Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 135/2020 28.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Ο Τατάρ νικητής των προεδρικών εκλογών», δείχνει η εταιρεία Γκεζιτζί
  • [02] Δύο νέα εισαγόμενα κρούσματα στα κατεχόμενα; Το ένα διέφυγε με πλοίο
  • [03] Απαγορεύθηκε η απεργία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και στα λιμάνια για 60 ημέρες
  • [04] «Οι επιβάτες θα βρίσκονται σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ», δηλώνει ο Τατάρ
  • [05] Άρση του μέτρου για διεξαγωγή του τεστ κάθε 15 ημέρες για όσους μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές
  • [06] Ο Έρχουρμαν δηλώνει την ετοιμότητά του να ηγηθεί σε κάθε τομέα
  • [07] Απέσυρε την καταγγελία ο Ακιντζί σχετικά με το βίντεο που περιείχε απειλές εναντίον του
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλίν: «Η Τουρκία μπορεί να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να απλώσει χέρι στην πατρίδα μας»
  • [03] Κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν
  • [05] Έριξε άγκυρα στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις
  • [06] Άκσενερ: Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτώ την Αγιά Σοφιά
  • [07] Καταδίκη από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη- Αντίδραση και από Μπαχτσελί
  • [08] Ο Αμπάς χαιρέτησε την μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος
  • [09] Στα 919 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 17 οι νεκροί από τον COVID-19- Αυξάνονται οι ασθενείς στην Κωνσταντινούπολη

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Ο Τατάρ νικητής των προεδρικών εκλογών», δείχνει η εταιρεία Γκεζιτζί

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (28.07.20), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί (Gezici) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε μεταξύ 17-19 Ιούλιου, 2020, με την συμμετοχή 4630 ατόμων με την μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων .

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 33,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ερσίν Τατάρ στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», το 29,1% τον Μουσταφά Ακιντζί και το 15,1% τον Τουφάν Έρχουρμαν.

    Στο ερώτημα, «αν υπήρχε δεύτερος γύρος ποιο υποψήφιο θα ψηφίζατε», ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει το 36,7% των ψήφων, ενώ ο Ακιντζί το 31,9%.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παρατηρείται διαφορά στις απαντήσεις των ερωτηθέντων ανάλογα αν «έχουν επιλογή» και αν «δεν έχουν επιλογή».

    Στο ερώτημα «ποιο θα ψηφίζατε στις προεδρικές εκλογές» χωρίς να υπάρχει επιλογή, το 33,5% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Τατάρ, το 29,1% τον Ακιντζί και το 15,1% τον Έρχουρμαν.

    Στο ερώτημα, όμως, που υποδεικνύονταν οι υποψήφιοι ως επιλογή, το 32,2% θα ψήφιζε τον Ακιντζί, το 30,7% τον Τατάρ και το 14,9% τον Έρχουρμαν.

    Στο ερώτημα «εάν στο δεύτερο γύρο ήταν ο Τατάρ με τον Ακιντζί, ποιο θα ψηφίζατε», το 50,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν τον Τατάρ και το 49,2% τον Ακιντζί.

    Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ (28.07.20, brtk), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκετζιτσί παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα στο ερώτημα «ποιο θα ψηφίζατε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές»:

    · Μουσταφά Ακιτνζί: 32,2%

    · Ερσίν Τατάρ: 30,7%

    · Κουντρέτ Όζερσαϊ: 11,1%

    · Ερχάν Αρικλί: 6,2%

    · Σερντάρ Ντεκτάς: 3,1%

    · Τουφάν Έρχουρμαν: 14,9%

    · Σιμπέλ Σιμπέρ: 1,2%

    Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Τατάρ και Ακιντζιή. Τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

    · Ερσίν Τατάρ: 43,4%

    · Μουσταφά Ακιντζί: 42,1%

    · Αναποφάσιστοι: 14,5%

    Κληθείς να ψηφίσουν υποψήφιο ανάλογα με το είδος της λύσης που στηρίζει στο Κυπριακό, το 70,9% θα ψήφιζε τον υποψήφιο που είναι υπέρ λύσης δύο ανεξάρτητων, ξεχωριστών κρατών, ενώ το 29,1% υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης.

    Σχετικά με τις τουρκικές εγγυήσεις, το 83,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν την συνέχιση των ίδιων τουρκικών εγγυήσεων, το 5,9% ζητά την ακύρωση τους και το 5,5% θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι εγγυήτριες δυνάμεις.

    Η Yeni Safak (28.07.20) προβάλλει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπό τον τίτλο «Ο λαός της ΤΔΒΚ: Επιθυμούμε πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία» και γράφει ότι «το 84,9% του λαού της ΤΔΒΚ επιθυμεί πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», ενώ μόνο το 10,5% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν καλές σχέσεις».

    Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το 82,6% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του ανοίγματος. «Τα βήματα που παίρνει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ για τα Βαρώσια εγκρίνονται από τον λαό», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 50,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν επιτυχής και μόνο το 28,8% θεωρεί την εξωτερική του πολιτική καλή.

    (ΔΨ)

    [02] Δύο νέα εισαγόμενα κρούσματα στα κατεχόμενα; Το ένα διέφυγε με πλοίο

    H Vatan (28.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν δύο νέα θετικά κρούσματα της νόσου Covid-19 μετά από την διενέργεια 1,391 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο.

    Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 135 μετά από διενέργεια 65,419 διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι χθες, έλαβαν εξιτήριο 109 ασθενείς, 21 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν.

    Ο Πιλλί δήλωσε ότι τα δύο νέα κρούσματα έφθασαν στα κατεχόμενα μέσω αεροδρομίου, σημειώνοντας ότι το ένα άτομο όταν ενημερώθηκε από τους «λειτουργούς υγείας» ότι το αποτέλεσμα του τεστ ήταν θετικό στην νόσο COVID-19 και ότι έπρεπε να διενεργήσει και δεύτερο PCR τεστ, παραβιάζοντας όλα τα πρωτόκολλα, έφυγε αθόρυβα από το ξενοδοχείο που διέμενε και διέφυγε από τα κατεχόμενα με πλοίο.

    Στη συνέχεια, ο Πιλλί επισήμανε ότι το άτομο, που διέφυγε από τα κατεχόμενα, παραβίασε τους νόμους χωρίς να συμμορφωθεί στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει και διέπραξε έγκλημα. Ο Πιλλί δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τους αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι θα επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις.

    Όσο για το δεύτερο θετικό κρούσμα, ο Πιλλί διευκρίνισε ότι είχε φθάσει στα κατεχόμενα πριν 7 ημέρες μέσω αεροδρομίου και το αποτέλεσμα του τεστ ήταν αρνητικό. Αργότερα, όμως το συγκεκριμένο άτομο αφού ένοιωσε ενοχλήσεις εισήχθη σε πολυκλινική, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στην νόσο Covid-19 και παραμένει για νοσηλεία.

    Υπογραμμίζοντας ότι από αύριο (σήμερα) θα υπογράψουν γραπτό συμβόλαιο με όλα τα ξενοδοχεία, ο Πιλλί δήλωσε ότι όσοι έρχονται από το εξωτερικό υποχρεούνται να βρίσκονται σε απομόνωση στα ξενοδοχεία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ και τα ξενοδοχεία θα είναι υπεύθυνα για τα συγκεκριμένα άτομα. Πρόσθεσε ότι θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις στους ξενοδόχους εάν αυτά τα άτομα αναχωρήσουν από τα ξενοδοχεία χωρίς άδεια ή δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

    Υπενθύμισε ακόμη μια φορά για την σοβαρότητα της κατάστασης και κάλεσε όλους να τηρούν τους κανόνες καλής υγιεινής και να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

    Υπό τον τίτλο «Βγήκε θετικό το αποτέλεσμα του τεστ, διέφυγε από την χώρα με πλοίο», η Yeni Duzen (28.07.20) αναφέρει ότι το άτομο, που διέφυγε από τα κατεχόμενα μόλις έμαθε ότι ήταν θετικός στη νόσο Covid-19, είναι ο Σεβκέτ Γιλτίζ. Βρισκόταν σε διακοπές στο ξενοδοχείο Ark?n Colony στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Σε σχετική ανακοίνωση, το ξενοδοχείο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άτομο έφυγε χωρίς να το πάρουν είδηση, προσθέτοντας ότι τέσσερις ξενοδοχοϋπάλληλοι, που ήλθαν σε επαφή μαζί του, θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

    (ΔΨ)

    [03] Απαγορεύθηκε η απεργία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και στα λιμάνια για 60 ημέρες

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (28.07.20), το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο μετά την χθεσινή συνεδρίαση υπό την προεδρία του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ απαγόρευσε στις συντεχνίες να διεξάγουν απεργία στα παράνομα λιμάνια και στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου για 60 ημέρες. Λέχθηκε ότι η «κυβέρνηση» εξέδωσε σχετικό διάταγμα «απαγόρευσης του προσωπικού για διεξαγωγή απεργιών».

    Εν τω μεταξύ, οι συντεχνίες "δημοσίων" υπαλλήλων (Kamu-Sen, KTAMS, Kamu-Is), Liman-Sen [συντεχνία λιμενεργατών], Guc-Sen [συντεχνία των εργαζομένων στο «τελωνείο»] και Hava Trafik Kontrolorleri Sendikas? [συντεχνία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας] άρχισαν χθες απεργία στις μια το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα με σκοπό να εισακουστεί το αίτημά τους, που ήταν να τίθενται σε καραντίνα οι επιβάτες που εισέρχονται στα κατεχόμενα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του PCR τεστ. Η «συντεχνία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας» εμπόδισε χθες για κάποιο διάστημα τις αναχωρήσεις και αφίξεις στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου εκτός από τις στρατιωτικές πτήσεις και τις «κρατικές πτήσεις».

    Οι συντεχνίες είχαν ανακοινώσει χθες ότι αν δεν λαμβάνονταν σαφή μέτρα σχετικά με το αίτημά τους θα συνέχισαν την απεργία και σήμερα.

    (ΔΨ)

    [04] «Οι επιβάτες θα βρίσκονται σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ», δηλώνει ο Τατάρ

    Η Gunes (28.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των συντεχνιών που κατήλθαν σε απεργία, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της άφιξης των επιβατών από την Τουρκία μέχρι την έκβαση των αποτελεσμάτων του PCR τεστ, γι' αυτό σύμφωνα με νέα απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», οι αφικνούμενοι θα υπογράφουν συμβόλαιο ότι θα τίθενται σε αυτοαπομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ και θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

    (ΔΨ)

    [05] Άρση του μέτρου για διεξαγωγή του τεστ κάθε 15 ημέρες για όσους μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές

    Η K?br?s (28.07.20) γράφει ότι δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και τέθηκε σε ισχύ απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» μετά από σύσταση της «ανώτατης επιτροπής λοιμώξεων» να αρθεί η διεξαγωγή PCR τεστ κάθε δεκαπέντε ημέρες για όσους εργάζονται, φοιτούν ή μεταβαίνουν για ιατρικούς λόγους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

    Μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του PCR τεστ σε όσους μετέβαιναν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, έδειξε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας, αναφέρει η εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι από σήμερα θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές με μόνο ένα τεστ αρνητικού αποτελέσματος κατά την πρώτη τους διέλευση. Επιπρόσθετα, όμως θα συνεχίζονται να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ όταν χρειαστεί κατά τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα.

    (ΔΨ)

    [06] Ο Έρχουρμαν δηλώνει την ετοιμότητά του να ηγηθεί σε κάθε τομέα

    Υπό τον τίτλο «Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας», η Diyalog (28.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, σε συνάντηση με δημοσιογράφους χθες, δήλωσε ότι οι φήμες για πρόωρες εκλογές αποδεικνύουν ότι αυτή η «κυβέρνηση» τελείωσε, προσθέτοντας ότι η «διοίκηση της χώρας» δεν μπορεί να ηγείται μόνο κατά την διάρκεια των συνομιλιών. Σημείωσε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί σε κάθε τομέα, επειδή υπάρχει ανάγκη για διάλογο και παραγωγή λύσεων και δεν θέλει να ηγηθεί μιας χώρας διαιρώντας την.

    Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν μαζί με την επιδημία, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν θα ανεχθούν να μείνει έστω και ένα άτομο χωρίς εργασία και να κλείσει οποιαδήποτε επιχείρηση.

    Υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα υπέφερε με τα διάφορα σενάρια της κυβέρνησης, καθώς χιλιάδες άτομα έχασαν την δουλειά του, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν», ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι διαφάνηκε «κενό στην εξουσία». Στη συνέχεια, επέκρινε την «κυβέρνηση» για ανευθυνότητα και απερισκεψία, τονίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως μέσα σε τεσσεράμισι μήνες έχουν μείνει άνεργοι 840 πολίτες της «ΤΔΒΚ», το επίδομα ανεργίας κατέβηκε στις 1500 ΤΛ, 15 χιλιάδες άτομα απολύθηκαν από τις δουλειές τους και 1200 άτομα εργάζονται μερικώς.

    (ΔΨ)

    [07] Απέσυρε την καταγγελία ο Ακιντζί σχετικά με το βίντεο που περιείχε απειλές εναντίον του

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (28.07.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέσυρε την καταγγελία από την «αστυνομία» όταν το άτομο, που τον εξύβρισε, αφαίρεσε το βίντεο και δημοσίευσε νέο βίντεο ζητώντας συγχώρεση.

    Μέσα στα πλαίσια του «νόμου για το ηλεκτρονικό έγκλημα», ο Ακιντζί είχε προέβη σε καταγγελία στην «αστυνομία» και στην «γενική εισαγγελία» σχετικά με ένα βίντεο, στο οποίο τον εξύβριζαν και τον πρόσβαλλαν.

    Η Vatan (28.07.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία που προέβη χθες ο Ακιντζί, δήλωσε ότι ο Ακιντζί πάντα στηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αλλά οι προσβολές με συμπεριφορές και απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ατόμων αποτελούν οι ίδιες απειλή στην ελευθερία της σκέψης.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλίν: «Η Τουρκία μπορεί να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Τo Cnnturk (28.07.20) μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς αναμένονται συνομιλίες.

    Σύμφωνα με τον Καλίν ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε για την έρευνα της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική πολιτική και ας αναβάλουμε (τις έρευνες) για λίγο».

    Αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε, είπε πως ήταν υπερβολική η τοποθέτηση του Γερμανικού Τύπου ότι «βρισκόμασταν στο χείλος του πολέμου», αν και ήταν εποικοδομητική η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με την Ελλάδα. [...] Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. [...] Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», είπε. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να εργαστούν για να επιλύσουν τα διμερή προβλήματα. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όμως η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, είπε πως όλα τα κόμματα, ακόμα και το (κεμαλικό) Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστήριξαν αυτή την ενέργεια της Τουρκικής κυβέρνησης, με εξαίρεση το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP). Είπε επίσης ότι η συζήτηση που γίνεται για το Χαλιφάτο αποπροσανατολίζει και ότι αυτό δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης. Είπε επίσης πως αν η Αγιά Σοφιά δεν είχε τεθεί υπό την προστασία του Οθωμανικού κράτους, ίσως και να είχε καταστραφεί.

    (ΚΣ)

    [02] Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να απλώσει χέρι στην πατρίδα μας»

    Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren Haber Ajansi (28.07.20 Dha) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκησε 2 ώρες, έκανε δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά και ανέφερε πως κανένας δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην σημαία της Τουρκίας.

    Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι πλέον υπάρχει μια Τουρκία που έχει την επίγνωση της δύναμης της σε όλα τα επίπεδα. «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το έδαφος, τον πλούτο κανενός. Η μοναδική μας επιθυμία είναι να προστατεύσουμε τα δικό μας δικαιώματα και συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε πως εκείνοι που, όπως είπε, προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από θέματα που μπορούν να επιλυθούν μέσω διαβουλεύσεων και δίκαιων συμφωνιών πρέπει να ξέρουν πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση.

    Υποστήριξε επίσης ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως χώρος (μουσουλμανικής) λατρείας είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο θέμα της χρήσης των δικαιωμάτων κυριαρχίας της και είπε πως δεν έχει νόημα να συζητάνε το πως ο χώρος αυτός μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δίνει σήμερα ένα νέο αγώνα ανάστασης. «Χτίζουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», είπε και έκανε έκκληση στους νέους της Τουρκίας να επισκέπτονται τα τζαμιά.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως από τώρα και στο εξής η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή επί 24ώρου βάσεως και θα αναλάβει καθήκοντα για την ασφάλεια μια ομάδα 500 ατόμων.

    Επέκρινε επίσης ο Ερντογάν την Τουρκική αντιπολίτευση, για τη στάση της στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και είπε πως για αυτούς που δεν έχουν παράγει για τη χώρα και το έθνος τους, «δεν έχει σημασία το αίτημα του λαού για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο φυσικό της καθεστώς, δεν έχει σημασία ούτε και η πολιορκία των συνόρων μας από τους τρομοκράτες, ούτε και αν μείνουμε εκτεθειμένοι στις πολιτικές και οικονομικές παγίδες. Γι αυτούς ο αγώνας μας για προστασία των δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βρίσκονται στην ίδια διάταξη», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν

    Η Yenisafak (28.07.20) κάτω από τον τίτλο: «Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του», γράφει ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα λάβουν μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο Άμυνας, σημαντικές δυνάμεις των χερσαίων και εναερίων δυνάμεων των 2 χωρών θα συμμετέχουν στην άσκηση η οποία προγραμματίζεται να γίνει από την 1-5 Αυγούστου στις περιοχές Μπακού και Νακχσχηιβάν για τις χερσαίες δυνάμεις και στις περιοχές Μπακο, Νακχσχηιβάν, Γκαντζά, Κουρνταμίρ και Γεβλάχ από τις 29 Ιουλιίου μέχρι τις 10 Αυγούστου για τις εναέριες δυνάμεις.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι η ανακοίνωση για την άσκηση γίνεται εν μέσω της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και δηλώνει την στήριξη της Τουρκίας στους Αζέρους.

    (ΚΣ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

    Το Αnkara Anatolia (28.07.20 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαδιμήρ Πούτιν.

    Οι δύο άντρες συζήτησαν περιφερειακά θέματα, την κρίση στις σχέσεις Αρμενίας-Αρζεμπαϊτζάν και τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

    (ΚΣ)

    [05] Έριξε άγκυρα στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις

    H Yenisafak (27.07.20) γράφει ότι πλοίο σεισμικών ερευνών Ορούτς Ρέις έριξε άγκυρα και βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας

    Σε δύο φρεγάτες ανατέθηκε από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πλοίου που είναι αγκυροβολημένο στον Κόλπο της Αττάλειας, γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι 55 άτομα εργάζονται στο πλοίο μήκους 86 μέτρων και πλάτους 23 μέτρων το οποίο και αναμένεται να αρχίσει δραστηριότητες στην Mεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [06] Άκσενερ: Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτώ την Αγιά Σοφιά

    Το πρακτορείο ειδήσεων Haberturk) (28.07.20) μετέδωσε ότι η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IYI Partisi) Μεράλ Άκσενερ, μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της για πρώτη φορά εδώ και 14 μέρες αφού βρισκόταν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού.

    Αναφερόμενη στις συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, η Ακσενέρ είπε, «Η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι μια πολύτιμη αρχή για εμάς. [...] ωστόσο ενώ μετατράπηκε η Αγιά Σοφιά σε τζαμί η ελληνική σημαία συνεχίζει να κυματίζει σε 16 νησιά.». «Θα πάω να επισκεφτώ την Αγία Σοφία το συντομότερο δυνατό», είπε.

    Αναφερόμενη στις πρόσφατες δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία, η Ακσενέρ είπε για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να θυσιάσετε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Επειδή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα μας κρατήσει ζωντανές».

    (ΚΣ)

    [07] Καταδίκη από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη- Αντίδραση και από Μπαχτσελί

    Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren Haber Ajansi (27.07.20 Dha) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στην Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος.

    Στην ανακοίνωση στον λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι η κίνηση ότι αυτά και παρόμοια περιστατικά και παρενοχλήσεις θα τερματιστούν αμέσως. «Τα βρώμικα χέρια που εκτείνονται στην ένδοξη σημαία μας είναι σπασμένα», ανέφερε η ανάρτηση.

    Το Dha (28.07.20) μεταδίδει επίσης ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί καταδίκασε επίσης το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στην Θεσσαλονίκη. Ο Μοπαχτελί που δήλωσε πως «είναι φασίστες όσοι έκαψαν την Τουρκική σημαία», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι τέτοιες ενέργειες δεν εξυπηρετούν την ειρήνη.

    (ΚΣ)

    [08] Ο Αμπάς χαιρέτησε την μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος

    H Dailysabah (26.07.20) γράφει ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτησε την μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμπάς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 919 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 17 οι νεκροί από τον COVID-19- Αυξάνονται οι ασθενείς στην Κωνσταντινούπολη

    Η Yenisafak (28.07.20 )γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 45,283 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 919 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 17 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 982.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 227,019. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,617,971 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,630 ενώ 1,263 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 392 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 210,469 άτομα.

    Αναφερόμενη στο θέμα η Milliyet (27.07.20) επικαλούμενη δηλώσεις του καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τσαπά της Κωνσταντινούπολης, γράφει ότι έχουν διπλασιαστεί τα άτομα που επισκέπτονται το νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό με συμπτώματα κορωνοϊού ενώ υπάρχει αύξηση και στα κρούσματα σοβαρής πνευμονίας. Η εφημερίδα γράφει ότι στην Κωνσταντινούπολη, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Τουρκίας, ανιχνεύονται τα μισά κρούσματα από του ιού COVID-19.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 28 July 2020 - 11:46:39 UTC