Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 123/2020 10.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ζητά απομάκρυνση ελληνοκυπριακών πολυβολείων ο Όζερσαϊ
  • [02] Επικρίσεις λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για την εκπαίδευση στελεχών της ΕΦ από Αμερικανούς
  • [03] Συνεχίζει τις επαφές του στην Τουρκία ο Σουτζούογλου – Υπογράφηκε «συμφωνία» στον τομέα της υγείας
  • [04] Μονομαχία Έρχουρμαν-Ακιντζί βλέπει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος στις «εκλογές»
  • [05] Επιστολή από Τουρκοκύπριους στην Βρετανίδα Υπουργό Παιδείας για τα δίδακτρα
  • [06] Πυροβόλησε Σύριους πρόσφυγες που έφτασαν χθες στο Συριανοχώρι η λεγόμενη αστυνομία
  • [07] Εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε αναμονή της απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας
  • [02] Στις 15 Ιουλίου ξεκινά γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ
  • [03] Έκθεση του αντιπολιτευόμενου CHP δείχνει την οπισθοχώρηση της Τουρκίας σ' όλους τους τομείς
  • [04] Έρευνα δείχνει ότι ο λαός στην Τουρκία δεν πιστεύει τα στοιχεία για την οικονομία
  • [05] Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν ναυλωμένες πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία στην Τουρκία
  • [06] Ακόμη 1,024 νέα περιστατικά του COVID-19 στην Τουρκία και 18 νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο
  • [07] Κοτζά: «Ο ΠΟΥ ανοίγει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ζητά απομάκρυνση ελληνοκυπριακών πολυβολείων ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (10.07.20) γράφει ότι την απομάκρυνση ελληνοκυπριακών πολυβολείων που βρίσκονται κοντά στα σημεία διέλευσης που χρησιμοποιούνται από πολίτες ζήτησε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την ενόχληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Ταυτόχρονα, ο Όζερσαϊ απέστειλε και επιστολή για το θέμα προς τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Jean-Pierre Lacroix. Στην επιστολή ο Όζερσαϊ ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το στρατιωτικό στάτους κβο και απειλεί την ζωή των πολιτών που περνούν από την περιοχή.

    Στην δήλωση του «υπουργείου» προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη πρόσφατα σε μια νέα ενέργεια προς την κατεύθυνση της αύξησης της έντασης στο νησί συνεχίζοντας τα οχυρωματικά έργα στην γραμμή αντιπαράταξης και υποστηρίζεται το εξής:

    «Σε ένα σημείο που χρησιμοποιούν πολύ πολίτες και από τις δύο πλευρές κοντά στην χερσαία συνοριακή πύλη Λιμνίτη, εγκαταστάθηκαν πρόσφατα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς δύο φορητά πολυβολεία που φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν από ενισχυμένο μπετόν. Διαπιστώθηκε ότι ένα παρόμοιο στρατιωτικό κατασκεύασμα εγκαταστάθηκε και πάνω στον δρόμο των Κοκκίνων κοντά στην Μανσούρα. Ως γνωστόν, αυτός ο δρόμος βρίσκεται πάνω στην διαδρομή τροφοδοσίας του Λόχου των Κοκκίνων που υπάγεται στην Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας. Εκτιμάται ότι με πρόφαση την πανδημία, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να έχει κάνει οχυρώσεις αποσκοπώντας να αποκομίσει στρατιωτικό πλεονέκτημα και σε άλλα σημεία στην περιοχή σε μια περίοδο που εμποδίζει επί τέσσερις μήνες περίπου την τροφοδοσία στη μονάδα μας στα Κόκκινα κατά παράβαση της Συμφωνίας του Λιμνίτη και διερευνάται το θέμα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίσεις λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για την εκπαίδευση στελεχών της ΕΦ από Αμερικανούς

    Η K?br?s (10.07.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε την δήλωση ότι θα αρχίσει στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις ΗΠΑ για στελέχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του International Military Education and Training Programme (IMET).

    Σε γραπτή δήλωση, το «υπουργείο» προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ισοδυναμεί με μείωση των πιθανοτήτων επίτευξης συμφωνίας στο νησί και διακινδύνευση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

    Στην δήλωση υποστηρίζεται ότι είναι μεγάλο λάθος να αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία «δημιουργεί συνεχώς ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριφερόμενη ως ο ιδιοκτήτης του νησιού» «καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και «χρησιμοποιεί ως όργανο γι' αυτά της τα όνειρα τις χώρες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση». Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην δήλωση:

    «[...] Η τουρκοκυπριακή πλευρά αξιολογεί αυτή την δήλωση των ΗΠΑ ως απόσυρση της στήριξης της εν λόγω χώρας στο όραμα και στις προσπάθειες της λύσης. Η παροχή μιας τέτοιας στήριξης σε μία από τις δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο θα ενθαρρύνει πιο πολύ την ηγεσία της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου προς την κατεύθυνση της αύξησης των εχθρικών συμπεριφορών που επιδεικνύει. Αυτό δεν μπορεί να έχει οποιανδήποτε θετική συμβολή στην Κύπρο ή στην περιοχή. Αντίθετα, είναι εμφανές ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια και την σταθερότητα. [...]

    Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια και την σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή, πρέπει να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις για συνεργασία στις οποίες προβαίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά με μιαν φιλειρηνική προσέγγιση σχεδόν σε κάθε τομέα που ενδιαφέρει τις δύο πλευρές».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνεχίζει τις επαφές του στην Τουρκία ο Σουτζούογλου – Υπογράφηκε «συμφωνία» στον τομέα της υγείας

    Η Gunes (10.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές, είχε χτες συνάντηση με την «Διακοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο συμπρόεδρος της ομάδας και Βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη στο Ικόνιο Ορχάν Ερντέμ, ο βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Αλί Ερμπάς και άλλα μέλη της επιτροπής, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για περεταίρω βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε δηλώσεις το Ερντέμ είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την αδιάλειπτη στήριξη της απέναντι στον Τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι η συνεργασία να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο Σουτζούογλου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο λεγόμενος πρέσβης των κατεχομένων στην Άγκυρα Κεμάλ Κοπρουλού. Στην συνάντηση ο Σουτζούογλου ευχαρίστησε τον Κοτζά για την βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία στα κατεχόμενα κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι υπογράφηκε «συμφωνία» ενίσχυσης στον τομέα της υγείας ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, μετά από την συνάντηση Σουτζούογλου- Κοτζά. Η «συμφωνία» υπογράφηκε ανάμεσα στην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Εμινέ Άλπμεσε και τον λεγόμενο πρέσβη των κατεχομένων στην Άγκυρα Κεμάλ Κοπρουλού. Στο πλαίσιο της «συμφωνίας» θα παραχωρηθούν από την Τουρκική Δημοκρατία στα κατεχόμενα, ανάμεσα σε άλλα, ασθενοφόρα, αναπνευστήρες και 20,000 τεστ PCR.

    (ΚΣ)

    [04] Μονομαχία Έρχουρμαν-Ακιντζί βλέπει Τουρκοκύπριος αρθρογράφος στις «εκλογές»

    Μονομαχία ανάμεσα στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί βλέπει κατά τον δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών ο αρθρογράφος της K?br?s Manset (10.07.20) Ντερβίς Γκεζέρ, ο οποίος γράφει τα εξής στην σημερινή του στήλη υπό τον τίτλο «Μονομαχία Έρχουρμαν-Ακιντζί»:

    «Το είχα γράψει στις 19 Σεπτεμβρίου. Τότε είχα πει ότι ο δεύτερος γύρος βλέπει δύο αριστερούς υποψήφιους. Από τότε πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα. Είδαμε πανδημία, ζήσαμε καραντίνα. Η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών που αναβλήθηκαν λέει Οκτώβριος. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκυρία είναι πάλι η ίδια. Ο δεύτερος γύρος ακόμα φαίνεται σαν να είναι Ακιντζί-Έρχουρμαν. Βεβαίως υπάρχουν αλλαγές. Μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρχε ένας Όζερσαϊ που είχε πιάσει πάτο και ένας Τατάρ που ανέβαινε. Όμως, τώρα ο Τατάρ έπεσε σε ένα σημείο που είναι αδύνατον. Η επιτάχυνση του Όζερσαϊ που ανέβηκε κατά την πανδημία, τώρα είναι πάλη σε κάθοδο.

    Ο Ακιντζί έχει αποκτήσει μιαν σοβαρή θέση. Παρά την έλλειψη οργάνωσης, η μάζα [των υποστηρικτών] του είναι ξεκάθαρη. Νέοι κάτω των 30 και η γενιά των μεσηλίκων άνω 65 και ηλικιωμένοι. Αυτές οι δύο ομάδες είναι οι μπαλαντέρ του Ακιντζί. Και τα πλεονεκτήματα του Έρχουρμαν είναι φιλόδοξα. Άνθρωποι που δεν νιώθουν να ανήκουν σε κανένα κόμμα. Που επιθυμούν το νοικοκύρεμα του σπιτιού τους. Που ζητούν την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Που μισούν το σύστημα. Αυτές οι μάζες είναι οι μπαλαντέρ του Έρχουρμαν.

    Σε αυτό το σημείο θα καθοριστούν διαφορετικές εκστρατείες. Ο Ακιντζί είχε πει 'συνέχεια στον δρόμο μας'. Δηλαδή σαν μια διαβεβαίωση ότι θα κάνουν αυτά που έκαναν. Τον δε Έρχουρμαν ακόμα δεν τον ξέρουμε. Το προϊόν θα είναι το CTP ή μήπως ο ίδιος ο Έρχουρμαν; Ουσιαστικά είναι αρκετό το όνομα του Έρχουρμαν. Οι ουδέτερες μάζες λένε Έρχουρμαν και όχι CTP. Σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά καθοριστική είναι η σταθερή στάση του Έρχουρμαν. Θα μπορέσει να πείσει τους σκόρπιους ψηφοφόρους του UBP; Θα μπορέσει να τονίσει ικανοποιητικά ότι η ΤΔΒΚ είναι το σπίτι μας μέχρι την εξεύρεση μιας λύσης; Θα μπορέσει να παρεισφρήσει στην τάξη πραγμάτων των ικετών;

    Κοντολογίς, στον ορίζοντα φαίνεται μπρα ντε φερ δύο αριστερών υποψηφίων. Ο ένας με την πείρα του και την στάση του που αγγίζει τον λαό. Ο άλλος με την γνώση, την νεαρή ηλικία του και τον χαρακτήρα του κρατικού ανδρός. Για να δούμε, ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα; Οι άφωνες και χωρίς κομματική ταυτότητα μάζες; Δηλαδή ο Έρχουρμαν; Ή μήπως η δύναμη που ενώνει τους πιο ηλικιωμένους και τους πιο νέους; Δηλαδή ο Ακιντζί; Η μονομαχία θα είναι ενδιαφέρουσα».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επιστολή από Τουρκοκύπριους στην Βρετανίδα Υπουργό Παιδείας για τα δίδακτρα

    Η K?br?s Postas? (10.07.20, kibrispostasi) γράφει ότι επιστολή για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το BREXIT απέστειλε στην Βρετανίδα Υπουργό Παιδείας Gavin Williamson η Τουρκοκυπριακή Ένωση Νεολαίας και Οικογένειας που δραστηριοποιείται στην εν λόγω χώρα.

    Στην επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ένωσης Ναφιγιά Χορόζογλου ζητείται η συνέχιση της δανειοδότησης των Τουρκοκυπρίων φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Student Finance, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και ότι η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας.

    Η Χορόζογλου υποστηρίζει επίσης ότι από το 2021, οπόταν θα καταργηθούν οι εκπτώσεις και θα σταματήσει η δανειοδότηση μέσω του Student Finance, δεν θα είναι δυνατόν να καλύψουν τα δίδακτρα οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές, ειδικά λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας (ΤΛ).

    Σημειώνει ότι μετά το BREXIT οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές, που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χάσουν το καθεστώς του εγχώριου φοιτητή και θα πρέπει να πληρώνουν τα διεθνή δίδακτρα για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Υπενθυμίζει ακόμη ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 500 χιλιάδες τουρκόφωνοι, ανάμεσα στους οποίους οι Τουρκοκύπριοι ανέρχονται τουλάχιστον στις 300 χιλιάδες.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πυροβόλησε Σύριους πρόσφυγες που έφτασαν χθες στο Συριανοχώρι η λεγόμενη αστυνομία

    H Yeni Duzen (10.07.20) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία άνοιξε πυρ ενάντια σε βάρκα που μετέφερε Σύριους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από τους επιβαίνοντες στο πλοιάριο και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

    Πρόκειται για 30 άτομα, 20 άντρες, 3 γυναίκες και 7 παιδιά, πού εντοπίστηκαν στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Συριανοχώρι.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, «η αστυνομία κάνοντας το καθήκον της πυροβόλησε 4 φορές την βάρκα καθώς αυτή πλησίαζε στις ακτές».

    Η λεγόμενη αστυνομία εξέδωσε δύο διαφορετικές ανακοινώσεις σχετικά με το συμβάν, γράφει η εφημερίδα. Στην πρώτη αναφέρεται ότι η «αστυνομία» αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ όταν 2 άτομα αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές της να σταματήσουν και επιχείρησαν να διαφύγουν με αποτέλεσμα να ριχθούν πυροβολισμοί εναντίον τους. Στην δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «αστυνομία» έριξε προειδοποιητικό πυροβολισμό στον αέρα, για να διασφαλίσει ότι το σκάφος θα σταματήσει κι όταν αυτό δεν σταμάτησε πυροβόλησε τον κινητήρα του.

    Κάτω από τον τίτλο: «Δραπέτευσαν από τον πόλεμο στην Συρία, δέχτηκαν σφαίρα στην Κύπρο», η Avrupa (10.07.20) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο γεγονός.

    Η Diyalog (10.07.20) γράφει ότι 5 οργανώσεις εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την ενέργεια της λεγόμενης αστυνομίας και ζήτησαν περεταίρω ενημέρωση για το συμβάν. Πρόκειται για τον «Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο Δικηγόρων», την «Τουρκοκυπριακή οργάνωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τον «Τουρκοκυπριακό σύνδεσμο Queer (που αφορά δικαιώματα ΛΟΑΤ)», τον «Σύνδεσμο δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες» και τον «Σύνδεσμο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    (ΚΣ)

    [07] Εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα

    H Gunes (10.07.20) γράφει ότι εντοπίστηκε ένα νέο θετικό κρούσμα του COVID-19 μετά από 779 εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί, πρόκειται για άτομο Τουρκικής υπηκοότητας που μετέβηκε στα κατεχόμενα δια θαλάσσης.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα επανέναρξης των πτήσεων ανήλθε στα 7, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 115.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 45,383 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, 5 ακολουθούν θεραπεία και 4 συνολικά απεβίωσαν.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε αναμονή της απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας

    Υπό τον τίτλο «Ιστορική μέρα για την Αγία Σοφία! Όλα τα μάτια στραμμένα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Dan?stay)», το ειδησεογραφικό κανάλι AHaber (10.07.20) γράφει ότι αναμένεται σήμερα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εάν θα ακυρώσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Εάν η απόφαση είναι θετική τότε θα κινητοποιηθεί η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, εάν η απόφαση είναι αρνητική αυτή την φορά θα έλθει στην ημερήσια διάταξη των προεδρικών διαταγμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, η Αγία Σοφία μπορεί να ανοιχθεί για λατρεία.

    Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ δήλωσε ότι ως πολίτης αυτής της χώρας πιστεύει και σκέφτεται ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ξανά για προσευχή είναι μια νομική αναγκαιότητα.

    Η Hurriyet (10.07.20) γράφει ότι εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, ήταν παράνομη, ανοίγει το δρόμο για την λειτουργία ξανά της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Η απόφαση θα υλοποιηθεί εντός 30 ημερών με ένα από τους δύο τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η μια μέθοδος θα είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν να εκδώσει διάταγμα σχετικά με την Αγία Σοφία και η άλλη μέθοδος είναι ο Ερντογάν να παραπέμψει απευθείας την απόφαση στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Σε περίπτωση που η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αρνητική, τότε η Αγία Σοφία με προεδρικό διάταγμα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως τζαμί. Κάθε περίπτωση μελετάται γύρω από προεδρικό διάταγμα.

    Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σχολιάζοντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, έδωσε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το παράδειγμα της Παναγίας των Παρισίων. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο για την επίσκεψη τουριστών εκεί. Ούτε τίθεται λόγος να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της».

    (ΔΨ)

    [02] Στις 15 Ιουλίου ξεκινά γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ

    Η Sabah (10.07.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ανοίγει νέα εποχή στα ενεργειακά με το μεγαλοπρεπές γεωτρύπανο Φατίχ της Τουρκίας», γράφει ότι το γεωτρύπανο Φατίχ θα αρχίσει στις 15 Ιουλίου, μέρα Αντίστασης, όπως αποκαλείται στην Τουρκία η μέρα απόπειρας του πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου, γεωτρήσεις στα ανοικτά της Μαύρη Θάλασσα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Φατίχ έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία 4 διαφορετικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που το έχει βοηθήσει να αποκτήσει εμπειρίες, και αυτό θεωρείται πλεονέκτημα για τις γεωτρήσεις που θα κάνει στην Μαύρη Θάλασσα.

    Το γεωτρύπανο Φατίχ που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα το 2011 αγοράστηκε από την Τουρκία το 2017.

    (ΑΚ)

    [03] Έκθεση του αντιπολιτευόμενου CHP δείχνει την οπισθοχώρηση της Τουρκίας σ' όλους τους τομείς

    Υπό τον τίτλο «Οπισθοχώρηση σε κάθε τομέα στην Τουρκία, η προεδρία έπιασε πάτο», η Cumhuriyet (10.07.20) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φετχί Ατσικέλ, σε μελέτη του για το δεύτερο έτος του συστήματος διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ορκίστηκε πρόεδρος στις 10 Ιουλίου 2018, διαπίστωσε ότι το νέο σύστημα της διακυβέρνησης είναι στενά οικογενειακό, φίλοι και συγγενείς, που διαμορφώνουν μια προσωπική πολιτική χωρίς να είναι βάση ενός κυβερνητικού συστήματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ικανοποιητικές συζητήσεις, ούτε καν αναμεταξύ τους, και το κόστος των αποφάσεων, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα, βαρύνει το έθνος και τις μελλοντικές γενιές.

    Στην μελέτη του, ο Ατσικέλ παραθέτει τα εξής σημεία στα οποία παρατηρείται μια οπισθοχώρηση στην Τουρκία:

    · Αλλαγή της ιδιότητας (status) της Τουρκίας: Στην έκθεση Freedom House 2019 σημειώνεται ότι η Τουρκία αξιολογήθηκε ως «ανελεύθερη χώρα» λαμβάνοντας 31 μονάδες από τις 100. Επισημαίνεται παράλληλα ότι από άποψη θεμελιωδών ελευθεριών, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως χώρα με τις λιγότερες ελευθερίες, όπως το Πακιστάν και Ιράκ.

    · Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (OECD) η Τουρκία κατατάχθηκε τελευταία: Η Τουρκία κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα σε 41 χώρες του ΟΟΣΑ για θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σχετικά με το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης καταλαμβάνει την 129η θέση μεταξύ 149 χωρών.

    · Η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος οπισθοχώρησε κατά 50 βαθμίδες: Η Τουρκία καταλαμβάνει την 109η θέση μεταξύ 126 χωρών στο ζήτημα του κράτους δικαίου. Ενώ το 2007 είχε την 50η θέση για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, το 2019 οπισθοχώρησε στην 104η. Όσο για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, ενώ το 2002 η Τουρκία κατείχε την 100η θέση, το 2020 οπισθοχώρησε στην 154η θέση.

    · Η τουρκική λίρα έχασε τέσσερις φορές την αξία της: κατά τα τελευταία 13 χρόνια, η Τουρκική λίρα έχασε την νομισματική της αξία έναντι άλλων 124 χώρες. Κατά την διακυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η τουρκική λίρα έχασε τέσσερις φορές την αξία της έναντι στο ευρώ και στο δολάριο.

    · Οι τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν αυξηθεί: Η κακή διαχείριση της οικονομίας προκάλεσε την μεγάλη αύξηση τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η Τουρκία είχε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα το 2018 ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Ο κατώτατος μισθός που καθορίσθηκε από το AKP είναι στα όρια της πείνας. Ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας είναι ο τέταρτος χαμηλότερος κατώτατος μισθός ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης.

    · Κατατάσσεται τελευταία στα κράτη ευημερίας: Σύμφωνα με την 5η κατάταξη της Παγκόσμιας τράπεζας, η Τουρκία εισήλθε στην χειρότερη ομάδα για την κατανομή εισοδήματος και πλούτου και κατέλαβε την 34η θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ. Το AKP απομακρύνεται από την κατανόηση ενός κράτους ευημερίας και δεν αναπτύσσει μια κοινωνική πολιτική για να εμποδίσει την αποξένωση των φτωχών ομάδων του πληθυσμού από την κοινωνία. Η Τουρκία κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ 41 χωρών του ΟΟΣΑ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

    · Αύξηση της ανεργίας σε αποφοίτους πανεπιστημίων: Το ποσοστό των ανέργων αποφοίτων πανεπιστημίου έφθασε στο 1,5 εκατομμύριο το 2020 και συνεχίζει να αυξάνεται. Ένας στους τρεις απόφοιτους, που εργάζεται, δεν μπορεί να βρει εργασία στον κλάδο που τελείωσε.

    · Η Τουρκία δεν είναι πια ειρηνική: Η Τουρκία του AKP απομακρύνεται από το να είναι μια ειρηνική χώρα. Η Τουρκία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης κατατάσσεται στην 152η θέση μεταξύ 163 χωρών.

    (ΔΨ)

    [04] Έρευνα δείχνει ότι ο λαός στην Τουρκία δεν πιστεύει τα στοιχεία για την οικονομία

    Υπό τον τίτλο «Η TUIK δεν μπορεί να πείσει κανένα για τον πληθωρισμό», η αρθρογράφος Σαγιμέ Μπαστζί της εφημερίδας Sozcu (10.07.20) γράφει ότι o λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα στοιχεία που παρέχει η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) και ότι περισσότεροι από το 60% του ποσοστού των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν πιστεύουν στα στοιχεία που δίνει η Στατιστική υπηρεσία.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Metropoll για τον μήνα Ιούνιο 2020, παρατηρείται ότι ο λαός σε θέματα ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού δεν πιστεύει στα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας και νοιώθει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά. Οι ερωτηθέντες σε ερώτηση για τον πληθωρισμό και τον κόστος της ζωής, ένοιωθαν το ίδιο ανεξάρτητα των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

    Οι ψηφοφόροι του AKP δήλωναν ότι ένοιωθαν ότι ο πληθωρισμός είναι περισσότερο από το 30%, και το κόστος ζωής γύρω στο 20-30%. Ενώ το ποσοστό που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ήταν στο 11,4%.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (10.07.20), η στατιστική υπηρεσία (TUIK) ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην Τουρκία για τον μήνα Απρίλιο οπισθοχώρησε 0,2 μονάδες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα την περασμένη χρονιά και έφθασε στο 12,8%. Ο αριθμός των ανέργων καταγράφηκε στα 3 εκατομμύρια 775 χιλιάδες, μειώνοντας κατά 427 χιλιάδες άτομα.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν ναυλωμένες πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία στην Τουρκία

    Η Sabah (10.07.20) γράφει ότι μετά που η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι βγάζει από τη λίστα της την Τουρκία όσον αφορά στη πρόνοια για τους επιβάτες να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες λόγω του COVID-19 , επαναρχίζουν από τις 15 Ιουλίου ναυλωμένες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη ναυλωμένη πτήση αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. Η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών για τους Βρεττανούς τουρίστες που θα επισκεφθούν την Τουρκία προκάλεσε ενθουσιασμό γράφει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί τουρίστες προχώρησαν ήδη σε κρατήσεις σε ξενοδοχεία στη χώρα.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας στη Μεγάλη Βρετανία Ενγκίν Σέρτογλου εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ' μέρους των Βρεττανών τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκία. Πρόσθεσε επίσης η τουριστική σεζόν αναμένεται να παραταθεί μέχρι και το Νοέμβρη και δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των Βρεττανών τουριστών που θα επισκεφθούν την Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες. Για το 2019, είπε ότι ο αριθμός των Βρεττανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία ανήλθε στο 1 εκατομμύριο ενώ για το 2021 πρόσθεσε ότι προσδοκία τους είναι να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

    (ΑΚ)

    [06] Ακόμη 1,024 νέα περιστατικά του COVID-19 στην Τουρκία και 18 νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο

    Η HDN (09.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία συνολικά 50,103 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 1,024 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού COVID-19, ενώ την ίδια στιγμή έχασαν τη ζωή τους ακόμη 18 άτομα.

    Σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Κοτζά ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 209,962 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,300. Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο αποθεραπεύθηκαν συνολικά 2,879 ασθενείς, ενώ άλλοι 1,179 βρίσκονται σε ΜΕΘ και 399 είναι διασωληνωμένοι.

    Στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,832,623 εργαστηριακές εξετάσεις, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη HDN (09.07.20) o Κοτζά κληθείς να απαντήσει στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε χθες μετά από συνάντηση που είχε με το επιστημονικό συμβούλιο της Τουρκία, για το κατά πόσο θα επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εορτής Eid-al Adha [Εορτή των Θυσιών], ο Κοτζά απάντησε ότι αυτό είναι απίθανό να γίνει αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικές απαγορεύσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε επαρχίας.

    Ο Κοτζά είπε ότι το θέμα θα επαναξιολογηθεί την επόμενη βδομάδα σε νέα συνάντηση που θα έχει με την επιδημιολογική ομάδα.

    (ΑΚ)

    [07] Κοτζά: «Ο ΠΟΥ ανοίγει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη»

    Σύμφωνα με τη Sozcu (10.07.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι υπεγράφη χθες οικονομική συμφωνία για το άνοιγμα γραφείου στην Κωνσταντινούπολη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Σε δηλώσεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Κοτζά είπε ότι στα πλαίσια της συνάντησης που είχε χθες με τον επικεφαλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την περιφέρεια της Ευρώπη, Hans Kluge, υπεγράφη σχετική συμφωνία που προβλέπει το άνοιγμα στην Κωνσταντινούπολη γραφείου του ΠΟΥ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την «προετοιμασία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε θέματα υγείας και ανθρωπιστικά ζητήματα». «Το γραφείο του ΠΟΥ θα αποτελεί οδηγό σε θέματα αντιμετώπισης των απαραίτητων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 10 July 2020 - 11:07:31 UTC