Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική συνθήκη για την ενέργεια στην Αθήνα
  • [02] Παναμερικανική Ομοσπονδία Ομογενών Δασκάλων στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ιράκ: 2 χιλιάδες οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες
  • [04] Στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [05] ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν για κυρώσεις κατά της Συρίας
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιλύσουν συνοριακές διαφορές
  • [07] Νέες εκλήσεις για προσφορά διεθνούς βοήθειας στους σεισμόπληκτους του Πακιστάν
  • [08] Αποχωρεί η Γουίλμα
  • [09] Στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

  • [01] Στρατηγική συνθήκη για την ενέργεια στην Αθήνα

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    26-10-2005

    Μια στρατηγικής σημασίας οικονομική συνθήκη υπεγράφη στην Αθήνα για την σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού χώρου, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

    Όλες οι χώρες των Βαλκανίων και η Ουκρανία, καθώς και έξι μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προσυπέγραψαν την ιδρυτική συνθήκη που θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο πολιτικής για τη στήριξη των επενδύσεων στις υποδομές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και με την επέκταση του συστήματος του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει μια ενδιάμεση αγορά φυσικού αερίου μεταξύ της Κασπίας Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της συνθήκης ορόσημο στην πορεία των λαών της περιοχής, προπομπό νέων σχέσεων και αφετηρία για ευρύτερη οικονομική συνεργασία.

    'Στο διάστημα που μεσολάβησε, από τη σύλληψη της ιδέας έως τη σημερινή ημέρα', είπε ο κ. Καραμανλής, 'εργάστηκαν, για τον ίδιο σκοπό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που υπογράφουν τη συνθήκη, αλλά και οι δωρητές: η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι που μοιράστηκαν κοινούς στόχους και κοινά οράματα. Αξίζουν συγχαρητήρια και δικαιούνται πράγματι ένα μεγάλο "ευχαριστώ'.

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Άντρις Πίλμπαγκς, επεσήμανε ότι η συνθήκη οδηγεί στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της περιοχής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε επίσης, ότι με τη συνθήκη δημιουργείται ένα κοινό και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς.

    Η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη λόγω διαφωνιών με ορισμένους όρους της που αναφέρονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι διαφωνίες θα επιλυθούν σύντομα και θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Τουρκίας, μέσω της οποίας διέρχονται σημαντικοί αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία με κατεύθυνση την Ευρώπη.

    [02] Παναμερικανική Ομοσπονδία Ομογενών Δασκάλων στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νεα Υόρκη

    26-10-2005

    Στα πλαίσια του Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, δημιουργήθηκε η πρώτη Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών, με σκοπό την συντονισμένη αντιμετώπιση των σημερινών απαιτήσεων αλλά και την καλύτερη αντιπροσώπευση των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και Αμερική. Η δημιουργία ομοσπονδίας ήταν ο στόχος πολλών χρόνων ελλήνων εκπαιδευτικών από διάφορες πολιτείες ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού συλλόγου "Προμηθεύς", με πρόεδρο την κ. Στέλλα Κοκκόλη. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής η κ. Κοκκόλη συνεχάρη όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία και κάλεσε όλους τους μοχλοβραχίονες της ελληνικής γλώσσας να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να παραμείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας.

    "Θέλουμε έργα, ακολουθούμε και σεβόμαστε την Εκκλησία μας, δεν έχουμε ξεφύγει από τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας β είπε χαρακτηριστικά β ζητώ την συνεργασία όλων των φορέων σε μια καινούργια προσπάθεια διαιώνισης των ελληνικών γραμμάτων. Οι νέες γενιές έχουν άλλες απαιτήσεις, θέλουμε οργανωμένα να βοηθούμε τους δασκάλους, πάντοτε με την ευλογία της Αρχιεπισκοπής και την συμπαράσταση της οργανωμένης ομογένειας".

    Σε επιστολή της η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου συνεχάρη τον σύλλογο Εκπαιδευτικών 'Προμηθέας' για την πρωτοβουλία της σύστασης Παναμερικανικής Ομοσπονδίας Ομογενών Δασκάλων. Ο ελληνισμός της Αμερικής ανέκαθεν υπήρξε ζωντανό και δυναμικό κομμάτι του αποδήμου ελληνισμού, με σημαντικές επιδόσεις και διακρίσεις στον χώρο της επιστήμης , της πολιτικής, της οικονομίας και της τέχνης. Πάντοτε όμως στις καρδιές των Ελλήνων της Αμερικής υπάρχει άσβεστη η αγάπη για την πατρίδα και η συνεχής μέριμνα για την διατήρηση των γλωσσικών και πολιτιστικών δεσμών με αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση β κατέληξε η κα Γιαννάκου β θα συμβάλει αποφασιστικά και η σύσταση της Παναμερικανικής Ομοσπονδίας Ομογενών Δασκάλων προκειμένου να υπάρξει ενιαία, οργανωμένη και συντονισμένη πολιτική σε ότι αφορά την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Αμερικής με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της γλωσσικής διδασκαλίας.

    [03] Ιράκ: 2 χιλιάδες οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες

    26-10-2005

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έφτασε τους 2.000 ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το 2003 που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν τη Τρίτη από ανταρτικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και την Σουλεϊμανίγια στο βόρειο Ιράκ. Επίσης σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ δηλώνει ότι απήγαγε δύο υπαλλήλους της πρεσβείας του Μαρόκου στη Βαγδάτη. Αξιωματούχοι της πρεσβείας είχαν από τη περασμένη εβδομάδα δηλώσει ότι αγνοείται η τύχη δύο ατόμων. Επίσης η Επιτροπή Εκλογών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 80% των Ιρακινών ψηφοφόρων ενέκριναν το σχέδιο του συντάγματος, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για γενικές εκλογές το Δεκέμβριο.

    Εξάλλου, ηγέτες απ' όλο το κόσμο χαιρέτησαν την έγκριση του νέου συντάγματος στο Ιράκ, τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό βήμα προς τoν εκδημοκρατισμό της χώρας. Ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν πως απίστευτη πολιτική πρόοδος έχει σημειωθεί στο Ιράκ, για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού κράτους και εξήρε τους ιρακινούς ψηφοφόρους για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους εν όψει της βίας και των εξτρεμιστικών επιθέσεων. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξήρε και εκείνος το έργο των εκλογικών αξιωματούχων στο Ιράκ, που διοργάνωσαν την εκλογική διαδικασία αυτό το μήνα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Και πρόσθεσε ότι το Ιράκ μπορεί τώρα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της πολιτικής του μεταμόρφωσης, με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών το Δεκέμβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζάκ Στρώ, δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ιράκ αποτελούν σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση και την ενοποίηση της χώρας. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν νίκη της πολιτικής διαδικασίας, αλλά πρόσθεσε, δείχνουν επίσης ότι μερικοί ιρακινοί επιθυμούν την επιβολή αλλαγών στο νέο σύνταγμα.

    [04] Στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    26-10-2005

    Επίσκεψη σε Σικάγο, Ουάσιγκτον και Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιεί η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. 'Είναι μία σύνθετη επίσκεψη', δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων στη Φωνή της Αμερικής, 'που κατ' αρχήν ξεκίνησε από το Σικάγο. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία, μαζί με το δήμαρχο του Σικάγο, τον κύριο Ντέιλυ, να εγκαινιάσουμε το κτίσιμο του νέου Ελληνικού Μουσείου, ένα όνειρο δεκαετιών το οποίο γίνεται πραγματικότητα πλέον, χάρη στη βοήθεια και των Ελλήνων χορηγών, αλλά και του δημάρχου. Και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο γιατί θα φιλοξενήσει τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών, από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα'.

    Στην Ουάσινγκτον, η κυρία Μπακογιάννη μίλησε στο Ίδρυμα Γούντρο Ουίλσον με θέμα 'Διπλωματία και Οικονομική Ανάπτυξη: Η Eλληνική Γεωστρατηγική στη Ν. Α. Ευρώπη'. Συναντήθηκε επίσης και με τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές Πωλ Σαρμπάνη και Ολυμπία Σνόου, τους οποίους και χαρακτήρισε 'πυλώνες' για τη Ελλάδα με βαθιά γνώση των ελληνικών θεμάτων.

    Σήμερα η κυρία Μπακογιάννη πρόκειται να συναντήσει το υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικά θέματα Νίκολας Μπερνς με τον οποίο θα συζητήσει θέματα όπως το λεγόμενο Σκοπιανό, την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Τη Τετάρτη το βράδυ η κυρία Μπακογιάννη μεταβαίνει στη Καλιφόρνια για να παραστεί στη τελετή εγκαινίων της έδρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η οποία δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων της οικογένειας Τσακοπούλου.

    'Στη Καλιφόρνια, σε προσωπικό επίπεδο για μένα είναι μία μεγάλη στιγμή,' αναφέρει η δήμαρχος Αθηναίων, 'διότι ιδρύεται η έδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο Στάνφορντ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το όποιο είναι εξαιρετικά τιμητικό για τον πατέρα μου, αλλά και για τον πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη'.

    [05] ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν για κυρώσεις κατά της Συρίας

    26-10-2005

    Οι ΗΠΑ και η Γαλλία υποστηρίζουν μέτρα που στοχεύουν στο να υποχρεώσουν τη Συρία να συλλάβει οποιονδήποτε πολίτη της για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι είχε ανάμειξη στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Γι' αυτό το σκοπό Γαλλία και ΗΠΑ κυκλοφόρησαν το βράδυ της Τρίτης σχέδιο ψηφίσματος στα ΗΕ, στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων, καθώς και η επιβολή απαγόρευσης εξόδου τους από τη Συρία. Το σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ για να συζητηθεί η έρευνα σε σχέση με την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι. Η έρευνα συμπεραίνει ότι εμπλέκονται στη δολοφονία αυτή Σύροι και Λιβανέζοι αξιωματούχοι. Πάντως, Σύροι αξιωματούχοι απέρριψαν την έρευνα του διεθνούς οργανισμού, λέγοντας ότι επηρεάστηκε από εχθρούς της Συριακής κυβέρνησης. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι τα ΗΕ πρέπει να καταστήσουν τη Συρία υπεύθυνη για την συνεχιζόμενη υποστήριξή της προς την τρομοκρατία, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε στη δολοφονία Χαρίρι.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιλύσουν συνοριακές διαφορές

    26-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεργαστούν για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών για το θέμα της συνοριακής πρόσβασης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σε δηλώσεις της απ' τον Καναδά, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η κ. Ράις τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα για να επιτραπεί ελεύθερη διακίνηση αγαθών και οικονομική ανάκαμψη των Παλαιστινιακών περιοχών. Η κ. Ράις έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από επιστολή του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, Τζέημς Γούλφενσον, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή συμφωνιών αναφορικά με το άνοιγμα του καίριας σημασίας συνοριακού σταθμού της Ράφα στη Γάζα. Ο κ. Γούλφενσον τόνισε ότι αυτή η στάση του Ισραήλ καθυστερεί την επίτευξη προόδου και σε άλλα θέματα στη περιοχή.

    [07] Νέες εκλήσεις για προσφορά διεθνούς βοήθειας στους σεισμόπληκτους του Πακιστάν

    26-10-2005

    Σε συνέδριο 65 δωρητριών χωρών στη Γενεύη σήμερα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα απευθύνει έκκληση στην διεθνή κοινότητα για περισσότερη επείγουσα βοήθεια για τους σεισμόπληκτους στο Πακιστάν. Στο μεταξύ, χθες στο Λονδίνο, η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας Oxfam επέκρινε πλούσιες χώρες για το ότι δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά για την κάλυψη των αναγκών των σεισμοπλήκτων. Αξιωματούχοι στο Πακιστάν προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερα εφόδια για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών με την έναρξη του χειμώνα και τονίζουν ότι έχουν πάρει μικρό μόνο τμήμα της βοήθειας που χρειάζονται σε σκηνές και άλλα εφόδια για τα 3 εκατομμύρια αστέγους απ' το σεισμό. Τα ΗΕ προειδοποίησαν χθες ότι έχουν απομείνει μόνο μερικές εβδομάδες πριν οι χιονοπτώσεις κλείσουν τις διόδους εφοδιασμού σε πολλές απ' τις περιοχές που επλήγησαν απ' το σεισμό της 8ης Οκτωβρίου.

    [08] Αποχωρεί η Γουίλμα

    26-10-2005

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Γουίλμα αποδυναμώνεται και δεν απειλεί πλέον παράκτιες περιοχές των ανατολικών ΗΠΑ. Η καταιγίδα βρίσκεται σε απόσταση 330 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χάλιφαξ με ταχύτητα ανέμων περίπου 140 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να εξασθενεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Από το πέρασμα του τυφώνα Γουίλμα στην Φλόριντα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άτομα ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης η Γουίλμα είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 17 θανάτους στο Μεξικό και την Αϊτή.

    [09] Στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    26-10-2005

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την επίλυση του Κυπριακού, μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη στην Άγκυρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι χωρίς την εξεύρεση λύσης, το Κυπριακό θα παραμείνει ένα χρόνιο διεθνές πρόβλημα. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν ενόψει της επίσκεψης του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση την Παρασκευή με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και ενδεχομένως και με τον γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν. Η επίσκεψη έχει εξοργίσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία επεσήμανε ότι η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να βλάψει την επίλυση του κυπριακού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 October 2005 - 1:18:12 UTC