Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 24/2020 14.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Είδε «συμπάθεια» στην Βρετανία στο θέμα των απευθείας πτήσεων, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Είμαστε στο τελικό στάδιο στο Βαρώσι»
  • [03] Πολιτικά τα κίνητρα της διοργάνωσης της συζήτησης για την Αμμόχωστο, λέει ο Όζγιγιτ
  • [04] Δυσαρέσκεια Αρικλί για την μη πρόσκλησή του στην συζήτηση για την Αμμόχωστο
  • [05] Αντίδραση της Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο κατά της συζήτησης για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης
  • [06] Αρθρογράφος διερωτάται ποια θα είναι η πολιτική όσων θέλουν να αποκλείσουν τον Ακιντζί σε περίπτωση επανεκλογής του
  • [07] Η εκδήλωση για την Αμμόχωστο απόδειξη της προσπάθεια του ΑΚΡ για παράλληλη εξουσία στα κατεχόμενα, υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [08] Ο Έρχουρμαν αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη του (CTP) μετά τις «προεδρικές»
  • [09] «Ευκολίες πληρωμής» για χρέη σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στα κατεχόμενα με τη βοήθεια της Τουρκίας
  • [10] Πλησίασε τις 100 χιλιάδες ο πληθυσμός της Κερύνειας
  • [11] Ανησυχούν οι «δήμοι» για το 15% που θα χάνουν υπέρ της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών
  • [12] Τον έθαψαν στο σωστό μνήμα μετά από 46 χρόνια
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ κάλεσε την Βρετανία να συμβάλει στο να δοθούν τα δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους
  • [02] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει το Συριακό ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων
  • [03] Θα συναντηθεί ο Τσαβούσογλου με Λαβρόφ στο Μόναχο
  • [04] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας συνεχίζει τις συναντήσεις του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Είδε «συμπάθεια» στην Βρετανία στο θέμα των απευθείας πτήσεων, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (13.02.20, https://www.brtk.net/basbakan-tatar-yurda-dondu-2/) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είδε «μια συμπάθεια» στην Μεγάλη Βρετανία στο θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι βλέπουν και οι Βρετανοί το πρόβλημα και διεξάγεται εργασία στο θέμα του πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτό. Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του από την βρετανική πρωτεύουσα, ο Τατάρ είπε ότι λόγω του προβλήματος ασφάλειας του «αεροδρομίου» στην Τύμπου, αλλάζει στην Τουρκία ένα αεροπλάνο που απογειώνεται από τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ζήτησαν τουλάχιστον στο παρόν στάδιο να μην γίνεται αυτό και «να έρχεται στην χώρα το ίδιο αεροπλάνο». «Αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει η αγγλική κυβέρνηση διαβουλευόμενη με την Τουρκία», σημείωσε.

    Επισημαίνοντας ότι με την αύξηση των μέτρων θα μπορούσαν να διεξαχθούν πτήσεις προς τα κατεχόμενα χωρίς αλλαγή αεροπλάνου, ο Τατάρ ανέφερε ότι θεωρεί πως με την διόρθωση όλων αυτών το συντομότερο και την ολοκλήρωση του τερματικού [στην Τύμπου] θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις προς και από την Βρετανία χωρίς αλλαγή αεροπλάνου.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε: «Βουλευτές που είχα επαφές στην Βρετανία και ειδικά που βρίσκονται κοντά στον Μπόρις Τζόνσον, βλέπουν και αυτοί ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην βάση της ομοσπονδίας τα τελευταία 50 χρόνια θα μπορούσαν να εισέλθουν σε έναν νέο δρόμο πλέον και ότι είναι πιο ρεαλιστικό ένα μοντέλο λύσης στην βάση των δύο κρατών πλάι-πλάι».

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναφέρει από τώρα πώς θα εξελιχθεί η επίσημη πολιτική και τι διαδικασία θα υπάρξει, ο Τατάρ είπε ότι αυτό που εξαρτάται από τους ίδιους είναι με τις προσπάθειες και το λόμπι που διεξάγουν στην Βρετανία να εκφράζουν τις «πραγματικές προσδοκίες και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» και να μπορέσουν να το αναπτύξουν αυτό σε πολιτική.

    Επισημαίνοντας ότι είχε σημαντικές επαφές στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τατάρ ανέφερε ότι μετά την άνοδο του Τζόνσον στην εξουσία και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ άρχισε μια νέα περίοδος. Υπενθύμισε ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο νησί. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία μπορεί να αξιολογεί «τις αδικίες» που υπόκειται ο τουρκοκυπριακός λαός για χρόνια και είναι σε θέση να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση των προσεγγίσεων και προσδοκιών του.

    Η Gunes (14.02.20), εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) του οποίου ηγείται ο Τατάρ, προβάλλει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της τις εν λόγω δηλώσεις υπό τον πηχυαίο τίτλο «Μπορεί να αρχίσουν απευθείας πτήσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Είμαστε στο τελικό στάδιο στο Βαρώσι»

    Τον ισχυρισμό ότι μετά από 45 χρόνια έφτασαν στο τελικό στάδιο για να μπορεί να ανοίξει η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού «στην βάση του διεθνούς δικαίου» προέβαλε σε δηλώσεις στην Star K?br?s (14.02.20) στο Λονδίνο ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα διεξαχθεί στην περίκλειστη πόλη με την συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

    Ανέφερε τα εξής ο Τατάρ: «Η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησής μας ήταν να αρχίσει εργασίες για άνοιγμα του Βαρωσιού. Αυτή την στιγμή ήρθαμε στο τέλος της μελέτης απογραφής. Διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις για να είναι ισχυρή η νομική υποδομή. Επομένως, είναι μεγάλη η σημασία αυτής της συνάντησης που θα διεξαχθεί με την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας. Φτάσαμε στο τελικό στάδιο για να μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι. Συνεχίζονται οι εργασίες μας για να μπορέσει να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι στην βάση του διεθνούς δικαίου μετά από 45 χρόνια και ειδικά για να μπορέσει να γίνει η Αμμόχωστος μια πιο μεγάλη, πιο βιώσιμη τουρκική πόλη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον και την οικονομία της χώρας μας και της Ανατολικής Μεσογείου αυτό το βήμα που θα γίνει μετά από 45 χρόνια, εύχομαι με το καλό».

    Στο μεταξύ, ο Τατάρ παρευρέθηκε σε συνάντηση που διεξήχθη στην Βουλή των Λόρδων υπό την προεδρία του Λόρδου Northbook και μίλησε στα μέλη της «Ομάδας Φιλίας της ΤΔΒΚ», τα οποία ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που διεξάγουν τόσα χρόνια. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται σε όλες τις χώρες εκτός της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι φτάσαμε πλέον σε σημείο λύσης και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ισχυρίστηκε ότι για να υπάρξει πρόοδος στο νησί χρειάζεται όραμα και θάρρος και πρόσθεσε ότι αυτό το θάρρος πρέπει να επιδειχθεί τόσο εντός του νησιού όσο και από την διεθνή κοινότητα. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές για να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στο νησί.

    Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ομάδας και επέδωσε πλακέτες στον πρόεδρό της Λόρδο Northbook και στα μέλη της Λόρδο Maginnis, Λόρδο Kilclooney και Λαίδη Butterworth.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πολιτικά τα κίνητρα της διοργάνωσης της συζήτησης για την Αμμόχωστο, λέει ο Όζγιγιτ

    Η Halk?n Sesi (14.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι όταν ληφθεί υπόψη ο χώρος διεξαγωγής της συνάντησης με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές», οι συμμετέχοντες και εκείνοι που δεν προκλήθηκαν σε αυτήν, γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ότι αυτή η συνάντηση διεξάγεται για πολιτικούς σκοπούς. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν ο πρόεδρος της δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια συνάντηση που θα διοργανωθεί πάνω σε ένα θέμα σημαντικό για τον τουρκοκυπριακό λαό», υποστήριξε ο Όζγιγιτ, σημειώνοντας ότι τόσο ο συγχρονισμός της συνάντησης όσο και οι συμμετέχοντες σε αυτήν δείχνουν ότι αυτή θα είναι έκφραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής σκέψης.

    «Θα είναι ένα σοβαρό και απαράδεχτο λάθος η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου αποκλείοντας τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Όζγιγιτ προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ποιος θα κερδίσει κάτι με τον αποκλεισμό του «προέδρου», που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις [για το Κυπριακό] και γίνεται αποδεχτός διεθνώς ως ο ηγέτης της κοινότητας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων που έχουν διαφορετικές απόψεις.

    Ανέφερε και τα εξής: «Είναι φανερό ότι αυτή η συνάντηση διοργανώθηκε για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς. Πώς αποδέχθηκαν αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός Τατάρ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όζερσαϊ; Δεν ξέρουν ότι αυτές οι υποθέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποκλείοντας το διεθνές δίκαιο και λέγοντας 'το άνοιξα' ή μήπως είναι και αυτοί ένα μέρος του σχεδίου αυτού;»

    Ο Όζγιγιτ επανέλαβε την άποψη ότι τα βήματα που θα γίνουν για την περίκλειστη Αμμόχωστο πρέπει να είναι σε αρμονία με τα Ηνωμένα Έθνη και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν βήματα εκτός του διεθνούς δικαίου σε αυτό το θέμα. Σημείωσε ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί για το Βαρώσι πρέπει να συμβάλλει στην λύση του Κυπριακού, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βγει ζημιωμένος ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δυσαρέσκεια Αρικλί για την μη πρόσκλησή του στην συζήτηση για την Αμμόχωστο

    Η K?br?s Manset (14.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί επέκρινε το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην συνάντηση που διοργανώνει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε γραπτή του δήλωση, ο Αρικλί επισημαίνει ότι το κόμμα του είναι το μόνο κόμμα που συμπεριέλαβε στο μανιφέστο του την θέση ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει για «εγκατάσταση και χρήση των παλιών του χρηστών με ειδικό καθεστώς υπό τουρκική διοίκηση και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ χωρίς να πληγούν τα συμφέροντά μας».

    «Όταν θέσαμε στην ημερήσια διάταξη αυτή μας την θέση εξηγήσαμε επί μακρόν πώς θα το κάνουμε αυτό σε όσους έλεγαν 'υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν μπορείτε να το κάνετε'», ανέφερε ο Αρικλί και διερωτήθηκε γιατί δεν προκλήθηκαν στην αυριανή συνάντηση όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή» και προσκλήθηκε μόνο η «κυβέρνηση». «Μήπως σκέφτεστε να ανοίξετε το Βαρώσι αγνοώντας την αντιπολίτευση κύριοι», διερωτήθηκε ο Αρικλί.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντίδραση της Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο κατά της συζήτησης για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης

    Η Yeni Duzen (14.02.20) γράφει ότι η πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο αντέδρασε κατά της συνάντησης που διοργανώνει αύριο η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε δήλωση που φέρει την υπογραφή του Μερτκάν Χαμίτ, η πρωτοβουλία σημειώνει ότι «αυτή η εκδήλωση που γίνεται για μετατροπή σε πολιτικό κέρδος της βούλησης συμφιλίωσης των κοινοτήτων με μιαν συγκρουσιακή γλώσσα και δημιουργώντας τεχνητή ατζέντα, είναι μια προσπάθεια ανοίγματος μιας νέας περιόδου στην πολιτική της μη λύσης». Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι φαίνεται πως δεν έχει την δυνατότητα, την αρμοδιότητα ή τον σκοπό λήψης απόφασης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μια τέτοια συγκέντρωση.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αρθρογράφος διερωτάται ποια θα είναι η πολιτική όσων θέλουν να αποκλείσουν τον Ακιντζί σε περίπτωση επανεκλογής του

    Σε άρθρο του στην K?br?s Manset (14.02.20), ο αρθρογράφος Λεβέντ Όζαντάμ διερωτάται ποια θα είναι η πολιτική όσων θέλουν να αποκλείσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε περίπτωση επανεκλογής του. Κάτω από τον τίτλο «Έτσι θα τιμωρήσετε τον Ακιντζί!» ο Όζανταμ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Ρώτησα έναν εθνικιστή έμπειρο πολιτικό μας. Αν διάβασε το πλήρες κείμενο της δήλωσης που έκανε ο Ακιντζί στην εφημερίδα The Guardian. Με μια λέξη είπε 'όχι'. Αλλά δεν του υπέβαλα την εξής ερώτηση: 'Καλά τότε, γιατί προέβηκες σε επικριτική δήλωση;' Δεν τον ρώτησα διότι δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, αν ένας άνθρωπός σχολιάζει κάτι που δεν έχει διαβάσει και δεν έχει καταλάβει και ειδικά αν το επικρίνει, τι σημασία έχουν αυτές οι ερωτήσεις; [...] Όμως κάτι τέτοιο είναι σε εμάς η φούρια των επικρίσεων. [...] Αυτό είναι η ίδια η πόλωση! [...]

    Το σαββατοκύριακο θα κάνουν πάλι μιαν συνάντηση για το κλειστό Βαρώσι εντός των συνόρων αυτής της χώρας. Τέτοιου είδους εργασίες είναι πολύ θετικές! Όμως, θα πρέπει να ρυθμίσετε καλά την μέθοδό τους. Στην συνάντηση θα λάβουν μέρος δύο υπουργοί από την Τουρκία και ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής του από εμάς! Δεν είναι προσκεκλημένος ο πρόεδρος Ακιντζί. Το ίδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Όμως σε αυτό το θέμα ο δάσκαλος Τουφάν επέκρινε λίγο ευγενικά. Είναι αλήθεια πως ήταν πιο γερή η κριτική του προέδρου του YDP Αρικλί. Ρώτησε γιατί δεν κάλεσαν την αντιπολίτευση. [...] Ουσιαστικά αυτή ήταν μια ελλιπής δήλωση. Έπρεπε να ρωτήσει όχι μόνο για την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα και για την μη πρόσκληση του προέδρου της δημοκρατίας! [...]

    Ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι ο Ακιντζί είναι πρόεδρος αυτής της χώρας! Του προσήψαν ασέβεια. Αν κάνουν και οι ίδιοι την ίδια ασέβεια, πρέπει να αμφισβητήσουν και τον εαυτό τους! Αν σε αυτή την χώρα θα γίνει μια πολύ σημαντική συνάντηση στο θέμα του Βαρωσιού και δεν υπάρχει σε αυτή την συνάντηση ο πρόεδρος της χώρας, αυτό είναι συνώνυμο με τιμωρία της βούλησης των Τουρκοκυπρίων, όχι του προέδρου της δημοκρατίας! Να θυμηθούμε την κριτική του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ακιντζί. Μήπως δεν είπε 'ποτέ δεν επεμβήκαμε στην βούληση των Τουρκοκυπρίων'; Τότε, μήπως ο αποκλεισμός του Ακιντζί από αυτή την συνάντηση δεν είναι ασέβεια και παρέμβαση προς την βούληση αυτή;

    Οι εκ Τουρκίας αξιωματούχοι και οι δικοί μας πρέπει ουσιαστικά να σκεφτούν την περίοδο που θα ακολουθήσει. Είτε θα εκλεγεί είτε δεν θα εκλεγεί στις 26 Απριλίου ο Μουσταφά Ακιντζί! Θα γίνει ότι επιθυμεί ο λαός. Καλά, αν επανεκλεγεί, ποια θα είναι η πολιτική όσων θέλουν να τον αποκλείσουν; Ειδικά φυσικά της κρατικής εξουσίας στην Άγκυρα. Ο άνθρωπος θα είναι πρόεδρος αυτής της χώρας για άλλα πέντε χρόνια! Θα συμμετέχει στις συνομιλίες, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Θα λαμβάνει ζωτικής σημασίας αποφάσεις! Τότε πώς θα τον αποκλείσετε; Ή πώς θα λογοδοτήσετε γι' αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο;

    Έπρεπε να συμμετάσχει και ο Ακιντζί στην συνάντηση με θέμα το Βαρώσι. Ποιον στην ουσία τιμωρούν όσοι σκέφτονται να τον τιμωρήσουν με αυτό τον τρόπο; Πρέπει να το σκεφτούν όχι μία αλλά πολλές φορές αυτό! Έπρεπε να είχαν μάθει προ πολλού μέχρι τώρα τις γενικές ευαισθησίες των Τούρκων της Κύπρου. Η πόλωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ δεν είχε κανένα όφελος για κανέναν μέχρι τώρα και ούτε πρόκειται να έχει και στο εξής!»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η εκδήλωση για την Αμμόχωστο απόδειξη της προσπάθεια του ΑΚΡ για παράλληλη εξουσία στα κατεχόμενα, υποστηρίζει αρθρογράφος

    Ο δημοσιογράφος της Diyalog (14.02.20) Μπουλέντ Κανόλ, αναφερόμενος στο θέμα της συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το Σάββατο στις 15 Φεβρουαρίου, γράφει ότι με τα τελευταία γεγονότα φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του κυβερνόντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αναπτύξει μια παράλληλη εξουσία στην Κύπρο και ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να είναι μόνο ακόλουθος αυτής της παράλληλης εξουσίας. Υποστήριξε επίσης ότι η χρηματική βοήθεια που δίνεται πλέον στα κατεχόμενα αποσκοπεί στο να ενισχύσει αυτή την παράλληλη εξουσία.

    (ΚΣ)

    [08] Ο Έρχουρμαν αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη του (CTP) μετά τις «προεδρικές»

    Η Diyalog (14.02.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν και υποψήφιος του Κόμματος για τις «προεδρικές εκλογές», είπε πως το κόμμα έχει ένα οδικό χάρτη σε τρία σκέλη που ακολουθήσει μετά τις «εκλογές».

    Όπως ανέφερε υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει το περιθώριο για χάσιμο χρόνου και σημείωσε ότι μετά τις «εκλογές» θα πρέπει να γίνει πενταμερής διάσκεψης. Όπως υποστήριξε, μετά το Κρανς Μοντάνα όλοι αντιλήφθηκαν γιατί ο Αναστασιάδης έφυγε από τις συνομιλίες και γιατί αυτές δεν είχαν επιτυχία. Όπως ισχυρίστηκε ο Έρχουρμαν, ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών για να εξηγήσει στον «λαό του» το θέμα της πολιτικής ισότητας και δύο χρόνια μετά το ίδιο αυτό θέμα είναι υπό συζήτηση. Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθόλου δεν συζητιέται, δήλωσε, παρά το γεγονός ότι έκανε ανοίγματα η Τουρκία στα θέματα αυτά που δεν αναμένονταν. «Η θέληση μας για λύση είναι εκεί. Αυτό το δείξαμε και με το Σχέδιο Ανάν και με το Κραν Μοντάνα», είπε ο Έρχουρμαν.

    Είπε επίσης πως ο «πρόεδρος» θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο, τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικό.

    (ΚΣ)

    [09] «Ευκολίες πληρωμής» για χρέη σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στα κατεχόμενα με τη βοήθεια της Τουρκίας

    H K?br?s Postas? (14.02.20) γράφει ότι η εταιρεία Τ&Τ που ανήκει στον Εμρουλλάχ Τουρανλί και είναι μεγάλος συνέταιρος στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, υπέγραψε «πρόγραμμα πληρωμών» που ετοιμάστηκε από το «υπουργείο οικονομικών» σχετικά με χρέος που έχει προς τα «κράτος» το οποίο ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας σε χρέος και 50 εκατομμύρια ευρώ σε δόσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ομάδα «επιτρόπων» που έρχεται από την Τουρκία εδώ και μήνες κάνει συναντήσεις εξ ονόματος του Τουρανλί, τόσο με το «κράτος» όσο και με άλλους οργανισμούς που έκαναν δάνειο στην Τ&Τ για να γίνει διευκόλυνση πληρωμών.

    (ΚΣ)

    [10] Πλησίασε τις 100 χιλιάδες ο πληθυσμός της Κερύνειας

    Η Halk?n Sesi (14.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Νινταϊ Γκιούνγκιουρντου δήλωσε ότι ο πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης πλησίασε τις 100 χιλιάδες και επεσήμανε ότι πρέπει να διεξαχθεί απογραφή πληθυσμού. Ο «δήμαρχος» προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια επίσκεψης του «αντιπροέδρου» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ στην Κερύνεια για να του ευχηθεί για ένα νέο κτίριο που απέκτησε ο «δήμος».

    Ο Γκιούνγκιορντου είπε ότι το παλιό κτίριο δεν επαρκούσε για παροχή υπηρεσιών στους «δημότες» και πρόσθεσε ότι πλησίασε τις 100 χιλιάδες ο πληθυσμός της Κερύνειας, όπου έγιναν επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Σημειώνοντας ότι κατά την απογραφή πληθυσμού που διεξήχθη στο παρελθόν ο πληθυσμός της πόλης καθορίστηκε στις 33 χιλιάδες, ο «δήμαρχος» είπε ότι με βάση αυτό τον πληθυσμό λαμβάνουν στήριξη από το «κράτος» και γι' αυτό τον λόγο δυσκολεύονται στην παροχή υπηρεσιών.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ανησυχούν οι «δήμοι» για το 15% που θα χάνουν υπέρ της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών

    Σοβαρή ανησυχία ότι θα χάνουν έσοδα προκάλεσε στους «δήμους» η ρύθμιση που προτίθεται να κάνει η «κυβέρνηση» με στόχο να δημιουργήσει πόρους για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» δίδοντάς της το 15% των φόρων ακίνητης περιουσίας που θα μαζεύουν οι «δήμοι», σύμφωνα με την K?br?s (14.02.20).

    Για να μπορεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις, η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 750 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια στερλίνες, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «δήμαρχοι» της ανάφεραν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί τους γι' αυτή την πρακτική. Σημείωσαν επίσης ότι η οικονομική στήριξη προς την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσω των «δήμων» και ότι με αυτή την προσπάθεια δεν θα αρθεί η αδικία στο θέμα των περιουσιών.

    Ανέφεραν επίσης ότι το 15% των φόρων ακίνητης περιουσίας που συλλέγουν οι «δήμοι» δαπανάται για τα σχολεία βάσει του «νόμου» και ότι αν γίνει και αυτή η αποκοπή δεν θα μπορεί να παρέχεται στήριξη στα σχολεία. Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να «επικαιροποιηθούν» τα ποσοστά των φόρων όταν γίνονται αυτές οι αποκοπές και να ληφθεί υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση των «δήμων».

    (Ι/Τσ.)

    [12] Τον έθαψαν στο σωστό μνήμα μετά από 46 χρόνια

    Κάτω από τον τίτλο «Κηδεύτηκε μετά από 46 χρόνια», η Afrika (14.02.20) γράφει ότι χθες έζησαν μια ιστορική μέρα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ στο κοιμητήριο πεσόντων του Τεκέ Μπαχτσέ, αφού ο Ετζβέτ Γιουσούφ Όρχον, τα λείψανα του οποίου ανεβρέθηκαν σε τάφο που έφερε το όνομα άλλου πεσόντος, κηδεύτηκε σε τάφο με το δικό του όνομα.

    Στην τελετή παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «είναι χρέος μας να εργαστούμε για να μην υπάρξει ξανά σε αυτά τα χώματα παρόμοιος πόνος».

    Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας δεν διοργανώθηκε στρατιωτική και θρησκευτική τελετή. Την τελετή προσφώνησε ο γιος του πεσόντος Χαρπέρ Όρχον και ανέγνωσαν ποιήματα ηθοποιοί του «δημοτικού θεάτρου».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ κάλεσε την Βρετανία να συμβάλει στο να δοθούν τα δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους

    Σε συνέντευξη στο Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (13.02.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι οι Τούρκοι έχουν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η ΤΔΒΚ ως ένα ξεχωριστό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και να γίνει αποδεκτή αυτή την στιγμή».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του Anadolu στο Λονδίνο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ έχει ιδρυθεί για το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού, για την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του και να έχει μια αξιοπρεπή ζωή», προσθέτοντας ότι αυτό το κατάφεραν λόγων της «Τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο το 1974» [Τουρκική εισβολή].

    Τονίζοντας την σημασία της Τουρκικής διασποράς, ο Τατάρ δήλωσε ότι στην Βρετανία ζουν περισσότεροι από 500,000 πολίτες από την Τουρκία και από την «ΤΔΒΚ». Αποτελούν ένα σημαντικό λόμπι, δήλωσε ο Τατάρ, εξηγώντας ότι στοχεύουν να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις τους με αυτή την ενδεχόμενη δύναμη. Μάλιστα, πρόβαλε το γεγονός ότι το Συντηρητικό Κόμμα στην Βρετανία είχε μεγάλη επιτυχία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, εξασφαλίζοντας 109 νέες έδρες, και πρόσθεσε: «Όλοι νέοι. Θα έχουμε επαφές μαζί τους. Θα τους εξηγήσουμε για την ΤΔΒΚ και για την Τουρκία. Αυτοί θα έχουν το λέγειν σε 10-15 χρόνια στην Βρετανία».

    Κατά τις επαφές που είχε στο Βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τατάρ τους υπενθύμισε να μην ξεχνούν ότι η Βρετανία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τους έστειλε το εξής μήνυμα: «Η Τουρκία ήταν δίπλα στους Τουρκοκύπριους κατά τις πιο δύσκολες τους περιόδους, έκανε το καθήκον της. Η Βρετανία πού είναι; Η Βρετανία μέχρι αυτή την στιγμή δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα. Αλλά από αυτή την στιγμή και μετά, αναμένουμε από την Βρετανία και ειδικά μετά από το Brexit να βοηθήσει και να συμβάλλει περισσότερο στο να δοθούν τα δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους». Δήλωσε ότι πήρε θετικές απαντήσεις σ' αυτό του το μήνυμα και πρόσθεσε: «Τώρα πια και η Βρετανία έχει δει ότι δεν θα βγει τίποτα από τις συνομιλίες που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας. Δεν συζητείται πια στην Κύπρο ένας γάμος με το ζόρι, μια επανένωση, αυτό θέλω να το μοιραστώ με ικανοποίηση. Έκανα τόσες επαφές και δεν τέθηκε ούτε μια φορά το όνομα αυτό. Παλαιότερα σε τέτοιες συναντήσεις, θα έλεγαν 'ας προσπαθήσουμε ακόμη λίγο και ας ενώσουμε την Κύπρο'. Όλοι άρχισαν σιγά σιγά να βλέπουν τις πραγματικότητες».

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχουν κάνει διάφορες συμφωνίες για αδειοδοτήσεις και συνεργασίες, για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και την διατήρηση κάποιων συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι «αυτές οι συμφωνίες έχουν στεριώσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος στο βόρειο μέρος της Κύπρου και ότι αυτό το κράτος είναι το κράτος του Τουρκοκυπριακού λαού», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο στη βάση του Συντάγματος και του διεθνές δικαίου».

    Σχετικά με την «υποψηφιότητά» του για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές», ο Τατάρ είπε ότι «ήταν αίτημα του κόμματος ως αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας και ότι ειδικότερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα συμβάντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα επιχειρήματα της Τουρκίας στην περιοχή, και τις διάφορες δηλώσεις του προέδρου τους [του Ακιντζί], υπάρχει μια συμφωνία ότι πρέπει να κερδίσει αυτό το αξίωμα ένα άτομο που θα μπορέσει να εφαρμόσει τις εθνικές τους

    «Στόχος του, εάν εκλεγεί πρόεδρος είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα στην Κύπρο», δήλωσε ο Τατάρ.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Τατάρ σημείωσε πως τα άτομα που βρίσκονται σε τέτοια «αξιώματα» πρέπει να είναι πιο προσεχτικά όταν μιλούν. Ισχυρίστηκε ότι το θέμα της προσάρτησης της «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία, δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα ούτε της Τουρκίας, ούτε της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι στην δική τους ατζέντας υπάρχει η ενδυνάμωση της «ΤΔΒΚ». Συνοψίζοντας, σημείωσε ότι «η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δεν έχει καμία σχέση με την δική τους υπόθεση και ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα».

    (ΔΨ)

    [02] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει το Συριακό ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων

    Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA (13.02.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες το ψήφισμα του Συριακού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

    Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών Χαμίτ Άκσοϊ το χαρακτήρισε «ως μια ενέργεια υποκρισίας εκ μέρους ενός καθεστώτος, το οποίο εδώ και χρόνια διέπραξε όλων των ειδών της σφαγές εναντίον του λαού του και προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

    Κατηγόρησε το Συριακό καθεστώς για την χρησιμοποίηση χημικά όπλα και ότι έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική τραγωδία. Στην συνέχεια, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες ενός απάνθρωπου καθεστώτος, το όποιο έχει χάσει την διεθνή νομιμότητά του, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη της διαστροφής του».

    (ΔΨ)

    [03] Θα συναντηθεί ο Τσαβούσογλου με Λαβρόφ στο Μόναχο

    Σύμφωνα με την Sabah (14.02.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί την Κυριακή στο Μόναχο με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.

    Αναμένεται ότι στην συνάντηση, θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την Συρία, τις επιθέσεις του καθεστώτος στο Ιντλίμπ, και τις συναντήσεις στο Σότσι και Αστάνα, μεταδίδει το Τουρκικό κανάλι CNNTURK (14.02.20).

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας συνεχίζει τις συναντήσεις του

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (13.02.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομόλογους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά τις συναντήσεις, αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και ιδιαίτερα την έκρυθμη κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρία και τα γεγονότα στη Λιβύη.

    Τέλος, ο Ακάρ αναχώρησε από τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Πακιστάν.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 14 February 2020 - 15:22:29 UTC