Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 94/2020 30.05-01.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αποφάσεις λεγόμενου υπουργικού για χαλάρωση μέτρων που επηρεάζουν τον τουρισμό
  • [02] Αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν 4 σπίτια στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ – Πρέπει να μην υπάρξει κρούσμα για 14 μέρες για να ανοίξουν οδοφράγματα
  • [03] Ο Τατάρ εξηγεί το μοντέλο ARMA που θα εφαρμόζεται για επενδύσεις με βάση την πρόσφατη «συμφωνία» με την Τουρκία
  • [04] Να καθοριστούν προθέσεις και κριτήρια για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει η Σαμανί
  • [05] Ο «πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων» καλεί σε συνεργασία τους δύο ηγέτες της Κύπρου για τον τουρισμό
  • [06] Οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας θα περνούν στα κατεχόμενα αφού δεσμευτούν ότι δεν θα επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και δεν θα έχουν επαφή με Ελληνοκύπριους
  • [07] Δεν ικανοποιήθηκαν από τις αποφάσεις της «κυβέρνησης» οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές
  • [08] Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για μεταφορά σορών Τουρκοκυπρίων που θα ταφούν στα κατεχόμενα
  • [09] Επιστρέφουν στην Τουρκία Τούρκοι πολίτες με ειδικά ατμοπλοϊκά δρομολόγια
  • [10] Ρητορική μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων από Τούρκους φοιτητές στα κατεχόμενα για την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα
  • [11] Αλλοδαποί άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα
  • [12] Ισχυρισμοί ότι η google αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ»
  • [13] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 44η μέρα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν θα πετύχει το παιχνίδι να μείνει εκτός ισοζυγίου η Τουρκία στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Καλίν
  • [02] Η Τουρκία συνεχίζει ακατάπαυστα τις δραστηριότητες στην Μεσόγειο, επανέλαβε ο Υπουργός Ενέργειας
  • [03] Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο σε λάθος τοποθεσία, ισχυρίζεται Τούρκος καθηγητής γεωλογίας
  • [04] Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας
  • [05] Απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά-Δηλώσεις Έρντογαν
  • [06] Aκόμη 839 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 25 νέοι θάνατοι
  • [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει χαμηλά ποσοστά στο ΑΚΡ, αλλά ανεβασμένα του Ερντογάν
  • [08] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να χάνει σε ενδεχόμενες Προεδρικές εκλογές έναντι δύο πιθανών ανθυποψηφίων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αποφάσεις λεγόμενου υπουργικού για χαλάρωση μέτρων που επηρεάζουν τον τουρισμό

    Η Vatan (30.05.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα, έλαβε αποφάσεις που αφορούν στην χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για περιορισμό της πανδημίας από το ιό COVID-19 και είσοδο στα κατεχόμενα δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

    Όπως ανακοίνωσε ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός εξωτερικών», Κουντρετ Οζερσάι, κατά την συνεδρίαση του «υπουργικού», που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιουνίου, «πολίτες» του ψευδοκράτους με μόνιμη διαμονή στα κατεχόμενα θα μπορούν να επιστρέψουν στο ψευδοκράτος, αλλά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, τα έξοδα της οποίας θα καλύπτονται από το «κράτος» .

    Όσοι δεν είναι «πολίτες» αλλά έχουν άδεια διαμονής και αφορά είτε άδεια εργασίας, είτε φοιτητική άδεια, θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα με υποχρεωτική την καραντίνα των 14 ημερών, αλλά με δικά τους έξοδα.

    Πρόσθεσε πως θα προγραμματιστούν τρεις ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία στις 5, 11 και 17 Ιουνίου όπου θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα και «πολίτες» του ψευδοκράτους που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

    Ανέφερε επίσης ότι τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα από την 1 Ιουλίου υπό προϋποθέσεις και όρους που θα καθοριστούν από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και ότι θα υπάρξουν τουρίστες από δύο κατηγορίες χωρών, υψηλού και χαμηλού ρίσκου. Από τις χώρες υψηλού ρίσκου είναι πιθανόν να ζητείται η διεξαγωγή τεστ PCR και να μπαίνουν οι τουρίστες αυτοί σε καραντίνα, ενώ από χώρες χαμηλού κινδύνου θα ζητείται το ίδιο τεστ να έχει διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν.

    Για τους κατοίκους της Πύλας, ο Όζερσαϊ ανέφερε πως η «κυβέρνηση» δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν έχουν γίνει διευθετήσεις για να πηγαίνουν στις δουλειές τους οι κάτοικοι που εργάζονται στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο κοινοτάρχη του χωριού, στους Τουρκοκύπριους κατοίκους θα γίνει τεστ PCR και αφού αυτοί δώσουν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εισέρχονται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να πηγαίνουν στο ψευδοκράτος χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

    Αναφέρθηκε και στο θέμα των Τουρκοκυπρίων που πέθαναν στο εξωτερικό από τον COVID-19 και που οι συγγενείς τους ζητούν να γίνει η ταφή στα κατεχόμενα και είπε ότι το «υπουργικό» αποφάσισε ότι θα μπορούν να μεταφέρονται για ταφή στην κατεχόμενη Κύπρο στο πλαίσιο κάποιων κανόνων.

    Είπε επίσης ακόμη ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης από τα μέσα Ιουνίου και θα προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την αξιολόγηση των δεδομένων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Όζερσαϊ, από την 1η Ιουνίου καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες.

    Από την 1η Ιουνίου θα είναι εφικτή επίσης μερικώς και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Με τους αθλητικούς παράγοντες και για θέματα που αφορούν τον αθλητισμό θα έχει διαβουλεύσεις ο λεγόμενος υπουργός υγείας.

    Όσον αφορά τις εξετάσεις των σχολείων, ο Οζερσάι είπε ότι η βαθμολογία θα βγει με τον μέσο όρο, ενώ εκεί όπου χρειάζεται να διεξαχθούν εξετάσεις έχουν προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις που θα ανακοινώσει το λεγόμενο υπουργείο παιδείας.

    Από την Παρασκευή 30 Μαΐου (που λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις) , οι υπεραγορές θα μπορούν να παραμένουν ανοικτές μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Τέλος ανέφερε πως συνεχίζει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εκτός σπιτιού. Είπε επίσης πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης από όλους.

    (ΚΣ)

    [02] Αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν 4 σπίτια στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ – Πρέπει να μην υπάρξει κρούσμα για 14 μέρες για να ανοίξουν οδοφράγματα

    Η K?br?s (01.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση» επειδή διαχειρίστηκε καλά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην KIBRIS TV, ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιούνται γεγονότα που ονειρεύτηκε και πρόσθεσε:

    «Η ΤΔΒΚ διαχειρίστηκε πολύ καλά τον κορωνοϊό σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν νέους προορισμούς για να απομακρυνθούν από τις μητροπόλεις. Και το μέρος αυτό είναι η ΤΔΒΚ. Συνεχίζεται η πώληση κατοικιών. Παλιά κάθε αλλοδαπός μπορούσε να αγοράσει μία κατοικία, τώρα μπορεί να αγοράσει τέσσερις. Με νέα ρύθμιση τώρα μπορούν να αγοράσουν και κατάστημα».

    Αναφερόμενος στην οικονομία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι έστω και αν υπήρξε πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού, στις τράπεζες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σημειώνοντας ότι ανέμενε την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αν υπάρξει επιπρόσθετη ανάγκη πάνω σε αυτή την στέρεα βάση που δημιουργήθηκε, μπορούμε να δανειστούμε σε πολύ καλύτερες συνθήκες», διότι «τα πόδια μας πατούν γερά στην γη». «Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε «πιο υγιείς συνθήκες».

    Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν το δικό τους νόμισμα, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το Ευρώ όχι το δικό τους νόμισμα. [...] Και εμείς είμαστε ενοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά με την Τουρκία. Το εμπόριό μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία και έχουμε μια νομισματική ένωση με την Τουρκία, όπως εκείνη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση όταν χρησιμοποιείτε το νόμισμα μιας άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας δεν έχετε πλεονέκτημα λόγω της διαφοράς στην τιμή συναλλάγματος. Είναι εύστοχο το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια νομισματική μονάδα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο εταίρος του στην «κυβέρνηση» συμμετείχε στην διαδικασία που αφορά την πρόσφατη οικονομική «συμφωνία» που υπέγραψε με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η «συμφωνία» συζητείτο για μήνες και κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι «υφυπουργοί» συζήτησαν τις λεπτομέρειές της και κατάληξαν σε αποτέλεσμα. «Και εντός της κυβέρνησης φυσικά συζητούσαμε από την αρχή ανάμεσά μας τα γεγονότα και μιλήσαμε γι' αυτή την συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Περιμέναμε και ήμασταν περίεργοι για το πότε θα γίνει. Συνεχίζαμε τις αναζητήσεις για δανεισμό. Έγινε αυτή η συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα του μπαϊραμιού. Μια τέτοια συμφωνία παρέχει διευκόλυνση στον δανεισμό και πλεονέκτημα. [...]»

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κουτρέτ Όζερσαϊ κατά την υπογραφή της «συμφωνίας», ο Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τον Όζερσαϊ για την «συμφωνία» και ότι ο ίδιος ως «πρωθυπουργός» υπογράφει τις «συμφωνίες». «Δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε.

    Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ προς τα μέλη της και ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από την βοήθεια που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ ανέφερε: «Εξ όσων βλέπουμε, εμείς δεν υπάρχουμε γι' αυτούς. Άλλωστε υπάρχουν μεγάλοι καβγάδες εντός της ΕΕ».

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανακάμψει από τον κορωνοϊό πιο γρήγορα από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε: «Τα κρούσματα συνεχίζονται στην νότια Κύπρο. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν. Ήρθε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου. Αλλά για εμάς πρέπει να μην υπάρξουν κρούσματα για 14 ημέρες. Η οικονομίας τους είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Έρχονταν πέραν των 5 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Δεν θα μπορούν να φτάσουν στους μισούς».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Τατάρ εξηγεί το μοντέλο ARMA που θα εφαρμόζεται για επενδύσεις με βάση την πρόσφατη «συμφωνία» με την Τουρκία

    Η Vatan (01.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε το Μέσο Οικονομικής Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα (ARMA) που προβλέπεται στην «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία στόχο έχει την πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση των κονδυλίων που δίδονται στην «ΤΔΒΚ». Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η αύξηση της ευημερίας του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι προκαλεί ζημιά και όχι όφελος η προσπάθεια παραποίησης των όσων γίνονται από την Τουρκία για το «καλό» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, το μοντέλο ARMA είναι παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζεται στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Τουρκία δεν μας υπαγορεύει τίποτα, δεν τίθεται θέμα να είμαστε εκτός, η ρύθμιση που έγινε είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

    Εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το σύστημα, ο Τατάρ είπε ότι θα ετοιμάζονται τα έργα από την «μονάδα εφαρμογής» του κάθε «υπουργείου», θα διαβιβάζονται στο «υπουργείο οικονομικών» και αυτό με την σειρά του, αφού τα συγκεντρώσει όλα, θα τα διαβιβάζει στον «Πρόεδρο της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ». Είπε ότι αφού γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση από το αρμόδιο «υπουργείο» και το «υπουργείο οικονομικών» στην παρουσία του «Προέδρου της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ», το έργο θα υποβάλλεται στο γραφείο «Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου θα γίνεται νέα αξιολόγηση με τους «αξιωματούχους» της «ΤΔΒΚ».

    Η κατάσταση που θα προκύψει από την κοινή αξιολόγηση, σημειώνει ο Τατάρ, θα γνωστοποιείται στην Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκίας με στόχο την ολοκλήρωση του ετήσιου προϋπολογισμού στην βάση προτεραιοτήτων και έργων. Η Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα υποβάλλει την έκθεση και το έργο για έγκριση μαζί με το «πρωτόκολλο δωρεάς» στο Γραφείο του Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκίας και κατόπιν στον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Τατάρ, ο οποίος ανέφερε ότι αφού εγκριθεί το έργο θα γίνεται προκήρυξη προσφορών και η συμφωνία θα υπογράφεται ανάμεσα στο «υπουργείο» και την εταιρεία η οποία θα κερδίσει την προσφορά.

    «Η δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων του Γραφείου του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εφαρμογή των έργων. Αυτό είναι το μοντέλο που συστάθηκε με το ARMA», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Να καθοριστούν προθέσεις και κριτήρια για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει η Σαμανί

    Η Yeni Duzen (31.05.20) γράφει ότι η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, συντονίστρια των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, δήλωσε ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για να αξιολογήσει τα δεδομένα που επικρατούν στις δύο πλευρές. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, η Σαμανί υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον καθορισμό του τρόπου που θα γίνονται οι διελεύσεις και στην αξιολόγηση των επιδημιολογικών χαρτών και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επί της αρχής ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται, σπουδάζουν και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στην Πύλα, τους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες «που έχουν την μόνιμη κατοικία τους» στα κατεχόμενα και σε άλλες ανθρωπιστικές περιπτώσεις.

    Σημείωσε επίσης ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην λεγόμενη προεδρία με τον «πρόεδρο της βουλής», την «κυβέρνηση» και τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή» συμφωνήθηκε το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων υπό τον όρο ότι θα ληφθούν μέτρα σε σχέση με την υγεία.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σκέφτεται και ανακοίνωσε μέτρα από την δική της σκοπιά, η Σαμανί πρόσθεσε: «Αναμένεται αύριο να συναντηθεί η Τεχνική Επιτροπής Υγείας και να αξιολογήσει τα δεδομένα των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, πρέπει και η τουρκική πλευρά να καθορίσει προθέσεις και κριτήρια για σταδιακό άνοιγμα των πυλών διέλευσης και σε σχέση με ομάδες όπως οι εργάτες, οι ασθενείς και οι μαθητές, η κατάσταση των οποίων είναι επείγουσα».

    Αναφερόμενη στο πλήρες άνοιγμα των οδοφραγμάτων, η Σαμανί είπε:

    «Όπως η κατάσταση εξελίσσεται τώρα, που ο νότος και ο βορράς βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, φαίνεται ότι και ο νότος θέτει υπό έλεγχο την πανδημία. Θεωρώ ότι οι διελεύσεις θα αρχίσουν χωρίς βιασύνη και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Πάρα πολλοί τομείς το περιμένουν αυτό. Οι διελεύσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις κατηγορίες που αναφέρονται. Οι καταστηματάρχες στην Αράστα, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, οι αγορές, οι πρατηριούχοι βενζίνης, τα ξενοδοχεία, τα καζίνο περιμένουν τους τουρίστες που θα έρθουν από τον νότο. Θα υπάρξουν αιτήματα σε αυτό το θέμα και από τον νότο. Επομένως, θεωρώ ότι και στις δύο πλευρές δεν θα καταστεί δυνατή η παρεμπόδιση αυτού του ανοίγματος. Το σημαντικό είναι να μπορούν να είναι ελεγχόμενες, να μπορούν να είναι με λήψη μέτρων, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει να εξουσιοδοτηθούν οι επιτροπές πάνω σε αυτά τα θέματα και να καταστεί δυνατή η εναρμόνιση των μέτρων. Μόνο τότε μπορεί να ανοίξουν οι διελεύσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο «πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων» καλεί σε συνεργασία τους δύο ηγέτες της Κύπρου για τον τουρισμό

    Η Vatan (31.05.20) γράφει ότι ο Ντιμάγ Τσαγινέρ, ο «πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων» στα κατεχόμενα δήλωσε πως στηρίζει τις επαφές ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Κύπρου με στόχο την διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

    Κάλεσε τους δύο ηγέτες να μην αποφεύγουν αυτή τη συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι θα ωφελήσει τον τουρισμό και στις δύο πλευρές του νησιού.

    (ΚΣ)

    [06] Οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας θα περνούν στα κατεχόμενα αφού δεσμευτούν ότι δεν θα επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και δεν θα έχουν επαφή με Ελληνοκύπριους

    Η Yeni Duzen (01.06.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα από την 1η Ιουνίου, αλλά τους ζητήθηκε να υπογράψουν δήλωση με την οποία θα δεσμεύονται δεν θα περνούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και δεν θα έχουν επαφές με Ελληνοκύπριους. Αυτό αναφέρεται σε μήνυμα που στάλθηκε στους Τουρκοκύπριους κατοίκους του χωριού από τον κοινοτάρχη, ο οποίος αναφέρει ότι κατόπιν απαίτησης του λεγόμενου υπουργείου υγείας έκανε τις σχετικές εργασίες για το θέμα και ότι επιτροπή που συστάθηκε στο λεγόμενο υπουργείο έλαβε κάποιες αποφάσεις αξιολογώντας καταλόγους που της είχε διαβιβάσει ο ίδιος.

    Γνωστοποιώντας τις αποφάσεις, ο κοινοτάρχης σημειώνει πρώτα ότι σε μερικά άτομα δεν δόθηκε άδεια διέλευσης επειδή δεν θεωρήθηκε σωστό κάτι τέτοιο. Αναφέρει ότι θα υποβληθεί πρόταση στο «υπουργικό συμβούλιο» να θεωρούνται σε «διοικητική άδεια» για ολόκληρο τον Ιούνιο όσοι κάτοικοι του χωριού εργάζονται στο «δημόσιο», ενώ όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γνωστοποιούν πληροφορίες που αφορούν το όνομα και τηλέφωνο του χώρου εργασίας τους και να γίνει προσπάθεια να υπάρξει επαφή μέσω του χώρου εργασίας τους και του «υπουργείου εργασίας».

    Ο κοινοτάρχης αναφέρει επίσης ότι αποφασίστηκε όπως εγκατασταθεί μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ένα πρόγραμμα παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα των ατόμων που θα μεταβαίνουν για εργασία στα κατεχόμενα, ενώ θα είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν και σε PCR τεστ.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν ικανοποιήθηκαν από τις αποφάσεις της «κυβέρνησης» οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

    Η Yeni Duzen (01.06.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο μπροστά στο κτίριο της λεγόμενης βουλής. Σημειώνοντας ότι δεν έγινε κανένα βήμα προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος της αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τις διελεύσεις, οι εργάτες επεσήμαναν ότι είναι υποχρεωμένοι να κατέβουν στους δρόμους μετά την πρόσφατη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου.

    «Οι διελεύσεις είναι πρόβλημα όλου το λαού που πηγάζει από το Κυπριακό, όχι μόνο των εργαζόμενων», ανέφεραν οι εργάτες υποστηρίζοντας ότι με την λήξη τριών μηνών μπορεί να απολυθούν από την εργασία τους, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κατέληξαν σημειώνοντας το εξής:

    «Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πάμε στην εργασία μας θα απολυθούμε. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε εργάτες που δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν. Δεν μπορούν να ελεχθούν αυτά που θα κάνουν όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρει η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για μεταφορά σορών Τουρκοκυπρίων που θα ταφούν στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (30.05.20) γράφει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούν στην μεταφορά και ταφή 11 Τουρκοκυπρίων που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) στα κατεχόμενα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβούλιου» που λήφθηκε στις 14 Μαΐου επιτρέπεται η μεταφορά σορών για ταφή, νοουμένου ότι η αιτία θανάτου είναι άλλη, εκτός του ιού COVID-19.

    Μιλώντας στο «πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ», η λεγόμενη αντιπρόσωπος της «ΤΔΒΚ» στο ΗΒ, Ογιά Τουντζαλί, ανέφερε ότι πρόκειται για τις σορούς 11 Τουρκοκυπρίων που πέθαναν από άλλα αίτια εκτός του ιού COVID-19 στο Λονδίνο και των οποίων οι συγγενείς ζητούσαν εδώ και βδομάδες την μεταφορά τους στα κατεχόμενα για ταφή και τις σορούς άλλων 7 που πέθαναν από τον ιό.

    Ανέφερε επίσης ότι οι λεπτομέρειες που αφορούν στις πτήσεις αλλά και οι ημερομηνίες των νεκρώσιμων ακολουθιών θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Είπε επίσης πως έφτασε τους 100 ο αριθμός των Τουρκοκύπριων που έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19 στο ΗΒ και πως η νεαρότερη ασθενής που πέθανε ήταν μόλις 26 ετών.

    (ΚΣ)

    [09] Επιστρέφουν στην Τουρκία Τούρκοι πολίτες με ειδικά ατμοπλοϊκά δρομολόγια

    Η Diyalog (30.05.20) γράφει ότι Τούρκοι πολίτες που είχαν μείνει στα κατεχόμενα λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τον ιό COVID-19, επιστρέφουν τώρα στην Τουρκία μέσω ειδικού ατμοπλοϊκού δρομολογίου ανάμεσα στην Κερύνεια και την πόλη Τάσουτζου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι υπήκοοι, εργάτες και φοιτητές που είχαν εγκαταλείψει τα κατεχόμενα μέχρι το τέλος του Μάρτη ανέρχονται στις 14,000. Αναμένεται κι άλλοι να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα μέσω των κατεχόμενων λιμανιών της Κερύνειας και της Αμμοχώστου. Μέχρι στιγμής 341 άτομα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω του ειδικού ατμοπλοϊκού δρομολογίου Κερύνειας- Τάσουτζου.

    Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, οι Τούρκοι πολίτες ανέφεραν πως οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι ίδιες με το παρελθόν και η (κατεχόμενη) Κύπρος είναι πολύ ακριβή και για αυτό επιλέγουν να φύγουν.

    Σε ανακοίνωση του λεγόμενου προξενείου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αναφέρεται ότι 700 επιπλέον Τούρκοι πολίτες αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία μέσα στις επόμενες μέρες.

    (ΚΣ)

    [10] Ρητορική μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων από Τούρκους φοιτητές στα κατεχόμενα για την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα

    Κάτω από τον τίτλο «Οργή στους φοιτητές για την 'καραντίνα'», η Yeni Duzen (31.05.20) γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου ότι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες στα κατεχόμενα με «άδεια» παραμονής θα μπορούν να έρχονται στο νησί από τις 8 Ιουνίου, νοουμένου ότι θα τίθενται σε καραντίνα της οποίας τα έξοδα θα πληρώνουν οι ίδιοι.

    Ειδικά φοιτητές από την Τουρκία που σπουδάζουν στα κατεχόμενα προέβησαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημείωση #kibrisrezaleti (Ντροπή Κύπρου) διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης. Οι φοιτητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται ένα ποσό πέραν των δύο χιλιάδων τουρκικών λιρών για την περίοδο που θα παραμείνουν σε καραντίνα.

    Κάποιοι φοιτητές μάλιστα προκάλεσαν άλλες συζητήσεις και ένταση αναφέροντας ότι «εμείς χύσαμε αίμα εκεί», «οι παππούδες μας πλήρωσαν το κόστος της καραντίνας» και «πληρώσαμε εκείνο το κόστος το 1974».

    Ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η απόφαση για παραμονή σε καραντίνα αφορά τον Ιούνιο και ότι μπορεί να γίνουν ρυθμίσεις με τις οποίες δεν θα χρειάζεται να μένουν οι φοιτητές σε καραντίνα από τον Ιούλιο.

    Ορισμένα «πανεπιστήμια» ανακοίνωσαν ότι οι φοιτητές τους θα μπορούν να μένουν σε καραντίνα στις φοιτητικές τους εστίες δωρεάν.

    Η Afrika (31.05.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Εμείς σας σώσαμε» και γράφει ότι η απόφαση που έλαβε η «κυβέρνηση» για τους τούρκους φοιτητές που θα έρθουν στα κατεχόμενα προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία και μετατράπηκε σε ρητορική μίσους. «Η υστερία του 'χύσαμε αίμα' πάλι βρικολάκιασε [...]», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι Τούρκοι φοιτητές προέβησαν σε αναρτήσεις όπως: «Ο πολεμιστής στην Κύπρο πατέρας μου και οι συμπολεμιστές του, οι πεσόντες μας πλήρωσαν αυτό το τίμημα και με το παραπάνω το 1974. Από ποιον ζητάτε το κόστος και για ποιο πράγμα;», «Πάλι η Κύπρος προβαίνει σε διακρίσεις και ενώ δεν παίρνει χρήματα για την καραντίνα από τους πολίτες της, από εμάς ζητά χρήματα! Η Κύπρος συνεχίζει πάλι την αγνωμοσύνη και τις διακρίσεις»!

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αλλοδαποί άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (01.06.20) γράφει ότι «ζωντάνεψε» ο τομέας των ακινήτων στα κατεχόμενα επειδή το καθεστώς κατάφερε να καταστεί «υγιής και ασφαλής χώρα» ξεπερνώντας με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού. Κάτω από τον τίτλο «οι αλλοδαποί άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στην ΤΔΒΚ», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χασάν Σουνγκιούρ δήλωσε ότι άτομα από την Αγγλία, την Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρας και την Τουρκία καταθέτουν ήδη προκαταβολή μέσω διαδικτύου και αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα. Είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό σε σχέση με την αγορά ακινήτων προσθέτοντας ότι πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις.

    Ο Σουνγκιούρ σημείωσε ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για σπίτια στις περιοχές Αγίου Σεργίου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου, υποστηρίζοντας ότι άρχισαν οι επιστροφές στα κατεχόμενα αφού αποδείχθηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «ασφαλής χώρα». Υποστήριξε ότι μετά την πλήρη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει «έκρηξη» στις πωλήσεις ακινήτων, προσθέτοντας ότι 3,000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία επιθυμούν να επιτρέψουν για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει πώληση 3,000 σπιτιών και σημαντικό κέρδος για την οικονομία.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Ισχυρισμοί ότι η google αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ»

    Η Vatan (31.05.20) γράφει ότι η μηχανή αναζήτησης google στον χάρτη στον οποίο αναφέρει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε χώρας, συμπεριέλαβε το ψευδοκράτος ως «ΤΔΒΚ».

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η google δεν συμπεριλαμβάνει τα κατεχόμενα στην Κύπρο, αλλά δείχνει την «ΤΔΒΚ» ως ξεχωριστή «χώρα» στον χάρτη.

    (ΚΣ)

    [13] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 44η μέρα

    Η Vatan (01.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 28 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 44η συνεχόμενη μέρα. Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου. Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 31,374 τεστ και εντοπίστηκαν 108 άτομα με Covid-19, από τα οποία τα 104 πήρα εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν θα πετύχει το παιχνίδι να μείνει εκτός ισοζυγίου η Τουρκία στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Καλίν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (31.05.20), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Kanal 7, υποστήριξε ότι η Τουρκία, αυτή την περίοδο της πανδημίας, έδωσε ένα αγώνα για την καταπολέμηση του COVID-19 ο οποίος θα γραφτεί στην ιστορία. Υποστηρίζοντας ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο η διπλωματική κινητικότητα του Τούρκου Προέδρου δεν μειώθηκε καθόλου, ο Καλίν εξήγησε ότι ο Έρντογαν συμμετείχε τόσο σε εθνικές όσο και σε διεθνείς διασκέψεις και επαφές με τηλεδιασκέψεις, ενώ είπε ότι στα παρόν στάδιο δεν προβλέπεται ο Τούρκος Πρόεδρος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι η σημαντικότερη διεθνής διάσκεψης που ακολουθεί είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει την 3η βδομάδα του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, η οποία, όπως είπε, πιθανότατα να γίνει και πάλι με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

    Κληθείς επίσης να απαντήσει σε ισχυρισμούς περί διενέργειας νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Καλίν υπενθύμισε ότι από το 1950, η πολυκομματική Τουρκία είχε να αντιμετωπίσει σειρά πραξικοπημάτων στην ιστορία της με απώτερο στόχο να κτυπήσουν τη δημοκρατική της δομή. Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι προσπάθειες προέρχονται από συγκεκριμένους κύκλους στη χώρα που ακολουθούν αντιλήψεις που παραπέμπουν σε καθεστώτα κηδεμονίας.

    Αναφερόμενος στις ενεργειακές δραστηριότητες της Λιβύης και ποιες είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Λιβύης είναι μια νέα πρωτοβουλία. «Μετά την περίοδο Καντάφι στη Λιβύη, επικρατούσε για 10-11 χρόνια περίπου μια αστάθεια, και αυτή η κατάσταση αφορούσε και την Τουρκία, και την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική», είπε ο Καλίν προσθέτοντας και τα εξής: «Προκειμένου η Τουρκία να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και την ειρήνη και σταθερότητα τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και στην Μεσόγειο, θα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε σε αυτή τη διαδικασία. Και επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση κάποιων που μας λένε 'Τι δουλειά έχετε εσείς στη Συρία, τι δουλειά έχετε στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στη Σομαλία...', τότε εμείς απαντούμε με την εξής ερώτηση 'Τι δουλειά έχουμε εμείς στις Βρυξέλλες, τι δουλεία έχουμε στην Αστάνα'». Αν το δεις από αυτή την αντίληψη, συνέχισε ο Καλίν, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα κλειστεί στον εαυτό της και δεν θα ασχολείται καθόλου με περιφερειακά ζητήματα, δεν θα αναλαμβάνει καθόλου πρωτοβουλίες, θα κτιστεί μέσα σε τείχη και δεν θα κάνει τίποτα.

    Κληθείς να αξιολογήσει τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία τον προηγούμενο Δεκέμβριο με τη Λιβύη, ο Καλίν δήλωσε τα εξής: «Ετοιμάζεται ένα παιχνίδι προκειμένου να αφήσουν την Τουρκία εκτός ισοζυγίου τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Μεσόγειο, όμως αυτό το καθεστώς δεν θα είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να πετύχει. Με αυτή την προοπτική η Τουρκία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη προκειμένου να τερματιστούν οι στρατιωτικές εχθροπραξίες και να βγει ο λαός της χώρας από αυτή την πολιτική κρίση. Την ίδια στιγμή, είτε πρόκειται για έρευνες για πετρέλαιο είτε πρόκειται για άλλα ζητήματα, η Τουρκία θα συνεχίσει με τους συνομιλητές της στη Λιβύη, τις προσπάθειες στη βάση win-win». (...)

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία συνεχίζει ακατάπαυστα τις δραστηριότητες στην Μεσόγειο, επανέλαβε ο Υπουργός Ενέργειας

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (29.05.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντομέζ ανακοίνωσε ότι τα πλαίσια της συμφωνίας με την Λιβύη, θα αρχίσουν σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο εντός 3-4 μηνών.

    Σε ομιλία στην τελετή απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο εθνικό τους γεωτρύπανο Φατίχ, που θα αποπλεύσει για την Μαύρη θάλασσα την ημέρα εορτασμών της 567ης επετείους από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, θα αρχίσει την πρώτη γεώτρησή του στη Μαύρη Θάλασσα στις 15 Ιουλίου στην τοποθεσία Tuna-1. Υπενθύμισε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ στάλθηκε τον Μάιο πριν δύο χρόνια για την πρώτη του γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις τέσσερις του γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση τους στη θάλασσα που διεξάχθηκε ανάμεσα στην Μερσίνα και στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, ο Ντομέζ δήλωσε ότι γι' αυτό το διάστημα συνέχισαν να διενεργούν γεωτρήσεις στην Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα με την μέθοδο της διεθνής ενοικίασης, όμως με την γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν, προχώρησαν στην αγορά το πρώτου σεισμικού ερευνητικού πλοίου τους, το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, κατά το τέλος του 2012.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έξι γεωτρήσεις και ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο, στο στόχο «Σελτσούκ-1», προσθέτοντας ότι τα ερευνητικά τους πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και Ορούτς Ρέις «χτενίζουν» την θάλασσα.

    «Το γεωτρύπανο μας Κανουνί, που εντάχθηκε φέτος στο στόλο μας και συνεχίζει ακόμη τις εργασίες αναβάθμισης του στο λιμάνι Τατσού της Μερσίνας, θα πλεύσει για πρώτη φορά στη Μεσόγειο όταν οι εργασίες [συντήρησης] ολοκληρωθούν. Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες φέτος. Μετά την αξιολόγηση των σεισμικών εργασιών, θα καθορίσουμε την πορεία του. Το Φατίχ πλέει στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά κανείς ας μην νομίσει ότι αναστέλλουμε τις δραστηριότητες μας στην Μεσόγειο. Αντιθέτως, τα δύο σεισμικά μας πλοία και τα δύο γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη δυναμικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον πηγαιμό του Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα έχει ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που έλειπε. Επιπλέον, στα πλαίσια της συμφωνίας μας με την Λιβύη, η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλλει αίτηση για έρευνα πετρελαίου στις δικές μας αδειοδοτημένες περιοχές. Μετά την διαδικασία προκήρυξης και παραχώρησης άδειας, θα μπορέσουμε να αρχίσομε τις πρώτες μας δραστηριότητες εντός 3-4 μηνών. Θα καθορίσουμε που θα κάνουμε την γεώτρηση αφού αναλύσουμε πρώτα τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών. Αν δεν αγοράζαμε αυτά τα πλοία και αν δεν υπογράφαμε συμφωνία που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μας με την Λιβύη, σήμερα, αυτοί που έχουν ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκιά, θα είχαν προβάδισμα [θα κρατούσαν κόζι, πλεονέκτημα]», ανέφερε ο Ντομέζ.

    «Καταφέραμε να χαλάσουμε το παιγνίδι σε μια στιγμή που κανείς δεν περίμενε, και να το στρέψουμε υπέρ μας», ισχυρίστηκε ο Ντομέζ και υποστήριξε ότι ενώ οι εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο «έχουν παραδώσει τα όπλα», η Τουρκία συνεχίζει ακατάπαυστα τις δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια του προγράμματός της.

    Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η ΤΡΑΟ είναι ανοιχτή για συνεργασία με όλες τις πλευρές εκτός της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Ο δε διευθυντής της ΤΡΑΟ υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκική Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος που συνεχίζει τις γεωτρήσεις του στην Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την Sozcu (29.05.20), ο Υπουργός Ενέργειας, στην ίδια τελετή, ανέφερε ότι έχουν πια την δύναμη και την ικανότητα να διεξάγουν κάθε είδους επιχείρηση μόνοι τους και υποστήριξε όσοι ξεγέλασαν τον κόσμο με λανθασμένες και ψεύτικες πολιτικές ήλθε η ώρα να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητες τους στην Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [03] Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο σε λάθος τοποθεσία, ισχυρίζεται Τούρκος καθηγητής γεωλογίας

    Υπό τον τίτλο «Ψάχνουμε σε λάθος τόπο», η Sozcu (31.05.20) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) και καθηγητής μηχανολόγος γεωλογίας Ντογάν Αϊντάλ υποστήριξε ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται σε λάθος τοποθεσία.

    Σε ανακοίνωσή του, ο καθηγητής Αϊντάλ δήλωσε τα εξής: «Το Υπουργείο Ενέργειας με έναν ακατανόητο τρόπο έχασε χρόνο με το να διενεργεί αχρείαστες γεωτρήσεις πρώτα στα ανατολικά, μετά στα βόρεια και έπειτα στα δυτικά της Κύπρου. Τώρα το γεωτρύπανο Φατίχ εγκατάλειψε τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στάλθηκε στην Μαύρη Θάλασσα». Διερωτάται ο καθηγητής γιατί οι εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν επιβραδυνθεί.

    Ο καθηγητής Αϊντάλ επεσήμανε ότι με κοινοπραξία την Τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO), έχουν δοθεί άδειες στην εταιρεία Petrobras για τις περιοχές Σινώπη και Θράκη και στην εταιρεία Exxon Mobil για τις περιοχές Σαμψούντα και Κασταμονή, στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας: «Ανοιχτά των περιοχών Σούρμενα (Surmene) και Χόπα (Hopa) έχουν γίνει δύο βαθιά πηγάδια για έρευνα. Παρόλο που κατέβηκαν σε βάθος 5645 μέτρα σε πηγάδι ανοιχτά της περιοχής Σούρμενα και έχουν ξοδευτεί 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Ενώ παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ελπίδα από άποψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα, γιατί το γεωτρύπανο Φατίχ εγκαταλείπει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στέλνεται στην Μαύρη Θάλασσα; Η ελληνοκυπριακή διοίκηση [όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία] έχει βρει κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, Αφροδίτη, και στο οικόπεδο 6, Καλυψώ».

    Σημειώνοντας ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ο καθηγητής υπόδειξε στον χάρτη τα σημεία που πρέπει να διεξαχθούν οι γεωτρήσεις. Αναφερόμενος στην αγορά του τρίτου γεωτρύπανου, που του δόθηκε το όνομα «Sertao» για να επιταχυνθούν οι δραστηριότητες, ο καθηγητής Αϊντάλ διερωτάται αν υπήρχε ανάγκη για τρίτο γεωτρύπανο, μετά την αγορά του, γιατί το γεωτρύπανο Φατίχ στάλθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

    (ΔΨ)

    [04] Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

    Η Milliyet (01.06.20) γράφει ότι καθώς η Τουρκία επιστρέφει στην κανονικότητα από την 1η Ιούνιου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες παραμονής στην Κωνσταντινούπολη, θα επιστρέψει στην Άγκυρα, όπου θα αρχίσει να προεδρεύει τις συνεδριάσεις.

    Μετά την χαλάρωση των περιορισμών, θα διεξαχθεί αύριο στην Άγκυρα η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK), από τις 30 Ιανουάριου, που ήταν η τελευταία συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

    Σημειώνεται ότι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την συνεδρίαση είναι οι περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως οι εξελίξεις στην Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο. Στην ημερήσια διάταξη, θα είναι και οι επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας καθώς και η πανδημία της νόσου COVID-19.

    (ΔΨ)

    [05] Απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά-Δηλώσεις Έρντογαν

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA 30.05.20) σε ανακοίνωση του δια του εκπροσώπου Τύπου Χαμί Ακσόϊ, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, απαντά στις επικρίσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την θρησκευτική προσευχή στη Αγιά Σοφιά, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προβαίνει σε μάταιες και ανώφελες δηλώσεις κάθε φορά που απαγγέλλεται το Ιερό Κοράνι στην Αγιά Σοφιά.

    «Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της και το ότι ενοχλείται από την απαγγελία του Ιερού Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, επιδεικνύει την μισαλλοδοξία αυτής της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ελλάδα προσπάθησαν, προβάλλοντας ως δικαιολογία την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 να σταματήσουν την προσευχή στη Δυτική Θράκη, καλώντας τους πιστούς να μην προσεύχονται για προσευχή.

    Η ανακοίνωση συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν ενέργησε ποτέ εναντίον του στάτους της Αγιάς Σοφιάς που θεωρείται μνημείο ούτε και παραβίασε τη συνθήκη του 1972 -UNESCO Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage. «Τουναντίον, χάρη στην προσοχή και φροντίδα που δίνει η Τουρκία στα Ιστορικά της Μνημεία στην Κωνσταντινούπολη, αυτά τα μνημεία έχουν σωθεί για τις επόμενες γενιές ως πολιτιστική κληρονομία», προσθέτει η ανακοίνωση. «Η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει ένας σημαντικός θησαυρός της Τουρκίας και της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό προστασία. Καλούμε την Ελλάδα να απελευθερωθεί από παρωχημένες αντιλήψεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για το ίδιο θέμα, το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» (AA-01.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του την Κυριακή στα πλαίσια της τέλεσης των εγκαινίων του νέου Νοσοκομείου Πρώτων Βοηθειών (Dr. Ismail Niyazi Kurtulmus Hospital) που κτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, επέκρινε την Αθήνα για την καταστροφή όλων των τζαμιών, υποστηρίζοντας ότι δεν έμεινε ούτε ένα τζαμί στην ελληνική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα. Έχουν όλα καταστραφεί. Όμως εμείς δεν καταφεύγουμε σε τέτοιους τρόπους σε μια πόλη όπως την Κωνσταντινούπολη», υποστήριξε ο Έρντογαν καταγγέλλοντας ότι όλα τα τζαμιά και συμβολικά σύμβολα τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στην Ελλάδα περίπου ένα αιώνα πριν έχουν καταστραφεί.

    Σχετικά με την τελετή στην Αγία Σοφιά η οποία άνοιξε για να διαβαστεί το Κοράνι στους Μουσουλμάνους, ο Έρντογαν είπε ότι προχώρησαν στο άνοιγμα της Αγίας Σοφιάς και αντί να την κατεδαφίσουν εξαιτίας της θρησκευτικής έχθρας που υπάρχει, ήθελαν να την κάνουν ακόμη πιο όμορφη.

    (ΑΚ)

    [06] Aκόμη 839 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και 25 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Milliyet (31.05.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 35,600 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 839 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ότι ακόμη 25 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 989 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 163,942 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,540. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,039,194 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 648 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 287 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 127,973 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (31.05.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN Turk, κληθείς να απαντήσει για το πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία στην Τουρκία, είπε ότι ενόσω αυτό παραμένει άγνωστό για τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αναμένουν ένα μεγάλο δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία και υποστήριξε ότι αν εφαρμόζονται πιστά και ευλαβικά όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και υγιεινής, θεωρεί ότι θα μπορούν να μηδενιστούν τα κρούσματα.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση δείχνει χαμηλά ποσοστά στο ΑΚΡ, αλλά ανεβασμένα του Ερντογάν

    Η Yeni Cag (31.05.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενήργησε η τουρκική εταιρεία AREA για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) και το Καλό κόμμα (IP) κατορθώνουν να ξεπεράσουν το εκλογικό μέτρο του 10%. Το συγκυβερνών κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το κόμμα Ευημερίας (SP), καθώς και τα δύο νεοσυσταθέντα κόμματα του Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, το κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και το κόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (Deva), αντίστοιχα, δεν ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο του 10%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση, «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές;», μετά την κατανομή των αναποφάσιστων ψήφων που ήταν 22,1%, το AKP λαμβάνει 39%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) 24,5%, το Καλό κόμμα το 12%, το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λαμβάνει 10%, ενώ το MHP 8%, το DEVA 2,6%, το Gelecek Partisi 1,4% και άλλα κόμματα 0,6%.

    Στην ερώτηση «Ποιο εκλογικό σύστημα προτιμούν στην Τουρκία αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα;», το 42,7% απάντησε ότι προτιμά το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ το 57,3% προτιμά ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, το 37,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι επιτυχημένο το προεδρικό σύστημα, το 53,2% το θεωρεί ανεπιτυχές και το 9,7% δεν εξέφρασε γνώμη.

    Σε ερώτηση "Ποια είναι η γενική σας γνώμη για τους πολιτικούς που αναφέρονται παρακάτω;" οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αρχηγός ΑΚΡ): Θετική 51,6%, Αρνητική 39,9%, Δεν έχω γνώμη 8,5%

    Μεράλ Ακσενέρ (αρχηγός του Καλού Κόμματος): Θετική 38,3%, Αρνητική 50,3%, Δεν έχω γνώμη 11,4%

    Ντεβλέτ Μπαχτσελί (αρχηγός ΜΗΡ): Θετική 32,3%, Αρνητική 58,4%, Δεν έχω γνώμη 9,3%

    Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου (αρχηγός CHP): Θετική 26,9%, Αρνητική 61,8%, Δεν έχω γνώμη 11,3%

    Αλί Μπαμπατζάν (αρχηγός DEVA) Θετική, 20,1%, Αρνητική 60,8%, Δεν έχω γνώμη 19,1%

    Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρος HDP): Θετική, 14,9% Αρνητική 73,3%, Δεν έχω γνώμη 11,8%

    Αχμέτ Νταβούτογλου (αρχηγός Gelecek Partisi): Θετική, 14,9% Αρνητική 67,6%, Δεν έχω γνώμη 17,5%.

    Στο μεταξύ, το 33,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες, ενώ το 58% δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, το 58,4% θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτυχημένη, το 33,8% την θωρεί επιτυχημένη και το 7,8% δεν απάντησε.

    (ΔΨ)

    [08] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να χάνει σε ενδεχόμενες Προεδρικές εκλογές έναντι δύο πιθανών ανθυποψηφίων

    Η Cumhuriyet (29.05.20), δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ευρασίας, σύμφωνα με τα οποία, σε ενδεχόμενες Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία, ο Έρντογαν χάνει, εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 39%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες, απαντώντας σε ερώτηση «Αν ο Έρντογαν ήταν υποψήφιος θα τον ψηφίζατε?», 39-40% απάντησαν καταφατικά ενώ 46-47% απάντησαν αρνητικά.

    Στο σενάριο που ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές έναντι του Έρντογαν, η δημοσκόπηση έδειξε ότι χωρίς τη διανομή των αναποφάσιστων (14.1%), ο Ιμάμογλου εξασφαλίζει 45.5% έναντι του Έρντογαν που εξασφαλίζει 40.4%, ενώ προσθέτοντας και τους αναποφάσιστους, το ποσοστό του Ιμάμογλου αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

    Στο σενάριο που ο Μανσούρ Γιαβάς, θα είναι ο ανθυποψήφιος του Έρντογαν, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρώτος εξασφαλίζει 39.7% έναντι του Έρντογαν που εξασφαλίζει 39.9%. Με τη διανομή των ψήφων των αναποφάσιστων, η δημοσκόπηση δείχνει τον Γιαβάς να προηγείται και πάλι του Έρντογαν, υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Επίσης, στην ερώτηση «Είστε ευχαριστημένοι από το Προεδρικό σύστημα στην Τουρκία?», το 24.1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν καταφατικά ενώ το 66.7% απάντησαν αρνητικά και το 9.2% δεν απάντησαν.

    Όσον αφορά στη δημοτικότητα των Τούρκων πολιτικών, στην ερώτηση «Ποιους από τους πιο κάτω δύο πολιτικούς προτιμάτε περισσότερο?», οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση επέλεξαν τους πιο κάτω υποψήφιους ανά σειρά προτεραιότητας:

    -Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν: 40.1%

    -Εκρέμ Ιμάμογλουυ: 49.7%

    -Μανσούρ Γιαβάς: 42.1%

    -Αλί Μπαπατζιάν: 19.7%

    -Αμπτουλλάχ Γκιούλ: 15.6%

    -Αχμέντ Νταβούντογλου: 9.7%

    -Σουλεϊμάν Σοϊλού: 40%

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 1 June 2020 - 12:14:33 UTC