Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mεταβατικό σύνταγμα στην Ταϋλάνδη
  • [02] Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ σε Μαυροβούνιο και Αλβανία
  • [03] H Koντολήζα Ράις απορρίπτει τις δηλώσεις Κλίντον
  • [04] Τα ΗΕ ενισχύουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ
  • [05] Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσείν, ενώ συνεχίζεται η βία στο Ιράκ
  • [06] Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια
  • [07] Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από την ΕΡΤ
  • [08] Αποχαρακτηρίστηκαν τμήματα έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
  • [09] Βουλγαρία και Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ
  • [10] Ρουσόπουλος: Δεν υπάρχει Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία για υποκλοπές
  • [11] Ένταση μεταξύ Καρζάι και Μουσάραφ
  • [12] Φρηντ: Οι ΗΠΑ θέλουν να επέλθει συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου

  • [01] Mεταβατικό σύνταγμα στην Ταϋλάνδη

    27-09-2006

    Οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες της Ταϋλάνδης είπαν ότι ετοίμασαν ένα μεταβατικό σύνταγμα, που υπέβαλαν στον βασιλιά Μπουμιμπόλ για την έγκρισή του. Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας δήλωσε την Τρίτη ότι το μεταβατικό σύνταγμα θα ισχύσει μόνο μέχρις ότου μπορεί να συγκλιθεί η εθνοσυνέλευση για να ετοιμάσει ένα πιο μονιμο σύνταγμα.

    Οι στρατηγοί στην εξουσία δήλωσαν επίσης ότι θα διενεργήσουν εκλογές έως τον Οκτώβριο του 2007 και ότι θα περιορίσουν τον κατάλογο υποψηφίων για τον νέο πολίτη πρωθυπουργό της χώρας.

    Νωρίτερα την Τρίτη, η νέα ηγεσία ανήγγειλε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ταϋλάνδης θα είναι επικεφαλής 19μελούς συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής, που θα αποτελείται από επιχειρηματίες, δημοσίους υπαλλήλους και οικονομολόγους.

    [02] Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ σε Μαυροβούνιο και Αλβανία

    27-09-2006

    O κ. Ράμσφελντ

    Ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εξήρε την Αλβανία για την στρατιωτική συνεισφορά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε σχετικές δηλώσεις την Τρίτη στα Τίρανα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Φατμίρ Μέντιου. Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι μία μέρα η Αλβανία θα θεωρήσει την συμμετοχή της στην αποστολή στο Αφγανιστάν σαν μία ιστορική απόφαση. Στην συνέχεια ο κ. Ράμσφελντ είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον πρόεδρο της χώρας, Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί στα Τίρανα με ομολόγους του από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα μεταβεί στην Σλοβενία για την διάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    Νωρίτερα, ο κ. Ράμσφελντ είχε επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, όπου και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μίλο Ντζουκάνεβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον κάτω από αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για την ανάπτυξη Μαυροβούνιων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί.

    [03] H Koντολήζα Ράις απορρίπτει τις δηλώσεις Κλίντον

    27-09-2006

    H Kα Ράις

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι δεν έχει χρόνο για να επιρρίπτει ευθύνες "από δώ και από κεί", μετά την καταγγελία του τέως προέδρου Μπίλ Κλίντον ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν καταδίωξε τον Οσάμα μπιν Λάντεν πρίν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ο κ. Μπούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή του ξοδεύει όλο της το χρόνο για να κάνει ότι μπορεί για να τους προστατεύσει.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις απέρριψε τις δηλώσεις του κ. Κλίντον, χαρακτηρίζοντάς τες 'απόλυτα ανακριβείς.' Η Κα Ράις δήλωσε σε συγκέντρωση των αρχισυντακτών και δημοσιογράφων της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Μπούς πρίν τις επιθέσεις ήταν τουλάχιστον τόσο δυναμικές, όσο και εκείνες της κυβέρνησης Κλίντον τα προηγούμενα χρόνια.

    [04] Τα ΗΕ ενισχύουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ

    27-09-2006

    Τα ΗΕ είπαν ότι θέλουν να στείλουν 105 στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, για να βοηθήσουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού είπε ότι οι 105 ειδικοί θα συνεισφέρουν στις ανάγκες επικοινωνιών και μεταφορών της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης.

    Η Αφρικανική Ενωση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα θα παρατείνει την αποστολή της ειρηνευτικής της δύναμης στο Νταρφούρ έως το τέλος του χρόνου, αφού όμως έλαβε υποσχέσεις για οικονομική και άλλη ενίσχυσή της από τα ΗΕ και τις Αραβικές χώρες.

    Παραμένει πάντως ασαφές αν θα επιτρέψει το Σουδάν στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να μεταβούν στο Νταρφούρ. Η σουδανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιτρέψει την ανάληψη της ειρηνευτικής αποστολής από τον διεθνή οργανισμό, λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα είδος ξένης εισβολής.

    [05] Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσείν, ενώ συνεχίζεται η βία στο Ιράκ

    27-09-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη σε διάφορες επιθέσεις. Στην Βαγδάτη, τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων βομβών, ενώ η αστυνομία εντόπισε και άλλα πτώματα ανδρών που είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί.

    Η βία συνεχίστηκε, καθώς οι ιρακινοί νομοθέτες άρχισαν την συζήτησή τους σχετικά με την σιιτική πρόταση για την διαίρεση της χώρας σε αυτόνομες περιοχές. Οι Σουνίτες βουλευτές αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, επειδή φοβούνται ότι η κίνηση θα διαλύσει το κράτος του Ιράκ και θα συγκεντρώσει τον πετρελαϊκό πλούτο σε Σιιτικά και Κουρδικά χέρια.

    Η συζήτηση για την δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους αποτελεί μέρος συμβιβαστικής λύσης, που στοχεύει στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στο ιρακινό κοινοβούλιο. Την Δευτέρα, οι βουλευτές συμφώνησαν να δημιουργήσουν επιτροπή που να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας, όπως είχαν ζητήσει οι Σουνίτες και να προτείνει αλλαγές.

    Στο μεταξύ, η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν αναβλήθηκε έως τις 9 Οκτωβρίου, μετά από θυελλώδη ακροαματική διαδικασία την Τρίτη. Και οι επτά συγκατηγορούμενοι απομακρύνθηκαν από την δικαστική αίθουσα, διότι αρνούντο να σιγήσουν.

    [06] Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-09-2006

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που συνεχίζει την επίσκεψή της στην Αμερικανική πρωτεύουσα, ανέπτυξε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη στρατηγική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Πρόκειται, είπε, για μια περιοχή που τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, ο οποίος και έχει στραμμένα τα μάτια του προς άλλες εστίες ανάφλεξης όπως τη Μέση Ανατολή, το Σουδάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ωστόσο επεξήγησε ότι αποφάσισε να μιλήσει για τα Βαλκάνια, που συχνά επονομάζονται ως 'καζάνι της ιστορίας', γιατί ενώ μεν δεν βράζουν, εν τούτοις 'σιγοβράζουν και θα συνεχίσουν να χρήζουν της ιδιαίτερης προσοχής μας για καιρό ακόμη'.

    Κατά την κα Υπουργό, 'το έργο της οικοδόμησης ισχυρών κρατών, της υποστήριξης οικονομικής ανάπτυξης, της εγκαθίδρυσης του κράτους δικαίου, της δημιουργίας αποτελεσματικών θεσμών τους οποίους να μπορούν να εμπιστευθούν όλοι οι πολίτες β ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας, σημειώνει πρόοδο (στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) αλλά δεν έχει περατωθεί ακόμη'.

    Κάνοντας μια σύντομη επισκόπηση της περιοχής η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι δέκα χρόνια μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Dayton, γίνεται τώρα διαδικασία αναβάθμισής τους, προσαρμογής τους προς τη σημερινή πραγματικότητα και επίτευξης συμφωνίας για μια νέα, πιο σταθερή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ το Μαυροβούνιο, νεότερο μέλος της οικογένειας των κρατών, μόλις ξεκινά τα πρώτα του δειλά βήματα στην διεθνή κονίστρα, προσπαθώντας να εδραιωθεί εσωτερικά ως ένα λειτουργικό κράτος.

    Παράλληλα, συνέχισε η Υπουργός Εξωτερικών, η Σερβία, κράτος-κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής, συνεχίζει να ταλανίζεται από το παρελθόν της και δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έθεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία σε ΕΕ και NATO. Κι επίσης, η διεθνής κοινότητα αναζητά ακόμη σαφήνεια, όσον αφορά στο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και έως ότου αυτή γ σαφήνεια επιτευχθεί και τύχει της υποστήριξης όλων των κρατών της περιοχής, η κυρία Μπακογιάννη δεν πιστεύει πως θα έχει επέλθει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Η Ελληνίδα υπουργός υπογράμμισε πως για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο μετα-πολεμικό εγχείρημα ως προς την πρόληψη διενέξεων είναι η σταδιακή διεύρυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την έκφρασή της: 'Η ΕΕ έχει επιτυχώς σφυρηλατήσει δεσμούς κοινών συμφερόντων και οφελών μεταξύ πρώην εχθρών και έχει εδραιώσει τη δημοκρατία σε πρώην δικτατορίες με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα να φαίνεται ακόμη πιο απόμακρο. Για τις περισσότερες, αν όχι όλες τις χώρες που τώρα συνωστίζονται στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προοπτική της ένταξης επιδρά ως σημαντικό κίνητρο αλλαγών. Έχει ενθαρρύνει και υποστηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις στη μακρά και επώδυνη διαδικασία προς την εγκαθίδρυση δημοκρατίας με ελεύθερη αγορά, η οποία εκτιμά την πολυμορφία, σέβεται τις μειονότητες, ενθαρρύνει τις αποκλίνουσες απόψεις και αποδέχεται κριτική των κυβερνητικών πολιτικών'.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά την ενσωμάτωση του συνόλου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών, 'Η συνολική πολιτική (της Ελλάδας) βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή: αν επιθυμούμε να φέρουμε ειρήνη και ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τότε η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένη. Πιστεύουμε ότι η νέα Ευρώπη που γεννιέται, θα είναι ακόμη πιο εύπορη, πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική, εάν συμπεριλάβει την Νοτιοανατολική Ευρώπη'.

    Κατά την εκτίμηση της κυρίας υπουργού, η πιο βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στα Βαλκάνια είναι το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου κι αυτό γιατί μετά από μήνες διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το πρόβλημα με απλά λόγια έγκειται στο ότι οι Σέρβοι φαίνονται έτοιμοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε συμφωνία εκτός από την ανεξαρτησία ενώ, οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αποδεχτούν τίποτα λιγότερο από την ανεξαρτησία.

    Η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι η πολιτική της Ελλάδας αναφορικά με αυτό το ζήτημα είναι σαφής και συνίσταται στο ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί η επίτευξη μιας μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης στο βωμό μιας προκαθορισμένης και αυθαίρετης προθεσμίας και σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα μέρη χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ο χρόνος αυτός θα πρέπει να τους δοθεί. Επίσης, συνέχισε, πρέπει να ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αναφορικά με την προστασία των μειονοτήτων.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας της στην Τουρκία, την οποία και χαρακτήρισε σαν χώρα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας για την περιοχή. Η κυρία Μπακογιάννη είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την απόκτηση της ιδιότητας του πλήρους μέλους της ΕΕ αλλά παράλληλα τόνισε πως και η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει ορισμένα σαφή πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ. Η υπουργός ήταν απόλυτα σαφής. Όπως ακριβώς είπε: 'Η ΕΕ οικοδομήθηκε βάσει μιας κοινής κληρονομιάς δικαίου και πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό η Τουρκία, όπως οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε να εφαρμόσει. Εφόσον η Τουρκία προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές, πρέπει να εγκριθεί η πλήρης ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε πως η Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ομόσπονδου δικοινοτικού κράτους στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι θα διαμοιράζονται την εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους. Και πρόσθεσε πως 'αναζητείται πλέον νέα λύση, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο το έργο του ΟΗΕ, αλλά και πλήρως το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, οποιαδήποτε λύση του προβλήματός της πρέπει να συνάδει προς τις Ευρωπαϊκές αρχές και προδιαγραφές'.

    Η κυρία Μπακογιάννη κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα πως τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Ευρώπης που οικοδομείται τώρα.

    [07] Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από την ΕΡΤ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-09-2006

    Με θέμα την δημιουργία τηλεοπτικού προγράμματος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ κ. Σπυρόπουλος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση στην Νέα Υόρκη.

    Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και υπό την χορηγία του ελληνο-αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στην συζήτηση θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, αλλά και μαθητές.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ κ. Σπυρόπουλος κατά την διάρκεια του 17ου ετήσιου συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου στους Δελφούς είχε επισημάνει την ανάγκη καταγραφής της ιστορίας των ελλήνων μεταναστών στην Αμερική με προφορικές μαρτυρίες. Η καταγραφή ιστοριών των Ελλήνων της Διασποράς αποτελεί στόχο της ΕΡΤ για την δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προωθηθούν και στην διεθνή αγορά. Παράλληλα όμως αναδεικνύει και διάθεση δημιουργίας διδασκαλικού προγράμματος της Ελληνικής γλώσσας που θα φιλοξενείται στην ERT-SAT σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Ο κ. Σπυρόπουλος θα παραβρεθεί στο δείπνο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στην οποία η ΕΡΤ είναι χορηγός και όπου θα τιμηθούν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης, και ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Τσακόπουλος.

    [08] Αποχαρακτηρίστηκαν τμήματα έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

    27-09-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Αποσπάσματα απόρρητης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποχαρακτηρίστηκαν τη Τρίτη αναφέρουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει προκαλέσει αγανάκτηση για την αμερικανική ανάμειξη στον μουσουλμανικό κόσμο και έχει δημιουργήσει περισσότερους υποστηρικτές του διεθνούς εξτρεμιστικού κινήματος για Τζιχάντ.

    Μάλιστα τα αποχαρακτηρισμένα τμήματα της απόρρητης έκθεσης αναφέρουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει σχηματίσει μια νέα γενιά τρομοκρατών ηγετών και μαχητών και ότι η αντιλαμβανόμενη απ' τους εξτρεμιστές επιτυχία των ανταρτών στο Ιράκ, θα εμπνεύσει περισσότερους τρομοκράτες να αγωνιστούν αλλού. Αλλά η έκθεση επισημαίνει ότι αν οι εξτρεμιστές θεωρηθούν αποτυχημένοι, τότε λιγότεροι μαχητές θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι παρά τα σοβαρά πλήγματα σε βάρος της ηγεσίας της Αλ Κάιντα, η απειλή από Ισλαμιστές εξτρεμιστές έχει διευρυνθεί τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά. Η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να αποτελεί την σοβαρότερη απειλή για τις ΗΠΑ. Ορισμένα αποσπάσματα της εν λόγω έκθεσης δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τη Κυριακή σε αμερικανικές εφημερίδες.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε τη Τρίτη ότι τα εν λόγω αποσπάσματα είχαν ερμηνευτεί εκτός του νοηματικού πλαισίου της έκθεσης και γι' αυτό διέταξε τον γενικό διευθυντή των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών να αποχαρακτηρίσει καίριας σημασίας σημεία της έκθεσης. Επίσης ο κ. Μπούς σχολίασε ότι το έγγραφο διέρρευσε για πολιτικούς λόγους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και επεσήμανε ότι συμφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης ότι οι επιτυχίες σε βάρος της Αλ Κάιντα έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση και ανεξαρτητοποίηση των τρομοκρατών, αλλά απέρριψε κάθε υπόνοια ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος.

    [09] Βουλγαρία και Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ

    27-09-2006

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η τελική έγκριση των εισηγήσεων αναμένεται τον Οκτώβριο. Η ευρωπαϊκή επιτροπή δήλωσε ότι και τα δύο νέα μέλη πρέπει να πατάξουν τη διαφορά, το οργανωμένο έγκλημα και να διενεργήσουν μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα. Ενώ θα αντιμετωπίσουν σκληρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών των αγροτικών επιδοτήσεων, αν δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινότητας.

    Πάντως ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη διεύρυνση της μέχρι οι χώρες-μέλη να συμφωνήσουν σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Μία τέτοια απόφαση θα επηρέαζε αρνητικά χώρες όπως η Κροατία, η Σερβία και η Τουρκία που βρίσκονται ήδη σε ενταξιακή πορεία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ΕΕ και ότι ενθαρρύνουν την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης και άλλων χωρών.

    [10] Ρουσόπουλος: Δεν υπάρχει Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία για υποκλοπές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    27-09-2006

    'Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για υποκλοπές. Υπάρχει μια συμφωνία, την προεργασία της οποίας είχε ξεκινήσει η προηγουμένη κυβέρνηση, που αφορά τις επικοινωνίες και που δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολουθήσεις'. Την δήλωση αυτή έκανε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφερόμενη στα δημοσιεύματα πρωινής εφημερίδας για 'ελληνοαμερικανική συμφωνία διοχέτευσης προϊόντων τηλεφωνικών υποκλοπών μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνία που ανανεώθηκε μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και μετέδιδε τις πληροφορίες μέσω δορυφόρου από την Αθήνα σε κέντρο αμερικανικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες'.

    Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος η συγκεκριμένη συμφωνία συνήφθη στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, 'ισχύει και τώρα', ενώ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συζητά την 'τροποποίηση της για τεχνικούς και οικονομικούς όρους'.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που παραθέτει το δημοσίευμα το σύστημα των υποκλοπών επέτρεπε την παρακολούθηση μέσω δορυφόρου χώρων, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή τα υπουργεία και τα γραφεία των κομμάτων και οργανώσεων αλλά και πολιτών των οποίων η παρακολούθηση γινότανε εφ όσον ήταν ύποπτοι μέσω του αριθμού του τηλεφώνου τους.

    [11] Ένταση μεταξύ Καρζάι και Μουσάραφ

    27-09-2006

    Ο Πρόεδρος Καρζάι με τον Πρόεδρο Μπους

    Οι πρόεδροι του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, Περβέζ Μουσάραφ και Χαμίντ Καρζάι, αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν. Οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν απόψε στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Τρίτη ότι οι κ. Καρζάι και Μουσαράφ προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, αλλά σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον με τον κ. Μπους, ο κ. Καρζάι επέρριψε ευθύνες στα Πακιστανικά ισλαμικά σχολεία που εκπαιδεύουν τρομοκράτες, όπως είπε και εξέφρασε αμφιβολίες για Πακιστανική συμφωνία με φυλάρχους που αποσκοπεί στον τερματισμό των διασυνοριακών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

    Από την πλευρά του ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι ο κ. Καρζάι αγνοεί την πραγματικότητα και ότι αποξενωμένη Παστούν στο Αφγανιστάν ευθύνονται για τις τελευταίες επιθέσεις. Επίσης ο στρατηγός Μουσαράφ δήλωσε ότι η Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ έχει κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

    [12] Φρηντ: Οι ΗΠΑ θέλουν να επέλθει συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου

    27-09-2006

    Ντάνιελ Φρηντ

    O υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρωασίας, Ντάνιελ Φρηντ, δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου. Ο κύριος Φρηντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βελιγράδι όπου πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους, την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν να καταβληθούν οι απαιτούμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Δεκέμβριο και ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία πλευρά να μπλοκάρει την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες. Οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου επιδιώκουν την ανεξαρτησία της επαρχίας, ενώ η Σερβία θέλει διατήρηση της σημερινής κατάστασης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 September 2006 - 1:19:37 UTC