Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 67/2020 22.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: «Είμαστε δίπλα στην ΤΔΒΚ με όλη μας την δύναμη»
  • [02] Πιλλί: Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού χθες – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τεστ
  • [03] Συζήτηση στην «βουλή» του καθεστώτος για τον κορωνοϊό
  • [04] Την επαναλειτουργία ορισμένων «τομέων της οικονομίας» μετά τις 30 Απριλίου ζητά ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού
  • [05] Προβλήματα στην υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στα κατεχόμενα για την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε εργαζόμενους και εργοδότες
  • [06] Το λεγόμενο υπουργικό «αποφάσισε» την επιστροφή ασθενών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Τουρκία ακτοπλοϊκώς
  • [07] Παραδόθηκε στο «υπουργείο υγείας» βοήθεια της ΕΕ και της UNDP
  • [08] Υπό την σκιά της Τουρκίας η ελευθερία του Τύπου στα κατεχόμενα, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η πραγματική απειλή για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το ελληνικό-ε/κ δίδυμο», ισχυρίζεται ο Ακσόι
  • [02] Ακσόι: «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή»
  • [03] Στους 119 οι νεκροί και στα 4,611 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [04] Η Τουρκία απέστειλε βοήθεια με ιατρικό υλικό στην Βρετανία
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ερντογάν με το Μακρόν
  • [06] Ο Οκτάι δήλωσε πως αιτήθηκαν επιστροφή στην Τουρκία 26,000 Τούρκοι από 73 χώρες ενόψει του Ραμαζανιού
  • [07] Σε καραντίνα τέθηκαν 426 άτομα που επαναπατρίστηκαν στην Τουρκία
  • [08] Χωρίς «ιφτάρ» γεύματα φέτος το Ραμαζάνι
  • [09] «Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ανοίγουν νέα σελίδα στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [10] Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο έφθασε στις 54.9 μονάδες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσελίκ: «Είμαστε δίπλα στην ΤΔΒΚ με όλη μας την δύναμη»

    Η Gunes (22.04.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η χώρα του, μετά την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της κατά την περίοδο του αγώνα για αντιμετώπιση του Covid-19, απέστειλε βοήθεια σε χώρες του εξωτερικού που την είχαν ανάγκη. Σε διάσκεψη Τύπου μέσω διαδικτύου κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η βοήθεια που απέστειλε η Τουρκία στο εξωτερικό συζητείται έντονα αυτό το διάστημα.

    Υπενθυμίζοντας ότι στην κατεχόμενη Κύπρο υπήρξε μια συζήτηση αναφορικά με την βοήθεια που ζήτησε η λεγόμενη προεδρία της «ΤΔΒΚ» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τσελίκ υποστήριξε τα εξής:

    «Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει την δύναμη να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ΤΔΒΚ. Καλύπτονται όλες οι ανάγκες της ΤΔΒΚ. Στο θέμα του αγώνα με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κ. Τατάρ, η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ με όλη της την δύναμη. Δεν τίθεται θέμα να λείπει κάτι στην ΤΔΒΚ στο θέμα του αγώνα αυτού».

    Αναφερόμενη στις ίδιες δηλώσεις, η K?br?s (22.04.20) γράφει ότι ο Τσελίκ είπε ότι λόγω της πανδημίας έγιναν ριζικές αλλαγές στην ζωή που ξέραμε και ότι οι πανδημίες επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.

    Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν προετοιμασμένη για αυτή την πανδημία χάρις στην «επανάσταση», όπως την αποκάλεσε, που υλοποιήθηκε στην χώρα στον τομέα της υγείας. «Δυστυχώς εμφανιστήκαν εικόνες που δείχνουν ότι διαλύθηκε η θρυλική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι αυτού του ιού. Το μοναδικό παράδειγμα που μπόρεσε να επιδείξει το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αλληλεγγύης είναι η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος του ΑΚΡ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανθρωποκεντρικές οι πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της υγείας στις αναπτυγμένες χώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πιλλί: Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού χθες – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τεστ

    Η Afrika (22.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι εντός τελευταίων 24 ωρών διενεργήθηκαν 317 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Πιλλί, είπε ότι στις 30 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η περίοδος ισχύος των περιορισμών για τον κορωνοϊό και θα συνέλθει υπό την προεδρία του το λεγόμενο ανώτατο συμβούλιο λοιμώξεων για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο εξής και να χαράξει έναν οδικό χάρτη.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν 173 κλίνες για εντατική παρακολούθηση σε νοσοκομεία και σε μια φοιτητική εστία την οποία νοίκιασαν και ότι 3,084 άτομα βρίσκονται σε κατ' οίκον καραντίνα. Ανέφερε ότι από τις 18 Μαρτίου κρατήθηκαν 1,834 άτομα σε καραντίνα υπό την παρακολούθηση του «κράτους» και ότι υποβλήθηκαν σε τεστ τα εν λόγω άτομα, 510 από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε απομόνωση.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία επιδιορθώθηκε, μπογιατίστηκε, εξαερίστηκε και είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν καεί. Είπε ότι μέσα στο νοσοκομείο θα υπάρχουν 150 κλίνες για την πανδημία και ότι ανήλθαν στους 54 οι αναπνευστήρες που διαθέτουν και προήλθαν από δωρεές και αγορά. Πρόσθεσε ότι θα έχουν 105 αναπνευστήρες όταν ενεργοποιήσουν τους υπόλοιπους 25 που τους δωρίστηκαν, τους 40 που αγοράστηκαν με προκήρυξη προσφορών και τους 40 που υποσχέθηκε ότι θα τους δωρίσει η ΕΕ. Ο Πιλλί ανάφερε επίσης ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν τον αριθμό των αναπνευστήρων που διαθέτουν στους 159 μέσα στον Μάιο.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στις ανάγκες σε ιατρικό και εργαστηριακό υλικό, ο Πιλλί είπε ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν το απαραίτητο στοκ για να καλύψουν τις ανάγκες τους και ότι κάθε βδομάδα παραλαμβάνουν νέα τεστ. «Η μητέρα πατρίδα Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται το πλευρό μας, όπως πάντα. Τόσο στο θέμα του προστατευτικού υλικού όσο και των τεστ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μεγάλη αρμονία με το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας», υποστήριξε.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, αυτή την στιγμή διαθέτουν 4 χιλιάδες PCR τεστ και θα έρθουν άλλες 5 χιλιάδες τεστ από την ΕΕ. Είπε ότι διαθέτουν επίσης και 3 χιλιάδες γρήγορα τεστ. Σημείωσε ότι είναι πράγματι δύσκολο να φέρουν τεστ, ότι πήραν πιο ποιοτικά τεστ και ότι όλα τα τεστ τα πήραν ως δωρεά.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συζήτηση στην «βουλή» του καθεστώτος για τον κορωνοϊό

    Η K?br?s (22.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι διαθέτουν ένα κονδύλι της τάξης των 30 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19 και ότι θα βρουν και άλλα χρήματα, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία για την οικονομία. Μιλώντας χθες σε συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» κατά την οποία συζητήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έλαβαν με θάρρος και στον σωστό χρόνο τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορωνοϊού και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ», που προστάτευσε τόσο τον δικό της «λαό» όσο και τους ξένους, πρέπει να πάρει την θέση που της αξίζει στον κόσμο πλέον.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα έγιναν 6,700 τεστ, 19 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, 1,500 άτομα μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και 400 άτομα συνεχίζουν να βρίσκονται σε καραντίνα. Είπε ότι διαθέτουν γύρω στις 5 χιλιάδες τεστ και ότι όσο πιο πολλά τεστ κάνουν τόσο περισσότερο θα ξεκαθαρίζει η κατάσταση, αλλά είναι σημαντικό στοιχείο οι δυνατότητες που έχουν.

    Στην δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για άνοιγμα των τομέων της οικονομίας που είναι κλειστοί τώρα λόγω του κορωνοϊού και θα καθοριστεί ο «νέος τρόπος ζωής» των τομέων αυτών. Απαντώντας σε όσους επικρίνουν την «κυβέρνηση» ότι διαχειρίζεται με κακό τρόπο την κρίση, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι όσοι θέλουν να δουν πώς τυγχάνει κακής διαχείρισης μια κρίση ας κοιτάξουν το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι γνωστή και η κατάσταση της Ισπανίας και της Ιταλίας», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι δεν έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους τομείς της οικονομίας που είναι κλειστοί λόγω κορωνοϊού και προσφέρθηκε να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Είπε ότι αν η «κυβέρνηση» δεν θέλει βοήθεια πρέπει να κάνει μόνη της τις εν λόγω ετοιμασίες και την κάλεσε να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Επικρίνοντας επίσης το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» θα παρέχει βοήθεια ύψους 1,500 ΤΛ για κάθε εργαζόμενο στους εργοδότες που υπόσχονται ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις, ο Έρχουρμαν είπε ότι οι 1,500 ΤΛ είναι ένα ποσό που δεν φτάνει για τα ελάχιστα έξοδα για φαγητό, καθαριότητα και υγεία. Επισημαίνοντας τις οικονομικές δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι πρέπει να προγραμματιστεί ο χρόνος που θα ανοίξουν οι κλειστοί τομείς της οικονομίας και να συσταθεί ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης στην οικονομία.

    Στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» εκμεταλλεύτηκε την καλή βούληση της αντιπολίτευσης στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ήταν αναποφάσιστη ακόμα και στο θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Υποστήριξε ότι μετατράπηκε σε όνειρο το θέμα της δημιουργίας νοσοκομείου πανδημίας και ότι ακόμα δεν ξέρουν αν θα ανοίξει αυτό στην 1η Μαΐου ή αν δημιουργήθηκε κάποια άλλη εναλλακτική επιλογή. Είπε ακόμη ότι δεν βλέπουν ξεκάθαρα πόσο σωστά και αξιόπιστα είναι τα τεστ που γίνονται και σημείωσε ότι η «κυβέρνηση» ασχολείται με την πολιτική επί εικοσιτετραώρου βάσεως, προσθέτοντας ότι δεν είναι αυτό που αναμένεται από την ίδια, αλλά η κοινωνική συναίνεση.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι το κόμμα του ήταν έτοιμο να βοηθήσει από την πρώτη ημέρα της κρίσης, αλλά η «κυβέρνηση» δεν έλαβε υπόψη τις δηλώσεις τους. Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι πέρασαν 40 ημέρες από την εμφάνιση της πανδημίας, ο κάθε ένας μέσα στην «κυβέρνηση» λέει τα δικά του. Είπε ότι δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα μέτρα που έπρεπε και ότι επειδή δεν λήφθηκαν ικανοποιητικά μέτρα για τον οδηγό του λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα των Γερμανών τουριστών, στο τέλος αναγκάστηκαν να θέσουν την Καρπασία σε καραντίνα.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» τα έκανε θάλασσα στην διαδικασία αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ότι έπρεπε να γίνονταν τεστ για κορωνοϊό και η «βουλή» να συνέχιζε τις εργασίες της. Επέκρινε το γεγονός ότι συστάθηκαν διαφορετικές επιτροπές στην λεγόμενη προεδρία και στο γραφείο του «πρωθυπουργού» και υποστήριξε ότι δόθηκε η δυνατότητα να ακούγονται διαφορετικές φωνές από τον καθένα. Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ικανοποιητική η αμνηστία που δόθηκε στους κατάδικους στις κεντρικές φυλακές στα κατεχόμενα και διερωτήθηκε γιατί δεν εστάλησαν πίσω στην Τουρκία άτομα που διέπραξαν ελαφρά αδικήματα. Είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον «πρέσβη» της Τουρκίας, ο οποίος του ανέφερε ότι δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν δέχεται αυτά τα άτομα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Την επαναλειτουργία ορισμένων «τομέων της οικονομίας» μετά τις 30 Απριλίου ζητά ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού

    Η Yeni Bak?s (22.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι επιθυμούν όπως η «κυβέρνηση» προχωρήσει στο άνοιγμα ορισμένων τομέων της οικονομίας μετά τις 30 Απριλίου, αφού όπως είπε, οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο και έχουν τις περισσότερες ζημιές μετά τον «τομέα της υγείας» από την πανδημία του COVID-19, είναι ο «τομέας του τουρισμού, ο τομέας της βιομηχανίας» και τα καζίνο.

    Ο Ουστέλ υποστήριξε ότι με τη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν θετικά κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα και με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει ανατροπή της πτωτικής τάσης που παρατηρείται αυτές τις μέρες, θα μπορούσαν κάποιες εργασίες να επαναλειτουργήσουν όπως είπε. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δώσουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες και αναλόγως με την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία, προγραμματίζουμε να υπάρξει μια κινητικότητα στον εσωτερικό τουρισμό περί τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε ο λεγόμενος υπουργός.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος για τον «τουριστικό τομέα», ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι για αυτό το λόγο, το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» έχει δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προώθηση του εσωτερικού τουρισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το πότε θα αρχίσει η ελεύθερη διακίνηση ανά το παγκόσμιο και πότε θα επιστρέψει η ανθρωπότητα στην κανονικότητα της. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αφότου τελειώσει η πανδημία, θα έχουν συνάντηση με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες στα κατεχόμενα με στόχο την μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία. Ωστόσο είπε, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο τομέα του «τουρισμού», θα προβούν σε ειδικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρξει αναθεώρηση και αναδιάρθρωση των εξόδων και των ενοικίων των ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων στα πλαίσια της τρίμηνης παράταση που αποφασίστηκε για στήριξη των επιχειρήσεων.

    (ΑΚ)

    [05] Προβλήματα στην υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στα κατεχόμενα για την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε εργαζόμενους και εργοδότες

    Η Diyalog (22.04.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζιούογλου σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, είπε ότι άρχισε προχθές η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων από εργοδότες και εργαζόμενους στα κατεχόμενα για το ειδικό επίδομα ύψους 1,500 ΤΛ που θα καταβάλει η «κυβέρνηση» λόγω της αναστολής των εργασιών επιχειρήσεων και αυτοεργαζόμενων, που αποφασίστηκε ως μέτρο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τον Σουτζιούογλου, μέχρι τις 17.00 χθες, υπέβαλαν αίτηση συνολικά 5,069 εργοδότες και 19,518 εργαζόμενοι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι προέκυψαν κάποιες δυσκολίες στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Ο Σουτζιούογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένες «τράπεζες» στα κατεχόμενα δεν υπάκουσαν στις οδηγίες που δόθηκαν από την «κυβέρνηση», και αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο «υπουργικό συμβούλιο», όπως εξήγησε.

    Ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η υποβολή αιτήσεων, θεωρεί ότι η πρώτη πληρωμή του επιδόματος θα μπορέσει να γίνει την Παρασκευή. «Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό σε τράπεζες από τους πολίτες που θα θέλουν να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους», είπε. Ανέφερε στη συνέχεια ότι η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται σταδιακά και εξήγησε ότι συνολικά 60,000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από το ειδικό επίδομα συνολικού ύψους 90 εκ. ΤΛ.

    Για το ίδιο θέμα, η Gunes (22.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας σε δηλώσεις του χθες στη «βουλή» εξήγησε ότι «όσοι εργαζόμενοι ήταν εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις στην ΤΔΒΚ στις 15 Μαρτίου, είναι ενεργά εργαζόμενοι και εργάζονται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ, μπορούν να επωφεληθούν από το επίδομα». Εξήγησε επίσης ότι για το δεύτερο στάδιο, θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του «ταμείου προνοίας» μέχρι κα τις 11 Μαΐου και θα μπορέσουν όπως είπε να επωφεληθούν 45,000 άτομα με το ποσό των 2.000 ΤΛ έκαστος.

    Αναφερόμενος στους 1,000 περίπου εργαζόμενους που εργάζονται στο «νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακής Δημοκρατία, ο Σουτζιούογλου είπε ότι 250 περίπου εξ αυτών δεν έχουν λάβει καθόλου επίδομα και πρόσθεσε ότι θα μπορεί να καταβληθεί κάποια βοήθεια σε αυτά τα άτομα μέσω του «τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων».

    (ΑΚ)

    [06] Το λεγόμενο υπουργικό «αποφάσισε» την επιστροφή ασθενών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Τουρκία ακτοπλοϊκώς

    Η Diyalog (22.04.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα αποφάσισε χθες όπως επιτρέψει στην «είσοδο στην ΤΔΒΚ» ασθενών που στάλθηκαν με απόφαση του «υπουργείου υγείας» στην Τουρκία για νοσηλεία και αποθεραπεία και οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους. Το λεγόμενο υπουργικό αποφάσισε όπως οι ασθενείς αυτοί επιστρέψουν ακτοπλοϊκώς και νοουμένου ότι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί.

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να παραχωρηθεί «άδεια εισόδου» στο ψευδοκράτος σε ομάδα τεχνικών από την Τουρκία στα πλαίσια των εργασιών συντήρησης που θα γίνουν σε δίκτυα επικοινωνίας.

    (ΑΚ)

    [07] Παραδόθηκε στο «υπουργείο υγείας» βοήθεια της ΕΕ και της UNDP

    Η K?br?s (22.04.20) γράφει ότι συνεχίζει να φθάνει στα κατεχόμενα βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNDP για αντιμετώπιση του Covid-19 στο πλαίσιο του Κανονισμού για Οικονομική Βοήθεια της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραδόθηκε στο λεγόμενο υπουργείο υγείας υλικό και εξοπλισμός που έφτασε στα κατεχόμενα το σαββατοκύριακο μέσω Μερσίνας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υπό την σκιά της Τουρκίας η ελευθερία του Τύπου στα κατεχόμενα, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

    Κάτω από τον τίτλο «Η βόρεια Κύπρος είναι υπό την σκιά της Τουρκία στην ελευθερία του Τύπου», η Afrika (22.04.20) γράφει ότι η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποβάθμισε κατά τρεις θέσεις την ελευθερία του Τύπου στην κατεχόμενη Κύπρο, λόγω της επίθεσης λιντσαρίσματος που έγινε εναντίον της εφημερίδας. Αυτό αναφέρει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήλθε μία θέση περνώντας στην 27η, ενώ η Τουρκία παραμένει στην 154η θέση.

    Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ρεϊνάρ, στην έκθεση σημειώνεται ότι η ελευθεροτυπία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του Ταγγίπ Έρντογαν.

    Επισημαίνοντας ότι «κυβερνητικοί» αξιωματούχοι εξέδωσαν δήλωση πέρσι και καυχιόντουσαν επειδή ο Τύπος στα κατεχόμενα είχε ανέβει τρεις θέσεις στην σχετική κατάταξη, ο Ρείνάρ διερωτάται κατά πόσον θα εκδοθεί και φέτος δήλωση και προσθέτει ότι οι «κυβερνώντες» πρέπει να προβούν σε δήλωση και να απολογηθούν διότι πάντα τάσσονται υπέρ των επιτιθέμενων κατά της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η πραγματική απειλή για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το ελληνικό-ε/κ δίδυμο», ισχυρίζεται ο Ακσόι

    Σύμφωνα με την Hurriyet (21.04.20), ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας στις επικρίσεις της Ελλάδας για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε τα εξής: «Η ελληνική - ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα την πραγματικότητα ότι η χώρα μας έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και ότι οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους γύρω από το νησί».

    Ο Ακσόι έδωσε γραπτή απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τις επικρίσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας.

    Ισχυριζόμενος ότι με την εν λόγω δήλωση, η Ελλάδα, για άλλη μια φορά επιδεικνύει τη μη ρεαλιστικη αντίληψη της και την άδικη στάση της σχετικά με τα προβλήματα στην περιοχή, ο Ακσόι πρόσθεσε: «Η πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η μαξιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύομε τόσο τα δικαιώματα της χώρα μας, όσο και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΔΨ)

    [02] Ακσόι: «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή»

    Σύμφωνα με την Yeni Akit (21.04.20), ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde για την Τουρκία, είπε: «Η συμβουλή μας στη Γαλλία είναι να εστιαστεί στην επούλωση των τραυμάτων τους και στην προστασία της υγείας τους έναντι της επιδημίας Covid-19. Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή και να εγκαταλείψει το πάθος του ανταγωνισμού».

    Ισχυριζόμενος ότι με το να στοχεύει την Τουρκία η Γαλλία προσπαθεί να καλύψει την απελπιστική κατάσταση στη χώρα της λόγω της κρίσης κορωνοϊού, ο Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε τα εξής: «Είναι κατανοητό ότι η βοήθεια της Τουρκίας σε τέτοιους δύσκολους καιρούς ως αληθινός φίλος προκαλεί δυσφορία στη Γαλλία που δεν προσφέρει χείρα βοηθείας στους ευρωπαίους γείτονές της. Στην πραγματικότητα η Γαλλία υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, ενθαρρύνει τις παράνομες αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Λιβύη κατά της νόμιμης κυβέρνησης, υποσκάπτει τη δυναμική επίλυσης του Κυπριακού, αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

    Ας μην ξεχνάμε, ότι αντιθέτως με το ψήφισμα 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το να στηρίζει τον Χαφτάρ, που πιστεύει ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι μέσω στρατιωτικών μέσων, σαμποτάροντας όλες τις προσπάθειες για εκεχειρία, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία ακόμα και αυτές τις ημέρες με την επιδημία, εμποδίζοντας το μόνο εισόδημα της Λιβύης, που είναι η παραγωγή πετρελαίου και κόβοντας την παροχή νερού, η Γαλλία εμποδίζει από το να παύσει ο πόνος του λαού της Λιβύης».

    (ΔΨ)

    [03] Στους 119 οι νεκροί και στα 4,611 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (22.04.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 39,429 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 4,611 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 119 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,488 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 95,591 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 2,259. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 713,409 εργαστηριακοί έλεγχοι ενώ 1,865 άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Την ίδια στιγμή συνολικά 14,918 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε: «Τα δεδομένα μας λένε: Μην απελπίζεστε και μην παραβιάζετε τις απαγορεύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δύο είναι πιο επικίνδυνα από τον ιό. Ας συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα. Επικοινωνία, απόσταση, απομόνωση».

    (ΚΣ)

    [04] Η Τουρκία απέστειλε βοήθεια με ιατρικό υλικό στην Βρετανία

    Η Yeni Safak (22.04.20) γράφει ότι αναχώρησε χθες βράδυ από την Τουρκία αεροπλάνο της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «Airbus A400M» το οποίο μετέφερε ιατρική βοήθεια 84 τόνων που αποτελείται από ιατρικό υλικό.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Βρετανία, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το ξέσπασμα του Kovid-19, είχε προηγουμένως λάβει ιατρικό εξοπλισμό δύο φορές ακόμα με στρατιωτικό αεροσκάφος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ανάμεσα στον ιατρικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται και 400 ιατρικές στολές προφύλαξης από τον ιό και 84 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ερντογάν με το Μακρόν

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.04.20, AA) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν περιφερειακά θέματα και τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Οκτάι δήλωσε πως αιτήθηκαν επιστροφή στην Τουρκία 26,000 Τούρκοι από 73 χώρες ενόψει του Ραμαζανιού

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.04.20, AA ) γράφει ότι ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 26,000 Τούρκοι από 73 χώρες αιτήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία ενόψει του Ραμαζανιού και πως γίνονται ενέργειες για σκέψεις για το θέμα ενόψει και των μέτρων που λαμβάνονται με το θέμα του περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Οκτάι ανέφερε ανάμεσε σε άλλα ότι μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει 33 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες πίσω στη χώρα τους και ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 195 ναυλωμένες πτήσεις για αυτό τον σκοπό. Είπε επίσης πως προγραμματίζονται ακόμα πτήσεις από 59 χώρες. Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι πολίτες που επιστρέφουν τίθενται σε καραντίνα και ότι φιλοξενούνται σε 87 κοιτώνες σε 73 επαρχίες της Τουρκίας.

    Δηλώνοντας ότι οι κοιτώνες προετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις συνθήκες καραντίνας σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Οκτάι δήλωσε ότι μόνο ένα άτομο φιλοξενείται σε κάθε δωμάτιο, εκτός από ορισμένες οικογένειες που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον.

    Επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει για την παροχή κοιτώνων σε φοιτητές που έχουν ανάγκη σε κάθε πόλη έχουν δει ένα απροσδόκητο όφελος κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο Οκτάι είπε και τα εξής: «Δεν γίνεται αυτό μόνο εδώ, χρησιμοποιούμε την ίδια υποδομή στην ΤΔΒΚ. Έχουμε επίσης κοιτώνες εκεί. Αξιοποιήσαμε αυτούς τους κοιτώνες για τους ξένους πολίτες μας. Επίσης, αξιοποιήσαμε αυτούς τους κοιτώνες για τους επαγγελματίες υγείας μας, μερικούς στρατιώτες, δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι, στον αγώνα κατά του COVID-19, υπάρχει μια υποδομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες καραντίνας για την παροχή της ανάγκης για ασφαλή διαμονή».

    (ΚΣ)

    [07] Σε καραντίνα τέθηκαν 426 άτομα που επαναπατρίστηκαν στην Τουρκία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.04.20, AA) γράφει ότι επαναπατρίστηκαν 428 Τούρκοι και τέθηκαν σε καραντίνα. Πρόκειται για Τούρκους πολίτες που ήρθαν από το Μπαγκλαντές, την Τσεχία, το Κόσοβο και το Μπαχρέιν.

    (ΚΣ)

    [08] Χωρίς «ιφτάρ» γεύματα φέτος το Ραμαζάνι

    Η Aksam (21.04.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε εγκύκλιο στις 81 επαρχίες της Τουρκίας για τα μέτρα που θα πάρουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα επιτραπούν φέτος τα φιλανθρωπικά γεύματα «ιφτάρ», ούτε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση ή τελετή που θα προσελκύει ομάδες ανθρώπων. Η επίσκεψη σε ιερούς τόπους θα απαγορεύεται. Η πώληση του παραδοσιακού ψωμιού κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού θα επιτρέπεται μέχρι δύο ώρες πριν την έναρξη του «ιφτάρ» για να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή στους φούρνους.

    (ΔΨ)

    [09] «Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ανοίγουν νέα σελίδα στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο η Yeni Safak (22.04.20) υποστηρίζει ότι η πτώση της τιμής των βαρελιών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία, λόγω της κρίσης της επιδημίας του ιού COVID-19 που μείωσε κατακόρυφα την ζήτηση πετρελαίου, έκανε αμφιλεγόμενη την παραγωγή πετρελαίου στη θάλασσα.

    «Λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, οι τεράστιες εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για τη Νότια Κύπρο θα εγκαταλείψουν την περιοχή μία προς μία, και αυτό μπορεί να είναι ο πρόδρομος μιας νέας περιόδου», ισχυρίζεται η εφημερίδα η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή ειδικού σε θέματα ενέργειας Γκιουργκάν Κουμπάρογλου. Σύμφωνα με τον καθηγητή το κρίσιμο σημείο που είναι η πτώση στην τιμή πώλησης του βαρελιού κάτω από 50 δολάρια για πετρέλαιο που παράγεται στη θάλασσα ίσως δεν επιτευχθεί μέχρι το 2022.

    Ωστόσο, υποστηρίζει, ακόμα και αν το πετρέλαιο που παράγεται στην θάλασσα χάσει την κερδοφορία του, η Μεσόγειος δεν μπορεί να εγκαταλειφτεί και είναι καιρός να αναλάβει δράση η διπλωματία. Τονίζοντας πως η παραγωγή πετρελαίου στη θάλασσα είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου στη ξηρά, ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ήδη κάνει συμφωνία με την Λιβύη η οποία διασφαλίζει την «γαλάζια πατρίδα». Αυτές οι συμφωνίες μπορεί να γίνουν και με άλλες χώρες της περιοχής. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε προληπτική διπλωματία», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η κορωναϊκή και η πετρελαϊκή κρίση ενδέχεται να επηρεάσουν τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Κουμπάρογλου είπε: «Οι εκλογές πλησιάζουν στις ΗΠΑ. Αυτές οι εξελίξεις θα βάλουν τον Τραμπ σε μπελάδες. Εάν αυτές οι εταιρείες χρεοκοπήσουν, η αλυσίδα των πραγμάτων μπορεί να επηρεάσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    (ΚΣ)

    [10] Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο έφθασε στις 54.9 μονάδες

    Η Milliyet (22.04.20) γράφει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 5,8% και έφθασε στις 54.9 μονάδες, σε σύγκριση με 58.2 μονάδες τον Μάρτιο,.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, οι εκτιμήσεις της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ τον Μάρτιο ήταν στις 78,6 μονάδες, τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 7,8%.

    Ο δείκτης του αναμενόμενου ποσοστού ανεργίας σχετικά με τους επόμενους 12 μήνες ήταν το Μάρτιο 57,6, ενώ κατά τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 6,7% και έφθασε στα 53,8.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 22 April 2020 - 12:59:58 UTC