Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 82/2020 14.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το άνοιγμα των Βαρωσίων»
  • [02] Αντιδράσεις για την εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατοίκων Πύλας
  • [03] Απάντηση της Κομισιόν της ΕΕ στον Ακιντζί: Θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους
  • [04] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού μετά από 1,560 τεστ χθες – Δηλώσεις Πιλλί στο A Haber
  • [05] Αμτζιάογλου για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα: «Χρειαζόμαστε άμεσα 3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος του χρόνου»
  • [06] Ουστέλ: «Οι προβλέψεις μας λένε ότι αν υπάρχει βελτίωση στο θέμα της πανδημίας θα ανοίξει ο τουρισμός μέχρι τις 15 Ιουνίου»
  • [07] Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει επιδιορθωθεί η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο Ογούζ
  • [08] Έφεραν πρόβατα από την Ισπανία – Τα υποδέχθηκε ο «υπουργός γεωργίας»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Περισσότερες από 100 τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφεύγουν στα διεθνείς δικαστήρια για διεκδίκηση της Κρήτης, της Δυτική Θράκης και ελληνικών νησιών
  • [02] Σχεδιάζουμε την πρώτη γεώτρηση με το γεωτρύπανο Φατιχ και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας
  • [03] Πλήγμα για την πενταμερή διακήρυξη ενάντια στην Τουρκία η μη συμπερίληψη της Ιταλίας και του Ισραήλ στη συμφωνία, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα
  • [04] Στους 58 οι νεκροί και στα 1,639 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [05] Νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει τον φόβο των Τούρκων για τον κορωνοϊό

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το άνοιγμα των Βαρωσίων»

    Η Gunes (14.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ στα πλαίσια συνάντησης που είχε χθες με το λεγόμενο δήμαρχο Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση που έγινε με στόχο να συζητηθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί στα κατεχόμενα για τη μετάβαση στην κανονικότητα, συζητήθηκαν εκτός από το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, διάφορα θέματα που αφορούν την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα «δημαρχεία» στον αγώνα καταπολέμησης του COVID-19.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου τόσο από τουριστικής άποψης όσον και από πολιτιστικής και ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της «κυβέρνησης» για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υφίσταται, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Τατάρ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία θεωρείται πόλη σταθμός, όπως είπε.

    Εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους τους φορείς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Τατάρ είπε ότι στόχος της «κυβέρνησης» από εδώ και πέρα είναι η ανάπτυξη της Αμμοχώστου και η εξέλιξη της «ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι οι δύσκολες μέρες έχουν περάσει και πρόσθεσε ότι στόχος τώρα είναι η να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για μετάβαση στην κανονικότητα, τονίζοντας, ωστόσο την ανάγκη να ακολουθούνται από όλους όλοι οι κανόνες υγιεινής.

    (ΑΚ)

    [02] Αντιδράσεις για την εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατοίκων Πύλας

    Κάτω από τον τίτλο «Νοσταλγία και ξεσηκωμός», η K?br?s (14.05.20) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Πύλας και εργαζόμενοι στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες στο οδόφραγμα του Περγάμου για την αναστολή των διελεύσεων λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να πετάξουν στην ελεγχόμενη από το κατοχικό καθεστώς περιοχή ένα φέρετρο που έφεραν μαζί τους, αλλά δεν τους το επέτρεψε η αστυνομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε ένταση, αντίδραση κατά των «αξιωματούχων» και κλάματα.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου κοινοτάρχη Πύλας Βεϊσάλ Γκιουντέν, ο οποίος ανέφερε ότι 500 Τουρκοκύπριοι ξεχάστηκαν στην Πύλα και ότι οι νέοι τους δεν μπορούν να πάνε στο χωριό τους.

    Ερωτηθείς για το θέμα κατά την διάρκεια μιας συνάντησής του χθες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είπε ότι βρίσκονται σε επαφή με τον «λαό» της Πύλας και συνεχίζονται οι αξιολογήσεις τους υπό το φως των απόψεων των επιστημονικών συμβουλίων και του «υπουργείου υγείας». Ανέφερε ότι γνωρίζουν τα προβλήματα του «λαού», όμως η «ΤΔΒΚ» έχει απομονωθεί και παρέχονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις στους κατοίκους Πύλας σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Κατέληξε λέγοντας ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα αξιολογηθεί ξανά σε βάθος το θέμα.

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» UBP-HP θυματοποίησε τόσο τους κατοίκους της Πύλας όσο και τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της «κυβέρνησης» να βρει λύση στο πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν έκανε παρά την παρέλευση μηνών από την αναστολή των διελεύσεων. Σημειώνοντας ότι αντικρίζουν με κατανόηση το κλείσιμο των «συνοριακών πυλών», όπως χαρακτήρισε τα οδοφράγματα, λόγω του κορωνοϊού, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι παρά ταύτα είναι αδιανόητο να παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας.

    «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους εργάτες μας που εργάζονται στον νότο. Τους άφησε αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της ανεργίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν μπόρεσε να προβεί και σε οικονομική στήριξη μέχρι τώρα», είπε ο Όζγιγιτ. Σημείωσε ότι παρά την χθεσινή εξαγγελία του «υπουργού οικονομικών» ότι προγραμματίζεται η καταβολή βοήθειας στους εν λόγω εργαζόμενους και την ανακοίνωση του ύψους της βοήθειας, αυτή η βοήθεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η «κυβέρνηση» εφάρμοζε τους «νόμους».

    Αναφερόμενος στην Πύλα, ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι ο «λαός» της Πύλας θυματοποιείται και ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν προκάλεσαν ερωτηματικά για το καθεστώς του χωριού. Είπε ότι δεν στήριξαν τους Τουρκοκύπριους κατοίκους Πύλας, ότι αυτό είναι καθήκον του «κράτους» και ότι πρέπει να ακούγονται οι απόψεις του κοινοτάρχη και των κατοίκων της Πύλας κατά την λήψη των αποφάσεων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της συντεχνίας Turk-Is, Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι εδώ και δύο μήνες τα μέλη τους και οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας τυγχάνουν συμπεριφοράς και διατυπώσεων που δεν ισχύουν για τους «πολίτες της ΤΔΒΚ» και αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας. Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπιτσακλί υποστήριξε ότι το «κράτος» πρέπει να βρει λύσεις στα προβλήματα των «πολιτών» και ζήτησε από την «κυβέρνηση» να επιλύσει γρήγορα τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της συντεχνίας και οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα.

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση εκ μέρους του Αριστερού Κινήματος, ο Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν επεσήμανε ότι η πανδημία του Covid-19 τέθηκε υπό έλεγχο και στις δύο πλευρές του νησιού και ζήτησε το σταδιακό άνοιγμα των σημείων διέλευσης με την λήψη των απαραίτητων μέτρων υγείας. Ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, οι κάτοικοι της Πύλας και του Περγάμους και οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απάντηση της Κομισιόν της ΕΕ στον Ακιντζί: Θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους

    Η Vatan (14.05.20) γράφει ότι μετά από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έλαβε απάντηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιστολή που απέστειλε σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σε επιστολή που υπογράφει η Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον Ντερλέγιεν σημειώνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας κατά των ιατρικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας», ανέφερε προσθέτοντας ότι παράλληλα με την στήριξη που παρέχεται μέχρι σήμερα από την ΕΕ, καταβάλλονται προσπάθειες για καταβολή βοήθειας ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ εργάστηκε μαζί με την UNDP και απέστειλε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το πρώτο μέρος βοήθειας σε ιατρικό εξοπλισμό συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Είπε ότι προτάθηκε η χρηματοδότηση για τρεις μήνες ομάδας αποτελούμενης από 25 λειτουργούς υγείας και εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να παρέχει τεχνική βοήθεια για ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον αγώνα κατά της πανδημίας.

    Η Ούρσουλα φον Ντερλέγιεν ανέφερε επίσης ότι δόθηκε στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις προηγουμένως και ότι σε αυτό πλαίσιο στοχεύουν στην διεύρυνση του προγράμματος στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των καταστηματαρχών. Πρόσθεσε ότι έφτασαν στο τελικό στάδιο οι εργασίες για παροχή στήριξης και στους αγρότες για ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και ότι η Κομισιόν δεν θα μείνει μέχρι εδώ. Επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι ευαίσθητη στο αίτημα για αλληλεγγύη στον αγώνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την οικονομική διάσταση της πανδημίας και εξετάζει την παροχή επιπλέον βοήθειας.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού μετά από 1,560 τεστ χθες – Δηλώσεις Πιλλί στο A Haber

    Η K?br?s (14.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,560 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα. Ο Πιλλί είπε ότι τα τεστ έγιναν σε εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων, σε νοσοκομεία και καταστήματα. Ο Πιλλί περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που ίσχυε στις 13 Μαΐου 2020 στα κατεχόμενα σε σχέση με τον κορωνοϊό: Διενεργήθηκαν 1,560 τεστ με κανένα θετικό περιστατικό. Διενεργήθηκαν συνολικά 27,633 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα. Νοσηλεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο 104 ασθενείς ενώ τέσσερις έχασαν την ζωή τους. Δεν υπάρχουν ασθενείς που τυγχάνουν νοσηλείας αυτή την στιγμή.

    Στο μεταξύ, η Vatan (14.05.20) γράφει ότι σε δηλώσεις στο τουρκικό A Haber, ο Πιλλί υποστήριξε ότι η επιτυχία της «ΤΔΒΚ» ανήκει στις αποφάσεις που έλαβε και εφάρμοσε η «κυβέρνηση» και το «υπουργείο υγείας», στην αυτοθυσία με την οποία εργάστηκαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και στην εφαρμογή των αποφάσεων από τον «λαό».

    Επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες αυτό το διάστημα, ο Πιλλί υποστήριξε ότι «η μητέρα πατρίδα Τουρκία» πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό τους και είναι δίπλα τους ενεργά και τώρα.

    Αποστέλλοντας μήνυμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Πιλλί ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Εμείς ως ΤΔΒΚ υπάρχουμε εδώ. Ακόμα και αν δεν μας αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος, υπάρχουμε ως ΤΔΒΚ, υπάρχουμε με όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις μας. Υπάρχουμε με τα στελέχη μας. Και τα στελέχη μας είναι στελέχη που εργάζονται με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω από εδώ να απευθύνω μήνυμα στον κόσμο. Ο ΠΟΥ να έρθει σε απευθείας επαφή μαζί μας. Είτε μας αναγνωρίζετε είτε όχι, υπάρχουμε και εργαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Θέλουμε να διαβιβαστούν στον κόσμο όλες οι ενέργειες που κάνουμε εδώ».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αμτζιάογλου για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα: «Χρειαζόμαστε άμεσα 3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος του χρόνου»

    Η Diyalog (14.05.20) γράφει ο λεγόμενος Υπουργός Δημοσιονομικών Ολγούν Αμτζιάογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, υποστήριξε ότι συζήτησαν με την Τουρκία τόσο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας όσο και το θέμα του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου» και τους ενημέρωσαν όπως υποστήριξε ότι έχουν άμεση ανάγκη για 3 δις ΤΛ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο Αμτζιάογλου υπογράμμισε ότι αν δεν είχαν τη στήριξη της Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Πρόσθεσε ότι το «υπουργείο» του βρισκόταν σε συνεχή διαβούλευση με την αντιπροσωπεία της Τουρκίας με την οποία συζητούσαν συνεχώς τόσο την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση και εξάπλωσης της πανδημίας όσο και τις ανάγκες της «ΤΔΒΚ». «Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πρωτόκολλο για το 2020, καθορίστηκε το ποσό που θα διατεθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής, στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, στα δημόσια οικονομικά και στην άμυνα. Αυτές τις μέρες περιμένουμε τη δική τους απάντηση», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι και η Τουρκία έζησε παρόμοιες δυσκολίες με αυτούς όσον αφορά στο θέμα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας, ο Αμτζιάογλου είπε ότι παρόλα αυτά, η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους και θα τους στηρίζει. «Υπάρχει οπισθοχώρηση στους δημοσιονομικούς πόρους που φθάνει το 57%. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, όπως είναι φυσικό, χρειάζεται η στήριξη σε πόρους από την Τουρκία. Μέχρι το τέλος του χρόνου χρειαζόμαστε περίπου 3 εκ. ΤΛ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει κα εσωτερικός δανεισμός αλλά θα έρθουν πόροι και από την Τουρκία», ισχυρίστηκε.

    Εξηγώντας ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έχει αποθέματα ρευστότητας ούτε σε χρυσό άλλα ούτε και σε πετρέλαιο, ο Αμτζιάογλου υπενθύμισε ότι οι μόνες πηγές παροχής ρευστότητας προς το «κράτος», είναι τα διάφορα ταμεία που έχει, όπως επίσης και οι πόροι που αποστέλλονται από την Τουρκία. Πρόσθεσε επίσης ότι τα έσοδα του «κράτους» για το Μάρτιο ανήλθαν στα 945 εκ. ΤΛ. Για το Μάιο, ο Αμτζιάογλου εξέφρασε ανησυχία αφού όπως είπε θα υπάρξει μεγάλη οπισθοχώρηση τόσο στα «έσοδα του κράτους όσο και στους φόρους».

    Για το θέμα της καταβολής των μισθών στα κατεχόμενα για το μήνα Μάιο, ο Αμτζιάογλου είπε ότι προς το παρών δεν σκέφτονται να προβούν σε εσωτερικό δανεισμό αλλά μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει εσωτερικός δανεισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης και για τους αυτοκινητόδρομους. Είπε ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται στα στάδιο συζήτησης για το πως θα γίνει αυτός ο δανεισμός.

    Αναφορικά με τους «τομείς του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης» στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών ισχυρίστηκε ότι η απώλεια στα έσοδα από αυτούς τους τομείς που προς το παρών δεν μπορούν να ανοίξουν ανέρχεται στα 2 δις δολάρια. Εξήγησε επίσης ότι τα έσοδα που είχαν από τους τομείς αυτούς χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για να καλυφθεί το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο όπως είπε, κάτι που τώρα είναι ανέφικτο να γίνει.

    Ο Αμτζιάογλου συνεχίζοντας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις από την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στην 'οικονομία και στο εμπόριο» αλλά επεκτείνονται και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. «Είναι για αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να καθορίσουμε τις προϋποθέσεις για να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε τέλος ο Αμτζιάογλου, υπογραμμίζοντας ότι με καλό προγραμματισμό στον τομέα του «τουρισμού και ανώτατης εκπαίδευσης», πρέπει να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα την επιτυχία που σημείωσαν στο θέμα της καταπολέμησης της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [06] Ουστέλ: «Οι προβλέψεις μας λένε ότι αν υπάρχει βελτίωση στο θέμα της πανδημίας θα ανοίξει ο τουρισμός μέχρι τις 15 Ιουνίου»

    Σύμφωνα με την Detay (14.05.20) ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Ουνάλ Ουστέλ, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Genc TV στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι αν σημειωθεί βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα παγκοσμίως στο θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε προβλέπεται ότι θα μπορέσει να γίνει άνοιγμα στον τουρισμό στις 15 Ιουνίου. «Θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μόνο αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια που θα θέσουμε. Αφού διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία όλων των τομέων στο εσωτερικό, τότε θα σκεφτούμε και το άνοιγμα προς το εξωτερικό», υποστήριξε ο Ουστέλ, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία των «πολιτών» αλλά και η πλήρης λειτουργία σε όλους τους «τομείς της οικονομίας».

    Ο λεγόμενος υπουργός υποστήριξε ότι οποιαδήποτε βήματα αποφασιστούν θα γίνουν με βάση τα κριτήρια που θα θέσει το «επιστημονικό συμβούλιο για την υγεία» αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Αυτές είναι δικές μας προβλέψεις, είπε ο Ουστέλ προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση ανά το παγκόσμιο στο θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας, τότε θα παραμείνουν μόνο προβλέψεις.

    Εξήγησε επίσης ότι προτεραιότητα για αυτούς είναι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» αλλά και ο «εσωτερικός τουρισμός». «Οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές σε μικρά ξενοδοχεία. Προτεραιότητα είναι επίσης να επιστρέψουν οι πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό αλλά και αυτοί που διαμένουν εδώ να μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους. Ίσως έτσι να μπορέσει να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας», υποστήριξε ο Ουστέλ.

    «Αν υπάρχει βελτίωση και μείωση στα κρούσματα και στην Τουρκία μετά από τις 15 Ιουνίου και η Τουρκία αρχίσει να δέχεται άτομα από τρίτες χώρες, τότε θα μπορέσουμε και εμείς να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια που θα θέσουμε», πρόσθεσε ο Ουστέλ.

    (ΑΚ)

    [07] Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει επιδιορθωθεί η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο Ογούζ

    Η Detay (14.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ, σε χθεσινές του δηλώσεις στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υποστήριξε ότι η βλάβη που δημιουργήθηκε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναμένεται να επιδιορθωθεί μέχρι τον Αύγουστο και ότι τότε αναμένεται να αρχίσει και πάλι η ροή νερού.

    Σύμφωνα με τον Ογούζ, η ποσότητα του νερού στο φράγμα στα Πάναγρα είναι αρκετή μέχρι τον Αύγουστο, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό θα αρχίσουν περί τα τέλη Ιουνίου.

    Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας υποστήριξε επίσης ότι για την επιδιόρθωση της βλάβης έχουν παραγγείλει 10 κομμάτια αγωγού αξίας 35 εκ. ΤΛ ενώ για τη συναρμολόγησή τους θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλι.

    (ΑΚ)

    [08] Έφεραν πρόβατα από την Ισπανία – Τα υποδέχθηκε ο «υπουργός γεωργίας»

    Η Yeni Duzen (14.05.20) γράφει ότι έφτασαν χθες από την Ισπανία στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας 708 πρόβατα και 55 κριάρια. Τα 763 ζώα υποδέχθηκε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ, ο οποίος χαρακτήρισε την χθεσινή ως σημαντική μέρα για την κτηνοτροφία της «χώρας». Είπε ότι από την ημέρα που ανήλθαν στην «εξουσία» άρχισαν να εργάζονται για την αναπαραγωγή των ζώων με σκοπό την βελτίωση των αιγοπροβάτων.

    Σύμφωνα με τον Ογούζ, η φυλή προβάτων Assaf είναι ανθεκτική από την άποψη των ζωικών ασθενειών αλλά και παραγωγική από την άποψη του κρέατος. Είπε ότι τα 763 ζώα μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα μέσω της τουρκικής εταιρείας TAREKS, που υπάγεται στις Συνεργατικές Γεωργικές Πιστωτικές Εταιρείες της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Περισσότερες από 100 τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφεύγουν στα διεθνείς δικαστήρια για διεκδίκηση της Κρήτης, της Δυτική Θράκης και ελληνικών νησιών

    Υπό τον τίτλο «Άσχημα νέα για την Αθήνα! Ξεσηκώθηκαν για Δωδεκάνησα και την Κρήτη», η Aksam (14.05.20) γράφει ότι η Ένωση Αλληλεγγύης και Στήριξης του Τουρκικού Κόσμου [Turk Dunyas? Dayan?sma ve Yard?mlasma Dernegi] ετοιμάζεται να κάνουν προσφυγή στην διεθνή δικαιοσύνη σχετικά με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, επειδή ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν, καθώς και για την Λιβύη, την Μουσούλη, το Κιρκούκ, και την Δυτική Θράκη.

    Μετά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επανήλθε στην ημερησία διάταξη το νομικό καθεστώς της Κρήτης και νησιών του Αιγαίου. Με τον ισχυρισμό ότι η Συνθήκη του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913) παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα παραβιάζοντας την συνθήκη κατέλαβε ολόκληρο το νησί, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά σε διεθνή δικαστήρια.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu (13.05.20, AA), ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Καθ. Δρ. Ιλίας Τοπσακάλ [Ilyas Topsakal], και ο πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης και Στήριξης του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ [Halit Kanak], αξιολογώντας την διαδικασία της υπόθεσης και τους στόχους τους στο πρακτορείο ειδήσεων, εξήγησαν ότι θα μεταφέρουν την προσφυγή τους στις διεθνείς ανώτερες αρχές.

    Ο καθηγητής Τοπσακάλ ισχυρίστηκε ότι οι γείτονες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο, προέβη σε προβοκατόρικες ενέργειες μεταφέροντας στρατεύματα στα Δωδεκάνησα. Στη συνέχεια, ο καθηγητής υποστήριξε τα εξής: «Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί πολύ πρόσφατα. Ειδικότερα, η εμφάνιση υποθαλάσσιου πλούτου και αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την 'ΤΔΒΚ' έσπρωξαν την Ελλάδα να αναζητήσει συνεταίρους. Προς αυτή την κατεύθυνση, άρχισαν να κινούνται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμη και ο Λίβανος κα κάποιες άλλες χώρες, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία συμφωνία να τους αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα. Ακόμη κάποιες διεθνείς εταιρείες επιχείρησαν να το διαπραγματευτούν. Άλλες χώρες δεν έβγαλαν τσιμουδιά γι' αυτό. Η δε Τουρκία, επιτυγχάνοντας μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εξασφάλισε το μέλλον και την ασφάλειά της στην περιοχή». Υπογράμμισε ότι με έκθεση που ετοιμάστηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Διοίκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, θα αρχίσουν να αναζητούν τα δικαιώματά τους μέσα στο διεθνές νομικό πλαίσιο.

    Υπογραμμίζοντας ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις άρχισαν να αναμειγνύονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, ο Καθηγητής Τοπσακάλ σημείωσε ότι περισσότερες από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπό την ομπρέλα της Ένωσης Αλληλεγγύης και Στήριξης του Τουρκικού Κόσμου, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους το θέμα. Προσθέτοντας ότι συναντήθηκε με αυτές τις οργανώσεις με σκοπό να διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματά τους που αναγνωρίζονται στο διεθνές πεδίο σ' αυτές τις περιοχές, που ανήκουν στη χώρα και στο μέλλον του έθνους, ο καθηγητής Τοπσακάλ ανέφερε: «Οι νομικοί σύμβουλοι μας για το δίκαιο της θάλασσας θα αναλάβουν αυτή την υπόθεση. Σκοπεύομε να φέρουμε αυτή την υπόθεση ενώπιον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όσων και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία αυτής της υπόθεσης δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά έχουμε προσθέσει και τα δικαιώματα της 'ΤΔΒΚ'. Θα κινηθούμε μαζί με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί. Η Ένωση Αλληλεγγύης και Στήριξης του Τουρκικού Κόσμου, που συμπεριλαμβάνει και οργανώσεις από Καζακστάν, Κιργισία, Ουζμπεκιστάν και Αζερμπαϊτζάν, θα παρακολουθούν την νομική διαδικασία αυτής της υπόθεσης και θα μας στηρίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε και αρκετά μεγάλη κοινότητα από μη κυβερνητικές οργανώσεις και στα Βαλκάνια. Οι αδελφοί μας στα Βαλκάνια θα συμπεριληφθούν με τον ίδιο τρόπο στην διαδικασία. Συνεπώς, θα ξεκινήσουμε έμπρακτα την διαδικασία με μια συνάντηση που θα οργανώσουμε σύντομα».

    Εξηγώντας τις απόψεις του σχετικά με την έκβαση τέτοιων ειδών προσφυγών που ανοίχθηκαν με μεσολάβηση μη κυβερνητικών οργανώσεων στον κόσμο, ο καθηγητής Τοπσακάλ ανέφερε: «Η υπόθεση της Παλαιστίνης κινείται εδώ και χρόνια μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το θέμα του Ανατολικού Τουρκεστάν συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μέχρι και η Κίνα αναγκάστηκε να σταματήσει τις ενέργειες της μετά που ξεσηκώθηκαν όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πριν 6-7 μήνες. Το πέτυχαν. Υπάρχει αποτέλεσμα; Αυτό είναι συζητήσιμο. Ίσως οι κυρίαρχες δυνάμεις να συνεχίζουν τις άνομες και αθέμιτες συμπεριφορές τους, αλλά το σημαντικό είναι να ακουστεί η φωνή μας. Κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων ή μέσω ατόμων στο κόσμο επιτυγχάνει ένα αποτέλεσμα, ακόμη και αν δεν είναι ολοκληρωμένο. Να είστε σίγουροι, ότι οι νομικές υποθέσεις και τα δικαιώματα που διεκδικούνται μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων, μετά αυτή την πανδημία, θα είναι πολύ σημαντικές. Γι' αυτό όταν κινηθούμε μαζί με τις άλλες 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα μεταφέρουμε στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη τα δικαιώματα μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σχετικά με τις περιοχές στην Δυτική Θράκη, την Κριμαία, τη Μουσούλη-Κιρκούκ, την Λιβύη, την Κρήτη και για τα Δωδεκάνησα που ανήκουν στην Τουρκία».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης και Στήριξης του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ, εξηγώντας ότι με επιτροπή από νομικούς, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά διεθνώς διεκδικώντας τα δικαιώματά τους για τις περιοχές στην Δυτική Θράκη, στην Κριμαία, στη Μουσούλη-Κιρκούκ, στην Λιβύη, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, πρόσθεσε ότι θα αρχίσουν το νομικό αγώνα με την προσέγγιση ότι η «Κρήτη είναι η ψυχή τους και ότι χύθηκε εκεί το αίμα τους» και ανέφερε τα εξής: «Ξεκινήσαμε αυτή την υπόθεση με μια διοικητική ομάδα των 22 ατόμων υπό την αιγίδα της Ένωσης. Οι νομικοί φίλοι μας, που υπηρετούσαν σ' αυτή την Ένωση, ίδρυσαν μια επιτροπή σχετικά με την διαδικασία αυτής της υπόθεσης. Μας στήριζαν και οι ακαδημαϊκοί φίλοι μας που βρίσκονταν στην συμβουλευτική επιτροπή. Χωρίσαμε τον Τουρκικό κόσμο και την Οθωμανική γεωγραφία σε 8 περιοχές. Οι επικεφαλείς μας των 8 περιοχών εργάζονται γι' αυτό το θέμα. Κάτω από αυτούς είναι οι πρόεδροι μας στις χώρες. Αυτή την στιγμή, οι πρόεδροι μας στις χώρες έχουν ορίσει διοικητές σε 42 χώρες. Στην Τουρκική Δημοκρατία και στα Βαλκάνια που είναι γεωγραφικός χώρος της Οθωμανικής περιόδου, έχουμε ιδρύσει συνδέσμους με φυλές και νομάδες».

    Τονίζοντας ότι θα εντατικοποιήσουν την διαδικασία μετά την επιδημία του κορωνοϊού, ο Κανάκ δήλωσε ότι θα κινηθούν επίσημα από τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή, η επιτροπή της υπόθεσης ετοιμάζεται συλλέγοντας πληροφορίες, έγγραφα και ετοιμάζουν τις αιτήσεις και τις θέσεις τους για την προσφυγή. Σημείωσε και τα εξής: «Θα αιτηθούμε σε διεθνείς ιδρύματα όπως το Δικαστήριο της Χάγης και τα Ηνωμένα Έθνη και θα ακολουθούμε στενά αυτή την υπόθεση. Επιπλέον, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις θα συνδέονται με μερικές γενοκτονίες. Ο σκοπός μας είναι να διεκδικήσουμε πίσω τα δικαιώματα μας, που έχουν σφετεριστεί. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους αυτή την δίκαιη υπόθεση μας. Δεν θα είναι ένα συμβολικό βήμα, αλλά ένα απτό βήμα. Οι συνομιλητές μας μπορεί να αμυνθούν εναντίον, αλλά εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε με έγγραφα και στοιχεία και αναμένουμε να εμφανίσουν και αυτοί στοιχεία και έγγραφα. Από όποια πλευρά και αν το κοιτάξετε, έχουμε δικαιώματα στα τρία τέταρτα της Κρήτης μαζί με τις 14 νησίδες που την περιβάλλουν. Αν δεν μιλήσουμε για τα δικαιώματα μας στην Κρήτη και τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα που κατέλαβαν οι Ιταλοί παίρνοντάς τα μέσα από τα χέρια μας κι ότι δεν μας τα παρέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα παρά τη συμφωνία ανταλλαγής με τη Λιβύη, κάποιοι θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την Γαλάζια Πατρίδα, τον σχηματισμό μας στη Λιβύη, την παρουσία μας στην Κύπρο, ακόμη και την στάση μας στην Συρία, ως εγγυητές της περιοχής. Εφόσον αυτή την στιγμή υπάρχουμε ενεργά, έχουμε κατέβει με εντολή του Προέδρου, στην Μεσόγειο, που είναι γνωστή ως τουρκική λίμνη εδώ και αιώνες. Λοιπόν, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε εκεί».

    Στη συνέχεια, το δημοσίευμα προβαίνει σε μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά το καθεστώς της Κρήτης, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

    Η Yeni Safak (14.05.20) αναφέρεται στο ίδιο θέμα, υπό τον τίτλο «Η Αθήνα θα πιαστεί στον ύπνο της: Ανοίγεται υπόθεση για επιστροφή στην Τουρκία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων», γράφε ότι καθώς η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, περισσότερες από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν βήμα για Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Δυτική Θράκη. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μεταφέρουν στα διεθνής δικαστήρια, στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατοχή που συνεχίζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα και ξεκίνησε ως τετελεσμένο γεγονός.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [02] Σχεδιάζουμε την πρώτη γεώτρηση με το γεωτρύπανο Φατιχ και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα, δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

    Το τουρκικό κανάλι AHaber (14.05.20) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας την ένταση που δημιουργήθηκε στα νότια σύνορα τους, επανέλαβε: «Αυτοί που θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, έμειναν εκτός παιγνιδιού».

    Ο Ντονμέζ, στη συνέχεια, δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη βαθιά γεώτρηση μας με το δικό μας εθνικό γεωτρύπανο και στην Ανατολική Μεσόγειο και από τον προσεχή Ιούλιο στην Μαύρη θάλασσα».

    (ΔΨ)

    [03] Πλήγμα για την πενταμερή διακήρυξη ενάντια στην Τουρκία η μη συμπερίληψη της Ιταλίας και του Ισραήλ στη συμφωνία, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα

    H Yenisafak (12.05.20) γράφει ότι το γεγονός ότι η Ιταλία και το Ισραήλ δεν συμμετείχαν στην κοινή διακήρυξη της πενταμερούς ενάντια στην Τουρκία, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον θέμα του αγωγού EastMed, επικαλούμενη δηλώσεις ειδικού σε θέματα ενέργειας που παρακολουθεί στενά το θέμα.

    Η εφημερίδα που σημειώνει ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη ενοχλεί κάποιες χώρες, υποστηρίζει ότι άρχισε να δημιουργείται ένα μπλοκ ενάντια στην Τουρκίας όταν άρχισαν να φεύγουν από την περιοχή Αμερικανικές και Ιταλικές εταιρείες. Εξάλλου σε δηλώσεις του στη Γενί Σαφάκ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Γκιουργκάν Κουμπάρογλου χαρακτηρίζει παράξενη την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, από την οποία απουσίαζαν η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Ιταλία, επισημαίνοντας ότι το ότι Ισραήλ και Ιταλία δεν πείστηκαν να υπογράψουν την κοινή διακήρυξη συμμετέχοντας στο αντι-τουρκικό μέτωπο, «γεγονός που αποτελεί δείγμα ότι το θέατρο με τον αγωγό EastMed έλαβε τέλος». Είπε επίσης πως το μαλάκωμα των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη και ότι ήταν προς όφελος και της Τουρκίας και του Ισραήλ η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα καθαρίζει την θαλάσσια δικαιοδοσία της κάθε μίας. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό τόσο όσον αφορά την ειρήνη στην περιοχή και θα αποτελεί κλειδί και όσον αφορά και την μεταφορά των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο καθηγητής.

    (ΚΣ)

    [04] Στους 58 οι νεκροί και στα 1,639 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (13.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 33,332 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,639 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 58 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 2,862 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 143,114 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,952. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,474,033 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 998 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 535 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 101,715 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι κάτω από 1000 ενώ σημείωσε ότι και ο αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε τις 100,000 και ο αριθμός των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν αγγίζει σχεδόν το 1,500,000. Επανέλαβε ότι όπλα στον αγώνα ενάντια στον ιό είναι η μάσκα και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου ανάμεσα στα άτομα.

    (ΚΣ)

    [05] Νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει τον φόβο των Τούρκων για τον κορωνοϊό

    Η Cumhuriyet (14.05.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar σύμφωνα με την οποία το 86% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ενώ το 40% δεν έχει βγει από τον σπίτι ή δεν δέχθηκε κανένα επισκέπτη λόγω του ιου COVID-19.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 20 Απριλίου και 8 Μαΐου σε 26 επαρχίες της Τουρκίας και με δείγμα 2,307 ατόμων με την μέθοδο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία είναι 87,4 %. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί την απειλή του κορωνοϊού σοβαρή.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 66,2% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για το θέμα του ιού, ποσοστό 29,9% δήλωσε πως δεν ανησυχεί ενώ 3% δήλωσε πως δεν έχει ιδέα για το θέμα. Περίπου το 94% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν λάβει προφυλάξεις κατά της επιδημίας. Σε ερώτηση για την φύση των προφυλάξεων, το 70% των ερωτηθέντων είπε πως δεν εγκαταλείπει το σπίτι εκτός εάν είναι απαραίτητο, το 55% είπε ότι συχνά χρησιμοποιεί κολόνια, το 40% είπε πως δεν εγκαταλείπει το σπίτι και δεν δέχεται επισκέπτες.

    Επιπλέον 48,8% θεωρεί επαρκεί τα μέτρα που έλαβε η Τουρκική κυβέρνηση ενώ 38,3% είπε δεν γνωρίζει ενώ το 86% πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και 66,9 ότι η απαγόρευση πρέπει να επεκτείνεται και τις καθημερινές. Το 82,3% είναι ενάντια στα ταξίδια ανάμεσα στις διάφορες επαρχίες της Τουρκίας.

    Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που δεν βγαίνουν από το σπίτι είναι 43,2%, το ποσοστό εκείνων που βγαίνουν για καθημερινές ανάγκες είναι 39,1%, το ποσοστό εκείνων που βγαίνουν για δουλειά είναι 20,7% και το ποσοστό εκείνων που βγαίνουν απλά για βόλτα είναι 9,4%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 14 May 2020 - 13:30:46 UTC