Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιταλία: Παραιτείται σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  • [02] Μπους: Κρίσιμη καμπή για το Ιράκ αποτελεί η νέα ηγεσία
  • [03] Μέση Ανατολή: Παραιτείται ο Γούλφενσον, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη Χαμάς
  • [04] ΗΠΑ: Μεγάλη η συμμετοχή σε διαδηλώσεις για το μεταναστευτικό
  • [05] Νταρφούρ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας
  • [06] Λιάτζιτς: Μπορεί να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [07] Βολιβία: Κρατικοποιούνται οι βιομηχανίες ενέργειας
  • [08] Συνεδριάζουν διπλωμάτες του Σ.Α. για το Ιράν

  • [01] Ιταλία: Παραιτείται σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    02-05-2006

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Την παραίτηση του αναμένεται πως θα υποβάλει σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού της νέας κυβέρνησης του νέο-εκλεγμένου πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι. Δημοσιογραφικές πηγές στη Ρώμη αναφέρουν ότι ο κύριος Μπερλουσκόνι θα δώσει τέλος στο μετεκλογικό αδιέξοδο, υποβάλλοντας την παραίτηση του στον Ιταλό Πρόεδρο, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε ο Ιταλός Πρόεδρος θα δώσει επίσημα εντολή στον κύριο Πρόντι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

    Στο παρελθόν ο κύριος Τσιάμπι είχε πει ότι ενδεχομένως να αφήσει τον αντικαταστάτη του που θα εκλεγεί από τη βουλή στις 13 Μαΐου, να ασχοληθεί με το θέμα. Όμως ο ιταλός πρόεδρος βρίσκεται κάτω από πίεση να κινηθεί γρήγορα και να ζητήσει από το κύριο Πρόντι να σχηματίσει κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποφευχθεί πολιτικό κενό.

    Στο μεταξύ ο κύριος Πρόντι δήλωσε ότι η νέα ομάδα των υπουργών του θα είναι έτοιμη μέχρι την Παρασκευή.

    [02] Μπους: Κρίσιμη καμπή για το Ιράκ αποτελεί η νέα ηγεσία

    02-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η νέα ηγεσία του Ιράκ αποτελεί κρίσιμη καμπή για την χώρα. Όμως, τρία χρόνια μετά την αναγγελία του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο κ. Μπους προειδοποίησε την Δευτέρα ότι η χώρα ακόμα αντιμετωπίζει προκλήσεις και βία. Ο κ. Μπους έκανε τα σχόλια αυτά μετά από σύσκεψη που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με θέμα το πρόσφατο ταξίδι τους στο Ιράκ.

    Την Δευτέρα επίσης, ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζόζεφ Μπάιντεν, επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας, δήλωσε ότι το Ιράκ θα πρέπει να διαιρεθεί σε τρεις ομοσπονδιακές ενότητες, μία Σουνιτική, μία Κουρδική και μία Σιιτική, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και την αποχώρηση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο κ. Μπάιντεν βάσισε το επιχείρημά του στο παράδειγμα της Βοσνίας, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μπάιντεν πρότεινε η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης να ελέγχει την ασφάλεια των συνόρων, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι κανένας Ιρακινός ηγέτης δεν πρότεινε ούτε και επιθυμεί τον διαμελισμό της χώρας.

    [03] Μέση Ανατολή: Παραιτείται ο Γούλφενσον, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη Χαμάς

    02-05-2006

    Τζέημς Γούλφενσον

    Ο ειδικός απεσταλμένος του διπλωματικού κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέημς Γούλφενσον, υπέβαλε παραίτηση τη Δευτέρα εκφράζοντας ανησυχίες για την, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο κ. Γούλφενσον δήλωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει, όσο η κυβέρνηση της Χαμάς αρνείται να δεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κατανοήσουν, δήλωσε ο κ. Γούλφενσον, ότι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα μέλλον στο οποίο τα διάφορα θέματα, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα είναι, θα πρέπει να επιλύονται και τόνισε ότι οι νέες κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα λέγοντας ότι θα επιτεθούν στην άλλη πλευρά.

    Η θητεία του κ. Γούλφενσον θα έληγε στα τέλη του περασμένου χρόνου, αλλά είχε συμφωνήσει να την παρατείνει για μερικούς ακόμη μήνες.

    [04] ΗΠΑ: Μεγάλη η συμμετοχή σε διαδηλώσεις για το μεταναστευτικό

    02-05-2006

    Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και οι υποστηρικτές τους έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, και σε μονοήμερη απεργία αλλά και αποχή των μαθητών από τα σχολεία τους. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Οι αστυνομικές αρχές στο Λος Άντζελες περίμεναν γύρω στις 500 χιλιάδες κόσμο να συμμετάσχει σε πορείες ενώ στο Σικάγο, η αστυνομία υπολόγισε το πλήθος των συγκεντρωμένων στις 400.000. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν σε πορείες και στη Νέα Υόρκη, το Ντενβερ και στη πολιτεία της Φλώριδα.

    Η συμμετοχή στην λεγόμενη 'Ημέρα Χωρίς Μετανάστες' είχε μεγάλη απήχηση, καθώς οι μετανάστες και τα παιδιά τους δεν μετέβησαν στις εργασίες ή τα σχολεία τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν διάφορες μικροεπιχειρήσεις καθώς και μερικά μεγάλα εργοστάσια. Η αλυσίδα εστιατορίων πρόχειρου φαγητού, Μακ Ντοναλντς, ανακοίνωσε ότι μερικά από τα εστιατόρια της λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό , ή με περιορισμένο ωράριο. Πάντως ορισμένοι ηγέτες οργανώσεων μεταναστών είχαν αντιταχθεί στο μποϋκοτάζ, λόγω ανησυχιών ότι η απεργία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική κοινή γνώμη.

    Τα συλλαλητήρια είχαν σαν στόχο να τονίσουν την συμβολή των περίπου 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στην οικονομική ζωή των ΗΠΑ και να πιέσουν το Αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσει μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Μέλη του Κογκρέσου μελετούν μέτρα που από την μια θα εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και από την άλλη θα δίνουν σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες ένα τρόπο για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας.

    [05] Νταρφούρ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας

    02-05-2006

    O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλλικ, βρίσκεται καθοδόν προς το Νταρφούρ με στόχο να βοηθήσει στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Αναμένεται ότι ο κ. Ζέλλικ θα φτάσει αργότερα σήμερα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Αφρικανικής Ένωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μερικά μόνο θέματα εκκρεμούν μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών που αρνήθηκαν να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία που είχε προταθεί από τη Αφρικανική Ένωση.

    Η κυβέρνηση του Σουδάν δήλωσε ότι θα υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά δύο ανταρτικές οργανώσεις από το Νταρφούρ απαιτούν αλλαγές στο προσχέδιο της συμφωνίας. Οι αντάρτες ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν και καλύτερους όρους στην ενσωμάτωση των δυνάμεων τους στον Σουδανικό στρατό.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην επίτευξη συμφωνίας.

    Η Αφρικανική Ένωση παρέτεινε τις συνομιλίες κατά 48 ώρες, όταν αντάρτες και κυβέρνηση απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την προηγούμενη προθεσμία της Κυριακής.

    [06] Λιάτζιτς: Μπορεί να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Σερβίας-Μαυροβουνίου

    02-05-2006

    Ράτκο Μλάντιτς

    Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σερβίας, Ρασίμ Λιάτζιτς, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία- Μαυροβούνιο μετά την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσης του φυγάδα ύποπτου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς. Ο κ. Λιάτζιτς υποσχέθηκε, πάντως, ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον πρώην ανώτερο στρατιωτικό διοικητή.

    Δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πόλεμου στη Χάγη, που καταζητεί το κύριο Μλάντιτς από το 1995, κατηγορώντας τον για γενοκτονία και επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Δικαστηρίου είπαν ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση όταν η αρχιεισαγγελέας, Κάρλα Ντελ Ποντε, συναντηθεί με αξιωματούχους της Ε.Ε.

    Η κυρια Ντελ Ποντε επιμένει ότι ο Μλαντιτς κρύβεται στη Σερβία και ότι είναι εύκολο να εντοπιστεί από τις αρχές της χώρας. Η Σερβία όμως υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μλάντιτς και τονίζει ότι έχει συλλάβει μερικούς από τους συνεργάτες του.

    [07] Βολιβία: Κρατικοποιούνται οι βιομηχανίες ενέργειας

    02-05-2006

    Ίβο Μοράλες

    Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ίβο Μοράλες, υπέγραψε διάταγμα για την κρατικοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας της χώρας, ενώ έδωσε εντολή στα στρατεύματα της χώρας να καταλάβουν τις πηγές φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή του.

    Ο κ. Μοράλες εξέδωσε το διάταγμα αυτό στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Σαν Αλμπέρτο στη νότια Βολιβία την Δευτέρα, τις οποίες λειτουργούσε η βραζιλιανή εταιρία Πέτρομπρας. Ο κ. Μοράλες χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική υπογραμμίζοντας ότι η Βολιβία ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των φυσικών της πόρων, ενώ πρόσθεσε ότι οι ξένες εταιρίες ενέργειας θα πρέπει να υπογράψουν νέα συμβόλαια με την χώρα εντός 180 ημερών ή να αναχωρήσουν από τη Βολιβία και να παραδώσουν τον έλεγχο της παραγωγής τους στην κρατική Βολιβιανή εταιρία πετρελαίου.

    Το διάταγμα της Δευτέρας αναμένεται ότι επηρεάσει ξένες εταιρίες, όπως την ισπανική Ρεπσόλ, την γαλλική Τοτάλ, την αμερικανική Εξον Μόμπιλ, την βρετανική Μπί-Πί καθώς και την Πετρομπράς.

    [08] Συνεδριάζουν διπλωμάτες του Σ.Α. για το Ιράν

    02-05-2006

    Το πυρηνικό συγκρότημα στο Μπουσέρ

    Ανώτεροι διπλωμάτες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι για να εξετάσουν την από κοινού ανάληψη δράσης ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι συνομιλίες αυτές θα προετοιμάσουν κρίσιμης σημασίας σύνοδο των υπουργών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Τρίτη 9 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. θα πιέσουν άλλες χώρες στις συνομιλίες του Παρισιού, να υποστηρίξουν δεσμευτικό ψήφισμα των ΗΕ το οποίο θα ζητά απ' το Ιράν να παγώσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Μακόρμακ επεσήμανε επίσης ότι οι Η.Π.Α. θα αναβάλλουν αίτημα τους για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για επόμενο ψήφισμα του Ο.Η.Ε., αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. .

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα, το Ιράν ζήτησε από τα Η.Ε. να σταματήσουν τις ΗΠΑ από το να εξαπολύουν απειλές, όπως είπε χαρακτηριστικά, για λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Σε επιστολή του προς τον γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφφι Αννάν, ο πρέσβης του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ παρότρυνε τον κ. Ανάν και το συμβούλιο ασφαλείας των Η.Ε. να λάβουν μέτρα κατά των παράνομων απειλών της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

    Επίσης, ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησε μαζί του το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την συνομιλία των δύο ηγετών, αλλά δήλωσε ότι και οι δύο τόνισαν ότι θα πρέπει να εμποδιστεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 May 2006 - 1:18:26 UTC