Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 121/2020 08.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Συμφωνία» με την Τουρκία στον τομέα της υγείας – Παραλαμβάνονται νέα τεστ PCR
  • [02] Συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Τατάρ το UBP-Προβλήματα στην δεξιά πτέρυγα εντοπίζει η Diyalog
  • [03] Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις οργανώσεις υγείας
  • [04] Δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα
  • [05] Αποφάσεις για την στρατιωτική θητεία και τους ξένους εργάτες
  • [06] Μείωση 6.9% του ΑΕΠ του καθεστώτος προβλέπεται για το 2020
  • [07] Οικονομική βοήθεια στο λεγόμενο τμήμα δασών από την Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Ακάρ με τον Ιταλό ομόλογο του στην Άγκυρα
  • [02] Τουρκική στρατιωτική άσκηση ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη
  • [03] Μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο ο Τσαβούσογλου
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Μαας και Κόβενι
  • [05] Ο Ακάρ ισχυρίζεται ότι κάποιες χώρες εργαλειοποιούν το ΝΑΤΟ όταν πλήττονται τα δικά τους συμφέροντα
  • [06] Αρθρογράφος καλεί την ΕΕ να παράγει λύσεις στα προβλήματα αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
  • [07] Ο Έρντογαν συνεχάρη τον Μουσταφά Σιεντόπ για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [08] Στα 1,053 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Συμφωνία» με την Τουρκία στον τομέα της υγείας – Παραλαμβάνονται νέα τεστ PCR

    Η K?br?s (08.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το καθεστώς θα συνάψει «συμφωνία» στον τομέα της υγείας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα θα δωρίσει στους Τουρκοκύπριους δύο ασθενοφόρα, αναπνευστήρες 20 χιλιάδες τεστ PCR και δύο συσκευές για τεστ PCR. Μιλώντας μετά από πεντάωρη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου χθες, ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι εξουσιοδοτήθηκε το λεγόμενο υπουργείο υγείας να προβεί στην αγορά άλλων 15 χιλιάδων τεστ PCR.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι χθες αξιολογήθηκε λεπτομερώς η «συμφωνία» που θα συνάψουν με την Άγκυρα, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στον λεγόμενο πρέσβη του καθεστώτος στην τουρκική πρωτεύουσα και άρχισε η διαδικασία υπογραφής της «συμφωνίας». Είπε ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα και θα σμικρυνθεί η διάρκεια που χρειάζεται για να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σημειώνοντας ότι θα προσληφθούν ακόμα 15 ειδικοί στον τομέα της γενετικής, ο Όζερσαϊ είπε ότι κατά την χθεσινή συνεδρία αντηλλάγησαν απόψεις σε σχέση με επιπρόσθετα μέτρα κατόπιν αξιολόγησης των μέτρων που ήδη αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου περί λοιμωδών νόσων νόμου και των αποφάσεων του συμβουλίου που υπάγεται στο «υπουργείο υγείας».

    Ανέφερε ότι από την μια αξιολογήθηκαν απόψεις για τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην πράξη κατά τις διελεύσεις ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και από την άλλη για το ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις επισκέψεις από την Τουρκία. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν την Κυριακή το βράδυ, η αρμοδιότητα αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων πάνω σε αυτά τα θέματα ανήκει στο συμβούλιο του λεγόμενου υπουργείου υγείας στο πλαίσιο του λεγόμενου περί λοιμωδών νόσων νόμου.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν ποια άλλα επιπρόσθετα μέτρα χρειάζονται για δημιουργία ενός πιο ασφαλούς μηχανισμού που θα μειώσει το ρίσκο και πρόσθεσε ότι καθήκον της «κυβέρνησης» είναι να κάνει τα απαραίτητα βήματα για «έμπρακτη και φυσική» εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Όζερσαϊ:

    «[...] Όπως έγινε μέχρι σήμερα, όπως έγινε και κατά την διαδικασία του κλεισίματος, θα δουν όλοι και κατά την διαδικασία του ανοίγματος στο εξής ότι λαμβάνουμε αποφάσεις πάντα όλοι μαζί λαμβάνοντας υπόψη την δημόσια υγεία. Να μην ανησυχεί κανείς παρακαλώ. Κάνουμε το καθήκον μας και αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μας εμπιστεύεται η κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Το τονίζω υπογραμμίζοντάς το για άλλη μια φορά. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι αποφάσεις που παίρνονται λαμβάνοντας υπόψη διάφορες πτυχές (της επιδημίας) και λεπτολογώντας, κοιτάζοντας παραδείγματα δίπλα μας επειδή δεν υπάρχει ένα και μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο και ένα και μοναδικό σωστό οικοδόμημα. Παρακολουθούμε από κοντά τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην νότια Κύπρο και το σύστημα που έθεσαν σε ισχύ στις 9 Ιουνίου. Έχουμε εφαρμόσει έναν μηχανισμό παρόμοιο αλλά πιο αυστηρό από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε χωρίζοντας τις χώρες σε κατηγορίες Α, Β, Γ και παρόμοιες κατηγορίες, μειώνοντας το ρίσκο και εφαρμόζοντας διαφορετικά μέτρα για διαφορετικές χώρες.

    Πρώτα παρακολουθήσαμε από κοντά τις πρακτικές της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις 9 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου. Μετά σχεδιάσαμε και θέσαμε σε ισχύ έναν μηχανισμό λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της χώρας μας. Όμως, κανείς να μην αμφιβάλλει ότι σε διαβούλευση με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας θα πάρουμε και στο εξής και άλλα επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε το ρίσκο βάσει των αναγκών και ότι θα τηρούμε μιαν στάση που θα διασφαλίσει την υγεία της κοινότητας, δεν θα την θέτει σε κίνδυνο και θα μειώσει τα ρίσκα στο ελάχιστο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Τατάρ το UBP-Προβλήματα στην δεξιά πτέρυγα εντοπίζει η Diyalog

    H Gunes (08.07.20) γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην υποψηφιότητα του ηγέτη του UBP και λεγόμενου πρωθυπουργού για τις «προεδρικές εκλογές» Ερσίν Τατάρ. Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη της στις ενέργειες της «κυβέρνησης», ειδικότερα στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού COVID-19.

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του UBP, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, δήλωσε πως υπάρχει πλήρης συμφωνία στο Κόμμα για την υποψηφιότητα Τατάρ. Ο Σανέρ διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι υπάρχει ένταση και έλλειψη εμπιστοσύνης εντός του Κόμματος αναφορικά με τις «προεδρικές εκλογές». Ο Σανέρ υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα αναφορικά με την «κυβέρνηση». Είπε πως η «κυβέρνηση συνασπισμού» συνεχίζει και δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία. «Έχουμε μπροστά μας την προεδρική εκλογική διαδικασία και μόνος στόχος του UBP είναι να υπάρξει ανακούφιση στην οικονομία και να προετοιμάσει αυτές τις εκλογές με τον καλύτερο τρόπο», είπε και πρόσθεσε ότι για το κόμμα ο υποψήφιος είναι ξεκάθαρος.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Diyalog (08.07.20) επικαλείται πληροφορίες και γράφει ότι δύο σημαντικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην δεξιά τον τελευταίο καιρό και ότι αυτά είναι αφενός το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP -το Κόμμα των εποίκων στα κατεχόμενα) και αφετέρου η κινητικότητα που παρατηρείται στο UBP. Το θέμα της υποψηφιότητας Τατάρ, αν και φαίνεται να υποστηρίζεται από τον πυρήνα του κόμματος, δείχνει ακόμα ότι συζητείται σε άλλα κλιμάκια του Κόμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όσον αφορά το YDP, πηγές αναφέρουν πως o ηγέτης του Κόμματος, Ερχάν Αρικλί αμφισβητείται από άλλα μέλη του Κόμματος, γεγονός που, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το συνέδριο του YDP, μπορεί να επηρεάσει το θέμα της υποψηφιότητας Αρικλί στις «προεδρικές εκλογές».

    (ΚΣ)

    [03] Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις οργανώσεις υγείας

    Η Haberator (08.07.20) γράφει ότι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις υγείας στα κατεχόμενα, οι KTAMS, TIP-IS, KAMU-IS, KAMU-SEN, καθώς και οργανώσεις παραϊατρικών επαγγελμάτων, πραγματοποίησαν χθες 3ωρη στάση εργασίας.

    Βασικό αίτημα των οργανώσεων είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που έρχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρες υψηλού κινδύνου, χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα, αφού, όπως υποστηρίζουν, το σύστημα υγείας στα κατεχόμενα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έξαρση της επιδημίας του ιού COVID-19.

    (ΚΣ)

    [04] Δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα

    H Vatan (08.07.20) γράφει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο θετικό κρούσμα του COVID-19 μετά από σε 991 εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί, ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα επανέναρξης των πτήσεων ανήλθε στα 5, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 113. Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 43,826 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, 5 ακολουθούν θεραπεία και 4 συνολικά απεβίωσαν.

    (ΚΣ)

    [05] Αποφάσεις για την στρατιωτική θητεία και τους ξένους εργάτες

    Η K?br?s (08.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του καθεστώτος αποφάσισε χθες την υποβολή «νομοσχεδίου» στην «βουλή» που προνοεί τροποποίηση του λεγόμενου περί στρατιωτικής θητείας νόμου σε τέσσερα βασικά σημεία σε σχέση με την δυνατότητα επί πληρωμή στρατιωτικής θητείας.

    Μιλώντας μετά από την πεντάωρη συνεδρία του «σώματος», ο Όζερσαϊ είπε ότι το πρώτο σημείο είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχασαν τα δικαιώματά τους επειδή θεωρούνταν ανυπότακτοι ή λιποτάκτες πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους να πληρώσουν ένα ποσό και να υπηρετήσουν την υποχρέωσή τους. Το δεύτερο σημείο είναι ότι όσοι επωφελούνταν από το «άρθρο 15» λόγω του ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό είτε για σκοπούς εκπαίδευσης είτε για εργασία, θα μπορούν αφού υπηρετήσουν 15 μέρες στον στρατό να πληρώσουν τρεις χιλιάδες στερλίνες και να απαλλαγούν από τις υπόλοιπες 15 μέρες της θητείας τους λόγω της πανδημίας. Το τρίτο σημείο αφορά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό είτε για εκπαίδευση είτε για εργασία και δεν υπηρέτησαν ούτε μία μέρα από τις 30 που υποχρεούνται να υπηρετήσουν. Θα θεωρείται ότι αυτά τα άτομα έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις με την καταβολή έξι χιλιάδων στερλινών. Τέλος, αποφασίστηκε να αναγνωριστεί «ειδικό καθεστώς» στους «πολίτες» που γεννήθηκαν και ζουν στο εξωτερικό. Αν αυτά τα άτομα το επιθυμούν, θα μπορούν να καταβάλουν χίλιες στερλίνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και να θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Εξάλλου, ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι αποφάσισαν να τροποποιήσουν τον σχετικό «κανονισμό» ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της «άδειας εργασίας» όσων δεν μπόρεσαν, λόγω της πανδημίας, να παρατείνουν την «άδεια εργασίας» τους που έληξε μέσα στον Μάρτιο. Ανέφερε ακόμη ότι έγιναν διευκολύνσεις και παρατάθηκε η άδεια όσων εισήλθαν στα κατεχόμενα τόσο με τουριστική όσο και με φοιτητική «βίζα», η οποία έχει λήξει.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Μείωση 6.9% του ΑΕΠ του καθεστώτος προβλέπεται για το 2020

    Η K?br?s (08.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος κρατικός οργανισμός προγραμματισμού (DPO) ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε μείωση 72,4 εκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα του κατοχικού καθεστώτος κατά τους μήνες Μάρτιος-Μάιος 2020, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των εσόδων των τελευταίων τριών χρόνων. Σε γραπτή δήλωση του «υφυπουργού» του DPO, Μουσταφά Σερτσελίκ αναφέρεται ότι προβλέπεται μείωση της τάξης του 6,9% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του καθεστώτος για το 2020.

    Ο Σερτσελίκ αναφέρει επίσης ότι μείωση της τάξης των 24,4 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής παρατηρήθηκε στο εξωτερικό εμπόριο του καθεστώτος κατά την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019, λόγω του κλεισίματος που υπήρξε διεθνώς.

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού (KIB-TEK) σε σχέση με την κατανάλωση, μείωση γύρω στο 23% παρατηρήθηκε στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην τρίτη βδομάδα του Ιουλίου 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ προβλέπεται ότι με την ομαλοποίηση που αναμένεται, η παραγωγή ηλεκτρισμού θα είναι μειωμένη κατά 16,9% μέχρι τα τέλη του 2020 σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Πάντως, κατά τον Μάιο παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 18% στην παραγωγή ηλεκτρισμού σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

    Επιπλέον, μείωση 15,4 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται ότι υπήρξε και στην κατανάλωση καυσίμων 95 οκτανίων κατά τη περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων τριών χρόνων. Όμως, τον Μάιο του 2020 οι πωλήσεις βενζίνης 95 και 98 οκτανίων παρουσίασαν αύξηση 228% σε σύγκριση με τον Απρίλιο ανερχόμενες από τα τρία εκατομμύρια λίτρα στα οκτώ εκατομμύρια λίτρα. Οι πωλήσεις euro diesel, που ήταν κατά μέσο όρο 12,5 εκατομμύρια λίτρα κατά την περίοδο 2017-2019, μειώθηκαν στα 7,5 εκατομμύρια λίτρα κατά την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020. Όμως, μέσα στον Μάιο του 2020 υπήρξε αύξηση της τάξης του 215% στις πωλήσεις του εν λόγω καυσίμου σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αφού ανήλθαν από τα 4,6 εκατομμύρια λίτρα στα 9,9 εκατομμύρια.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Οικονομική βοήθεια στο λεγόμενο τμήμα δασών από την Τουρκία

    Η Vatan (08.07.20) γράφει ότι η Τουρκική κυβέρνηση θα παραχωρήσει οικονομική βοήθεια ύψους 5,293,500 Τουρκικών Λιρών στα κατεχόμενα.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η βοήθεια που γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, αφορά εξοπλισμό, εργασίες επισκευών και συντήρησης, εξοπλισμό ανίχνευσης πυρκαγιών, αντικατάσταση συστημάτων επικοινωνίας και άλλα.

    Θα δοθούν επίσης δενδρύλλια για δεντροφύτευση.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Ακάρ με τον Ιταλό ομόλογο του στην Άγκυρα

    Η Hurriyet (07.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Άκάρ συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του Lorenzo Guerini, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία. Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο, ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ακάρ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ενώ την ίδια στιγμή έγινε ανταλλαγή απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα. «Θα ήθελαν να αναφέρω απ' αυτό εδώ το βήμα ότι η αποτελεσματική συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στον τομέα της άμυνας κα ασφάλειας, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. [...]», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

    Ο Ακάρ πρόσθεσε επίσης και τα εξής: «Έγινε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και αξιολογήσαμε από κοινού τόσο θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις όσο και θέματα που αφορούν τη Λιβύη, τη Συρία και τα περιφερειακά. Αξιολογήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέσαμε επί τάπητος τις θέσεις και απόψεις μας και τους προβληματισμούς και τα προβλήματα που αφορούν στο θέμα αυτό. Και δώσαμε αμοιβαίες απαντήσεις. Θέλω να πω το εξής: Αναφερόμαστε σε δύο σημαντικές και μεγάλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο όπως είναι η Ιταλία και η Τουρκία. [...]Συνεπώς, έχουμε συζητήσει και αντιληφθεί ότι θα μπορούσαμε να εργαστούμε από κοινού και να προχωρήσουμε σε σημαντικές δραστηριότητες για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση τω σχέσεων μας τόσο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ θα ήταν πολύ επωφελής τόσο για τις δύο χώρες όσο και για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Guerini για μια ακόμη φορά για την επίσκεψη του. Η συνάντηση μας ήταν εποικοδομητική. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι στο εφεξής, θα εργαστούμε μαζί και θα κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα για την περιοχή και τις χώρες μας», ανέφερε ο Ακάρ.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Ιταλός Υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ακάρ εποικοδομητική και είπε ότι ήταν μια συνάντηση μεταξύ φίλων, στη οποία συζητήθηκαν με ειλικρίνεια διάφορα ζητήματα, μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και φιλικότητας που χαρακτηρίζει την Ιταλία και την Τουρκία. «Οι σχέσεις φιλίας μεταξύ τω δύο χωρών έχουν γερές βάσεις από το παρελθόν. Πάντοτε οι δύο χώρες είχαν εμπορικές, πολιτιστικές και στρατιωτικές σχέσεις. Η κατάσταση επίσης στις διμερείς μας σχέσεις είναι εξαίρετη. Αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει και στη σημερινή μας συνάντηση. Στη συνάντηση συζητήσαμε διάφορα ζητήματα για τα οποία απαιτείται να υπάρξει σταθερότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μεταξύ αυτών των θεμάτων. Η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ανάμεσα σε αυτά. Ειδικότερα στο θέμα της Λιβύης, συμφωνήσαμε ότι απαιτείται να εξευρεθεί πολιτική λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στη χώρα. Όσον αφορά στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήσαμε ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβουμε καθώς επίσης και το όραμα μας. Διότι αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν θα έχουμε την δυνατότητα να αποκλιμακώσουμε την ένταση στην περιοχή. [...]Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην Μεσόγειο πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες και να εργαστούμε από κοινού», ανέφερε ο Ιταλός Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [02] Τουρκική στρατιωτική άσκηση ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη

    Υπό τον τίτλο «Ο στόλος είναι εκεί: Ακόμη ένα μήνυμα στη Μεσόγειο σε Ρωσία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΑΕ και Αίγυπτος», η Yeni Safak (08.07.20) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Τουρκία προχώρησε σε άλλο ένα νέο βήμα μετά την επίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη βάση Βατιγιέ στη Λιβύη. Ο Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν άσκηση στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Κρήτη και την Λιβύη με Navtex που ήδη εξέδωσαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πλοία που διεξάγουν άσκηση από τις 7 Ιουλίου ανοιχτά των ακτών Βεγγάζη-Τομπρούκ-Ντέρνα, θα παραμένουν στην περιοχή ως πίεση εναντίον του Χαφτάρ και των χωρών που τον στηρίζουν.

    Οι Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανέφεραν με ανακοίνωσή τους ότι αυτή την φορά δόθηκαν στις περιοχές που θα διεξαχθεί η άσκηση τα ονόματα «Μπαρμπαρός», «Τουργκούτ Ρέις» και «Τσάκα Μπέη» [Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τις περιοχές που αντιστοιχούν τα ονόματα]. Η Τουρκία έχει ανακηρύξει τρεις μεγάλες ναυτικές ασκήσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στη Κρήτη.

    Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό κανάλι AHaber (07.07.20) μεταδίδει τις συντεταγμένες της άσκησης και ότι η άσκηση θα διεξαχθεί σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Επιπλέον, μεταδίδει ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με 17 πολεμικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία έχουν «σφραγίσει» την Ανατολική Μεσόγειο από αέρος και θαλάσσης.

    Σημειώνεται ότι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η εν λόγω άσκηση μετέφερε το μήνυμα σε φιλικές και εχθρικές χώρες ότι η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να είναι έτοιμη για ενέργεια μέσα σε 24ώρες.

    (ΔΨ)

    [03] Μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο ο Τσαβούσογλου

    Το τηλεοπτικό κανάλι AHaber (08.07.20) μετέδωσε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα, 8 Ιουλίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο για επίσκεψη εργασίας.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου και η περίοδο μετά Brexit, ο τουρισμός, ο αγώνας εναντίον της νόσου Covid-19, καθώς περιφερειακά και διεθνή θέματα.

    (ΔΨ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Μαας και Κόβενι

    Το τηλεοπτικό κανάλι NTV (07.07.20) μετέδωσε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μαας και τον Ιρλανδό Υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

    Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στο Τσαβούσογλου και τον Μαας, συζητήθηκαν θέματα όπως ο τουρισμός, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και περιφερειακά θέματα, για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόβενι, ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ιρλανδό ομόλογό του για την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας.

    (ΔΨ)

    [05] Ο Ακάρ ισχυρίζεται ότι κάποιες χώρες εργαλειοποιούν το ΝΑΤΟ όταν πλήττονται τα δικά τους συμφέροντα

    Η Ayd?nl?k (06.07.20), υπό τον τίτλο «Ο Ακάρ μίλησε στο BBC: Εργαλειοποιούν το ΝΑΤΟ», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του σε ανταποκρίτρια του BBC κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Λιβύη, επανέλαβε ότι η στήριξη της Γαλλίας στον Χαλίφα Χαφτάρ δεν συνάδει με την συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση με την Τουρκία για να αντισταθμίσει τα πολιτικά της λάθη.

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι ο Τουρκικός ναυτικός στόλος παρενόχλησε Γαλλικό πλοίο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Όπως δεν έχουμε παρενοχλήσει το Γαλλικό πλοίο, το Γαλλικό σκάφος πραγματοποίησε ένα πολύ επικίνδυνο ελιγμό μπαίνοντας ανάμεσα στην νηοπομπή στην οποία τα τρία πλοία μας έπλεαν με ταχύτητα 20 ναυτικών μιλιών». Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα θα παρουσιαστούν στις επικείμενες μέρες από το ΝΑΤΟ.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ σημείωσε ότι κάποιες χώρες προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το ΝΑΤΟ, όταν ανακαλύπτουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι εναντίον των δικών τους συμφερόντων.

    Σχολιάζοντας την ένταση στο Αιγαίο, ο Ακαρ δήλωσε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι 23 νησιά δεν μπορούν να στρατικοποιηθούν. Αλλά 16 από αυτά τα νησιά έχουν στρατικοποιηθεί από τον γείτονα μας». Επέκρινε τους Έλληνες αξιωματούχους που επισκέπτονται μερικές βραχονησίδες και διεξάγουν παρατραβηγμένες τελετές.

    (ΔΨ)

    [06] Αρθρογράφος καλεί την ΕΕ να παράγει λύσεις στα προβλήματα αντί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

    O αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet (08.07.20) Gulderen Sonumut, σε άρθρο του με τίτλο «Η ΕΕ πρέπει να παράγει λύση», αναφέρεται στην πρόσφατη ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού και στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία ως αποτέλεσμα αυτής της έντασης και γράφει ότι αντί η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία θα πρέπει να εξεύρει εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αυτή είναι και η προσδοκία της Άγκυρας, αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Τζοζέπ Μπόρελ στην Τουρκία χθες.

    Υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψη Μπόρελ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε πριν την κρίσιμη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου, η εφημερίδα στο άρθρο υποστηρίζει ότι η Γαλλία, ισχυριζόμενη ότι η φρεγάδα της παρενοχλήθηκε από τον Τουρκικό ναυτικό στόλο, προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα της έντασης των δύο χωρών εντός της ΕΕ, αναζητώντας επίσης στήριξη από τα ΗΕ και το ΝΑΤΟ. Σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μπόρελ στην Άγκυρα, η ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να εξεύρει εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων με την Άγκυρα αντί να επιβάλει κυρώσεις.

    Το άρθρο αναφέρει επίσης και τα εξής: «Η Γαλλία, με τη στήριξη της Ελλάδας και του Ελληνοκυπριακού τομέα απαιτεί από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και βρίσκεται σε στενές επαφές με τη Γερμανία η οποία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για αυτό το ζήτημα. Η Τουρκία, μέσω της διπλωματικής οδού, υπέβαλε προτάσεις τόσο στο θέμα της εξεύρεσης λύσης στη Συρία και τη Λιβύη όσο και στο θέμα που αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί προϋπόθεση επίσης όπως η ΕΕ εξεύρει μια ουσιαστική λύση στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στο διαμερισμό του φυσικού πλούτου.

    Ταυτόχρονα, στο θέμα της Λιβύης, η στήριξη που παρείχε η Τουρκία στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη η οποία αναγνωρίζεται και από τα ΗΕ δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία θυμού για οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ η οποία σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει τη δέσμευση της στο διεθνές δίκαιο, πρέπει να επιδείξει μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της έντασης που υπάρχει μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Άλλωστε η Τουρκία ακολουθούσε πάντοτε θετική και εποικοδομητική στάση υποβάλλοντας προτάσεις μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου» υποστηρίζει το άρθρο.

    Στη συνέχεια τονίζεται ότι ίσως μια μίνι σύνοδος σε επίπεδο ηγετών μεταξύ της Αγγλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Τουρκίας που μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρχίσει μια διαδικασία συζήτησης διπλωματικών λύσεων (αν όχι για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο αλλά για την αποκλιμάκωση της έντασης), θα ήταν πολύ επωφελής, όπως αναφέρεται.

    Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι μια άλλη εναλλακτική πρόταση θα ήταν όπως ο Βρεττανός Πρωθυπουργός Boris Johnson προσκαλέσει σε συνάντηση στις Βρετανικές βάσεις που θεωρείται «ουδέτερη ζώνη» και βρίσκεται στην Κύπρο, τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουήλ Μακρόν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. «Αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα άφηνε τη σφραγίδα του στην ατζέντα της διπλωματίας αυτό το καλοκαίρι. Αλλά πάνω από όλα, θα συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το άρθρο.

    (ΑΚ)

    [07] Ο Έρντογαν συνεχάρη τον Μουσταφά Σιεντόπ για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Η Hurriyet (08.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συνεχάρη χθες τηλεφωνικώς τον Μουσταφά Σιεντόπ, Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την επανεκλογή του.

    Στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη εκλογή νέου Προέδρου, ο Σιεντόπ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλαβε 328 από τους 600 ψήφους της ολομέλειας κατά την τρίτη ψηφοφορία. Στην εκλογική διαδικασία ψήφισαν συνολικά 557 βουλευτές, ενώ 7 ψήφοι κηρύχθηκαν άκυροι.

    Σε δηλώσεις του μετά την επανεκλογή του, ο Σιεντόπ ευχαρίστησε όλους του Βουλευτές που ψήφισαν. «Η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπηρετήσω στη θέση αυτή στα πλαίσια του Συντάγματος, των Κανονισμών και των κανόνων δικαίου που διέπουν το Κοινοβούλιο με δικαιοσύνη και αμεροληψία», πρόσθεσε.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέχει 291 κοινοβουλευτικές έδρες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 138, το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) 58, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 49, το Καλό Κόμμα (IYI) 37, το Τουρκικό Κόμμα Εργαζομένων κατέχει δύο θέσεις και οι ανεξάρτητοι 6. Επίσης, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (Remedy) Party, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) , το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), το Κόμμα Ευδαιμονίας (Felicity Party) και το Κόμμα Δημοκρατικών Επαρχιών (DBP) κατέχουν από μία έδρα.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 1,053 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους

    Η Hurriyet (07.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,053 νέα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 50,545 εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι έχασαν τη ζωή τους ακόμη 19 άτομα, με το συνολικό αριθμό των νεκρών στην Τουρκία να ανέρχεται στις 5,260.

    Μετά από αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 207,897, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 185,292. Χθες αποθεραπεύθηκαν συνολικά 2,297 άτομα.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,733,218 διαγνωστικές εξετάσεις. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 1,152 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 400.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 8 July 2020 - 10:43:39 UTC