Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η διάσκεψη για το Ιράκ
  • [02] Κακούρης: Πρέπει ν' αρχίσει η διαδικασία Γκαμπάρι
  • [03] Συμφωνία Ελληνικού και Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου για να μη ξεχαστεί το Ολοκαύτωμα
  • [04] Επίσκεψη Τσέινι στη Μέση Ανατολή
  • [05] Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία
  • [06] Μπέρνς: Αισιοδοξία για επίτευξη προόδου στο θέμα του Κοσόβου
  • [07] Έκθεση: Το διαδίκτυο κύριο μέσο στρατολόγησης νέων τρομοκρατών
  • [08] Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον από την διάσκεψη για το Ιράκ
  • [09] Το Τζέημστάουν επισκέφθηκε το Βρετανικό βασιλικό ζεύγος
  • [10] Αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Κλίντον και Τζιουλιάνι προηγούνται
  • [11] Συνάντηση Ερντογάν-Μπουγιούκανιτ
  • [12] Οι ΗΠΑ υπέβαλαν σειρά προτάσεων προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους
  • [13] Nέος φόρος αίματος στο Ιράκ
  • [14] Eφικτή η προστασία του περιβάλλοντος
  • [15] "Πετάει" το χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ

  • [01] Συνεχίζεται η διάσκεψη για το Ιράκ

    04-05-2007

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις στο Σάρμ ελ Σείχ.

    Οι ΗΠΑ και η Συρία είχαν την Πέμπτη την πρώτη, εδώ και δύο χρόνια, ανωτέρου επιπέδου επαφή στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνομίλησε για περίπου 30 λεπτά με τον Σύρο ομόλογό της, Ουαλίντ Μουαλέμ, στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ ελ Σεΐχ, όπου διεξάγεται η διάσκεψη. Η κ. Ράις είπε ότι έθιξε το θέμα των ξένων μαχητών που εισέρχονται στο Ιράκ από τη Συρία και περιέγραψε την συνομιλία σαν επαγγελματικού επιπέδου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουαλέμ είπε ότι η συνάντησή ήταν 'ειλικρινής και εποικοδομητική'. Αξιωματούχοι είπαν εξάλλου ότι η κ. Ράις και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι, μίλησαν για λίγα λεπτά, κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στα πλαίσια της διάσκεψης. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν πιο ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ τους.

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, είχε και εκείνη συνάντηση με τον κ. Μοτάκι στο περιθώριο της διάσκεψης, περίπου ένα μήνα μετά την διπλωματική κρίση με τους 15 Βρετανούς ναύτες που κρατήθηκαν επί δύο εβδομάδες από τις Ιρανικές αρχές.

    Στο μεταξύ εδώ στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα Γερουσιαστής και προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλλαρυ Κλίντον, υπέβαλε νομοσχέδιο που αίρει την εξουσιοδότηση προς τον πρόεδρο Μπούς να εισβάλλει στο Ιράκ. Πριν 5 χρόνια, στις 11 Οκτωβρίου του 2002, η κ. Κλίντον είχε εγκρίνει νομοσχέδιο που εξουσιοδοτούσε τον κ. Μπούς να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε βάρος του Ιράκ, με το αιτιολογικό ότι το τέως Ιρακινό καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Η κ. Κλίντον δέχεται έντονες πιέσεις απ' τους Δημοκρατικούς να ζητήσει συγνώμη για την ψήφο της εκείνη και παρόλο που δεν έχει ακόμη ζητήσει συγνώμη, έχει δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου αν ήξερε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα.

    Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της γερουσιαστή Κλίντον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι η πρόταση αποτελεί μικροπολιτικό ελιγμό με στόχο τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

    Εξάλλου, ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, δήλωσε ότι άνδρες του σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, που είχε ανάμειξη στις απαγωγές Αμερικανών. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αντιστράτηγος Ουίλλιαμ Κώλντγουελ, δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοτώθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, Μουχαρίμπ Αμπντούλ Λατίφ αλ Τζουμπούρι, βόρεια της Βαγδάτης. Ο κ. Κώλντγουελ είπε επίσης ότι η σορός του Τζουμπούρι παραδόθηκε σε μέλη της φυλής του για ενταφιασμό, αλλά οι ιρακινές αρχές την κατάσχεσαν.

    Πάντως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ είπε ότι Ιρακινές δυνάμεις κατάσχεσαν τη σορό του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, Αμπού Ομαρ αλ Μπαγκντάτι. Όμως, η οργάνωση επιμένει ότι ο αλ Μπαγκντάτι είναι ζωντανός και ότι ο αλ Τζουμπούρι σκοτώθηκε.

    [02] Κακούρης: Πρέπει ν' αρχίσει η διαδικασία Γκαμπάρι

    Βιργινία Βουτσινά

    Oυάσιγκτον

    04-05-2007

    O πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ανδρέας Κακούρης, ήταν πριν λίγες μέρες καλεσμένος ομιλητής του Κέντρου Διεθνών Σπουδών Έλλιοτ του πανεπιστημίου Τζώρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Μετά από σύντομη παρουσίαση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Κακούρης απάντησε σε ερωτήματα καθηγητών και σπουδαστών του κέντρου.

    Κατά τον κ. Κακούρη το επόμενο βήμα των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006, που προβλέπει διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας. Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει κάποιες καθυστερήσεις, επεσήμανε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και επανέλαβε την άποψη της Λευκωσίας για την σπουδαιότητα της δρομολόγησης της λεγόμενης διαδικασίας Γκαμπάρι. Όπως δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής: 'Η δική μας θέση είναι ότι η διαδικασία αυτή πρέπει ν' αρχίσει το συντομότερο, για να μην χαθεί περισσότερος χρόνος και είναι η διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις'.

    Είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή για να έρθει το θέμα του Κυπριακού και πάλι στο διεθνές προσκήνιο; 'Ως προς το αν είναι πιο ώριμο ή όχι βεγώ θα ήθελα να βλέπω ποια είναι η θέση της Τουρκίας', είπε ο κ. Κακούρης. 'Δυστυχώς από πέρυσι τον Ιούλιοβπάλι μιλούμε για τον Γκαμπάριβεκεί που όλοι αναμέναμε πως θ' αρχίζαμε αυτές τις επιτροπές και ομάδες εργασίας, δεν τα καταφέραμε ν' αρχίσουμε'.

    Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ανδρέας Κακούρης αναφέρθηκε παράλληλα στην απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης για κατεδάφιση του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και υπογράμμισε την σπουδαιότητα συνέχισης τέτοιων ενεργειών.

    [03] Συμφωνία Ελληνικού και Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου για να μη ξεχαστεί το Ολοκαύτωμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-05-2007

    Aκούστε το ρεπορτάζ για τη Συμφωνία Ελληνικού και Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου

    Μωϋσής Κωνσταντίνης

    Ολοκληρώνεται σήμερα στη Ουάσιγκτον το συνέδριο των ανά τον κόσμο εβραϊκών συμβουλίων, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κάτω από την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν όλες οι Ελληνικές εβραϊκές οργανώσεις. Λίγο πριν την λήξη του συνεδρίου, μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνη ο οποίος και μας ανακοίνωσε την σύναψη μιας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ των εβραϊκών συμβουλίων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Κωνσταντίνης στην Φωνή της Αμερικής, όπως την μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία και την αναμετέδωσαν πρώτοι το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα και το Ράδιο Σίτι Ιντερνάσιοναλ στη Θεσσαλονίκη (στις 5:33 το πρωί της Παρασκευής 4 Μαΐου, ώρα Ελλάδος).

    Κείμενο Συνέντευξης:

    Γ. Μπίστης: Κύριε Κωνσταντίνη καλώς ορίσατε στην Ουάσιγκτον.

    Μ. Κωσταντίνης: Σας ευχαριστώ.

    Γ. Μπίστης: Βρίσκεστε εδώ σαν εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας στο παγκόσμιο συνέδριο που διοργάνωσε το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας.

    Μ. Κωσταντίνης: Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε χρόνο στη πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον. Έτσι λοιπόν και φέτος έχουμε ειδικά προσκληθεί σαν κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας το σύνολο των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας να μετάσχουμε. Μετέχουν όλες οι χώρες του κόσμου. Είναι μεγάλο συνέδριο και έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εξετάζονται σε αυτό διάφορα θέματα σχετικά με το ολοκαύτωμα, το αποτέλεσμα του ολοκαυτώματος, και βέβαια το πολύ μεγάλο ζήτημα του αντισημιτισμού παγκοσμίως.

    Γ. Μπίστης: Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνη μαθαίνουμε ότι υπήρξε και μία συμφωνία ανάμεσα στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας και το αντίστοιχο Αμερικανικό. Πέστε μας για τη συμφωνία αυτή. Τι ακριβώς προβλέπει;

    Μ. Κωσταντίνης: Η συμφωνία αυτή υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι μεταξύ των δύο συμβουλίων που είπατε προηγουμένως και επιχειρεί να ισχυροποιήσει την κοινωνική ζωή των εβραίων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα και γενικότερα να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και να εξουδετερώσει, όσο είναι δυνατόν, τους αρνητές του Ολοκαυτώματος οι οποίοι από χρόνο σε χρόνο πληθαίνουν επίσης πολύ.

    Γ. Μπίστης: Υπάρχουν πολλοί τέτοια αρνητές, όπως τους χαρακτηρίσατε, του Ολοκαυτώματος σήμερα;

    Μ. Κωνσταντίνης: Ακριβώς, υπάρχουν αρνητές οι οποίοι υποστηρίζουνε ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ, ότι είναι αυτό μια λεπτομέρεια της ιστορίας και πράγματα τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, είναι τελείως εκτός κάθε πραγματικότητας. Αλλά και τα ψέματα είναι μέσα στην κοινωνία μας και τα ψέματα επηρεάζουν τη ζωή μας.

    Γ. Μπίστης: Ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, όπως και εσείς αναφέρατε, αφορά σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο του αντισημιτισμού το οποίο αν και έχει υποχωρήσει σε παγκόσμια κλίμακα εν τούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένα μέρη μερικοί θύλακες αντισημιτισμού. Πως έχουν τα πράγματα σε σχέση με το θέμα αυτό στην Ελλάδα του σήμερα, στην οποία και ζείτε;

    Μ. Κωνσταντίνης: Κοιτάξτε, αντισημιτισμός στην Ελλάδα, τουλάχιστον με οργανωμένη μορφή, δεν υπάρχει. Υπάρχει ένας υποβόσκων αντισημιτισμός ο οποίος με τα γεγονότα αυτά στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών, όταν αυτός εκδηλώνεται, γίνεται περισσότερο φανερός. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός ο οποίος να είναι ανησυχητικός σήμερα για μας τους Έλληνες εβραίους στην Ελλάδα, την πατρίδα μας.

    Γ. Μπίστης: Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο κ. Κωνσταντίνη. Και μια που έχουμε μια τόσο ευχάριστη εξέλιξη νομίζω ότι με αυτήν θα πρέπει να κλείσουμε και τη σημερινή μας συζήτηση. Να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα, για τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που είχατε να μας πείτε και να σας ευχηθώ ότι το καλύτερο στο μέλλον.

    Μ. Κωνσταντίνης: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είχατε την καλοσύνη να με πάρετε και να μιλήσουμε γι αυτό το συνέδριο που γίνεται εδώ στη Ουάσιγκτον και το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον παγκόσμιο εβραϊσμό και βεβαίως για τον εβραϊσμό της Ελλάδος.

    [04] Επίσκεψη Τσέινι στη Μέση Ανατολή

    04-05-2007

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή στις 8 Μαΐου για συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής. Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Τσέινι θα επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' τον κ. Τσέινι να μεταβεί στη περιοχή για συνομιλίες πάνω σε καίριας σημασίας θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους χωρών της περιοχής. Επίσης αναμένεται ότι ο κ. Τσέινι θα συναντηθεί με αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και θα μιλήσει σε αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

    [05] Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία

    04-05-2007

    Τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου σήμερα στη Γαλλία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τη Κυριακή μεταξύ του Συντηρητικού πρώην υπουργού εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί και της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Και οι δύο υποψήφιοι προβλέπουν νίκη της παράταξης τους.

    Πάντως την Πέμπτη, ο ηγέτης της παράταξης των Κεντρώων, Φρανσουά Μπαϊρου, που είχε έλθει τρίτος κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου της δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά δεν είπε αν θα υποστηρίξει την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Δήλωσε πάντως στην εφημερίδα Λε Μόντ ότι κατά την γνώμη του, η κ. Ρουαγιάλ είχε αρκετά καλή παρουσία στην τηλεμαχία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων τη Τετάρτη. Επίσης οι δημοσκοπήσεις μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση δίνουν στον κ. Σαρκοζί υπεροχή 6 μονάδων έναντι της κ. Ρουαγιάλ.

    Οι εκλογές της Κυριακής θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ψήφοι των περίπου 8 εκατομμυρίων υποστηρικτών του κ. Μπαϊρού θα κρίνουν τον νικητή.

    [06] Μπέρνς: Αισιοδοξία για επίτευξη προόδου στο θέμα του Κοσόβου

    04-05-2007

    Αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας για ανεξαρτησία υπό επιτήρηση για το Κόσοβο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ρωσίας.

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, συναντήθηκε στο Λονδίνο με ανώτερους αξιωματούχους της εξαεθνούς Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Μπέρνς πιστεύει πως οι διαφορές με τη Ρωσία θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα εξετάσει το θέμα του Κοσυφοπεδίου σύντομα.

    [07] Έκθεση: Το διαδίκτυο κύριο μέσο στρατολόγησης νέων τρομοκρατών

    04-05-2007

    Νέα έκθεση που Ινστιτούτου Πολιτικής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Γουάσιγκτον, στην Αμερικανική πρωτεύουσα, αναφέρει πως το διαδίκτυο έχει γίνει καίριας σημασίας όργανο στα χέρια τρομοκρατών για την διάδοση των μηνυμάτων τους και την στρατολόγηση νέων υποστηρικτών τους.

    Σύμφωνα με την έκθεση τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Ιντερνετ για να προσελκύσουν νέους μαχητές, συμπαθούντες και οικονομικούς υποστηρικτές και η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση υπεβλήθη τη Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

    [08] Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον από την διάσκεψη για το Ιράκ

    04-05-2007

    H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Σάρμ ελ Σείχ της Αιγύπτου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέηνα Περίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι ούτως ή άλλως, μία τέτοια συνάντηση δεν υπήρχε στην ατζέντα της διάσκεψης. Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε ότι συνομίλησε για λίγα μόνο λεπτά με Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών.

    Κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Σάρμ ελ Σείχ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει εξτρεμιστές και να υποθάλπει την τρομοκρατία στο Ιράκ. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, εξάλλου, παρότρυνε τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες να σταματήσουν να επιτρέπουν την είσοδο εξτρεμιστών στην πατρίδα του και να αρνηθούν να τους δώσουν οποιαδήποτε οικονομική ή πολιτική βοήθεια.

    [09] Το Τζέημστάουν επισκέφθηκε το Βρετανικό βασιλικό ζεύγος

    04-05-2007

    Η βασίλισσα Ελισάβετ

    Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της πρίγκηπα Φίλιππο και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ και την σύζυγό του Λύν, επισκέφθηκε την Παρασκευή την ιστορική πρώτη αποικία της Αγγλίας στη βόρεια Αμερική, Τζέημστάουν.

    Μετά την επίσκεψη στα αξιοθέατα του Τζέημστάουν, οι υψηλοί καλεσμένοι παρακολούθησαν παρέλαση και θέαμα, το οποίο τόνιζε την σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας από τα χρόνια της αποικιοκρατίας και του Αμερικανικού πολέμου Ανεξαρτησίας.

    Η πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Σάντρα Νταίη Ο'Κόννορ εξήρε την 'ισχυρή και μακρόχρονη επιρροή της Βρετανίας και των ΗΠΑ στον κόσμο,' όπως είπε. Κατά την διάρκεια μεσημεριανού γεύματος που ακολούθησε, η βασίλισσα Ελισάβετ είπε ότι οι επισκέψεις της στο Τζέημστάουνβη πρώτη το 1957 και η δεύτερη την Παρασκευήβαποτελούν καλό παράδειγμα της ζεστής φιλοξενίας που εκείνη και ο σύζυγός της συνάντησαν κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ.

    [10] Αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Κλίντον και Τζιουλιάνι προηγούνται

    04-05-2007

    O γερουσιαστής Μακαίην με τον κ. Τζιουλιάνι

    Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι πρωτοπόροι στις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων είναι από την πλευρά των Δημοκρατικών η γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Χιλλαρυ Ρόνταμ Κλίντον και από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο τέως δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζιουλιάνι.

    Η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από την τηλεμαχία των 10 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το βράδυ της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κ. Τζιουλιάνι φέρεται να προηγείται με 27% ποσοστά προτίμησης, έναντι του 19% του γερουσιαστή Τζών Μακαίην και 8% του πρώην κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης, Μίτ Ρόμνευ.

    Η Κα Κλίντον προηγείται με 32%, έναντι του 18% του γερουσιαστή από το Ιλλινόις Μπαράκ Ομπάμα και 12%, του γερουσιαστή από την Βόρεια Καρολίνα Τζών Εντουαρντς.

    [11] Συνάντηση Ερντογάν-Μπουγιούκανιτ

    04-05-2007

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη την Παρασκευή, με τον επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

    Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών από την απειλή που διετύπωσε ο τουρκικός στρατός την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το αυστηρά κοσμικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα θέματα που συζήτησαν οι κ.κ. Ερντογάν και Μπουγιούκανιτ.

    Το ισλαμικό κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο με τους φιλοκεμαλικούς αναφορικά με την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας. Αργά την Πέμπτη, το κόμμα υπέβαλε συνταγματικές αναθεωρήσεις του συντάγματος, που προβλέπουν προτάσεις για την μείωση της ηλικίας δικαιώματος ψήφου και την επιλογή του προέδρου απ'ευθείας από το εκλογικό σώμα και όχι από το τουρκικό κοινοβούλιο. Επίσης, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη σαν ημερομηνίας διεξαγωγής γενικών εκλογών την 22η Ιουλίου.

    [12] Οι ΗΠΑ υπέβαλαν σειρά προτάσεων προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους

    04-05-2007

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι διαβίβασαν σειρά προτάσεων προς την ισραηλινή και την Παλαιστινιακή πλευρά, σε μία προσπάθεια μείωσης των εντάσεων μεταξύ τους.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε τις προτάσεις ως 'ανεπίσημες ιδέες' για την θέματα ασφάλειας και διακίνησης ανθρώπων. Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν σχέδιο με καθορισμένη διορία εφαρμογής τους, είπε, αλλά μάλλον μία δέσμη ευέλικτων στόχων για την διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Στις προτάσεις τονίζεται η ανάγκη προς τους Παλαιστινίους να λάβουν μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι η Παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί το έγγραφο ευπρόσδεκτο.

    Όμως, αξιωματούχος από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις ιδέες αυτές εφαρμόζονται ήδη, ενώ άλλες δεν μπορούν να εφαρμοστούν, εξαιτίας ανησυχιών στον τομέα της ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς Παλαιστινίους εξτρεμιστές στην Τζενίν, λέγοντας ότι είχαν εκείνοι πυροβολήσει πρώτοι κατά ισραηλινών στρατιωτών.

    [13] Nέος φόρος αίματος στο Ιράκ

    04-05-2007

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 5 ακόμα άνδρες του και ένας Ιρακινός διερμηνέας σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών σε οδόστρωμα στο Ιράκ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στην επαρχία αλ Αμπάρ και την Παρασκευή στη Βαγδάτη. Εξάλλου, 5 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από άλλη έκρηξη βόμβας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 16 ύποπτους τρομοκράτες κατά την διάρκεια επιδρομών στην Σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Σάντρ Σίτυ. Οι ύποπτοι φέρονται αναμεμειγμένοι στην παράνομη εισαγωγή στο Ιράκ βομβών μεγάλης ισχύος από το Ιράν.

    Ο αμερικανικός στρατός παρουσίασε επίσης και φωτογραφίες όπλων ιρανικής κατασκευής που είχαν κατάσχει οι συμμαχικές δυνάμεις σε πρόσφατες επιχειρήσεις τους στην περιοχή της Μαχμουντίγια. Ο στρατός είπε ακόμα ότι δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επιχείρηση στην πόλη Τάτζι.

    [14] Eφικτή η προστασία του περιβάλλοντος

    04-05-2007

    Η ΕΕ ενέκρινε την έκθεση των ΗΕ για τις κλιματολογικές αλλαγές, λέγοντας ότι αποτελεί σημαντική απόδειξη ότι με την μείωση των εκκλήσεων των βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να μειωθούν οι κακές συνέπειες του φαινομένου αυτού.

    Την Παρασκευή, η Γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εφικτή. Η προεδρεύουσα της ΕΕ και της Ομάδας των 8 Γερμανία, κατέστησε τις πρόληψη των αλλαγών του παγκοσμίου κλίματος μία από τις κύριες προτεραιότητές της.

    Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, ζήτησε την έναρξη συνομιλιών για μία νέα παγκόσμια συνθήκη για την λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια σχετικής διάσκεψης που θα γίνει αργότερα φέτος στο Μπαλί. Η νέα συνθήκη θα πρέπει να αντικαταστήσει την συνθήκη του Κυότο, που λήγει το 2012.

    [15] "Πετάει" το χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ

    04-05-2007

    Νέο ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού, μετά από κέρδος 23 μονάδων, έκλεισε στις 13,265. Ο δείκτης Ες εντ Πή ενισχύθηκε 3 μονάδες, στις 1,506. Ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο στις 2,572.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ και του γιέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 May 2007 - 1:18:23 UTC