Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [02] Φώτα Ημέρας από το 2011
  • [03] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημερώνει το Κογκρέσο
  • [04] Στην Ινδία η Ράις
  • [05] H Ταϊβάν αποσύρει προϊόντα Nestle
  • [06] Πελόσι: Το Κογκρέσο 'εργάζεται σκληρά'
  • [07] Τηλεμαχία υποψηφίων αντιπροέδρων

  • [01] Ομιλία Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    03-10-2008

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Η αισιοδοξία των τελευταίων μηνών ότι οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχαν μπει σε καλύτερη βάση απ' όλες τις προηγούμενες, κατέρρευσε σε λίγα λεπτά όταν ο κ. Ταλάτ από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, υποστήριξε με επιμονή την Τουρκοκυπριακή και Τουρκική θέση για την 'δημιουργία δύο ισοδύναμων κρατών με πολιτική ισότητα των δύο λαών στην Κύπρο'.

    Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να εξευρεθεί λύση αλλά αυτές δεν προέρχονται από την Τουρκία, όπως υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας στην δική του ομιλία την προηγουμένη, αλλά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δεν θέλει να μοιρασθεί την κυριαρχία του νησιού με τους Τουρκοκυπρίους.

    Όσο για τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι το νέο κράτος που θα αποτελείται από δύο εταίρους θα γίνει και αυτό μέλος της Ένωσης.

    Ο κ. Ταλάτ ζήτησε επίσης από την Ολομέλεια να εγκρίνει τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Τούρκοι βουλευτές, οι περισσότερες απο τις οποίες ζητούσαν να απαλειφθούν από τα κείμενα εκφράσεις όπως 'Κυπριακή Δημοκρατία', το όνομα του κ. Χριστόφια να αναγράφεται χωρίς την ιδιότητά του και να απαλειφθούν οι λέξεις 'κοινότητα ή κοινότητες' και να αντικατασταθούν με τις λέξεις 'μέρος ή μέρη'.

    Στην Κύπρο οι δηλώσεις Ταλάτ φαίνεται ότι δεν εξέπληξαν και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στεφάνου δήλωσε χαρακτηριστικά 'Ο κ. Ταλάτ δεν βοηθάει με τις δηλώσεις αυτές το καλό κλίμα που προσπαθούμε εμείς να διατηρήσουμε στις διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστές οι θέσεις του. Στο Στρασβούργο όμως έγινε φανερό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το παρόν και για το μέλλον, ενώ ο κ. Ταλάτ επέλεξε να παραμείνει στο παρελθόν'.

    [02] Φώτα Ημέρας από το 2011

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-10-2008

    Όλα τα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με φώτα ημέρας από το 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την σχετική οδηγία στα πλαίσια της προσπάθειας να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια και να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων. Τα ειδικά αυτά φώτα θα ενεργοποιούνται αυτόματα με την εκκίνηση της μηχανής και πιστεύεται ότι με την χρήση τους θα βελτιωθεί η ορατότητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους ιδιαίτερα τον χειμώνα με τις ομίχλες και τις χιονοθύελλες Επειδή θα πρόκειται για ειδικούς προβολείς έχει προβλεφθεί η κατανάλωσή τους να είναι μειωμένη σε σχέση με τα γνωστά μεσαία φώτα διασταύρωσης Η οδηγία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2011 για όλα τα νέου τύπου ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα και τα μικρά φορτηγά διανομής, ενώ για τα φορτηγά και τα λεωφορεία οι νέοι κοινοτικοί κανόνες θα ισχύσουν 18 μήνες αργότερα δηλαδή από τον Αύγουστο του 2012.

    [03] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημερώνει το Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-10-2008

    Διονύσιος Σολωμός

    Όταν ο Διονύσιος Σολωμός έγραφε το υπέροχο ποίημα 'Ύμνος εις την Ελευθερία', οι δύο πρώτες στροφές του οποίου αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, πηγή της έμπνευσής του ήτανε η ηρωική επανάσταση των Ελλήνων του 1821. Αλλά σε κάποια στροφή του έργου του, ο μεγάλος εθνικός ποιητής αποκαλύπτει και την μεγάλη χαρά που ένοιωσε για την επιτυχία της Ελληνικής επανάστασης μια φίλη και σθεναρή υποστηρικτής των ηρώων του 21, η Αμερική, η οποία 47 χρόνια νωρίτερα είχε αγωνιστεί εξ ίσου σκληρά για την δική της λευτεριά.

    Λέει ο Σολωμός: 'Γκαρδιακά χαροποιήθει και του Ουάσιγκτον η γη, και τα σίδερα ενθυμήθει που την έδεναν κι αυτή'.

    Η πιο πρόσφατη αναφορά σε τούτους τους στίχους του Σολωμού έγινε την Πέμπτη από τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρο Μαλλιά, κατά την διάρκεια ενημέρωσης επιτελικών επαγγελματικών στελεχών του Αμερικανικού Κογκρέσου πάνω σε κρίσιμα θέματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Μιλώντας στον Λόφο του Καπιτωλίου, μέσα σε μια ασφυχτικά γεμάτη αίθουσα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς υπενθύμισε τους παραδοσιακούς δεσμούς που ενώνουνε την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επισήμανε ότι η Αμερική, ως 'του Ουάσιγκτον η γη', είναι η μόνη χώρα που μνημονεύεται από τον εθνικό ποιητή Σολωμό στον 'Ύμνο εις την Ελευθερία'.

    Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ευχαρίστησε κατόπιν μέλη του Κογκρέσου για την υποστήριξη που έχουν δώσει σε ελληνικές θέσεις και υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην διαμάχη Αθηνών Σκοπίων σχετικά με το θέμα του ονόματος, που δεν θα έχει νικητές ή ηττημένους, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο της γειτονικής χώρας για τη συμμετοχή της στους ευρωαντλαντικούς θεσμούς.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο Πρέσβης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων και ρυθμίσεις που θα επικυρώνονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην συνέχεια, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημέρωσε τα 35 στελέχη του Κογκρέσου που παραβρέθηκαν στην συνάντηση αυτή, για τις προσπάθειες που καταβάλει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Τέλος υποστήριξε την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνέστησε να ενταχθεί η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν στον κατάλογο των κρατών των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται για μικρά χρονικά διαστήματα τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να χρειάζονται βίζα.

    [04] Στην Ινδία η Ράις

    03-10-2008

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στην Ινδία για συνομιλίες επί της συμφωνίας συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Αμερικανική Γερουσία. Η κ. Ράις χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας, ενώ και το κυβερνών κόμμα της Ινδίας καλωσόρισε την έγκριση της συμφωνίας απ' τη Γερουσία, χαρακτηρίζοντας την μνημειώδες επίτευγμα.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό Πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σινγκ, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Επίσης θα συναντηθεί και με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στη συμφωνία λέγοντας ότι παραβιάζει την αυτεξουσιότητα της Ινδίας.

    Η συμφωνία δίνει τέλος σε εμπάργκο 34 ετών εμπορικών συναλλαγών πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς μεταξύ των δύο χωρών.

    [05] H Ταϊβάν αποσύρει προϊόντα Nestle

    03-10-2008

    Αξιωματούχοι στην Κίνα δηλώνουν ότι στην τελευταία επιθεώρηση γάλακτος δεν εντοπίστηκαν ίχνη μελαμίνης σε 65 κινεζικά προϊόντα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς αξιωματούχοι στην Ταϊβάν διέταξαν την απόσυρση 6 διαφορετικών γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρείας Nestle που παράγονται στην βόρεια Κινεζική επαρχία Χέιλοντζάνγκ, όταν χημικές αναλύσεις έδειξαν χαμηλά επίπεδα μελαμίνης. Αξιωματούχοι της Nestle στην Ελβετία δηλώνουν ότι τα προερχόμενα από την Κίνα προϊόντα της εταιρείας είναι ασφαλή και ζήτησαν από τους αξιωματούχους της Ταϊβάν να χρησιμοποιούν επιστημονική μεθοδολογία.

    [06] Πελόσι: Το Κογκρέσο 'εργάζεται σκληρά'

    03-10-2008

    Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης της Πλειοψηφίας στη Γερουσία Χ. Ρηντ.

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι το Κογκρέσο 'εργάζεται σκληρά' για την έγκριση του αναθεωρημένου πακέτου μέτρων ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η κ. Πελόσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προγραμματίσει ψηφοφορία επί του μέτρου αν δεν έχει διαβεβαιώσεις πως υπάρχουν οι ψήφοι για την έγκριση του. Αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά ψηφοφορία. Επίσης ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή, Στένι Χόγιερ, δήλωσε ότι υπάρχουν 'πολλές πιθανότητες' να εγκριθεί το μέτρο τη Παρασκευή. Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπούς είχε ζητήσει απ' τα μέλη της Βουλής να υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων λέγοντας ότι ο Αμερικανικός λαός ανησυχεί για το γεγονός ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι του δεν ενεργούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τις δουλειές και τις αποταμιεύσεις του.

    [07] Τηλεμαχία υποψηφίων αντιπροέδρων

    03-10-2008

    Οι δύο υποψήφιοι για την αντιπροεδρία ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αλάσκα, Σάρα Πέιλιν, διαφώνησαν έντονα για θέματα οικονομίας, για τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλα θέματα κατά την μοναδική τηλεμαχία τους στο Σαιντ Λούις του Μισούρι.

    Το πρώτο μέρος της 90λεπτης τηλεοπτικής αναμέτρησης επικεντρώθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Η κ. Πέιλιν αναφέρθηκε στο μητρώο της σε θέματα μεταρρυθμίσεων και περικοπής φόρων στην πολιτεία της Αλάσκα και χαρακτήρισε τον εαυτό της και τον εταίρο της προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, 'ζευγάρι ασυμβίβαστων'.

    Από τη πλευρά του ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον κ. Μακέιν εκτός επαφής με τον μέσο Αμερικανό σε θέματα οικονομίας και επεσήμανε ότι ο κ. Μακέιν δεν προσεγγίζει τους προβληματισμούς της μεσαίας και κατώτερης τάξης.

    Στο θέμα του Ιράκ η κ. Πέιλιν χαρακτήρισε το σχέδιο του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, για απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ 'παράδοση στον εχθρό', ενώ ο Γερουσιαστής Μπάιντεν χαρακτήρισε την προσέγγιση Μακέιν στον πόλεμο 'ξεκάθαρα λανθασμένη' και επεσήμανε ότι ο κ. Ομπάμα είχε δίκιο όταν αντιτάχθηκε στο πόλεμο.

    Οι δύο υποψήφιοι για την αντιπροεδρία αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς επίσης και θέματα φοροαπαλλαγών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 October 2008 - 1:18:23 UTC