου προχώρησαν Τουρκία και Ισπανία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ahaber.com.tr (11.09.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ισπανία είναι πλέον νέος στρατηγικός εταίρος. Συστάθηκε και Κοινή Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου», γράφει ότι η Τουρκία, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Ισπανία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, προχώρησε στη σύσταση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου με την εν λόγω χώρα. Με τη συμφωνία (JETCO) που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στόχος τους είναι να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων με τρίτες χώρες.

    Εξηγώντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, Μπαρίς Εργκίν γράφει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία, που κατέχει την 14η θέση παγκόσμια και την 5η θέση στην ΕΕ με τη μεγαλύτερη οικονομία, ήταν πάντοτε πολύ καλές. Η Ισπανία θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Ισπανία θεωρείται μια από τους πιο μεγάλους πρωταγωνιστές στην Τουρκική οικονομία. Το 2019, ο δείκτης εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε στο 9.92% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ανήλθε στα 11 δις, 891 εκ δολάρια.

    Επίσης, η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά από την Κίνα στην εισαγωγή υφασμάτων και παρασκευασμάτων της Ισπανίας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας, εκτός από την ΕΕ, μετά από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά της Ισπανίας, εκτός των χωρών της ΕΕ και μετά από τις ΗΠΑ, τo Μαρόκο και την Κίνα.

    Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, 9.52 δις ευρώ αποτελούν απευθείας επενδύσεις περίπου 775 Ισπανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Τουρκία. Στην Ισπανία, από την άλλη, δραστηριοποιούνται 85 περίπου Τουρκικές εταιρείες. Οι Τουρκικές Αερογραμμές πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις σε 5 πόλεις της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα και το Μπιλμπάο, ενώ κατά την θερινή περίοδο, ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται.

    Σχετικά με τη σύσταση της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JETCO), η αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούλιο, δίνει έμφαση στην ανάγκη για ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Στα πλαίσια του μηχανισμού της (JETCO) προβλέπονται αμοιβαίες επενδύσεις, κοινά έργα και παροχή υπηρεσιών σε τρίτες χώρες, καθώς επίσης και ανάπτυξη και συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία, οι επικοινωνίες, οι επιστήμες και η τεχνολογία και η εκπαίδευση.

    (ΑΚ)

    [07] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας

    Η Yenisafak (11.09.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπίες του Ελληνικού και του Τουρκικού στρατού, που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν μέτρα αποτροπής στρατιωτικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Θα ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση προσεχώς, σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΑΜ.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 1,219 τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,512 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 107,702 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 58 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,219.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 286,455 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,895. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 255,407.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 8,212,924 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,209 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,3%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 11 September 2020 - 10:44:35 UTC