Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 69/2020 24.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Χωρίς κρούσματα για έκτη συνεχή μέρα στα κατεχόμενα
  • [03] Τατάρ: Στόχος να επιτευχθεί το άνοιγμα επιχειρήσεων μέχρι τις 4 Μαΐου
  • [04] «Πολιτική εργαλειοποίηση η διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό», αναφέρει ο Τ/κ κοινοτάρχης της Πύλας
  • [05] Παραβίαση της κυκλοφορίας από 61 άτομα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] 3,116 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 115 νεκροί
  • [02] Η Τουρκία αποστέλλει αναπνευστήρες στις ΗΠΑ και ιατρικό εξοπλισμό στη Μεγάλη Βρετανία
  • [03] Μήνυμα Έρντογαν για την 23η Απριλίου, Μέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιού
  • [04] Κιλιτσντάρογλου: «Αν εισακούγονταν οι απόψεις του Επιστημονικού Συμβουλίου από την αρχή, θα είμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο

    Ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός Bayrak (24.04.20, BRTK) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ επέκρινε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καταδίκαζε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται εργαλείο στις μαξιμαλιστικές πολιτικές της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

    «Βλέπουμε ότι μέρος της τελικής δήλωσης της Συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες (23 Απριλίου) και αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, συντάχθηκε με την νοοτροπία της ξεπερασμένης αλληλεγγύης της Ένωσης. Αυτό το μέρος της δήλωσης της Συνόδου είναι ένα νέο παράδειγμα της κατάχρησης του διεθνούς δικαίου από την ΕΕ και του κεκτημένου του, αλλά και του πώς γίνεται εργαλείο στις μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων», ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

    Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία προσδοκεί να ενθαρρύνει η Ε.Ε. τον διάλογο ανάμεσα τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους αλλά και ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και την κάλεσε να μην επιτρέψει την ομηρία της διαδικασίας ένταξής της Τουρκίας στην Ε.Ε. «για χάρη των στενόμυαλων συμφερόντων του Ελληνικού και Ελληνοκυπριακού διδύμου».

    «Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΣ)

    [02] Χωρίς κρούσματα για έκτη συνεχή μέρα στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (24.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε πως το τελευταίο24ωρο διενεργήθηκαν 352 εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού COVID-19 στα κατεχόμενα αλλά κανένα κρούσμα δεν ανιχνεύτηκε.

    Οι εργαστηριακές αναλύσεις που διενεργήθηκαν χθες αφορούσαν κυρίως εργαζομένους στο δημόσιο, όπως σε νοσοκομεία και υπαλλήλους σε «δημαρχεία».

    Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη μέρα όπου δεν εντοπίζεται κρούσμα του ιού στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [03] Τατάρ: Στόχος να επιτευχθεί το άνοιγμα επιχειρήσεων μέχρι τις 4 Μαΐου

    Η K?br?s (24.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός εργασίας και ενέργειας» Χασαν Τατσόι είχαν συνάντηση με οργανώσεις εργαζομένων και άλλες οικονομικές οργανώσεις με τις οποίες συζήτησαν το θέμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων, μετά τα μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν για μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19.

    Όπως ανέφερε, συζήτησαν ποιοι τομείς θα ανοίξουν και σε ποιο χρονικό διάστημα καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ορισμένες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Είπε ακόμα πως οι λεγόμενοι υπουργοί οικονομίας, εργασίας και υγείας θα συναντηθούν αύριο με οικονομικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα. Είπε επίσης ότι το σημαντικό είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και να προβούν σε ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά οι οικονομικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις που δεν έχουν πολύ κόσμο και δεν απαιτούν πολλή επαφή.

    Μιλώντας στην συνάντηση ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά το θέμα της επανέναρξης των πτήσεων αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην «νότια Κύπρο» όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] «Πολιτική εργαλειοποίηση η διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό», αναφέρει ο Τ/κ κοινοτάρχης της Πύλας

    Υπό τον τίτλο «Η αναστάτωση για το τεστ στην Πύλα», η Yeni Duzen (24.04.20) γράφει ότι η διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο μικτό χωριό Πύλα δημιούργησε αναστάτωση χθες. Οι εξελίξεις μετά από την διαπίστωση τεσσάρων θετικών κρουσμάτων στη Πύλα επισκιάστηκαν πάλι από τις πολιτικές συζητήσεις.

    Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας Βεϊσάλ Γκιουτέν ανέφερε ότι «η ομάδα λειτουργών υγείας από το βορρά εμποδίστηκε να εισέλθει στο χωριό και να διενεργήσει τεστ σε όλους τους χώρους εργασίας».

    Η εφημερίδα γράφει ότι δεν δόθηκε άδεια διέλευσης στο ασθενοφόρο, που είχε έλθει από το «βορρά» στο οδόφραγμα Περγάμου.

    Ο δε Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας Σίμον Μιττίδης δήλωσε ότι «η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στον δωρεάν έλεγχο για κορωνοϊό εμποδίστηκε από τον Κουντρέτ Όζερσαϊ», προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετείχαν στην έλεγχο που διεξήχθηκε από τους Ελληνοκύπριους ειδικούς».

    Στη συνέχεια, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Βεϊσάλ Γκιουτέν, σε γραπτή του ανακοίνωση, σημείωσε ότι μετά την διαπίστωση του τέταρτου κρούσματος στη Πύλα, προκλήθηκε μια αναστάτωση στο χωριό λόγω μη ενημέρωσης, γι' αυτό συναντήθηκαν με την Ειρηνευτική δύναμη και τους άλλους κοινοτάρχες ζητώντας πληροφορίες για το κρούσμα. Επειδή δεν είχε αποτέλεσμα η συνάντηση, αποφάσισαν να διενεργήσουν τεστ σε εργαζομένους που έρχονταν σε επαφή με κόσμο. Πρόσθεσε ότι όταν τον ενημέρωσε ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης ότι αυτά τα τεστ θα διενεργηθούν δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε και αυτός με την σειρά του τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Πύλα. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στο κορωνοϊό δεν θέλουν να νοσηλευτούν από τους Λειτουργούς υγείας του «νότου» και ότι ζήτησαν λειτουργούς υγείας από το «βορρά». Αφού αξιολογήθηκε η κατάσταση με τον κοινοτάρχη Μιττίδη και αποφασίστηκε ότι η ομάδα υγείας θα διεξάγει τα τεστ μετά το Πάσχα, ο Γκιουτέν ανέφερε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Κουντρέτ Όζερσαϊ για το θέμα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Γκιουτέν σημείωσε: «Σε σχέση με το αίτημα μου, αμέσως επικυρώθηκε από το 'υπουργικό συμβούλιο' να έλθει ομάδα στο χωριό και να διεξαγάγει όσα τεστ χρειαζόμαστε. Αποφασίσαμε αμοιβαία, όπως διεξαχθούν αυτά τα τεστ στις 22 Απριλίου. Το πρωί της Τρίτης έμαθα ότι υπήρχε μια πρωτοβουλία από Ελληνοκύπριος αρμοδίους να εμποδίσουν την ομάδα από τον βορρά να εισέλθει στο χωριό. Το συζήτησα αυτό και με τον ελληνοκύπριο κοινοτάρχη και με τους αξιωματούχους τη Ειρηνευτικής Δύναμης. Ενημέρωσα και το υπουργείο εξωτερικών μας γι' αυτή την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, τηλεφώνησα στην ομάδα που θα ερχόταν από το βορρά και την έβαλα στην αναμονή. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι. Παρόλες τις προσπάθειες μου, δυστυχώς έγινε πολιτική εργαλειοποίηση αυτού του σημαντικού θέματος, σε ένα πολύ μικρό χωριό, σε ένα μικρούτσικο νησί, την στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει έκκληση γι' αυτή την παγκόσμια απειλή».

    Επιπρόσθετα, ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Γκιουτέν ανέφερε ότι συναντήθηκε μετά με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας τους να είναι λογικοί, και να τους δώσουν την ευκαιρία, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Δεν δόθηκε η άδεια στην ομάδα να περάσει από τα κατεχόμενα.

    Τέλος, ο Γκιουτέν ισχυρίστηκε ότι το μέλλον αυτό του χωριού, θα γίνει παράδειγμα και θα επηρεάσει όχι μόνο των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά ολόκληρου του νησιού. Κάλεσε τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία να σταματήσουν να εμποδίζουν την ομάδα υγείας από τα κατεχόμενα και να της επιτρέψουν να εισέλθει στο χωριό και να διεξάγουν τα διαγνωστικά τεστ.

    (ΔΨ)

    [05] Παραβίαση της κυκλοφορίας από 61 άτομα

    Ο λεγόμενος παράνομος σταθμός Bayrak (24.04.20, BRTK) γράφει ότι 61 άτομα παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τον «αστυνομικό Τύπο», στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 23 έως τις 24 Απριλίου 2020 (έως τις 06:00), κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων που πραγματοποίησε η λεγόμενη αστυνομία διαπιστώθηκε ότι συνολικά 61 άτομα, 11 εκ των οποίων προέβηκαν στην παραβίαση μετά τις 21:00 το βράδυ, παραβίασαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ δύο χώροι εργασίας παραμένουν ανοιχτοί παρά την απαγόρευση. «Τα εν λόγω άτομα συνελήφθησαν και η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται», αναφέρεται στην είδηση.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] 3,116 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 115 νεκροί

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (23.04.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 40,962 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 3,116 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 115 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19, εκτοξεύοντας τον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία στις 2,491.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 101,790. «Σήμερα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες. Είμαστε σε αυτό το σημείο αφού διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 791,906 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο», δήλωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή συνολικά 18,491 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, ενώ μόνο χθες Πέμπτη, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο 2,014 άτομα.

    Ο Κοτζά κάλεσε επίσης τους πιστούς να απέχουν από κοινωνικές συνάξεις εν όψει του Ραμαζανιού, ενώ το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με οδηγό συμπεριφοράς κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία αποστέλλει αναπνευστήρες στις ΗΠΑ και ιατρικό εξοπλισμό στη Μεγάλη Βρετανία

    Η εφημερίδα Aksam (23.04.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Αυξάνεται η βοήθεια της Τουρκίας προς τη Δύση», γράφει ότι μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλτ Τράμπ κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η Τουρκία αποφάσισε να αποστείλει στις ΗΠΑ ειδικά εξαρτήματα για αναπνευστήρες, ενώ την ίδια στιγμή έχει ήδη προχωρήσει σε αποστολή προς τη Μεγάλη Βρετανία προστατευτικών στολών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΗΠΑ, ζήτησε βοήθεια από την Τουρκία στον αγώνα για καταπολέμηση της πανδημίας, αφού η Τουρκία άρχισε τη δική της παραγωγή αναπνευστήρων.

    Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει στις ΗΠΑ και μάσκες, ιατρικά αναλώσιμα και προστατευτικές στολές.

    Όσον αφορά την αποστολή βοήθειας προς τη Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία έστειλε με μεταφορικό αεροσκάφος προς τη Μεγάλη Βρετανία προστατευτικές στολές 84 τόνων ενώ αναμένεται να αποστείλει και άλλα αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό με ακόμη δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως έγινε γνωστό.

    Εξάλλου, η εφημερίδα Sozcu (23.04.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό ομόλογό του Matt Hancock καθώς επίσης και με το Ρώσο ομόλογο του Dr. Mikhail Murashko, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο Υπουργοί ευχαρίστησαν την Τουρκία για την αμέριστη στήριξή της και την παροχή βοήθειας.

    (ΑΚ)

    [03] Μήνυμα Έρντογαν για την 23η Απριλίου, Μέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιού

    Η Yeni Safak (24.04.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογανμ, σε μήνυμά του χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την 100η επέτειο για τη Μέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιού, ανέφερε ότι αν και οι εορτασμοί φέτος γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και με το σύνθημα «Μείνετε σπίτι» προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, η Τουρκία όπως είπε, μετά από 100 χρόνια είναι ακόμη πιο δυνατή. «Η Τουρκία, η οποία αγωνίστηκε 100 χρόνια πριν με τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, σήμερα νιώθει περήφανη αφού μπορεί να παρέχει χέρι βοηθείας σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Να σημειωθεί επίσης ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε χθεσινή της συνεδρία τίμησε με μια σεμνή τελετή την 23η Απριλίου.

    (ΑΚ)

    [04] Κιλιτσντάρογλου: «Αν εισακούγονταν οι απόψεις του Επιστημονικού Συμβουλίου από την αρχή, θα είμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk.com (24.04.20), ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο δημοσιογράφο της ιστοσελίδα, Μουχαρέμ Σαρίκαγια, άφησε αιχμές εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τη διακυβέρνησης του για τους χειρισμούς τους στο θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις του ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η επιτυχία στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας οφείλεται στους λειτουργούς υγείας στη χώρα. Πρόσθεσε ότι αν εισακούοντας πιο νωρίς οι απόψεις και οι προτάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου, σήμερα θα βρίσκονταν σε πολύ πιο καλή κατάσταση. «Σήμερα διαθέτουμε προσωπικό υγείας που παρά τις άσχημες συνθήκες είναι άρτια καταρτισμένο. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα λόγω της επιτυχούς προσπάθειας των λειτουργών υγείας. Έκαναν πολλή δουλειά και ακόμη κάνουν. Αν τους άκουγαν από την αρχή, σήμερα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Αρχικά δεν τους άκουσαν, μετά κατάλαβαν σε ποιο βαθμό αυτά που έλεγαν ήταν σωστά...», δήλωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον έχει αποφασιστεί από το κόμμα του νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 29-30 Μαρτίου και αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα σε σχέση με την πανδημία και υποστήριξε ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να γίνει το συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 24 April 2020 - 17:00:49 UTC