Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 147/2020 13.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Μεσόγειο – Το Βαρώσι δεν είναι πλέον κομμάτι της συνολικής λύσης
  • [02] Απειλεί την ειρήνη η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Τάτσοϊ
  • [03] Μετά τις «εκλογές» ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καταβάλει προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, λέει ο Ακιντζί
  • [04] Ούτε ομοσπονδία ούτε αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» υπόσχεται, λέει ο Ντενκτάς
  • [05] Πολύ σημαντικές για το μέλλον της «χώρας» οι «εκλογές», λέει ο Σενίν
  • [06] UBP, DP και YDP δεν αποδέχονται την παραίτηση Όζγκιουργκιουν
  • [07] Υπόσχεση από τον Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων ότι θα προστατευθούν οι τουρκοκυπριακές περιουσίες έλαβε το ΕΒΚΑΦ
  • [08] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Κρούσματα Covid-19 και στον κατοχικό στρατό
  • [10] Χωρίς τεστ στα κατεχόμενα βουλευτής του ΑΚΡ – Προνομιακή μεταχείριση και σε συγγενείς του
  • [11] Πέντε «υπηκοότητες» πριν τις «προεκλογικές» απαγορεύσεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επικοινωνία με την Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει απόψε ο Ερντογάν
  • [02] Μέσω του διαλόγου επιθυμεί η Τουρκία να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [03] Αντίδραση από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Άλμπαϊρακ: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι για την Τουρκία ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας»
  • [05] Ο Μπαχτσελί προειδοποιεί την Ελλάδα για την ένταση στην Μεσόγειο
  • [06] Νέο κίνημα εξάγγειλε ο Μουχαρέμ Ιντζέ
  • [07] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετέβη με αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν
  • [08] Σεισμικές έρευνες και στην Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιεί η Τουρκία
  • [09] Η Άγκυρα επικρίνει την Ελλάδα για το κλείσιμο των σχολείων για τις μειονότητες στη Δυτική Θράκη
  • [10] «Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις», δήλωσε η Τούρκος Υπουργός Εμπορίου
  • [11] Κόμμα Μεγάλης Ενότητα: «Να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για τη Γαλάζια Πατρίδα»
  • [12] Το 50,6% των Τούρκων εγκρίνει την διακυβέρνηση Ερντογάν
  • [13] Στα 1,212 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 18 οι νεκροί από τον COVID-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Μεσόγειο – Το Βαρώσι δεν είναι πλέον κομμάτι της συνολικής λύσης

    Η Hakikat (13.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί προϋπόθεση η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια, όπως τα χαρακτήρισε, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει μέχρι τέλους τα βήματα της Τουρκίας στην περιοχή.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και εκείνοι που τις στηρίζουν εμποδίζουν την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας και ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας, η οποία μετά από παράκληση της Γερμανίας και της ΕΕ σταμάτησε για ορισμένο χρονικό διάστημα τις εργασίες του πλοίου Ορούτς Ρέις στην περιοχή.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι με την «πειρατική», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020, η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη και πρόσθεσε ότι σκοπός της εν λόγω συμφωνίας είναι να καταστήσει ανενεργή την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Φυσικά η Τουρκία δεν μπορούσε να το επιτρέψει αυτό και δεν το επέτρεψε. Από τις 10 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις άρχισε εκ νέου τις σεισμικές του έρευνες που ήταν προγραμματισμένες προηγουμένως», ανέφερε και ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η Ελλάδα δεν έχει καμία νομική βάση να ενίσταται στις δραστηριότητες της Τουρκίας. [...] Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια που στήνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως κυβέρνηση της ΤΔΒΚ στηρίζουμε μέχρι τέλους τα βήματα που κάνει η Τουρκία. [...] Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν λάθος, πρέπει να συμπεριφερθούν αντικειμενικά για να εξευρεθεί μια λύση στην βάση της δικαιοσύνης στην περιοχή».

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (13.08.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε δηλώσεις στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία αναζητούν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα αφήσουν κανέναν να τους τα πάρει. «Φιλοσοφία μας είναι να ενεργούμε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε και ισχυρίστηκε ότι αν δεν διεξήγαγαν αυτό τον αγώνα μαζί με την Τουρκία, δεν θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη οι διεκδικήσεις τους στην Κύπρο και θα μπορούσε να τερματιζόταν η τουρκοκυπριακή παρουσία στο νησί.

    «Ως ΤΔΒΚ έχουμε και εμείς λόγο στην Γαλάζια Πατρίδα και συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας», ισχυρίστηκε εκφράζοντας την άποψη ότι άλλαξε τα όσα είχαν αποστηθιστεί και τον χάρτη η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυνατότητες, δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον διάδρομο που σχηματίστηκε.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορούν να την αποδεχτούν και την χαρακτήρισε «ίντριγκα» και «επίθεση κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ με εμπλοκή της ΕΕ».

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η «κυβέρνηση» έκανε βήμα για άνοιγμα της πόλης η οποία παραμένει κλειστή για 46 χρόνια και έχει μετατραπεί σε φάντασμα. Υποστήριξε ότι δεν θέλουν να έρθουν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο κατά το άνοιγμα της πόλης και ισχυρίστηκε:

    «Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το Βαρώσι υπό τον όρο να επιστραφούν οι περιουσίες που βρίσκονται εκεί στου παλιούς του κατοίκους. Αυτό δεν θα έρθει σε αντίθεση με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Εκείνοι που δεν μπορούσαν να πάνε στην περιουσία τους εδώ και 46 χρόνια θα μπορέσουν να πάνε. Από το άνοιγμα του Βαρωσιού θα νιώσουν ικανοποίηση οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί. Αν θέλουν μπορούν να έρθουν υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ στις περιουσίες τους που βρίσκονται εκεί, να τις χρησιμοποιήσουν ή να τις πωλήσουν. Πιστεύω ότι αφότου κάνουμε αυτό το βήμα, εκείνη η περιοχή θα ανοίξει σιγά – σιγά, σταδιακά και θα διαμορφωθεί η οικονομική ζωή εκεί».

    Σημειώνοντας ότι κατά την τελευταία περίοδο αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών πολλοί Ελληνοκύπριοι και πολίτες άλλων χωρών που έχουν περιουσία στο Βαρώσι, ο Τατάρ είπε ότι προσπαθούν να έχουν επαφές στο θέμα του χρονοδιαγράμματος του ανοίγματος του Βαρωσιού.

    «Στο εξής δεν έχει νόημα η περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του ανοίγματος του Βαρωσιού», υποστήριξε επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να δώσει την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει αυτό, αφού υπάρχουν τεχνικές και νομικές πτυχές στο ζήτημα. Σημείωσε ότι διαβουλεύονται για το θέμα με την Τουρκία, η οποία έχει την ίδια άποψη μαζί τους.

    Χαρακτηρίζοντας το Βαρώσι «εθνικό ζήτημα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να μετατραπεί σε «προεκλογικό υλικό» και ισχυρίστηκε:

    «Έχει καλυφθεί πολύ μεγάλη απόσταση κατά τον τελευταίο χρόνο στο θέμα του Βαρωσιού. Προηγουμένως υπήρχε η προσδοκία ότι 'μπορούσε να επιστραφεί αν ληφθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις συνομιλίες'. Εμείς αλλάξαμε αυτή την αποστήθιση. Μπορεί να υπάρχουν κτίρια που ανήκουν σε ξένους εκεί, όμως τα εδάφη στο Βαρώσι ανήκουν σε ιδρύματα που απέμειναν από τους Οθωμανούς. Όλα αυτά έχουν αποδειχθεί με έγγραφα».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι το Βαρώσι δεν θα μπορεί πλέον να είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού και ισχυρίστηκε όλοι γνωρίζουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βρίσκονται κοντά στο να συνάψουν συνολική λύση.

    Αναφερόμενος στο μέγεθος του Βαρωσιού και στην ύπαρξη πολλών ξενοδοχείων και κατοικιών εκεί, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι δεν μπορεί να ανοίξει όλη η πόλη ταυτοχρόνως, αλλά το άνοιγμα υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ» για διεξαγωγή τουριστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνει σταδιακά και θα ωφελήσει τόσο τους παλιούς κατοίκους της πόλης όσο και τους κατοίκους της «ΤΔΒΚ». «Αυτό θα είναι ένα γεγονός που δεν θα ενοχλήσει κανέναν από την άποψη του διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία μιας συμφωνίας στην βάση αυτού που ο ίδιος χαρακτήρισε «κυρίαρχη ισότητα» για «συνέχιση της ειρήνης και της ηρεμίας». «Αναπτύσσουμε μιαν πολιτική προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ ως κράτος, χωρίς παραχωρήσεις από τις αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην πανδημία του Covid-19, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή βρίσκεται υπό έλεγχο στα κατεχόμενα και ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, η Τουρκία αποφάσισε την ανέγερση ενός νοσοκομείου για την πανδημία δυναμικότητας 100 κλινών στα κατεχόμενα. «Πρώτα ο Θεός προγραμματίζεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νοσοκομείου της πανδημίας μέσα στην ερχόμενη βδομάδα», είπε και ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απειλεί την ειρήνη η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Τάτσοϊ

    Η Gunes (13.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Χασάν Τάτσοϊ επέκρινε την παρουσία δύο γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών και ενός μεταγωγικού C-130 στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

    «Αυτή είναι μια απαράδεχτη κατάσταση», υποστήριξε ο Τάτσοϊ και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το βήμα της Γαλλίας αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί».

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να μαζέψει το μυαλό της στο κεφάλι της και να αποφεύγει βήματα που θα διασαλεύσουν την ηρεμία», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μετά τις «εκλογές» ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καταβάλει προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, λέει ο Ακιντζί

    Η Haberator (13.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είναι γνωστό πως σε εξάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες θα καταβάλει προσπάθεια προς την κατεύθυνση σύγκλησης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μετά τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την τριμερή συνάντηση κορυφής που διεξήχθη στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό δεσμεύτηκε να κάνει με την έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπενθύμισε ο Ακιντζί κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Μόρφου χθες.

    Αναφερόμενος στην «εκλογική διαδικασία», ο Ακιντζί είπε ότι λαμβάνει μέρος σε «εκλογές» για πολλά χρόνια και ότι αυτή την φορά το κλίμα είναι διαφορετικό. «Βλέπω μιαν μεγάλη συσπείρωση γύρω από τον πρόεδρο της δημοκρατίας ανάμεσα στον λαό μας», υποστήριξε προσθέτοντας ότι αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως το νιώθει πιο έντονα όταν βρίσκεται ανάμεσα στον «λαό». Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε διάφορα πόστα στην «υπηρεσία του λαού» από το 1975, ο Ακιντζί πρόσθεσε και το εξής:

    «Τώρα βγήκαν κάποιοι και επιθυμούν έντονα να σας εξηγήσουν για μένα. Ξεχνούν ότι αυτός ο λαός γνωρίζει τον Ακιντζί εδώ και 45 χρόνια, τον ξέρει, τον εμπιστεύεται και γι' αυτό τον λόγο τον στηρίζει. Όσοι δεν θέλουν να το ξέρουν και να το καταλάβουν αυτό, θα το καταλάβουν μετά από δύο μήνες. Ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός λαός ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει. Να μην αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό. Ο τουρκοκυπριακός λαός, θα λάβει μόνος του την απόφασή του».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ούτε ομοσπονδία ούτε αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» υπόσχεται, λέει ο Ντενκτάς

    Η Manset (13.08.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι έθεσε υποψηφιότητα για να διορθώσει την «ακαταστασία» που υπάρχει στα ανώτατα δώματα του «κράτους» με τον καβγά εξουσίας ανάμεσα στους «θεσμούς» και τον ανταγωνισμό τους στον ρόλο που θα διαδραματίσουν.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), ο Ντενκτάς ανέφερε ότι πρώτη φορά υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι σε «εκλογές» και πρόσθεσε ότι αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην «χώρα», το γεγονός ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» καβγαδίζει με την «κυβέρνηση» και την έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στην «κυβέρνηση» από την μια και την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις πολιτών από την άλλη, οι οποίες παρείχαν κάθε είδους διευκόλυνση στην «κυβέρνηση» κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Σημειώνοντας ότι δεν ξεκίνησε την εκστρατεία του ισχυριζόμενος ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα πετύχει μιαν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή θα καταφέρει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει πουθενά το Κυπριακό, που είναι διεθνές πρόβλημα, μόνο με την βούληση των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από την «κυβέρνηση», ο Ντενκτάς είπε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους «πολίτες», πράγμα που δεν συμβαίνει με τις αποφάσεις και τα βήματα που κάνει η «κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πολύ σημαντικές για το μέλλον της «χώρας» οι «εκλογές», λέει ο Σενίν

    Η Haberator (13.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν δήλωσε ότι περνούν μιαν κρίσιμη καμπή για την κοινότητα και ότι απέκτησε μεγάλη σημασία το τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μιαν νεκρή περίοδο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σε γραπτή δήλωση του κόμματός του, αναφέρεται ότι ο Σενίν εξέφρασε την άποψη ότι αυτές τις εξελίξεις πρέπει να αξιολογήσουν οι «πολίτες» όταν πάνε στην κάλπη για στις 11 Οκτωβρίου.

    «Αυτές δεν είναι κομματικές εκλογές, είναι διαφορετικές. Πρέπει να εκλεγεί ένα άτομο που να ενώνει και όχι να προκαλεί ένταση, [...] και να καταλαβαίνει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας μας οι εκλογές του Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, ο Σενίν είπε ότι το κόμμα του επιμένει σε αυτό και έφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Κερύνειας, όπου επετράπη η ανέγερση κτιρίων δέκα ορόφων, με αποτέλεσμα «ούτε οι υποδομές ούτε η θάλασσα να το αντέξει αυτό». Ανέφερε και τα εξής:

    «Αυτός είναι ο λόγος που λέμε 'να μην γίνει το Τρίκωμο Κερύνεια'. Το κόμμα μας επιμένει στο θέμα του πολεοδομικού σχεδίου. Οι άνθρωποι αγαπούν την ησυχία, την παρθένα φύση. Γι' αυτό προτιμούν το Τρίκωμο, την Καρπασία. Το πολεοδομικό σχέδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην έρθουν σε αυτή την κατάσταση εκείνες οι περιοχές μετά από 15 χρόνια. Αυτός είναι ο δρόμος να προστατεύσουμε την σημερινή τους κατάσταση και μετά από 50 χρόνια. Γι' αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

    Απαντώντας στις επικρίσεις για τις προσλήψεις που έγιναν στο «δημόσιο» παραμονές «εκλογών», ο Γενίν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι προσλήφθηκε η θυγατέρα της θείας της λεγόμενης υπουργού εσωτερικών Αϊσγκιούλ Μπαϊμπάρς και πρόσθεσε ότι δεν υπέβαλε παρόμοιο αίτημα κανένας αξιωματούχος του ΗΡ ή το ίδιο το κόμμα. Υπενθυμίζοντας την περίοδο της «κυβέρνησης» του τετραμερούς συνασπισμού στην οποία πάλι συμμετείχε το ΗΡ, ο Σενίν είπε ότι δεν ξέχασαν εκείνους που είχαν προσληφθεί τότε στο «κρατικό λαχείο», στο «ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» Λεύκας και στο «υπουργείο εργασίας». «Αν ανοίξουμε τις σελίδες της ιστορίας δεν ξεχάσαμε ότι προσλήφθηκαν 6,200 άτομα σε κρατικά γραφεία και οργανισμούς κατά την περίοδο CTP-DP / CTP-ORP μεταξύ του 2004 και του 2009», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] UBP, DP και YDP δεν αποδέχονται την παραίτηση Όζγκιουργκιουν

    Κάτω από τον τίτλο «Συνέχεια με 26 ψήφους», η Diyalog (13.08.20) γράφει ότι απορρίφθηκε προτού τεθεί σε ψηφοφορία στην «βουλή» η παραίτηση του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος δεν συμμετέχει στις εργασίες της «βουλής» εδώ και έναν χρόνο και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη με την σύζυγό του μετά την άρση της «βουλευτικής» ασυλίας του. Σε δήλωση που εξέδωσε χθες για το θέμα ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του UBP, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της συνέχισης της «βουλευτικής ιδιότητας» του Όζγκιουργκιούν και όχι του τερματισμού της. Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι το UBP θα ψηφίσει κατά της παραίτησης Όζγκιουργκιουν όταν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της «βουλής».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου δήλωσαν στην εφημερίδα ότι και τα δικά τους κόμματα θα δώσουν αρνητική ψήφο στο θέμα της παραίτησης Όζγκιουργκιουν.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα UBP, DP και YDP διαθέτουν 26 ψήφους στην «βουλή», η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι βέβαιο πως θα απορριφθεί η παραίτηση Όζγκιουργκιουν.

    Ο Αρικλί ανέφερε στην εφημερίδα ότι το κόμμα του θα απορρίψει την παραίτηση, επειδή είχε ταχθεί εναντίον και της άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» του Όζγκιουργκιούν, ο οποίος δεν έρχεται στο νησί λόγω του ότι φοβάται ότι θα συλληφθεί. «Θεωρούμε ότι έχει δίκαιο», πρόσθεσε.

    Στις δικές του δηλώσεις ο Ατάογλου ανέφερε ότι η άποψή του είναι ότι ο «λαός» εξέλεξε τον Όζγκιουργκιούν και ο «λαός» είναι αυτός που θα τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Detay (13.08.20) γράφει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές φαίνεται δύσκολη η αποδοχή της παραίτησης Όζγκιουργκιουν κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη «βουλή» μετά τις «προεδρικές εκλογές». «Λέγεται ότι μετά την ψηφοφορία μπορεί να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, η K?br?s (13.08.20) γράφει ότι σε διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε χθες λόγω παρερμηνειών που, όπως είπε, υπήρξαν με την υποβολή της παραίτησής του από «βουλευτής», ο Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι είναι δυσαρεστημένος με κάποιους συνάδελφους «βουλευτές» του UBP που ψήφισαν υπέρ της άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» του, αλλά δεν είναι δυσαρεστημένος με το κόμμα. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζγκιουργκιούν διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθεια «για να αποτύχει» το UBP.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Υπόσχεση από τον Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων ότι θα προστατευθούν οι τουρκοκυπριακές περιουσίες έλαβε το ΕΒΚΑΦ

    Η Vatan (13.08.20) γράφει ότι ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ δήλωσε ότι με γραπτή επίσημη επιστολή που του απέστειλε ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, Υποστράτηγος Robert John Thomson τον διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθούν οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή των βάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΒΚΑΦ. Η επιστολή ήταν αποτέλεσμα ενεργειών του ΕΒΚΑΦ μετά από την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα. Το ΕΒΚΑΦ είχε εκφράσει την ένστασή του στην ανάπτυξη των περιουσιών του στην περιοχή κατά τρόπο που θα έπληττε τα συμφέροντά του.

    Σημειώνοντας ότι ο Υποστράτηγος Robert John Thomson τον διαβεβαίωσε ότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται εντός των βάσεων θα χρησιμοποιούνται μόνο από Τουρκοκύπριους, ο Μπεντέρ ευχαρίστησε τον Βρετανό Υποστράτηγο προσθέτοντας ότι «τώρα αρχίζουμε εργασίες για το πώς θα μετατρέψουμε σε επένδυση τις περιουσίες μας χιλιάδων στρεμμάτων και θα αποφέρουμε εισόδημα στο ΕΒΚΑΦ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (13.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,778 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν δύο νέα κρούσματα. Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το άλλο ατμοπλοϊκώς. Χθες έλαβε εξιτήριο ένας ασθενής με κορωνοϊό, ανεβάζοντας στους 138 τον αριθμό των ασθενών που πήραν εξιτήριο.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Κρούσματα Covid-19 και στον κατοχικό στρατό

    Η Yeni Duzen (13.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί επιβεβαίωσε με δηλώσεις στην εφημερίδα το γεγονός ότι ένας αξιωματικός του τουρκικού κατοχικού στρατού και η σύζυγός του βγήκαν θετικοί στον Covid-19. Ο αξιωματικός και η σύζυγός του ήρθαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα στις 6 Αυγούστου 2020 και λέγεται ότι παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Υποβλήθηκαν σε τεστ PCR στις 10 Αυγούστου, τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά και το ζεύγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο αξιωματικός υπηρετεί στο 39ο σύνταγμα ανάμεσα στα χωριά Σκυλλούρα και Άγιος Βασίλειος. Μετά την πληροφορία ότι ο αξιωματικός και οι σύζυγός του βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό, προκλήθηκε πανικός στην μονάδα του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας στρατιώτης από την εν λόγω μονάδα ένιωσε ενοχλήσεις και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Κατόπιν τούτου σταμάτησε η διακίνηση από και προς την μονάδα, τοποθετήθηκαν κορδέλες στις εισόδους της και λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες εκτός της μονάδας. Χθες υπήρχαν εντός της μονάδας ομάδες του λεγόμενου υπουργείου υγείας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Χωρίς τεστ στα κατεχόμενα βουλευτής του ΑΚΡ – Προνομιακή μεταχείριση και σε συγγενείς του

    Η Yeni Duzen (13.08.20) γράφει ότι σε άλλη μια προνομιακή μεταχείριση Τούρκου αξιωματούχου προέβη η «κυβέρνηση» UBP-HP μετά το «σκάνδαλο με το ιδιωτικό τζετ», όπως αποκαλείται η είσοδος Τούρκων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα κατά την περίοδο της πανδημίας χωρίς να υποβληθούν σε τεστ PCR. Αυτή την φορά με γραπτή οδηγία δόθηκε άδεια να εισέλθει στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR ομάδα τεσσάρων ατόμων αποτελούμενη από τον βουλευτή του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μετίν Κιουλνιούνκ και τρεις συγγενείς του.

    Η άδεια να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς τεστ που να είχε γίνει από 3 έως και 5 μέρες προηγουμένως δόθηκε από το «υπουργείο υγείας» και φέρει την υπογραφή του λεγόμενου υφυπουργού υγείας, Αλί Τσαϊγκιούρ. Το έγγραφο του «υπουργείου υγείας» φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 2020 και τα εν λόγω άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα στις 01.05 το πρωί της 6ης Αυγούστου. Όπως αναφέρθηκε, για το εν λόγω έγγραφο και την άδεια ενημερώθηκαν τα «υπουργεία» συγκοινωνιών και έργων, εξωτερικών και εσωτερικών, καθώς και η «αστυνομία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέχρι χθες η τετραμελής ομάδα δεν είχε αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία «επίσημη» πηγή.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Πέντε «υπηκοότητες» πριν τις «προεκλογικές» απαγορεύσεις

    Η Yeni Duzen (13.08.20) γράφει ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», η «υπηκοότητα» του καθεστώτος παραχωρήθηκε σε άλλα πέντε άτομα, μία ημέρα πριν την έναρξη των «προεκλογικών» απαγορεύσεων. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2020 και αφορά τρία άτομα από την Τουρκία, ένα από την Ιαπωνία και ένα από την Ρωσία. Πρόκειται για τους Αλπερέν Κουρσιάτ Όζντιντς, Μπατουχάν Ουνάλ, Μερτ Ατούκ, Μασάκι Χόντα και Μάρατ Κχαϊρουντίνοφ.

    Ο Αλπερέν Κουρσιάτ Όζντιντς γεννήθηκε το 2001 στην Ισλαχιγιέ της Τουρκίας και διαμένει στα κατεχόμενα από το 2001, ο Μπατουχάν Ουνάλ γεννήθηκε στην Αττάλεια το 1996 και ζει στα κατεχόμενα από το 1999 και ο Μερτ Ατούκ γεννήθηκε στο Κονάκ το 1990 και ήρθε στα κατεχόμενα το 2011.

    Ο Ιάπωνας Δρ. Μασάκι Χόντα διαθέτει επενδύσεις εκατομμυρίων λιρών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και έχει σχέδια με σκοπό την επένδυση στην ίδια περιοχή.

    Ο Ρώσος Μάρατ Κχαϊρουντίνοφ «πολιτογραφήθηκε» αφού λήφθηκε υπόψη η προσφορά του στην εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή ζωή της «χώρας», καθώς και οι επαφές που μπορεί να έχει με σκοπό την προώθηση της ανώτατης εκπαίδευσης στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επικοινωνία με την Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει απόψε ο Ερντογάν

    Η Sozcu (13.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει αργότερα σήμερα επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    Σε ομιλία του σήμερα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος του για την 19η επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Ερντογάν υποστήριξε πως στόχος της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να περιορίσουν την παρουσία της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας.

    «Αυτός που αυξάνει την ένταση δεν είναι η Τουρκία αλλά η ελληνική νοοτροπία», είπε και πρόσθεσε ότι απόψε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέρκελ και τον Μισέλ για συζήτηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και των διμερών σχέσεων.

    «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνουν λάθος βήματα. [...] Επαναλαμβάνω ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός. Αλλά δεν αφήνουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας», είπε.

    Αναφερόμενος στο Ορούτς Ρέις, υποστήριξε ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί», είπε και πρόσθεσε ότι οι έρευνες που διεξάγει το πλοίο γίνονται σε περιοχές που έχει παραχωρηθεί άδεια το 2012. «Αυτά δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα. Η στάση τους είναι κακόβουλη», είπε.

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ότι θέτει εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που κάνει το ΑΚΡ για μεταρρυθμίσεις, με τον ίδιο τρόπο που έθετε εμπόδια και στον Έρμπακαν και στον Οζάλ και είπε πως έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές, παρά τις προσπάθειες του CHP.

    (ΚΣ)

    [02] Μέσω του διαλόγου επιθυμεί η Τουρκία να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη HDN (12.08.20) ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε χθεσινές του δηλώσεις στο Reuters, υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου. «Παρά τα όσα συμβαίνουν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των συνομιλιών, τασσόμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών οδών που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Ακάρ πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα, σχέσεις και συμφέροντά της στα χωρικά της ύδατα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι θάλασσες μας είναι η Γαλάζια μας Πατρίδα. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [03] Αντίδραση από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Milliyet (12.08.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM) Μουσταφά Σεντόπ, σχολιάζοντας χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από το ποιον παίρνει στήριξη η Ελλάδα, η οποία συμπεριφέρεται λανθασμένα και άδικα, όπως είπε, εναντίον της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

    Ο Σεντόπ υποστήριξε στη συνέχεια ότι στη διεθνή κοινότητα, προσφέρεται στήριξη σε δύο γνωστά κράτη που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο είναι το Ισραήλ και το δεύτερο η Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε εγκληματικό κράτος.

    Στη συνέχεια ο Σεντόπ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας.

    (ΑΚ)

    [04] Άλμπαϊρακ: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι για την Τουρκία ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Μπεράκ Άλμπαϊρακ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN TURK, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, ο Άλμπαυρακ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει μια πολύ δυνατή υποδομή και είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, ότι η Τουρκία μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για να μπορέσει η οικονομία της χώρας να είναι εθνικά ανεξάρτητη, ο Άλμπαϊρακ υποστήριξε ότι πριν από δύο χρόνια επηρεάζονταν πολύ περισσότερο από το σύστημα του ξένου συναλλάγματος, αλλά με τις τροποποιήσεις και αλλαγές που έγιναν, η Τουρκικής Λίρας επηρεάζεται πολύ λιγότερο από το ξένο συνάλλαγμα αυτή τη στιγμή.

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο δυνατή σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στην τεράστια οικονομική κρίση που βιώνουν οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο υποστηρίζοντας ότι ήταν αναπόφευκτο να επηρεαστεί και η οικονομία της χώρας.

    Εξηγώντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για μια ανεξάρτητη εθνική οικονομία, ο Άλμπαϊρακ εξήγησε ότι έθεσαν σε εφαρμογή το μοντέλο για εθνική ανεξαρτησία στον τομέα της οικονομίας και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αφήσει στο παρελθόν τα προηγούμενα μοντέλα που ακολουθούσε, δηλαδή ψηλά επιτόκια και χαμηλό συνάλλαγμα. «Αυτό το μοντέλο της οικονομίας δεν μπορεί πλέον να είναι βιώσιμο», είπε.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Άλμπαϊρακ υποστήριξε ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσόγειου είναι ζήτημα κυριαρχίας για την Τουρκία αλλά και θέμα εθνικής ανεξαρτησίας.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Μπαχτσελί προειδοποιεί την Ελλάδα για την ένταση στην Μεσόγειο

    Η Yenisafak (13.08.20 ) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις επεσήμαινε το γεγονός ότι η μεγάλης έντασης έκρηξη στην Βηρυτό έγινε σε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι δεν είναι αστείο να είναι κάποιος εχθρός της Τουρκίας και ότι περιμένει ο βυθός αυτούς που προβαίνουν σε ενέργειες ενάντια στην Τουρκία.

    «Η Ελλάδα έχει εχθρική στάση. Αλλά όλοι ξέρουν τι κάνει ο τουρκικός λαός στους εχθρούς του. Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται. [...] Όσοι προβαίνουν σε προβοκάτσια στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός. Το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα, είναι οι κοιλιές των ψαριών και ο βυθός. Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από την Μεσόγειο και να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία», είπε.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην έκρηξη στην Βηρυτό, είπε ότι κάθε πρόβλημα στον Λίβανο μπορεί να επηρεάσει τις γειτονικές χώρες, την Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία. Υποστήριξε επίσης πως κάποιοι κύκλοι που θέλουν να θέσουν εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Λιβύη θέλουν επίσης να σπάσουν τους δεσμούς που έχει η Άγκυρα με την Βηρυτό, αλλά όπως είπε η άμεση επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων στον Λίβανο μετά την έκρηξη, εμπόδισε αυτή την εξέλιξη.

    Τέλος, ο Μπαχτσελί είπε πως οι επόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν το 2023 όπως είναι προγραμματισμένο και δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές είναι προβληματικές, είναι ύπουλες και στοχεύουν σε έναν συγκεκριμένο στόχο». Ανέφερε ακόμα ότι «τα θεμέλια του μέλλοντος τέθηκαν με την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και είναι μάταιες οι συζητήσεις για τροποποίηση του».

    (ΚΣ)

    [06] Νέο κίνημα εξάγγειλε ο Μουχαρέμ Ιντζέ

    H Sozcu (13.08.20) γράφει ότι το μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακοίνωσε σήμερα την εξαγγελία νέου πολιτικού κινήματος στην Τουρκία με το όνομα «Κίνημα της Χώρας σε Χίλιες Ημέρες» (Bir Gunde Memleket Hareketi).

    Ο Ιντζέ, που μιλούσε σε συνέντευξη τύπου, επέκρινε τόσο την κυβέρνηση του ΑΚΡ όσο και το CHP, για την κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία και τόνισε πως το κίνημα που ιδρύει προσφέρει μια νέα επιλογή για την Τουρκία.

    «Έχουμε έναν Πρόεδρο που συνδέει την οικονομική επιτυχία με την πώληση ψυγείων. Ωστόσο είναι σημαντικό και αυτό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ψυγείου», ανέφερε ο Ιντζέ. Είπε επίσης πως έχουν ευθύνη οι ηγέτες των κομμάτων για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και πως το CHP έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ότι στο 37ο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος, (όπου ο Κιλιντσντάρογλου εξελέγη για 9η φορά ηγέτης του CHP) λειτούργησε αντιδημοκρατικά και δεν άκουσε τις απόψεις των άλλων συνέδρων. Υποστήριξε επίσης ότι ο Κιλιντσντάρογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να μην περάσει ο Ιντζέ στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

    Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Τουρκίας δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε με την εξουσία ενός ατόμου που βρίσκεται στην εξουσία (φωτογραφίζοντας τον Ταγίπ Ερνντογάν) ούτε με την εξουσία ενός ανθρώπου που βρίσκεται επικεφαλής της αντιπολίτευσης (φωτογραφίζοντας τον Κιλιντσντάρογλου).

    «Ακόμα κι αν φύγω από το CHP, θα φύγω για να σώσω το Κόμμα. Προσφέρουμε μια νέα επιλογή για την Τουρκία. Το κίνημα που ξεκίνησα σήμερα ονομάζεται Κίνημα της Χώρας σε Χίλιες Ημέρες», είπε ο Ιντζέ, που πρόσθεσε πως το κίνημα θα πάρει τη δύναμη, την κατεύθυνση και τη χρηματοδότησή του από το έθνος.

    Ανέφερε επίσης πως η δραστηριοποίηση του Κινήματος θα αρχίσει στην Σεβαστούπολη στις 4 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [07] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετέβη με αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν

    Η Yenisafak (13.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιούλερ και άλλους υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς αξιωματούχους μετέβηκε για επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

    Ο Ακάρ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεβ και θα παρακολουθήσει μέρος της κοινής στρατιωτικής άσκησης που διεξάγεται αυτές τις μέρες από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [08] Σεισμικές έρευνες και στην Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιεί η Τουρκία

    Η Yenisafak (13.08.20) γράφει ότι το πλοίο σεισμικών ερευνών Κοτζά Πιρί Ρέις θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου 12ης Σεπτεμβρίου (DEU).

    Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Τουρκίας με στόχο την ανίχνευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

    (ΚΣ)

    [09] Η Άγκυρα επικρίνει την Ελλάδα για το κλείσιμο των σχολείων για τις μειονότητες στη Δυτική Θράκη

    Σύμφωνα με τη HDN (12.08.20), ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, επέκρινε την Ελλάδα για το συστηματικό κλείσιμο σχολείων της τουρκικής, όπως την χαρακτήρισε, μειονότητας στη Δυτική Θράκη υποστηρίζοντας ότι με αυτές τις ενέργειες παρεμποδίζει τη μειονότητα από το να ακολουθεί την εκπαίδευση της επιλογής της.

    «Η πρακτική της Αθήνας για 'προσωρινή αναστολή' των σχολείων της μειονότητας στη Δυτική Θράκη-μια περιοχή που διαμένουν περίπου 150,000 Μουσουλμάνοι της Τουρκικής μειονότητας τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ένα κομμάτι της πολιτικής της Ελλάδας για αφομοίωση και καταπίεσή τους», υποστηρίζει ο Ακσόϊ στην ανακοίνωση.

    «Αυτές οι πολιτικές καταπίεσης εφαρμόζονται για δεκαετίες εναντίον της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», υποστηρίζει η ανακοίνωση, κατηγορώντας την ΕΕ ότι παρακολουθεί απαθής την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

    Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ο Ακσόϊ κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει αυτή την πολιτική και να επαναλειτουργήσει τα σχολεία.

    «Οι ενέργειες μας μαζί με τις Ελληνικές αρχές για επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα συνεχιστούν στη βάση της επαναπροσέγγισης που προβλέπεται στη συνθήκη της Λωζάννης», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [10] «Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις», δήλωσε η Τούρκος Υπουργός Εμπορίου

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NTV (13.08.20), η Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτσιάν ανακοίνωσε σήμερα στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Υπουργό Προγραμματισμού της Κυβέρνησης Εθνικής Αποδοχής της Λιβύης, την υπογραφή ενός πολύ σημαντικού εγγράφου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    «Θέσαμε σήμερα τις υπογραφές επί ενός πολύ σημαντικού εγγράφου για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης», δήλωσε η Πεκτσιάν.

    (ΑΚ)

    [11] Κόμμα Μεγάλης Ενότητα: «Να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για τη Γαλάζια Πατρίδα»

    Η Sabah (13.08.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP) στην Τουρκία Μουσταφά Ντεστιντζί, αξιολογώντας σε διάσκεψη Τύπου διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία, υπογράμμισε τις σημαντικές ενέργειες της Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και υποστήριξε: «Η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει βήματα πίσω ούτε στη Συρία, ούτε στη Λιβύη αλλά ούτε και στη Γαλάζια Πατρίδα. Αυτό το έθνος έχει αποφασιστικότητα. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία αυτού του κράτους, θα πρέπει να το αντιληφθούν καλά αυτό. Θα πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται μέχρι τέλους».

    (ΑΚ)

    [12] Το 50,6% των Τούρκων εγκρίνει την διακυβέρνηση Ερντογάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.08.20) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL's, το ποσοστό των Τούρκων που εγκρίνουν την διακυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανέρχεται στο 50,6%.

    Η δημοσκόπηση που αποτελεί σφυγμομέτρηση για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία για τον μήνα Ιούλιο, και οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Εγκρίνετε τον τρόπο που ο Ταγίπ Ερντογλαν εκτελεί τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος;»

    Όπως αναφέρεται στην είδηση, ενώ το 50,6% απάντησε θετικά στην ερώτηση, το 43,3% απάντησε αρνητικά και το 6,1% απάντησε ότι δεν έχει άποψη για το θέμα.

    (ΚΣ)

    [13] Στα 1,212 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 18 οι νεκροί από τον COVID-19

    Η Yenisafak (13.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία για την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,212 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19, από σύνολο 67,237 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 18 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 934.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 244,392 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,891. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 227,089.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,454,988 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 632 ασθενείς ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 8.2%.

    Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι χθες διενεργήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εργαστηριακών αναλύσεων από τις 2 Μαρτίου και πρόσθεσε ότι υπάρχει αύξηση 15% στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά. Πρόσθεσε πως η εξάπλωση του ιού είναι ταχεία σε σταθερά περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα εντός της οικογένειας και κάλεσε σε τήρηση των μέτρων προστασίας.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 13 August 2020 - 10:56:26 UTC