Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 45/2020 17.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συζητούν αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για έξι μήνες
  • [02] Στα 7 ανήλθε ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα
  • [03] Έξι Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στους Κύπριους επιβάτες που βρίσκονται υπό περιορισμό στο Τρόοδος
  • [04] Τούρκοι φοιτητές στα κατεχόμενα επιστρέφουν στην Τουρκία, ξένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους
  • [05] Σκέφτονται την διευκόλυνση της επιστροφής Τουρκοκύπριων φοιτητών από το εξωτερικό, υπό τον όρο να τεθούν ομαδικά σε καραντίνα, λέει ο Όζερσαϊ
  • [06] Η Τουρκία παρέχει κάθε στήριξη στο κατοχικό καθεστώς για τον κορωνοϊό, λέει ο Οκτάι
  • [07] Στην σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό προέβη ο Ακιντζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στα 47 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία
  • [02] Δεκαεννέα άτομα υπό σύλληψη επειδή «διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό»
  • [03] Δηλώσεις Τσαβούσογλου: Επιστρέφουν απόψε 3,614 Τούρκοι από το εξωτερικό
  • [04] Το μεταναστευτικό ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μακρόν και Μέρκελ
  • [05] Ανακοινώνει νέα μέτρα για την επιδημία ο Ερντογάν- Αναβάλλεται η προσευχή της Παρασκευής
  • [06] Την ακύρωση του συνεδρίου του θα αποφασίσει σήμερα το CHP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συζητούν αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για έξι μήνες

    Κάτω από τον τίτλο «Ομοφωνία για αναβολή των εκλογών», η Halk?n Sesi (17.03.20) γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην λεγόμενη βουλή ομοφώνησαν στο θέμα της αναβολής των «προεδρικών εκλογών», λόγω της κατάστασης που υπάρχει σε σχέση με τον κορωνοϊό. Εκπρόσωποι των κομμάτων συναντήθηκαν χθες στο γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ και συμφώνησαν για αναβολή των «εκλογών» για περίοδο που κυμαίνεται από έξι μήνες έως και έναν χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι οι «εκλογές» έχουν οριστεί για τις 26 Απριλίου 2020. Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης την οριστικοποίηση της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής των «εκλογών» σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.00 η ώρα στο γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε δηλώσεις μετά την χθεσινή συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι κατέστη απρόβλεπτη η διαδικασία των «εκλογών» λόγω των εξελίξεων σε σχέση με τον κορωνοϊό, ότι το σημαντικό είναι η υγεία του «λαού» και ότι υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Σημείωσε ότι στην σημερινή συνάντηση με τον Ακιντζί θα συζητηθεί η «συνταγματική και νομική πτυχή» του θέματος.

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και «ανεξάρτητος» υποψήφιος για τις «εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι χθες είχε συναντήσεις με τον Ακιντζί και τους προέδρους των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και της Αναγέννησης των εποίκων Τουφάν Έρχουρμαν και Ερχάν Αρικλί αντίστοιχα, που ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητα για τις «εκλογές» και ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις συζητήσεις αυτές είναι ότι θα αναβληθούν οι «εκλογές».

    Η Yeni Duzen (17.03.20) γράφει ότι με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν στο θέμα της αναβολής των «εκλογών» και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα να αφήσουν κατά μέρος τις πολιτικές τους «έγνοιες» και να αγωνιστούν με ενότητα για την «χώρα» και τον «λαό» τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στα 7 ανήλθε ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (17.03.20), επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα κορωνοϊού από την ομάδα των Γερμανών τουριστών που βρίσκονται ήδη σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Σαλαμίς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα εφτά.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι στο τελευταίο εικοσιτετράωρο εξετάστηκαν τρία περιστατικά, αλλά το ένα διαγνώστηκε θετικό και είναι από την ομάδα των Γερμανών τουριστών. Ο τουρίστας μεταφέρθηκε στο «κρατικό νοσοκομείο Λευκωσίας» για νοσηλεία.

    (ΔΨ)

    [03] Έξι Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στους Κύπριους επιβάτες που βρίσκονται υπό περιορισμό στο Τρόοδος

    Η K?br?s (17.03.20) γράφει ότι οι Κύπριοι επιβάτες, υπό την πλειοψηφία φοιτητές, που αφίχθηκαν χθες βράδυ στα αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου από Βρετανία, στάλθηκαν σε χώρους φιλοξενίας για καραντίνα στο Τρόοδος, γιατί δεν είχα τα απαραίτητα «πιστοποιητικά υγείας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στους Κυπρίους φοιτητές είναι και έξι Τουρκοκύπριοι. Ο λεγόμενος υπουργός Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στους φοιτητές που τέθηκαν υπό περιορισμό, προσθέτοντας ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους.

    Ο Τατάρ προέβη στην πιο πάνω δήλωση έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες, γράφει η Haberci (17.03.20). Ανέφερε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην χώρα και στα σύνορα τους είναι για να προστατεύσουν την ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν με την ίδια σχολαστικότητα μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

    Δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Βρετανία, τονίζοντας ότι όσοι έρχονται από το εξωτερικό και ιδιαίτερα την Βρετανία, θα τίθενται σίγουρα υπό περιορισμό και δεν θα έρχονται σε επαφή με «πολίτες της ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [04] Τούρκοι φοιτητές στα κατεχόμενα επιστρέφουν στην Τουρκία, ξένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους

    Κάτω από τον τίτλο «Η κατάσταση είναι σοβαρή», η Diyalog (17.03.20) γράφει ότι γύρω στις 40 χιλιάδες Τούρκοι φοιτητές επιστρέφουν πίσω στις οικογένειές τους στην Τουρκία λόγω της αναστολής των μαθημάτων των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα. Αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) και των εταιρειών Anadolu Jet και Pegasus έρχονται άδεια στα κατεχόμενα και αναχωρούν γεμάτα.

    Όμως, οι περίπου 30 χιλιάδες ξένοι φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από την Νιγηρία, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ο λεγόμενος διευθυντής ανώτατης εκπαίδευσης Ζιγιά Όζτουρκλέρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ξένοι φοιτητές από την μια αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και από την άλλη επηρεάζονται από την απαγόρευση πτήσεων προς τις χώρες τους. Ο Όζτουρκλερ παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και ότι λόγω των εξελίξεων θα επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σε χθεσινή του συνεδρία το θέμα της αποστολής των ξένων φοιτητών πίσω στις χώρες τους. Κάποιοι «υπουργοί», λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μερικοί φοιτητές από την Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Λιβύη εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, διερωτήθηκαν πώς θα εξασφαλίζουν τα προς το ζην αυτά τα άτομα όταν θα μείνουν άνεργοι μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Το «σώμα» δεν έλαβε καμία απόφαση επί του θέματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Afrika (17.03.20) γράφει ότι πολλοί φοιτητές και άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί μετά τα μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» του καθεστώτος κατά του κορωνοϊού. Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας όπου δημιουργήθηκαν ουρές χθες και κανείς δεν τηρούσε την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, σύμφωνα με την εφημερίδα που δημοσιεύει δηλώσεις εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για την απουσία μέτρων ασφαλείας στον χώρο εργασίας τους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σκέφτονται την διευκόλυνση της επιστροφής Τουρκοκύπριων φοιτητών από το εξωτερικό, υπό τον όρο να τεθούν ομαδικά σε καραντίνα, λέει ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (17.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της στο θέμα του κορωνοϊού, εδώ και μία εβδομάδα συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα και αναθεωρεί τα μέτρα που λαμβάνει σύμφωνα με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, τις εμπειρίες και τους αριθμούς που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μιλώντας χθες στον παράνομο Bayrak, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τις ευθύνες του και να λαμβάνει τα μέτρα του και πρόσθεσε ότι μπορεί να αποφασιστεί ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται.

    Σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν είναι πολύ σοφό να χρησιμοποιήσουν ταυτοχρόνως όλα τα μέσα που διαθέτουν, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι η παρεμπόδιση του ιού από το να έρθει από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό είναι είτε Γερμανοί τουρίστες είτε «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδεικνύει υπεύθυνη στάση και εκθέτει τον κόσμο σε κίνδυνο, ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι από προψές το καθεστώς έκλεισε σε σημαντικό βαθμό την «χώρα» για τα άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση τους δικούς του «πολίτες». Πρόσθεσε το εξής:

    «Απευθύναμε έκκληση στους πολίτες της ΤΔΒΚ να μην έρχονται στην χώρα, αν δεν είναι πράγματι αναγκαίο και υποχρεωτικό αυτό. Εκεί [στο Ηνωμένο Βασίλειο] έχουμε φοιτητές πολίτες της ΤΔΒΚ. Αυτή την στιγμή ως υπουργεία παιδείας και εξωτερικών σκεφτόμαστε επιπρόσθετα μέτρα σε σχέση με τους φοιτητές μας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σκεφτόμαστε την διευκόλυνση της έλευσής τους, υπό τον όρο να τεθούν ομαδικά σε καραντίνα όταν έρθουν εδώ. Αυτή την στιγμή δεν υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση αριθμητικά στην χώρα μας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν ξαφνικά στις επόμενες μέρες. [...]»

    Σημειώνοντας ότι είναι λάθος να θεωρούνται οι ξένοι φοιτητές που υπάρχουν στην «χώρα» ως «εν δυνάμει φορείς μόλυνσης με τον ιό», ο Όζερσαϊ είπε: «Στην χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που προέρχονται από διάφορες χώρες. Όλοι να γνωρίζουν το εξής: Μεγάλο μέρος αυτών των φοιτητών βρίσκονταν ούτως ή άλλως εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος. Οι φοιτητές που πάνε στην χώρα τους και επιχειρήσουν να επιστρέψουν, δεν θα μπορέσουν πλέον να εισέλθουν στην χώρα επειδή διευρύναμε την απαγόρευση».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Η Τουρκία παρέχει κάθε στήριξη στο κατοχικό καθεστώς για τον κορωνοϊό, λέει ο Οκτάι

    Ο παράνομος Bayrak (17.03.20, BRTK) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία παρέχει κάθε στήριξη στην «ΤΔΒΚ» στον αγώνα καταπολέμησης του κορωνοϊού. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren (DHA), ο Οκτάι υποστήριξε ότι η υγεία των ομοεθνών τους που διαμένουν στην «ΤΔΒΚ» αποτελεί προτεραιότητα γι' αυτούς και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Είπε ότι χάρισαν στην «ΤΔΒΚ» εμβόλια, φάρμακα, ιατρικό υλικό και υλικό υγείας.

    «Όπως τόνισε με έμφαση και ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά την διάρκεια συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ στις 14 Μαρτίου, η Τουρκία παρέχει κάθε στήριξη στην ΤΔΒΚ στον αγώνα κατά του κορωνοϊού», ανέφερε προσθέτοντας ότι παραδόθηκε σε εκπροσώπους της «ΤΔΒΚ» στις 13 Μαρτίου το πρώτο μέρος της βοήθειας και ότι παρά την απαγόρευση εξαγωγών, παρέχεται η δυνατότητα από το τουρκικό Υπουργείο Υγείας στις φαρμακευτικές αποθήκες και τις ιατρικές αποθήκες στα κατεχόμενα να παραλαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά.

    Ο Οκτάι είπε επίσης ότι ανατέθηκε στην Επιστημονική Επιτροπή για τον Κορωνοϊό να παρέχει κάθε είδους στήριξη ανάλογα με τα αιτήματα που υποβάλλονται από την «ΤΔΒΚ», ενώ ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υφυπουργός Υγείας συνεργάζονται στενά με τις «αρχές της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στην σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό προέβη ο Ακιντζί

    Η Afrika (17.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προέβη στην σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής με στόχο την επιστημονική στήριξη στην συμβολή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και την ανάπτυξη απόψεων και εισηγήσεων. Στην επιτροπή λαμβάνουν μέρος η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών Οζλέμ Γκιουρκούτ, οι πρώην «υπουργοί υγείας» Εσρέφ Βαϊζ, Μουσταφά Αραμπατζίογλου, Γκιουλσέν Μποζκούρτ και Φιλίζ Μπεσίμ και οι πρώην αρχίατροι Μπουλέντ Ντιζνταρλί και Ερσάν Μπερκσέλ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στα 47 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.03.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τουρκία ανήλθε στα 47.

    Σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κοτζιά κάλεσε όλους να ακολουθούν και να εφαρμόζουν πιστά όλα τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται και εξήγησε ότι μόνο σήμερα (χθες) επιβεβαιώθηκαν 29 συνολικά νέα κρούσματα. Πρόκειται για άτομα όπως είπε που έφτασαν από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Hurriyet (17.03.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του έκανε έκκληση όπως τα ΜΜΕ στην Τουρκία να μην δημοσιεύουν λανθασμένες αναρτήσεις σχετικά με το θέμα του κορωνοϊού που προκαλούν πανικό και παραπληροφορούν το κοινό.

    (ΑΚ)

    [02] Δεκαεννέα άτομα υπό σύλληψη επειδή «διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό»

    Η Yeni Safak (17.03.20) γράφει ότι 93 άτομα εντοπίστηκαν στην Τουρκίας ως ύποπτα για διάδοση ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού και 19 εξ αυτών τέθηκαν υπό σύλληψη.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο Εσωτερικών, οι διασπορά ειδήσεων αφορούσε «ισχυρισμούς» ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για αντιμετώπισης της επιδημίας και ότι υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην Τουρκία που δεν ανακοινώνονται στο κοινό. Οι ειδήσεις αυτές προκαλούν πανικό και άγχος στους πολίτες, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

    (ΚΣ)

    [03] Δηλώσεις Τσαβούσογλου: Επιστρέφουν απόψε 3,614 Τούρκοι από το εξωτερικό

    Το τηλεοπτικό κανάλι NTV (17.03.20 NTV) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως επιστρέφουν ως απόψε τα μεσάνυχτα 3,614 Τούρκοι πολίτες από τις ακόλουθες 9 Ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία.

    Οι Τούρκοι πολίτες που θα επιτρέψουν στην Τουρκία με 34 πτήσεις των Τουρκικών αερογραμμών, θα παραμείνουν σε καραντίνα στην Κωνσταντινούπολη και στο Κοτζάελι για 14 μέρες, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΣ)

    [04] Το μεταναστευτικό ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μακρόν και Μέρκελ

    Η Yeni Safak (17.03.20) γράφει ότι η προγραμματισμένη σύσκεψη αρχηγών που θα λάμβανε χώρα σήμερα, 17 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί ως τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Στη σύσκεψη, που θα γίνει ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμαννουέλ Μακρόν, θα συζητηθεί το θέμα του ανοίγματος των πυλών για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, το Ίντιμπλ, η κατάσταση στην Συρία και οι σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες ενάντια στον κορωνοϊό.

    Η συμφωνία που υπογράφει ανάμεσα στην Τουρκία και ΕΕ στις 18 Μαρτίου 2016 θα είναι επίσης στην ατζέντα της διάσκεψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν, στην απελευθέρωση της Τουρκικής βίζας κάτω από την ίδια συμφωνία, την Τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ και το θέμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων.

    Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι ένα από τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης και ο Ερντογάν αναμένεται να επαναλάβει ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει από μόνη της την κατάσταση, γράφει η εφημερίδα. Αναφέρεται επίσης ότι στην ατζέντα θα είναι και η πρόταση εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δεχτούν παιδιά πρόσφυγες, που έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Θα συζητηθεί επίσης η προσπάθεια ανακοπής του κύματος προσφύγων από το Ίντιμπλ και η δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν θα ζητήσει την στήριξης της ΕΕ στις προσπάθειες της Τουρκίας και θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη.

    Τέλος, τα κοινά μέτρα και τα κοινά σχέδια δράσης που θα ληφθούν για την επιδημία, η οποία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, θα συζητηθούν από τους ηγέτες, οι οποίοι θα μοιραστούν τα μέτρα που έχουν λάβει σε αυτό το θέμα.

    (ΚΣ)

    [05] Ανακοινώνει νέα μέτρα για την επιδημία ο Ερντογάν- Αναβάλλεται η προσευχή της Παρασκευής

    Η Yeni Safak (17.03.20) γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία σύσκεψη για το θέμα του κορωνοϊού, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Επικοινωνίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Αλτούν, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει αργότερα τον Τουρκικό λαό για τα νέα που θα ληφθούν για αντιμετώπισης της επιδημίας.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (17.03.20), σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ανακοίνωσε ότι οι θρησκευτικές τελετές και ειδικότερα η προσευχή της Παρασκευής θα αναβληθούν για ένα διάστημα λόγω του φόβου της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο Ερμπάς, τα τεμένη θα παραμείνουν ανοικτά για ατομική προσευχή. Κάλεσε επίσης τους πιστούς να προσεύχονται από σπίτι.

    Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει πληροφορίες για πιστούς που επισκέφτηκαν την Μέκκα και βρέθηκαν θετικοί στον ιό και πως αυτά είναι ζητήματα με τα οποία ασχολείται το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [06] Την ακύρωση του συνεδρίου του θα αποφασίσει σήμερα το CHP

    H Hurriyet (17.03.20) γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει την ακύρωση του 37ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο τέλος του μήνα. Η απόφαση για ακύρωση του συνεδρίου θα ληφθεί στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται στην Τουρκία για αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 17 March 2020 - 13:38:06 UTC