Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 132/2020 23.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα
  • [02] Το νέο νοσοκομείο στα κατεχόμενα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια με την βοήθεια της Τουρκίας
  • [03] Ο Όζερσαϊ αφήνει την πόρτα ανοικτή στην διεξαγωγή «πρόωρων γενικών εκλογών»
  • [04] Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού δηλώνει ότι το 2020 θα προετοιμάσει τον τουρισμό για την επόμενη χρονιά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντας της στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το ΣΕΑ στην Τουρκία
  • [02] Η Τουρκία στέλνει 15 πολεμικά πλοία, ντρόουνς και F16 στην Ανατολική Μεσόγειο; Toύρκος απόστρατος αντιναύαρχος υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα επιτεθεί πρώτη, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα αμυντικά της δικαιώματα και θα απαντήσει ανάλογα
  • [03] Τσελίκ: «Είναι τραγικό η Πρόεδρος της Ελλάδας να δίνει μαθήματα κοσμικότητας στην Τουρκία»
  • [04] Σε συμφωνία 4 σημείων συμφώνησαν Τουρκία και Ρωσία για τα επόμενα βήματα τους για την κρίση στη Λιβύη
  • [05] Συνεδριάζει σήμερα το «Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο» (YAS) στην Τουρκία υπό την Προεδρία Έρντογαν
  • [06] Ακόμη 902 νέα κρούσματα στην Τουρκία και 19 νεκροί χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο: « Πανικός για τον εισαγόμενο ιό», η Avrupa (23.07.20) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι προκαλεί ανησυχία ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων του ιού COVID-19 αφού χθες στα κατεχόμενα ανιχνεύτηκαν 5 νέα κρούσματα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση, δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις και ως αποτέλεσμα, ενώ για 75 μέρες υπήρχαν μηδέν κρούσματα, τις τελευταίες 22 μέρες που άνοιξαν τα αεροδρόμια ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 22 κι έχει αρχίσει να κρούει ο κώδωνας του κινδύνου. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε χθες στα 5, στην «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα.

    Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του «Τουρκοκυπριακού Ιατρικού Συλλόγου» Οζλέμ Γκουρκούτ, ανέφερε πως υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας ανησυχίας, μεγαλύτερος από τα 5 κρούσματα που ανιχνεύτηκαν, κι αυτός είναι πως υπάρχουν άτομα που έχουν τον ιό ο οποίος δεν μπορεί να ανιχνευτεί με το τεστ PCR και τα οποία αναμιγνύονται με την κοινωνία. Σημείωσε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με αυτούς τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την δυνατότητα περίθαλψης που θα μπορεί να προσφέρει το «κρατικό νοσοκομείο» Burhan Nalbantoglu, σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο είναι το επίκεντρο των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και προσφέρει υπηρεσίες υγείας και σε χρόνιους ασθενείς.

    Αναφερόμενη στην καθημερινή ενημέρωση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί για την κατάσταση του Covid 19 στα κατεχόμενα η Avrupa (23.07.20) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 1,142 τεστ και βρέθηκαν 5 θετικά περιστατικά.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, το ένα θετικό περιστατικό έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ενώ τα άλλα 4 ήταν επιβάτες πλοίου. Σημείωσε επίσης πως όλα τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο» Burhan Nalbantoglu. Αυτή τη στιγμή 20 άτομα λαμβάνουν θεραπεία στο εν λόγω νοσοκομείο. Ο Πιλλί έκανε έκκληση για χρήση μάσκας και για κοινωνική αποστασιοποίηση.

    Εξάλλου, η K?br?s (23.07.20) γράφει ότι ο ανταποκριτής της Τουρκικής τηλεόρασης (TRT) στα κατεχόμενα Ταχίρ Ολτσάι, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφορικά με πληροφορίες ότι κινηματογραφιστής, μέλος της ομάδας της TRT που μετέβηκε στα κατεχόμενα για να καλύψει τους εορτασμούς της εισβολής ήταν θετικός στον ιό. Ο Ολτσάι ανέφερε πως ο κινηματογραφιστής όντως ήταν θετικός νοσηλεύεται στην Μερσίνα και τα άτομα τα οποία ήρθε σε επαφή μαζί του βρίσκονται σε περιορισμό.

    (ΚΣ)

    [02] Το νέο νοσοκομείο στα κατεχόμενα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια με την βοήθεια της Τουρκίας

    Η K?br?s (23.07.20) γράφει ότι η οικοδόμηση του νέου νοσοκομείο, το οποίο θα είναι δυνατότητας 500 κλινών, θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια στα κατεχόμενα.

    Το έργο θα γίνει με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας και για αυτό το λόγο 10μελής αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, είχε χθες επαφές με το λεγόμενο υπουργείο υγείας στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις του ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί είπε ότι «το νέο κρατικό νοσοκομείο που θα χτιστεί στη Λευκωσία θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, το κτίσιμο του θα διαρκέσει σε 3 χρόνια και θα καλύψει την ανάγκες του πληθυσμού για τα επόμενα 50 χρόνια».

    (ΚΣ)

    [03] Ο Όζερσαϊ αφήνει την πόρτα ανοικτή στην διεξαγωγή «πρόωρων γενικών εκλογών»

    H Diyalog (23.07.20) γράφει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» και ηγέτης του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε πως η επιδημία του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι να έχουν κράτος.

    Ο Όζερσαϊ, που μιλούσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «η ενδυνάμωση της Τουρκοκυπριακής ταυτότητας και η μόνιμη ύπαρξη του κράτους ήταν πάντα πολύ σημαντικά θέματα για τον ίδιο». Σημείωσε πως «αυτή η περίοδος κατέδειξε πως δεν είναι σημαντικό να υπάρχει μόνο αρχηγός κοινότητας και πρόεδρος αλλά όλα αυτά να υπάρχουν μαζί με δυνατούς κρατικούς θεσμούς».

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις «προεδρικές εκλογές», ο Όζερσαϊ είπε ότι η ερώτηση που πρέπει να υποβληθεί είναι ποιος θα εκπροσωπεί καλύτερα τους Τουρκοκυπρίους στην διεθνή σκηνή και ποιος θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους. Είπε επίσης πως κάποιος θα πρέπει να αναλογιστεί για την θέση του «προέδρου», θέματα εκτός της επίλυσης του Κυπριακού, όπως είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η δημιουργία νέων εμπορικών περιοχών, η έναρξη διαλόγου με διεθνείς οργανισμούς στη διεθνή σκηνή. «Πιστεύω ότι εάν μιλήσουμε για αυτά, θα ληφθεί καλύτερη απόφαση. Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω», είπε.

    Είπε ακόμα ότι οι παρούσες συνθήκες δεν αποτρέπουν την διεξαγωγή «εκλογών». Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της διεξαγωγής «πρόωρων γενικών εκλογών» για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος αυτό τον καιρό στα κατεχόμενα, είπε πως εάν η «κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες της, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές επιλογές». Ανέφερε ότι οι πρόωρες «εκλογές» μπορεί να αποτελέσουν ένα βαρύ φορτίο και πως σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άσκηση πολιτικής. «Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η επιδημία [...] αυτά που απασχολούν τους πολίτες, η οικονομία, η υγεία η διαχείριση της χώρας», είπε και πρόσθεσε πως εάν η «κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. [...] Ωστόσο υπάρχουν άλλοι δρόμοι να προηγηθούν πριν επιλέξουμε τις πρόωρες εκλογές», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού δηλώνει ότι το 2020 θα προετοιμάσει τον τουρισμό για την επόμενη χρονιά

    H Diyalog (23.07.20) γράφει ότι το «υπουργείο τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος», πραγματοποίησαν σεμινάριο με θέμα «αντιμετώπιση και προστασία για τον κορωνοϊό» για τουριστικούς οδηγούς. Σε δηλώσεις του στην εκδήλωση ο «υπουργός τουρισμού» Κουτλού Εβρέν ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι για τα κατεχόμενα το 2020 θα αποτελέσει προετοιμασία για τον τουρισμό του 2021, ένεκα των συνεπειών που προκάλεσαν τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του ιού COVID-19.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντας της στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το ΣΕΑ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το AA (22.07.20), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για 2.5 ώρες υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρία, εξέφρασε «την ισχυρή αποφασιστικότητά του για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί με κανένα τρόπο ενέργειες που στόχο έχουν να προκαλέσουν ζημιά στην ειρήνη και σταθερότητα στο νησί από πλευρά των χωρών και πρωταγωνιστών που δεν λαμβάνουν υπόψιν τα δικαιώματα της «τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο».

    Το ΣΕΑ εξέφρασε επίσης την αμέριστη στήριξη της Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις επιθέσεις της Αρμενίας στα σύνορα τους και ταυτόχρονα κάλεσε την Αρμενία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά και να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται υπό την κατοχή της.

    Στο θέμα της Λιβύης, το ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον λαό της Λιβύης ενάντια σε κάθε είδους εκφοβισμό και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εκεί και όταν χρειαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία στέλνει 15 πολεμικά πλοία, ντρόουνς και F16 στην Ανατολική Μεσόγειο; Toύρκος απόστρατος αντιναύαρχος υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα επιτεθεί πρώτη, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα αμυντικά της δικαιώματα και θα απαντήσει ανάλογα

    H Yeni Safak (23.07.20) σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία: Ο Ελληνικός στρατός ακύρωσε τις άδειες του, εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις», γράφει ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει θέση σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της, υπό το φόβο του Ορούτς Ρέις, το οποίο έχει αναλάβει καθήκον να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα πέριξ του Καστελόριζου.

    Η απάντηση της Τουρκίας δεν έχει αργήσει γράφει η εφημερίδα, αφού οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ρίσκο για μια πολεμική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, απέστειλαν στην περιοχή 15 περίπου πολεμικά πλοία, ντρόουνς και F16, τα οποία πραγματοποίησαν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από το Καστελόριζο.

    Η εφημερίδα σημειώνει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μόλις η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα πέριξ του Καστελόριζου που βρίσκεται 1,300 μέτρα από την Αττάλεια, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τα δικαιώματα της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα με τη συνθήκη της Λωζάνης το Καστελόριζο, προχωρεί στην έκδοση αντι-NAVTEX στην περιοχή προκειμένου να παρεμποδίσει την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε σε συναγερμό το στρατό της.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απειλές, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε κινητοποίηση, αποστέλλοντας πολεμικά πλοία, ντροούνς και F16 τα οποία πραγματοποίησαν πτήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου. Επίσης η εφημερίδα προσθέτει ότι το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν. Η Ελλάδα ως ανταπάντηση άρχισε αεροπορικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο ενώ εξέδωσε και άλλη NAVTEX. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν άκυρη την NAVTEX της Ελλάδας και ανέφεραν με δήλωση τους ότι μόνο η Τουρκία μπορεί να εκδίδει τέτοια οδηγία στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουντερίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή, ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε. «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Όπως έχει υπογραμμίσει πολύ σωστά σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, η Ελλάδα αιθεροβατεί με μια υφαλοκρηπίδα 10.000 km. Είναι απ΄εδώ που πηγάζει το πρόβλημα. Η Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου 2019 έχει δηλώσει στα ΗΕ την δική της υφαλοκρηπίδα αναφέροντας ότι 'αυτή εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας'. Στην πραγματικότητα η Τουρκία έκανε αυτά που της αναλογούσαν, ενώ η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή ενημερώνοντας επίσημα τα ΗΕ. Συνεπώς, η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας», υποστηρίζει.

    Ο Γκιούντεριζ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της έκδοσης NAVTEX και υποστήριξε ότι ήταν η Τουρκία που εξέδωσε πρώτη NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή με την Ελλάδα να προχωρεί στην έκδοση μιας 'παράνομης NAVTEX' στη συνέχεια, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παρανομεί στην περιοχή, προσπαθώντας να παρεμποδίσει την Τουρκία αλλά και την ίδια στιγμή ότι προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και ότι είναι η πλευρά που διαταράσσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    «Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις σεισμικές της έρευνες στην περιοχή παραμένοντας ατάραχη έναντι αυτών των εξελίξεων. Αν η Ελλάδα γίνει η πλευρά που θα επιτεθεί πρώτη και ανοίξει πυρ, τότε θα πραγματοποιήσει παραβίαση ενός πολύ σημαντικού διεθνούς δικαίου. Αν βιώσουμε μια τέτοια κατάσταση, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, έτσι και η Τουρκία θα ασκήσει τα αμυντικά της δικαιώματα. Άλλωστε και τα ΗΕ δίνουν το δικαίωμα χρήση των αμυντικών δικαιωμάτων μιας χώρας που δέχεται επίθεση πρώτη. Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χαρτιά της, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και αφότου παρακαθίσουν στο τραπέζι οι δύο χώρες, τότε θα αρχίσει η αμοιβαία διπλωματία και τα πάρε δώσε. Εξάλλου, ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι να παρακαθίσουν στο τραπέζι. Ενόσω η Ελλάδα απορρίπτει το ενδεχόμενο να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», καταλήγει ο Γκιούντεριζ.

    (ΑΚ)

    [03] Τσελίκ: «Είναι τραγικό η Πρόεδρος της Ελλάδας να δίνει μαθήματα κοσμικότητας στην Τουρκία»

    Σύμφωνα με την Aydinlik (22.07.20), ο εκπρόσωπος Τύπου του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσιελίκ, σε δηλώσεις του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου εναντίον της Τουρκίας μετά την απόφαση για άνοιγμα και λειτουργία της Αγίας Σοφιάς ως τζαμί, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει και πάλι μαύρη προπαγάνδα.

    «Μετά την απόφαση του Προέδρου μας για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, η Ελλάδα προσφεύγει και πάλι σε πρακτικές μαύρης προπαγάνδας. Οι πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Ελλάδας, Σακελλαροπούλου που στοχεύουν την Τουρκία, δείχνουν την έλλειψη ιστορικής και νομικής γνώσης. Η αναφορά σε θρησκευτική ανοχή σε σχέση με την Αγία Σοφία από την Πρόεδρο της Ελλάδας, η οποία έχει τη φήμη να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που η πρωτεύουσα της δεν έχει τζαμί, αποτελεί παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών...Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν πληροί τα βασικά κριτήρια της θρησκευτικής ανοχής», υποστηρίζει ο Τσελίκ, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Είναι τραγικό η Πρόεδρος της Ελλάδας να δίνει μαθήματα κοσμικότητας στην Τουρκία. Οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας για έλλειψη κοσμικότητας από πλευράς Σακελαροπούλου η οποία ξεκίνησε την προεδρική της θητεία ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, αποτελεί άγνοια της έννοιας της κοσμικότητας. Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα της κατανόησης της κοσμικότητας. Ο ενστερνισμός της θρησκευτικής ανοχής, η τοποθέτηση ενάντια στην αφομοίωση, η απομάκρυνση από την εχθρότητα κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα για τη μετάβαση της Ελλάδας για την κατανόηση της κοσμικότητας. Καταδικάζουμε έντονα την Πρόεδρο της Ελλάδας Σακελλαροπούλου η οποία κατά την επέτειο της 'ειρηνευτικής επιχείρησης' έκανε αναφορά σε 'τουρκική βαρβαρότητα' παρά τις σφαγές και τις βαρβαρότητες των Ελληνοκυπρίων».

    Ο Τσελίκ πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε προσπάθειες που στόχο έχουν τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό που εσείς αποκαλείτε τουρκική βαρβαρότητα χωρίς να ντρέπεστε, είναι ο σωτήρας και η σωτήρια και νόμιμη αποστολή που αντιπροσωπεύει την ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις προσπάθειές σας που στοχεύουν στον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων, όπως έγινε με τις σφαγές του παρελθόντος. Αυτό που αποκαλείτε τουρκική βαρβαρότητα αντικατοπτρίζεται με χαρά στα μάτια των καταπιεσμένων λαών επειδή 'έφτασε ο Τούρκος που περίμεναν», αναφέρει ο Τσιελίκ.

    (ΑΚ)

    [04] Σε συμφωνία 4 σημείων συμφώνησαν Τουρκία και Ρωσία για τα επόμενα βήματα τους για την κρίση στη Λιβύη

    Η Aydinlik (22.07.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποίησαν χθες στην Άγκυρα αντιπροσωπείες μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία με τέσσερα σημεία στο θέμα της Λιβύης και αποφάσισαν να συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες για δημιουργία των συνθηκών για μια μόνιμη και βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σύντομα στη Μόσχα.

    Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Τουρκία και Ρωσία στις 8 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία στην Κωνσταντινούπολη για να εξομαλύνουν την κατάσταση στο πεδίο δράσης της Λιβύης και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πολιτική διαδικασία που θα επιφέρει μια πολιτική λύση.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τουρκία και Ρωσία εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι στρατιωτική η λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια πολιτική διαδικασία με την διευκόλυνση των ΗΕ υπό την ηγεσία του λαού της Λιβύης.

    Οι δύο χώρες υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης των τρομοκρατικών στοιχείων και δομών στη Λιβύη όπως καθορίζονται από το ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβαν την δέσμευσή τους να διατηρήσουν τις διμερείς τους επαφές προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και να βελτιώσουν τις ανθρώπινες συνθήκες.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στα τέσσερα πιο κάτω σημεία:

    1) Να συνεχιστούν τις κοινές προσπάθειες τους συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των πλευρών στη Λιβύη προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μόνιμη και βιώσιμη εκεχειρία στη χώρα.

    2) Τη διασφάλιση της συνέχισης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ του λαού της Λιβύης, σε συντονισμό με τα ΗΕ στη βάση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιουνίου 2020.

    3) Να κληθούν οι πλευρές να λάβουν μέτρα που να διασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

    4) Να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεδριάζει σήμερα το «Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο» (YAS) στην Τουρκία υπό την Προεδρία Έρντογαν

    Η Milliyet (23.07.20) γράφει ότι συνέρχεται σήμερα στην Τουρκία το «Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο» (YAS) υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προκειμένου να συζητήσουν τις προαγωγές των στρατιωτικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Ενώ η συνεδρία του YAS αναμενόταν να γίνει περί τα τέλη του μήνα, τελικά συνέρχεται νωρίτερα λόγω της αργίας του μπαϊραμιού των Θυσιών στα τέλη Ιουλίου.

    (ΑΚ)

    [06] Ακόμη 902 νέα κρούσματα στην Τουρκία και 19 νεκροί χθες

    H Hurriyet (22.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 43,404 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 902 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 19 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 1.203.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 222,402. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,403,831 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,545 ενώ 1,244 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 381 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 205,214 άτομα.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 24 July 2020 - 11:26:08 UTC