Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Νόμιμο δικαίωμα της Τεχεράνης ο εμπλουτισμός ουρανίου.
  • [02] Δυτικοί διπλωμάτες θα επισκεφτούν περιοχή έκρηξης στη Βόρεια Κορέα.
  • [03] Αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [04] Πούτιν: Δραστικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας.
  • [05] Δημοψήφισμα επί του σχεδίου Σαρόν, ...
  • [06] Άρχισε η δίκη ενός απ' τους κατηγορούμενους ...
  • [07] Πενθεί η ορθοδοξία για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο
  • [08] Ο Τζών Κέρρυ κατηγορεί τον πρόεδρο Μπούς οτι αγνοεί τον κίνδυνο απο τη Βόρεια Κορέα
  • [09] Ο τυφώνας Ιβάν κατευθύνεται προς τις ακτές της νότιας Φλοριδας
  • [10] Πάουελ: Θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράκ τον Ιανουάριο.
  • [11] Στην Μέση Ανατολή ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας.
  • [12] Ιράκ: Δεκάδες οι νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες

  • [01] Ιράν: Νόμιμο δικαίωμα της Τεχεράνης ο εμπλουτισμός ουρανίου.

    14 Sep 2004, 01:05 UTC

    Συνεδρίαση της ΔΥΑΕ

    Το Ιράν απειλεί οτι θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μελετά την λήψη μέτρων κατά της Τεχεράνης και του πυρηνικού της προγράμματος. Ο ιρανός πρέσβης, Χοσείν Μουσάβιαν, δήλωσε στην διεθνή υπηρεσία ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της χώρας του να προβεί σε εμπλουτισμό ουρανίου και πρόσθεσε οτι η Τεχεράνη έκανε αρκετά για να συνεργαστει με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου πέρυσι. Ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας μελετά την έγκριση ψηφίσματος, που θα δίνει στο Ιράν συγκεκριμμένη προθεσμία για να αποκαλύψει πλήρως την φύση του πυρηνικού του προγράμματος.

    [02] Δυτικοί διπλωμάτες θα επισκεφτούν περιοχή έκρηξης στη Βόρεια Κορέα.

    14 Sep 2004, 01:14 UTC

    Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα επιτρέψει ίσως και σήμερα σε δυτικούς διπλωμάτες να επισκεφθούν το σημείο τεράστιας έκρηξης, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Ο αξιωματούχος του Φόρεην Οφις που βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες με θέμα τα πυρηνικά, ζήτησε την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Η Βόρεια Κορέα λέει οτι η έκρηξη της περασμένης Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα ανατίναξης βουνού, στα πλαίσια κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Ειδικοί λένε πάντως ότι στο σημείο της έκρηξης, στην βόρεια επαρχία ΓιάνγκΓκάν, υπάρχουν υπόγειες βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και ενδεχομένως και μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου. Αμερικανοί και νοτιο-κορεάτες αξιωματούχοι δηλώνουν οτι δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι η έκρηξη της περασμένης εβδομάδας είχε σχέση με πυρηνικά υλικά. Πάντως το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ μετέδωσε οτι απο την έκρηξη δημιουργήθηκε μανιτάρι διαμέτρου τουλάχιστον τρεισήμισι χιλιομέτρων.

    [03] Αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

    Τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    14 Sep 2004, 15:15 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το τηλεοπτικό αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

    (RealVideo)

    Μεταδόθηκε δορυφορικά από το Σημείο Μηδέν (Ground Zero) της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004, στις 11:00 το πρωί, ώρα Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αναμεταδόθηκε από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, την Κύπρο και διάφορες Ελληνικές κοινότητες στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Κείμενο Εκπομπής:

    Γ. Μπίστης: Καλησπέρα σας. Ημέρα μνημόσυνων σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον.

    Το Σημείο Μηδέν, σήμερα

    Το επίκεντρο των σχετικών εκδηλώσεων βρίσκεται εδώ, στο λεγόμενο Σημείο Μηδέν, όπου μέχρι πριν 3 χρόνια στέκονταν περήφανα οι φημισμένοι δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ήταν σαν σήμερα το 2001 που τρομοκράτες απήγαγαν δύο επιβατηγά αεροπλάνα και τα σύντριψαν πάνω στους δίδυμους πύργους, προκαλώντας την πλήρη καταστροφή τους και σκορπώντας τον θάνατο σε κάπου δύο χιλιάδες οκτακόσιους αθώους ανθρώπους.

    Οι γονείς και οι άλλοι συγγενείς των τραγικών θυμάτων διαβάζουν την ώρα αυτή ένα-ένα τα ονόματα των όσων σκοτώθηκαν. Πνευματικοί ηγέτες και παράγοντες από τις δημοτικές αρχές βρίσκονται στο πλευρό τους και τους προσφέρουν παρηγοριά και υποστήριξη.

    Ορισμένα από τα πρόσωπα των οποίων τη ζωή άγγιξε η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στο τελευταίο 24ωρο στη Νέα Υόρκη. Στην επόμενη λίγη ώρα θα σας παρουσιάσουμε τις ιστορίες τους σαν ένα φόρο τιμής στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν τη μαύρη εκείνη ημέρα.

    Ο πρώτος που επιδιώξαμε να δούμε με τον ερχομό μας στη Νέα Υόρκη ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Συναντήσαμε το Σεβασμιότατο στο Παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, στο χώρο της Αρχιεπισκοπής.

    Σεβασμιότατε, τι αισθήματα κυριαρχούν στη καρδιά σας, και τι σκέψεις σας απασχολούν στη σημερινή, θλιβερή, τρίτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου;

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Σε μία τέτοια περίπτωση τα αισθήματα είναι πολλαπλά, είναι ανάμεικτα και είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν, αλλά θα λέγαμε ότι, κατά βάση, είναι αισθήματα οδύνης, για ένα γεγονός το οποίο παρουσίασε τα ανθρώπινο πρόσωπο στη χειρότερη μορφή του. Ένα πρόσωπο του τρομοκράτη, ο οποίος εν ονόματι της θρησκείας, εκτελεί εν ψυχρώ ανθρώπους που είναι αθώοι. Αυτό ήταν η 11η Σεπτεμβρίου και αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να δείξουν οι άνθρωποι, ως άνθρωποι. Και το ζήσαμε αυτό πολύ έντονα, όχι μόνο βλέποντας αυτό το πρόσωπο, το χειρότερο, αλλά βλέποντας, εν συνεχεία, τα πρόσωπα, τα γεμάτα πόνο και θλίψη, και το δάκρυ, των ανθρώπων που θρηνούσαν αδελφούς, αδελφές, συζύγους παιδιά.

    Υπάρχουν γεγονότα που συμβαίνουν κάποτε και περνούν στη μνήμη μας και περιπτωτικά και περιστασιακά τα θυμόμαστε. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι το είδος του γεγονότος που έμεινε έκτοτε τελείως στη επιφάνεια και στο προσκήνιο όλων των ανθρώπων. Ζουν με τις συνέπειες και το φάσμα συνεχώς, ιδιαιτέρως εμείς εδώ στη νέα Υόρκη. Και το ζούμε γιατί η απειλή είναι πάντοτε ανοικτή και δεδομένη. Από αυτή τη άποψη τα αισθήματα δεν είναι απλώς αισθήματα μιας συμμετοχής σε ένα θλιβερό γεγονός, του παρελθόντος, είναι αισθήματα μίας υπαρξιακής αγωνίας για το που πάει ο κόσμος.

    Γ. Μπίστης: Ένα από τα πρόσωπα που ένοιωσαν βαθιά τον πόνο της 11ης Σεπτεμβρίου είναι η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε εκείνη τη μέρα ένα πολύ αγαπημένο της αδελφό, τον Γιάννη, που εργάζονταν στον εκατοστό-τέταρτο όροφο του πρώτου πύργου. Η Ανθούλα και οι γονείς της δεν τον ξεχνούν.

    Ανθούλα Κατσιματίδη

    Ανθούλα Κατσιματίδη: Ο Γιάννη ήταν το καμάρι της οικογένειας. Μόνο και μόνο από τις παρέες του, απ τα χαμογελά του και απ τις πλάκες του, μας έδινε πολύ κουράγιο στη ζωή, γιατί είχαμε κάποια άλλα θλιβερά συμβάντα, και είχε συμπαρασταθεί στη οικογένεια γενικώς. Ήτανε πολύ χαμογελαστός και πολύ αγαπητός άνθρωπος. Αγαπούσε πάρα πολύ τη ζωή, αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένεια του, τους φίλους του, είχε τόσους πολλούς φίλους, αγαπούσε επίσης και τη Ελλάδα, τρομερά, και την όμορφη της Νίσυρο. Θυμάμαι το τελευταίο καλοκαίρι που είμαστε μαζί, ήταν εκείνο τον Αύγουστο (του 2001) που πήγε στη Νίσυρο ν ανάψει ένα κερί στη Παναγιά τη Σπηλιανή, το είχε τάξει να πάει στην Παναγιά. Ήτανε απίστευτο αυτό το πράγμα. Πυρ και μανία, ανήμερα της Παναγιάς να ανεβεί, να ανάψει ένα κεράκι.

    Οπότε δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε το Γιάννη με τις χαρές του και τις πλάκες του. Και όχι μόνο αυτό , αλλά ήτανε και πολύ τρυφερός άνθρωπος. Μας αγαπούσε όλους. Αυτό μου έχει λείψει. Ήτανε πολύ καλός μου φίλος. Ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι και ο Γιάννης οπωσδήποτε θα ήθελε να ζήσουμε τη ζωή μας με χαρά και με ελπίδα γιατί ήτανε τέτοιος άνθρωπος , είχε τέτοιο χαρακτήρα.

    Γ. Μπίστης: Δίπλα ακριβώς στους δίδυμους πύργους βρίσκονταν μέχρι πριν τρία χρόνια ένα Ελληνορθόδοξο εκκλησάκι, ο Άγιος Νικόλαος, που παρασύρθηκε και γκρεμίστηκε κι αυτό μαζί με τους δύο μεγάλους ουρανοξύστες. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ιερέας του Αγίου Νικολάου, ο Πάπα-Γιάννης Ρώμας, περνά κάθε μέρα από το Σημείο Μηδέν και κάνει την προσευχή του στον Άγιο.

    Παπαγιάννης Ρώμας

    Παπαγιάννης Ρώμας: Ο Άγιος Νικόλαος ήτανε εδώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Ήμουνα ο ιερατικός προϊστάμενος από το 1972. Τον Άγιο Νικόλαο τον έχτισε μία ομάδα Ελλήνων, η οποίοι ήρθαν από την Ελλάδα, χωρίς να ξέρουν αγγλικά, χωρίς χρήματα, αλλά είχανε την πίστη τους. Κοιμόντουσαν μαζί, σ ένα δωμάτιο 12 άνθρωποι, για να μαζέψουν τα χρήματα, να πληρώσουν το ενοίκιο. Το 1916 αγοράσανε το οικόπεδο του τον Αγίου Νικολάου για 25.000 δολάρια. Πολλές δυστυχίες και αγώνες, αλλά και περισσότερη αγάπη είχανε τότε οι παλαιοί.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου καταστράφηκε. Ήρθα εδώ την επόμενη μέρα, να δω τον Άγιο Νικόλαο και είδα γύρω στα 5 μέτρα σίδερα. Ο δεύτερος Πύργος έπεσε πάνω στον Άγιο και δεν έμεινε τίποτα, ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα. Τότε γονάτισα κάτω συγκινημένος και άρχισα να κλαίω και υποσχεθήκαμε: Άγιε Νικόλα θα σε ξανακτίσουμε πάλι, στο ίδιο μέρος, διότι το θέλει ο κόσμος. Αλλά όταν κοίταξα γύρω μου, τα μεγάλα κτίρια, τόσος κόσμος που πήγαινε για να βγάλει το μεροκάματο, ήταν όλοι νεκροί, κανένας δεν γύρισε σπίτι του.

    Γ. Μπίστης: Ανάμεσα στις οικογένειες που είχαν βοηθήσει στην ανέγερση του Αγίου Νικολάου ήταν και εκείνη της Όλγας Παυλάκου. Η Όλγα βαφτίστηκε στο ναό αυτό και τα τελευταία χρόνια ήταν ταμίας του. Από τα συντρίμμια της εκκλησίας η Όλγα και άλλοι ενορίτες περιμάζεψαν ορισμένα κειμήλια.

    Όλγα Παυλάκου

    Όλγα Παυλάκου: Βρήκαμε μία εικόνα του Αγίου Ζακυνθινού, βρήκαμε κάτι βιβλία, βρήκαμε καντήλια, βρήκαμε και μία καμπάνα, που ήτανε μέσα στη εκκλησία. Τώρα τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στη Αρχιεπισκοπή, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να ξανακτίσουμε την εκκλησία. Περιμένουμε ανυπόμονα να έρθει αυτή η μέρα και να ξαναχτιστεί η εκκλησία μας.

    Γ. Μπίστης: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενορίας του Αγίου Νικολάου είναι ο Γιάννης Πιτσικάδης που επίσης δυσκολεύεται να πιστέψει πως έχασε τόσους γνωστούς και φίλους την 11η Σεπτεμβρίου.

    Γιάννης Πιτσικάδης

    Γιάννη Πιτσικάδης: Είναι πολύ δύσκολη μέρα αυτή για μας. Πέρασαν τρία χρόνια, αλλά είναι σα να ήτανε χθες. Ακόμα κλαιμε για αυτούς που έχουνε πεθάνει. Θα μπορούσε να ήτανε χειρότερα, αλλά και αυτούς που χάσαμε εκείνη την ημέρα ήτανε παρά πολλά άτομα. Πολλοί από αυτούς που χάσαμε ήταν μέλη της εκκλησίας μας. Κάθε Τετάρτη ήμασταν ανοικτά και τα παιδιά που δουλεύανε στο World Trade Center, ερχόντουσαν στη εκκλησία το μεσημέρι και καθόντουσαν μαζί μας, ανάβανε ένα κερί και μετά επιστρέφανε στη δουλειά τους. Αυτοί που πεθάνανε εκείνη την ημέρα ήταν νέοι, οι περισσότεροι, και αφήσανε παιδιά και συζύγους.

    Γ. Μπίστης : Τι γίνεται με τα ορφανά που έμειναν και τους άλλους που επέζησαν; Πηγαίνετε στα σπίτια τους, τους βλέπετε, τους παρέχετε βοήθεια, αν χρειάζεται κάποιος κάτι;

    Γιάννη Πιτσικάδης: Βεβαίως, βεβαίως, είναι όλοι μαζί μας, μία οικογένεια.

    Γ. Μπίστης: Στο Σημείο Μηδέν υπάρχει ένα μικρό εστιατόριο του Γιάννη Κωστάλα στο οποίο έτρωγαν τα μεσημέρια οι Έλληνες που εργάζονταν στους δίδυμους πύργους και που έγινε τις μέρες της τραγωδίας Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών στους επιζήσαντες.

    Γιάννης Κωστάλας

    Γιάννης Κωστάλας: Ζούμε σε αυτή την γειτονιά τα τελευταία 35 χρόνια. Εδώ βρίσκονται οι επιχειρήσεις μας. Το χειρότερο είναι ότι εμείς ξέρουμε περισσότερους ανθρώπους που πεθάνανε εδώ, Έλληνες και Αμερικανούς, από κάθε άλλον, διότι ερχόντουσαν εδώ τρεις, τέσσερες φορές την ημέρα και τρώγανε. Είχαμε γίνει μία οικογένεια. Γι αυτό για μας σήμερα είναι μία πολύ άσχημη μέρα.

    Γ. Μπίστης: Το νόημα της 11ης Σεπτεμβρίου μας ανέπτυξε με την ευγλωττία που τον διακρίνει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος και σαν πνευματικός ηγέτης μας υπέδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει του λοιπού η ανθρωπότητα.

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Η προοπτική του 21ου αιώνα είναι η προοπτική του ανθρώπου. Όμως, όπως φάνηκε από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και με το 2004 με τη Τσετσενία, μία τέτοια προοπτική είναι σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, διότι έχουμε μια τόσο μεγάλη έκρηξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Αλλά, παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι αυτό το φαινόμενο, είναι φαινόμενο παροδικό, διότι είναι αδύνατο τελικά το ανθρώπινο ον που είναι προικισμένο με νου, και θέληση και αίσθημα, να μη δει ότι η βία δεν προσφέρει τίποτα, σε τελευταία ανάλυση. Το αίμα προκαλεί νέο αίμα. Το μίσος προκάμει νέο μίσος. Μόνο η αγάπη, μόνο η συμφιλίωση, μόνο η προσέγγιση των ανθρώπων, μόνο η αλληλοκατανόηση είναι η προοπτική του ανθρώπου. Και νομίζω, ότι σήμερα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι το βλέπουν αυτό. Και γι αυτό το λόγο, υπάρχει μία αυξημένη διάθεση ενεργού συμμετοχής σε προγράμματα, σε δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι παθητική αντιμετώπιση και παραπονολογία και κατάρες κατά των εγκληματιών, αλλά είναι θετική προσφορά και θετικό κτίσιμο αυτού του κόσμου που θέλουμε να κτίσουμε.

    Γ. Μπίστης: Εκδηλώσεις σαν αυτές της Νέας Υόρκης γίνονται την ώρα αυτή και στη Ουάσιγκτον για τα σχεδόν τριακόσια θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που δέχθηκε το Πεντάγωνο σαν σήμερα πριν τρία χρόνια.

    [04] Πούτιν: Δραστικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

    14 Sep 2004, 01:10 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητά την δρομολόγηση δραστικών μεταρρυθμίσεων με το αιτιολογικό ότι είναι απαραίτητες για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αλλά επικριτές τέτοιων μέτρων δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποτελέσουν πλήγμα κατά της δημοκρατίας στη Ρωσία. Σε δηλώσεις του χθες απ το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν ζήτησε να του δοθεί το δικαίωμα να διορίζει τους περιφερειακούς κυβερνήτες και τόνισε ότι θέλει οι έδρες της Βουλής να καλύπτονται μόνο από υποψηφίους των μεγάλων εθνικών κομμάτων, γεγονός που θα αποκλείσει μεμονωμένους βουλευτές μικρότερων κομμάτων. Επίσης ο κ. Πούτιν ζητά τη δημιουργία νέας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής επιτροπής για θέματα βόρειου Καυκάσου. Πάντως πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Πούτιν καταδίκασαν τις προτάσεις του, χαρακτηρίζοντας τες τέχνασμα του Ρώσου προέδρου που χρησιμοποιεί την τραγωδία στο σχολείο στο Μπεσλάν για να διευρύνει τη δύναμη του.

    [05] Δημοψήφισμα επί του σχεδίου Σαρόν, ...

    14 Sep 2004, 02:13 UTC

    Ο υπουργός οικονομικών του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε την διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος αναφορικά με το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την απομάκρυνση των Εβραϊκών οικισμών απ τη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση αυτή έκπληξη του κ. Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά από μεγάλη διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ, δεκάδων χιλιάδων εποίκων και των υποστηρικτών τους κατά του σχεδίου Σαρόν. Πάντως εκπρόσωπος του κ. Σαρόν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εξετάζει την πρόταση Νετανιάχου, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος θα καθυστερούσε την εφαρμογή του σχεδίου.

    [06] Άρχισε η δίκη ενός απ' τους κατηγορούμενους ...

    14 Sep 2004, 02:18 UTC

    Στην διάρκεια της δίκης του στη Κωνσταντινούπολη, ένας απ τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις το Νοέμβριο του 2003 στο Βρετανικό προξενείο, μια Βρετανική τράπεζα και δύο Συναγωγές της πόλης, δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη και ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες επιθέσεις. Ο κατηγορούμενος ονόματι Χαρούν Ιλχάν, είναι ένας απ τους 69 υπόπτους για τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 58 άτομα. Ενώπιον του δικαστηρίου χθες στη Κωνσταντινούπολη ο Χαρούν Ιλχάν διακήρυξε ότι ανήκει στην Αλ Κάιντα και τόνισε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει και νέες βομβιστικές επιθέσεις αν δεν τερματίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και δεν πάψει να υποστηρίζει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    [07] Πενθεί η ορθοδοξία για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο

    13 Sep 2004, 16:46 UTC

    Ο εκλιπών Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Η Ελλάδα τηρεί απο σήμερα τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, που ήταν ένας απο τους κυριότερους ηγέτες της Ελληνο-ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Πατριάρχης και άλλα 16 άτομα σκοτώθηκαν, όταν ελικόπτερο που τους μετέφερε στο Αγιο Ορος, κατέπεσε στο Αιγαίο το Σάββατο. Ο 55άχρονος ιερωμένος ήταν πνευματικός ηγέτης χιλιάδων ελληνο-ορθόδοξων στην Αφρική. Η σορός του πατριάρχη θα εκτεθεί στην Αθήνα σε λαΪκό προσκύνημα μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο για να κηδευθεί. Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου δεν είναι ακόμα γνωστά. Αξιωματούχοι είπαν οτι ειδικό σκάφος θα συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπολειμμάτων του ελικοπτέρου, που βρίσκονται σε βάθος περίπου χιλίων μέτρων κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στις ακτές του Αγίου Ορους.

    [08] Ο Τζών Κέρρυ κατηγορεί τον πρόεδρο Μπούς οτι αγνοεί τον κίνδυνο απο τη Βόρεια Κορέα

    13 Sep 2004, 16:55 UTC

    O δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Τζών Κέρρυ κατηγορεί τον πρόεδρο Μπούς οτι αγνοεί τον κίνδυνο που παρουσιάζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Σε δήλωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής, ο γερουσιαστής Κέρρυ είπε οτι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο προχωρημένο απο εκείνο για το οποίο υπήρχαν υποψίες οτι ανέπτυσσε το Ιράκ κατά την εποχή της εξουσίας του Σαντάμ Χουσείν. Ο κ. Κέρρυ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Μπούς για πλήρη αποτυχία στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε οτι η δυνατότητα πυρηνικού ολέθρου είναι ξεκάθαρα ορατή. Οι δηλώσεις του κ. Κέρρυ ακολουθούν σχόλια αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης σε κυριακάτικα τηλεοπτικά προγράμματα επικαιρότητας, με τα οποια προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις πληροφορίες οτι η Βόρεια Κορέα έκανε πυρηνική δοκιμή την περασμένη εβδομάδα. Aργότερα σήμερα, ο προεδρος Μπούς θα μιλήσει στην πολιτεία του Μίσιγκαν για το θέμα της ιατρικής περίθαλψης. Ο γερουσιαστής Κέρρυ θα μιλήσει στην Ουάσινγκτον, σχετικά με την απαγόρευση οπλοφορίας, που λήγει σήμερα.

    [09] Ο τυφώνας Ιβάν κατευθύνεται προς τις ακτές της νότιας Φλοριδας

    13 Sep 2004, 17:00 UTC

    Οι μετεωρολόγοι λένε οτι ο ισχυρότατος τυφώνας Ιβάν που βρίσκεται πάνω απο τον Ατλαντικό, φαίνεται να προχωρά προς την Κούβα σήμερα, αφού σφυροκόπησε τις νήσους Κάϊμαν. Πάνω απο 1 εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη δυτική Κούβα, όπου αναμένεται οτι θα φθάσει ο κυκλώνας εντός της ημέρας. Μετά απο την Κούβα, προβλέπεται ότι ο Ιβάν θα κινηθεί προς τον κόλπο του Μεξικού και μετά προς τη βορειοδυτική Φλόριδα. Η πορεία του ακόμα δεν είναι σίγουρη, και επομένως θα μπορούσε να πλήξει τις νότιες πολιτείες Αλαμπάμα, Μισισιπή ή Λουϊζιάνα. Την Κυριακή, ο Ιβάν, που κινείται με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, προξένησε εκτατεμμένες καταστροφές σε κατοικίες καθώς και πλημμύρες στις νήσους Κάϊμαν. Το αμερικανικό εθνικό κέντρο Τυφώνων είπε οτι άνθρωποι ήταν γαντζωμένοι στις σκεπές των σπιτιών τους, ενώ τα νερά είχαν ανέβει στα διόμιση μέτρα. Ηδη, 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του Ιβάν στην περιοχή της Καραϊβικής.

    [10] Πάουελ: Θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράκ τον Ιανουάριο.

    13 Sep 2004, 00:22 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι αντάρτες δεν πρόκειται να διαταράξουν τα σχέδια για εκλογές στο Ιράκ τον Ιανουάριο. Σε συνέντευξη του χθες προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις έχουν καταστρώσει σχέδιο για να τεθεί το ανταρτικό κίνημα υπό έλεγχο στο Ιράκ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναβολής των εκλογών. Αλλά ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε χθες ότι παρά το γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια εκλογών, η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί απ το θέμα της ασφάλειας και χαρακτήρισε τις εκλογές κρίσιμης σημασίας για την δημιουργία μιας αξιόπιστης Ιρακινής κυβέρνησης.

    [11] Στην Μέση Ανατολή ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας.

    13 Sep 2004, 00:26 UTC

    Φράνκο Φραττίνι

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φραττίνι, μεταβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να επιτύχει την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων υπαλλήλων ανθρωπιστικής οργάνωσης που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. Η περιοδεία του κ. Φραττίνι θα αρχίσει απ το Κουβέιτ όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους. Στο μεταξύ χθες Ιρακινή οργάνωση έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι οι δύο Ιταλίδες όμηροι θα εκτελεστούν αν η Ιταλία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της απ το Ιράκ.

    [12] Ιράκ: Δεκάδες οι νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες

    13 Sep 2004, 00:18 UTC

    Tουλάχιστον 59 άτομα σκοτώθηκαν από σφοδρές μάχες στο Ιράκ. Τουλάχιστον 35 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου η οργάνωση του Ιορδανού τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για σοβαρή επίθεση τα χαράματα με ρουκέτες και βλήματα όλμων εναντίον της λεγόμενης «Πράσινης Ζώνης» όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης και πολλές ξένες πρεσβείες. Επίσης στη Βαγδάτη, πολλές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου Άραβα δημοσιογράφου, προκάλεσε επίθεση Αμερικανικού ελικοπτέρου εναντίον κατεστραμμένου Αμερικανικού τεθωρακισμένου οχήματος. Δεκάδες Ιρακινοί είχαν συγκεντρωθεί γύρω απ το όχημα και πανηγύριζαν την καταστροφή του. Επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις στις πόλεις Ραμαντί και Χίλλα, όπου σκοτώθηκαν τρεις Πολωνοί στρατιώτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 1:18:14 UTC