Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φάτος Νάνο: Οι Έλληνες που έφυγαν πρέπει να επιστρέψουν στην Αλβανία για να ξαναζωντανέψουν τα πρώτα σπίτια τους
  • [02] Σε δημοψήφισμα τώρα το σχέδιο Αννάν.
  • [03] 4 αμερικανοί πολίτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [04] Προσφορές για οικονομική βοήθεια άνω των 8 δισ. στην σύνοδο δωρητών για το Αφγανιστάν.
  • [05] Ανησυχίες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
  • [06] O OΠEK μειώνει την παραγωγή του.
  • [07] Άλλη μια επίθεση εξτρεμιστή στο Ουζμπεκιστάν.
  • [08] Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα η δημόσια κατάθεση της Κοντολήζα Ράις
  • [09] Πανελλαδική απεργία στην Ελλάδα προκαλεί προβλήματα

  • [01] Φάτος Νάνο: Οι Έλληνες που έφυγαν πρέπει να επιστρέψουν στην Αλβανία για να ξαναζωντανέψουν τα πρώτα σπίτια τους

    01 Apr 2004, 00:03 UTC

    Φ. Νάνο και Γ. Μπίστης

    Την επομένη των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο επισκέφθηκε τα στούντιο της «Φωνή της Αμερικής» στη Ουάσιγκτον όπου πήρε μέρος σε αγγλόφωνη τηλεοπτική εκπομπή που μεταδίδονταν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Αμέσως μετά, ο Αλβανός ηγέτης παρακάθισε σε γεύμα που δόθηκε προς τιμή του από τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Νικόλαο Σταύρου και τούς συνεργάτες του στο περιοδικό «Μεσόγειος» στο οποίο ο ίδιος έχει την αρχισυνταξία.

    Γ. Σταύρου και Φ. Νάνο

    Κατά την διάρκεια της αγγλόφωνης ζωντανής εκπομπής στη «Φωνή της Αμερικής», ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης επεσήμανε στον Αλβανό Πρωθυπουργό ότι καθώς η Αλβανία επιστρέφει στον ελεύθερο κόσμο πολλοί Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή αλλά έφυγαν από εκεί στο παρελθόν, εκφράζουν τώρα την επιθυμία να επιστρέψουν στην Αλβανία, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας τους που εγκατέλειψαν όταν έφυγαν. Ο ίδιος δημοσιογράφος ρώτησε κατόπιν τον κ. Νάνο ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησής του σε σχέση με τα κληρονομικά δικαιώματα γενικά και τι σχέδια έχει ή τι νέες πρωτοβουλίες αναπτύσσει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνόφωνης μειονότητας στην Αλβανία.

    Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός Φάτος Νάνο είπε:

    «Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για μια σημαντική διαδικασία μεταμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της Αλβανίας, που σχετίζεται με κληρονομικά δικαιώματα, με δικαιώματα ιδιοκτησίας και με τη δημιουργία κανονισμών, βασισμένων σε διεθνή πρότυπα. Η Αλβανία έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για το θέμα αυτό, οπότε η χώρα μου προτίθεται να τηρήσει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα απο την εθνική του καταγωγή.

    Φ. Νάνο και Τ. Σίσκο

    Η δική μου ανησυχία είναι οτι οι Έλληνες που έφυγαν από το χώρο της Αλβανίας, είτε σε παλαιότερες εποχές είτε σε πρόσφατα χρόνια, πρέπει να επιστρέψουν. Διότι άφησαν πίσω τους τα πρώτα τους σπίτια άδεια και έρημα. Δεν υπάρχουν πλέον παιδιά να πάνε στα παλιά τους ή τα νέα σχολεία, σε παλιές ή νέες εκκλησίες. Η ακίνητη περιουσία τους βρίσκεται στην πιο εύφορη περιοχή της Αλβανίας, στο νότιο τμήμα της χώρας μου, κοντά στην θαυμάσια παραθαλάσσια περιοχή, απέναντι απο την Κέρκυρα. Είμαι σίγουρος πως ξέρετε ότι κάπου 650.000 Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα. Εκεί έχουν φτιάξει το δεύτερο σπίτι τους. Πολλοί από αυτούς είναι ελληνικής καταγωγής. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της χώρας μου, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ όσο και την τωρινή της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πρόσφατα ήρθαμε σε επαφή με την κυβέρνηση Καραμανλή, είναι ότι εργαζόμαστε μαζί για τη δημιουργία δρόμων, για τη δημιουργία υποδομής για εμπορικές συναλλαγές και για τη θέσπιση νομοθεσίας ευνοϊκής για την επιστροφή εκείνων που έφυγαν και την ενσωμάτωση τους ξανά στην Αλβανική κοινωνία, καθώς επίσης την ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των βασικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη δίχως διακρίσεις.

    Γ. Σταύρου

    Το τελικό στάδιο της μεγάλης αυτής προσπάθειας για ιδιωτικοποίηση που καταβάλλεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, συμπεριλαμβάνει τώρα την υιοθέτηση νόμων που ρυθμίζουν θέματα ξένης περιουσίας, επιστροφής περιουσιακών στοιχείων ή καταβολής αποζημιώσεων, αναγνωρίζοντας ένα και μόνο νόμιμο ιδιοκτήτη για κάθε ακίνητο που βγαίνει στην αγορά. Είναι κάτι που το κάνουμε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας ότι έτσι η κτηματαγορά μας θα γίνει λειτουργική και θα συμβαδίσει με την πρόοδο που σημειώνεται σε άλλους τομείς όπως η χρηματαγορά μας και η παροχή υπηρεσιών, προσφέροντας σε ξένους επενδυτές τις ίδιες δυνατότητες που έχουν και οι ντόπιοι. Η εφαρμογή διμερών και πολυμερών επενδυτικών προγραμμάτων με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει σχέδιο για την αναδόμηση των Βαλκανίων, που συμπεριλαμβάνει την Αλβανία, και με διάφορους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, θα καταστήσει δυνατόν να ξαναζωντανέψουν τα σπίτια που τα εγκατέλειψαν όσοι έφυγαν, να γεμίσουν ξανά οι εκκλησίες με πιστούς και τα σχολεία ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων παιδιών που θα γεννηθούν. Τα προγράμματα αυτά, αποτελούν μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία φιλικών δεσμών και ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο.

    Αυτή είναι η διαδικασία και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να τη σταματήσει.»

    Όταν τελείωσε η τηλεοπτική εκπομπή και ο Αλβανός πρωθυπουργός έφευγε από το στούντιο, ο κ. Νάνο είπε στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ που ήταν μεταξύ εκείνων που τον κατεβόδωναν στην έξοδο: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

    N. Σταύρου, Φ. Νάνο και Σ. Ρούσβελτ

    Επόμενος σταθμός του ήταν το Cosmos Club, που είναι ένα από τα πιο γνωστά στέκια διπλωματών, ακαδημαϊκών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων «δεξαμενών σκέψης» της Ουάσιγκτον. Εκεί ο κ. Νάνο έγινε δεκτός από τον καθηγητή Νικόλαο Σταύρου που παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, στο οποίο παρακάθισαν κάπου 25 παράγοντες του πολιτικού και διπλωματικού κόσμου της Αμερικανικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων της νύφης του Προέδρου Ρούσβελτ, Πρέσβειρας Σέλγουα Ρούσβελτ, του τέως Υφυπουργού Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, του άλλοτε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ρέυμοντ Γιούινγκ, του Πρέσβη της Αλβανίας στη Ουάσιγκτον κ. Ταρίφα, του πρώην Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Βίνσεντ Κανιστράρο και του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Πρέσβη, Νικόλαου Βελιώτη.

    [02] Σε δημοψήφισμα τώρα το σχέδιο Αννάν.

    01 Apr 2004, 01:51 UTC

     

    Στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το τελικό του σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι έτοιμο να τεθεί σε δημοψήφισμα στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, στις 24 Απριλίου. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την αποτυχία των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς να καταλήξουν σε συμφωνία επί του σχεδίου του, ο κ. Αννάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η μόνη επιλογή είναι μεταξύ αυτού του διακανονισμού ή κανενός διακανονισμού». Ο γ.γ. υπογράμμισε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν και ζήτησε απ όλες τις πλευρές να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Στο μεταξύ στο Βερολίνο, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το τελικό σχέδιο του κ. Αννάν αποτελεί «ιστορική στιγμή και έναυσμα συμφιλίωσης».

    [03] 4 αμερικανοί πολίτες νεκροί στο Ιράκ.

    01 Apr 2004, 01:53 UTC

    Στο Ιράκ, αντάρτες σκότωσαν πέντε αμερικανούς στρατιώτες και τέσσερις αμερικανούς πολίτες, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις χθες. Στην Φαλούτζα, εκατοντάδες ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τον θάνατο των πολιτών που εργάζονταν για λογαριασμό των συμμαχικών δυνάμεων. Το πλήθος έσυρε τα πτώματά τους στους δρομους, ενώ κρέμασε δυο από τα πτώματα από μία γέφυρα. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω απο το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο εβδομαδιαίας εφημερίδας που συνδεόταν με τον εξτρεμιστή Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα Σάντρ.

    [04] Προσφορές για οικονομική βοήθεια άνω των 8 δισ. στην σύνοδο δωρητών για το Αφγανιστάν.

    01 Apr 2004, 01:57 UTC

    Στην διεθνή σύνοδο δωρητριών χωρών για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ορισμένοι δωρητές υποσχέθηκαν οτι θα προσφέρουν συνολικά οκτώ κόμμα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι με την συνέχιση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης, μέσα σε μια δεκαετία η χώρα του μπορεί να γίνει αυτάρκης και ειρηνική. Στο μεταξύ, η πρώτη ομάδα των δύο χιλιάδων νέων αμερικανών στρατιωτών άρχισαν να φθάνουν στο Αφγανιστάν με αποστολή την καταδίωξη μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που έχουν απομείνει στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε απο την άλλη πλευρά των συνόρων απο πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

    [05] Ανησυχίες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

    01 Apr 2004, 02:00 UTC

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν ανησυχίες για το σχέδιο επαναλειτουργίας εγκατάστασης επεξεργασίας ουρανίου στο Ιράν. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι η σχετική ανακοίνωση από μέρους της Τεχεράνης για δραστηριότητες στο πυρηνικό συγκρότημα Ισφαχάν, στέλνει «λάθος μήνυμα», όπως είπαν χαρακτηριστικά, για την διάθεση του Ιράν να δώσει τέλος στις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου. Και οι τρεις χώρες απαίτησαν εξηγήσεις από το Ιράν.

    [06] O OΠEK μειώνει την παραγωγή του.

    01 Apr 2004, 02:14 UTC

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν την υλοποίηση προηγούμενης απόφασης τους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά αναλογία, παρά τις ήδη υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού και τα αντίθετα αιτήματα των καταναλωτριών χωρών. Οι υπουργοί Πετρελαίου κατά τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη, χθες, προσυπέγραψαν τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προέτρεψε τα μέλη του ΟΠΕΚ να αποφύγουν δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να «πληγώσουν» την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπους είναι απογοητευμένος από την απόφαση του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή του. Οι πετρελαιοπαραγωγοί είπαν ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι με το τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο μειώθηκε και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Τέλος ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης οφείλεται κυρίως σε προσπάθειες των επενδυτών για κερδοσκοπία.

    [07] Άλλη μια επίθεση εξτρεμιστή στο Ουζμπεκιστάν.

    01 Apr 2004, 02:45 UTC

    Στο Ουζμπεκιστάν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ένας ακόμη εξτρεμιστής αυτοανατινάχθηκε στη Τασκένδη όταν περικυκλώθηκε από την αστυνομία. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, αφού πρώτα πυροδότησε έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή της πόλης, ο δράστης κατέφυγε σε σπίτι όπου και περικυκλώθηκε απ την αστυνομία. Tονίζουν πάντως ότι o δράστης ήταν μόνος του, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι κρατούσε ομήρους. Πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τάς μετέδωσε ότι ένας μικρός αριθμός ομήρων είχαν αφεθεί προηγουμένως ελεύθεροι. Το χθεσινό αυτό επεισόδιο στην Τασκένδη είναι το τελευταίο σειράς τέτοιων βιαιοτήτων την τελευταία εβδομάδα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40 άτομα.

    [08] Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα η δημόσια κατάθεση της Κοντολήζα Ράις

    31 Mar 2004, 16:18 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς με την Κα Ράις

    Αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου Μπούς να επιτρέψει στην σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολήζα Ράις, να καταθέσει δημόσια και ενόρκως ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διευρευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ομως μερικοί Δημοκρατικοί λένε οτι η απόφαση αυτή πάρθηκε πολύ αργά. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Γερουσία, Τόμ Ντάσελ, είπε οτι η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτό που αποκάλεσε «απροθυμία για συνεργασία, διάρκειας 16 μηνών.» Ομως ορισμένοι ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν ανακούφιση για την απόφαση, που πάρθηκε μετά απο αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις. Ο αρχηγός της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μπίλ Φρίστ, είπε οτι αναμένει πως η κατάθεση της Κας Ράις θα είναι δυνατή. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε οτι αναμένεται πως η Κα Ράις θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

    [09] Πανελλαδική απεργία στην Ελλάδα προκαλεί προβλήματα

    31 Mar 2004, 16:22 UTC

    Στην Ελλάδα, 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει δημιουργήσει προβλήματα στις συγκοινωνίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στην Αθήνα και ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις εργασίες ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών έργων, πού έχουν ήδη μείνει πίσω. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα έχουν παραλύσει, ενώ οι τράπεζες και οι οργανισμοί κοινωνικής ωφελείας υπολειτουργούν. Η πανελλαδική απεργία κηρύχθηκε απο την ΓΣΕΕ, η οποία πιέζει για αυξήσεις αποδοχών. Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας είπε οτι η απεργία δεν στοχεύει στην δημιουργία προβλημάτων για τους Ολυμπιακούς, αλλά προειδοποίησε οτι περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι δυνατές έαν δεν επιτευχθεί συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 April 2004 - 2:18:13 UTC