Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 48/2020 20.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Έκλεισαν όλα τα οδοφράγματα
  • [03] Ενέκρινε την αναβολή των «εκλογών» η «βουλή» - Οι έποικοι ζητούν αφαίρεση εξουσιών από Ακιντζί για το Κυπριακό – Αναβάλλεται για έξι μήνες το Κυπριακό
  • [04] Έδωσε άδεια πτήσεων η Βρετανία – Έρχονται 270 Τουρκοκύπριοι φοιτητές
  • [05] Ο Τατάρ αξιολογεί την παρούσα κατάσταση στα κατεχόμενα
  • [06] Κέντρα απομόνωσης δύο φοιτητικές εστίες σε Λευκωσία και Νέο Χωριό Κυθρέας
  • [07] Προσπάθεια των γονιών να συναντηθούν με τους φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα
  • [08] Παρέλυσαν οι δραστηριότητες των καταστημάτων – 40 χιλιάδες άνεργοι
  • [09] Τα άτομα στις φυλακές στα κατεχόμενα μειώθηκαν από 700 σε 600
  • [10] Απελάθηκαν έξι αλλοδαποί που επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 4 οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορωνοϊό, 359 συνολικά τα κρούσματα
  • [02] 64 άτομα υπό σύλληψη στην Τουρκία για προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό
  • [03] Το Κόσονο ζητά βοήθεια από την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό
  • [04] Χωρίς «εξουσία» για 6 μήνες λόγω της αναβολής των «προεδρικών εκλογών» ο Ακιντζί, ισχυρίζεται η Yeni Safak
  • [05] Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ίντλιμπ από επίθεση ρουκέτας
  • [06] Η Τουρκία απέλασε Νορβηγό υπήκοο για σύνδεση με τρομοκρατία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (20.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θετικά στον κορωνοϊό ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για 13 άτομα χθες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα 12 από αυτά τα άτομα είναι Γερμανοί τουρίστες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση και το ένα άτομο είναι σύζυγος «πολίτη» της «ΤΔΒΚ» που είχε βρεθεί και αυτός θετικός στο κορωνοϊό.

    Ο Πιλλί είπε ότι με τα νέα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στα κατεχόμενα ανήλθε στους 33. Σύμφωνα με τον Πιλλί, συμπτώματα παρουσίασε και ένας «αστυνομικός», στον οποίο έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η σύζυγος του «πολίτη» της «ΤΔΒΚ» που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ άλλα τρία άτομα οδηγήθηκαν χθες σε καραντίνα στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

    Η Halk?n Sesi (20.03.20) κάνει λόγο για «ανησυχητική αύξηση» του ιού στην Κύπρο, αφού τα συνολικά κρούσματα στο νησί έφτασα τα 100.

    Η Detay (20.03.20, Detay) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε σήμερα στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του εν λόγω «αστυνομικού» βγήκαν αρνητικά.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έκλεισαν όλα τα οδοφράγματα

    Η Afrika (20.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι εκτός από «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται πλέον στις κατεχόμενες περιοχές. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι η πρακτική αυτή άρχισε από χθες στις 14.00 η ώρα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ενέκρινε την αναβολή των «εκλογών» η «βουλή» - Οι έποικοι ζητούν αφαίρεση εξουσιών από Ακιντζί για το Κυπριακό – Αναβάλλεται για έξι μήνες το Κυπριακό

    Η Havadis (20.03.20) γράφει ότι με πλειοψηφία 41 ψήφων υπέρ και δύο κατά πέρασε στην ολομέλεια της «βουλής» η πρόταση της «κοινοβουλευτικής επιτροπής» νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου 2020. Εναντίον της απόφασης ταχθήκαν οι δύο «βουλευτές» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, επειδή σε αυτήν δεν περιλήφθηκε η αναφορά ότι «ο πρόεδρος της δημοκρατίας εξουσιοδοτείται από την βουλή στο Κυπριακό».

    Απευθυνόμενος στην ολομέλεια, ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τους ίδιους να συνεχίσει η θητεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μέχρι την νέα ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών», όμως δύο θέματα είναι «ευαίσθητα» γι' αυτούς. Είπε ότι το ένα είναι το ζήτημα των «μυστικών κονδυλίων» της λεγόμενης προεδρίας, για το οποίο προσέφυγαν στο «δικαστήριο» και το άλλο είναι το Κυπριακό. Σημείωσε ότι παρακάλεσαν να μην κάνει κανένα άνοιγμα στο Κυπριακό ο Ακιντζί κατά την διάρκεια της παράτασης της θητείας του και πρόσθεσε ότι στο κείμενο της απόφασης που παρέλαβαν προψές είδαν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το θέμα και ότι μετά από συζητήσεις με «νομικούς» ζήτησαν να προστεθεί στο κείμενο μια πρόταση που να λέει ότι «αν ο κ. Ακιντζί θα κάνει οποιανδήποτε εργασία στο Κυπριακό, πρέπει να το κάνει αυτό μετά από έγκριση της βουλής». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι φίλοι αντιτίθενται έντονα σε αυτό. Γιατί δεν γίνεται; Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ για εμάς. Υπάρχουν μερικά προβλήματα στο μητρώο του προέδρου της δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα. Ο κ. Ακιντζί ούτε κατά την μετάβασή του στο Βερολίνο ούτε κατά την επιστροφή του ενημέρωσε την βουλή. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Ο κ. πρόεδρος ενημέρωσε ακόμα και τους κοινοτάρχες, αλλά εμάς δεν μας ενημέρωσε».

    Υποστήριξε ότι ο «πρόεδρος» δεν έχει αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται το Κυπριακό και ότι αυτή η αρμοδιότητα ασκείται εθιμοτυπικά. «Είπαμε να δίδει αυτή την αρμοδιότητα η βουλή. Ποιον βλάπτει αυτό;» διερωτήθηκε εξηγώντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει την απόφαση για αναβολή των «εκλογών» επειδή δεν περιέχεται στο κείμενο αναφορά ότι ο Ακιντζί θα εξουσιοδοτείται από την «βουλή» για το Κυπριακό.

    Στην δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της «κοινοβουλευτικής επιτροπής» νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ανέγνωσε την έκθεση της «επιτροπής» σημειώνοντας ότι οι «εκλογές» αναβάλλονται για τις 11 Οκτωβρίου 2020, λόγω της πρόβλεψης ότι θα συνεχιστεί η έκτακτη κατάσταση και ότι ο Ακιντζί θα συνεχίσει να βρίσκεται στα καθήκοντά του μέχρι τότε ή μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος. «Κανείς δεν έχει την ψυχική διάθεση να σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές σε αυτό το στάδιο», είπε προσθέτοντας ότι υπήρξε ομοφωνία στο θέμα της αναβολής των «εκλογών» και ότι στο κατά πόσον πρέπει να παραμείνει ο Ακιντζί στα καθήκοντά του, ο «γενικός εισαγγελέας» εξέφρασε την άποψη ότι ο «θώκος» δεν πρέπει να παραμείνει κενός. «Αυτή η απόφαση μπορεί να συζητηθεί πολύ, όμως σε αυτό το στάδιο ούτε τις εκλογές είμαστε σε κατάσταση να σκεφτόμαστε ούτε την νομιμότητα», είπε.

    Ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ανέβηκε στο «βήμα της βουλής» φορώντας γάντια και μάσκα, είπε ότι η αναβολή των «εκλογών» είναι μια απόφαση που έπρεπε να ληφθεί και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας ήταν να ληφθεί ομόφωνα». Ανέφερε ότι ο ίδιος έθεσε θέμα αναβολής των «εκλογών» για έναν χρόνο, όμως στο τέλος συμφωνήθηκε η εξάμηνη αναβολή. Υποστήριξε ότι ακόμα και ένας χρόνος δεν θα είναι αρκετός για να ανακάμψουν οικονομικά και ότι αν ανέβαλλαν τις «εκλογές» για έναν χρόνο, τα πάντα θα κυλούσαν πιο ομαλά. Πρόσθεσε ότι ίσως να περνούσε πιο ήπια η κατάσταση, αν η Τουρκία διοχέτευε στα κατεχόμενα τα πέντε από τα εκατό δισεκατομμύρια ΤΛ που ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει για ανάκαμψη των αγορών.

    Αναφερόμενος στο θέμα της εξουσιοδότησης του «προέδρου της δημοκρατίας» από την «βουλή» για το Κυπριακό, ο Ντενκτάς είπε ότι αυτό δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται στην ημερήσια διάταξη και ότι είχε έρθει και κατά την θητεία του μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς, όμως το κόμμα του απέρριψε αυτή την πρόταση, όπως την απορρίπτει και τώρα. «Αυτό με λύπησε πολύ. Δεν μπορούμε εμείς ως βουλευτές να περιορίζουμε ένα πρόσωπο στο οποίο έδωσε απευθείας την εξουσία ο λαός. Πρέπει να σεβόμαστε την βούληση του λαού», πρόσθεσε.

    Στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η άποψη για αναβολή των «εκλογών» δεν προήλθε από τον Ακιντζί και ότι ο ίδιος έμαθε γι' αυτή κατά την διάρκεια σύσκεψης στο γραφείο του «πρωθυπουργού» για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Και εγώ όπως ο κ. Σερντάρ είπα να αναβάλουμε τις εκλογές για έναν χρόνο. Αν διορθωθούν οι συνθήκες, τις αξιολογούμε και διεξάγουμε νωρίτερα τις εκλογές», είπε ο Όζγιγιτ σημειώνοντας ότι έχει τις ίδιες ανησυχίες με τον Ντενκτάς όσον αφορά την εξάμηνη αναβολή. Ανέφερε επίσης ότι εκείνο που συζητείται είναι η αναβολή των εκλογών και όχι τα καθήκοντα του «προέδρου» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ασέβεια προς τον ηγέτη της κοινότητας ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του. Σημειώνοντας ότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος να σκέφτεται κανείς το Κυπριακό, ο Όζγιγιτ κατέληξε λέγοντας: «Δεν υπάρχει και κάτι. Αν αναβληθούν οι εκλογές, σημαίνει ότι αναβάλλεται και το Κυπριακό για έξι μήνες».

    Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι οι ζουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ότι αυτές οι συνθήκες δεν προβλέπονται στο «σύνταγμα». Είπε ότι είναι ανάγκη η αναβολή των «εκλογών» και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει όσους εξέφρασαν την άποψη ότι τα καθήκοντα του «προέδρου της δημοκρατίας» πρέπει να τα εκτελεί ο «πρόεδρος της βουλής» μέχρι τις «εκλογές», αφού το «σύνταγμα» προνοεί ότι ο «πρόεδρος της βουλής» αναπληρώνει τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» μόνο σε περίπτωση κένωσης του «θώκου» και μόνο για 45 μέρες το πολύ. Σημειώνοντας ότι οι εξουσίες του «προέδρου» δεν πηγάζουν από την «βουλή», ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την συζήτηση.

    «Σε αυτή την χώρα, το άτομο που εκλέγεται πρόεδρος της δημοκρατίας διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την ιδιότητα του ηγέτη της κοινότητας. Δεν είναι νομικά εφικτό να περιορίσουμε εμείς ως βουλή μιαν εξουσία δεν δίνουμε εμείς», επεσήμανε.

    Απευθυνόμενος στο «σώμα», ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι «τέλειωσε η πολιτική», ότι «πρέπει να τελειώσει η πολιτική», ότι το λογικό είναι η αναβολή των «εκλογών για έξι μήνες και ότι αν δεν είναι ενωμένοι δεν θα βρουν «λαό» και «κράτος» να διοικούν. Είπε ότι όταν υπάρχει αλλαγή στην «κυβέρνηση», η απερχόμενη «κυβέρνηση» παραμένει στην θέση της μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσει τα καθήκοντά του και ο «πρόεδρος της δημοκρατίας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έδωσε άδεια πτήσεων η Βρετανία – Έρχονται 270 Τουρκοκύπριοι φοιτητές

    Η Afrika (20.03.20) γράφει ότι η Βρετανία έδωσε άδεια να πραγματοποιηθούν πτήσεις από το Λονδίνο προς την κατεχόμενη Κύπρο για να μεταφερθούν στα κατεχόμενα γύρω στους 270 Τουρκοκύπριους φοιτητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα. Η άδεια δόθηκε κατόπιν ενεργειών του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών με την στήριξη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Τουρκίας στο Λονδίνο.

    Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα επιστρέψουν σήμερα το βράδυ στα κατεχόμενα 168 φοιτητές και ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους 270 αργότερα. Μόλις επιστρέψουν οι φοιτητές θα τεθούν σε καραντίνα σε κέντρα παρακολούθησης και αργότερα θα σμίξουν με τις οικογένειές τους.

    Την είδηση για εξασφάλιση άδειας πτήσεων σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ανακοίνωσε χθες με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ο Τατάρ αξιολογεί την παρούσα κατάσταση στα κατεχόμενα

    H Diyalog (20.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Diyalog TV με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ρεσάτ Ακαρ, αξιολόγησε την οικονομική κατάσταση που προέκυψε στα κατεχόμενα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

    Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί χρηματικά πόσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως έχει ανακοινώσει ο «Νότος» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Κυβέρνηση], ο Τατάρ ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε τόσα χρήματα όπως οι Ελληνοκύπριοι. Εμείς πρέπει να κινηθούμε ζυγίζοντας με αυτά που έχουμε στα δικά μας χέρια».

    Απαντώντας το ερώτημα γιατί δεν μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων αφού παγκόσμια έχουν μειωθεί, ο Τατάρ δήλωσε: «Ο τουρισμός τελείωσε, οι φοιτητές έφυγαν. Σημειώνεται μεγάλη πτώση στα έσοδα του κράτους. Ζούμε μια έκτακτη κατάσταση».

    Σχολιάζοντας την κατάσταση των Γερμανών τουριστών που βρίσκονται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Σαλαμίς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ότι όταν φύγουν οι Γερμανοί θα γλυτώσουν. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Στο Σαλαμίς υπάρχουν 800 άτομα, από τα οποία οι 400 είναι Γερμανοί. Εμείς ζητήσαμε να επιστρέψουν στην χώρα τους μια ώρα αρχύτερα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουντρέτ Όζερσαϊ ήλθε σε επικοινωνία με τον Γερμανό Πρέσβη, αλλά ζήτησε να μείνουν οι Γερμανοί υπό καραντίνα για 14 ημέρες. Το κράτος ΤΔΒΚ καλύπτει τα έξοδα αυτών των ατόμων. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι 'νοιαστήκαμε για τους Γερμανούς και τους φροντίσαμε'. Ο κόσμος θα δει ότι εδώ ένας ένας θεραπεύτηκε και εμείς δώσαμε μια τέτοια εξέταση».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξήγγειλε οικονομικό πρόγραμμα με 19 άρθρα, ο Τατάρ ανέφερε: «Υπάρχουν οικονομικά πρωτόκολλα και συμφωνίες με την Τουρκία που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε πότε και τι χρειάζεται να μας δοθεί. θα συζητήσουμε με τους υπουργούς μας οικονομικών και δημοσιονομικών καθώς και τον πρόεδρο της κεντρικής μας τράπεζα. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα βγουν ορισμένα ποσά. Θα συζητήσουμε μετά με την Τουρκία και θα τους ενημερώσουμε για τις ελλείψεις μας. Ζητήσαμε και θα ζητήσουμε στήριξη για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις μας, αλλά θα είναι εντός λογικού πλαισίου.

    Όσο για την εκπαίδευση, σημείωσε ότι οι διακοπές των σχολείων θα παραταθούν πέρα από τις 27 του Μάρτη.

    Ερωτηθείς τι θα απογίνουν οι φοιτητές Αφρικανικής καταγωγής, που έχουν μείνει στα κατεχόμενα και είναι εγγεγραμμένοι γύρω στις 30 χιλιάδες, χωρίς χρήματα, ο Τατάρ απάντησε ότι η ευθύνη είναι σ' αυτούς που έφεραν αυτά τα άτομα και πρόσθεσε: «Αν τους έφερε το πανεπιστήμιο, αν ήλθαν για να εργασθούν για το πανεπιστήμιο, [η ευθύνη είναι δική τους]. Αυτή η κατάσταση ήταν προβληματική και πριν την κρίση, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να τους καθαρίσουμε. Δεν είναι ρατσισμός αυτός, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

    (ΔΨ)

    [06] Κέντρα απομόνωσης δύο φοιτητικές εστίες σε Λευκωσία και Νέο Χωριό Κυθρέας

    Η K?br?s (20.03.20) γράφει ότι αυξήθηκαν οι χώροι που θα κρατούνται υπό επιτήρηση για 14 μέρες όλοι όσοι φθάνουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού. Αφότου γέμισε το ξενοδοχείο Malpas, που είναι το πρώτο κέντρο απομόνωσης, επιλέγηκαν ως κέντρα επιτήρησης άλλα δύο κτίρια, τα οποία τώρα χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες. Πρόκειται για τις εστίες Gunes Rezidans στην κατεχόμενη Λευκωσία και Y?ld?z Ogrenci Rezidans στο κατεχόμενο Νέο Χωρίο Κυθρέας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε απολύμανση και των δύο εστιών.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Προσπάθεια των γονιών να συναντηθούν με τους φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα

    Υπό τον τίτλο «Η αγάπη για το βλαστάρι», η Diyalog (20.03.20) γράφει ότι οι οικογένειες των φοιτητών που ήλθαν από την Βρετανία εξόρμησαν στο κέντρο καραντίνας με σακούλια με φαγητό.

    Σημειώνεται ότι οι οικογένειες, που νοστάλγησαν τα παιδιά τους, έτρεξαν με τα χέρια γεμάτα με σακούλες τρόφιμα στο ξενοδοχείο Malpas στο οποίο βρίσκονται σε καραντίνα οι φοιτητές μετά την επιστροφή τους από την Βρετανία.

    Οι αρμόδιοι στο κέντρο καραντίνας ανέφεραν ότι όλα τα έξοδα των 180 ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα θα καλυφτούν από το «κράτος», προσθέτοντας ότι οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να συναντηθούν με τις οικογένειες τους, απλά χαιρετίστηκαν από μακριά.

    (ΔΨ)

    [08] Παρέλυσαν οι δραστηριότητες των καταστημάτων – 40 χιλιάδες άνεργοι

    Η Yeni Duzen (20.03.20) γράφει ότι το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο μικρομεσαίων καταστηματαρχών και τεχνητών απαίτησε αλληλεγγύη στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς, σημειώνοντας ότι σταμάτησε το 90% των δραστηριοτήτων των καταστηματαρχών.

    «Πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων, καταστηματαρχών, τεχνητών και παραγωγών είναι άνεργοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το «επιμελητήριο», υποβάλλοντας τις εξής εισηγήσεις στην «κυβέρνηση»:

    - Ισότιμες πληρωμές σε όλους και χωρίς διακρίσεις από τους υφιστάμενους πόρους.

    - Απαλλαγή για έξι μήνες από την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων και του ταμείου προνοίας.

    - Έκπτωση για έξι μήνες στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 40% για λογαριασμούς μέχρι 2,000 ΤΛ και κατά 10% για λογαριασμούς πέραν των 2,000 ΤΛ.

    - Αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες για έξι μήνες και διαγραφή των τόκων.

    - Τερματισμό των διαδικασιών εκκαθάρισης επιταγών.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τα άτομα στις φυλακές στα κατεχόμενα μειώθηκαν από 700 σε 600

    Υπό τον τίτλο «29 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι», η Yeni Bak?s γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στις φυλακές (Hak-Sen) Ιζζέτ Τουρκμέν, σχολιάζοντας την είδηση σχετικά με την ελευθέρωση κρατουμένων στην εφημερίδα, ανέφερε ότι δεν εκκενώνονται οι φυλακές και εξήγησε ότι απλά τροποποιήθηκε η διαδικασία κράτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Σημείωσε, στη συνέχεια ότι οι κρατούμενοι, οι οποίοι διέπραξαν ελαφριάς φύσεως εγκλήματα και δεν έχουν δικασθεί ακόμη, θα αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους.

    Ο Τουρκμέν δήλωσε ότι ο πληθυσμός στις φυλακές έχει μειωθεί από 700 άτομα στα 600 και η απεργία πείνας έχει λήξει.

    (ΔΨ)

    [10] Απελάθηκαν έξι αλλοδαποί που επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές

    Η K?br?s (20.03.20) γράφει ότι απελάθηκαν έξι αλλοδαποί που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω στις 12 Μαρτίου καθώς επιχειρούσαν να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Οι έξι προσήχθησαν ενώπιον «δικαστηρίου» με την κατηγορία της «παραβίασης της απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής πρώτου βαθμού» και διατάχθηκε η απέλασή τους. Η «αστυνομία» δήλωσε ότι αναζητεί ένα άτομο που βοήθησε τους αλλοδαπούς.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 4 οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορωνοϊό, 359 συνολικά τα κρούσματα

    Σύμφωνα με την Αksam (19.03.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία εξαιτίας του κορωνοϊού έφθασε τους 4 ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στα 359.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά το τελευταίο 24ωρό έγιναν συνολικά 1981 τέστ κορωνοϊού στην Τουρκία και τα 168 βγήκαν θετικά με αποτέλεσμα από τα 191 κρούσματα να φθάσουν τα 359. Πρόσθεσε ότι ο τελευταίος θάνατος αφορά γυναίκα 85 ετών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Αksam (20.03.20) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υπέγραψε χθες διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται όλου του τύπου εκδηλώσεις, ανοικτού και κλειστού χώρου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είτε πρόκειται για επιστημονικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και άλλου είδους μέχρι και το τέλος Απριλίου. Το διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

    H Yeni Safak (20.03.20) γράφει ότι 9,800 άτομα είναι σε καραντίνα στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανάμεσα στα άτομα αυτά βρίσκονται και προσκυνητές που έφτασαν πρόσφατα από τη Σαουδική Αραβία.

    Είπε επίσης πως 64 από τα 242 άτομα, που αφορούν περιπτώσεις που αναρτήθηκαν ψευδείς ή προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τον κορωνοϊό, συνελήφθησαν.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (20.03.20) γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά ενημέρωσε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στον κορωνοϊό και δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10,000 τεστ στην Τουρκία με στόχο να εντοπίζονται τα κρούσματα και να περιορίζονται πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Είπε επίσης πως θα αυξηθούν τα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις σε 36 επαρχίες από τις 26 που είναι τώρα. Είπε επίσης πως στόχος της Τουρκίας είναι να διενεργούνται 15,000 τεστ για ανίχνευση του κορωνοϊού την ημέρα.

    Τέλος, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Hurriyet Daily News (20.03.20 ) γράφει ότι από την 1 Μαρτίου 2020, επαναπατρίστηκαν 372,000 Τούρκοι πολίτες από το εξωτερικό που έφυγαν από τις χώρες στις οποίες βρίσκονταν λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας.

    (ΑΚ -ΚΣ)

    [02] 64 άτομα υπό σύλληψη στην Τουρκία για προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό

    Η HDN (20.03.20) γράφει ότι από τις 11 Μαρτίου 242 άτομα εντοπιστήκαν στην Τουρκία ως ύποπτα για διάδοση ψευδών και αβάσιμων ειδήσεων αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού και 64 εξ αυτών τέθηκαν υπό σύλληψη.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο Εσωτερικών, οι διάδοση των ειδήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αφορούσε «ισχυρισμούς» ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για αντιμετώπισης της επιδημίας. Οι ειδήσεις αυτές προκαλούν πανικό στους πολίτες, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

    (ΑΚ)

    [03] Το Κόσονο ζητά βοήθεια από την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.03.20, AA) γράφει ότι «ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θατσί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για καταπολέμηση της επιδημίας το κορωνοϊού».

    Ο Θάτσι σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τούρκο Πρόεδρο και «συζήτησαν θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και συνεργασίας». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν και έμπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τα μέτρα που έχει λάβει ενάντια στην επιδημία, μεταδίδει το πρακτορείο.

    (ΚΣ)

    [04] Χωρίς «εξουσία» για 6 μήνες λόγω της αναβολής των «προεδρικών εκλογών» ο Ακιντζί, ισχυρίζεται η Yeni Safak

    H φιλοκυβερνητική Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak (20.03.20) γράφει ότι λόγω της αναβολής των «προεδρικών εκλογών» που θα γίνονταν στις 26 Απριλίου στα κατεχόμενα για τις 11 Οκτωβρίου, ο Μουσταφά Ακιντζί θα συνεχίσει να είναι «πρόεδρος» αλλά δεν θα έχει καμία εξουσία.

    Η εφημερίδα αναφέρει πως σε αυτή την απόφαση κατέληξε η λεγόμενη «βουλή» στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται για μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού. Στην συνεδρία αποφασίστηκε όπως ο Ακιντζί συνεχίζει να είναι «πρόεδρος» για αυτό το διάστημα. Σε δηλώσεις τους στην «βουλή» ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορούσε να συζητηθεί το θέμα των «εκλογών». Έτσι η αναβολή τους ήρθε στην ημερήσια διάταξη.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο «βουλευτής» Ογουζάν Χασίπογλου, ο οποίος εργάστηκε για το θέμα της αναβολής των «προεδρικών εκλογών» δήλωσε ότι κανείς δεν είναι σε κατάσταση να συζητήσει αυτή τη στιγμή τις «προεδρικές εκλογές». «Ο Πρόεδρος Ακιντζί θα παραμείνει στο πόστο του για 6 μήνες αλλά δεν θα μπορεί να κάνει βήματα στο Κυπριακό ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Υπήρχε συναίνεση στο θέμα αυτό», είπε ο Χασίπογλου.

    (ΚΣ)

    [05] Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ίντλιμπ από επίθεση ρουκέτας

    Σύμφωνα με την Αksam (20.03.20), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες σε γραπτή του δήλωση ότι 2 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και άλλο ένας τραυματίστηκε από επίθεση με ρουκέτα που δέχθηκαν χθες στην περιοχή του Ιντλίμπ από αντιστασιακές ομάδες. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δέχθηκαν επίθεση στους στόχους τους και ανταπάντησαν με επίθεση με πυραύλους.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία απέλασε Νορβηγό υπήκοο για σύνδεση με τρομοκρατία

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.03.20, AA) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι απέλασε ένα νορβηγό υπήκοο για σχέσεις με την οργάνωση Daesh/ISIS.

    Η Τουρκία έχει απελάσει 780 «ξένους τρομοκράτες» μέσα στο 2019, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 20 March 2020 - 13:10:55 UTC