Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στη διπλωματική σκακιέρα των Βαλκανίων
  • [02] Το ΣΑΕ ανάπτυξε τα σχέδιά του στην Αθήνα
  • [03] Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ
  • [04] Πέθανε η Άννα Νικόλ Σμίθ
  • [05] Σχέση ιού γρίπης των πτηνών σε Βρετανία και Ουγγαρία
  • [06] Σύλληψη ανώτερου ιρακινού αξιωματούχου
  • [07] Ράις: Συνομιλίες με τη Συρία για το θέμα των ιρακινών προσφύγων
  • [08] Ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, εκφράζει ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ
  • [09] Πιέσεις ΗΠΑ προς Νατοϊκούς συμμάχους για Αφγανιστάν
  • [10] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν "εισβάλλουν στο Ιράν"
  • [11] Ρόμπερτ Γκέητς: Οι ΗΠΑ έχουν κάποιες ενδείξεις για την δράση του Ιράν στο Ιράκ
  • [12] "Συγκρατημένη αισιοδοξία" από την διεθνή κοινότητα για την συμφωνία Φατάχ-Χαμάς
  • [13] Συγκρούσεις μουσουλμάνων πιστών με την ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ
  • [14] Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διακόπτει προγράμματά της στο Ιράν
  • [15] Επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας εξετάζει τις μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ πρό του πολέμου
  • [16] Aπο λάθος βομβαδισμό, νεκροί 5 Κούρδοι αστυνομικοί στο Ιράκ
  • [17] Αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου
  • [18] Διάσκεψη στην Τανζανία για την Σομαλία

  • [01] Η Ελλάδα στη διπλωματική σκακιέρα των Βαλκανίων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-02-2007

    Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σήμερα πάνω στη διπλωματική σκακιέρα των Βαλκανίων; Το ερώτημα εξετάστηκε σε εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στη Ουάσιγκτον και στην οποία είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημέρωσε μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς επίσης και κορυφαία στελέχη των γραφείων τους, αναφορικά με τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κι η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χτίσιμο σταθερής ειρήνης και τη δημιουργία συνθηκών καλύτερης ζωής για όλους στα Βαλκάνια. Ο πρέσβης εκδήλωσε χαρά και υπερηφάνεια για την τιμή που του έγινε να κάνει αυτός την πρώτη ενημέρωση του νέου Κογκρέσου για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    ΠΡΕΣΒΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: Το Κογκρέσο πάντα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, που εκτιμά τη στάση του κατά της χούντας στην περίοδο της επταετίας και τα ψηφίσματα που έχει εγκρίνει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΠΓΔΜ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τη σημαντική υποεπιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας, με παρέμβασή του εκδήλωσε αντίστοιχη εκτίμηση για το έργο της Ελλάδας.

    Ρόμπερτ Μενέντεζ

    ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ Ρ. ΜΕΝΕΝΤΕΖ: Η υπουργός κ. Ράης λέει πως η Ελλάδα είναι ο πιο καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Εκτιμώ τις προσπάθειές σας για ειρήνη σταθερότητα και ευημερία εκεί.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς επικεντρώθηκε στο θαύμα της Ελλάδας του 21ου αιώνα, που μέσα σε 6 δεκαετίες όχι μόνο ανάκαμψε από τα δεινά δύο καταστροφικών πολέμων, του παγκόσμιου και του εμφύλιου, αλλά ανέλαβε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της.

    ΠΡΕΣΒΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: Η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχής 'απαλή δύναμη' της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    O Γερουσιαστής Τ. Ρηντ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο χαρακτηρισμός 'απαλή δύναμη' ταιριάζει απόλυτα στην Ελλάδα γιατί έχει κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Βαλκάνια οι οποίες δημιούργησαν χιλιάδες νέες δουλειές σε χώρες που μαστίζονται από την ανεργία. Κι είναι επιτυχημένος ο ρόλος της Ελλάδας γιατί αφ ενός μεν συμβάλει στην οικονομική ενοποίηση της περιοχής αφ ετέρου δε βοηθά τα κράτη της Βαλκανικής να αποτινάξουνε έχθρες του παρελθόντος και να λύσουνε ειρηνικά τις διαφορές τους, ώστε μια μέρα να ενταχτούν όλα τους στην Ευρώπη.

    ΠΡΕΣΒΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ: Όχι μόνο η Βαλκανική αλλά και ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη είχε τη φριχτή εμπειρία δύο παγκόσμιων πολέμων στον 20ο αιώνα. Για να λυθούν τα σημερινά προβλήματα απαιτείται να γίνουν συμβιβασμοί και να επιτευχθεί ομοφωνία.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ουάσιγκτον Άγγελος Παγκράτης, επισήμανε ένα ακόμα στοιχείο που χρειάζεται για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, ειδικότερα για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το τελικό καθεστώς του Κόσοβο.

    Άγγελος Παγκράτης

    ΠΡΕΣΒΗΣ Α. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ: Για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής πρέπει τα μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουνε κοινή πολιτική κι επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουνε προσηλωμένες σταθερά στην κοινή προσπάθεια, εντάσσοντας μάλιστα σε αυτήν και όλα τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς είπε πως δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι στο Κόσοβο κι ότι τα Σκόπια χρειάζεται να πάρουνε τον δρόμο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για να μπουν στην ΕΕ αντί να εκμεταλλεύονται το όνομα του Μεγαλέξανδρου. Παρέμβαση έκανε επίσης και ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής Τζον Σαρμπέηνς.

    Τζον Σαρμπέηνς

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Τ. ΣΑΡΜΠΕΗΝΣ: Θα βοηθήσω να γίνει ο ρόλος της Ελλάδας γνωστός στους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο. Πιστεύω ότι είναι καλό να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι για την στρατηγική κι υπεύθυνη ανάμιξη της Ελλάδας στα διεθνή θέματα.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Την εκδήλωση στο Κογκρέσο διοργάνωσε ο Άντριου Μάνατος, Πρόεδρος της λεγόμενης Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων, με την βοήθεια του γιου του, Μάικ Μάνατος.

    ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΑΝΑΤΟΣ: Θέλαμε να δείξουμε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Πάνω από 70 αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών κατάλαβαν τώρα καλύτερα τον ρόλο αυτό. Η εκδήλωση πέτυχε.

    Άντριου Μάνατος

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονταν και παράγοντες από τα γραφεία πολλών βουλευτών και γερουσιαστών που έχουν μέχρι τώρα δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2008.

    Μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η ενημέρωση που έκανε ο κ. Μαλλιάς να είναι και η πρώτη που είχαν για ελληνικά θέματα επιτελείς του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [02] Το ΣΑΕ ανάπτυξε τα σχέδιά του στην Αθήνα

    09-02-2007

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Το νέο Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού είχε ξέχωρες συναντήσεις στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, είπε πως το Συμβούλιό του θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας, επικεντρώνοντας παράλληλα την προσοχή στο τρίπτυχο Νεολαίας, Παιδείας και Πολιτισμού. Οι τρεις υπουργοί ευχήθηκαν στα μέλη του Προεδρείου καλή επιτυχία στο έργο τους προς όφελος του Απόδημου Ελληνισμού, στον οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Μπακογιάννη, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

    [03] Συμφωνία Χαμάς και Φατάχ

    09-02-2007

    Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον Χαλέντ Μασαάλ

    Οι αντιμαχόμενες Παλαιστινιακές φατρίες Φατάχ και Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε μια προσπάθεια τερματισμού των εμφύλιων βιαιοτήτων και των διεθνών κυρώσεων. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ και ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, υπέγραψαν την συμφωνία την Πέμπτη ενώπιον του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλλάχ, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές συνομιλίες στη Μέκκα. Ο Χαλέντ Μασαάλ δήλωσε ότι όλες οι Παλαιστινιακές φατρίες θα τηρήσουν την συμφωνία και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των Παλαιστινιακών συγκρούσεων.

    Επίσης σύμβουλος του κ. Αμπάς δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε απ' την νέα κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την διεθνή νομοθεσία και τις ισχύουσες συμφωνίες που υπεγράφησαν από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Από τη πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει ότι η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να σεβαστεί προηγούμενες συμφωνίες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαγιέγκος, συνεχάρη τον Σαουδάραβα μονάρχη για τον ρόλο του στις συνομιλίες, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας σχηματισμού νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, χαιρέτησε τη συμφωνία των Παλαιστινιακών φατριών και συνεχάρη τον βασιλιά Αμπντουλλάχ για την επιτυχή σύνοδο.

    [04] Πέθανε η Άννα Νικόλ Σμίθ

    09-02-2007

    Η αστυνομία της Φλόριντα ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην μοντέλου του Playboy, ηθοποιού και τηλεοπτικής σταρ, Άννας Νικόλ Σμιθ, που βρέθηκε αναίσθητη την Πέμπτη το μεσημέρι στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο της πόλης Χόλλυγουντ της Φλόριντα. Ήταν 39 ετών. Η Σμιθ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αιτία θανάτου.

    Η Άννα Νικόλ Σμιθ, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 1994 όταν, σε ηλικία 26 ετών, παντρεύτηκε τον δισεκατομμυριούχο 89χρονο, Χάουαρντ Μάρσαλ και μετά το θάνατο του, ένα χρόνο αργότερα, συμμετείχε σε έντονο δικαστικό αγώνα με την οικογένεια του για την κληρονομιά της περιουσίας του. Πριν 5 μόλις μήνες η Σμίθ είχε χάσει τον 20χρονο γιό της και είχε αποκτήσει ένα κοριτσάκι.

    [05] Σχέση ιού γρίπης των πτηνών σε Βρετανία και Ουγγαρία

    09-02-2007

    Οι Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο τύπος του ιού της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε σε γαλοπούλες πτηνοτροφικής μονάδας στην ανατολική Αγγλία, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον ιό που έπληξε αγριόχηνες στην Ουγγαρία. Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μερικώς επεξεργασμένα εξαγώγιμα πουλερικά από την Ουγγαρία ενδεχομένως μετέφεραν το στέλεχος H5N1 στην Βρετανία.

    Στο μεταξύ, οι Τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη εστία της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά στο χωριό Μπογάζκοϊ της επαρχίας Μπατμάν και έθεσαν σε καραντίνα το χωριό και την γύρω του περιοχή. Επίσης την Πέμπτη, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τα μέτρα της χώρας του κατά της γρίπης των πτηνών, ελλιπή και επεσήμανε την σοβαρότητα της κατάστασης μετά την εύρεση εστίας της νόσου στη νότια Ρωσία στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

    [06] Σύλληψη ανώτερου ιρακινού αξιωματούχου

    09-02-2007

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ειδικές Ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν ανώτερο αξιωματούχο του Ιρακινού υπουργείου Υγείας, με την κατηγορία της διοχέτευσης εκατομμυρίων δολαρίων σε Σιίτες πολιτοφύλακες. Στρατιωτικό ανακοινωθέν που δεν κατονομάζει τον αξιωματούχο, αναφέρει ότι φαίνεται αναμεμειγμένος σε δολοφονίες αμάχων και στην παροχή εκατομμυρίων δολαρίων στον στρατό Μαχντί, του ακραίου Σιίτη κληρικού Μουκτάντα αλ Σάντρ.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι ο συλληφθείς αξιωματούχος είναι ο υφυπουργός Χαμίκ Ζαμίλι. Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν τον αξιωματούχο σε ώρα εργασίας. Ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας του Ιράκ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η σύλληψη έγινε μέσα στο ίδιο το υπουργείο.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε εμφύλια περιστατικά βίας και επιθέσεις ανταρτών σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Σε ένα από τα περιστατικά, 17 άτομα σκοτώθηκαν νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [07] Ράις: Συνομιλίες με τη Συρία για το θέμα των ιρακινών προσφύγων

    09-02-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενέκρινε την έναρξη συνομιλιών με τη Συρία για το θέμα των ιρακινών προσφύγων, στα πλαίσια των αμερικανικών προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος. Την Πέμπτη η κ. Ράις δήλωσε σε γερουσιαστές ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό να αρχίσει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας για το θέμα.

    Όμως αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κίνηση αυτή δεν ισοδυναμεί με αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Συρίας. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τσάκ Χέιγκελ, ένας από τους επικριτές της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, δήλωσε ότι το πρόβλημα με τους ιρακινούς πρόσφυγες εντείνεται.

    Περίπου 2 εκατομμύρια Ιρακινοί αναζητούν καταφύγιο σε άλλες χώρες, για να γλιτώσουν από την βία στο Ιράκ. Η κ. Ράις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή και με την Ιορδανία, όπου σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, έχουν καταφύγει περίπου 700.000 ιρακινοί.

    [08] Ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, εκφράζει ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ

    09-02-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, βοηθός υπουργός εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, μετά την κυκλοφορία Κινεζικού σχεδίου με στόχο την έναρξη του πυρηνικού αφοπλισμού της Πιονγιάνγκ.

    Ο κ. Χιλ δήλωσε ότι το σχέδιο αποτελεί μια καλή αρχή για συνομιλίες, αλλά επεσήμανε ότι το Κινεζικό σχέδιο περιλαμβάνει ενέργειες, όχι υποσχέσεις, που θα πρέπει να δρομολογήσει η Πιονγιάνγκ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κατά τον κ. Χιλ, οι ενέργειες αυτές θα αρχίσουν την διαδικασία εφαρμογής των δεσμεύσεων της Βόρειας Κορέας κατά τις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου του 2005, όταν η Πιονγιάνγκ είχε συμφωνήσει σε τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα διπλωματικά και οικονομικά κίνητρα.

    Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στις εξαεθνείς συνομιλίες, Κιμ Κύε Κουάν, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να συζητήσει αρχικά βήματα για τον πυρηνικό της αφοπλισμό, αλλά τόνισε ότι θα κάνει κάτι τέτοιο μόνο αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την 'επιθετική', όπως την χαρακτήρισε, πολιτική τους έναντι της Βόρειας Κορέας.

    [09] Πιέσεις ΗΠΑ προς Νατοϊκούς συμμάχους για Αφγανιστάν

    09-02-2007

    Εντάθηκαν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τους υπουργούς άμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών για Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ενόψει αναμενόμενης κλιμάκωσης των επιθέσεων των Ταλεμπάν μέσα στους επόμενους μήνες.

    Κατά την σύνοδο στη Σεβίλλη τη Πέμπτη ο νέος ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων, αμερικανός στρατηγός Μπράτζ Κράντοκ, υπέβαλε στους υπουργούς άμυνας σχέδιο για την εξισορρόπηση της 35 χιλιάδων ανδρών δύναμης στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ ζητούν ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν όπου δραστηριοποιούνται περισσότερο οι Ταλεμπάν. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια τέτοια προσπάθεια της συμμαχίας θα διαταράξει σημαντικά την μάχιμη ικανότητα των Ταλεμπάν.

    Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν ότι δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην διευθέτηση του προβλήματος με στρατιωτικά μέσα. Ο Γερμανός υπουργός άμυνας, Φράνς Γιόσεφ Γιούνγκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι Ρώσοι είχαν 100 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν και τελικά έχασαν.

    [10] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν "εισβάλλουν στο Ιράν"

    09-02-2007

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι αν η χώρα του δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, θα απαντήσει με επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας σε αξιωματικούς της αεροπορίας την Πέμπτη, ο Αγιατολλάχ Χαμενεΐ επισήμανε ότι 'ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι ο λαός του Ιράν θα απαντήσει κατάλληλα σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια'.

    Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις πιέσεις τους προς το Ιράν, κατηγορώντας το ότι αναμειγνύεται στο Ιράκ και ότι προσπαθεί ν' αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ 'δεν εισβάλλουν στο Ιράν' όπως είπε.

    Την Πέμπτη επίσης, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Τεχεράνη εντόπισε σπείρα Ισραηλινών και Αμερικανών κατασκόπων, που δραστηριοποιούνταν στην παραμεθόριο περιοχή της χώρας. Ο υπουργός μυστικών υπηρεσιών του Ιράν δήλωσε ότι συνελήφθησαν επίσης και αρκετοί ιρανοί που, όπως είπε, προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα για να εκπαιδευτούν ως κατάσκοποι.

    [11] Ρόμπερτ Γκέητς: Οι ΗΠΑ έχουν κάποιες ενδείξεις για την δράση του Ιράν στο Ιράκ

    09-02-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέητς είπε ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει κάποιες ενδείξεις ότι το Ιράν παρείχε όπλα ή τεχνολογία στους αντάρτες του Ιράκ.

    Μιλώντας την Παρασκευή στη Σεβίλλη στα πλαίσια διάσκεψης των υπουργών του ΝΑΤΟ, ο κ. Γκέητς είπε ότι ειδικοί του είχαν πεί πως αύξοντες αριθμοί και άλλα σημάδια που βρέθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Ιράκ, αποτελούν 'αρκετά καλές ενδείξεις' ότι το Ιράν είχε κάποια ανάμειξη.

    Η κυβέρνηση Μπούς καταγγέλει ότι το Ιράν έχει διασυνδέσεις με Σιίτες εξτεμιστές στο Ιράκ, που διεξάγουν εμφύλιες επιθέσεις στη χώρα. Αρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ έγραφε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση Μπούς εξουσιοδότησε τον αμερικανικό στρατό να σκοτώνει ή να συλλαμβάνει Ιρανούς πράκτορες που αναπτύσσουν δράση μέσα στο Ιράκ, με στόχο να αποδυναμωθεί η επιρροή της Τεχεράνης. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν την είδηση αυτή.

    Παρόλα αυτά, αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 5 Ιρανούς, στα πλαίσια επιδρομής σε γραφείο συνδέσμου της ιρανικής κυβέρνησης στην βόρεια πόλη Ιρμπίλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πεί ότι οι Ιρανοί είχαν σχέση με επιθέσεις κατά αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων.

    [12] "Συγκρατημένη αισιοδοξία" από την διεθνή κοινότητα για την συμφωνία Φατάχ-Χαμάς

    09-02-2007

    Ο ηγέτης της Φατάχ και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατα τις συνομιλίες του στη Μέκκα με τον ανώτατο ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ.

    Οι ΗΠΑ αντιδρούν συγκρατημένα αναφορικά με την συμφωνία της Φατάχ και της Χαμάς να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τόμ Κέησυ είπε ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν να δούν ποια πολιτική και ποιες θέσεις θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων.

    Διεθνείς δωρητές πάγωσαν πέρυσι την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Χαμάς, η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει τους διεθνείς όρους που της είχαν τεθεί. Το λεγόμενο Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή, δηλαδή οι ΗΠΑ, τα ΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία, ζήτησαν από την Χαμάς να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να σεβαστεί παλαιότερες συμφωνίες με το Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι η πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους όρους αυτούς. Πάντως, η ΕΕ είπε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη σχετικά με την συμφωνία διαμερισμού της εξουσίας που υπεγράφη την Πέμπτη στη Μέκκα, της Σαουδικής Αραβίας.

    [13] Συγκρούσεις μουσουλμάνων πιστών με την ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ

    09-02-2007

    Εκατοντάδες πιστοί μουσουλμάνοι που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή στο τέμενος του αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, εξαπέλυσαν πέτρες κατά της ισραηλινής αστυνομίας που προσπαθούσε να τους διαλύσει, καθώς συνεχίζεται η οργή των μουσουλμάνων για τα δημόσια έργα του εκτελεί το Ισραήλ κοντά στα ιερά τεμένη.

    Περίπου 200 ισραηλινοί αστυνομικοί εισήλθαν στο περίβολο του τεμένους αλ Ακσά μετά τις προσευχές της Παρασκευής, εκτοξεύοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και 18 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια αυτά, ενώ συνελήφθησαν 17 διαδηλωτές. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτών είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο τέμενος, αλλά αργότερα άρχισαν να φεύγουν.

    Μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τα δημόσια έργα κοντά στο ιερό, λέγοντας ότι τα έργα αυτά ενδέχεται να προξενήσουν ζημίες, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει.

    [14] Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διακόπτει προγράμματά της στο Ιράν

    09-02-2007

    H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διέκοψε περίπου τα μισά από τα 55 προγράμματά της τεχνολογικής βοήθειας προς το Ιράν. Η διεθνής υπηρεσία ανακοίνωσε την διακοπή την Παρασκευή με σχετική έκθεσή της.

    Το μέτρο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των κυρώσεων των ΗΕ κατά της Τεχεράνης, εξαιτίας της άρνησής της να σταματήσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Η εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστεί επίσημα στην ολομέλεια της διεθνούς υπηρεσίας το Μάρτιο.

    Η κοινοποίηση της έκθεσης την Παρασκευή, συμπίπτει με την ακύρωση ταξιδιού στην Ευρώπη του ανώτερου πυρηνικού διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες την Παρασκευή στην Βιέννη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι.

    Ο κ. Λαριτζανί, θα μετέβαινε στη συνέχεια στο Βερολίνο, για επαφές με αξιωματούχους της Γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πάντως ότι ο κ. Λαριτζανί αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του λόγω ασθενείας.

    [15] Επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας εξετάζει τις μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ πρό του πολέμου

    09-02-2007

    Ο Ντάγκλας Φέιθ

    Επιτροπή του αμερικανικού κονγκρέσσου εξετάζει προσεκτικά τις μυστικές πληροφορίες πρίν τον πόλεμο του Ιράκ που της παραχώρησε το Πεντάγωνο την Παρασκευή.

    Εσωτερική έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης επέκρινε έντονα τις μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ που είχαν συγκεντρώσει πολιτικοί ανώτεροι αξιωματούχοι πρίν την κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή στη χώρα αυτή.

    Ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου Τόμας Γκίμπλ υπέβαλε έκθεση την Παρασκευή στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της γερουσίας σχετικά με τις μυστικές πληροφορίες πού είχαν επιλεγεί την εποχή που ο Ντάγκλας Φέιθ ήταν υφυπουργός Αμυνας, κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπούς. Ο Φέιθ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Ειδικού Σχεδιασμού, που παρήγαγε έκθεση το 2002, με την οποία ισχυριζόταν ότι υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ της αλ Κάινται και του καθεστώτος του τότε ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν.

    Η έκθεση του γενικού επιθεωρητού λέει ότι το γραφείο του Φέιθ παρήγαγε 'εναλλακτικές εκτιμήσεις μυστικών πληροφοριών', όπως τις χαρακτήρισε, που βασικά δεν συμφωνούσαν με τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, γενικά. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ενέργειες του Ντάγκλας Φέιθ ήταν 'ανάρμοστες', αλλά όχι παράνομες.

    [16] Aπο λάθος βομβαδισμό, νεκροί 5 Κούρδοι αστυνομικοί στο Ιράκ

    09-02-2007

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι από λάθος αεροεπιδρομή, σκοτώθηκαν 5 Κούρδοι αστυνομικοί στην Μοσούλη. Η επιδρομή σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και στόχευε κατά μελών της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ. Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα θύματα είναι 8 και ότι υπάρχουν και 6 τραυματίες.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι σκοτώθηκαν επίσης 8 αντάρτες στην συνοικία Τζαμπούρ της Βαγδάτης.

    Την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο βιντεοταινία που φέρεται ότι δείχνει την κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η οργάνωση Ισλαμικό Καθεστώς στο Ιράκ είχε αναλάβει την Τετάρτη την κατάρριψη του ελικοπτέρου του σώματος Πεζοναυτών. Όμως, ο αμερικανικός στρατός λέει ότι δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί.

    [17] Αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσόβου

    09-02-2007

    Ο μεσολαβητής των ΗΕ στο Κόσοβο Αμπερτ Ρόχαν δήλωσε ότι οι συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο των ΗΕ για το μέλλον της σερβικής αυτής επαρχίας, ανεβλήθη για μία εβδομάδα, έως τις 21 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ρόχαν, που είναι βοηθός του κύριου μεσολαβητή του διεθνούς οργανισμού Μάρτι Αχτισαάρι, έκανε την δήλωση αυτή την Παρασκευή στην Πρίστινα.

    Η Σερβία είχε ζητήσει την καθυστέρηση των συνομιλιών, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση της χώρας μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Αχτισάαρι είχε εκφράσει την επιθυμία για την διενέργεια συνομιλιών μεταξύ της ηγεσίας της Σερβίας και του Κοσόβου, πρίν να παρουσιάσει το σχέδιό του στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Όμως, στα πλαίσια συνέντευξής του στην γαλλική εφημερίδα Λε Μόντ, ο κ. Αχτισάαρι ειπε ότι πιστεύει πως το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με την πάροδο του χρόνου και ότι θα μπορούσε να μεσολαβεί μια ζωή, χωρίς να συμφωνούν ποτέ οι δύο πλευρές.

    Στο μεταξύ, στην πόλη Μιτροβίτσα του Κοσόβου, αρκετές χιλιάδες Σέρβοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Αχτισάαρι για το μέλλον της επαρχίας. Οι αλβανόφωνοι του Κοσυφοπεδίου, που αποτελούν και την πλειοψηφία, ζητούν την πλήρη ανεξαρτησία τους από την Σερβία, στην οποία αντιτίθεται έντονα η σερβική κυβέρνηση.

    [18] Διάσκεψη στην Τανζανία για την Σομαλία

    09-02-2007

    Δυτικοί και Αφρικανοί διπλωμάτες πραγματοποίησαν διάσκεψη στην Τανζανία την Παρασκευή, για να συζητήσουν την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Σομαλία.

    Η Διεθνής Ομάδα Επαφής για την Σομαλία ζήτησε την ανάπτυξη Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης το ταχύτερο δυνατόν στη χώρα αυτή και παρότρυνε την μεταβατική σομαλική κυβέρνηση να συμπεριλάβει ισλαμιστές και προεστούς διάφορων φυλών στις συνομιλίες, που στοχεύουν στην συμφιλίωση των Σομαλών, μετά από 16 χρόνια εμφύλιων ταραχών. Η ομάδα Επαφής αποτελείται από διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αφρική.

    Κατά την διάρκεια των συνομιλιών πάντως, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενάντια στην προγραμματιζόμενη ανάπτυξη των ειρηνοφρουρών. Η πορεία ήταν ειρηνική, όμως οι διαδηλωτές απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τους ειρηνοφρουρούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 February 2007 - 2:18:21 UTC