Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Τα σχέδια αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων
  • [02] Νέες Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες για θέματα ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.
  • [03] Ιράκ: Συνομιλίες Σιιτών-Κούρδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
  • [04] Iράν: Μη ικανοποιητική η μέχρι τώρα πρόοδος στις συνομιλίες με Ευρώπη.
  • [05] Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.
  • [06] Κίνα: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει επίθεση κατά της Ταϊβάν.
  • [07] Στο Βατικανό επέστρεψε ο Πάπας.
  • [08] Άνεμοι δημοκρατικής αλλαγής
  • [09] Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά της Συρίας στη Βηρυτό
  • [10] Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στο Ιράκ

  • [01] Λίβανος: Τα σχέδια αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων

    14-03-2005

    Μετά από συνομιλίες που είχε τη Κυριακή με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ, Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, ο υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, Μαχμούντ Χαμούντ, δήλωσε ότι κοινή Λιβανο-Συριακή στρατιωτική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου για να συγκεκριμενοποιήσει σχέδια για την πλήρη αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο. Ο κ. Λάρσεν τόνισε ότι λεπτομέρειες της απόσυρσης των Συριακών δυνάμεων θα ανακοινωθούν μετά την σχετική ενημέρωση προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, αργότερα αυτή την εβδομάδα. Στο μεταξύ η υπουργός της Συρίας, Μπαθαϊνά Σααμπάν, δήλωσε ότι οι Συριακές δυνάμεις θα αποχωρήσουν απ' το Λίβανο το συντομότερο μετά την πρώτη Απριλίου και πριν τις εκλογές στο Λίβανο το Μάιο. Επίσης η κ. Σααμπάν χαρακτήρισε την οργάνωση Χεζμπολά 'σημαντικό' πολιτικό κόμμα, η στρατιωτική πτέρυγα του οποίου έδωσε τέλος στην Ισραηλινή κατοχή του νοτίου Λιβάνου.

    [02] Νέες Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες για θέματα ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.

    14-03-2005

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επικεφαλείς επί θεμάτων ασφάλειας συναντώνται και πάλι σήμερα για νέο γύρο συνομιλιών αναφορικά με την μεταβίβαση στους Παλαιστινίους της ευθύνης επί θεμάτων ασφάλειας, σε 5 πόλεις της Δυτικής Όχθης. Οι συνομιλίες περιέπεσαν σε αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα λόγω διαφωνιών αναφορικά με Ισραηλινό φυλάκιο έξω απ' την Ιεριχώ. Χθες η Ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποσύρει 24 απομακρυσμένους Εβραϊκούς οικισμούς απ' την Δυτική Όχθη που δημιουργήθηκαν πριν 4 χρόνια όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αριέλ Σαρόν. Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, βρίσκεται στη περιοχή για ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Αννάν εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με πρόσφατες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία.

    [03] Ιράκ: Συνομιλίες Σιιτών-Κούρδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    14-03-2005

    Στο Ιράκ, Κούρδοι διαπραγματευτές δηλώνουν ότι από σήμερα θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τον συνασπισμό των Σιιτών με στόχο την διεκπεραίωση τελευταίων λεπτομερειών για την δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο πλευρές ελπίζουν να συμφωνήσουν στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν την πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης τη Τετάρτη. Στο μεταξύ από βόμβα στο οδόστρωμα νότια της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί υπάλληλοι των συμμαχικών δυνάμεων, ενώ στο βορά στη Μοσούλη τρεις ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον ανταρτών.

    [04] Iράν: Μη ικανοποιητική η μέχρι τώρα πρόοδος στις συνομιλίες με Ευρώπη.

    14-03-2005

    Χαμίντ Ρεζά Ασεφί

    Το Ιράν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ευρώπη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν επιφέρει την πρόοδο που θα ήθελε η Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με Ευρωπαίους διπλωμάτες θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου και τόνισε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες τώρα θα 'κατέστρεφε' το διάλογο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν ανησυχεί για τις αμερικανικές απειλές για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, αν οι τρέχουσες συνομιλίες αποτύχουν.

    [05] Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

    14-03-2005

    Δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται δοκιμή στην ικανότητα και τις προοπτικές της χώρας για μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιωματούχοι των Σκοπίων δήλωσαν ότι στις κάλπες προσήλθε περίπου το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Επίσης αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο μικρές εκλογικές παρατυπίες, που, όπως είπαν, δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    [06] Κίνα: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει επίθεση κατά της Ταϊβάν.

    14-03-2005

    Το Κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο δίνει το δικαίωμα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να επιτεθούν στην Ταϊβάν, αν η Ταϊπέι κηρύξει ανεξαρτησία. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισμένη Κινεζική επαρχία και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόφαση ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Ταϊπέης. Συγκεκριμένα ο νέος νόμος αναφέρει ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει 'μη ειρηνικά μέσα' για να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αν αποτύχουν οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος με ειρηνικά μέσα. Πάντως σε δηλώσεις του μετά την έγκριση του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για 'νομοσχέδιο πολέμου'. Σε συνέντευξη της, χθες, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' την Κίνα και την Ταϊβάν να αποφύγουν ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στη περιοχή.

    [07] Στο Βατικανό επέστρεψε ο Πάπας.

    14-03-2005

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος επέστρεψε στο Βατικανό μετά την έξοδο του απ' το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση τραχειοτομής. Πολλοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής απ' όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του πάπα για να τον χαιρετήσουν. Προηγουμένως απ' το παράθυρο του νοσοκομείου Τζεμέλι όπου βρισκόταν ο Πάπας με βραχνή φωνή ευλόγησε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί και τους ευχήθηκε 'Καλή Κυριακή'.

    [08] Άνεμοι δημοκρατικής αλλαγής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    14-03-2005

    Όταν άρχιζε τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο, στις 20 περασμένου Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είχε διακηρύξει πως η εξάπλωση της ελευθερίας στον κόσμο θα είναι το κεντρικό θέμα της πολιτικής του στα επόμενα τέσσαρα χρόνια. Το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μου, για το επταήμερο που κυλά, επικεντρώνεται στον αντίκτυπο που είχε μέχρι τώρα η διακήρυξη αυτή.

    Οι πιο συγκλονιστικές εξελίξεις στα πλαίσια του Αμερικανο-εμπνευσμένου κινήματος για εκδημοκρατικοποίηση αναμφισβήτητα σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή. Στο λόγο που εκφώνησε με την ευκαιρία της της ορκωμοσίας του ο Πρόεδρος Μπους είχε τονίσει: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν και υποστηρίζουν την ανάπτυξη σε κάθε χώρα δημοκρατικών κινημάτων και θεσμών με απώτερο στόχο τον τερματισμό της τυραννίας στον κόσμο'. Από την ημέρα που ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσεήν, ο Πρόεδρος Μπους επιμένει πως ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ θα μπορούσε να εμπνεύσει μεταρρυθμιστές στη Μέση Ανατολή να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής αλλαγής. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στο τελευταίο δίμηνο δείχνουν πως έχει τώρα λόγους να είναι αισιόδοξος.

    - Τον Ιανουάριο έγιναν στο Ιράκ οι πρώτες ελεύθερες εκλογές σε σχεδόν μισό αιώνα. - Στη διπλανή πόρτα, στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκαν, έστω και περιορισμένες, τοπικές εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. - Στο Κάιρο ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανήγγειλε πως η Αίγυπτος θα διεξάγει και αυτή για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές με τη συμμετοχή υποψηφίων από διάφορα κόμματα. - Επίσης, οι εκλογές που είχαν γίνει νωρίτερα στην επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής αποτέλεσαν τον καταλύτη που χρειάζονταν για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για ειρήνη με το Ισραήλ. - Ακόμα, με την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς τη Συρία να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από το Λίβανο, ύστερα από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, η προοπτική για δημοκρατική αλλαγή είναι κι εκεί τώρα πραγματική.

    Ο Πρόεδρος Μπούς και η νέα του Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης φαίνεται πως δεν έχουν καμία αμφιβολία γι αυτό. Όπως είπε πρόσφατα ο αμερικανός ηγέτης 'η Συρία θα δώσει τέλος στην κατοχή του Λιβάνου διαφορετικά θα αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα'. Αλλά ο Σίμπλεη Τελχαμί, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Μαίρυλαντ, προειδοποιεί κατά της άσκησης μεγάλης εξωτερικής πίεσης προς τον Αραβικό κόσμο να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή. Ο Τελχαμί υποστηρίζει πως η πιο μεγάλη ώθηση πρέπει να προέλθει από τα αραβικά κράτη. Κατά την έκφρασή του: 'Χρειάζεται να υποστηριχθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στα ίδια τα Αραβικά κράτη και να γίνουν αυτές, όχι εμείς, ο κύριος φορέας της αλλαγής'.

    Παράγοντες της κυβέρνησης Μπους υποστηρίζουν πως η πολιτική της εκδημοκρατικοποίησης του Ιράκ προκάλεσε τον άνεμο της αλλαγής που πνέει σήμερα στη Μέση Ανατολή. Την άποψη όμως αυτή αντικρούουν αρκετοί εμπειρογνώμονες του ακαδημαϊκού χώρου που λένε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες βλέπουμε να εκδηλώνονται τώρα έχουν τις ρίζες τους σε διάφορες περιόδους της τελευταίας δεκαετίας. 'Άσχετα όμως με αυτό, όλοι χαιρόμαστε για τις αλλαγές και τις εκκλήσεις για καλύτερη διακυβέρνηση σε τόσες χώρες της Μέσης Ανατολής' είπε ο Σεμάρ Σεχάτα, του Κέντρου Αραβικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσιγκτον. Πάντως είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων θα οδηγήσουν και σε γρήγορη παγίωση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

    [09] Νέα μεγάλη διαδήλωση κατά της Συρίας στη Βηρυτό

    14-03-2005

    Στη Βηρυτό, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Συρίας γέμισαν τους δρόμους της πόλης σήμερα Δευτέρα, απαιτώντας την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο και την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί των διαδηλωτών, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σημερινό πλήθος ήταν ίσο ή και μεγαλύτερο εκείνου που διαδήλωσε υπέρ της Συρίας την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση του Λιβάνου επιρρίπτει την ευθύνη της δολοφονίας Χαρίρι στη κυβέρνηση της Δαμασκού και την φιλο-συριακή κυβέρνηση της Βηρυτού, όμως και οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη. Η δολοφονία αυτή υπήρξε αφορμή για το ξέσπασμα αντι-συριακών διαδηλώσεων στο Λίβανο, με απαίτηση την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τη χώρα.

    Ηδη, ορισμένοι Σύροι στρατιώτες αποσύρθηκαν, ενώ δύο υπουργοί της συριακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι μία μεικτή λιβανοσυριακή επιτροπή θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου, για να αποφασίσει τις τελικές λεπτομέρειες της απόσυρσης.

    [10] Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στο Ιράκ

    14-03-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Στο Ιράκ, ηγέτες των Κούρδων και των Σιιτών συνομιλούν στη Βαγδάτη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού πριν την πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης τη Τετάρτη. Ο επικεφαλής της Κουρδικής αντιπροσωπείας, Κιουμπάντ Ταλαμπανί, γιος του ηγέτη των Κούρδων Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι πριν συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού οι Κούρδοι ζητούν απ' τους Σιίτες να τους δώσουν λεπτομέρειες για την θρησκευτική και πολιτική τους ατζέντα για το βόρειο Ιράκ. Επίσης οι Κούρδοι ζητούν εγγυήσεις για την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων που ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε διώξει απ' το Κιρκούκ. Εξάλλου χθες ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που αναμένεται πως θα αναδειχτεί νέος πρόεδρος του Ιράκ, δήλωσε ότι οι Κούρδοι ζητούν επίσης να επιτραπεί σε δικούς τους μαχητές να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:58:31 UTC