Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 18-09-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 05.09.18 No. 171/18 05.09.18

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αρνήθηκε να δει τον Όζγιγιτ ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας
  • [02] Τον Έρντογαν θα δει σήμερα ο Έρχουρμαν
  • [03] Αρθρογράφοι σχολιάζουν τις επαφές Έρχουρμαν και Όζγιγιτ στην Άγκυρα
  • [04] Ο Όζερσαϊ συζήτησε θέματα στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας
  • [05] Πλατφόρμα: Διέξοδος από τα οικονομικά προβλήματα η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος ? «Βροχή προτάσεων» για έξοδο από την κρίση
  • [06] Ντενκτάς: «Δεν βρίσκουμε συνομιλητή στην Άγκυρα εξαιτίας του νέου συστήματος»
  • [07] Ο Χαρμαντζί στην Άγκυρα για τη γενική συνέλευση της WACA
  • [08] Η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα επηρέασε τον τομέα της παιδείας [B] Τουρκικός Τύπος

  • [01] O Ερντογάν δεν ζήτησε ούτε δέχθηκε πρόσκληση για συνάντηση με Τραμπ στην Νέα Υόρκη
  • [02] Η Συρία στο επίκεντρο συναντήσεων Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για Συρία στην Άγκυρα
  • [03] Ο Τουρκικός κολοσσός αμυντικής βιομηχανίας Aselsan ιδρύει παράρτημα στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [04] Οικονομική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ
  • [05] Σφυγμομέτρηση δείχνει πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αρνήθηκε να δει τον Όζγιγιτ ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας

    Χωρίς να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Παιδείας Ζιγιά Σελτσούκ επέστρεψε χθες από την Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός παιδείας του κατοχικού καθεστώτος Τζεμάλ Όζγιγιτ, σύμφωνα με την εφημερίδα KIBRISPOSTASI (05.09.18), η οποία γράφει ότι, η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το λεγόμενο υπουργείο πριν την αναχώρηση του Όζγιγιτ για την Άγκυρα, είχε κάνει λόγο για συνάντηση με τον Σελτσούκ χθες το μεσημέρι και παράθεση γεύματος προς τιμήν του Όζγιγιτ από τον Τούρκο Υπουργό.

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν μπόρεσε να βρει τον συνομιλητή του στην Άγκυρα ο Όζγιγιτ», η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι γνωστή η ενόχληση της Άγκυρας από κάποιες αποφάσεις που έλαβε ο Όζγιγιτ για την εκπαίδευση στα κατεχόμενα, όπως η ένταση που προκλήθηκε κατά την επίδοση των διπλωμάτων σε φοιτήτριες του Θεολογικού Κολεγίου Χαλά Σουλτάν που είχαν καλυμμένο το κεφάλι. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση του τότε Αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης αρμόδιου για Κ υπριακές Υποθέσεις Ρετζέπ Άκνταγ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «φασιστική προσέγγιση» την μη επίδοση διπλωμάτων στις εν λόγω φοιτήτριες. Εξάλλου αντιπαραθέσεις προκάλεσε και η απόφαση του Όζγιγιτ να μετατρέψει το μάθημα των θρησκευτικών σε επιλεγόμενο στα γυμνάσια και στα λύκεια.

    Η εφημερίδα AFRIKA (05.09.18) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Η Άγκυρα παίρνει εκδίκηση» και γράφει ότι από τη μια προσκάλεσαν τον Όζγιγιτ στην Άγκυρα και από την άλλη δεν συναντήθηκαν μαζί του. «Ο Υπουργός Ζιγιά Σελτσούκ ακύρωσε την συνάντηση με ετσιθελικό τρόπο και μετά δήλωσε ότι 'δεν μπορέσαμε να κανονίσουμε τις ώρες'», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι είχαν αποτέλεσμα οι εκθέσεις που εστάλησαν στην Άγκυρα από την κατεχόμενη Κύπρο για τον Όζγιγιτ μετά τον καθορισμό των θρησκευτικών ως επιλεγόμεν ο μάθημα στα σχολεία. Ο Όζγιγιτ συναντήθηκε μόνο με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Νουρί Έρσοϊ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαθέτει ξενοδοχείο και καζίνο στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα DIYALOG (05.09.18) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Μια παράξενη κατάσταση» και γράφει ότι σοκ προκάλεσε στα πολιτικά παρασκήνια η ακύρωση του ραντεβού του Όζγιγιτ με τον Σελτσούκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Όζγιγιτ δήλωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ακύρωση και ότι η συνάντησή τους μετατέθηκε σε μελλοντική ημερομηνία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τον Έρντογαν θα δει σήμερα ο Έρχουρμαν

    Σύμφωνα με την εφημερίδα KIBRIS (05.09.18), στην Άγκυρα μετέβη χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Ανακοίνωση του «πρωθυπουργικού γραφείου» αναφέρει ότι ο Έρχουρμαν θα έχει συνάντηση με τον Έρντογαν σήμερα το απόγευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφοι σχολιάζουν τις επαφές Έρχουρμαν και Όζγιγιτ στην Άγκυρα

    Κάτω από τον τίτλο «Εγκυμονεί πολλά το ραντεβού στην Άγκυρα», ο αρθρογράφος της εφημερίδας KIBRISPOSTASI (05.09.18) Λεβέντ Όζανταμ αναφέρεται στην σημερινή συνάντηση του «πρωθυπουργού» Έρχουρμαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και γράφει ότι επιτέλους τελείωσε η «κρίση» που αφορούσε την διευθέτηση συνάντησης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων αξιωματούχων και «σήμερα θα είναι όλα στο τραπέζι». Επισημαίνοντας ότι δεν ήταν εύκολο για τους Τουρκοκύπριους να πάρουν αυτό το ραντεβού, ο αρθρογράφος γράφει τα εξή ς:

    «[...] Πλέον δεν υπάρχει απέναντί μας μια κυβέρνηση που λέει εγώ να στέλλω και εσύ ξόδευε. Παλιά έτσι ήταν! Μεταφέρονταν χρήματα με βαλίτσες στην ΤΔΒΚ και λύνονταν στην στιγμή τα προβλήματα. Αυτό το λάθος συνεχίστηκε για χρόνια. Τώρα τα προβλήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο μόλις στην Άγκυρα σχηματίστηκε μια κυβέρνηση που ζητάει λογοδοσία. Όμως, το ζήτημα αρχίζει από εδώ και μπρος. Γράψτε το αυτό σε μιαν άκρη. Ίσως η οικονομική βοήθεια της Άγκυρας να ηρεμήσει έστω και λίγο τις αγορές. Όμως φαίνεται ότι οι καβγάδες και οι φωνασκ? ?ες ανάμεσά μας θα είναι περισσότερες από πριν. [...]»

    Αναφερόμενος στην αναβολή της συνάντησης του λεγόμενου υπουργού παιδείας Τζεμάλ Όζγιγιτ με τον Τούρκο Υπουργό Παιδείας, ο Όζαντάμ προβλέπει ότι μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα ο Όζγιγιτ θα ανακοινώσει ανάκληση της απόφασής του για μετατροπή των θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε επιλεγόμενο μάθημα. «Όπως καταλαβαίνετε θα πει ότι έγινε υπαναχώρηση», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας το εξής:

    «Το μάθημα των θρησκευτικών θα καταστεί υποχρεωτικό και πάλι για όλα τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που είναι μουσουλμάνοι. Τα δε παιδιά που δεν είναι μουσουλμάνοι δεν θα μπαίνουν σε αυτά τα μαθήματα! [...] Διότι αυτό ήταν ανάμεσα στους αδιαπραγμάτευτους όρους της κυβέρνησης της Άγκυρας. Και μόλις στριμώχτηκαν λίγο οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι κατέστη αναπόφευκτο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Φυσικά ο Δάσκαλος Τζεμάλ [Όζγιγιτ] θα περάσει μια δύσκολη περίοδο, αλλά...Ας το σκεφτόταν περισσότερο από μία φορά προτο? ? πάρει μια τέτοια απόφαση!

    Όσον αφορά στην οικονομική πτυχή της υπόθεσης. Ως γνωστόν, πολλές φορές στο παρελθόν υπογράφηκαν Πρωτόκολλα Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ, αλλά...Ενώ ένα μέρος τους υλοποιήθηκε, ένα μέρος τους εκκρεμεί! Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μιαν τέτοια πολυτέλεια τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις θα έρθουν η μία μετά την άλλην. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως εξοικονομήσεις. Αν δεν γίνονταν αποδεχτά αυτά, ίσως να μην υπήρχε αυτό το ραντεβού! Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε τι αποφάσει? ? θα ληφθούν αλλά...Η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός Έρχουρμαν θα τις ανακοινώσει οπωσδήποτε κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα!

    Και μια υποσημείωση εδώ: Ακούσαμε ότι προς το παρόν τέθηκε στο ράφι [η μεταφορά] ηλεκτρισμού [από την Τουρκία] με καλώδια. Διότι η Τουρκία μετέφερε νερό στην ΤΔΒΚ με υποθαλάσσιο αγωγό αλλά...Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ δεν προέβη στις απαραίτητες επενδύσεις εδώ και επιπλέον οι δήμοι βάζουν στην τσέπη τους τα χρήματα από το νερό! Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε απέναντί μας μιαν Άγκρα πιο συγκρατημένη στο θέμα του ηλεκτρισμού με καλώδια. Αυτό σημαίνει συνέχιση του ηλεκτρισμού με αυξήσεις στους λογαριασμούς. [...]

    Έστω και αν η Άγκυρα ανοίξει την στρόφιγγα, δεν θα σταματήσει ο καβγάς, οι φωνασκίες εδώ! Θα αυξηθούν περισσότερο διότι οι φωνές όσων ζητούν 'Ομόσπονδη Κύπρο' θα ακούγονται πιο πολύ τώρα. Διότι κάποιοι σε εμάς αναζητούν την λύση εδώ και όχι στην Άγκυρα! Σαν να είναι πολύ πρόθυμοι γι αυτό οι γείτονές μας. Άλλωστε η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα έδωσε το μήνυμα στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες! Όσο πιο πολύ αποσυρθεί από εδώ η Άγκυρα τόσο το καλύτερο γι' αυτούς. Διότι πίστεψαν ότι αν είναι παρούσα η Άγκυρα δεν θα υπάρξει λύσ? ? εδώ. [...]»

    Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος Γκιοκχαν Αλτίνερ σχολιάζει ειδικά την ακύρωση της συνάντησης του Όζγιγιτ με τον Τούρκο υπουργό Παιδείας και γράφει ότι «έστω και αν η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα στον υπουργό Όζγιγιτ, του έδειξε κόκκινη κάρτα για την λανθασμένη του στάση». Υποστηρίζει και το εξής ο Αλτίνερ: «Φαίνεται ότι είτε θα καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση, κάτι για το οποίο καταβάλλεται έντονη προσπάθεια, είτε θα αναλάβει καθήκοντα ένας πιο συμβατός π? ?όεδρος στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Προς αυτό το σημείο οδεύουν τα πράγματα...»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Όζερσαϊ συζήτησε θέματα στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας

    Η εφημερίδα STARKIBRIS (05.09.18) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα για σειρά επαφών, συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Σε δηλώσεις του στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό BAYRAK, ο Όζερσαϊ είπε ότι κατά τη συνάντηση, συζήτησαν θέματα στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Όζερσαϊ δήλωσε επίσης και τα εξής: «Στο πλαίσιο της αλλαγής των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, θα είμαστε σε αλληλεγγύη μαζί με την Τουρκία και στα θέματα άμυνας, όπως είμαστε σε κάθε τομέα, αφού η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και στρατηγικός μας εταίρος».

    Υπογραμμίζοντας ότι τόσο στη διεθνή πολιτική σκηνή όσο και στη γεωγραφική περιοχή, οι σχέσεις μεταξύ διαφόρων πρωταγωνιστών αλλάζουν συνεχώς, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε: «Αναμφίβολα, εμείς θα συνεχίσουμε να ενεργούμε λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και έχοντας ως απώτερο στόχο τη προάσπιση με τον καλύτερο τρόπο των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας. Είναι υπό αυτή τη σκοπιά που η σημερινή μας συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας θεωρείται πολύ σημαντική».

    (ΑΚ)

    [05] Πλατφόρμα: Διέξοδος από τα οικονομικά προβλήματα η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος ? «Βροχή προτάσεων» για έξοδο από την κρίση

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα KIBRIS (05.09.18) γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα επισκέφθηκε χθες τον λεγόμενο πρωθυπουργό Τουφάν Έρχουρμαν για να του διαβιβάσει συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την οικονομική κρίση που διαμορφώθηκαν σε εργαστήρι με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

    Σε δηλώσεις εκ μέρους της Πλατφόρμας πριν την συνάντηση, ο Αρσλάν Μπιτσακλί σημείωσε ότι οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν στο εργαστήρι περιέχουν προσωρινές λύσεις και ότι η «βασική λύση», η ουσιαστική διέξοδος από αυτά τα προβλήματα περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο. Ο Μπιτσακλί είπε ότι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» φορτώνει το βάρος της κρίσης στους ώμους των χαμηλόμισθων και των εργαζομένων.

    Στην επιστολή που επέδωσε η Πλατφόρμα στον Έρχουρμαν αναφέρεται ότι τα μέτρα που προτείνονται είναι αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι την εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στο νησί για να επηρεαστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα στον ελάχιστο βαθμό από τις εισαγόμενες κρίσεις, οι οποίες δεν οφείλονται στην ίδια.

    Εκπρόσωποι της Πλατφόρμας ανέφεραν ότι ο βασικός λόγος της οικονομικής κρίσης είναι το γεγονός ότι εξαρτώνται από την Τουρκία και η συνέχιση του Κυπριακού. Στην επιστολή περιέχονται περίπου 90 προτάσεις προς τον Έρχουρμαν για έξοδο από την κρίση.

    Κάτω από τον τίτλο «Βροχή προτάσεων προς την κυβέρνηση», η ίδια εφημερίδα γράφει ότι προτάσεις για έξοδο από την κρίση υπέβαλαν στην «κυβέρνηση» και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών, η Πλατφόρμα Διαχειριστών υπεραγορών και οι συντεχνίες HAK-SEN και VERGI-SEN.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ντενκτάς: «Δεν βρίσκουμε συνομιλητή στην Άγκυρα εξαιτίας του νέου συστήματος»

    Η εφημερίδα DETAY (05.09.18), υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις του χθες στον παράνομο BAYRAK, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της αλλαγής του συστήματος στην Τουρκία, δεν μπορούν να βρουν συνομιλητή για να συζητήσουν τις σχέσεις τους. Σχετικά με την οικονομική κρίση, προειδοποίησε ότι αυτή ενδέχεται να βαθύνε? ? ακόμη περισσότερο και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συνεχίσουν να κάνουν οικονομική περισυλλογή μέχρις ότου ξεπεραστεί η κρίση. Προειδοποίησε ακόμη για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η KIBRIS (05.09.18) στεγάζει τις δηλώσεις αυτές κάτω από τον τίτλο «Θα έρθει αύξηση στον ηλεκτρισμό εντός Σεπτεμβρίου».

    (ΑΚ)

    [07] Ο Χαρμαντζί στην Άγκυρα για τη γενική συνέλευση της WACA

    Η VATAN (05.09.19) γράφει ότι ο δήμαρχος της κατεχόμενη Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, μετέβη στην Άγκυρα χθες για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση της «Παγκόσμιας Ένωσης Διοίκησης Πόλεων» (World Administrative Cities Association-WACA) η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4-6 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της γενικής συνέλευσης είναι να συζητήσει τη διοικητική ανάπτυξη των πόλεων ανά το παγκόσμιο και η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη γενική συνέλευση θα συμμετάσχουν 16 δήμαρχοι από διάφορες πόλεις διεθνώς και από την Τουρκία. Η γενική συνέλευση της WACA πραγματοποιείται στην Άγκυρα αφού το Δημαρχείο Άγκυρας έχει αναλάβει για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια (2018-2020) την προεδρία της Ένωσης.

    (ΑΚ)

    [08] Η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα επηρέασε τον τομέα της παιδείας

    Η YENIDUZEN (05.09.18) σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Θα κτυπήσει το κουδούνι με ελλείψεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, βιβλία και καθηγητές», αναφέρεται στην οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, η οποία, μαζί με άλλους τομείς, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον τομέα της παιδείας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα σχολική χρονιά στην μέση και δημόσια εκπαίδευση στα κατεχόμενα αναμένεται να αρχίσει με πολλές ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο σε κτηριακές εγκαταστάσεις, όσο και σε βιβλία αλλά και δασκάλους και καθηγητές. Εκπαιδευτικοί κύκλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για ανέγερση νέων σχολείων ή για προσθήκη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στα υφιστάμενα κτήρια, εξαιτίας όπως αναφέρουν του αυξανόμενου αριθμού του πληθυσμού και συνεπώς των μαθητών. Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν, επίσης, ότι σημαντικές ελλείψεις σημει ώνονται στο διδακτικό προσωπικό αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία τοποθέτησής τους στις σχολικές μονάδες. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ελλείψεις υπάρχουν και στα σχολικά βιβλία αφού παρατηρείται καθυστέρηση στην εκτύπωση τους.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο «διευθυντής του υπουργείου παιδείας», Αντνάν Ερασλάν υποστήριξε ότι λόγω της κρίσης που παρατηρείται με το συνάλλαγμα και την υποτίμηση της τουρκικής Λίρας, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εργοληπτικές εταιρείας για προσφορές ανέγερσης νέων σχολείων και κτηριακών εγκαταστάσεων. «Έχουμε λάβει κάποια μέτρα και θα διανέμουμε τους μαθητές στα σχολεία», ανέφερε ο Ερασλάν.

    Εξάλλου, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παρά το ότι έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνεται καθυστέρηση στην τοποθέτηση των δασκάλων σε αυτά. Οι εξετάσεις που διεξήγαγε το «υπουργείο» για πρόσληψη νέων δασκάλων καθυστερούν την όλη διαδικασία.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] O Ερντογάν δεν ζήτησε ούτε δέχθηκε πρόσκληση για συνάντηση με Τραμπ στην Νέα Υόρκη

    Υπό τον τίτλο «Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με Τραμπ», η τουρκική εφημερίδα Yeni Akit (05.09.18, https://www.yeniakit.com.tr/haber/trump-ile-gorusecek-mi-erdogandan-aciklama-512980.html) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερτογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την Κιργισία, ανακοίνωσε ότι δεν ήλθε κανένα αίτημα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Τραμπ κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτ? ?μβρίου στην Νέα Υόρκη και ούτε ο ίδιος θα στείλει τέτοιο αίτημα.

    Επικρίνοντας τη στάση των ΗΠΑ, ο Ερτογάν δήλωσε ότι δεν είναι κομψό να συμπεριφέρεσαι έτσι σε ένα στρατηγικό εταίρο και πρόσθεσε: «Είμαι Πρωθυπουργός και Πρόεδρος αυτής της Δημοκρατίας για 16 χρόνια. Έγινε κατανοητό ότι δεν μπορούμε να πάρουμε ό,τιδήποτε χρειαζόμαστε από τις ΗΠΑ ακόμα και με τα χρήματα μας. Αλλά οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να πάρουν κάθε είδους όπλο χωρίς χρήματα. Αυτά τα όπλα τα χρησιμοποιούν εναντίον μας. Τι είδους στρατηγικής σημασίας είναι αυτή; Αυτό μας έρχεται λίγο βαρύ.» (...)

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ο Ερτογάν θα συναντηθεί με το Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν, τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Στις ίδιες δηλώσεις, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet (05.09.18, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/idlibde-acimasiz-bir-surec-isletiliyor-40946550) γράφει ότι ο Ερτογάν δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ καθυστερούν την εφαρμογή της συμφωνίας, που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον και προβλέπει την αποχώρηση των Κουρδικών δυνάμεων YPG από το Μάνμπιτζ.

    Ερωτηθείς για το θέμα της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο Ερτογάν επανέλαβε ότι οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η Τουρκία δεν θα ικανοποιήσει τις παράνομες απαιτήσεις για την απελευθέρωση του πάστορα. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου.

    Αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ της Συρίας, ο Ερτογάν δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με Ρωσία και Ιράν και προειδοποίησε για μεγάλο έγκλημα εάν πραγματοποιηθεί πυραυλική επίθεση.

    Υπενθυμίζοντας ότι τέλος του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει μια πολύ σημαντική επίσκεψη στην Γερμανία, ο Ερτογάν δήλωσε ότι θα έχει γεύμα εργασίας με την Μέρκελ και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ' ιδίαν αρκετά θέματα όπως και τις Τουρκο-Γερμανικές σχέσεις. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι δυστυχώς η Ε.Ε. δεν ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο στα θετικά βήματα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Τουρκία, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν βρήκαν την ίδια ανταπόκριση και ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που εκκρεμούν. «Αλλά πρέπει να δούμε πού οδεύουν τα πράγματα και τι θα γίνει».

    (ΔΨ)

    [02] Η Συρία στο επίκεντρο συναντήσεων Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για Συρία στην Άγκυρα

    Υπό τον τίτλο «4 μηνύματα στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για Συρία», η τουρκική εφημερίδα Hurriyet (05.09.18, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/abdnin-suriye-temsilcisine-4-mesaj-40946628), γράφει ότι ο Τζέιμς Τζέφρι, ο νέος Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ σε Άγκυρα και Βαγδάτη, είχε κρίσιμες συναντήσεις χθες στην Άγκυρα. Κατά τη συνάντησή του πρώτα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ, στο ? ?ν θα αποχωρήσει η κουρδική οργάνωση PYD από τα Συριακά εδάφη καθώς και η συνεργασία με ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές, η Άγκυρα έστειλε τέσσερα μηνύματα. Πρώτο, τόνισε ότι η περιοχή Ιντλίμπ θα μετατραπεί σε μέτωπο μάχης και μετέφερε στον Τζέφρι ότι το πρόβλημα είναι να πεισθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία να αποχωρήσουν από την περιοχή και ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται ένα μέρος να ζουν χωρίς να απειλούνται οι ζωές τους. Δεν υπάρχει άλλο μέρος εκτός από το Ιντλίμπ. Προειδοποίησε για μεγάλο κύμα μετανάστευσης και ότι ο δυτικός κόσμος πρέπει να δώσει ένα χέρι βοηθείας στην Τουρκία.

    Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δώσει ποτέ την έγκρισή της για ίδρυση κουρδικού κράτος. Το τρίτο μήνυμα είναι ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων PYD από την περιοχή. Επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαλάσει η συμφωνία τους εξαιτίας του πάστορα. Τέλος, πρέπει να συλλέξουν όλα τα όπλα που δόθηκαν στην κουρδική οργάνωση PYD.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα (http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-fm-discusses-syria-with-us-counterpart-on-phone-136490) αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέου, όπου συζήτησαν την επανέναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στο Ιντλίμπ.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Τουρκικός κολοσσός αμυντικής βιομηχανίας Aselsan ιδρύει παράρτημα στην κατεχόμενη Κύπρο

    Η Τουρκική εφημερίδα STAR (05.09.18 http://www.star.com.tr/ekonomi/aselsan-kuzey-kibris-turk-cumhuriyetine-arge-ve-test-merkezi-kuracak-haber-1381594/ ) γράφει ότι η εταιρεία Aselsan (Askeri Elektronik Sanayi- Military Electronic Industries, η οποία, όπως σημειώνει, κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα δημιουργήσει «κέντρο δοκιμών, έρευνας και εξέλιξης» στην κατεχόμενη Μόρφου. Με τον τρόπο αυτό, γράφει η εφημερίδα, η εταιρεία θα ξεπληρώσει το χρέος της στην Κ? ?προ αφού οφείλει την ίδρυση της στο εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Η εταιρεία Aselsan, που κατέχει την 55η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, θα δημιουργήσει το κέντρο δοκιμών στην κοιλάδα τεχνολογίας Kalkanli (KALTEV) στην πανεπιστημιούπολη του «πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής» (OTDU) στην κατεχόμενη Μόρφου και ήδη έχουν διατεθεί στην εταιρεία χώροι γραφείων και εργαστηρίων. Η Aselsan θα μπορέσει να κάνει δοκιμές στα προϊόντα της για τα νέα της έργα, γεγονός που θα αποβεί ωφέλιμο για την ακαδημαϊκή κοινότητα της (κατεχόμενης) Κύπρου, γράφει η εφημερίδα.

    Όπως σημειώνει η STAR, η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, αφού ιδρύθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και το αμερικανικό εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία. Η Aselsan που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη της εγχώριας άμυνας και βιομηχανίας αυτή την περίοδο, θα ξεπληρώσει το χρέος της στην «κόρη πατρίδα».

    Η εταιρεία, στο μεταξύ, συνεχίζει την επέκταση της με νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο και την Κωνσταντινούπολη.

    (ΚΣ)

    [04] Οικονομική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ

    Η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν χθες οικονομική και εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah (05.09..18, https://www.dailysabah.com/economy/2018/09/05/turkey-qatar-ink-partnership-deal-to-boost-trade-attract-investments).

    [05] Σφυγμομέτρηση δείχνει πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν

    Η Τουρκική CUMHURIYET (05.09.18 http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1073537/Gorevonayindasertdusus.html ) γράφει ότι η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει μειωθεί κατά 9% τους τελευταίους δύο μήνες.

    Σύμφωνα με έρευνα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης στην Τουρκία που διενήργησε η εταιρεία Metropol για τον μήνα Αύγουστο, η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου μειώθηκε στο 44,5%, σε σχέση με 53,1% στις 24 Ιουνίου, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι Προεδρικές εκλογές.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε φτάσει στο απόγειο της με ποσοστό 67,6% μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015.

    (ΚΣ)

    ......................

    ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:50:06 UTC