Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Από σήμερα η απόσυρση των Σύρων στρατιωτών
  • [02] Στα μέσα Μαρτίου η πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης.
  • [03] Εσκεμμένη η επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον της, δηλώνει η Τζουλιάνα Σγκρένα.
  • [04] Ξανάρχισαν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων.
  • [05] Έτοιμη για επιθέσεις στη Βρετανία η Αλ Κάιντα, δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.
  • [06] Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στη Κωνσταντινούπολη.
  • [07] ΗΠΑ: Εγκαίνια διεθνούς πειράματος με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [08] 'Το Δώρο του Εμμάνουελ'
  • [09] Μπους: Αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • [10] Aυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ
  • [11] Συνεχίζονται οι ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [12] Λίβανος: Απόσυση των συριακών δυνάμεων
  • [13] Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, ο Τζον Μπόλτον.
  • [14] Υπό εξέταση η Τουρκία
  • [15] Η Ιταλία πενθεί
  • [16] Διαπραγματεύσεις μεταξύ Σιιτών και Κούρδων
  • [17] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας

  • [01] Λίβανος: Από σήμερα η απόσυρση των Σύρων στρατιωτών

    07-03-2005

    Ο υπουργός άμυνας του Λιβάνου, Αμπντούλ Ραχίμ Μράντ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα αρχίσει η αναδίπλωση των Συριακών δυνάμεων από παράκτιες και κεντρικές περιοχές του Λιβάνου, προς την κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αμέσως μετά τις σημερινές συνομιλίες στη Δαμασκό μεταξύ του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασσάντ και του προέδρου του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ. Πάντως η Συρία δεν ανακοίνωσε πότε θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων της απ' το Λίβανο. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ, δήλωσε ότι η Συρία προβαίνει σε 'γενικότητες και ημίμετρα' αντί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της και να αποσύρει πλήρως τις 14 χιλιάδες στρατιώτες της απ' το Λίβανο. Στο μεταξύ, ο κ. Λαχούντ δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με την νομοθετική εξουσία για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, Ομάρ Καραμέχ, υπό έντονες διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις λόγω της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    [02] Στα μέσα Μαρτίου η πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης.

    07-03-2005

    Η Ιρακινή Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την αποτυχία των τριών κύριων πολιτικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού 5 εβδομάδες μετά τις Ιρακινές εκλογές. Ορισμένοι Ιρακινοί έχουν εκφράσει αγανάκτηση για το γεγονός ότι η νέα Εθνοσυνέλευση, που προέκυψε απ' τις εκλογές, δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντα της. Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα απ' το αν υπάρχει συμφωνία για το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

    [03] Εσκεμμένη η επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον της, δηλώνει η Τζουλιάνα Σγκρένα.

    07-03-2005

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ και μετά την απελευθέρωση της τραυματίστηκε από τις Αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της ήταν εσκεμμένη. Μετά την άφιξη της στη Ρώμη η κ. Σγκρένα δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, ενδεχομένως να οφειλόταν στην αντίθεση των ΗΠΑ στην πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με απαγωγείς στο Ιράκ. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον της κ. Σγκρένα 'τραγικό δυστύχημα' και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση του θέματος.

    Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τηλεφώνησε χθες στον Ιταλό ομόλογο του για να του εκφράσει και προσωπικά τη λύπη του για το γεγονός. Στο μεταξύ, στην Ιταλία χιλιάδες κόσμος απέτισε ύστατο φόρο τιμής στον πράκτορα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, Νίκολα Καλιπάρι, που σκοτώθηκε κατά το ίδιο επεισόδιο στο Ιράκ.

    [04] Ξανάρχισαν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων.

    07-03-2005

    Ξανάρχισαν χθες οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων σε θέματα ασφάλειας, που είχαν διακοπεί πριν δύο εβδομάδες μετά από Παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας. Κατά τις χθεσινές συνομιλίες συζητήθηκαν σχέδια για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από 5 πόλεις της Δυτικής Όχθης. Μετά τις συνομιλίες ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην παράδοση της Τουλκαρέμ υπό Παλαιστινιακό έλεγχο αυτή την εβδομάδα. Πάντως το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Επίσης χθες Ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες ο υπουργός άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και θα συζητήσει μαζί του την ειρηνευτική διαδικασία.

    [05] Έτοιμη για επιθέσεις στη Βρετανία η Αλ Κάιντα, δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.

    07-03-2005

    Ο εν αποστρατεία πρώην διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου, Τζον Στήβενς, προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 100 και ενδεχομένως μέχρι και 200 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, βρίσκονται στη Βρετανία και είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν πολύνεκρες επιθέσεις. Σε συνέντευξη του ο κ. Στήβενς, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι η απειλή απ' την Αλ Κάιντα είναι τέτοια που δικαιολογεί αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα, όπως τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους, δηλαδή το επίμαχο μέτρο που περιλαμβάνεται στην προτεινόμενη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Βρετανίας.

    [06] Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στη Κωνσταντινούπολη.

    07-03-2005

    Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία συνέλαβε 63 άτομα που συμμετείχαν σε διαδήλωση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Δημαρχείο και όταν η αστυνομία τους ζήτησε να διαλυθούν, χαρακτηρίζοντας την συγκέντρωση τους παράνομη, αυτοί αρνήθηκαν και ανταποκρίθηκαν με σλόγκαν. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν την Τουρκική αστυνομία να χρησιμοποιεί τελικά δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε ένα αστυνομικό όχημα.

    [07] ΗΠΑ: Εγκαίνια διεθνούς πειράματος με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών

    07-03-2005

    Το υπόγειο εργαστήριο που κατασκευάστηκε στη Μινεάπολη για την διενέργεια του πειράματος MINOS

    Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, στο Εργαστήριο Φέρμι (Fermi National Accelerator Laboratory), στη Μπατάβια του Ιλλινόϊ, το πείραμα MINOS και η διάταξη NuMI παραγωγής δεσμών σωματιδίων, που θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και να κατευθύνει υποατομικά σωμάτια, τα λεγόμενα νετρίνα, από το Fermilab (κοντά στο Σικάγο), σε ένα ανιχνευτή σωματιδίων στη Μινεσότα. Ο κ. J. Dennis Hastert Jr, πρόεδρος της βουλής αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και ο Δρ.Raymond L. Orbach, διευθυντής της Γραμματείας Επιστημονικής Έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας εγκαινίασαν επίσημα το πείραμα MINOS που θα μελετήσει το περιβόητο θέμα των 'ταλαντώσεων νετρίνων'. Στη συνέχεια, ο κ. Hastert ενεργοποίησε και έστειλε την πρώτη δέσμη νετρίνων διαμέσου του εσωτερικού της γης σε έναν ανιχνευτή τοποθετημένο σε απόσταση 735 χιλιομέτρων και σε βάθος περίπου 800 μέτρων από την επιφάνεια, στο ιστορικό ορυχείο σιδήρου του Σουδάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολιτείας της Μινεσότα.

    Το πρόγραμμα NuMI (Neutrinos at the Main Injector), με το πείραμα MINOS συγκεντρώνει περισσότερους από 200 επιστήμονες, μηχανικούς, τεχνικούς και φοιτητές από 32 ιδρύματα 6 χωρών, μεταξύ αυτών της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα ιδρύματα περιλαμβάνονται πανεπιστήμια και εθνικά ερευνητικά κέντρα. Η Ελληνική ομάδα αποτελείται από Φυσικούς Επιστήμονες από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Παναπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γεώργιο Τζανάκο.

    Ο καθηγητής Γ. Τζανάκος δηλώνει πως βείμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε ενεργά σε ένα διεθνές πείραμα υψίστης σημασίας, με συνεργάτες από κορυφαία Εργαστήρια και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η μελέτη της φυσικής των νετρίνων είναι κάτι που απασχολεί πολλούς επιστήμονες διεθνώς. Το νετρίνο, αυτή η απειροελάχιστη ποσότητα πραγματικότητας, που μπόρεσε ποτέ να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, απαιτεί τεράστιες εγκαταστάσεις ανιχνευτών και μακροχρόνια έρευνα για τη σύλληψη του. Όμως, η μελέτη αυτού του μικρού σωματιδίου, που έχει σχεδόν μηδενική μάζα και είναι χωρίς ηλεκτρικό φορτίο, ίσως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τους νόμους της φυσικής καθώς και κάποιες πτυχές της εξέλιξης του Σύμπαντος, αυτού του μεγάλου.β Το πείραμα MINOS χρησιμοποιεί μια δέσμη νετρίνων, που παράγεται στον κύριο επιταχυντή του Fermilab, για να μελετήσει τα μυστικά αυτών των ασύλληπτων υποατομικών σωματιδίων: από πού προέρχονται, ποιες είναι οι μάζες τους και πώς μεταμορφώνονται από το ένα είδος στο άλλο. Στη Μινεσότα, ένας ανιχνευτής σωματιδίων 6.000 τόνων θα ανιχνεύει τα νετρίνα που μπορεί να έχουν μεταμορφωθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης τους διάρκειας 2,5 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Τρισεκατομμύρια παραγόμενα νετρίνα θα διέρχονται από τον ανιχνευτή του πειράματος MINOS κάθε χρόνο. Καθώς όμως τα νετρίνα αλληλεπιδρούν, εξαιρετικά σπάνια, μόνο περίπου 1500 από αυτά, θα συγκρούονται με άτομα στο εσωτερικό του ανιχνευτή, ενώ τα υπόλοιπα θα περνούν χωρίς καμιά αλληλεπίδραση. Οι επιστήμονες στο πείραμα MINOS θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη μεταμόρφωση των νετρίνων ως εργαλείο για την ανακάλυψη των μυστικών τους.

    'Εν καιρώ, το εγχείρημα MINOS θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της φυσικής. Αυτή η παγκοσμίου επιπέδου έρευνα είναι μια τολμηρή και γεμάτη όραμα πρωτοβουλία που θα έχει πολύ βαθιά επίδραση στην κατανόηση μας για τη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος,' δήλωσε το μέλος του κογκρέσου James L. Oberstar, του οποίου η περιφέρεια στη Μινεσότα περιλαμβάνει την περιοχή του Soudan. 'Ο πετρώδης αυτός σχηματισμός, ηλικίας της τάξης των δισεκατομμυρίων ετών, στο υπόγειο ορυχείο του Soudan, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια μου, έχει δώσει μερικά από τα πλουσιότερα κοιτάσματα σιδήρου. Τώρα μπορεί να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα των μυστικών σχετικά με την προέλευση του Σύμπαντος. Συγχαίρω τον Dr. Earl Peterson, το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το Fermilab και το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και ανακάλυψης.'

    Η δημιουργία των προοριζόμενων για τη Μινεσότα, νετρίνων απαίτησε την κατασκευή μιας ειδικής γραμμής παραγωγής δέσμης νετρίνων, που βρίσκεται σε υπόγειο χώρο στη περιοχή του Fermilab Η γραμμή αυτή είναι μια σήραγγα μήκους 1200 μέτρων της οποίας η κατεύθυνση, προς το βόρειο πόλο και λίγο κεκλιμένη προς τα κάτω, οδηγεί από το Fermilab προς το Soudan. Στη σήραγγα αυτή βρίσκεται ο εξοπλισμός που δημιουργεί τα νετρίνα, από πρωτόνια που επιταχύνονται από τον κύριο επιταχυντή του Fermilab. Ακολουθεί η αίθουσα MINOS, ένας χώρος μήκους 36 μέτρων, που βρίσκεται 105 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εργαστηρίου και στην οποία η πρόσβαση γίνεται με ένα ανελκυστήρα, ο οποίος διανύει το ισοδύναμο ενός τριανταόροφου κτηρίου. Η αίθουσα MINOS φιλοξενεί τον κοντινό ανιχνευτή, μια μικρότερη έκδοση εκείνου στο Soudan, ο οποίος χρησιμοποιείται για μετρήσεις σχετικά με τις ιδιότητες των νετρίνων στην αρχή του ταξιδιού τους προς τη βόρεια Μινεσότα.

    Ο μακρινός ανιχνευτής του MINOS βρίσκεται στο Soudan Underground Mine State Park και η λειτουργία του είναι ευθύνη του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Μινεσότα. Ο καθηγητής Earl Peterson του πανεπιστήμιου της Μινεσότα είναι ο διευθυντής του υπογείου εργαστηρίου. Ως το πρώτο ορυχείο σιδήρου στην Μινεσότα, το Soudan θεωρείται εθνικός ιστορικός τόπος. Οι πιέσεις της αγοράς σταμάτησαν τη λειτουργία του το 1962. Πριν γίνουν οι απαιτούμενες επεκτάσεις για τον ανιχνευτή του MINOS και το πείραμα αναζήτησης κρυογεννους σκοτεινής ύλης του Fermilab, το υπόγειο εργαστήριο του Soudan στέγαζε το πείραμα Soudan detector 2, κατά το οποίο αναζητήθηκαν διασπάσεις πρωτονίων, των φορτισμένων συστατικών των ατομικών πυρήνων. Το προσωπικό του πάρκου προσφέρει σήμερα υπόγειες ξεναγήσεις σε 30,000 με 40,000 επισκέπτες το χρόνο, που έχουν τη δυνατότητα να δουν τόσο την περιοχή του ορυχείου όσο και τον χώρο που βρίσκεται ο ανιχνευτής του MINOS στο υπόγειο εργαστήριο. Επιπλέον πόλο έλξης αποτελεί η 60 ποδών τοιχογραφία , ζωγραφισμένη στον τοίχο της κοιλότητας από τον Joe Giannetti, καλλιτέχνη από την Μινεάπολη.

    Ο Δρ. Michael Turner, υποδιευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η απειροελάχιστη μάζα των νετρίνων υποκρύπτει κάποιες πληροφορίες που μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη φυσική. βΤα νετρίνα αναφέρονται πάντα ως σωμάτια β φαντάσματα, άνευ σημασίας. Αυτό όμως απέχει δραματικά από την πραγματικότητα . Τα νετρίνα συνεισφέρουν στη μάζα του Σύμπαντος τόσο, όσο και τ' αστέρια. Ο ρόλος τους είναι επίσης καθοριστικός στην παραγωγή χημικών στοιχείων κατά τις εκρήξεις αστέρων, ενώ μπορούν να μας πληροφορήσουν για την προέλευση των νετρονίων, των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων που είναι οι δομικές μονάδες των ατόμων του σύμπαντος. Το πείραμα MINOS θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε καλύτερα πώς τα νετρίνα διαμόρφωσαν τον κόσμο που ζούμε.β

    Το Fermi National Accelerator Laboratory, που ιδρύθηκε το 1967, είναι τμήμα του Εθνικού Εργαστηρίου Ενέργειας στην Batavia του Illinois, περίπου 40 μίλια δυτικά του Σικάγου. Στο Fermilab λειτουργεί ο παγκοσμίως υψηλότερης ενέργειας επιταχυντής σωματιδίων, ο Tevatron, στα 6800 εκτάριά του. Περίπου 2,500 φυσικοί από πανεπιστήμια και εργαστήρια όλου του κόσμου πραγματοποιούν πειράματα χρησιμοποιώντας τους επιταχυντές του Fermilab, προσπαθώντας να ανακαλύψουν από τι αποτελείται το σύμπαν και πως αυτό λειτουργεί. Ανακαλύψεις στο Fermilab οδήγησαν σε αξιοσημείωτες αντιλήψεις / ιδέες για τη φύση του κόσμου που μας περιβάλει.

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει ενεργά στο πείραμα MINOS με μία ερευνητική ομάδα, την οποία διυθύνει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, Γεώργιος Τζανάκος. Η ομάδα αυτή έχει συνεισφέρει στην κατασκευή του ανιχνευτή των νετρίνων στο ορυχείο Σουδάν, κάνοντας την πλήρη μελέτη των φωτο-ανιχνευτών (τα 'μάτια') του MINOS στα εργαστήρια της ομάδας στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων. Η ομάδα αυτή έχει συνεισφέρει επίσης στην εγκατάσταση και έλεγχο του κοντινού ανιχνευτή νετρίνων στο Fermilab, καθώς και στην σχεδίαση ανιχνευτών για την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας της δέσμης των νετρίνων. Ο ομάδα του Παν/μίου Αθηνών είναι τώρα έτοιμη να πάρει ενεργό μέρος στην ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν από το πείραμα για την εξιχνίαση του φυσικού φαινομένου των ταλαντώσεων νετρίνων, που πρέπει να παρατηρηθεί υπό ελεγχόμενες συνθήκες, εάν όντως τα νετρίνα έχουν έστω και πολύ μικρή, αλλά μη μηδενική, μάζα.

    [08] 'Το Δώρο του Εμμάνουελ'

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    07-03-2005

    "To δώρο του Εμμάνουελ"- Download

    "To δώρο του Εμμάνουελ"

    Μία από τις ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Καλιφόρνια, ονομάζεται 'Το Δώρο του Εμμάνουελ'. Η ταινία έχει για θέμα της την αληθινή ιστορία ενός ανάπηρου νέου από την Γκάνα, του Εμμάνουελ Οφόσου Γιεμπόα. Ο διάσημος άλλοτε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Πυγμαχίας Μωχάμεντ Αλί, που ήταν στην πρεμιέρα της είπε μετά την προβολή ότι 'Το Δώρο του Εμμάνουελ' είναι ένα μεγάλο δώρο για όλη την ανθρωπότητα.

    Αυτό που κάνει τον Εμμάνουελ Οφόσου Γιεμπόα να διαφέρει από τους άλλους δεν είναι η κατάσταση του ποδιού του αλλά η δύναμη της καρδιάς του.

    'Γεννήθηκα παραμορφωμένος', λέει ο Εμμάνουελ. 'Φίλοι ενθάρρυναν τη μητέρα μου να με εγκαταλείψει ή και να με σκοτώσει. Στην Γκάνα, όταν ένα παιδί γεννιέται με παραμορφωμένο πόδι, όπως ο Εμμάνουελ, θεωρείται καταραμένο. Όλοι το περιμένουν να γίνει ζητιάνος. Η μόνη παράκληση όμως που έκανε ο Εμμάνουελν ήταν υπό μορφή μιας επιστολής προς Αθλητικό Όμιλο του Σαν Ντιέγκο με την οποία και ζητούσε ένα ποδήλατο για να διασχίσει με αυτό όλη τη Γκάνα και να προωθήσει έτσι την υπόθεση των αναπήρων στη χώρα του. Η ανταπόκριση ήταν θετική και ο Εμμάνουελ, με το ποδήλατο που απέκτησε, έκανε ένα μαραθώνιο 375 μιλίων χρησιμοποιώντας μόνο το ένα, το καλό του, πόδι και επισύροντας την προσοχή των αρχών κι ενός βασιλιά. 'Δεν εγκατέλειψα τον αγώνα μου', τονίζει ο Εμμάνουελ, 'Ήθελα να πετύχω τον στόχο μου'.

    Όταν μαθεύτηκε η ιστορία του Εμμάνουελ μια ομάδα αμερικανών γιατρών ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον αερομεταφέρει στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα, όπου του αποκόπηκε το χαλασμένο πόδι και αντικαταστάθηκε με ένα μηχανικό πόδι. Οι γιατροί έμαθαν από τον Εμμάνουελ ότι στη Γκάνα, όπου το μέσο εισόδημα είναι 400 δολάρια το χρόνο, το διόρθωμα μιας αναπηρίας δεν είναι ούτε καν στόχος του αναπήρου. Ο Εμμάνουελ έβαφε παπούτσια στους δρόμους κερδίζοντας κάπου δύο δολάρια την ημέρα για να βοηθήσει την οικογένειά του. 'Όλοι τότε, από γραμματέα μέχρι γιατρό,' λέει ένα μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου, 'ανοίξαμε τα πορτοφόλια και μαζέψαμε τα χρήματα που χρειάζονταν για να τον φέρουμε εδώ'.

    Η σκηνοθέτης Λίντα Λάξ και η αδελφή της βρήκαν την ιστορία του Εμμάνουελ τόσο συναρπαστική που αποφάσισαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του. Η τηλεοπτική σταρ Όπρα Γουίνφηλντ προσφέρθηκε κι έκανε την αφήγηση στην νέα παραγωγή.

    Και είναι η ταινία αυτή, με τίτλο 'Το Δώρο του Εμμάνουελ' που προκάλεσε τόση αίσθηση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα.

    Το δώρο του Εμμάνουελ δεν είναι τόσο το μηχανικό πόδι που απέκτησε ο φτωχός νέος από την Γκάνα, όσο είναι η ελπίδα που αυτός και η ιστορία του προσφέρουν σε όλους τους ανάπηρους του κόσμου.

    [09] Μπους: Αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

    07-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς προωθεί την αναδιάρθρωση του κρατικού συστήματος συντάξεων στις ΗΠΑ, του Σόσιαλ Σεκιούριτυ, με ομιλίες του την Παρασκευή στο Νιού Τζέρσευ και την Ινδιάνα. Μιλώντας σε φιλικό ακροατήριο στο Ουέστφηλντ του Νιού Τζέρσευ, ο κ. Μπούς είπε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιό του προβλέπει την επένδυση σε προσωπικούς λογαριασμούς μέρος των φόρων που θα κληθούν να πληρώνουν οι νέοι εργαζόμενοι.

    Οι δημοκρατικοί στο κονγκρέσσο και άλλοι επικριτές λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιφέρει ο κ. Μπούς είναι πολύ ριψοκίνδυνες, πολύ ακριβές και δεν θα έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν το ταμείο του Σόσιαλ Σεκιούριτυ. Ο κ. Μπούς έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιό του μεταρρυθμίσεων του συστήματος συντάξεων σε εννέα πολιτείες, από τον Φεβρουάριο, οπόταν και ανέφερε το θέμα στα πλαίσια της ομιλίας του προς το έθνος για την κατάσταση της συμπολιτείας. Ο πρόεδρος Μπούς και ανώτεροι συνεργάτες του σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν σε πολλά σημεία των ΗΠΑ προωθώντας το σχέδιό του, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    [10] Aυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ

    07-03-2005

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το κύριο δανειοδοτικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ανεβάζοντάς το στα 2.5%. Είναι η έκτη φορά από τον Ιούνιο που η Φεντ αυξάνει το βασικό επιτόκιό της. Τα δανειοδοτικά επιτόκια είχαν περικοπεί για να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που το 2001 αντιμετώπισαν οικονομική ύφεση και τρομοκρατικές επιθέσεις. Τώρα όμως που η οικονομία ανακάμπτει εμπειρογνώμονες λένε πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μη δημιουργηθεί πληθωρισμός. Αξιωματούχοι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν πως τα επιτόκια της Φεντ θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται αλλά λίγο-λίγο.

    [11] Συνεχίζονται οι ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ

    07-03-2005

    Στο Ιράκ, κύμα ανταρτικών επιθέσεων κόστισε τη ζωή σε 25 άτομα τη Δευτέρα. Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 15 και τραυμάτισε περίπου 20 άτομα, βόρεια της Βαγδάτης και στην Μπακούμπα, αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 10 ιρακινούς στρατιώτες. Η τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ανέλαβε την ευθύνη για μερικές από τις επιθέσεις της Δευτέρας. Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το θάνατο πράκτορα των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών από πυρά Αμερικανών στρατιωτών έξω απ' τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι είναι παράλογο να λέγεται ότι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ στοχεύουν εσκεμμένα αμάχους. Πάντως τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι έρευνα έδειξε πως ενδεχομένως αμερικανοί στρατιώτες ευθύνονται για το θάνατο Βούλγαρου στρατιώτη την Παρασκευή.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών κομμάτων Σιιτών και Κούρδων συνεδριάζουν για να συμφωνήσουν σε νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Πάντως αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανεξάρτητα από το αν επιτευχθεί συμφωνία, η νέα Ιρακινή εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου.

    [12] Λίβανος: Απόσυση των συριακών δυνάμεων

    07-03-2005

    Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Λιβάνου λένε ότι οι συριακές δυνάμεις στο Λίβανο θα αποσυρθούν σε παραμεθόριες περιοχές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πριν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν το χρονικό πλαίσιο για την πλήρη απόσυρση των συριακών δυνάμεων από τη χώρα. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Εμίλ Λαχούντ, ανακοίνωσαν την απόσυρση σήμερα με κοινή τους δήλωση. Οι αρχές είπαν ότι η αποχώρηση θα αρχίσει αμέσως.

    Στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Συρίας, Ιμάντ Μουσταφά, είπε ότι οι συριακές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από το Λίβανο σε λιγότερο από δύο ή τρεις μήνες. Όμως, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ενδιαφέρεται μόνο για πλήρη απόσυρση και κάλεσε ξανά τη Συρία να απομακρύνει τις δυνάμεις της τώρα.

    [13] Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, ο Τζον Μπόλτον.

    08-03-2005

    Τζον Μπόλτον

    Ο πρόεδρος Μπους διόρισε τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και διεθνούς ασφάλειας, Τζών Μπόλτον, νέο πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους τη Δευτέρα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς, χαρακτήρισε τον κ. Μπόλτον σκληρό, αλλά αποτελεσματικό διπλωμάτη και τόνισε ότι θα αποτελέσει δυνατή φωνή υπέρ της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού. Υπό την ιδιότητα του υφυπουργού εξωτερικών, ο κ. Μπόλτον, συμμετείχε στην σύνταξη της λεγόμενης 'Πρωτοβουλίας κατά της Διάδοσης Όπλων', μιας παγκόσμιας προσπάθειας με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Ο Τζών Μπόλτον είναι επίσης γνωστός ως δριμύτατος επικριτής της Βόρειας Κορέας και της επιδίωξής της να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Εάν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο κ. Μπόλτον θα αντικαταστήσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Ντανφορθ, που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιανουάριο.

    [14] Υπό εξέταση η Τουρκία

    07-03-2005

    Αξιωματούχοι από την Τουρκία και την ΕΕ συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα για να συζητήσουν την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, εν όψει των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ που θα αρχίσουν αργότερα φέτος.

    Ο επίτροπος της ΕΕ, υπεύθυνος για την διεύρυνση της κοινότητας, Ολι Ρέν αναμένεται ότι θα πιέσει την Τουρκία να υπογράψει πρωτόκολλο, με το οποίο στην ουσία θα αναγνωρίζεται ντε φάκτο η Κυπριακή Δημοκρατία, που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το πρωτόκολλο αυτό πριν από τις 3 Οκτωβρίου, που θ αρχίσουν οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

    Προηγουμένως, η Άγκυρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Κύπρο, η οποία εντάχθηκε στην ένωση τον περασμένο Μάιο. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση του βορρά. Ο κ. Ρέν αναμένεται επίσης ότι θα πιέσει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την χρήση βασανιστηρίων, να βελτιώσει την ελευθερία έκφρασης και να αυξήσει τα δικαιώματα των γυναικών και της κουρδικής μειονότητας.

    [15] Η Ιταλία πενθεί

    07-03-2005

    Από την κηδεία του Ν. Καλιπάρι

    Χιλιάδες πενθούντες στη Ρώμη συμμετείχαν στην δημόσια κηδεία του Ιταλού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού Νικόλα Καλιπάρι, που σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ. Πολλοί Ιταλοί παρακολούθησαν την κηδεία από την τηλεόραση. Ο θάνατος του Νικόλα Καλιπάρι εξόργισε πολλούς Ιταλούς, που ήδη ήταν αντίθετοι στην αποστολή ιταλικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Ο εκλιπών είχε διαπραγματευτεί την απελευθέρωση της Ιταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, που κρατούνταν όμηρος στο Ιράκ και την συνόδευε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το βράδυ της Παρασκευής, όταν αμερικανικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου που επέβαιναν, καθώς αυτό πλησίαζε σε σημείο ελέγχου.

    Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του τί συνέβη. Η κα Σγκρένα είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον της επειδή η ιταλική κυβέρνηση μάλλον κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωσή της, μία πρακτική που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε την δήλωση της ιταλίδας δημοσιογράφου, αποκαλώντας την παράλογη. Οι ΗΠΑ είπαν ότι το περιστατικό ήταν ένα τρομερό λάθος, που διερευνάται.

    [16] Διαπραγματεύσεις μεταξύ Σιιτών και Κούρδων

    07-03-2005

    Στο Ιράκ, εκπρόσωποι των κύριων Σιιτικών και κουρδικών πολιτικών κομμάτων συναντώνται για να διαπραγματευτούν μία τελική συμφωνία σχετικά με την σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Σιίτες επιζητούν Κουρδική ενίσχυση για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης, που υποστηρίζει τις κουρδικές απαιτήσεις αναφορικά με τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου βόρειες περιοχές της χώρας. Δεν υπάρχουν ακόμα εξακριβωμένες πληροφορίες.

    Η κύρια σιιτική πολιτικη ένωση επιθυμεί για πρωθυπουργό τον Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι. Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν επίσης ζητήσει υψηλόβαθμο αξίωμα για τον δικό τους ηγέτη, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Λόγω του ότι κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία των δύο τρίτων στην εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές πρέπει να σχηματίσουν πολιτικό συνασπισμό για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης. Πάντως, αξιωματούχοι είπαν ότι ακόμα και αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει στις 16 Μαρτίου, που είναι η 17η επέτειος της περίφημης επίθεσης με χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσείν, κατά της κουρδικής πόλης Χαλάμπια.

    [17] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας

    Νανά Καπετανάκου

    Ουάσιγκτον

    07-03-2005

    Νικ Λαρυγγάκης

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας, απένειμε το ετήσιο βραβείο του σε άτομα που έχουν διακριθεί στην καριέρα τους, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στις κοινότητές τους και που έχουν βοηθήσει στην προώθηση τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών υποθέσεων. Στη ΦτΑ μίλησε ο διευθυντής του AHI. Ακολουθεί η σχετική συζήτηση :

    ΦτΑ: Κε. Λαρυγγάκη, η οργάνωσή σας πραγματοποίησε μια πραγματικά εντυπωσιακή εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Μπορείτε να μας μιλήσετε για την εκδήλωση αυτή και για το σκοπό της;

    Ν. Λαρυγγάκης: Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο, στις 5 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο 'Capital Hiltonβ, εδώ στην Ουάσινγκτων. Είχαμε την τιμή νάχουμε μαζί μας εκείνη τη βραδυά 5 στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας , αλλά και φιλέλληνες που έχουν βοηθήσει πολύ με την υπόθεση του ελληνισμού . Κάθε χρόνο το Ινστιτούτο μας κάνει μια επέτεια γιορτή β¦

    ΦτΑ: Και φέτος συμπληρώθηκαν πόσα χρόνια αφότου ιδρύθηκε το Ινστιτούτο σας;

    Ν. Λαρυγγάκης: 30 χρόνια . Έτσι με την ευκαιρία κάθε επετείου δίνουμε βραβεία σε άτομα που έχουν διακριθεί στην καριέρα τους.

    ΦτΑ: Ποιοί ήταν οι φετινοί δέκτες των βραβείων;

    Ν. Λαρυγγάκης: Φέτος είχαμε 5 άτομα. Το ένα απ αυτά ήταν η ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη νότια Φλώριδα, Ileana Ros-Lehtinen, που επίσης είναι μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κ. Lehtinen έχει βοηθήσει πολύ για το Κυπριακό και διάφορα άλλα ελληνικά θέματα στο κογκρέσο και της άξιζε το βραβείο αυτό, που της το δώσαμε για να την ευχαριστήσουμε για όλα όσα έχει κάνει τα θέματα αυτά που τονίζουνε τις αρχές της δημοκρατίας.

    Μετά είχαμε τη Helen Evans, που είναι φιλέλλην και εργάζεται στο περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης , όπου είναι υπεύθυνη της ελληνικής και βυζαντινής πτέρυγας του Μουσείου. Η κ. Evans προωθεί πολύ τον ελληνισμό. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει δώσει πάρα πολλές διαλέξεις πάνω στο θέμα αυτό. Το βραβείο της άξιζε. Δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά είναι φιλέλλην. Και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προωθούμε είναι τους φιλέλληνες.

    Επίσης βραβείο δώσαμε στον επιχειρηματία Στυλιανό Ζαββό από τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ζαββός υποστηρίζει πολύ όλα τα ελληνικά θέματα , είναι μεγάλος υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χώρια που είναι και ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, γνωστός όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα.

    Άλλος ένας δέκτης του βραβείου ήταν ο Γιώργος Veras, που έχει διακριθεί στον τομέα των επικοινωνιών. Έχει χρηματοδοτήσει διάφορες εκπομπές για τη ζωή των ελληνοαμερικανών. Γενικά υποστηρίζει κάθε ελληνικό θέμα, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του.

    Και τέλος, το βραβείο δόθηκε επίσης και στη δικαστή Stephanie Duncan-Peters . Η κ. Peters είναι δικαστής εδώ στην Ουάσινγκτων και έχει διακριθεί και τιμηθεί πάμπολλες φορές για την αμεροληψία και τις υπηρεσίες της προς τη δικαιοσύνη.

    ΦτΑ: Με άλλα λόγια κε Λαρυγγάκη τα άτομα αυτά τιμήθηκαν για την προσφορά τους σε ελληνικά θέματα αλλά και σε αμερικανικές υποθέσεις.

    Ν. Λαρυγγάκης: Μάλιστα. Δεν βραβεύτηκαν μόνο γι αυτά που έχουν προσφέρει στον ελληνισμό και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και γιατί έχουν διακριθεί στην προσωπική τους καρριέρα.

    ΦτΑ: Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

    Ν. Λαρυγγάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:57:12 UTC