Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 164/2020 05-07.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έντεκα άτομα υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα
  • [02] Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε σύσκεψη για το θέμα των «προεδρικών εκλογών»¨
  • [03] Στα 14 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες; Ανησυχητική η κατάσταση στα «νοσοκομεία»
  • [04] Νέα περιοριστικά μέτρα εξάγγειλε η λεγόμενη κυβέρνηση –Καραντίνα 7 ημερών στις αφίξεις από Τουρκία και Βρετανία
  • [05] Ακιντζί: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε άλλα λάθη»
  • [06] Έρχουρμαν: «Η κακοδιαχείριση της πανδημίας μας στήνει δυστυχώς στον τοίχο»
  • [07] Δύο κρούσματα κορωνοϊού στο Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων-Σε απομόνωση για 10 μέρες ο Αρικλί
  • [08] ΚΤΟΣ: «Μην στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο»
  • [09] Αντίδραση από την «ένωση Πανεπιστημίων» στην «απόφαση της κυβέρνησης για καραντίνα»
  • [10] Η «ένωση εργοδοτών» στα κατεχόμενα καλεί την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία να σταματήσει να ασχολείται με τις «εκλογές»
  • [11] Άρχισε χθες η «άσκηση καταιγίδα Μεσογείου» στα κατεχόμενα-ο Τατάρ χαιρετίζει την άσκηση
  • [12] Στο 22% η πληρότητα των ξενοδοχείων για τον μήνα Αύγουστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. να είναι αμερόληπτη και δίκαιη στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Ερντογάν και Σάρατζ συζήτησαν τα κοινά βήματα για προστασία των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Επέκρινε τον Αυστριακό Καγκελάριο για τις δηλώσεις του εναντίον του Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου
  • [04] Η ασφάλεια της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο Οκτάι
  • [05] «Αυτός ο αγώνας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι συνδεδεμένος με το μέλλον μας», αναφέρει ο Τατάρ
  • [06] Στα 1,578 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 53 νεκροί στην Τουρκία
  • [07] Η σύζυγος του φυλακισμένου Ντεμιρτάς κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ να ακούσει και τις δικές τους θέσεις

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έντεκα άτομα υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (05.09.20) γράφει ότι έντεκα άτομα υπέβαλαν τη Παρασκευή υποψηφιότητα για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τα ακόλουθα:

    [01] Μουσταφά Ακιντζί- ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [02] Ερσίν Τατάρ –υποψήφιος του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    [03] Κουντρέτ Όζερσαϊ- ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [04] Τουφάν Έρχουρμαν - υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP).

    [05] Σερντάρ Ντενκτάς - ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [06] Ερχάν Αρικλί –υποψήφιος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP- το κόμμα των εποίκων).

    [07] Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ – υποψήφιος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP).

    [08] Αλπάν Ουζ- ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [09] Μουσταφά Ουλάς- ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [10] Αχμέτ Μποράν -ανεξάρτητος υποψήφιος.

    [11] Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ- ανεξάρτητος υποψήφιος.

    Αναφερόμενη στον μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων, η Avrupa (05.09.20) σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «συμπληρώθηκαν τα μέλη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας».

    (ΚΣ)

    [02] Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε σύσκεψη για το θέμα των «προεδρικών εκλογών»¨

    Η Kibrispostasi (06.09.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» δεν μπόρεσε να λύσει κανένα πρόβλημα και έκανε επείγουσα έκκληση για σύγκλιση σύσκεψης υπό την αιγίδα του «προέδρου» με θέμα τις «προεδρικές εκλογές».

    Ο Ατάογλου, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού COVID-19 στα κατεχόμενα και εξέφρασε την ανησυχία του ότι η «κυβέρνηση» θα μεταφέρει το ζήτημα των προεδρικών εκλογών σε ένα άλυτο σημείο.

    Κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι εξέθεσε τον πληθυσμό σε έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό επιδημίας ως αποτέλεσμα της ακαταλληλότητας της και επέκρινε έντονα τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ για τις ενέργειες τους και για το γεγονός ότι δεν είχαν αποδειχθεί την πρόταση Ακιντζί να διεξαχθούν οι «Προεδρικές εκλογές» πριν από μήνες.

    «Σήμερα, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε αυτό το σημείο. Σε αυτό το περιβάλλον χάους και ανασφάλειας, θα ψηφίσουν οι πολίτες μας. [...] Ανησυχούμε ότι αυτή η κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα και, αντίθετα, επιδεινώνει τα προβλήματα, θα μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές σε χάος. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι η διεξαγωγή μιας προεδρικής συνόδου κορυφής υπό την προεδρία της Προεδρίας θα έχει μεγάλο όφελος», αναφέρει στην δήλωση του ο Ατάογλου.

    Αναβολή των «προεδρικών» εκλογών της 11η Οκτωβρίου 2020 για έξι μήνες και διεξαγωγή τους μέσα στον Απρίλιο του 2021 ζήτησε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), Μπυράι Μπουσκουβουτσιού, όπως μεταδίδει το Genc TV (07.09.20, kibrisgenctv.com). Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπουσκουβουτσιού υποστήριξε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι προειδοποιήσεις τους και τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας. Ισχυρίστηκε ότι επειδή έχουν υποβληθεί «επισήμως» οι υποψηφιότητες, βάσει του «συντάγματος» πρέπει να αναπληροί τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» ο «πρόεδρος της βουλής» κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής και ο «πρωθυπουργός» Ερσιν Τατάρ α υποβάλει για έγκριση στην «βουλή» έναν κατάλογο με νέο «υπουργικό συμβούλιο» το οποίο να είναι «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης».

    (ΚΣ)

    [03] Στα 14 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες; Ανησυχητική η κατάσταση στα «νοσοκομεία»

    H Halk?n Sesi (07.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενήργησαν 1,302 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν 14 νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο 2 ασθενείς.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα επτά αφορούν επαφές ήδη προηγούμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 4 αποτελούν εγχώρια κρούσμα.

    Mε τα νέα δεδομένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 411 και ο αριθμό των νεκρών στους 4. Μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 129,893 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 280 ενώ 127 ασθενείς συνεχίζουν την θεραπεία τους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή είναι 39, ενώ ο αριθμός των ασθενών που ακολουθούν θεραπεία και βρίσκονται σε ξενοδοχείο ανέρχεται σε 88.

    Η Yeni Bak?s (06.05.20) γράφει ότι στην καθημερινή του ενημέρωση για τον ιό, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου διενήργησαν 1,395 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν 26 νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο 4 ασθενείς.

    Η Avrupa (05.09.20) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε ότι λόγω των ατόμων που έρχονται από το εξωτερικό, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει και οι εγχώριες επιμολύνσεις στα κατεχόμενα. Δήλωσε επίσης πως η «κυβέρνηση» θα λάβει τα αναμενόμενα μέτρα.

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (07.09.20) σε πρωτοσέλιδα δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «υπό κατάρρευση το κρατικό νοσοκομείο» σημειώνει ότι μετά την αυξητική τάση που σημειώνεται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του Covid-19 στα κατεχόμενα καθημερινά, η κατάσταση που επικρατεί στα «κρατικό νοσοκομείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας είναι χαοτική με αποτέλεσμα η ασθενείς να μην μπορούν να βρουν ραντεβού η να μεταβούν εκεί για θεραπεία και νοσηλεία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη τα διάφορα τμήματα του «νοσοκομείου» άρχισαν να γεμίζουν ενώ δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για να ανοίξουν κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό και σε άλλα τμήματα.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα περιοριστικά μέτρα εξάγγειλε η λεγόμενη κυβέρνηση –Καραντίνα 7 ημερών στις αφίξεις από Τουρκία και Βρετανία

    Η Diyalog (06.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί, ανακοίνωσε νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 μετά από σύσκεψη με την «επιτροπή μεταδοτικών και ανιάτων ασθενειών» στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του ο Τατάρ ανέφερε ότι από την 1 Ιουλίου που άνοιξαν τα «σύνορα» σημειώνεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων και ότι έχει αρχίσει η εγχώρια επιμόλυνση και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή 7-ημερών καραντίνας θα ξεκινήσει από τις 6 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα άτομα που εισέρχονται στα κατεχόμενα από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Β, στην οποία κατατάσσονται τόσο η Τουρκία, όσο και η Βρετανία, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα διάρκειας 7 ημερών.

    Ωστόσο, άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες και από χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία Β και θα παραμείνουν στα κατεχόμενα για λιγότερο από 3 ημέρες (72 ώρες) δεν θα μπουν σε καραντίνα, αν προσκομίσουν 2 τεστ PCR, ένα κατά την αναχώρηση από τη χώρα προσέλευσης τους κι ένα κατά την άφιξη.

    Επιπλέον αξιωματούχοι που πηγαίνουν στην Τουρκία από τα κατεχόμενα και παραμείνουν εκεί για 72 ώρες αφού συμπληρώσουν τα καθήκοντα τουςθα εξαιρούνται από την καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει το τεστ PCR δύο φορές πριν και 5 ημέρες μετά την επιστροφή τους, και αποδεικνύεται αρνητικό.

    Όσον αφορά στους φοιτητές, θα τίθενται σε καραντίνα για 7 ημέρες από τα ίδια τα πανεπιστήμια.

    Όσοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για λόγους υγείας το θέμα της παραμονής τους σε καραντίνα θα εξετάζεται από το «υπουργείο υγείας».

    Άτομα που προέρχονται από τις χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία Γ, πρέπει να κάνουν τεστ μέχρι και 120 ώρες πριν από την αναχώρηση και θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε ελεγχόμενα κέντρα.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι γάμοι και οι συγκεντρώσεις για 14 μέρες στα χωριά Βατυλή, Σίντα και Λύση, λόγω αύξησης κρουσμάτων ενώ περιορισμοί θα επιβληθούν για τέτοιους είδους συγκεντρώσεις αν συνεχίζονται να μην τηρούνται τα μέτρα και ενδέχεται ακόμα να κλείσουν και εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης και συγκέντρωσης. Διαχωριστικά θα μπουν επίσης ανάμεσα στους οδηγούς και τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το νοσοκομείο πανδημίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

    Κάτω από τον τίτλο: «Δεν υπάρχουν μέτρα για τους τζογαδόρους», η Yeni Bak?s (06.09.20) αναφέρεται στα μέτρα που εξάγγειλε η «κυβέρνηση» για περιορισμό της πανδημίας και υποστηρίζει ότι το μέτρο που αναφέρει ότι «άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες και από χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία Β και θα παραμείνουν στα κατεχόμενα για λιγότερο από 3 ημέρες (72 ώρες) δεν θα μπουν σε καραντίνα, αν προσκομίσουν 2 τεστ PCR, ένα κατά την αναχώρηση από τη χώρα προσέλευσης τους κι ένα κατά την άφιξη», σημαίνει ότι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα για να παίξουν στα καζίνο, δεν θα υποβάλλονται σε καραντίνα.

    (ΚΣ)

    [05] Ακιντζί: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε άλλα λάθη»

    Η Vatan (07.09.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και «ανεξάρτητος υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση μέσω του «γραφείου Τύπου της προεδρίας» , σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, κατηγόρησε την λεγόμενη κυβέρνηση ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά το θέμα της πανδημίας και τόνισε ότι καθυστέρησε να προχωρήσει στη «λήψη σωστών αποφάσεων την κατάλληλη στιγμή».

    Σε δηλώσεις τους στα πλαίσια επισκέψεων που πραγματοποίησε το Σαββατοκυριάκο στα κατεχόμενα χωριά Κούκλια, Μακράσυκα και Καλοψίδα, ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι η αύξηση στα κρούσματα οφείλεται στην κακοδιαχείριση της «κυβέρνησης». «Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να κάνουμε άλλα λάθη. Ούτε είναι η περίοδος για αλληλοκατηγορίες. Αυτή τη στιγμή πρέπει η κυβέρνηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Γιατί αν δεν ληφθούν σωστές αποφάσεις και αυτή τη φορά, θα είναι βαρύ το τίμημα που θα πληρώσουμε», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι εισήλθαν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εξαιτίας του ότι η «κυβέρνηση» συνέχισε να παραβλέπει τις προειδοποιήσεις για το θέμα της καραντίνας, ο Ακιντζί είπε ότι αυτό που έπρεπε να γίνει είναι ότι τουλάχιστον τα άτομα που «εισέρχονταν στο νησί θα έπρεπε να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων τους», κάτι που δεν έγινε, όπως ανέφερε ο Ακιντζί και για αυτό έχουν οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα στο τραπέζι των συνομιλιών για μια ομόσπονδη Κύπρο που θα μπορέσει να ζήσει με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν επίσης τον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

    (ΑΚ)

    [06] Έρχουρμαν: «Η κακοδιαχείριση της πανδημίας μας στήνει δυστυχώς στον τοίχο»

    Η Hakikat (07.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια προεκλογικής επίσκεψης του σε διάφορα χωριά στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση σήμερα όσον αφορά την πανδημία του COVID-19, εξαιτίας της άσχημης διαχείρισης της πανδημίας από τη λεγόμενη κυβέρνηση. «Εμείς το λέγαμε από την αρχή 'μην επιτρέπετε την είσοδο στη χώρα χωρίς καραντίνα' αλλά δυστυχώς δεν λάμβαναν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας», είπε.

    Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι «δήθεν άνοιξε τη χώρα για τους τουρίστες», ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε τι πέτυχαν αφού το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία δεν έχει ξεπεράσει το 20%. «Οδήγησαν και την υγεία, και την οικονομία και την εκπαίδευση στο χάος. [...]Η λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης μας έχει βάλει δυστυχώς στον τοίχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έρχουρμαν.

    Επικρίνοντας επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση για την «πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της οικονομίας», ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ότι αυτή η «πολιτική» είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία και την πείνα και προειδοποίησε ότι αυτός που θα «εκλεγεί πρόεδρος» τον Οκτώβριο θα έρθει αντιμέτωπος με σωρεία σοβαρών προβλημάτων όπως είναι η πανδημία, η «εκπαίδευση», η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, τα Βαρώσια κ.λ.π.

    (ΑΚ)

    [07] Δύο κρούσματα κορωνοϊού στο Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων-Σε απομόνωση για 10 μέρες ο Αρικλί

    Η Yeni Duzen (07.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, επιβεβαίωσε ότι δύο μέλη του κόμματος βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και για αυτό ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλες τους τις προεκλογικές συγκεντρώσεις αφού θα παραμείνει σε αυτοπεριορισμό για τις επόμενες 10 μέρες. Ο Αρικλί πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Για τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν, ο Αρικλί διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για άτομα που είχαν μεγάλο αριθμό επαφών και εξήγησε ότι ο ένας εξ' αυτών είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [08] ΚΤΟΣ: «Μην στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο»

    Η Avrupa (07.09.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει δηλώσεις του γενικού γραμματέα της «Τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (ΚΤΟΣ) Σιενέρ Ελτσίλ, ο οποίος σε χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση, κάλεσε τους γονείς στα κατεχόμενα να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

    «Ενώ η συντεχνία μας μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου παιδείας καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία με ασφάλεια εφαρμόζοντας όλους του κανόνες υγιεινής, η κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Κόμμα του Λαού, με τις ανεύθυνες αποφάσεις που λαμβάνει που πόρρω απέχουν από την επιστημοσύνη, έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την μεγάλη έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων», αναφέρει ο Ελτσίλ στην ανακοίνωση του, εκφράζοντας έντονη ανησυχία από την αύξηση που σημειώνεται σε εγχώρια κρούσματα.

    Αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί που είπε ότι θα επαναξιολογηθεί το κατά πόσον θα ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Ελτσίλ είπε ότι θα ήταν πιο σωστό να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση με τα κρούσματα και κάλεσε τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

    Κατηγορώντας την λεγόμενη κυβέρνηση ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ο Ελτσίλ πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούν.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Yeni Bak?s (07.09.20) σημειώνοντας ότι διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», εκφράζοντας την έντονη αντίθεση τους στην «πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης» στα κατεχόμενα, προειδοποιούν ότι δεν είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα φάση εξαιτίας της αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων και της μη λήψης επαρκών μέτρων.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος της «συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων» ΚΤΑΜΣ Γκιουβέν Μπενγκιχάν κατηγόρησε την λεγόμενη κυβέρνηση ότι λαμβάνει «αποφάσεις» και ενεργεί χωρίς να σκέφτεται την υγεία της κοινότητας και την κάλεσε να λάβει υπόψιν τις απόψεις της «επιτροπής μεταδοτικών και ανίατων ασθενειών». Ο Μπενγκιχάν εξήγησε επίσης ότι σήμερα θα συνέλθει η Πλατφόρμα συντεχνιών προκειμένου να γίνει μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης.

    Σχολιάζοντας την «απόφαση της κυβέρνησης» για το θέμα της καραντίνας, ο Μπενγκιχάν είπε ότι δεν τους ενδιαφέρει πόσες μέρες θα παραμένουν σε καραντίνα τα άτομα που «εισέρχονται στη χώρα» και ανήκουν στην κατηγορία Β, ούτε τους ενδιαφέρει για πόσο θα παραμείνουν στη «χώρα», αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει εξήγησε, είναι να τίθενται σε καραντίνα μόλις αφιχθούν. Για τη «ρύθμιση» που αφορά παραμονή σε καραντίνα για τρεις μέρες αντί επτά, ο Μπενγκιχάν υποστήριξε ότι πρόκειται για «ρύθμιση που λήφθηκε για να εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων με καζίνο».

    Επίσης, σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της «συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δημοσίων υπαλλήλων», Μετίν Ατάν κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει τις «αποφάσεις» που λαμβάνει αφού αυτές λαμβάνονται με στόχο όχι να προστατευθεί η «δημόσια υγεία» αλλά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «επιχειρηματιών».

    Ο Ατάν πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί σωστό να ανοίξουν τα σχολεία με φυσική παρουσία των μαθητών και προειδοποίησε ότι οι συντεχνίες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες αν η «κυβέρνηση» συνεχίσει να λαμβάνει παράλογες «αποφάσεις».

    (ΑΚ)

    [09] Αντίδραση από την «ένωση Πανεπιστημίων» στην «απόφαση της κυβέρνησης για καραντίνα»

    Η Hakikat (07.09.20) γράφει ότι η «ένωση πανεπιστημίων Κύπρου» με γραπτή της ανακοίνωση, εξέφρασε τη λύπη της για την πρόσφατη «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με την καραντίνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε με εισήγηση της «επιτροπής μεταδοτικών και ανίατων ασθενειών» και η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα που εισέρχονται στα κατεχόμενα για παραμονή του στη «χώρα» για 72 ώρες με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν διπλό PCR τεστ.

    Η «ένωση πανεπιστημίων» στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι είναι φανερό ότι η «απόφαση αυτή λήφθηκε με σκοπό να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να εισέρχονται στο νησί πελάτες των καζίνο. Παρατηρούμε με λύπη ότι η απόφαση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρόνοια που να προστατεύει τα πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν τον πιο σημαντικό πυλώνα αυτής της χώρας», σημειώνει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η υποβολή υποχρεωτικής καραντίνας για επτά μέρες σε φοιτητές θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντας για τους φοιτητές να επιλέξουν τα «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους και θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τα «πανεπιστήμια» όσο και την «οικονομία της χώρας».

    (ΑΚ)

    [10] Η «ένωση εργοδοτών» στα κατεχόμενα καλεί την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία να σταματήσει να ασχολείται με τις «εκλογές»

    Η Halk?n Sesi (07.09.20) υπό τον τίτλο «Σταματήστε να ασχολείστε με τις εκλογές», γράφει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης εργοδοτών» στα κατεχόμενα Χασαν Σουνγκιούρ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα κάλεσε τους πολιτικούς στα κατεχόμενα να σταματήσουν να επικεντρώνονται στις «εκλογές» και να δουν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι «πολίτες», οι επιχειρήσεις και όλοι οι τομείς στη «χώρα».

    Σημειώνοντας τη μη επαρκή λήψη μέτρων στο τομέα της υγείας και της «οικονομίας», ο Σουνγκιούρ έστειλε το εξής μήνυμα στην Τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία: «Δεν είναι στην προτεραιότητα των πολιτών η δική σας εκλογή στην προεδρία. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθείτε είναι στα προβλήματα των πολιτών και όχι στις προεδρικές εκλογές».

    Υποστηρίζοντας ότι αρκετοί πολίτες στα κατεχόμενα έχουν μείνει άνεργοι, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ότι η κατάσταση στην «οικονομία» χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ο Σουνγκιούρ προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει ακόμη περισσότερο κόσμο στην ανεργία

    Ο Σουνγκιούρ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία να σταματήσει να ασχολείται με τις «εκλογές» και να δει τα πραγματικά προβλήματα πριν να είναι πλέον πολύ αργά.

    (ΑΚ)

    [11] Άρχισε χθες η «άσκηση καταιγίδα Μεσογείου» στα κατεχόμενα-ο Τατάρ χαιρετίζει την άσκηση

    Η K?br?s (07.09.20) γράφει ότι η άσκηση «Καταιγίδα Μεσογείου», η οποία διεξάγεται στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή της Τουρκίας από τις 6-10 Σεπτεμβρίου, άρχισε χθες και συνεχίζεται με επιτυχία.

    Σε δηλώσεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter , ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, χαιρέτισε την έναρξη της κοινής άσκησης με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι παρά το ότι τάσσονται υπέρ της ειρήνης της συμφιλίωσης και της φιλίας, είναι αποφασισμένοι, όπως είπε να συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματά και συμφέροντα τους.

    (ΑΚ)

    [12] Στο 22% η πληρότητα των ξενοδοχείων για τον μήνα Αύγουστο

    Η Yeni Duzen (05.09.20) γράφει ότι ο «σύνδεσμος ξενοδόχων (KITOB)» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι η πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο ανήλθε στο 22%. Τα μικρότερα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα 20% ενώ το ποσοστό ανήλθες το 24% για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

    Από τις 111 ξενοδοχειακές εγκαταστήσεις που λειτουργούν στα κατεχόμενα, 43 δεν άνοιξαν καθόλου για τον Αύγουστο, σημειώνει η εφημερίδα. Ο σύνδεσμος» χαρακτηρίζει την σεζόν, που πλήγηκε από την πανδημία του ιού COVID-19, ως την χειρότερη των τελευταίων ετών.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. να είναι αμερόληπτη και δίκαιη στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Milliyet (06.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Ερντογάν κατά την συνομιλία επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτελέσει τα καθήκοντα που της αναλογούν στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, εμποδίζοντας τα βήματα της Ελλάδας και κάποιων μελών κρατών της Ε.Ε., που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

    Υπογραμμίζοντας, κατά την συνομιλία, ότι τα προκλητικά βήματα και λόγια των Ευρωπαίων πολιτικών σε περιφερειακά θέματα δεν θα εξυπηρετήσουν την λύση, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η στάση που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι τεστ ειλικρίνειας από άποψη διεθνούς νόμου και περιφερειακής ειρήνης.

    Καταληκτικά, ο Ερντογάν κάλεσε όλους τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα κράτη μέλη να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και να παραμείνουν αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και δίκαιοι σε όλα τα περιφερειακά θέματα και προπάντων της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εν τω μεταξύ, η Milliyet (05.09.20), υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση του Ερντογάν για την Γαλλία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέρκελ: Γιατί έρχεται το αεροπλανοφόρο;», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία είναι ανοιχτή σε κάθε είδους διαλόγου για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η Γαλλία και η Ελλάδα υποκινούν την ένταση και ρώτησε την Μέρκελ: «Ποιος είναι ο σκοπός της Γαλλίας; Γιατί έρχεται αυτό το αεροπλανοφόρο εδώ;»

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ερντογάν ανέφερε στην Μέρκελ ότι καταρχήν έγινε αδικία εναντίον της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι αυτός που σηκώνεται από το τραπέζι των συνομιλιών είναι πάντα η Ελλάδα. Υποστήριξε ότι έχουν κάνει δεκάδες φορές έκκληση στην Ελλάδα για διάλογο, επισημαίνοντας ότι είναι φανερό ποιοι υποκινούν την ένταση. «Ας συνομιλήσουμε με την Ελλάδα και την Γαλλία», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε στην Μέρκελ ότι η Γαλλία ξεσηκώνει την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται κακομαθημένα και εγωιστικά. Στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα την Γαλλία. Δυσκολεύομαι να καταλάβω την Γαλλία. Ποιος είναι ο σκοπός της Γαλλίας; Τι σχέση έχει η Γαλλία με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο; Γιατί έρχεται το αεροπλανοφόρα εδώ;»

    Επανέλαβε ότι ο εξοπλισμός του Καστελόριζου είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών και όλων των συνθηκών.

    Η Μέρκελ ζήτησε από την Τουρκία να στηρίξει όλες τις διπλωματικές διαδικασίες για να τερματιστεί η κρίση και η ένταση. Ο δε Ερντογάν επισήμανε ότι φυσικά θα συναντηθούν με τις χώρες, που είναι συνομιλητές τους στην περιοχή και με τις εγγυήτριες χώρες.

    Υπό τον τίτλο «Ερντογάν: Θα σκίσουμε και θα πετάξουμε τους ανήθικους χάρτες», το τηλεοπτικό κανάλι NTV (05.09.20) μετέδωσε ότι ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων νοσοκομείου, έστειλε μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Θα το αντιληφθούν ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σχίσει και να πετάξει ανήθικους χάρτες και έγγραφα, που της επιβάλλουν. Θα το αντιληφθούν αυτό είτε στο τραπέζι των συνομιλιών είτε στο πεδίο της μάχης με οδυνηρά βιώματα. Ως Τουρκία και τουρκικό έθνος είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πιθανότητα και για κάθε είδους αποτέλεσμα. Σε κάθε πλατφόρμα, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε μήνυμα, εκφράσουμε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους διαμοιρασμό με τον όρο να είναι δίκαιος», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν και Σάρατζ συζήτησαν τα κοινά βήματα για προστασία των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Milliyet (06.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

    «Κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος μας ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, επαναλαμβάνοντας ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η σταθερότητα της Λιβύης, προστατεύοντας την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της. Τονίζοντας ότι η ειρήνη και η ευημερία που θα διασφαλιστεί στην Λιβύη θα εξυπηρετήσει όλη την περιοχή, προπάντων τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει μια στάση προς αυτή την αρχή.

    Κατά την συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα βήματα, που θα ληφθούν για να προστατέψουν η Τουρκία και η Λιβύη τα δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνάρτηση τα θέματα που θα ενδυναμώσουν την συνεργασία που τέθηκε σε ισχύ με τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν».

    (ΔΨ)

    [03] Επέκρινε τον Αυστριακό Καγκελάριο για τις δηλώσεις του εναντίον του Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (05.09.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικρίνοντας τις δηλώσεις του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπαστιάν Κούρτς στο Euronews ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Τούρκους της Ευρώπης για τους δικούς του σκοπούς, ανέφερε ότι αυτή είναι μία κύρια απειλή στις αρχές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι είναι μια διαστροφική ιδεολογία που εκπροσωπεί ο Αυστριακός καγκελάριος Κούρτς.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αυτή η άσχημη πολιτική που στηρίζεται στην ξενοφοβία, ρατσισμό και ισλαμοφοβία είναι η αρρωστημένη νοοτροπία της σύγχρονης εποχής μας.

    (ΔΨ)

    [04] Η ασφάλεια της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο Οκτάι

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.09.20, AA), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η προτεραιότητα της ασφάλειας της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι διπλωματικές λύσεις είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

    Αξιολογώντας την κοινή στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα της Μεσογείου» που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή των ένοπλων τουρκικών δυνάμεων και της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας» της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε: «Εύχομαι κάθε επιτυχία στους ήρωες στρατιώτες μας που εκπροσωπούν την βούληση μας εναντίον όσων προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στο κόλπο της Αττάλειας αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους και που είναι οι εγγυητές ότι η Μεσόγειος είναι θάλασσα ειρήνης».

    Στη συνέχεια, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση «Καταιγίδα της Μεσογείου» διεξάγεται όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύοντας εικόνες από την άσκηση, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.09.20, AA).

    Σε άλλη ανάρτησή του, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με την τελευταία θέση του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, που συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.09.20, AA), υπογραμμίζοντας ότι η φρεγάτα και οι κορβέτες του τουρκικού ναυτικού στόλου θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν και να συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο στις έρευνες τους στις αδειοδοτημένες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, και ποτέ δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε αδικία ή νταηλίκι στην περιοχή.

    (ΔΨ)

    [05] «Αυτός ο αγώνας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι συνδεδεμένος με το μέλλον μας», αναφέρει ο Τατάρ

    Υπό τον τίτλο «Το μέλλον μας είναι συνδεδεμένο με αυτό τον αγώνα», η Sabah (07.09.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δίνουν πλήρης στήριξη στον αγώνα της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που είναι θερμαινόμενα τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιτίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και όχι εξαιτίας αυτών. «Εμείς σε αυτό τον αγώνα, φυσικά είμαστε μαζί με την Τουρκία και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα μας», ανέφερε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον των Τουρκοκυπρίων είναι συνδεδεμένο με αυτό τον αγώνα.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Τατάρ δήλωσε ότι έχουν ένα οδικό χάρτη και τον ακολουθούν. «Τα Βαρώσια είναι εντός των εδαφών της ΤΔΒΚ. Είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, που είπε όχι σε όλα σχέδια λύσης σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Στην πραγματικότητα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση οφείλει ένα μεγάλο συγγνώμη και μια αποζημίωση στους νόμιμους κατοίκους των Βαρωσίων. Εξαιτίας αυτών δεν υπήρξε μια περιεκτική λύση και ούτε υπήρξε συμφωνία στο πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο: αφού στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η αντίληψη για ομοσπονδιακή διοίκηση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, τότε είμαστε στη θέση να παράγουμε λύσεις με μονομερή βήματα σε κάποια θέματα. Ένα από αυτά είναι και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε περισσότερο την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ως πόλη φάντασμα, στα ποντίκια. Με τα Βαρώσια θα κερδίσει η χώρα μας, η ανθρωπότητα...» ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Αξιολογώντας την στάση της Βρετανίας ως εγγυήτριας χώρας, ο Τατάρ δήλωσε ότι η Βρετανία σίγουρα έχει λόγο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. «Έχουμε προσδοκίες από την Βρετανία, ως μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες να παραιτηθεί από τα λάθη που συνεχίζονται από το 1963 και να παραχωρήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Βρετανία είναι μια από τις χώρες, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστές γλώσσες και θρησκείες. Αν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο, πρέπει να ενεργήσουν βασισμένοι στις πραγματικότητες. Η Βρετανία είναι από τις κατ' εξοχή χώρες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την λύση θέτοντας επί τάπητος αυτές τις πραγματικότητες», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Κληθείς να σχολιάσει την διένεξη που προκαλείται συχνά ανάμεσα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την Τουρκία και ποιοι είναι οι λόγοι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι για αυτούς είναι πολύ σημαντική η σχέση αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία, ενώ ο Ακιντζί έχει διακόψει όλους τους δεσμούς του με τους Τούρκους αξιωματούχους. Η αρχή της διένεξης ήταν όταν ο Ακιντζί χαρακτήρισε την «ειρηνική επιχείρηση πηγή» της Τουρκίας ως μια επιχείρηση που δεν αναβλύζει νερό αλλά αίμα, ανέφερε ο Τατάρ.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,578 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 53 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (06.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,578 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 96,842 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 53 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,013.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 279,806 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,673. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 251,105.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,779,539 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,102 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,6%.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας Κοτζά επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα κρούσματα ιδιαίτερα στις περιοχές Βαν, Ερζιντζάν, Τσανγκιρί και Καϊσερί, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι στην Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Κόνια, Ερζουρούμ και Γιόζγκατ.

    (ΔΨ)

    [07] Η σύζυγος του φυλακισμένου Ντεμιρτάς κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ να ακούσει και τις δικές τους θέσεις

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.09.20), η Μπασάκ Ντεμιρτάς -σύζυγος του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμιρτάς - πρώην συμπρόεδρού του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατία των Λαών (HDP), ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία» και βρίσκεται στην φυλακή από τις 4 Νοεμβρίου 2016, κάλεσε τον Ρόμπερτ Σπάνο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Ντιγιάρμπακιρ να του εξηγήσει τις δίκες των κούρδων πολιτικών του κόμματος HDP και προπάντων του Ντεμιρτάς.

    Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ, που κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο και αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν καν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υπογραμμίζοντας: «Είμαι σίγουρη ότι είχατε την ευκαιρία να μάθετε και με το παραπάνω τις θέσεις της κυβέρνησης κατά την επίσκεψη σας. Αν μας παραχωρούσατε μόνο μια ώρα, θα ήταν αρκετή για να ακούσετε και την δική μας θέση».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 7 September 2020 - 12:25:20 UTC