Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [02] Επίκειται συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ
  • [03] Γάζα: Τρία μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν από Ισραηλινά αντίποινα σε Παλαιστινιακές επιθέσεις
  • [04] Συμφωνία Κογκρέσου-Λευκού Οίκου για πακέτο μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό
  • [05] Σαρκοζί: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ γιατί δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα.
  • [06] Διαφωνίες επισκιάζουν την σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας
  • [07] 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Ο Λευκός Οίκος απέρριψε και νέα πρόταση των Δημοκρατικών
  • [09] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για το μεταναστευτικό
  • [10] Aνακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία
  • [11] Σε αναζήτηση νέου προέδρου για την Παγκόσμια Τράπεζα
  • [12] Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων
  • [13] Δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη
  • [14] Σουδανοί στρατιώτες κατηγορούνται για δολοφονίες στο Νταρφούρ
  • [15] Μπάιντεν, Κλίντον, Ομπάμα για Κυπριακό και θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία

  • [01] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    18-05-2007

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πωλ Γούλφοβιτς, μετά από σκάνδαλο σύγκρουσης συμφερόντων που εξελίσσεται τις τελευταίες 6 εβδομάδες, λόγω της ανάμειξης του σε γενναιόδωρο μισθολογικό πακέτο προς την φίλη του και υπάλληλο της Τράπεζας.

    Ο κ. Γούλφοβιτς ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί τη Πέμπτη, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο την λήψη απόφασης για το μέλλον του. Ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε ότι υποβάλλει την παραίτηση του για το συμφέρον της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πάντως ανακοινωθέν του διοικητικού συμβουλίου αναφέρει ότι δέχεται την αιτιολόγηση του κ. Γούλφοβιτς ότι ενήργησε καλή τη πίστη όταν συμμετείχε στην απόφαση για την προαγωγή της φίλης του.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι σύντομα ο πρόεδρος Μπούς θα ανακοινώσει τον υποψήφιο αντικαταστάτη του Πωλ Γούλφοβιτς. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει λύπη για το σκάνδαλο. Παρόλο που μέχρι σήμερα ο κ. Μπούς εξέφραζε υποστήριξη για τον κ. Γούλφοβιτς, την Πέμπτη δήλωσε ότι λυπάται που η κατάσταση έφτασε 'σ' αυτό το σημείο'.

    [02] Επίκειται συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ

    18-05-2007

    Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν θα συναντηθούν στις 29 Μαΐου στη Βαγδάτη, για να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν το Ιράν να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα στο Ιράκ είναι η παρουσία των υπό αμερικανική ηγεσία ξένων στρατευμάτων. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι συνομιλίες τους θα περιοριστούν αυστηρά στο θέμα του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τα ιρακινά στρατεύματα συνέλαβαν 16 ακόμα υπόπτους, σε σχέση με την έρευνα για τον εντοπισμό τριών Αμερικανών στρατιωτών, που πιστεύεται ότι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από εξτρεμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα. Χιλιάδες στρατιώτες ψάχνουν για τους αγνοούμενους συναδέλφους τους. Ο αμερικανικός στρατός προσφέρει αμοιβή 200,000 δολαρίων για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εύρεσή τους.

    Εξάλλου, έκθεση του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών, Τσάταμ Χάους, προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το Ιράκ να καταρρεύσει και να διασπαστεί. Η έκθεση αναφέρει ότι ήδη η Ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβληθεί και δείχνει αναποτελεσματική. Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου για θέματα Μέσης Ανατολής, Μάικλ Λόου, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν 'αντιμετωπίζει μόνο έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά τουλάχιστον 7, ενδεχομένως και 8'.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι πρόσφατες ενισχύσεις στρατευμάτων στην περιοχή δεν κατάφεραν να μειώσουν τη βία, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που αποσυρθούν οι συμμαχικές δυνάμεις.

    Από τη πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Pάιαν Κρόκερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Ιράκ δεν προκάλεσαν και νέα επεισόδια εμφύλιας βίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιρακινή κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο και αντεπεξέρχεται στις προδιαγραφές που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον.

    Πάντως το Ινστιτούτο Τσάταμ δεν αξιολογεί θετικά την Αμερικανική και Βρετανική στρατηγική στο Ιράκ. Ο Μάικλ Λόου δηλώνει ότι οι στρατηγικές απέτυχαν γιατί, εν μέρει, δεν αποδέχτηκαν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της διάσπασης του Ιράκ.

    [03] Γάζα: Τρία μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν από Ισραηλινά αντίποινα σε Παλαιστινιακές επιθέσεις

    18-05-2007

    Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από Ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα αντίποινα για τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις απ' τους νεκρούς ήταν μέλη της Χαμάς. Επίσης σημειώθηκαν και τραυματισμοί.

    Την Πέμπτη, Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους της Χαμάς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιους. Επίσης Ισραηλινά τάνκς εισέβαλαν στη Γάζα. Τις τελευταίες μέρες η Χαμάς έχει εξαπολύσει δεκάδες ρουκέτες κατά του νότιου Ισραήλ.

    Αργά τη Πέμπτη το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, επισκέφτηκε την Ισραηλινή πόλη Σντερότ, όπου σημειώθηκαν τραυματισμοί απ' τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες. Παράλληλα συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και οι ένδοΠαλαιστιανικές συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και της αντιπάλου της Φατάχ.

    [04] Συμφωνία Κογκρέσου-Λευκού Οίκου για πακέτο μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό

    18-05-2007

    Άρλεν Σπέκτερ

    Ομάδα ανώτερων στελεχών της Γερουσίας δήλωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία με το Λευκό Οίκο αναφορικά με σχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας που θα δίνει σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, άδεια παραμονής στη χώρα. Τα μέλη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν τη συμφωνία μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ και τον Υπουργό Εμπορίου, Κάρλος Γκουτιέρεζ.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Άρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι το εν λόγω σχέδιο θα αποκαταστήσει την νομιμότητα και θα δημιουργήσει πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας για μετανάστες, αλλά μόνο μετά την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα και στο χώρο εργασίας.

    Την συμφωνία χαιρέτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπούς ο οποίος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι οι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωρίς εχθρικό πνεύμα. Η Αμερικανική Γερουσία θα εξετάσει το μέτρο την άλλη εβδομάδα, ενώ η Βουλή θα αρχίσει σχετικές διαβουλεύσεις αργότερα φέτος.

    [05] Σαρκοζί: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ γιατί δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα.

    18-05-2007

    Ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, για τον απλό λόγο ότι δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα. Σε συνέντευξή του προς το γαλλικό περιοδικό Διεθνής Πολιτική, ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι Μεσογειακές και Ευρω-ασιατικές χώρες μπορούν να έχουν μία ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ. Είπε επίσης ότι η παραδοσιακή στενή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης δεν θα πρέπει να ατονίσει, επειδή η Άγκυρα δεν είναι μέλος της κοινότητας.

    Ο κ. Σαρκοζί είπε επίσης ότι το θέμα της ενέργειας είναι το κύριο πρόβλημα του 21ου αιώνα και πρόσθεσε ότι η Γαλλία πρέπει να αναπτύξει ηγετικό ρόλο στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και στην μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με τις κλιματολογικές αλλαγές. Ο κ. Σαρκοζί ζήτησε εξάλλου αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος, την πολιτική διευθέτηση του πολέμου στο Ιράκ, ενώ παρατήρησε ότι οι τάσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία του προξενούν ανησυχία.

    Την Πέμπτη, ο κ. Σαρκοζί διόρισε τον παλαίμαχο μεταρρυθμιστή Γάλλο πολιτικό Φρανσουά Φιγιόν στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σαρκοζί προορίζει τον σοσιαλιστή Μπερνάρ Κουσνέρ για την θέση του υπουργού Εξωτερικών.

    [06] Διαφωνίες επισκιάζουν την σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας

    18-05-2007

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτα το καταπληκτικό από την σημερινή σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσική πόλη Σαμάρα.

    Διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα όπως το Κόσοβο, η διαμάχη με την Εσθονία για άγαλμα της Σοβιετικής περιόδου και διάφορα εμπορικά θέματα, επισκιάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη. Η Εσθονία ζήτησε την ακύρωση της συνόδου, αλλά η Γερμανία Καγκελάριος και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι καλύτερα οι δύο πλευρές να μιλούν μεταξύ τους, απ' το να μιλούν η μια για την άλλη.

    Την Πέμπτη το βράδυ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μπαρόσο.

    [07] 10 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    18-05-2007

    Στο Αφγανιστάν, τρεις εκρήξεις έπληξαν την νότια επαρχία Κανταχάρ τη Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας πολλά άλλα, συμπεριλαμβανόμενου και Αφγανού υπουργού. Αυτοκίνητο με εκρηκτικά έπληξε κυβερνητική αυτοκινητοπομπή στη Κανταχάρ. 3 άτομα σκοτώθηκαν ενώ τραυματίστηκε ο υπουργός Πληροφόρησης, Καρίμ Κουράμ. Εξτρεμιστές των Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    Νωρίτερα, από δύο βόμβες τοποθετημένες στο οδόστρωμα έχασαν τη ζωή τους 7 αστυνομικοί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Επίσης, την Πέμπτη στο προάστιο Κάιρ Κάνα της Καμπούλ η αστυνομία κατάσχεσε 30 σακούλες με 50 κιλά εκρηκτικών που βρέθηκαν σε φορτηγά αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Κατά το επεισόδιο συνελήφθησαν τρία άτομα. Οι αρχές είπαν ότι τα εκρηκτικά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την κατασκευή βομβών οδοστρώματος.

    [08] Ο Λευκός Οίκος απέρριψε και νέα πρόταση των Δημοκρατικών

    18-05-2007

    O κ. Μπόλτεν

    O Λευκός Οίκος απέρριψε πρόταση Δημοκρατικών νομοθετών για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, που θα έδινε την δυνατότητα στον πρόεδρο Μπούς να ακυρώνει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα αυτή.

    Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζόσουα Μπόλτον είπε ότι η έγκριση νομοσχεδίου που περιέχει χρονοδιάγραμμα, έστω και αν αυτό μπορεί να ακυρωθεί, δίνει λάθος μήνυμα στους εχθρούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς και στα αμερικανικά στρατεύματα.

    Ο κ. Μπόλτεν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή, μετά τις συνομιλίες που είχε με ανώτερα στελέχη της Γερουσίας για το θέμα της χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ο κ. Μπόλτεν εξέφρασε υποστήριξη προς πρόταση που είχε εισηγηθεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Ουώρνερ πριν λίγες μέρες, που είχε απορριφθεί από την Γερουσία.

    [09] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για το μεταναστευτικό

    18-05-2007

    Ανώτερα στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσαν ότι επέτυχαν συμφωνία με τον Λευκό Οίκο σχετικά με σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που θα παρέχει νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη χώρα σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ηγούμενοι από τον Δημοκρατικό Τέντ Κέννεντυ, ανακοίνωσαν την συμφωνία την Πέμπτη, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ και τον υπουργό Εμπορίου Κάρλος Γκουτιέρες. Ο πρόεδρος Μπούς εξήρε την συμφωνία και παρότρυνε το κονγκρέσο να το εγκρίνει σύντομα.

    [10] Aνακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία

    18-05-2007

    O πρόεδρος Σαρκοζί

    O νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί επέφερε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα της χώρας, μειώνοντας τις υπουργικές θέσεις και διορίζοντας σχεδόν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στο υπουργικό του συμβούλιο.

    Η σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον κ. Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του, Φρανσουά Φιγιόν, εκπληρώνει ορισμένες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου προέδρου. Τα υπουργεία, από 30, μειώνονται σε 15. Ανάμεσα στα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι ο Αλαίν Ζυπέ, που ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Σαρκοζί είχε πεί ότι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος θα αποτελέσει την κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι το στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπερνάρ Κουσνέρ, που είναι και ο ιδρυτής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η βορειο-αφρικανικής καταγωγής δικηγόρος Ρασίντα Ντάτι, τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Συνολικά, γυναίκες ανέλαβαν 7 υπουργεία: τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανώτερης Παιδείας και Ερευνών, Υγείας, Γεωργίας, Οικισμού και Πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά, άνδρες ανέλαβαν τα υπόλοιπα 8 υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Αμυνας, Οικονομίας, Μετανάστευσης, Εργασίας, Εθνικής Παιδείας και Κρατικού Προϋπολογισμού.

    [11] Σε αναζήτηση νέου προέδρου για την Παγκόσμια Τράπεζα

    18-05-2007

    O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Φράτο λέει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί τον σύντομο διορισμό ενός νέου προέδρου για την Παγκόσμια Τράπεζα, μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη του τωρινού επικεφαλής της τράπεζας, Πώλ Γούλφοβιτς, ότι θα παραιτηθεί στο τέλος Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωση αυτή τερματίστηκε η σχετική πολιτική διένεξη, που ακολούθησε μετά τις καταγγελίες ότι ο Πώλ Γούλφοβιτς διέπραξε παρατυπία, όταν κανόνισε προαγωγή και αύξηση αποδοχών για την φίλη του, που εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο κ. Φράτο δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπούς θέλει να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο που να έχει την πραγματική επιθυμία να βοηθήσει χώρες να βγούν από την φτώχεια. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι του Πώλ Γούλφοβιτς, είναι εκείνο του τέως υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλλικ, του τωρινού υφυπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κίμμιτ, του αξιωματούχου της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλευ Φίσερ και του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνυ Μπλαίρ.

    [12] Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων

    18-05-2007

    Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και νέες αεροεπιδρομές κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι επιθέσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ συνεχίστηκαν.

    Από πυρά ισραηλινών μαχητικών ελικοπτέρων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα την Παρασκευή στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων τα τρία ήταν εξτρεμιστές της Χαμάς. Μία άλλη επίθεση αργότερα κατά αυτοκινήτου, κόστισε τη ζωή σε δύο Παλαιστινίους. Εξάλλου, Παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν και την Παρασκευή το Ισραήλ, προξενώντας τραυματισμούς αλλά όχι θανάτους.

    Οι επιθέσεις του Ισραήλ πραγματοποιούνται καθώς οι Παλαιστινιακές φατρίες Χαμάς και Φατάχ συνεχίζουν τις εχθροπραξίες τους για έκτη συνεχή μέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την Κυριακή, που ξεκίνησαν οι αψιμαχίες.

    [13] Δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη

    18-05-2007

    Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC, άγνωστοι οπλοφόροι σκότωσαν σε ενέδρα δύο Iρακινούς δημοσιογράφους από το γραφείο του σταθμού της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε αργά την Πέμπτη, καθώς οι δύο δημοσιογράφοι επέστρεφαν στα σπίτια τους. Ο ανταποκριτής του σταθμού στη Βαγδάτη εξήρε το θάρρος και την συμβολή των δύο Ιρακινών δημοσιογράφων και είπε ότι η απώλειά τους θα είναι αισθητή.

    Σε άλλα περιστατικά βίας, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε φυλάκιο της αστυνομίας νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τρία άτομα. Στο βόρειο Ιράκ, οπλοφόροι σκότωσαν τρείς οδηγούς φορτηγών σε δρόμο μεταξύ Μοσούλης και Κιρκούκ.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού των τριών Αμερικανών στρατιωτών, που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από εξτρεμιστές που σχετίζονται με την αλ Κάιντα.

    [14] Σουδανοί στρατιώτες κατηγορούνται για δολοφονίες στο Νταρφούρ

    18-05-2007

    Τα ΗΕ λένε ότι Σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πάνω από 100 άτομα κατά τη διάρκεια σειράς επιθέσεων στο Νταρφούρ νωρίτερα φέτος. Η ύπατη αρμοστής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, Λουίζ Αρμπουρ, εξέδωσε την Παρασκευή σχετική έκθεση στη Γενεύη.

    Ερευνητές δήλωσαν ότι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν ότι άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές επιτέθηκαν στα χωριά τους αρκετές φορές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Εκπρόσωπος των ΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πολλοί από τους εισβολείς ήταν συνοριακοί φρουροί του Σουδάν.

    Πάνω από 200,000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ από το 2003, που άρχισε η εξέγερση ανταρτών κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Σουδάν.

    [15] Μπάιντεν, Κλίντον, Ομπάμα για Κυπριακό και θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    18-05-2007

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι των ΗΠΑ Τζόφεφ Μπάιντεν, Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ, Χίλλαρυ Κλίντον, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη και Μπαράκ Ομπάμα, Δημοκρατικός από το Ιλλινόη, μίλησαν σε ομάδα Ελληνοαμερικανών ηγετών που συμμετείχαν στην 23η Ετήσια Σύνοδο για το Κυπριακό, τα Ελληνικά Θέματα και τα Ζητήματα της Ορξοδοξίας, η οποία έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

    Οι τρεις διεκδικητές του χρίσματος του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών αναφέρθηκαν σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους περίπου 1.3 εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς και ανέπτυξαν τα σχέδια με τα οποία φιλοδοξούν να κάνουν την Αμερική ακόμα πιο λαμπρή χώρα και τον κόσμο μας ασφαλέστερο.

    Για πρώτη φορά, πάνω από ένας προεδρικός υποψήφιος πήρε μέρος στην ίδια εκδήλωση μίας μειονότητας και ήταν η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι εξέθεσαν λεπτομερώς τις απόψεις τους πάνω σε δύο θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι καίριας σημασίας για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Τζόζεφ Μπάιντεν

    Ο Τζόζεφ Μπάιντεν, που εξελέγη γερουσιαστής λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι πάνω από τρεις δεκαετίες αργότερα, τμήμα της Μεσογειακής αυτής χώρας θα βρισκόταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή. Ο κ. Μπάιντεν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πιστεύει ότι το Κυπριακό αποτελεί 'ανωμαλία' στην σημερινή Ευρώπη.

    Μπάιντεν: 'Η μόνη αληθινά ανεπίλυτη και κατάφωρη αδικία που υφίσταται σήμερα σε εκείνη την περιοχή του κόσμου, είναι το Κυπριακό. Παραμένει ανεπίλυτο.'

    Ο γερουσιαστής Μπάιντεν κατήγγειλε την Τουρκία και για άλλα πράγματα, εκτός από την πολιτική της στην Κύπρο.

    Μπάιντεν: 'Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αναφορικά με την μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Καμία. Δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν έχει καμία σχέση με τα όσα η ΕΕ παραδέχθηκε ότι αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ευθύνες αναφορικά με την ελευθερία της θρησκείας.'

    Αν και απέφυγε να προτείνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την διευθέτηση του Κυπριακού, ο γερουσιαστής Μπάιντεν μίλησε σε γενικές γραμμές για την πολιτική προς την Τουρκία, που σχεδιάζει να εφαρμόσει αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Μπάιντεν: 'Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαιτήσουν, θα πρέπει να καταστήσουν απόλυτα ξεκάθαρο, ότι η βάση για την διμερή μας σχέση θα εξαρτηθεί άμεσα από τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, την ολική απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, τον τρόπο διευθέτησης των διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, το πώς θα εξελιχτούν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για πρόσβαση στο πετρέλαιο που τώρα εντοπίστηκε κυρίως στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, και βέβαια από τον τρόπο μεταχείρισης του Πατριάρχη.'

    Xίλλαρυ Κλίντον

    Η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον θυμήθηκε την ιστορική της επίσκεψη στην Κωνταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όταν ήταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

    Κλίντον: 'Είναι διεθνής ηγέτης, με μεγάλη ακτινοβολία. Η πρώτη επίσκεψη που του έκανα ήταν μία επίμαχη πράξη γιατί εκτός του ότι τον επισκέφθηκα, παράλληλα έδειξα ξεκάθαρα την τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και την προσωπική μου τοποθέτηση, που είναι ότι οι μονές πρέπει να ανοίξουν και η θρησκευτική ελευθερία να μην είναι απλώς λόγια, αλλά να γίνει πραγματικά σεβαστή και ο Πατριάρχης και όλοι του οι συνεργάτες να τύχουν πλήρους προστασίας.'

    Η γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη, η οποία είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο ομογενειακό πληθυσμό, πρόσθεσε ότι διοργάνωσε συνέδριο για το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κωνταντινούπολη πριν από 12 χρόνια και συνέχισε να εγείρει το πρόβλημα του Πατριαρχείου έκτοτε σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα, ζήτησε από τον πρόεδρο Μπούς να δώσει προτεραιότητα στο θέμα αυτό. Η γερουσιαστής Κλίντον πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες ιδιαίτερης σημασίας.

    Κλίντον: 'Έχουμε την συνεχιζόμενη πρόκληση του Ιράκ και της περιοχής και βέβαια, η Ελλάδα και η Τουρκία σχετίζονται άμεσα με το τι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας καθώς κινούμαστε προς την αντιμετώπιση της πρόκλησης.'

    Η κα Κλίντον επέκρινε την κυβέρνηση Μπούς, επειδή, όπως είπε, δεν συνέβαλε στο να συνεχιστεί η πρόοδος της κυβέρνησης του συζύγου της, Μπίλλ Κλίντον, στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου.

    Κλίντον: 'Πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι αυτό είναι θέμα σημαντικό για όλο τον κόσμο, ειδικά για την Ευρώπη, επειδή δεν επιθυμεί την συνεχιζόμενη κατοχή (της Κύπρου) και τις δυσκολίες που πηγάζουν από το πρόβλημα αυτό στο μέσο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Οπότε, θα πρέπει να υπάρχει Αμερικανική παρουσία που να είναι συνεκτική και σταθερή και αυτή θα είναι η πολιτική μου όταν θα γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ.'

    Πώς όμως η γερουσιαστής Κλίντον θα ενσωματώσει όλα αυτά στην εξωτερική πολιτική της, εφόσον βέβαια αποκτήσει το χρίσμα του κόμματός της για τις προεδρικές εκλογές;

    Κλίντον: 'Πιστεύω ότι υπάρχουνε πολλοί τρόποι με τους οποίους χρειάζεται να επιδοθούμε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους Τούρκους, γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είμαι υπέρ αυτού, διότι κάθε τι που αναφέρατε έχει σημασία. Η Τουρκία είναι σημαντική, γι αυτό και υποστηρίζουμε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα λοιπόν είναι πώς να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο για την προώθηση μιας τέτοιας ατζέντας. Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς για την επίλυση του Κυπριακού. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.'

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και πως το καλύτερο όπλο που υπάρχει στον πόλεμο αυτό, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η αποτελεσματικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και η ισχύ των συμμαχιών τους.

    Ομπάμα: 'Μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι αυτή με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν η μια στο πλευρό της άλλης σε κάθε πόλεμο που έγινε κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Μεσόγειο. Η πολύχρονη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύει για ποιο λόγο θεωρούμε ζωτικής σημασίας οι δημοκρατικές κοινωνίες του κόσμου να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουνε συσφιχτεί ακόμη περισσότερο από τον κοινό αγώνα μας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.'

    Στην συνέχεια, ο γερουσιαστής από το Ιλλινόις έστρεψε την προσοχή του στην Κύπρο:

    Ομπάμα: 'Η Αμερική μπόρεσε να στηριχτεί στην Κύπρο για την διεξαγωγή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στηριχτήκαμε επίσης στην Κύπρο και κατά την περίοδο της κρίσης στο Λίβανο. Πρέπει λοιπόν τώρα να εργαστούμε κι εμείς για να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, που να είναι αποδεκτή τόσο από την Ελληνική, όσο και από την Τουρκική κοινότητα του νησιού. Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να στηρίζεται στην τήρηση του Νόμου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πάνω στο θέμα καθώς επίσης στις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.'

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα αναφέρθηκε κατόπιν στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

    Ομπάμα: 'Την εβδομάδα αυτή που τηρείται η 85η επέτειος από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένας τόπος προσευχής, στην Κωνσταντινούπολη, που δεν είναι ακόμα ελεύθερος. Πιστεύω ότι είναι καιρός για την Τουρκία να τηρήσει την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου στο Φανάρι, δίνοντας τέλος στην κατακράτηση περιουσιακών στοιχείων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέποντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Η Αμερική πρέπει να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και στο πλευρό όλων εκείνων που επιθυμούν να ζήσουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες προόδου, ασφάλεια και ελευθερία.'

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ομπάμα: 'Πάντοτε θαύμαζα την ικανότητα που έχουνε τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας να παραμένουν προσηλωμένα στις ρίζες τους, να προωθούν με πάθος τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και παράλληλα να συνεχίζουνε να είναι αφοσιωμένοι Αμερικανοί πατριώτες. Οι άνθρωποι δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας όταν συνδεόμαστε με το παρελθόν μας, όταν ξαναθυμόμαστε την εθνική κληρονομιά που κουβαλάμε από τότε που ήρθαμε σαν μετανάστες στην Αμερική, όταν τηρούμε τις παραδόσεις που μάθαμε από την οικογένεια, όταν αρνούμαστε να αγνοήσουμε τις αδικίες του παρελθόντος, και ξέρετε γιατί μιλώ, επειδή οι Έλληνες υπέστησαν διακρίσεις όταν μετανάστευσαν στο νέο κόσμο, όπως και οι Αφροαμερικανοί υπέστησαν κακομεταχείριση για πολλά χρόνια, κι εν τούτοις συνεχίζουμε τη ζωή μας γεμάτοι ελπίδες και αισιοδοξία για το μέλλον.'

    Ανδρέας Μάνατος

    Τους τρεις υποψήφιους παρουσίασαν στο κοινό διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Τον Γερουσιαστή Μπάιντεν παρουσίασε ο Ανδρέας Μάνατος, Πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνισμού. Την Χίλλαρυ Κλίντον παρουσίασε η Ελένη Κουναλάκη, κόρη του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία 'Αγγελου Τσακόπουλου, που είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια. Τον Γερουσιαστή Ομπάμα, τέλος, παρουσίασε ο Αλέξης Γιαννούλιας, Ταμίας της Πολιτείας Ιλλινόη.

    Ανδρέας Αθενς, Μπαράκ Ομπάμα και Γιώργος Μπίστης.

    Οι εντυπώσεις που άφησαν οι τρεις υποψήφιοι στους συνέδρους ήτανε άριστες. Οι οπαδοί του Γερουσιαστή Μπάιντεν είπαν πως ο δικός τους υποψήφιος 'ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια'. Υποστηρικτές της Κας Κλίντον από την άλλη, είπαν ότι η δική τους υποψήφια 'διατηρεί το προβάδισμα στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και της αξίζει να το διατηρήσει'. Ενώ οι φίλοι του Γερουσιαστή Ομπάμα, τόνισαν ότι 'πρόκειται για τον πιο χαρισματικό υποψήφιο και άνθρωπο με αρχές'.

    Όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι αναμένεται ότι θα εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα της ομογένειας προς την ηγεσία της κι αυτό εν μέρει τουλάχιστον, γιατί οι Έλληνες της Αμερικής είναι μεταξύ των πιο ενεργοποιημένων ψηφοφόρων, των οποίων ο ρόλος θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντικός στην διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 May 2007 - 1:18:32 UTC