Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπόριο ανθρώπων σε 175 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
  • [02] Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [03] Νέα αποστολή της ΝΑΣΑ στη Σελήνη
  • [04] Διάγγελμα του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν για ενότητα
  • [05] Τη Χαβάη στοχεύει η Βόρεια Κορέα
  • [06] Μέχρι τις 30 Ιουνίου η απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ

  • [01] Εμπόριο ανθρώπων σε 175 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-06-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ «Εμπόριο ανθρώπων σε 175 χώρες» - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ «Εμπόριο ανθρώπων σε 175 χώρες» - Δείτε (WM)

    Hillary Clinton

    O αγώνας για την εξάρθρωση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεράστια σπουδαιότητα για την κυβέρνηση του Προέδρου Barack Obama, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton σε εκδήλωση της Ουάσιγκτον κατά την οποία έδωσε στην δημοσιότητα την νέα ετήσια έκθεση του State Department πάνω στο θέμα αυτό.

    Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ηγέτες του Κογκρέσου κι ακτιβιστές από διάφορα κράτη που μάχονται ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων. Η Υπουργός κυρία Clinton είπε ότι η διακίνηση ατόμων για σεξουαλική εκμετάλλευση, για αναγκαστική εργασία και για άλλους παράνομους σκοπούς, αποτελεί ένα είδος σύγχρονης δουλείας που επηρεάζει κάθε χώρα περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η έκθεση αποβλέπει στο να ενθαρρύνει κράτη να αγωνιστούν για την εξάρθρωση του φαινομένου.

    Παιδί στρατιώτης

    Κατά την έκφραση της Υπουργού Εξωτερικών: 'Ρίχνουμε φως στην σύγχρονη δουλεία για να δουν όλοι που έχει γίνει πρόοδος και που χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες.Η δουλεία ακμάζει στο σκοτάδι. Είναι εύκολο να την αγνοήσουμε σαν να αφορά άλλους κι όχι εμάς. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα'.

    Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση σε 175 χώρες με βάση πληροφορίες από τις κατά τόπους Αμερικανικές πρεσβείες και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Στις χώρες με το χειρότερο μητρώο περιλαμβάνονται: Στην Ασία,η Βιρμανία, η Βόρειος Κορέα, η Φίτζι και Παπούα Νέα Γουϊνέα.Στην Λατινική Αμερική, η Κούβα και στην Μέση Ανατολή και την Αφρική το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και το Σουδάν. Το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Ζιμπάμπουε και η Μαλαισία κατατάσσονται όπως και πέρσι στην χαμηλότερη κατηγορία. Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται επίσης η Ερυθραία, η Μαυριτανία και η Σουαζιλάνδη.

    Louis de Baca

    Μεγάλη πρόοδο όμως έχουν σημειώσει η Αλγερία, το Ομάν, το Κατάρ και η Μολδαβία. Είναι έκδηλο πως αυτές είχε υπ όψιν ο Louis de Baca , συντονιστής του StateDepartment για την πάταξη του δουλεμπορίου, όταν δήλωσε: 'Έχουμε σαφείς επιτυχίες. Ορισμένες χώρες από την 2η κατηγορία μεταπήδησαν τώρα στην 1η.Έγιναν παράδειγμα προς μίμηση στην περιφέρειά τους και στον κόσμο ολόκληρο'.

    Η βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen, ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρατήρησε ότι το 80 τοις εκατό των θυμάτων του δουλεμπορίου είναι γυναίκες εκ των οποίων οι μισές ανήλικες. Kαι πρόσθεσε: 'Τα εγκλήματα αυτά δεν έχουν εθνικά σύνορα.Στο Ιράν παιδιά προωθούνται για σεξουαλική δουλεία και αναγκαστική εργασία ενώ κορίτσια από την ίδια χώρα διακινούνται στο Πακιστάν κι αλλού. Επίσης γυναίκες από την Νοτιοανατολική Ασία μεταφέρονται παράνομα στο Πακιστάν όπου γίνονται υποχρεωτικά δούλες. Κι ακόμα, γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη και το Ιράκ διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης'.

    Ileana Ros-Lehtinen

    Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και οι περισσότερες Βαλκανικές χώρες είναι ακόμα καταταγμένες στην 2η κατηγορία, δηλαδή στο μέσο της κλίμακας που μετρά την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη, την προστασία και την δίωξη του λαθρεμπορίου ανθρώπων.

    Η Ελλάδα ειδικότερα εκτιμάται ότι αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρωςσε ότι αφορά την λήψη μέτρων που θα εξαλείψουν την παράνομη διακίνηση προσώπων εν τούτοις έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να το επιτύχει, έχει αυξήσει την επιχορήγηση για την προστασία των θυμάτων και αστυνομικές δυνάμεις της έχουν αναπτύξει σθεναρή δράση κατά της διακίνησης.

    Carolyn Maloney

    Η δημοκρατική βουλευτής Carolyn Maloney, από την Νέα Υόρκη, μιλώντας προ καιρού στον Λόφο του Καπιτωλίου έδωσε μια συνοπτική εικόνα του προβλήματος. Είπε μεταξύ άλλων: 'Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι τεράστια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, που αυξάνεται κάθε χρόνο. Είναι το πιο μεγάλο πλοκάμι του οργανωμένου εγκλήματος μετά τα λαθρεμπόρια ναρκωτικών και όπλων. Συνολικά, κάπου 600.000 με 800.000 θύματα περνούνε διεθνή σύνορα παράνομα κάθε χρόνο ενώ εκατομμύρια άλλοι είναι δούλοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες. Το πρόβλημα αγγίζει πολλά κράτη, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    Η Carolyn Maloney, που είναι επίσης συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο μας υπενθύμισε ότι η αιτία για την οποία ο AlCapone κλείστηκε φυλακή ήταν η φοροδιαφυγή. Προτείνει λοιπόν να γίνει το ίδιο τώρα με τους δουλεμπόρους και τους μαστροπούς. Δηλαδή να διωχθούν ποινικά για φοροδιαφυγή ώστε να καταστεί δυνατή η εξάρθρωση των φοβερών δικτύων τους.

    [02] Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    19-06-2009

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκέρτ Πέττερινγκ

    'Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι ευρωπαϊκών διαστάσεων και δεν αφορά μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα, γι αυτό χρειάζονται κοινές δράσεις'. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βγαίνοντας από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες που προηγείται πάντα της Συνόδου Κορυφής των 27, η οποία ήδη ξεκίνησε στις 7 το βράδυ και έχει στην ατζέντα της, εκτός απο την οικονομική κρίση, την ανεργία την κλιματική αλλαγή και την λαθρομετανάστευση.

    Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-όπως είπε και ο κ. Καραμανλής-συζήτησαν τόσο για τα πολύ θετικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όσο και για την υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, ανακοινώνοντας ότι θα την στηρίξουν.

    Αντίθετα οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην δική τους σύνοδο αποφάσισαν οτι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της επανεκλογής του κ. Μπαρόζο, στα μέσα Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πλειοψηφία για την εκλογή του, ανεξάρτητα αν έχει την πολιτική υποστήριξη των 27 ηγετών που θα τοποθετηθούν απόψε.

    Στην περίπτωση που στην εναρκτήρια συνεδρίαση του το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει για την επανεκλογή Μπαρόζο, τότε θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα του Ιουλίου ή θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

    Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, πάντως που η χώρα του αναλαμβάνει την Προεδρία από 1ης Ιουλίου, δήλωσε επίσης οτι ο κ. Μπαρόζο είχε οριστεί σαν υποψήφιος από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος πριν από τις Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκλογείς θέλησαν να διευρύνουν την πλειοψηφία της κεντροδεξιάς.

    Όμως το θέμα της ανανέωσης της θητείας Μπαρόζο εμφανίζει κι άλλα προβλήματα καθώς θα γίνει προσπάθεια από τους ηγέτες να δοθούν στην Ιρλανδία κάποιες πρόσθετες εγγυήσεις ώστε τον Οκτώβριο να γίνει νέο δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισσαβόνας και οι Ιρλανδοί να πουν το 'ναι', για να γυρίσει η Ευρώπη σελίδα.

    [03] Νέα αποστολή της ΝΑΣΑ στη Σελήνη

    19-06-2009

    Νέα αποστολή στο φεγγάρι άρχισε η ΝΑΣΑ, με την εκτόξευση την Πέμπτη από το διαστημικό κέντρο Κέννεντυ στη Φλόριντα του πυραύλου Άτλας ο οποίος μεταφέρει δύο ρομποτικά σκάφη για την εξερεύνηση της Σελήνης.

    Στόχος της αποστολής είναι η επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη μέχρι το έτος 2020.

    Το ένα απ' τα ρομποτικά σκάφη θα συγκεντρώσει στοιχεία για την θερμοκρασία, το έδαφος και άλλα μεγέθη του δορυφόρου της Γης, ενώ το δεύτερο σκάφος θα προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.Στόχος της χαρτογράφησης της περιοχής είναι η εξεύρεση σημείων όπου θα μπορούσαν να προσγειωθούν επανδρωμένες αποστολές στο μέλλον.

    [04] Διάγγελμα του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν για ενότητα

    19-06-2009

    O Ανώτερος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα εκφωνήσει σήμερα τηλεοπτικό κήρυγμα, ενώ συμπληρώνεται μια εβδομάδα απ' τις επίμαχες προεδρικές εκλογές. Αναμένεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο Αγιατολά Χαμενεΐ θα δείξει υποστήριξη στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και θα υποβαθμίσει τα αιτήματα για νέες εκλογές. Τη Πέμπτη ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν έκανε έκκληση για ενότητα.

    Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ηττημένου Ιρανού προεδρικού υποψήφιου, Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, συγκεντρώθηκαν και πάλι τη Πέμπτη για να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους από τα μετεκλογικά επεισόδια βίας.

    Ο κ. Μουσαβί εμφανίστηκε και αυτός στην πλατεία Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν μαυροντυμένοι, όπως είχε προτείνει ο κ. Μουσαβί, σε ένδειξη πένθους αντί να φορούν πράσινο που αποτελεί το χρώμα της προεκλογικής του εκστρατείας και το οποίο έχει γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων.

    Το Συμβούλιο των Φρουρών, το ισχυρό σώμα του Ιράν που επιβλέπει τις εκλογές, κάλεσε τον κ. Μουσαβί και τους άλλους δύο προεδρικούς υποψήφιους σε συνάντηση το Σάββατο για να εξεταστούν οι ανησυχίες τους. Το συμβούλιο προτείνει μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων και εκπρόσωπος του δήλωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται 646 καταγγελίες για εκλογικές ατασθαλίες.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε ξανά την υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα στο δικαίωμα του Ιρανικού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παρέμβουν στη εκλογική διαδικασία του Ιράν.

    [05] Τη Χαβάη στοχεύει η Βόρεια Κορέα

    19-06-2009

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για την προστασία της Αμερικανικής επικράτειας μετά από πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο προς τα νησιά της Χαβάης.Ιαπωνική εφημερίδα γράφει ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο μακρού βεληνεκούς προς την Χαβάη στις αρχές Ιουλίου.Η εφημερίδα φέρει το Ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας να δηλώνει ότι πύραυλος τύπου Ταεποντόνγκ-2 ή κάποιος νέος τύπος του ίδιου πυραύλου μεταφέρθηκε σε σημείο εκτόξευσης κοντά στην Πιονγκγιάνγκ στις 30 Μαΐου.

    Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι έχει εγκρίνει την ανάπτυξη αναχαιτιστών πυραύλων και ενός ραντάρ στη Χαβάη για την περίπτωση που υπάρξει πυραυλική επίθεση από μέρους της Βόρειας Κορέας και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις προετοιμασίες της Πιονγκγιάνγκ για ενδεχόμενη εκτόξευση.Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι είναι μάλλον απίθανο ότι Βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορέσει να φτάσει στη Χαβάη, γιατί προηγούμενες δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν τέτοια απόσταση.

    Στο μεταξύ, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί Αμερικανικές τράπεζες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρακάμψει τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, χρησιμοποιώντας διάφορες παραπειστικές τακτικές.

    [06] Μέχρι τις 30 Ιουνίου η απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ

    19-06-2009

    Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα τηρήσει την προθεσμία απόσυρσης των μάχιμων δυνάμεων της απ' τα αστικά κέντρα του Ιράκ μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Χιλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ που προβλέπει απόσυρση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν ενδοιασμούς για το τι θα συμβεί όταν αποσυρθούν οι στρατιώτες απ' τις πόλεις του Ιράκ, ιδιαίτερα τη Βαγδάτη και την Μοσούλη. Ο κ. Χιλ δήλωσε ότι πρόσφατα επισκέφτηκε τη Μοσούλη και είδε από κοντά ότι συνεχίζεται η ένταση και η ανησυχία για το μέλλον της πόλης από μέρους Κούρδων, μουσουλμάνων και χριστιανών κατοίκων της.

    Παράλληλα, η Ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων κρατουμένων στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 June 2009 - 1:18:25 UTC