Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: "Δεν νοείται Αμερική χωρίς την Νέα Ορλεάνη"
  • [02] Τάσσος Παπαδόπουλος: Συνεργαζόμαστε πλήρως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [03] Ομιλία Κύπριου ηγέτη στον ΟΗΕ
  • [04] Cyprus President at the UN
  • [05] Ανταπόκριση για ομιλία κ. Παπαδόπουλου
  • [06] Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ηγέτες απ' όλο το κόσμο
  • [07] Ταλαμπανί: Έκκληση για διεθνή βοήθεια κατά της τρομοκρατίας
  • [08] Σαρόν: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία και το δικό τους κράτος
  • [09] Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής
  • [10] Oμιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ
  • [11] Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των ΗΕ
  • [12] Νέες φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, με 22 θύματα
  • [13] Nέο μακελλειό στο Ιράκ
  • [14] Συνάντηση Μπούς-Πούτιν στην Ουάσινγκτον
  • [15] Δεν υπήρξε συμφωνία στη στάση της ΕΕ κατά της ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας
  • [16] Hμέρα προσευχής και μνήμης στις ΗΠΑ για τα θύματα της Κατρίνα
  • [17] Εξασθενησε ο τυφώνας Οφήλια

  • [01] Μπούς: "Δεν νοείται Αμερική χωρίς την Νέα Ορλεάνη"

    16-09-2005

    Από την ιστορική πλατεία Τζάκσον στην καρδιά της Γαλλικής συνοικίας της Νέας Ορλεάνης, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τις συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα 'ημέρες απόγνωσης και αγανάκτησης', στο πρώτο μακροσκελές διάγγελμα του προς το έθνος για το θέμα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Αμερική χωρίς την Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ο πρόεδρος Μπούς και δεσμεύτηκε ότι τόσο η πόλη, όσο και η υπόλοιπη περιοχή που καταστράφηκε απ' τον τυφώνα θα ξαναχτιστεί σε μια απ' τις μεγαλύτερες στο κόσμο πρωτοβουλίες ανοικοδόμησης, αλλά δεν ανέφερε πόσο θα στοιχίσει ένα τέτοιο έργο.

    Ο κ. Μπούς τόνισε επίσης ότι όλες οι Αμερικανικές πόλεις θα πρέπει να διαθέτουν ξεκάθαρα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ξαφνικών επιδημιών ή τρομοκρατικών επιθέσεων και τόνισε ότι έχει ζητήσει απ' το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να επανεξετάσει τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε κάθε μεγάλη πόλη της Αμερικής. Ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι ο Αμερικανικός λαός δικαίως περίμενε καλύτερη ανταπόκριση των αρχών στην πρωτοφανή αυτή καταστροφή και ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία των αρχών να ενεργήσουν εγκαίρως, ενώ τόνισε ότι έχει ζητήσει από κάθε υπουργείο να συμμετάσχει σε διερεύνηση του τρόπου χειρισμού του τυφώνα Κατρίνα απ' την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

    Ρέι Νέγκιν

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ραίη Νέγκιν, δήλωσε ότι, από τη Δευτέρα, μεγάλα τμήματα της πόλης θα ξανανοίξουν για τους κατοίκους της. Ο κ. Νέγκιν είπε την Πέμπτη ότι 8 συνοικίες, όπου διαμένει περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης, θα ξανανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, και πρόσθεσε ότι η πόλη θα ξαναρχίσει να αναπνέει και πάλι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το σώμα μηχανικού του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν πως θα σταματήσουν την άντληση των νερών της πλημμύρας εκτός πόλεως αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από ότι αναμενόταν, εκτός και αν νέες βροχοπτώσεις δημιουργήσουν νέες πλημμύρες. Όμως οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα καθυστερήσει ακόμη για άλλους κατοίκους της περιοχής του κόλπου του Μεξικού. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στη Λουϊζιάνα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται ότι οι οικονομικές ζημίες στην περιοχή ξεπερνούν τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [02] Τάσσος Παπαδόπουλος: Συνεργαζόμαστε πλήρως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    Γιώργος Μπίστης, Ουάσιγκτον

    16-09-2005

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, υπέγραψε την Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Αποτροπή της Πυρηνικής Τρομοκρατίας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η Κύπρος είχε ήδη συμβληθεί σε 12 άλλες σχετικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού γιατί, όπως είπε, 'συνεργαζόμαστε πλήρως στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας'. Ο Κύπριος ηγέτης παρατήρησε πως με την υπογραφή και της 13ης διεθνούς σύμβασης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τώρα συμβληθεί 'σε όλες τις συνθήκες που σχετίζονται με το θέμα αυτό'

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι 'ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση, εντελώς εκτός προγράμματος', η οποία πραγματοποιήθηκε επειδή συνέπεσε να βρίσκονται και οι δύο ηγέτες στην ίδια αίθουσα. Κατά τον Κύπριο πρόεδρο, την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο Τούρκος ηγέτης. Όπως είπε: 'Ήρθε κοντά μου ο κύριος Ερντοάν μαζί με κάποιους από τη συνοδεία του και τη μεταφράστριά του και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις'. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του διαλόγου αυτού ο κύριος Παπαδόπουλος παρατήρησε: 'Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν τη χρησιμότητά τους από τη μια αλλά από την άλλη δεν μπορούν να θεωρούνται ότι είναι συναντήσεις που καθορίζουν πολιτικές τοποθετήσεις'.

    [03] Ομιλία Κύπριου ηγέτη στον ΟΗΕ

    16-09-2005

    O πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ζήτησε από τα ΗΕ να προχωρήσουν από λόγια σε πράξεις και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού την Πέμπτη, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχει διευρυνθεί σημαντικά και τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να τιμήσει παλαιότερες δεσμεύσεις του και να εργαστεί για να σημειωθούν επιτυχίες στον τομέα της διαγραφής χρεών πτωχότερων χωρών, της πρόσβασης σε διεθνείς αγορές, την καταπολέμηση του Ειντς και άλλων ασθενειών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι ο έγκαιρος εντοπισμός διενέξεων, έτσι ώστε να αποτρέπεται η εξέλιξη τους σε πολέμους, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό έργο των ΗΕ, με στόχο την εδραίωση της παγκόσμιας ασφάλειας.

    [04] Cyprus President at the UN

    16-09-2005

    Η Κεντρική Υπηρεσία Ειδήσεων της Φωνής της Αμερικής (VOA Newsroom) εξέδωσε την ακόλουθη είδηση σε σχέση με την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στα Ηνωμένα Έθνη, την Τετάρτη. Η είδηση μεταδόθηκε την ίδια μέρα σε διάφορα από τα προγράμματα που παρουσιάζει καθημερινά το ραδιοφωνικό μας δίκτυο σε 44 γλώσσες, περιλαμβανομένων της Αγγλικής, της Ελληνικής και της Τουρκικής.

    Ακολουθεί το κείμενο είδησης στα Αγγλικά.

    Cypriot President Tassos Papadopoulos has called on the United Nations to move from rhetoric to action when helping developing nations.

    Mr. Papadopoulos told the U.N. General Assembly Thursday that the gap between what he calls the haves and the have-nots is widening dramatically.

    He said the world body must honor past commitments and work to achieve goals for debt relief, improving access to world markets, and fighting AIDS and other diseases.

    Mr. Papadopoulos said detecting the seeds of conflict early and preventing them from blowing up into war should be the cornerstone of U.N. collective security efforts.

    [05] Ανταπόκριση για ομιλία κ. Παπαδόπουλου

    Αθηνά Κρικέλη, Νέα Υόρκη

    16-09-2005

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη στην σύνοδο της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη συνέστησε μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    βΜέσα στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Χιλιετίας, ο κόσμος έγινε μάρτυρας άνευ προηγουμένου αδίστακτων τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας σοβαρής κρίσης στον Οργανισμό μαςβ ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλος. 'Γίναμε μάρτυρες βαθιών διαιρέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τη φύση των απειλών που αντιμετωπίσαμε και την καταλληλότητα της χρήσης βίας για αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας και πιστεύουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν ο κύριος εκφραστής της αποτελεσματικής πολυμερούς συνεργασίας και ενός ενιαίου πλαισίου για την ανάπτυξη ενός διεθνούς συστήματος, βασισμένου σε σαφείς και προβλέψιμους κανόνες.

    Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συμφωνίας σε κοινές ενέργειες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αποκατάσταση για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε 'Αυτό β είπε - μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης μιας συνολικής στρατηγικής που στοχεύει στη δράση. Μιας στρατηγικής που θα περικλείει συγκεκριμένα μέτρα για την έγκαιρη εφαρμογή της Διακήρυξης της Χιλιετίας και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών που η διεθνής κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει

    Αναφερόμενος τέλος στην ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

    'Το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει πρωτίστως την ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας θα πρέπει να ενδυναμώσει τη θεμελιώδη υποχρέωση των κρατών μελών βάσει του Χάρτη να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας και να αποφεύγουν την επιθετικότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει υποφέρει από τη χρήση βίας και την ξένη επίθεση και που εξακολουθεί να υποφέρει από την κατοχή, πιστεύει ακράδαντα ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η νομιμότητά του".

    [06] Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ηγέτες απ' όλο το κόσμο

    16-09-2005

    Ηγέτες απ' όλο το κόσμο που έλαβαν τον λόγο κατά την γενική συνέλευση των ΗΕ ζήτησαν μεταρρυθμίσεις του διεθνούς οργανισμού και τον παρότρυναν να παίξει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της Κίνας Χού Ζιντάο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσαν ότι τα ΗΕ θα πρέπει να ηγηθούν του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί τόνισε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι απαραίτητες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, ζήτησε την εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι η δομή του διεθνούς οργανισμού αντικατοπτρίζει τον κόσμο του 1945 και όχι του 2005. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ θα είναι προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Την Τετάρτη, ο γ.γ. Κόφφι Αννάν και ο πρόεδρος Μπούς ζήτησαν επίσης σοβαρές μεταρρυθμίσεις του διεθνούς σώματος.

    [07] Ταλαμπανί: Έκκληση για διεθνή βοήθεια κατά της τρομοκρατίας

    16-09-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έκανε έκκληση στην διεθνή κοινότητα για βοήθεια κατά των τρομοκρατών στη χώρα του. Κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τη Πέμπτη, ο κ. Ταλαμπανί τόνισε ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει βάναυση εκστρατεία από μέρους τρομοκρατών που σκοτώνουν εκατοντάδες Ιρακινούς και καταστρέφουν τη χώρα. Ο Ιρακινός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας προϋποθέτει πολύμορφη διεθνή βοήθεια, όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Των δηλώσεων αυτών του κ. Ταλαμπανί είχε προηγηθεί νέα σειρά βομβιστικών επιθέσεων για δεύτερη μέρα στη Βαγδάτη, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα, τα περισσότερα απ' τα οποία ήταν αστυνομικοί.

    [08] Σαρόν: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία και το δικό τους κράτος

    16-09-2005

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία και μία εθνική αυτεξούσια υπόσταση με δικό τους κράτος.

    Σε δηλώσεις του στη σύνοδο κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Σαρόν τόνισε ότι προσεγγίζει τους παλαιστίνιους γείτονες του για συμφιλίωση και συμβιβασμό και πρόσθεσε ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των Ισραηλινών να ζουν ειρηνικά δεν σημαίνει αδιαφορία για τα δικαιώματα των άλλων.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στα ΗΕ ότι η χώρα του απέδειξε πως είναι έτοιμη να προβεί σε οδυνηρές παραχωρήσεις και τώρα είναι η σειρά των Παλαιστινίων να αποδείξουν την επιθυμία τους για ειρήνη, όπως είπε.

    Ο κύριος Σαρόν πρόσθεσε επίσης ότι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή αρχή είναι η εκπλήρωση της υπόσχεσής της να δώσει τέλος στην τρομοκρατία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την οικοδόμηση του τείχους ασφάλειας για να αποτρέψει τους τρομοκράτες από το να σκοτώνουν αθώους πολίτες.

    Τέλος, ο κύριος Σαρόν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [09] Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής

    16-09-2005

    Στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος ενόψει των ιστορικής σημασίας βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ενώ αξιωματούχοι έχουν εξαπολύσει υπεράνθρωπη εκστρατεία για να ενημερώσουν 12 εκατομμύρια Αφγανούς ψηφοφόρους για την εκλογική διαδικασία. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι 100 χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες, αμερικανοί στρατιώτες και Νατοϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εκλογών.

    Στη Καμπούλ, ανώτερος απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν καταδίκασε την δολοφονία από δυνάμεις των Ταλεμπάν ατόμων με εκλογικά βιβλιάρια, αλλά τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία.

    [10] Oμιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ

    16-09-2005

    Ο κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ την Παρασκευή, επισήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός αντιμετωπίζει νέες και σοβαρές προκλήσεις από την εποχή της Διακήρυξης της Χιλιετίας, πριν 5 χρόνια. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα σ'αυτά τα 5 χρόνια, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, έχουν φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με νέες διεθνείς απειλές. Ομως τόνισε ότι θα πρέπει οι οιεσδήποτε διαφορές να διευθετούνται ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγεται η χρήση βίας, με τρόπους που δεν είναι συμβατοί με τον Χάρτη των ΗΕ. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η εξουσία των ΗΕ για την διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στις παγκόσμιες προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας, χάρη στην οποία έχουν επιτευχθεί πρόοδοι στην εξάλειψη της εξαθλίωσης και της πείνας. Εντούτοις πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, εφόσον οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων χωρών παραμένουν, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της απόλυτης φτώχειας, το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώς "ντροπή για τον αιώνα μας".

    [11] Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής των ΗΕ

    16-09-2005

    Η έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

    Παγκόσμιοι ηγέτες ολοκληρώνoυν την Παρασκευή την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ με την έκδοση διακήρυξης για τους στόχους που ετέθησαν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του διεθνούς σώματος και της εξάλειψης της πείνας στον πλανήτη.

    Η διακήρυξη περιέχει προτάσεις για την πρόληψη γενοκτονιών, την καταπολέμηση της εξαθλίωσης και της πείνας και την δημιουργία επιτροπής για την προώθηση της ειρήνης. Όμως, δεν περιελήφθησαν άρθρα που να αναφέρονται στον αφοπλισμό ή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των μελών στα θέματα αυτά.

    Την Παρασκευή, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας είπε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης δεν θα πρέπει να επιτρέπουν καμία ανοχή προς εκείνους που προάγουν την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν ασπάζεται ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζών Χάουαρντ είπε ότι η χώρα του χαιρετίζει την υπόσχεση του προέδρου Μπούς για την άρση των εμπορικών περιορισμών, με στόχο την εξάλειψη της πείνας. Ο Καναδός πρωθυπουργός Πώλ Μάρτιν εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη προόδου κατά τη σύνοδο σε σχέση με την μεταρρύθμιση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    [12] Νέες φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, με 22 θύματα

    16-09-2005

    Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή μέσα και έξω από τη Βαγδάτη, στα πλαίσια κύματος ανταρτικών επιθέσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα μέσα στις τρείς τελευταίες μέρες. Βόρεια της Βαγδάτης, στο Τούζ Κουρμάτου, η αστυνομία είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας 20. Η αστυνομία επίσης συνέλαβε Σαουδάραβα, που έφερε στο σώμα του ζώνη με εκρηκτικά, που φέρεται ότι σχεδίαζε δεύτερη επίθεση.

    Μέσα και έξω από τη Βαγδάτη, τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών και πυροβολισμούς, ανάμεσα στα οποία και ένας Σιίτης κληρικός και ένας δήμαρχος. Στο μεταξύ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν κτίρια που φέρονται ότι ήταν κρησφύγετα τρομοκρατών στις πόλεις Καραμπιλά και Χαντίθα. Τα κτίρια καταστράφηκαν και εννέα εξτρεμιστές σκοτώθηκαν.

    [13] Nέο μακελλειό στο Ιράκ

    16-09-2005

    Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή μέσα και έξω από τη Βαγδάτη, στα πλαίσια κύματος ανταρτικών επιθέσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα μέσα στις τρείς τελευταίες μέρες. Βόρεια της Βαγδάτης, στο Τούζ Κουρμάτου, η αστυνομία είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας 20. Η αστυνομία επίσης συνέλαβε Σαουδάραβα, που έφερε στο σώμα του ζώνη με εκρηκτικά, που φέρεται ότι σχεδίαζε δεύτερη επίθεση.

    Μέσα και έξω από τη Βαγδάτη, τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών και πυροβολισμούς, ανάμεσα στα οποία και ένας Σιίτης κληρικός και ένας δήμαρχος. Στο μεταξύ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν κτίρια που φέρονται ότι ήταν κρησφύγετα τρομοκρατών στις πόλεις Καραμπιλά και Χαντίθα. Τα κτίρια καταστράφηκαν και εννέα εξτρεμιστές σκοτώθηκαν.

    [14] Συνάντηση Μπούς-Πούτιν στην Ουάσινγκτον

    16-09-2005

    Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, σε παλαιότερη φωτογραφία.

    Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, κ.κ. Μπούς και Πούτιν, είχαν συνάντηση την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες πάνω σε διμερή και διεθνή θέματα. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι οι συνομιλίες εστιάστηκαν στην ενίσχυση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, αλλά και την ανάπτυξη ευκαιριών.

    Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είχαν πρόσφατα ψυχρανθεί εξαιτίας των διαφορών τους σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Πούτιν υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία, ενώ ο κ. Μπούς προειδοποιεί ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ενδέχεται να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Ο κ. Πούτιν μετέβη στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [15] Δεν υπήρξε συμφωνία στη στάση της ΕΕ κατά της ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

    16-09-2005

    Διαπραγματευτές της ΕΕ απέτυχαν για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν αναφορικά με το κείμενο που να καθορίζει την θέση της κοινότητας έν όψει των επικείμενων ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, αφού η Αγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την διεθνώς υποστηριζόμενη Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ότι η άρνηση αυτή μπορεί να εξαναγκάσει τη Βρετανία, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης, να συγκαλέσει έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Η Κύπρος έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες του Οκτωβρίου, εκτός και αν η ΕΕ συμφωνήσει όσον αφορά στις παραμέτρους των συνομιλιών.

    [16] Hμέρα προσευχής και μνήμης στις ΗΠΑ για τα θύματα της Κατρίνα

    16-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς, στον μητροπολιτικό ναό της Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

    Ο πρόεδρος Μπούς απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα και συνεχάρη το έθνος για την βοήθεια που προσέφερε στους πληγέντες.

    Σε ειδική επιμνημόσυνη δέηση στον μητροπολιτικό ναό της Ουάσινγκτον την Παρασκευή το πρωί, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα ήταν οι υπερήλικες, οι άρρωστοι και οι πτωχοί, επισημαίνοντας ότι η πτώχεια έχει τις ρίζες της σε χρόνια και χρόνια φυλετικών διακρίσεων. Ο κ. Μπούς κάλεσε το έθνος να υπερβεί αυτή 'την παράδοση της ανισότητας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είχε κηρύξει την 16η Σεπτεμβρίου μέρα προσευχής και μνήμης. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης και αποκατάστασης συνεχίζονται στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού. Την Πέμπτη, σε ομιλία του από τη κατεστραμμένη Νέα Ορλεάνη, ο κ. Μπούς υποσχέθηκε ότι θα ξανακτιστεί από την αρχή, σε μία από τις μεγαλύτερες ανοικοδομήσεις που έγιναν ποτέ στον κόσμο.

    [17] Εξασθενησε ο τυφώνας Οφήλια

    16-09-2005

    Η Οφηλία από το δορυφόρο.

    O πρώην τυφώνας Οφήλια, που τώρα εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα,στράφηκε τώρα προς τα βόρεια, καθώς οι κάτοικοι της παράκτιων περιοχών της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας εκτιμούν τις ζημίες που υπέστησαν.

    Χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι η Οφηλία δεν έπληξε σοβαρά την ξηρά. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού, πλημμυρισμένοι δρόμοι και ζημίες σε κτίρια, καθώς η καταιγίδα κινείτο αργά πάνω από την ίδια περιοχή για δύο μέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 September 2005 - 1:18:21 UTC