Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 22/2020 12.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος για συζήτηση του ανοίγματος της Αμμοχώστου
  • [02] Δεν αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων η Τουρκία, δηλώνει ο Άκσοϊ
  • [03] Απάντηση Μπουρτζού σε Τσαβούσογλου
  • [04] Ξεδιάντροπο χαρακτήρισε τον Ακιντζί η Άκσενερ
  • [05] Θα συνεχίσουμε να απαντούμε στον Ακιντζί, λέει ο Τσελίκ
  • [06] Δηλώσεις Σιμπέρ κατά Ακιντζί
  • [07] «Οι Βρετανοί συζητούν να τεθούν διαπραγματεύσεις για διχοτόμηση», ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [08] Παρόμοιο μοντέλο με αυτό του Ντεντκάς θα εφαρμόσει ο Όζερσαϊ αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, αν εκλεγεί
  • [09] Έρογλου: «Ο Ακιντζί μολύνει τις αδελφικές μας σχέσεις με την Τουρκία»
  • [10] Συζήτηση για την Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών
  • [11] «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε πατάτες από την ΤΔΒΚ»
  • [12] Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο: «Αναμένουμε την υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ»
  • [13] Για επαφές στα κατεχόμενα θα βρίσκεται από σήμερα η Διεθνής Συνομοσπονδία Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (ULUSKON)
  • [14] Μείωση σημειώθηκε στην πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Πολύ ατυχής και ανεύθυνη η δήλωση του Ακιντζί»
  • [02] Τούρκος αρθρογράφος για τις επιθέσεις ενάντια στον Ακιντζί: Μην ξεχνάτε πως έχει την υποστήριξη του 65%
  • [03] «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σπρώξει το Συριακό καθεστώς πέρα των τουρκικών παρατηρητηρίων στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν
  • [04] Πράσινο φως από Μπαχτσελί και Άκσενερ στον Ερντογάν για αντεπίθεση στο καθεστώς του Ασάντ
  • [05] Στη Ρωσία για να συζητήσει για Συρία και Ιντίμπλ ο Τσαβούσογλου με τον Ακάρ
  • [06] Στην Τουρκία ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Συρία
  • [07] Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί το ΑΚΡ πως είναι αυτό που τοποθέτησε μέλη του FETO στις κρατικές δομές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος για συζήτηση του ανοίγματος της Αμμοχώστου

    Η Afrika (12.02.20) γράφει ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι για να λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της κατεχομένης Αμμοχώστου. Η συζήτηση, που διοργανώνεται από τον Οκτάι με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, έχει τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές». Στην συζήτηση δεν προκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Στην συνάντηση θα λάβουν μέρος και άτομα που θα έρθουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τους διοργανωτές. Θα παρατεθεί δείπνο στους συμμετέχοντες το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου από τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαϊλ Αρτέρ και το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου από τον Τατάρ. Εισαγωγική ομιλία στο πάνελ θα γίνει από τον σύμβουλο του προέδρου της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας και καθηγητή στο λεγόμενο «Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου» δικηγόρο Νετζντέτ Μπασά.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την K?br?s (12.02.20), στην τελετή έναρξης του πάνελ θα μιλήσουν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Τουρκίας και κατεχομένων Μετίν Φεϊζίογλου και Χασάν Εσέννταγλι αντίστοιχα, ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαϊλ Αρτέρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

    Στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει οι ομιλητές θα συζητήσουν τις διεθνείς νομικές και πολιτικές πτυχές του ανοίγματος της Αμμοχώστου, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του δικαίου της ΕΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του «δικαίου του ΕΒΚΑΦ» και του «νόμου» και των πρακτικών για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από στρατηγικής άποψης και έναν πιθανό οδικό χάρτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων η Τουρκία, δηλώνει ο Άκσοϊ

    Η Hakikat (12.02.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο. Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Άκσοϊ σχολίασε δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο σημειώνοντας ότι η στάση της χώρας του είναι γνωστή για το σύστημα εγγυήσεων που συστάθηκε στο νησί με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960. «Η Τουρκία τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι μια περιεκτική και δίκαιη λύση στο νησί θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο με την διασφάλιση της πολιτικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και την αντιμετώπιση των ανησυχιών του σε σχέση με την ασφάλεια», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απάντηση Μπουρτζού σε Τσαβούσογλου

    Η Afrika (12.02.20) γράφει ότι εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί Μπαρίς Μπουρτζού δήλωσε χθες ότι παρακολουθούν με θλίψη και παραδειγματισμό το σημείο που έφτασαν οι επιθέσεις οι οποίες άρχισαν με μίσος και οργή κατά του Ακιντζί μετά από δηλώσεις του σε μιαν εφημερίδα. Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Μπουρτζού σημείωσε ότι ο Ακιντζί είναι ένας ηγέτης το όνομα του οποίου πάντα μνημονεύεται με εντιμότητα και στερείται βάσης η αμφισβήτηση της εντιμότητάς του. Υπενθύμισε ότι ο Ακιντζί υπηρέτησε την κοινωνία από διάφορα πόστα για πολλά χρόνια και υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη που τρέφει προς το πρόσωπό του ο λαός είναι προϊόν της εντιμότητας και της ειλικρίνειάς του. «Κατά την διάρκεια της πολιτικής του ζωής πάντα έπαιρνε στήριξη από τον λαό και δεν υπηρέτησε κανέναν άλλο εκτός από τον λαό», ανέφερε ο Μπουρτζού.

    Ο Μπουρτζού σημείωσε επίσης ότι μετά την κατηγορία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Ακιντζί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, τηλεοπτικοί παρουσιαστές στην Τουρκία εκστόμισαν ακόμα και απειλές κατά της ζωής του Τουρκοκύπριου ηγέτη. «Οι προσβολές και οι απειλές έλαβαν ντροπιαστικές διαστάσεις», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι ο Ακιντζί ήταν ο πρώτος που αντέδρασε κατά του πραξικοπήματος που διοργάνωσε μία «τρομοκρατική οργάνωση» στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 προτού καν να γνωρίζει την έκβασή του και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για να του εκφράσει την στήριξή του. Επισημαίνοντας ότι ο Ακιντζί αγωνίστηκε μια ζωή για την δημοκρατία, ο Μπουρτζού χαρακτήρισε σοβαρή την προσπάθεια διασύνδεσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι ο Ακιντζί επιθυμεί μιαν σχέση ισότιμη και φιλική και όχι ιεραρχική με την Τουρκία.

    Υπενθύμισε επίσης ότι η «προεδρία» δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της επίμαχης συνέντευξης στα τουρκικά καθώς και το ηχητικό της στα αγγλικά και υποστήριξε ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν σε αυτήν είναι ειλικρινείς σκέψεις που προστατεύουν το συμφέρον τόσο του τουρκοκυπριακού «λαού» όσο και της Τουρκίας. Ο Μπουρτζού καταλήγει λέγοντας ότι ο Ακιντζί εξέφρασε και στο παρελθόν με διάφορες ευκαιρίες αυτές τις απόψεις και θα συνεχίσει να τις υπερασπίζεται.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ξεδιάντροπο χαρακτήρισε τον Ακιντζί η Άκσενερ

    Η Afrika (12.02.20) γράφει ότι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ επιτέθηκε λεχτικά χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η Άκσενερ αναφέρθηκε στην δήλωση Ακιντζί ότι η πολιτική «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» είναι σύνθημα που ανήκει στην δεκαετία του 1950 και είπε: «Σε πείσμα όσων ενοχλούνται όπως ο Μουσταφά Ακιντζί θα λέμε η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική, πάντα και παντού. Θα συνεχίσουμε να λέμε ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος».

    Χαρακτηρίζοντας «ξεδιάντροπο» τον Ακιντζί, η Άκσενερ υποστήριξε:

    «Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας άλλος ξεδιάντροπος ο οποίος χαρακτήρισε κατακτητή την Τουρκία και μπόρεσε να πει λόγια για τον Ταϊφούρ Σοκμέν, ο οποίος είχε μεγάλη συμβολή στο να αποκτήσουμε την Αλεξανδρέττα. Ο Μουσταφά Ακιντζί που είναι έργο των πολιτικών του ΑΚΡ που δεν ντρέπονταν να προσβάλουν τον μακαριστό Ραούφ Ντενκτάς. Την καλύτερη απάντηση του την δίνει ο μακαριστός Ραούφ Ντενκτάς: 'Ούτε να πουλήσουμε μπορούμε τα χώματα που μας άφησαν άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους, το αίμα τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι πάνω σε αυτά, ούτε να τα αφήσουμε και να φύγουμε μπορούμε. Θα τα προστατεύουμε μέχρι τέλους'.

    Πιστεύω μέχρι τέλους στους Τούρκους της Κύπρου. Εμπιστεύομαι τους Τούρκους της Κύπρου που υιοθετούν ως σύνθημα αυτά τα λόγια. Είμαι βέβαιη ότι αυτοί θα κρατήσουν όρθια την υπόθεση της Κύπρου, παρά τους ανίκανους στην Άγκυρα και τους ξεδιάντροπους στην Λευκωσία. Εκείνα τα ιερά λόγια που εκπροσωπούν την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων δεν αρέσουν, λέει, στον κύριο, είναι, λέει, σύνθημα της δεκαετίας του 1950, δεν ισχύει πλέον, λέει, δεν ταιριάζει με το σήμερα, λέει. Όχι κύριε Μουσταφά, μήπως υποστάλθηκε η σημαία και εμείς δεν το ξέρουμε; [...] Τα λόγια εκείνα λέχθηκαν την ημέρα που στήθηκε εκεί εκείνη η σημαία και βγήκαν από την καρδιά ενός μεγάλου έθνους. Γι' αυτό και εμείς δεν θα σωπάσουμε και σε πείσμα όσων ενοχλούνται όπως ο Μουσταφά Ακιντζί θα λέμε η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική, πάντα και παντού. Θα συνεχίσουμε να λέμε ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Θα συνεχίσουμε να απαντούμε στον Ακιντζί, λέει ο Τσελίκ

    Η K?br?s Postas? (12.02.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να απαντούν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε περίπτωση που συνεχίσει να φέρνει στην ημερήσια διάταξη θέματα που δεν υπάρχουν στην ατζέντα της Τουρκίας, να επιτίθεται και να χρησιμοποιεί «εκφράσεις που πληγώνουν». Κληθείς χθες να σχολιάσει την δήλωση Ακιντζί ότι στηρίζει τα όσα είχε πει, ο Τσελίκ χαρακτήρισε το γεγονός εξαιρετικά θλιβερό.

    Υποστηρίζοντας ότι το «αξίωμα» του «προέδρου της ΤΔΒΚ» είναι «εξαιρετικά έντιμο και σεβαστό», ο Τσελίκ είπε ότι αναμένεται από το άτομο που βρίσκεται σε αυτό το «αξίωμα» να εκπροσωπεί κατάλληλα τις αξίες του εν λόγω «αξιώματος» όταν μιλά. Είπε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί στόχευαν στο να πληγώσουν την Τουρκία, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοσέλιδους τίτλους χαράς στις ελληνικές εφημερίδες. Υποστήριξε ότι ο Ακιντζί το είχε κάνει αυτό και στο παρελθόν.

    «Ο Ακιντζί το κάνει αυτό για λόγους εσωτερικής πολιτικής», υποστήριξε ο Τσελίκ ισχυριζόμενος ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού κλίματος αντιπαλότητας στην Τουρκία υλοποιείται στο πλαίσιο εντός μοντέλου που εμφάνισαν πιο πολύ κάποια οικοδομήματα όπως η εξτρεμιστική δεξιά στην Ευρώπη. «Δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε. Το τελευταίο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ είναι να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι πρώτη φορά βιώνουν μιαν τέτοια κρίση εμπιστοσύνης μετά από τόσους «προέδρους» της «ΤΔΒΚ» με τους οποίους συνεργάστηκαν.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ακιντζί, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η προσέγγισή του επιτίθεται στα «εθνικά κέρδη» της Τουρκίας κατά την διάρκεια της ιστορίας και εκφράζει συνεχώς τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας κατά της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι κάθε του δήλωση γίνεται δεχτή με χαρά στην ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά αλλά προκαλεί απογοήτευση στην τουρκική πλευρά.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δηλώσεις Σιμπέρ κατά Ακιντζί

    Η K?br?s Postas? (12.02.20) γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής» και λεγόμενη πρωθυπουργός Σιμπέλ Σιμπέρ υποστήριξε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε προβεί και στο παρελθόν σε δηλώσεις παρόμοιες με εκείνες τις οποίες έκανε στην εφημερίδα The Guardian και εξέφρασε την άποψη ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο το κοινωνικό καλό και όχι το προσωπικό του συμφέρον.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Σιμπέρ είπε ότι ο Ακιντζί είχε θέσει θέμα προσάρτησης και τον Ιανουάριο του 2016. Ισχυρίστηκε ότι το παράδειγμα της Αλεξανδρέττας είναι λανθασμένο αφού δεν επρόκειτο για προσάρτηση, αλλά για προσχώρηση. Η Σιμπέρ διερωτήθηκε σε ποιον δίδει αυτό το μήνυμα ο Ακιντζί και κατά πόσον η Τουρκία έχει μιαν τέτοια πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Οι Βρετανοί συζητούν να τεθούν διαπραγματεύσεις για διχοτόμηση», ισχυρίζεται ο Τατάρ

    H Gunes (12.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο για διάφορες επαφές, πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον πρώην ηγέτη του Κόμματος των Συντηρητικών και πρώην Υπουργό Ευρώπης, Sir Ian Duncan Smith, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ζητήματα. Ο Τατάρ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του με τον Smith, υποστηρίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία γνωρίζει σε βάθος και πολύ καλά το Κυπριακό πρόβλημα. Επίσης είχε συνάντηση και με τον βουλευτή του ίδιου κόμματος, Sir David Amess, γράφει η εφημερίδα.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ, μαζί με την αντιπροσωπεία, του συναντήθηκαν με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο, Ουμίτ Γιαλτσίν. Στα πλαίσια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» με τη Μεγάλη Βρετανία στη μετά το Brexit εποχή.

    Επιπλέον, ο Ταταρ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ είχε και συνάντηση με τον Δήμαρχο του Cambridge, Gerri Bird στον οποίο και παρέδωσε τιμητική πλακέτα.

    Για το ίδιο θέμα, η Haberci (12.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους που το συνοδεύουν και μεταξύ αυτών και το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (TAK), δήλωσε ότι κατά τις επαφές του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αυτό που συζητήθηκε δεν ήταν η «επανένωση του νησιού» αλλά συζητήθηκε ότι «τίθεται υπό διαπραγμάτευση η διχοτόμηση».

    Υποστηρίζοντας ότι η Βρετανική Κυβέρνηση και το Κόμμα των Συντηρητικών θα επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και κατανόηση για τους Τουρκοκύπριους ειδικότερα μετά το Brexit, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «άλλαξε το παιχνίδι και έγινε αντιληπτή πλέον η πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι η Μεγάλη Βρετανία εισέρχεται σε μια νέα κατάσταση μετά το Brexit και υποστήριξε ότι θα προβούν σε όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να μετατραπούν αυτά τα νέα δεδομένα σε πλεονέκτημα για τους Τουρκοκύπριους.

    Χαρακτηρίζοντας θετικές τις επαφές του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Τατάρ είπε ότι οι Βρετανοί βουλευτές τον αντιμετώπισαν και άκουσαν με συμπάθεια. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όπως έγινε γνωστό, στο μανιφέστο του Κόμματος των Συντηρητικών, γίνεται αναφορά για δύο κράτη στην Κύπρο. «Αν το μελετήσετε, γράφονται πολύ παράξενα πράγματα. Έμαθα σήμερα ότι εκεί γίνεται αναφορά σε δύο κράτη. Και ότι ο Borris Johnson είπε 'διευθετήστε απευθείας πτήσεις'. Οι Βρετανοί επίσης λένε ότι αυτό που πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση είναι η διχοτόμηση. Πλέον δεν γίνεται καθόλου συζήτηση για επανένωση του νησιού, αυτό που συζητιέται είναι η διχοτόμηση», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [08] Παρόμοιο μοντέλο με αυτό του Ντεντκάς θα εφαρμόσει ο Όζερσαϊ αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, αν εκλεγεί

    Η Haberci (12.02.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτα ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων», γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών, «υποψήφιος» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 26 Απριλίου, Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα και στο Kanal T, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις και το όραμα του με την υποψηφιότητα του, υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι αν εκλεγεί θα είναι ο ηγέτης ολόκληρης της κοινότητας και θα εργαστεί όπως ισχυρίστηκε για να διασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο Όζερσαϊ υποστήριξε επίσης ότι θεωρεί πολύ πιο σημαντικό από τη λύση του Κυπριακού να διασφαλιστεί η ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Όζερσαϊ είπε ότι μπορεί να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις με την Τουρκία που είναι στρατηγικός εταίρος των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε τα εξής: «Σήμερα έχουμε ένα κράτος. Αυτό αντανακλά τη βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού. Εμείς δεν είμαστε φυλή. Έχουμε ένα κράτος και η βούληση μας αντανακλάται μέσα από τους θεσμούς αυτού του κράτους. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που κυβερνούν αυτό το κράτος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καυγαδίζουμε για αυτό. Δεν είναι προς όφελος αυτής της χώρας μια προσέγγιση και μια γλώσσα που βλάπτει την ειρήνη ανάμεσα στις κοινότητες. Επομένως, θεωρώ πολύ πιο σημαντικό από τη λύση του Κυπριακού να υπάρχει ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων», υποστήριξε.

    Ο Όζερσαϊ έδωσε στη συνέχεια ως παράδειγμα το επιτυχημένο μοντέλο και πολιτική του πρώην κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεντκτάς αναφορικά με τις σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την Τουρκία, και υποστήριξε ότι είναι υποψήφιος γιατί θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόσει παρόμοια πρακτική με αυτή του Ντενκτάς με απώτερο στόχο να μπορέσει να επιτευχθεί μια κοινή πολιτική μεταξύ Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», υπενθυμίζοντας ότι σήμερα υπάρχει μια βαθιά πολιτική και διπλωματική κρίση με την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [09] Έρογλου: «Ο Ακιντζί μολύνει τις αδελφικές μας σχέσεις με την Τουρκία»

    Η Κ?br?s Manset (12.02.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Βρετανική εφημερίδα "The Guardian", κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι με αυτές τις δηλώσεις βλάπτει και μολύνει τις αδελφικές σχέσεις της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ». Σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, o Έρογλου είπε ότι βρίσκεται στην πολιτική από το 1974 και δεν είδε ποτέ την Τουρκία να σκέφτεται το θέμα της προσάρτησης της Κύπρου, ούτε και άκουσε όπως είπε ποτέ την Τουρκία χρησιμοποιεί έστω και μια έκφραση όσον αφορά στο θέμα της προσάρτησης της Κύπρου σε αυτήν. Έχω συναντηθεί πολλές φορές είπε ο Έρογλου με διάφορους ηγέτης της Τουρκικής Δημοκρατίας και δεν άκουσα από κανέναν Τούρκο κρατικό αξιωματούχο να κάνει αναφορά σε προσάρτηση, υποστήριξε, στις δηλώσεις του ο Έρογλου.

    Αξιολογώντας τις δηλώσεις Ακιντζί, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν αναγκαίο να αρχίσει αυτή τη διένεξη ο Ακιντζί καθώς μπαίνει σε προεκλογική εκστρατεία». Ο Έρογλου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Ακιντζί δημιούργησε αυτή τη διαμάχη για να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και να κερδίσει πλεονέκτημα εν΄όψει των «εκλογών». Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Ακιντζί.

    (...)

    (ΑΚ)

    [10] Συζήτηση για την Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών

    Η K?br?s (12.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι από το 2013 καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα για δημιουργία ταμείου για τις ανάγκες της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», όμως δεν κατέστη δυνατό να λυθεί το ζήτημα. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζγιγιτ είπε ότι αποτελεί μια πραγματικότητα ότι χρειάζεται η επιτροπή, όμως δεν είναι γνωστό ποιος θα πληρώσει τα χρήματα αυτά. Σημείωσε ότι αμέσως μετά την σύσταση της επιτροπής, έδωσε κάποια χρήματα η Τουρκία και «τουρκοποιήθηκαν» κάποιες ελληνοκυπριακές περιουσίες, όμως αργότερα η Τουρκία δεν έδωσε κονδύλια σε αυτό το ταμείο και υπήρξε πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τον Όζγιτιτ, καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα μέσω των «δημοτικών φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας». Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, το 70% των εν λόγω φόρων θα δίδεται στους «δήμους» και το 30% προβλέπεται να πηγαίνει στο «υπουργείο οικονομικών». Ο Όζγιγιτ ζήτησε να φορολογούνται όσοι «κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία, επενδύουν σε αυτήν και την αναπτύσσουν» και πρόσθεσε: «Να μην έχει κάποιος ελληνοκυπριακή περιουσία, να μην έχει πάρει καθόλου περιουσία, αλλά να πληρώνει φόρο γι' αυτήν. Να πληρώσουν όσοι έγιναν πλούσιοι μέσω αυτών των περιουσιών, όσοι τις πούλησαν, τις αγόρασαν, έκαναν επενδύσεις. Να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη. Δεν είναι δίκαιο να αναγκαστεί η κοινωνία ολόκληρη να πληρώσει αυτό το τίμημα. Αυτό αποτελεί ασέβεια για την κοινωνία. Δεν είναι σωστό να αγγιχθούν οι πόροι τω δήμων».

    Απαντώντας στον Όζγιγιτ, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ αναφέρθηκε στην ρύθμιση που έγινε στον «φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας» και πρόσθεσε ότι στον «νόμο» που συζητείται συμπεριλαμβάνεται πρόνοια καταβολής στην «επιτροπή ακίνητων περιουσιών» του 15% των φόρων που συλλέγουν οι «δήμοι». Είπε ότι το θέμα βρίσκεται στην «αρμόδια επιτροπή» και εκεί πρέπει να εκφραστούν οι όποιες απόψεις.

    (Ι/Τσ.)

    [11] «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε πατάτες από την ΤΔΒΚ»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (12.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων πατατοπαραγωγών Εγκίν Χάλκσεβεν δήλωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου θα σταλούν πατάτες στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, αλλά δεν ανέφερε τι ποσότητες θα αποσταλούν. Σημείωσε ότι η σπορά των πατατών στα κατεχόμενα γίνεται μέσα στον Φεβρουάριο και ως εκ τούτου δεν υπέστησαν οποιανδήποτε ζημιά από τον πάγο και την υπερβολική βροχόπτωση.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο: «Αναμένουμε την υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ»

    Η Haberci (12.02.20) γράφει ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωση του καλεί την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» να προχωρήσουν το συντομότερο στην «υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου», υποστηρίζοντας ότι η «συμφωνία» αυτή θα πρέπει να είναι τριετής και να συμπεριλαμβάνει και το 2020.

    (ΑΚ)

    [13] Για επαφές στα κατεχόμενα θα βρίσκεται από σήμερα η Διεθνής Συνομοσπονδία Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (ULUSKON)

    H Gunes (12.02.20) γράφει ότι αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (International Investment and Business Confederation-ULUSKON) με επικεφαλή την πρόεδρο της Νεζακέτ Εμινέ Ατασόϊ, θα βρίσκονται στα κατεχόμενα για σειρά «επαφών» από τις 12-14 Φεβρουαρίου στα πλαίσια προγράμματος που διοργανώνει η Πρεσβεία της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αύριο με τον «πρόεδρο» του «Τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ, τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ, τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάϊ Ντενίζ, το λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας, Χασάν Τατσόϊ, τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και τον «πρόεδρο» της λεγόμενης Τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων και «δήμαρχο» της κατεχόμενης Μόρφου, Μαχμούτ Όζτσιναρ.

    (ΑΚ)

    [14] Μείωση σημειώθηκε στην πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα

    Η Haberci (12.02.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής ένωση ξενοδόχων», το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων 5-αστέρων στα κατεχόμενα για το μήνα Ιανουάριο του 2020, έφθασε στο 47%, σημειώνοντας μείωση 19% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 και αύξηση 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Επιπλέον, το ποσοστό πληρότητας των μικρών ξενοδοχείων τον Ιανουάριο του 2020 έφθασε το 32%, σημειώνοντας μείωση 19% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019 και αύξηση 16% σε σχέση με τον Ιανουαρίου πέρυσι. Ο μέσος όρος πληρότητας όλων των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα για τον Ιανουάριο του 2020 έφθασε το 40%, σημειώνοντας 18% μείωση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019 και 15% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Πολύ ατυχής και ανεύθυνη η δήλωση του Ακιντζί»

    Σύμφωνα με την Hurriyet (12.02.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, επέκρινε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τις πολύ ατυχείς και ανεύθυνες.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, ανέφερε ότι ήταν πολύ επικριτικός έναντι των δηλώσεων του Ακιτντζί κατά την συνάντηση που είχε με την κεντρική επιτροπή του κόμματός του (AKP) το βράδυ της Δευτέρας και πρόσθεσε: «Δήλωσε [ο Ακιντζί] ότι η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου με την Τουρκία, όπως η προσάρτηση της Κρίμαιας, θα είναι τρομακτική. Οι δηλώσεις αυτές του Ακιντζί είναι πολύ ατυχείς και ανεύθυνες. Η Αλεξανδρέττα είναι κομμάτι της μητέρας πατρίδας [Τουρκίας]. Ο Ταϊφούρ Σοκμέν είναι ένας ήρωας του εθνικού αγώνα. Εκείνη την εποχή, η απόφαση λήφθηκε γιατί θα μπορούσε να είναι ακόμη δυνατότερος. Η ΤΔΒΚ με την Τουρκία είναι όπως 'το νύχι με το κρέας'. Υπάρχουν ονόματα εκεί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ραούφ Ντεκτάς και πριν από αυτόν ο Φαζίλ Κουτσιούκ. Με αυτές [τις δηλώσεις του], δεν σεβάστηκε καθόλου τους αγώνες τους. Ήταν μια πολύ ασεβής δήλωση. Δεν πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος θα το αποδεχτεί αυτό».

    (ΔΨ)

    [02] Τούρκος αρθρογράφος για τις επιθέσεις ενάντια στον Ακιντζί: Μην ξεχνάτε πως έχει την υποστήριξη του 65%

    Σε άρθρο του Ερτουγρούλ Οζκόκ, που δημοσιεύεται στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet (12.02.20) γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί περί προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία στην εφημερίδα Guardian και στις έντονες επιθέσεις που δέχτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο αρθογράφος που σημειώνει πως τις ίδιες δηλώσεις έκανε ο Ακιντζί και στον ίδιο πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2017 που βρισκόταν στην Κύπρο, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μπορούσε ίσως να διατυπώσει αυτά που είπε με πιο ήπιο τρόπο. «Ωστόσο, διατυπώνοντας τα με τον τρόπο αυτό ξεσήκωσε τους πάντες στην Τουρκίας: Εθνικιστές, έξτρα εθνικιστές και άλλους. Και στο τέλος η Άγκυρα αντέδρασε με τέτοιο τρόπο [...] λες και ψάχνει μια νέα Αλεξανδρέττα να προσαρτήσει και θέλει να προσαρτήσει την ΤΔΒΚ», γράφει ο αρθογράφος και σημειώνει πως κάποιος αξιωματούχος στην Τουρκία θα έπρεπε να βγει για να διαψεύσει πως υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (της προσάρτησης) και να ακουστεί ως η φωνή της λογικής. Σημειώνει επίσης πως ο Ακιντζί που κάνει αυτές τις δηλώσεις και δέχτηκε αυτές τις επιθέσεις δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει πίσω του το 65%, όπως φάνηκε στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές». Γράφει ακόμα ότι ο Ακιντζί ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα ενάντια στον Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2017.

    «Εκείνες τις μέρες, μιλήσαμε επίσης στον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν. Η πιο εντυπωσιακή φράση που μου έμεινε στο μυαλό είναι η εξής: 'Το καλύτερο προϊόν που προσφέρουμε στους αλλοδαπούς που έρχονται στη χώρα μας είναι η δημοκρατία, ο σταθερός νόμος και η ισχυρή δομή της κοινωνίας των πολιτών», γράφει ο αρθογράφος.

    (ΚΣ)

    [03] «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σπρώξει το Συριακό καθεστώς πέρα των τουρκικών παρατηρητηρίων στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (12.02.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανακοίνωσε ότι από σήμερα, σε περίπτωση που οι στρατιώτες τους υπόκεινται και την μικρότερη βλάβη είτε στα σημεία των παρατηρητηρίων είτε σε οποιαδήποτε άλλα σημεία θα επιτίθονται στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος οπουδήποτε, χωρίς να δεσμεύονται από τα μνημόνια του Σότζι, σχετικά με το Ιντλίμπ.

    Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σπρώξει το Συριακό καθεστώς πέρα των τουρκικών παρατηρητηρίων στη Συρία, προσθέτοντας ότι θα το πράξουν αυτό χωρίς δισταγμούς, και θα πράξουν τα απαραίτητα για να το πετύχουν αυτό είτε με εναέριες επιθέσεις είτε με χερσαίες. Επανέλαβε ότι όλοι όσοι στοχεύουν την Τουρκία πρέπει να ξέρουν ότι θα πληρώσουν το τίμημα σε κάθε τόπο και όχι μόνο στο πεδίο της επίθεσης.

    Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι είναι η ανθρωπιστική τους ευθύνη το να υπερασπισθούν τον αγώνα του Συριακού λαού για επιβίωση στο Ιντλίμπ και πρόσθεσε: «Κανείς να μην ξεχνά ότι τη μάχη που θα αρνούμαστε να δώσουμε σήμερα στη Συρία, θα την δίναμε αύριο στα δικά μας εδάφη. Όταν θα είναι ασφαλής η Συρία, τότε θα ησυχάσουμε ότι είναι και το δικό μας σπίτι ασφαλές».

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Sabah (12.02.20), o Ερντογάν αξιολόγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βαλντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στο Ιντλίμπ. «Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι σχετικοί φορείς των δύο χωρών για την Συρία, θα συνεχίσουν τις επαφές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου», γράφει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [04] Πράσινο φως από Μπαχτσελί και Άκσενερ στον Ερντογάν για αντεπίθεση στο καθεστώς του Ασάντ

    Το κύριο θέμα στον σημερινό Τουρκικό τύπο (12.02.20) είναι η κατάσταση στο Ιντλίμπ, που κλιμακώνεται επικίνδυνα, με την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ότι το καθεστώς του Ασάντ θα πληρώσει σοβαρό τίμημα για τις επιθέσεις του, να προβάλλεται σχεδόν σ' όλα τα πρωτοσέλιδα.

    Σύμφωνα με την Milliyet (12.02.20), ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης χθες, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σήμερα στην συνάντηση με την ομάδα του κόμματος του (AKP) τα βήματα που θα πάρουν για το Ιντλίμπ. Κάλεσε τις οικογένειες και τους συγγενείς των πεσόντων Τούρκων στρατιωτών να κάνουν υπομονή και ότι όσοι επιτίθονται στους στρατιώτες τους, θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα.

    Εν τω μεταξύ, σκληρή ήταν και η αντίδραση του αρχηγού του κόμματος Εθνικιστικής Δράση (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε: «Εάν είναι απαραίτητο και εάν φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια άλλη επιλογή, το τουρκικό έθνος πρέπει να σχεδιάσει από τώρα την είσοδό του στην Δαμασκό. Εγώ λέω, να κάψουμε την Συρία, να καταστρέψουμε το Ιντλίμπ, καταραμένος να' ναι ο Ασάντ».

    Η Μεράλ Άκσενερ, αρχηγός του Καλού Κόμματος (IP), κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να αφήσει τους παλικαρισμούς από το μικρόφωνο και να πράξει τα απαραίτητα. Δήλωσε, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και πρόσθεσε: «Οι στρατιώτες μας πεθαίνουν, τι περιμένετε πια; Φυσικά, η επιλογή της διπλωματίας πρέπει να βρίσκεται στην άκρη, αλλά όταν πεθαίνουν οι στρατιώτες μας, δεν υπάρχει λόγος να μακρηγορείτε πια».

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, απαίτησε την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για να αξιολογήσουν την κατάσταση στο Ιντλίμπ και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των στρατιωτών τους. Τόνισε ότι οι στρατιώτες τους, δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα και αναφέρθηκε σ' ένα οδικό χάρτη, που ετοίμασε για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ικέτευσε τους κυβερνώντες να εφαρμόσουν τα 5 άρθρα του.

    (ΔΨ)

    [05] Στη Ρωσία για να συζητήσει για Συρία και Ιντίμπλ ο Τσαβούσογλου με τον Ακάρ

    Το Πρακτορείο Ανατολή (Ankara Anatolia 12.02.20 ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ηγούμενος αντιπροσωπείας μεταβαίνει στην Ρωσία όπου θα έχει συνομιλίες για το θέμα της Συρία και του Ιντίμπλ.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών θεμάτων της Αλβανίας Βεκιλί Τζεντ Τσακάλ.

    Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber (12.02.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, θα είναι μαζί με τον Τσαβούσογλου κατά τις επαφές στη Μόσχα.

    (ΚΣ/ΔΨ)

    [06] Στην Τουρκία ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Συρία

    Η Yeni Safak (12.02.20) γράφει ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσεις τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ. Ο Τζέφρι δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στην Τουρκία πως «οι στρατιώτες της συμμάχου της χώρας του στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, σήμερα είναι αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη απειλή στο Ιντλίμπ, που πηγάζει από τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ».

    Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια τους για τους Τούρκους στρατιώτες «που έπεσαν μάρτυρες στις 3 και 10 Φεβρουαρίου στο Ιντλίμπ», και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν δριμύτατα τις επιθέσεις του καθεστώτος της Δαμασκού. «Θ συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επικοινωνία με τους Τούρκους συμμάχους μας και να δείχνουμε αλληλεγγύη», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί το ΑΚΡ πως είναι αυτό που τοποθέτησε μέλη του FETO στις κρατικές δομές

    Η Milliyet (12.02.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CTP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε έντονα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατηγορώντας το ότι είναι πως είναι αυτό που τοποθέτησε μέλη του FETO στις κρατικές δομές.

    Ο Κιλιτσντάρογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

    Ο Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας την απομάκρυνση ατόμων που είτε εργάζονται στην αστυνομία, είτε στον στρατό, είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ανακοίνωση του AKP για διείσδυση μελών του FETO σε κρατικούς θεσμούς, αναρωτήθηκε ποιος τοποθέτησε αυτά τα άτομα σε τέτοιες θέσεις, αφήνοντας ευθέως αιχμές ενάντια στο κυβερνών Κόμμα της Τουρκίας. Είπε επίσης πως οι δραστηριότητες του FETO στην Τουρκία χρονολογούνται από το 1991.

    Εξάλλου, η Sabah (12.02.20) γράφει ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι εμπλέκεται ο ίδιο με την οργάνωση FETO: «Κοίταξε στον καθρέφτη και θα δει την FETO», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 12 February 2020 - 11:28:06 UTC