Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 106/2020 17.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κρίση εντός της «κυβέρνησης» προκάλεσε η είσοδος ομάδας ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα
  • [02] «Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του UBP
  • [03] Συνομιλία Όζερσαϊ με Τσαβούσογλου
  • [04] Διευκρινίσεις από την εταιρεία που κατηγορείται για είσοδο στα κατεχόμενα παραβιάζοντας την καραντίνα
  • [05] Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να περάσουν την Ημέρα του Πατέρα με τις οικογένειες τους
  • [06] Διεξαγωγή PRC τεστ στους εργαζομένους που θα μεταβούν μετά τις 22 Ιουνίου στις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Διερωτάται αν θα ξανακλείσουν σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα μετά την 1η Ιουλίου ο Έρχουρμαν
  • [08] Οι απόψεις του «συντονιστικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας για τον Covid-19» δεν λαμβάνονται υπόψη; Αποχώρηση επικεφαλή και μελών
  • [09] Ζητά επανεξέταση της εισόδου ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα το Αριστερό Κίνημα
  • [10] Κανένα κρούσμα χθες στα κατεχόμενα
  • [11] Πέραν των 27 δισεκατομμυρίων ΤΛ τα δάνεια στα κατεχόμενα
  • [12] Έφτασαν αεροπορικώς 100 επιβάτες από την Τουρκία - «Ειδική άδεια» και σε σκάφος αναψυχής στην Γιαλούσα
  • [13] Νέος αρχηγός της «αστυνομίας» ο Αχμέτ Σόγιαλαν
  • [14] Κλάπηκε η προτομή του Shakespeare από την κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Σύνοδος έκπληξη» στο Προεδρικό στην Τουρκία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σκοτεινή και ανεξήγητη η πολιτική της Γαλλίας για την Λιβύη
  • [03] Νέα επιχείρηση κατά των Κούρδων ανακοίνωσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [04] Στα 1,467 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Κοτζά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κρίση εντός της «κυβέρνησης» προκάλεσε η είσοδος ομάδας ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα

    Κάτω από τον τίτλο «Δύσκολο το έργο των εταίρων», η K?br?s (17.06.20) γράφει ότι η κρίση σε σχέση με την αντιπροσωπεία που ήρθε πρόσφατα από την Τουρκία στα κατεχόμενα με ιδιωτικό αεροσκάφος και εισήλθε χωρίς να τεθεί σε καραντίνα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συνεδρία διεξήχθη σε αρκετά τεταμένο κλίμα με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) να ζητά εξηγήσεις από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και με διαφωνίες ακόμα και εντός του μεγάλου εταίρου στην «κυβέρνηση», του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Σημειώνοντας ότι οι εταίροι στον «κυβερνητικό» συνασπισμό περνούν δύσκολες μέρες και ότι οι σχέσεις τους κλονίστηκαν από την κρίση που ξέσπασε λόγω της εισόδου της εν λόγω αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα, η εφημερίδα αναφέρει ότι, όπως έγινε γνωστό, η αντιπροσωπεία ήρθε στα κατεχόμενα για τζόγο και διασκέδαση, μετέβη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ψώνισε από έναν χρυσοχόο. «Η διαφορά ανάμεσα σε όσα λέγονται για την αντιπροσωπεία και την πρακτική εφαρμογή ενόχλησε όχι μόνο το ΗΡ αλλά και τον πρωθυπουργό Τατάρ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

    «Εγνώσθη ότι ο υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος θεωρείται ως στόχος στο συμβάν αυτό, μετέβη χθες το πρωί στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όζερσαϊ και έδωσε εξηγήσεις για την κατάσταση. Ο Τατάρ είχε χθες επικοινωνία 9 ωρών με τον Όζερσαϊ, συμπεριλαμβανομένης και της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου. Κατά την χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί του ΗΡ δεν απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Ουστέλ, όμως ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Τατάρ να κάνει το απαραίτητο βήμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της KIBRIS από διάφορες πηγές, αυτή η κρίση προκάλεσε διχόνοιες εντός του UBP. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ενώ ένα τμήμα των βουλευτών του UBP λένε ότι 'δεν πρέπει να διατηρήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα άτομο που συμπεριφέρθηκε λανθασμένα', ένα άλλο τμήμα ανάμεσα στο οποία συμπεριλαμβάνονται και υπουργοί, εξέφρασαν την άποψη ότι 'δεν πρέπει να αναπτύσσουμε πολιτική ανάλογα με τις επιθυμίες του ΗΡ'. Αυτή η διαφορά απόψεων εντός του UBP έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Τατάρ. Η απόφαση που θα λάβει ο Τατάρ θα ξεκαθαρίσει και την στάση του ΗΡ. Εγνώσθη ότι ο Τατάρ παραπονέθηκε στον στενό του κύκλο λέγοντας 'δεν έπρεπε να λερώσουν το όνομά μου, δεν έπρεπε να μου το κάνουν αυτό'. Οι αξιόπιστες μας πηγές σημείωσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στην πτέρυγα του UBP σε περίπτωση που ο Τατάρ αποφασίσει να παύσει τον υπουργό Ουστέλ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η «προεδρία» δεν αναφέρεται τι θα συζητηθεί στην συνάντηση, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα του ιδιωτικού αεροσκάφους.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο αρθρογράφος της K?br?s Manset (17.06.20), Ντερβίς Γκεζέρ γράφει ότι αν ο Ουστέλ παραιτηθεί ή αν τον απομακρύνει ο Τατάρ, θα είναι πιο ήσυχοι οι «κυβερνητικοί εταίροι» μέχρι τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, όμως η «κυβέρνηση» πάλι «θα τελειώσει αυτή την φορά μετά τις προεδρικές εκλογές». Αν παραιτηθεί ο Ουστέλ, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Τατάρ, σημειώνει ο αρθρογράφος αφού υπάρχει το ζήτημα του ποιον θα διορίσει στην θέση του. «Μπορεί να το διευθετήσει αυτό ο Τατάρ, ο οποίος σκέφτεται εδώ και μήνες ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την απόφαση;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του UBP

    Υπό τον τίτλο «Σκεφτόμαστε την υγεία και την ευημερία του λαού», ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα παραίτησης της «κυβέρνησης» κατά την σημερινή συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

    Σε δηλώσεις του στο παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak, ο Σανέρ ανέφερε ότι η συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος σήμερα είναι συνάντηση ρουτίνας και δεν τίθεται θέμα παραίτησης της «κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι κύριο θέμα του κόμματος είναι η «υγεία και η ευημερία του λαού της ΤΔΒΚ». Σημείωσε ότι υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές διαδόσεις και σχόλια για την «συγκυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «αν τα σχολίαζαν όλα αυτά κάθε φορά δεν θα έκαναν άλλη δουλειά».

    «Η κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο υπέγραψε με την Τουρκία δύο συμφωνίες δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας. Με αυτές τις δύο συμφωνίες διασφαλίστηκες στήριξη 3 δισεκατομμυρίων ΤΛ για τις επενδύσεις υποδομών, τα έξοδα άμυνας, για τον τομέα των οικοδομών και για μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού. Ήταν πολύ σημαντικό να παραχωρηθεί απευθείας στο τρέχων προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο 38 εκατομμύρια ΤΛ. Η επιτυχία αυτής της κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά της Τουρκίας προς εμάς. Το σημαντικότερο είναι να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και να καταπολεμήσουν την πανδημία. (...)

    Επιπρόσθετα, το UBP θα συνεχίσει τις προσπάθειες του να δημιουργήσει μια δυνατή οικονομικά ΤΔΒΚ. Σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο περιεκτικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας για διευκολύνσεις του λαού», δήλωσε καταληκτικά ο Σανέρ.

    (ΔΨ)

    [03] Συνομιλία Όζερσαϊ με Τσαβούσογλου

    Η Hakikat (17.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό Κουντρέτ Όζερσαι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική συνδιάλεξη, αλλά όχι το περιεχόμενό της.

    (ΔΨ)

    [04] Διευκρινίσεις από την εταιρεία που κατηγορείται για είσοδο στα κατεχόμενα παραβιάζοντας την καραντίνα

    Η Yeni Duzen (17.06.20) γράφει ότι απαντήσεις αναγκάστηκε να δώσει ο Ερτέμ Σαλμάν, διευθυντής της τουρκικής εταιρείας Cyprus Deluxe Global Travel Ltd αναφορικά με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι αντιπροσωπεία της εταιρείας επισκέφθηκε πρόσφατα την κατεχόμενη Κύπρο και με την συμπεριφορά της παραβίασε την καραντίνα που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει μέρος σε διαγωνισμό για κατασκευή ενός τουριστικού συγκροτήματος στην κατεχόμενη Λάπηθο στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και μαρίνα, ο Σαλμάν σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι η εταιρεία τους κατέλαβε την δεύτερη θέση σε αυτό τον διαγωνισμό λόγω του γεγονότος ότι άλλη εταιρεία είχε υποβάλει πιο συμφέρουσα προσφορά.

    Ο Σαλμάν ανέφερε επίσης ότι οι «αρμόδιοι» τους ενημέρωσαν ότι σε περίπτωση που η εταιρεία η οποία κέρδισε την προσφορά δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν υπογράψει συμβόλαιο, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η πρόταση της Cyprus Deluxe Global Travel Ltd και θα μπορούσαν να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο πλαίσιο της «νομοθεσίας».

    Σύμφωνα με τον Σαλμάν, οι άνθρωποι της εταιρείας ήρθαν σε επαφή με «τουριστικούς αξιωματούχους» του καθεστώτος με σκοπό την πραγματοποίηση μιας σύντομης διάρκειας επίσκεψης στα κατεχόμενα για να προβούν σε τεχνική ανάλυση επιθεωρώντας και παρατηρώντας τον χώρο που πιθανόν να τους παραχωρείτο με βάση την προσφορά για να μπορέσουν να λάβουν την τελική τους απόφαση αναφορικά με την επένδυση.

    «Στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησαν οι αρμόδιες αρχές, μια διευθυντική και τεχνική ομάδα πραγματοποίησε την απαραίτητη μελέτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αναχώρησε από την ΤΔΒΚ», υποστήριξε ο Σαλμάν εκφράζοντας την λύπη των αξιωματούχων της εταιρείας για το γεγονός ότι το θέμα «σύρθηκε προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις» με ισχυρισμούς όπως το ότι συμπεριφέρθηκαν αντίθετα με τους «νόμους» και την «νομοθεσία» της «ΤΔΒΚ» ή ότι ζήτησαν προνόμια, την ώρα που η εταιρεία δραστηριοποιείται επί σειρά ετών σε διάφορα μέρη του κόσμου εφαρμόζοντας τους νόμους και την νομοθεσία πολλών και διάφορων χωρών.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να περάσουν την Ημέρα του Πατέρα με τις οικογένειες τους

    Η Vatan (17.06.20) γράφει ότι ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που έχουν ήδη μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές για εργασία στις 20 Ιουνίου, θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά την συνάντηση του «υπουργικού συμβουλίου», ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι συμφώνησαν ομόφωνα πως οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που μετέβησαν στην «νότια Κύπρο» για να εργασθούν, θα μπορούσαν να περάσουν την ημέρα του Πατέρα [Κυριακή, 21 Ιουνίου] με τις οικογένειες τους. Διευκρίνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, που μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές και ακόμη βρίσκονται εκεί, πρέπει να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του PCR τεστ το Σάββατο, 20 Ιουνίου, για να μπορούν να εισέλθουν στην «ΤΔΒΚ» χωρίς να τεθούν σε καραντίνα. Τέλος, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι οι διελεύσεις, λόγω αυτού του σκοπού, θα πραγματοποιούνται μόνο από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    (ΔΨ)

    [06] Διεξαγωγή PRC τεστ στους εργαζομένους που θα μεταβούν μετά τις 22 Ιουνίου στις ελεύθερες περιοχές

    Η Yeni Bak?s (17.06.20) γράφει ότι όσοι εργαζόμενοι θα μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές μετά τις 22 Ιουνίου για να εργασθούν πρέπει να αιτηθούν μέχρι τις 18 Ιουνίου στο λεγόμενο υπουργείο υγείας για την διεξαγωγή του PRC τεστ, ώστε να μπορούν να πηγαινοέρχονται χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.

    (ΔΨ)

    [07] Διερωτάται αν θα ξανακλείσουν σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα μετά την 1η Ιουλίου ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (17.06.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τα θέματα της οικονομίας και της υγείας είναι αλληλένδετα. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου καταστηματαρχών και τεχνιτών, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι όταν άρχισε η διαδικασία της πανδημίας και λήφθηκε η απόφαση κλεισίματος υπέβαλαν πρόταση για ολοκλήρωση των ετοιμασιών καταβάλλοντας την μάξιμουμ προσπάθεια, αλλά αυτές οι ετοιμασίες δεν έγιναν.

    Σημειώνοντας ότι αυτό τους φοβίζει από την άποψη της οικονομίας, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε αν θα κλείσουν και πάλι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα που θα πραγματοποιήσουν την 1η Ιουλίου. Επισημαίνοντας ότι θα μειωθεί η κυκλοφορία αν αυξηθούν τα κρούσματα και δεν υπάρξει κλείσιμο, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι περνούν μιαν περίοδο κατά την οποία γίνονται λάθη επί λαθών τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Οι απόψεις του «συντονιστικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας για τον Covid-19» δεν λαμβάνονται υπόψη; Αποχώρηση επικεφαλή και μελών

    Υπό τον τίτλο «Ένταση στην κυβέρνηση εξαιτίας του ιού Covid-19», η Vatan (17.06.20) γράφει ότι η επικεφαλής του «συντονιστικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας για τον Covid-19» Σιμπέλ Σιπέρ και δύο από τα μέλη του συμβουλίου, ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου και ο Αχμέτ Οζάν υπέβαλλαν χθες την παραίτησή τους από το συντονιστικό συμβούλιο στον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η Σιμπέρ δήλωσε ότι αυτή η συντονιστική εργασία δεν μπόρεσε να διεξαχθεί με τον τρόπο που επιθυμούσαν, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν ακολουθεί επίσημα τις απόψεις τους εδώ και καιρό.

    Η Σιμπέρ υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» δεν προσέφυγε στις απόψεις τους εδώ και καιρό και ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει ή να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του, γιατί δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα ή σε απόψεις επιστημόνων. Γι' αυτό, πρόσθεσε, αρκετές φορές οι αποφάσεις άλλαζαν λόγω αντιδράσεων ή πιέσεων και η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει χαθεί.

    (ΔΨ)

    [09] Ζητά επανεξέταση της εισόδου ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα το Αριστερό Κίνημα

    Η K?br?s (17.06.20) γράφει ότι το Αριστερό Κίνημα επέκρινε την απόφαση της «κυβέρνησης» να μην τίθενται σε καραντίνα όσοι έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου. Σε γραπτή δήλωση που υπογράφεται από τον Ορχάν Έρονεν, ζητείται η επανεξέταση της εν λόγω απόφασης και απευθύνεται έκκληση για λήψη «αντικειμενικών και επιστημονικών αποφάσεων».

    Ο ο Έρονεν σημείωσε ότι αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη και είναι προφανές ότι θα αναζωπυρώσει τον Covid-19.

    Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο και υπογράμμισε ότι από την άλλη, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, που είναι από τις περιοχές στις οποίες γίνονται τα περισσότερα τεστ με βάση τον πληθυσμό τους, φαίνεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο η πανδημία

    (Ι/Τσ.)

    [10] Κανένα κρούσμα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (17.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλι Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 230 τεστ για Covid-19 και δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον ιό. Μέχρι στιγμής, στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 34,125 τεστ, εντοπίστηκαν 108 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 104 ασθενείς και απεβίωσαν τέσσερις.

    (ΔΨ)

    [11] Πέραν των 27 δισεκατομμυρίων ΤΛ τα δάνεια στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (17.06.20) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» του καθεστώτος για τον μήνα Απρίλιο, τα δάνεια που παραχωρήθηκαν σε «φυσικά και νομικά πρόσωπα» από τις τράπεζες της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ ανέρχονται στα 27 δισεκατομμύρια 215 εκατομμύρια 271 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ). Τα 5 δισεκατομμύρια 163 εκατομμύρια 562 χιλιάδες ΤΛ είναι δάνεια που παραχωρήθηκαν σε «κρατικούς οργανισμούς».

    Σε «νομικά πρόσωπα» παραχωρήθηκαν δάνεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων 793 εκατομμυρίων ΤΛ, ενώ τα δάνεια των «πολιτών» ανέρχονται στα 8 δισεκατομμύρια 421 εκατομμύρια ΤΛ.

    Η εφημερίδα διερωτάται πώς θα αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια μέσα στην υφιστάμενη οικονομική κρίση.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Έφτασαν αεροπορικώς 100 επιβάτες από την Τουρκία - «Ειδική άδεια» και σε σκάφος αναψυχής στην Γιαλούσα

    Η Yeni Duzen (17.06.20) γράφει ότι περίπου 100 επιβάτες έφτασαν στα κατεχόμενα στις 15 Ιουνίου με ναυλωμένη πτήση από την Κωνσταντινούπολη και ότι πέντε από τους επιβάτες αυτούς εστάλησαν σε «κατ' οίκον περιορισμό», αφού αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και είχαν προηγουμένως κοινοποιήσει τα ιατρικά τους πιστοποιητικά και δικαιολογητικά.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεχίζεται η πρακτική του κατ' οίκον περιορισμού 14 ημερών με ενημέρωση του «υπουργείου» και της «αστυνομίας» για επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό με πρόβλημα υγείας, ενώ όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας στέλλονται σε ξενοδοχείο όπου παραμένουν σε καραντίνα.

    Ο λεγόμενος υφυπουργός υγείας Αλί Τσαϊγκούρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα πέντε άτομα που εστάλησαν σε κατ' οίκον περιορισμό έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση για όγκο στον εγκέφαλο, αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και είναι καρκινοπαθείς.

    Κάτω από τον τίτλο «Μετά το αεροσκάφος, ειδική άδεια τώρα και σε γιοτ», η Afrika (17.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Γιαλούσαν Εμράχ Γεσίλιρμακ δήλωσε ότι ένα σκάφος αναψυχής που αγκυροβόλησε στην Karpaz Gate Marina στην περιοχή της Γιαλούσας έχει λάβει ειδική άδεια από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και αγκυροβόλησε στην μαρίνα εφαρμόζοντας τους όρους της καραντίνας. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γεσίλιρμακ ανέφερε ότι το προσωπικό του σκάφους έχει λάβει μέτρα ώστε να μην χρειάζεται τρόφιμα και προμήθειες και γι' αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της κοινότητας.

    «Το σημαντικό για εμάς είναι το άτομο ή τα άτομα που έρχονται να εφαρμόζουν τους όρους της καραντίνας», είπε καταλήγοντας ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή τους αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Νέος αρχηγός της «αστυνομίας» ο Αχμέτ Σόγιαλαν

    Η Diyalog (17.06.20) γράφει ότι ο Αχμέτ Σόγιαλαν διορίστηκε στην θέση του «αρχηγού» της ούτω καλούμενης αστυνομίας του καθεστώτος από την 1η Ιουλίου σε αντικατάσταση του Σουλεϊμάν Μανάβογλου. Ο Σόγιαλαν ήταν μέχρι πρότινος «αστυνομικός διευθυντής» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Πρώτος «βοηθός αρχηγός» διορίστηκε ο μέχρι πρότονος «αστυνομικός διευθυντής» Μόρφου Εϊμπίλ Εφέντι και δεύτερος «βοηθός αρχηγός» ο διευθυντής της «αστυνομικής ακαδημίας» Χουσεϊν Σαγίρογλου.

    Η Afrika (17.06.20) γράφει ότι ο απερχόμενος «αρχηγός» Σολεϊμάν Μανάβογλου θα μείνει στην ιστορία για την σχέση του με την πρώτη επίθεση λιντσαρίσματος στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων υπό την προστασία της «αστυνομίας», επισημαίνοντας ότι αυτός είχε δώσει την εντολή να μην επέμβει η «αστυνομία» κατά την επίθεση με πέτρες εναντίον της εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου 2018 με πρόθεση την δολοφονία των δημοσιογράφων της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μανάβογλου έπαυσε από τα καθήκοντά του τον Αλί Σαβάς, «διευθυντή δικαστικού τμήματος», ο οποίος έσωσε την ζωή των δημοσιογράφων παρακούοντας τις εντολές του.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Κλάπηκε η προτομή του Shakespeare από την κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Η Yeni Bak?s (17.06.20) γράφει ότι η προτομή του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα William Shakespeare, που βρισκόταν σε πάρκο στην είσοδο του πύργου του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ιδώθηκε ήταν στις 12 Ιουνίου.

    Η προτομή είχε φιλοτεχνηθεί από το πολιτιστικό ερευνητικό ινστιτούτο για το κατεχόμενο δημαρχείο της Αμμοχώστου και στοίχισε γύρω στις 100 χιλιάδες ΤΛ. Είχε τοποθετηθεί στο πάρκο στις 30 Ιουλίου 2016.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Σύνοδος έκπληξη» στο Προεδρικό στην Τουρκία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.06.20) υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, πραγματοποιήθηκε χθες στον Προεδρικό της Τουρκίας «σύνοδος έκπληξη για Λιβύη», στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη καθώς επίσης και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην εν' λόγω κρίσιμη σύνοδος η οποία δεν περιλαμβάνετο στο χθεσινό πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, συμμετείχαν ο Υπουργός Δημοσιονομικών Μπεράτ Άλμπαϋράκ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντά. Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε αργά ψες, δόθηκε βαρύτητα σύμφωνα με την εφημερίδα στο θέμα των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο έγινε ενημέρωση προς τον Έρντογαν σχετικά με την επιχειρήσεις ενάντια στην τρομοκρατία.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν τη ψεσινή σύνοδο στο Προεδρικό προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δήλωση που έγινε από το Βερολίνο, το κύριο θέμα στη συνάντηση Ερντογαν-Μέρκελ ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, Έρντογαν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία που προτείνουν τα ΗΕ για να εφαρμοστεί στη Λιβύη θα πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

    (ΑΚ)

    [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σκοτεινή και ανεξήγητη η πολιτική της Γαλλίας για την Λιβύη

    To Ankara Anatolia (17.06.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει έντονα την στάση της Γαλλίας απέναντι στο θέμα της Λιβύης, χαρακτηρίζοντας την «σκοτεινή και ανεξήγητη».

    Η ανακοίνωση αναφέρεται στην δήλωση που έγινε από το Γαλλικό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι για την πολιτική που ασκεί η Τουρκία στο θέμα της Λιβύης. Σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ, η Γαλλία πυροδοτεί περισσότερο την κρίση στην Λιβύη με την υποστήριξη που παρέχει στον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος κατά την Τουρκία επιχειρεί να διώξει την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

    «Η υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στον πραξικοπηματία και πειρατή Χάφταρ, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή αυταρχικού καθεστώτος ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση και ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, έχει επιδεινώσει την κρίση στη Λιβύη», υπογράμμισε το Tουρκικό ΥΠΕΞ. «Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

    (ΚΣ)

    [03] Νέα επιχείρηση κατά των Κούρδων ανακοίνωσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Το Ankara Anatolia (17.06.20) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι έχει αρχίσει νέα επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους του στο έδαφος του Ιράκ, στην περιοχή Χαφτανίν, με την ονομασία «νύχια της τίγρης».

    «Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στην Χαφτάνιν», ανέφερε στην ανάρτηση του το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter. «Για να εξουδετερωθεί το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια του λαού και των συνόρων μας. Οι κομάντο μας, υποστηριζόμενοι από τις αεροπορικές δυνάμεις, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ελικόπτερα ATAK, τα UAV και τα SIHAs, έφτασαν στην περιοχή με επιχείρηση αεροπορικής επίθεσης», αναφέρεται στην ανάρτηση.

    Τα σημερινά πλήγματα ανακοινώνονται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση που η Άγκυρα αποκάλεσε «Νύχτα του Αετού», μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων του PKK σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

    [04] Στα 1,467 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε το θάνατο ακόμη 17 ατόμων στη χώρα εξαιτίας του COVID-19, με τον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία να φθάνει τις 4,842.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν συνολικά 46,800 διαγνωστικές εξετάσεις στην Τουρκία και εντοπίστηκαν 1,467 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με COVID-19. Ο αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν το τελευταίο 24ωρό ανήλθε στους 1015, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν από τον ίο σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό ανήλθε στις 153,359.

    Με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 181,298, ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 732, και ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 303.

    Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 2 εκ. 721 χιλιάδες 3 εργαστηριακές εξετάσεις.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 17 June 2020 - 13:52:31 UTC