Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [02] Απειλούνται οι παλαιστινιακές περιοχές από τη γρίπη των πτηνών
  • [03] Άδειο το θησαυροφυλάκιο των Παλαιστινίων
  • [04] Νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [05] Πιέσεις Μπους στη Γερουσία
  • [06] Η Ράις παροτρύνει το κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας
  • [07] Και άλλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Φρήντ: Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ
  • [09] Γαλλία: Οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους
  • [10] Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
  • [11] Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα
  • [12] Kαι ευρωπαϊκό domain
  • [13] Τσαρλς Ρης: Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    06-04-2006

    Supporting Human Rights and Democracy: The U.S. Record 2005 - 2006

    Στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δόθηκε τη Τετάρτη στη δημοσιότητα, αναφέρεται στις θετικές εξελίξεις σε θέματα δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και την Ευρω-Ασία, αλλά επίσης τονίζει ότι σε μερικές περιοχές οι τάσεις είναι απογοητευτικές. Όπως η συνεχιζόμενη διάβρωση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και σε μερικές περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Στην έκθεση, το Στέητ Ντιπάρτμεντ επαινεί την άνθιση, όπως τη αποκαλεί, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στα Βαλκάνια και την Ουκρανία, καθώς και την ελευθερία του λόγου.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας παρανόησαν τις λαϊκές εξεγέρσεις σαν έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις. Η έκθεση επικρίνει επίσης τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για την επιβολή περιορισμών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε κόμματα της αντιπολίτευσης και σε αντιφρονούντες. Η έκθεση καταλήγει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταφέρονται κατά της κακομεταχείρισης και ζητούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

    [02] Απειλούνται οι παλαιστινιακές περιοχές από τη γρίπη των πτηνών

    06-04-2006

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι 250 χιλιάδες κοτόπουλα πρέπει να θανατωθούν στη Λωρίδα της Γάζας τις ερχόμενες μέρες για να σταματήσει η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Πάνω από ένα εκατομμύριο πουλιά έχουν ήδη θανατωθεί στη Γάζα και το Ισραήλ από τον περασμένο μήνα που το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 εμφανίστηκε στη περιοχή.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι εξαιρετικά σοβαρή η απειλή της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στις πυκνοκατοικημένες παλαιστινιακές περιοχές. Τα κοτόπουλα αποτελούν τη κύρια πρωτεΐνη που καταναλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα σημειωθούν ελλείψεις στο διαιτολόγιο των Παλαιστινίων.

    Επίσης, την Τετάρτη προκαταρκτικά τεστ στη Σκοτία έδειξαν ότι από στη γρίπη των πτηνών οφείλεται και θάνατος κύκνου βόρεια του Εδιμβούργου.

    [03] Άδειο το θησαυροφυλάκιο των Παλαιστινίων

    06-04-2006

    Μαχμούντ αλ Ζαχάρ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ανακάλεσε αναφορά στην επίλυση του Μεσανατολικού με την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών, γιατί η έκφραση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως αναγνώριση του εβραϊκού κράτους. Αξιωματούχοι της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς αρνήθηκαν ότι ο αλ Ζαχάρ προέβη στο συγκεκριμένο σχόλιο σε επιστολή που εστάλη αυτή τη εβδομάδα στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών Κόφι Αννάν. Στην επιστολή, ο κ. αλ Ζαχάρ ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ζουν ελεύθεροι 'στο πλευρό', όπως είπε χαρακτηριστικά, των γειτόνων τους. Η Χαμάς έχει απορρίψει εκκλήσεις να απαρνηθεί τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό την Χαμάς, ότι το Παλαιστινιακό θησαυροφυλάκιο είναι άδειο. Όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ομάρ Αμπντέλ Ραζέκ, είπε ότι ελπίζει να λάβει 80 εκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και των Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πληρώσει τους μισθούς των 140 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [04] Νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

    06-04-2006

    Στο Ιράκ, δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας 30. Την Τετάρτη επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 9 αντάρτες και σκότωσαν ένα άτομο κατά τη διάρκεια εφόδου σε περιοχή όπου υπάρχουν κρησφύγετα ανταρτών στη Γιουσιφίγια νότια της Βαγδάτης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι επίσης είπαν ότι Ιρακινοί στρατιώτες και η αστυνομία διέσωσαν 3 ιρακινούς που είχαν απαχθεί από τη Μοσούλη. Σε άλλη εξέλιξη, Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε 22 κρατούμενους για εγκλήματα όπως η οργάνωση πολύνεκρων επιθέσεων και η συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Εξάλλου κατά τη δίκη του, ο Σαντάμ Χουσεΐν απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με την δολοφονία άνω των 140 Σιιτών το 1982. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Οι ιρακινές εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν ξεχωριστή δίκη για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον τέως δικτάτορα για γενοκτονία Ιρακινών Κούρδων την δεκαετία του 80.

    [05] Πιέσεις Μπους στη Γερουσία

    06-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από την αμερικανική γερουσία να εγκρίνει ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας το συντομότερο δυνατόν, όμως ο επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι όπως αναμένει, οι διαβουλεύσεις θα πάρουν χρόνο.

    Μετά από συνάντησή του με ηγετικά στελέχη του κογκρέσου την Τετάρτη, ο κ. Μπους ζήτησε την υιοθέτηση νομοσχεδίων που να αναγνωρίζουν την συμβολή ανθρώπων που εργάζονται σκληρά σε θέσεις εργασίας που δεν επιθυμούν οι αμερικανοί πολίτες, χωρίς όμως να παρέχεται αμνηστία στους παράνομους μετανάστες. Και εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του προς ένα πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας, που να δίνει την δυνατότητα στους παράνομους μετανάστες να παραμείνουν στις ΗΠΑ με προσωρινή άδεια.

    Στο μεταξύ, ο κ. Σπέκτερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το θέμα θα επιλυθεί πριν τις 15ήμερες διακοπές του κογκρέσου, που αρχίζουν τη Δευτέρα. Ορισμένοι γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, θέλουν να δώσουν σε ξένους μετανάστες ένα τρόπο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας. Όμως, ορισμένοι άλλοι λένε ότι μία τέτοια ενέργεια θα επιβράβευε παράνομες πράξεις.

    [06] Η Ράις παροτρύνει το κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας

    06-04-2006

    Κοντολήζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, ζήτησε απ' το κογκρέσο να επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία της κυβέρνησης Μπούς με την Ινδία, αποκαλώντας την 'στρατηγική επιτυχία' που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Η κα Ράις δήλωσε σε αρμόδιες επιτροπές του αμερικανικού κογκρέσου την Τετάρτη ότι η πολιτική πυρηνική συνεργασία με την Ινδία δεν θα δημιουργήσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη νότια Ασία και ότι με τον τρόπο αυτό, η Ινδία δεν θα εξαρτάται από 'ασταθείς πηγές ενέργειας' όπως είπε, όπως το Ιράν. Πάντως ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει την διεθνή υποστήριξη προς την συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, την οποία δεν έχει προσυπογράψει η Ινδία. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την στρατιωτική συνεργασία της Ινδίας με το Ιράν.

    Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας, Τζόζεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι τείνει προς το να υποστηρίξει την συμφωνία, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, αναμένοντας ότι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ινδίας θα σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε στον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, την Τετάρτη, στην Ισλαμαμπάντ, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν στρατηγική εταιρική σχέση διαρκείας με το Πακιστάν.

    [07] Και άλλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

    06-04-2006

    Τα γραφεία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπέστησαν βομβιστική επίθεση την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Εξάλλου, στην νοτιοανατολική Τουρκία, πληροφορίες αναφέρουν ότι Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Τούρκους στρατιώτες κατά την διάρκεια κυβερνητικής επιχείρησης. Τουλάχιστον 4 ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στο Ιράκ.

    Νωρίτερα, ένας Τούρκος αστυνομικός σκοτώθηκε, όταν Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος στην επαρχία Μπίνγκόλ. Οι επιθέσεις ακολουθούν μία εβδομάδα καθημερινών συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε κυρίως Κουρδικές περιοχές της χώρας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ήδη 16 άτομα. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για ψυχραιμία και εθνική ενότητα.

    [08] Φρήντ: Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ

    06-04-2006

    Ντάνιελ Φρήντ

    Η κυβέρνηση Μπούς ισχυρίζεται ότι ορισμένοι Ισλαμιστές εξτρεμιστές που ζουν στην Ευρώπη απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι απ' τα 15 με 20 εκατομμύρια μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη, περίπου το 2% είναι εξτρεμιστές και απ' αυτούς μόνο ένα μικρό ποσοστό θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιθανοί τρομοκράτες, αλλά, τόνισε ο κ. Φρήντ, η εμπειρία έχει δείξει ότι 'μια χούφτα μόνο' εξτρεμιστών αποδείχτηκε ικανή να πραγματοποιήσει καταστροφικότατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Επίσης τόσο ο κ. Φρήντ, όσο και ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Χένρυ Κράμπτον, επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη. Ο κ. Φρήντ τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην ανεργία και τις διακρίσεις και αυτό τους καθιστά επιρρεπείς στα δόγματα εξτρεμιστών. Ο κ. Φρήντ σημείωσε πάντως ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους της με στόχο την προώθηση διαλόγου με τις μουσουλμανικές κοινότητες και την αύξηση των πολιτιστικών προγραμμάτων ανταλλαγών.

    [09] Γαλλία: Οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους

    06-04-2006

    Η ηγεσία των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων της Γαλλίας συναντήθηκε με αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου, Ζακ Σιράκ, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του νέου επίμαχου νόμου για την εργασιακή απασχόληση των νέων. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν στα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι τα κομματικά στελέχη άκουσαν τα αιτήματα τους και υποσχέθηκαν ότι θα ανταποκριθούν μετά από συναντήσεις που θα έχουν και με άλλους ηγέτες συνδικαλιστικών οργάνων.

    Νωρίτερα ,οι συνδικαλιστικές ενώσεις είχαν δώσει στη Γαλλική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 17 Απριλίου για να αποσύρει τον επίμαχο νόμο, ενώ δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να διαπραγματευτούν αλλαγές στο μέτρο. Επίσης ανακοίνωσαν και άλλη μια μέρα κινητοποιήσεων στις 11 Απριλίου.

    [10] Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-04-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις σχέσεις Ελλάδας

    Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις έγινε στη Ουάσιγκτον με συμμετοχή πολλών παραγόντων από την Ελλάδα. Στιγμιότυπα και συνεντεύξεις από το συνέδριο περιέχονται στο τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από τη Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Για πέμπτη κατά σειρά χρονιά το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκέντρωσε στη Ουάσιγκτον παράγοντες μεγάλων επιχειρήσεων και τους έφερε σε επαφή με Έλληνες αξιωματούχους για να μάθουνε από πρώτο χέρι τι αλλαγές έχουνε γίνει στο τελευταίο δωδεκάμηνο για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

    Χρήστος Φώλιας

    Ένας από τους κύριους ομιλητές του διήμερου συνεδρίου ήτανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο οποίος μας είπε: 'Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό. Οι Αμερικανοί είναι ανοιχτοί σε προτάσεις. Το ίδιο είμαστε και εμείς. Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη επίσκεψή μας, με όλη την καλή προετοιμασία που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε, θα ακολουθηθεί από χειροπιαστά αποτελέσματα'.

    Charles Ries

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Charles Ries είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αμερικανούς επενδυτές και Έλληνες επιχειρηματίες. Σε συνέντευξη που μας έδωσε δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Αμερικανικές εταιρείες έχουνε πρόσβαση σε κεφάλαια και τεχνολογία ενώ οι Ελληνικές έχουνε ιδιαίτερη πρόσβαση στον Αραβικό κόσμο. Μπορεί να δούμε λοιπόν κι εκεί κάποια μέρα τη φόρμουλα που εφαρμόστηκε στα Βαλκάνια, όπου Ελληνικές κι Αμερικανικές εταιρείες συνεργάστηκαν και άνοιξαν νέες αγορές στις οποίες έκαναν επικερδείς επενδύσεις'.

    Aλλά το συνέδριο της Ουάσιγκτον δεν περιορίστηκε μόνο στην οικονομία και το εμπόριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου εξέτασαν με τους συνέδρους τρόπους για την προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας στις ΗΠΑ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος παρατήρησε ότι 'τέτοιου είδους συναντήσεις είναι όντως παραγωγικές γιατί αφ' ενός μεν αυξάνουν την αίσθηση ενημερότητας και συνείδησης για τα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αφ ετέρου οδηγούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, σχέδια και προγράμματα τα οποία είναι πολύ ευεργετικά'.

    Μαριέτα Γιαννάκου

    Ένα από αυτά τα συγκεκριμένα σχέδια μας αποκάλυψε η κ. Γιαννάκου που είπε: 'Κατά την παραμονή μας στη Ουάσιγκτον συνάντησα μεταξύ άλλων τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Georgetown και είμαστε έτοιμοι με την αλλαγή του Νόμου για τα πανεπιστήμια να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας, να κάνουμε ανταλλαγές φοιτητών-καθηγητών, να αξιοποιήσουμε Έλληνες καθηγητές, ως visiting professors στην Ελλάδα και αντιστρόφως, σε μια εποχή που η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η παιδεία είναι το καλύτερο μέσο για την καλύτερη διπλωματία'.

    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ είχαν εξέχουσα θέση στο συνέδριο της Ουάσιγκτον. Στη σχετική συζήτηση πήρε μέρος και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, που ήρθε στην Αμερικανική πρωτεύουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό. Κατά την εκτίμηση του κ. Κουμουτσάκου: 'Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουνε περάσει στο στάδιο της ωρίμανσης τους. Είναι ώριμες σχέσεις και αυτό πάει να πει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε στα σημεία στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα, μπορούμε να προχωράμε αποτελεσματικά σε αυτή τη συνεργασία, και ταυτόχρονα, όπου υπάρχουν αποκλίσεις απόψεων, αυτές να μη χαλάνε και να μην επηρεάζουνε αυτή τη λειτουργική και αποτελεσματική σχέση'.

    Ανδρέας Μάνατος

    Πως είδαν όμως οι οργανωτές την όλη εκδήλωση; Ο Ανδρέας Μάνατος, Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, μας έκανε τον εξής απολογισμό: 'Είχαμε μια όμορφη έκφραση της νέας Ελλάδας. Παράγοντες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ καθώς και επιχειρηματίες της χώρας αυτής έμαθαν λεπτομέρειες της νέας Ελλάδας, που διαφορετικά ίσως να μη μάθαιναν ποτέ. Το να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα σε μια χώρα 300ων εκατομμυρίων πολιτών σαν τις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Από αυτή την άποψη το συνέδριο μας σημείωσε μεγάλη επιτυχία'.

    Η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στο Ατλάντικ Σίτυ όπου ανοίγει τώρα τις πύλες της η 15 Ελληνοαμερικανική Έκθεση Ερμής, για την οποία όμως θα μιλήσουμε στο επόμενο 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [11] Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-04-2006

    Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 11 χώρες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε γραπτή προειδοποίηση πριν ξεκινήσει νομική διαδικασία, γιατί διέγραψαν κολυμβητικές περιοχές από τους επίσημους καταλόγους για να αποφύγουν την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της υγείας των λουομένων.

    Το πρόβλημα αφορά συνολικά 7000 περιοχές κολύμβησης στο Βέλγιο την Δανία τη Φινλανδία την Γαλλία την Γερμανία την Ιταλία την Ολλανδία την Πορτογαλία την Ισπανία την Σουηδία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία αλλά και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η διαγραφή κολυμβητικών περιοχών από τους επισήμους καταλόγους πρέπει να δικαιολογείται απολύτως και χωριστά για κάθε περίπτωση, ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ρητά για την συγκάλυψη προβλημάτων ρύπανσης.

    Έτσι η Επιτροπή καλεί τα 11 κράτη μέλη να αιτιολογήσουν την διαγραφή των περιοχών τους που στο παρελθόν είχαν χαρακτηριστείς κολυμβητικές και καθαρές, καθώς είναι μέσα στις υποχρεώσεις τους να παρακολουθούν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και να παίρνουν μέτρα για να μη ρυπαίνονται. Τ

    ην προειδοποίηση της Επιτροπής σχολίασε και ο αρμόδιος για το περιβάλλον έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος είπε 'Ανησυχώ γιατί ορισμένα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν τα μέτρα διασφάλισης που προβλέπει η οδηγία σε πολλές χιλιάδες ύδατα κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγία που είναι προορισμένη να εξασφαλίσει καθαρά ύδατα σε εκατομμύρια λουόμενους την θερινή περίοδο. Ο μη καθαρισμός κολυμβητικών περιοχών αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα της οδηγίας'.

    [12] Kαι ευρωπαϊκό domain

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-04-2006

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου κι αν βρίσκονται , μπορούν από σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου και από τις 11 το πρωί να κάνουν αίτηση για την κατοχύρωση διαδικτυακής διεύθυνσης στο νέο όνομα χώρου που είναι το λατινικό 'EU' Πριν από τέσσερις μήνες ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και δόθηκε προτεραιότητα στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, που έφτασαν μάλιστα περίπου τις 335.000.

    Το μέτρο επεκτείνεται από σήμερα και στους ιδιώτες οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται σε εξουσιοδοτημένους καταχωρητές του δικτύου EURid, όπως ακούγεται με λατινικούς χαρακτήρες, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ανέλαβε την διαχείριση τους χώρου ' ΕU' για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Για τις αιτήσεις που θα παραλαμβάνονται θα ισχύσει η αρχή, της κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης. Για τους πολίτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η διεύθυνση 'ΕU' μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προβολή της επαγγελματικής τους παρουσίας, ή του σχολείου, ή του πανεπιστημίου , ή του συλλόγου τους στο Διαδίκτυο.

    [13] Τσαρλς Ρης: Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-04-2006

    Δείτε τη συνέντευξη του Τσαρλς Ρης - Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Τσαρλς Ρης

    Τσαρλς Ρης

    Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς διοργάνωσε στη Ουάσιγκτον συνέδριο για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα. Ένας από τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τσάρλς Ρής, ο οποίος και τιμήθηκε από τους συνέδρους για την συμβολή του στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

    Σε κάποιο διάλειμμα του συνεδρίου ο κύριος Ρης δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής τα εξής: 'Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ και παίρνω μέρος στο συνέδριο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς. Το συνέδριο αυτό έδωσε την ευκαιρία να ξαναδώ πολλούς παλιούς φίλους και να εξετάσω μαζί τους μελλοντικές συνεργασίες. Στην ομιλία που έδωσα στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης έκανα μία αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές και καλές. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα είχαμε στη Ουάσιγκτον την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αυτή τη εβδομάδα έχουμε εδώ την υπουργό Παιδείας και τον υφυπουργό οικονομίας της Ελλάδας και ο δικός μας (ο Αμερικανός) αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στη Αθήνα, γι' αυτό δεν παρίσταται στην εκδήλωση. Επίσης έχουμε έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που αντιπροσωπεύει την πολύ καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας και τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής'.

    Στην συνέχεια της συζήτησης ρωτήσαμε τον Αμερικανό πρέσβη πως βλέπει την ιδέα που διατυπώθηκε στο συνέδριο η Ελλάδα να γίνει βατήρας Αμερικανικών επενδύσεων στον Αραβικό κόσμο. Ο κύριος Ρης απάντησε: 'Είναι μία πολύ καλή ιδέα. Νομίζω όμως ότι ο τρόπος προσέγγισης πρέπει να είναι διαφορετικός. Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα διευκολύνει επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στον αραβικό κόσμο. Το ερώτημα είναι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιηθούν από κοινού, να γίνει ένας κοινός συνεταιρισμός μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών; Οι αμερικανικές εταιρείες συχνά έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια ή σε τεχνολογία και οι ελληνικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερη πρόσβαση στον αραβικό κόσμο. Μπορεί λοιπόν να υπάρξουν δυνατότητες συνεργασίας. Έχουμε δει κάτι παρόμοιο να γίνεται στα Βαλκάνια όπου ελληνικές και αμερικανικές εταιρείες συνεργάστηκαν, άνοιξαν νέες αγορές και έκαναν επικερδείς επενδύσεις στη περιοχή'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 April 2006 - 1:18:17 UTC