Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται για νέα συνθήκη περιορισμού στρατηγικών όπλων
  • [02] Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν το Ιράκ
  • [03] Η ασφάλεια της ανθρωπότητας θα κριθεί από το τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν
  • [04] Μακρύσταλ: Κρίσιμης σημασίας η στρατηγική Ομπάμα για την ασφάλεια του Αφγανιστάν
  • [05] Διχασμένο το Κογκρέσο για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν
  • [06] Αέρας ανανέωσης στον ΟΑΣΕ
  • [07] Πρόσβαση των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα

  • [01] ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται για νέα συνθήκη περιορισμού στρατηγικών όπλων

    02-12-2009

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία εργάζονται για την χάραξη προσωρινών εξοπλιστικών μέτρων, καθώς εργάζονται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων, γνωστής σαν ΣΤΑΡΤ, η οποία εκπνέει σε 4 μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την συνέχιση των μέτρων διαφάνειας και επαλήθευσης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές εργάζονται στην Γενεύη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την ΣΤΑΡΤ, αλλά οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν εμπόδια σε τεχνικά θέματα και η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θέλει πλέον επιθεώρηση του κύριου εργοστασίου της πυρηνικών πυραύλων.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να διασφαλίσουν την διατήρηση του συστήματος επιθεωρήσεων ακόμη και μετά τις 5 Δεκεμβρίου.Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν στην επίτευξη νέας συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα.

    [02] Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν το Ιράκ

    02-12-2009

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι, ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις τους με το Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο κ. Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μαλίκι για να συζητήσουν την νέα στρατηγική στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπάιντεν επίσης επαίνεσε τις προσπάθειες του Ιρακινού πρωθυπουργού να επιλύσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει με την ιρακινή εκλογική νομοθεσία. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για επίτευξη λύσης που θα επιτρέψει τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

    [03] Η ασφάλεια της ανθρωπότητας θα κριθεί από το τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν

    02-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 30 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν με στόχο την ήττα των Ταλεμπάν και των εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα. Σε ιστορικό του διάγγελμα στο οποίο σκιαγράφησε την νέα του στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι το Αφγανιστάν δεν έχει χαθεί, αλλά κινείται προς τα πίσω, εδώ και χρόνια και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η ασφάλεια της ανθρωπότητας θα κριθούν από το τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν.

    Κατά την ομιλία του στην στρατιωτική Ακαδημία WestPoint στη Νέα Υόρκη o Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μεταβίβασης της ευθύνης στις Αφγανικές δυνάμεις και θα επιτρέψουν την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011.Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι στρατιώτες θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο ανταρτικό κίνημα, στην ασφάλεια των αστικών κέντρων και στην εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι έχει ζητήσει και απ' τους συμμάχους των ΗΠΑ να συνεισφέρουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν 'ενδιαφέρονται' να καταλάβουν το Αφγανιστάν και η δέσμευση τους στην χώρα αυτή δεν είναι επ' αόριστον.

    [04] Μακρύσταλ: Κρίσιμης σημασίας η στρατηγική Ομπάμα για την ασφάλεια του Αφγανιστάν

    02-12-2009

    Ο στρατηγός Στάνλυ Μακρύσταλ, ο διοικητής των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ικανοποίηση για την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για την νέα του στρατηγική στο Αφγανιστάν.

    Ανακοίνωση του στρατηγού Μακρύσταλ, αμέσως μετά την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, αναφέρει ότι η διαύγεια, η δέσμευση και η αποφασιστικότητα που αντικατοπτρίστηκαν στην ομιλία του κ. Ομπάμα είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια του Αφγανιστάν και την εξολόθρευση των καταφυγίων τρομοκρατών που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα.

    Ο κ. Μακρύσταλ τόνισε ότι κύριο μέλημα του θα είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας και η μεταβίβαση της ευθύνης στους Αφγανούς το συντομότερο που θα επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Ο διοικητής των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν επεσήμανε ότι η συμμαχία αισθάνεται ενθαρρυμένη από την αποφασιστικότητα του κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο να ενισχύσει τον Αφγανικό λαό, έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να αποκρούσει τους εξτρεμιστές και να χτίσει το μέλλον του.

    [05] Διχασμένο το Κογκρέσο για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν

    02-12-2009

    Ράς Φάινγκολντ

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσουσυμπεριλαμβανομένων και πολιτικών συμμάχων του Προέδρου Ομπάμα εξέφρασαν ανησυχία για μερικά σημεία της νέας του στρατηγικής στο Αφγανιστάν.

    Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίθεση από το Κογκρέσο για την νέα του στρατηγική, αλλά ορισμένα μέλη απειλούν ότι θα ψηφίσουν κατά νομοθεσίας χρηματοδότησης του πολέμου.

    Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής, Ράσσελ Φάινγκολντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αποστολή περισσοτέρων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα αποσταθεροποιήσει το Πακιστάν, τόνισε ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει μία τέτοια κίνηση αν η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι σημαντική.

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί λένε ότι οι ψηφοφόροι στις πολιτείες που εκπροσωπούν διερωτούνται για την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα εσωτερικών προβλημάτων.

    Υπάρχουν όμως και μέλη του Κογκρέσου που θέλουν μεγαλύτερη δέσμευση από τις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέην δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποστολή περισσοτέρων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά ανησυχεί για το ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης. Ο κ. Μακέην υποστηρίζει ότι η ημερομηνία απόσυρσης πρέπει να βασίζεται στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

    [06] Αέρας ανανέωσης στον ΟΑΣΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    02-12-2009

    Αέρας ανανέωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Υπουργική Σύνοδος, η τελευταία της ελληνικής προεδρίας, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και οι 56 χώρες που συμμετείχαν κατέληξαν ύστερα από 7 χρόνια σε κείμενο κοινής πολιτικής διακήρυξης με στόχο την επίτευξη περισσότερης ασφάλειας και ανάπτυξης.

    Η Υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ υπήρξε για την, μόλις δύο μηνών, ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου μια εξαιρετική ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου για όλα τα καυτά ελληνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε λοιπόν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Ντοβούτογλου και συμφώνησαν στην αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ενώ για την πρόσκληση Ερντογάν για επίσκεψη στην Άγκυρα η ελληνική πλευρά απάντησε ότι θα γίνει όταν θα είναι προετοιμασμένη η ατζέντα του διαλόγου.

    Στην συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συζήτησε κατ' ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Και οι δύο χαρακτήρισαν στις δηλώσεις τους στρατηγικής σημασίας τις ελληνορωσικές σχέσεις και υπέγραψαν ένα 'κοινό σχέδιο δράσης' για το 2010-2012, για σειρά συνεργασιών σε τομείς όπως η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ασφάλεια. Ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόκληση του ρώσου Υπουργού να επισκεφθεί την χώρα του στις αρχές του 2010.

    Τζέιμς Στέινμπεργκ

    Σημαντική όμως ήταν τέλος η συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Στέινμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και την πορεία του Κυπριακού.

    Ο κ. Στέινμπεργκ σε συνέντευξή που έδωσε στην κρατική τηλεόραση μετά την συνάντηση του με τον κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων για τις διμερείς σχέσεις: 'Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος για μας και είμαστε ενθουσιασμένοι με το ρόλο της σ αυτήν την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων , την ηγετική της θέση στην Μεσόγειο ώστε ναμπορούμε να προσεγγίσουμε την μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Για τα Σκόπια ο κ. Στέινμπεργκ είπε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να προσεγγίσει την ηγεσία των Σκοπίων και να αναπτύξει το διάλογο. Οι συναντήσεις που είχε τελευταία είναι πολύ καλό σημάδι καθώς 'εμείς υποστηρίζουμε το μέλλον της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τόσο σαν μέλος του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τέλος για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ο κ. Στεινμπεργκ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα προσβλέπει να καλωσορίσει τον κ. Παπανδρέου δείχνοντας πόσο εκτιμά την σχέση και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για τις λεπτομέρειες ελπίζοντας ότι θα γίνουν όλα σύντομα.

    [07] Πρόσβαση των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    02-12-2009

    Μία μέρα πριν από την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά σε ένα επίμαχο θέμα, στο να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα σε έρευνες σχετικές με την τρομοκρατία.

    Η έστω και προσωρινή συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε ο Σουηδός Υπουργός Δικαιοσύνης Τομπίας Μπίλστρομ, επισπεύσθηκε ώστε να μη μπορούν ορισμένοι αρμόδιοι να προβάλουν μετά την ισχύ της συνθήκης αντιρρήσεις για την συμφωνία.

    Σε πρώτη φάση η μεταφορά δεδομένων θα διαρκέσει 9 μήνες και δεν θα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν τα τραπεζικά δεδομένα σε άλλες χώρες.

    Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης όμως Ζάκ Μπαρό. ανέφερε μετά το συμβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει το Φεβρουάριο συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας με την Ουάσιγκτον.

    Μια άλλη όμως επίσης σημαντική απόφαση πάρθηκε στο ίδιο Συμβούλιο. Ήταν η κατάργηση της βίζας, η γνωστή θεώρηση σύντομης παραμονής στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης χαιρέτισε την απόφαση αυτή ' σαν ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προσέγγισης με τις συγκεκριμένες χώρες.

    Η απόφαση είχε παρθεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο ,αλλά θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις 19 Δεκεμβρίου και φυσικά θα διευκολύνει και όλους τους Έλληνες που θέλουν να διασχίσουν αυτές τις χώρες εφ όσον θα ταξιδέψουν οδικά για την κεντρική Ευρώπη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 December 2009 - 2:18:27 UTC