Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 52/2020 27.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Τρία χωριά στην Καρπασία σε καραντίνα ? Σε δύο οικογένειες τα 10 νέα κρούσματα
  • [03] Έρχεται και δεύτερο οικονομικό πακέτο, δηλώνει ο Τατάρ
  • [04] Θα βοηθηθούν και οι πολίτες τρίτων χωρών όταν διαπιστωθεί ο αριθμός τους, δηλώνει ο Αμτζάογλου
  • [05] Ο Ακιντζί αξιολογεί το οικονομικό πακέτο της «κυβέρνησης»
  • [06] Αντιδράσεις από τα «κοινοβουλευτικά κόμματα» στο πακέτο οικονομικών μέτρων του Τατάρ
  • [07] Έντονες επικρίσεις για το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [08] Καταδίκη από τα μη «κοινοβουλευτικά κόμματα» του πακέτου οικονομικών μέτρων του Τατάρ
  • [09] Επικρίνει και η σύζυγος του Τατάρ το οικονομικό πακέτο
  • [10] Ανέστειλε την λειτουργία της η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Άκσοϊ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Κορωνοϊός στην Τουρκία: 196 νέα κρούσματα και 16 νεκροί-Ακόμα 425 άτομα σε καραντίνα
  • [03] Σταματούν τις πτήσεις σε Νέα Υόρκη οι Τουρκικές αερογραμμές- Διενεργούνται πλέον πτήσεις σε 5 πόλεις.
  • [04] Ο Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του G-20 να συνεργαστούν ενάντια στον κορωνοϊό
  • [05] Επιστολή με προτάσεις για καταπολέμηση του κορωνοϊού απέστειλε ο Κιλιτσντάρογλου στους ηγέτες των 16 πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η Havadis (27.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θετικά στον κορωνοϊό βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων άλλων 10 ατόμων χθες και ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 57. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διενεργήθηκαν 645 τεστ για τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα και θετικοί βγήκαν 25 «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», 31 Γερμανοί και ένας πολίτης του Τουρκμενιστάν. Εξιτήριο πήραν 29 Γερμανοί, ενώ συνεχίζεται η νοσηλεία 25 «πολιτών» της «ΤΔΒΚ», 2 Γερμανών και του πολίτη του Τουρκμενιστάν.

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (27.03.20,) γράφει ότι σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν άλλα τέσσερα άτομα κατά την διάρκεια 77 τεστ που διενεργήθηκαν χθες στην περιοχή της Καρπασίας και της Γιαλούσας. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 61 και των «εν ενεργεία ασθενών» στους 32.

    Τέλος, σε δηλώσεις σήμερα το πρωί στον Bayrak (27.03.20, BRTK), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί είπε ότι βρέθηκε άλλο ένα άτομο θετικό στον κορωνοϊό στην κατεχόμενη Λάπηθο και ότι γίνονται τεστ σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με το εν λόγω κρούσμα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τρία χωριά στην Καρπασία σε καραντίνα ? Σε δύο οικογένειες τα 10 νέα κρούσματα

    Η Halk?n Sesi (27.03.20) γράφει ότι τα χθεσινά νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα ανήκουν σε μέλη δύο οικογενειών στην Καρπασία. Τα εν λόγω 10 άτομα ήρθαν σε επαφή με πέραν των 100 ατόμων και ως εκ τούτου τέθηκαν σε καραντίνα τα χωριά Ριζοκάρπασο, Αγία τριάδα και Γιαλούσα. Αυτό δήλωσε ο «κοινοτάρχης» της Αγίας Τριάδας Γκιοκσέλ Χατζιχασάνογλου, ο οποίος σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι έκλεισαν οι είσοδοι και οι έξοδοι των χωριών από ψες.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι μετά από πληροφορίες που έλαβε επικοινώνησε με τον λεγόμενο δήμαρχο Ριζοκαρπάσου και έστειλε στην περιοχή ομάδες για διενέργεια τεστ σε άτομα που θεωρήθηκε αναγκαίο να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό.

    Η λεγόμενη αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει τις εισόδους και τις εξόδους των εν λόγω χωριών, ότι δεν υπάρχει καραντίνα ή εγκλεισμός και ότι οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν άδεια, θα καλύπτονται από την ίδια την περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περιοχή θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εργασία και οι πολύ επείγουσες ανάγκες.

    Ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζοσκούν δήλωσε ότι θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν πέντε μέλη μίας οικογένειας και ότι αυτή η οικογένεια ήρθε σε επαφή με 50-60 άτομα. Είπε ότι σήμερα θα διεξαχθεί λεπτομερής εξέταση στην περιοχή.

    Ο «δήμαρχος» Γιαλούσας, Εμράχ Γεσίλιρμακ δήλωσε ότι βρέθηκαν οι οικογένειες που ήρθαν σε επαφή με δύο άτομα που αποδείχθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και ότι οι εν λόγω οικογένειες θα υποβληθούν σε τεστ. Επισημαίνοντας ότι διεξάγονται πολλές επισκέψεις σε οικογένειες και γείτονες, ο Γεσίλιρμακ κάλεσε όλους να μένουν στα σπίτια τους και να μην δέχονται επισκέψεις.

    Η Afrika (27.03.20) γράφει ότι σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Γεσίλιρμακ δήλωσε ότι σήμερα θα γίνουν τεστ σε 83 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή τους και κάλεσε τους «πολίτες» να μην πανικοβάλλονται.

    Η Havadis (27.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσιν Τατάρ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι των εν λόγω χωριών άρχισαν να ελέγχονται από την «αστυνομία». Σο πρωτοσέλιδό της τίτλο, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον πρέπει να πεθάνουν για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έρχεται και δεύτερο οικονομικό πακέτο, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Diyalog (27.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες προς τις τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια.

    Απαντώντας σε ρωτήσεις τις εφημερίδας χθες και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στα μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τατάρ ανέφερε ότι τα μηνιαία έσοδα του «κράτους» μειώθηκαν από 550 εκατομμύρια ΤΛ στα 200 εκατομμύρια ΤΛ, προσθέτοντας ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τα χρήματα που παίρνουν. Είπε ότι όταν γίνει ένα υπολογισμός τριών μηνών, το «υπουργείο οικονομικών» θα χάσει έσοδα της τάξης των 600-700 εκατομμυρίων ΤΛ και πρόσθεσε ότι ο λόγος για τις αποκοπές μισθών είναι η ανάγκη εξοικονόμησης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο από την Τουρκία, ο Τατάρ απάντησε ότι διεξάγονται οι απαραίτητες επαφές και ότι έγιναν προηγουμένως οι εργασίες για το «πρωτόκολλο» που αφορά το 2020. «Να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτές οι υποθέσεις, διεξάγονται συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες», πρόσθεσε.

    Αξιολογώντας τις αντιδράσεις για την απόφαση να δοθούν 1,500 ΤΛ στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ο Τατάρ είπε ότι το πακέτο θα αξιολογηθεί ξανά και πρόσθεσε ότι άρχισαν οι εργασίες για ένα δεύτερο πακέτο. Απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ο Τατάρ έδωσε το μήνυμα ότι «δεν είστε μόνοι, είμαστε δίπλα σας και θα ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την διαδικασία».

    Απαντώντας στις αντιδράσεις για την «έκκληση- παράκληση» που απευθύνθηκε στις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων, ο Τατάρ ανέφερε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες προς τις τράπεζες και τους τονίστηκε ότι δεν πρέπει να σκέφτονται το κέρδος κατά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα Βακιφλάρ έχει μειώσει τα επιτόκια και ότι έδωσε οδηγίες και στην Συνεργατική τράπεζα να το πράξει και αυτή, ενώ η «κεντρική» τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Θα βοηθηθούν και οι πολίτες τρίτων χωρών όταν διαπιστωθεί ο αριθμός τους, δηλώνει ο Αμτζάογλου

    Η Halk?n Sesi (27.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια στους πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στα κατεχόμενα επειδή δεν είναι γνωστό πόσοι είναι. Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και σχολιάζοντας τις επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν θα λαμβάνουν και αυτοί οι πολίτες την χορηγία ύψους 1,500 ΤΛ που θα παρέχει το «κράτος» στους Τουρκοκύπριους και Τούρκους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ο Αμτζάογλου είπε ότι μέχρι τις 15 Απριλίου θα διαπιστωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που κατάγονται από τρίτες χώρες και θα τους δοθεί η απαραίτητη βοήθεια.

    Στο μεταξύ, μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Αμτζάογλου επέκρινε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε βοήθεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ στην «βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη περιοχή του νησιού. «Μακάρι να μην μας την έδιναν. Ευτυχώς έχουμε δίπλα μας την Τουρκική Δημοκρατία», είπε προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πάρουν και οι Τουρκοκύπριοι μερίδιο από το πακέτο 100 δισεκατομμυρίων ΤΛ που θα διαθέσει η Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο Ακιντζί αξιολογεί το οικονομικό πακέτο της «κυβέρνησης»

    Υπό τον τίτλο «Ακιντζί: Δεν είναι ορθή η απόλυτη στάση προς τις αποκοπές των απολαβών και να είσαι ο μεσάζων προς τις τράπεζες», η Detay (27.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αξιολογώντας «το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης» σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι το πρώτο σημείο σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν είναι ότι προκάλεσαν άμεσα μεγάλη αντίδραση από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Σημείωσε ότι ενώ σε πολλές χώρες τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν για να μειώσουν τον κοινωνικό πανικό, να παρέχουν επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη, δυστυχώς στην δική τους περίπτωση, είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Στη συνέχεια, ο Ακιντζί ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που τα οικονομικά μέτρα δεν έχουν ικανοποιήσει τις κοινωνικές προσδοκίες είναι ότι δεν αντικατοπτρίζουν αρκετά το πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έπρεπε να εμπεριέχεται στην αντίληψη του πακέτου, το οποίο ονομάσθηκε «στήριξη για κοινωνική αλληλεγγύη». Εκτός από αυτό, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η έλλειψη ξεκάθαρων και συγκεκριμένων διευκρινίσεων για την εφαρμογή των προνοιών του οικονομικού πακέτου έχει κλυδωνίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς αυτό το πακέτο.

    Υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα πιο αξιοπρόσεχτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν η αποκοπή από τις απολαβές των «δημοσίων αξιωματούχων», ο Ακιντζί δήλωσε: «Το να αυξήσεις τις αποκοπές από πολιτικά αξιώματα και ανώτερους αξιωματούχους είναι ένα κατάλληλο βήμα για να αυξήσεις την κοινωνική εμπιστοσύνη». Από την άλλη, όμως, η μη σαφήνεια για το πώς θα γίνουν οι αποκοπές δημιούργησε μια δικαιολογημένη αντίδραση στην μεσαία τάξη των εισοδηματιών, πρόσθεσε ο Ακιντζί.

    Επισημαίνοντας ότι το οικονομικό πακέτο θα αυξήσει τα προβλήματα υγείας, ο Ακιντζί εξήγησε: «Για παράδειγμα, είναι τεράστιο λάθος να γίνουν αποκοπές στα δημαρχεία, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικών παροχών και υγιεινής . Ειδικότερα, σ' αυτή την περίοδο, η λογική να εξισώσουν τα πολιτικά κόμματα με τα δημαρχεία είναι εντελώς προβληματική».

    Ο Ακιντζί σημείωσε ότι το ορθότερο βήμα που θα μπορούσε να πάρει η «κυβέρνηση» είναι να αρχίσει να εργάζεται σε μια σειρά μέτρων που θα ήταν καταλληλότερα προς τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να καταβάλει προσπάθεια στο να χρησιμοποιήσει τους εγχώριους πόρους έξυπνα και στα πλαίσια των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    (ΔΨ)

    [06] Αντιδράσεις από τα «κοινοβουλευτικά κόμματα» στο πακέτο οικονομικών μέτρων του Τατάρ

    H Yeni Duzen (27.03.20) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) δήλωσε ότι το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» στα πλαίσια της καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν συνάδει με το πνεύμα της ενότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Σε γραπτή δήλωσή του, το CTP σημείωσε ότι με λύπη παρατήρησαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» έχουν αυξήσει την ανησυχία και την ταραχή στην κοινωνία, προσθέτοντας ότι είναι επιπλέον ανεπαρκή.

    Σημείωσε ότι το πακέτο πρέπει να ενδυναμωθεί και να συμπεριλάβει και τους πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στην «χώρα τους» [στα κατεχόμενα], κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι ετοίμασε ένα πακέτο χωρίς να λάβει υπόψη τις γνώμες και τις εκκλήσεις των διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας. Το CTP δήλωσε ότι ως κόμμα θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους για να παρέχουν λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

    Καταδικάζοντας τα οικονομικά μέτρα που πήρε η «κυβέρνηση» σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού, ο Φικρί Ατάογλου, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), δήλωσε ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν θα λύσουν τα προβλήματά τους στην οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε, αλλά αντιθέτως θα έρθουν αντιμέτωποι με πιο βαθιά κρίση εξαιτίας της κοινωνικής έκρηξης που προκάλεσαν τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν θα εμποδίσουν την πτώχευση του λαού και την αδυναμία που θα προκληθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Χαρακτήρισε το πακέτο ανεπαρκή, προσθέτοντας ότι ένα πιο ρεαλιστικό πακέτο με μακροπρόθεσμα μέτρα πρέπει να ετοιμασθεί και να τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Ανέφερε ότι το DP είναι έτοιμο να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο.

    Η Haberator (27.03.20) γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος της Αναγέννησης (YDP) Ερχάν Αρικλί, επικρίνοντας το οικονομικό πακέτο, δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργήσουν ομάδα διαχείρισης της κρίσης με ειδικούς, που θα ετοιμάσει ένα πακέτο με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά μέτρα, που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

    (ΔΨ)

    [07] Έντονες επικρίσεις για το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Υπάρχει αδικία και έλλειψη δικαιοσύνης», η K?br?s (27.03.20) γράφει ότι μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» για αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις του εν λόγω πακέτου στην οικονομία στα κατεχόμενα. Στις δηλώσεις σημειώνεται ότι το πακέτο οικονομικών μέτρων έπρεπε να περιλαμβάνει όλους, «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα, ενώ επικρίνεται και το γεγονός ότι δεν παρέχεται καμία στήριξη στους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές» τις αποκοπές από τους μισθούς των εργαζομένων στο «δημόσιο» και το πακέτο «ρατσιστικό», ενώ οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ευνοούν τις τράπεζες.

    Εξάλλου, η Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων, που αποτελείται από το Εμπορικό Επιμελητήριο, το «βιομηχανικό επιμελητήριο», την «ένωση ξενοδόχων», την «ένωση εργολάβων οικοδομών», την «ένωση τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων» και την «ένωση διαχειριστών καζίνο», χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα μέχρι τις 30 Μαρτίου. Η πλατφόρμα ζήτησε επίσης να τερματιστεί η διάκριση που γίνεται ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του «δημόσιου» τομέα, καθώς και ανάμεσα σε «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας από την μια και τους πολίτες τρίτων χωρών από την άλλη.

    Επίσης, ο πρόεδρος της «ένωσης υπεργολάβων» οικοδομών δήλωσε ότι γύρω στις 20 χιλιάδες ξένοι εργάτες επέστρεψαν στις χώρες τους και σταμάτησαν οι εργασίες στον τομέα των οικοδομών.

    Κάτω από τον τίτλο «15 χιλιάδες ξένοι εργάτες εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους», η Yeni Duzen (27.03.20) γράφει ότι στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» ούτε χρήματα ούτε και κάποιο κοινωνικό πρόγραμμα υπάρχει για τους ξένους εργάτες, που δεν κατάγονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, 15 χιλιάδες ξένοι εργάτες εγκαταλείπονται στην τύχη τους, αφού ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζούογλου είχε δηλώσει το 2018 ότι κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια είχε ανέλθει στις 14,657 ο αριθμός των εργατών που προέρχονται από τρίτες χώρες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι άγνωστο τι θα κάνουν οι πέραν των 15 χιλιάδων εργατών από τρίτες χώρες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα κατεχόμενα, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Diyalog (27.03.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ επέκρινε το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ντενίζ ανέφερε ότι υποκινείται μια «μεγάλη κοινωνική έκρηξη» αν η «κυβέρνηση» λέει ότι δεν δίδει ούτε γρόσι στους πολίτες τρίτων χωρών και ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αυτοί οι άνθρωποι. Σημείωσε και τα εξής ο Ντενίζ: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αδέσποτους, νηστικούς και διψασμένους αυτούς του ανθρώπους. Δηλαδή αυτή είναι απάνθρωπη ενέργεια. Δεν μας αρμόζει. Τουλάχιστον το κράτος πρέπει να βγει και να πει 'φτιάχνω εδώ μια περιοχή περιφραγμένη με τέλια, μιαν στρατιωτική περιοχή και μαζεύω όλους τους ξένους. Δημιουργώ μιαν πόλη με αντίσκηνα, τους βάζω εκεί. Θα τους δίδω φαγητό πρωί, μεσημέρι και βράδυ'».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Καταδίκη από τα μη «κοινοβουλευτικά κόμματα» του πακέτου οικονομικών μέτρων του Τατάρ

    Η K?br?s (27.03.20) γράφει ότι το κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), αξιολογώντας το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση», ανέφερε ότι σε τέτοιες καταστάσεις σε μια κανονική οικονομία προσπαθούν να εξασφαλίσουν στήριξη για να κάνουν το τροχό της οικονομίας να γυρίζει και να ορθοποδήσουν οι τομείς της παραγωγής και όχι το αντίθετο.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο αρχηγός του BKP Ιζζέτ Ιζτζάν ισχυρίστηκε ότι αυτό που συνέβη είναι μια δομική κρίση του καπιταλισμού και ότι το πρόβλημα πηγάζει από το ίδιο το σύστημα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μα μεγαλύτερη κρίση από την κρίση του 2008.

    Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι επιβάρυνε την πλάτη των εργαζομένων με όλο το φορτίο της κρίσης, ο Ιτζτάν δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι κανείς δεν αγγίζει αυτούς που φούσκωσαν τις τσέπες τους από τα καζίνα, στο όνομα του τουρισμού, πάνω στις ελληνοκυπριακές περιουσίες [δηλ. εκμεταλλευόμενοι τις ελληνοκυπριακές περιουσίες] και φιγουράρουν στα παγκόσμια κλαμπ των πλουσίων, τις τράπεζες που διπλασιάζουν τα κέρδη τους εφαρμόζοντας πρακτικές ενιαίων επιτοκίων, τις τηλεφωνικές εταιρίες που κερδίζουν πάνω στα κέρδη και όσους μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία.

    Το Σοσιαλιστικό Kόμμα Κύπρου (KSP) επέκρινε το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση», τονίζοντας ότι το βάρος της κρίσης επιβαρύνει τους ώμους των εργαζομένων και ζήτησε την άμεση παραίτησή της.

    Καταδικάζοντας τα οικονομικά μέτρα της «κυβέρνησης», το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket) ανέφερε ότι πρέπει να απαγορευθούν οι απολύσεις και να δοθούν επιδοτημένες άδειες σε όλους. Σε γραπτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής πολιτικής οργάνωσης Sol Hareket Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι τα οικονομικά μέτρα προστατεύουν τους πλούσιους και τις τράπεζες ενώ το κόστος της κρίσης θα το επωμιστούν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    (ΔΨ)

    [09] Επικρίνει και η σύζυγος του Τατάρ το οικονομικό πακέτο

    Η Diyalog (27.03.20) γράφει ότι η Σιμπέλ Τατάρ, σύζυγος του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, επέκρινε το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο σύζυγός της και ειδικά το γεγονός ότι δεν δόθηκε σε όλους τους «κρατικούς» υπαλλήλους μισθός που να ισούται στον κατώτατο μισθό. Σε ανάρτηση ψες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η κυρία Τατάρ έγραψε το εξής: «Λυπάμαι πολύ, διότι συζητούσαμε αυτό το θέμα για μέρες με τον Ερσίν: Να είναι οι μισθοί όλων των κρατικών υπαλλήλων (διευθυντών, υφυπουργών, συμβούλων, υπουργών και του πρωθυπουργού) όσο και ο καθαρός κατώτατος μισθός και να δοθεί και στους πολίτες τρίτων χωρών το επίδομα 1,500 ΤΛ που δίδεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

    Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις, η κυρία Τατάρ ανέφερε ότι «είμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι ένα αυτές τις δύσκολες μέρες τόσο στην υγεία όσο και στον μισθό». «Δεν είναι ένας από εμάς όποιος κοιμάται χορτάτος την ώρα που ο γείτονάς του είναι νηστικός», κατέληξε υπενθυμίζοντας ρήση του Μωάμεθ.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ανέστειλε την λειτουργία της η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»

    Η Havadis (27.03.20) γράφει ότι αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» λόγω της μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αϊφέρ Σαϊντ Έρκμεν ανέφερε ότι οι αιτήσεις ανεστάλησαν από τις 16 Μαρτίου λόγω της απόφασης που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» για μερική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22 Μαρτίου 2020.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Άκσοϊ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΜFA-26.03.20), σε ανακοίνωση του το Υπουργείο, δια του εκπροσώπου Τύπου Χαμί Ακσόϊ, απαντώντας σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ημερομηνίας 25 Μαρτίου, 2020 για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ελληνικού ΥΠΕΞ αβάσιμους και παραπλανητικούς.

    Ο Άκσοϊ υποστήριξε τα εξής: «Αναφορικά με τον πυρήνα της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου αναφορικά με τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί της Κύπρου».

    «Οι προσπάθειες για νομιμοποίηση αυτών των ισχυρισμών μέσω της ΕΕ και μέσω χαρτών που δημοσιεύθηκαν σε διάφορους οργανισμούς, δεν έχουν απολύτως καμιά νομική υπόσταση. Οι ισχυρισμοί που προβάλλει η Ελλάδα σαν να είναι 'αρχιπελαγικό κράτος΄ όσον αφορά τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, παραβλέποντας εντελώς την αρχή του δίκαιου και ίσου διαμερισμού της οριοθέτησης των συνόρων που αποτελεί τον κύριο κανόνα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα σε αυτό όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας είναι τα νησιά του Καστελόριζου και Μεγίστη. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού και να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (AK)

    [02] Κορωνοϊός στην Τουρκία: 196 νέα κρούσματα και 16 νεκροί-Ακόμα 425 άτομα σε καραντίνα

    Η Yeni Safak (27.03.20) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε πως υπάρχουν 196 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Τουρκία ενώ πέθαναν 16 άτομα από την ασθένεια.

    Με τα νέα δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 3,629 ενώ ο αριθμός των νεκρών στους 75. Ωστόσο, 26 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας κάλεσε το κοινό να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της διάδοσης του ιού. Δήλωσε ακόμα ότι χθες διενεργήθηκαν 7,286 τεστ στην Τουρκία.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (27.03.20) γράφει ότι 425 άτομα που επαναπατρίστηκαν στην Τουρκία τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες για περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Πρόκειται για άτομα που ήλθαν από την Ουκρανία, το Καζακιστάν, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Ουζπεκιστάν και την Μολδαβία. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού όλων των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αναμένεται να μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία 1,358 άτομα από 7 χώρες.

    Η Sozcu (27.03.20) επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι 46 συνολικά Τούρκοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού σε 8 συνολικά χώρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 15 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γαλλία, 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 στην Ολλανδία, 5 στο Βέλγιο, 3 στη Γερμανία, 2 στις ΗΠΑ, 2 στην Ελβετία και 1 στην Αυστρία.

    Τέλος, το τηλεοπτικό κανάλι NTV (27.03.20) μετέδωσε ότι η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν πακέτα με τρόφιμα σε άτομα άνω των 65 ετών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    (ΚΣ -ΑΚ)

    [03] Σταματούν τις πτήσεις σε Νέα Υόρκη οι Τουρκικές αερογραμμές- Διενεργούνται πλέον πτήσεις σε 5 πόλεις.

    Η Yeni Safak (27.03.20) γράφει ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της μείωσης των πτήσεων που διενεργούνται για περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, αποφάσισε τον τερματισμό της πτήσης Κωνσταντινούπολη- Νέα Υόρκη μέχρι τις 17 Απριλίου.

    Οι Τουρκικές αερογραμμές, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους ότι από τις 27 Μαρτίου στις 23.50, διενεργούν πλέον μόνο 5 δρομολόγια στο εξωτερικό στις ακόλουθες πόλεις: Σικάγο, Ουάσιγκτον, Χονγκ. Χονγκ, Μόσχα και Αντίς Αμπαμπά.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του G-20 να συνεργαστούν ενάντια στον κορωνοϊό

    Η Yeni Safak (27.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των G-20. Στην διάσκεψη ο Ερντογάν κάλεσε όλες τις χώρες σε συνεργασία και κινητοποίηση για αντιμετώπιση της επιδημίας, λέγοντας ότι κανένας δεν έχει την πολυτέλεια να εφαρμόσει προστατευτικές και μονομερείς πολιτικές». «Ακόμα κι αν η θρησκεία μας, η γλώσσα μας, η χώρα μας είναι διαφορετική, η μοίρα μας είναι κοινή», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Επιστολή με προτάσεις για καταπολέμηση του κορωνοϊού απέστειλε ο Κιλιτσντάρογλου στους ηγέτες των 16 πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την HDN (26.03.20), ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απέστειλε επιστολή ημερομηνίας 26 Μαρτίου, 2020 στους αρχηγούς των 16 πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία, περιλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ως ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ντεβλέτ Μπατσελί, προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του Αχμέτ Νταβούντογλου, ηγέτη του Κόμματος για το Μέλλον, και του Αλί Μπαμπατζιάν, ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA).

    Στην επιστολή περιλαμβάνονται οι 13 προτάσεις του CHP σχετικά με τον αγώνα για καταπολέμηση του COVID-19 σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα.

    Ο Κιλιτσντάρογλου εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει σύντομα τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού υπό την καθοδήγηση και σοφία των επιστημόνων. Μεταξύ άλλων, ο Κιλιτσντάρογλου πρότεινε το άνοιγμα στρατιωτικών νοσοκομείων, την παροχή νέων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στήριξη του ιατρικού προσωπικού, την αναστολή των δανείων των μικροκαταστηματαρχών, αγροτών και μηχανικών και την παροχή ύψους 2,000 ΤΛ σε χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Sunday, 29 March 2020 - 10:09:19 UTC