Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αμερικανική αρχή μελετά τρόπους ενδυνάμωσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας
  • [02] Η έλλειψη διακανονισμού για το Κυπριακό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [03] Γούλφοβιτς: Χρειάζονται περισσότεροι πόροι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στο Ιράκ
  • [04] Συνεχίζεται η διένεξη Αραφάτ-Κουρέια
  • [05] Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [06] Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [07] Νέους δασμούς θα επιβάλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα

  • [01] Η αμερικανική αρχή μελετά τρόπους ενδυνάμωσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

    05 Nov 2003, 17:13 UTC

    Ο κ. Μπρέμερ

    Ο υπο αμερικανική ηγεσία συνασπισμός στο Ιράκ μελετά τρόπους ενδυνάμωσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνεχείς επιθέσεις. Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει στο σημερινό της φύλλο οτι ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πώλ Μπρέμερ ενέκρινε υπό όρους,την ιδέα δημιουργίας μιας ιρακινής παραστρατιωτικής δύναμης, με μεγαλύτερη ισχύ απο την ιρακινή αστυνομία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μπρέμερ είχε επίσης πεί οτι οι αμερικανικές αρχές σχεδιάζουν να διπλασιάσουν μέχρι του χρόνου τον αριθμό των ιρακινών πολιτοφυλάκων και να αυξήσουν τον αριθμό των ιρακινών αστυνομικών και των συνοριακών φρουρών.

    Το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο κατεδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της συμμαχίας, και ζήτησε απο τις αμερικανικές αρχές να αναθέσουν περισσότερα καθήκοντα ασφαλείας σε ιρακινούς.

    [02] Η έλλειψη διακανονισμού για το Κυπριακό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    05 Nov 2003, 20:29 UTC

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αμφισβήτησε κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καθυστερήσουν, εξ αιτίας του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κύριος Γκιουλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι όλοι θέλουν να επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μάιου του 2004, που η Κύπρος και 9 άλλες χώρες εντάσσονται επισήμως στους κόλπους της Κοινότητας. Παράλληλα όμως είπε ότι το θέμα της Κύπρου δεν είχε συμπεριληφθεί ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έθεσε η Κοινότητα το 1999 για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας.

    Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Γκιουλ προέβη με αφορμή τη νέα έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία ζητάει την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Γκύντερ Φερχώϋγκεν

    Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ Φερχώϋγκεν, παραδέχτηκε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία και διευκρίνισε ότι οι εκθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, απλώς επισημαίνουν πως η έλλειψη διακανονισμού του Κυπριακού συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιρρίψει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [03] Γούλφοβιτς: Χρειάζονται περισσότεροι πόροι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στο Ιράκ

    05 Nov 2003, 17:25 UTC

    Ο κ. Γούλφοβιτς

    Ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Πωλ Γούλφοβιτς, λέει πως οι δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση από τρομοκράτες, που αντιτίθενται στην επικράτηση της ελευθερίας στο Ιράκ. Ο κ. Γούλφοβιτς προέβη στη δήλωση αυτή σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε εδώ στην Ουάσινγκτων, στη διάρκεια του οποίου ορισμένοι ομιλητές είπαν πως για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του Ιράκ χρειάζονται περισσότεροι πόροι.

    Ο κ. Γούλφοβιτς είπε πως παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που διενεργούν εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού τρομοκράτες, πιστοί στο Σαντάμ Χουσείν, οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν τη μάχη που στοχεύει σ ένα ελεύθερο Ιράκ. Κατά την έκφρασή του: «Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία για να κρατηθεί στην εξουσία και τώρα χρησιμοποιεί ξανά τρομοκρατικές μεθόδους για να επανέλθει. Όμως δεν θα του επιτραπεί να επιτύχει το στόχο του αυτό.» κ. Γούλφοβιτς είπε επίσης πως στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ επικρατεί η ειρήνη.

    Όμως ο πρώην αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέημς Ντόμπινς, που τώρα εργάζεται στην ερευνητική εταιρεία RAND, λέει πως πριν από τον πόλεμο η εταιρεία του είχε υπολογίσει πως για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του κόσμου στο Ιράκ,θα χρειαζόταν δύναμη ασφάλειας 500 χιλιάδων ανδρών. Όπως είπε: «Νομίζω πως πρέπει να δούμε ρεαλιστικά το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται. Πρέπει να παραδεχτούμε πως πρόκειται για επιχείρηση που δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας μόνη της μια χώρα, έστω κι αν αυτή η χώρα είναι η μόνη υπερδύναμη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, γιατί ξεπερνάει τις δυνατότητές της. Φυσικά παραπολλά πράγματα έχουν αρχίσει να πηγαίνουν καλά στο Ιράκ. Έχω όμως τη γνώμη πως χτίζουμε πύργους στην άμμο, που θα καταρρεύσουν εάν δεν κατοχυρωθεί η ασφάλεια.»

    Ο κ. Γούλφοβιτς είπε πως οι ιρακινοί εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ανοικοδόμηση της χώρας τους,σε αριθμούς ασύγκριτα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια περίπτωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάπου 100 χιλιάδες ιρακινοί, λέει, υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε διάφορους κλάδους των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα όμως ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχεται ότι ο συνασπισμός πρέπει να κατοχυρώσει την ασφάλεια για να σιγουρευτεί πως η πρόοδος που σημειώνεται αυτή τη στιγμή θα διαρκέσει. Είπε συγκεκριμένα: «Για να κερδιθεί ο αγώνας και να συνεχισθεί η υποστήριξη των ανδρείων Ιρακινών που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές πρέπει να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό τους όσο καιρό χρειαστεί μέχρις ότου δεν θα μας χρειάζονται πια.»

    Ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας είπε ακόμα πως δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να αποχωρήσουν από το Ιράκ οι δυνάμεις του συνασπισμού. Από την πλευρά ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας RAND, Τζέημς Ντόμπινς, είπε πως δεν έχει υπ όψιν του ούτε μια περίπτωση κατά την οποία η ανοικοδόμηση μιας χώρας κράτησε λιγότερο από επτά χρόνια.

    [04] Συνεχίζεται η διένεξη Αραφάτ-Κουρέια

    05 Nov 2003, 17:45 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν οτι άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Παλαιστινίους της δυτικής όχθης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα οτι αίρονται οι περιορισμοί για όλες τις Παλαιστινιακές πόλεις της δυτικής όχθης, πλήν της Τζενίν και της Ναμπλούς. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τα κύρια παλαιστινιακά αστικά κέντρα στην δυτική όχθη εδώ και αρκετές εβδομάδες, σε αντίδραση για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ.

    Αχμέντ Κουρέια

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, σημερινή σύσκεψη αξιωματούχων της Φατάχ, απέτυχε να επιλύσει την διένεξη μεταξύ του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και του πρωθυπουργού Αχμέντ Κουρέια. Η διένεξη των δύο ανδρών σχετικά με το ποιός θα έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, είναι η αιτία καθυστέρησης δημιουργίας νέου κυβερνητικού σχήματος.

    [05] Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    05 Nov 2003, 17:48 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία, τονίζοντας οτι η χώρα του ελπίζει πως θα δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετα΄απο συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι, ο κ. Πούτιν είπε οτι οι δύο πλευρές κινήθηκαν προς καλύτερη κατανόηση πολλών σημαντικών διεθνών θεμάτων. Ο κ. Τσιάμπι, του οποίου η χώρα έχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, επαίνεσε τον κ. Πούτιν για τον ρόλο του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας. ΟΙ δύο ηγέτες απέφυγαν να αναφερθούν στην διαμάχη που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της σύλληψης του ρωσου μεγιστάνα πετρελαίου Μιχαήλ Κοντορκόφσκυ, τότε προέδρου της εταιρίας Γιούκος, της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαιοειδών της Ρωσίας, που είχε κατηγορηθεί για απάτη. Το θέμα όμως αναμένεται οτι θα αναφυεί την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της διάσκεψης κορυφής της Ρωσίας και της ΕΕ.

    [06] Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ

    05 Nov 2003, 21:28 UTC

    Με ψήφους 190 σε σύνολο 191, το Ιράκ αν και μέλος του ΟΗΕ δεν εκπροσωπείται στην Γενική Συνέλευσης, τα Ηνωμένα Εθνη ενέκριναν την πρόταση της Ελλάδας που προβλέπει την διακοπή των εχθροπραξιών απο τις 13 εως τις 29 Αυγούστου του 2004. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχυρεία σχεδιάστηκε και προωθήθηκε απο την ελληνική διπλωματία. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε πανηγυρικό και ενθουσιώδης κλίμα, όπου ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «μακροβιότερη συνθήκη ειρήνης της ιστορίας,» καλώντας τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να στείλουν το δικό τους συμβολικό μήνυμα ειρήνης μεταξύ των λαών.

    «Η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την διπλωματία, προσφέροντας μιας ζωτικής σημασίας ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων, μέσω του διαλόγου και της παιδείας,» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Αν μπορούμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, τότε ίσως να μπορούμε να έχουμε ειρήνη και για πάντα,» κατέληξε χαρακτηριστικά.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, για τον ΟΗΕ, και για την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Πιστεύουμε ότι με το ψήφισμα αυτό θα μπορέσουμε να κινηθούμε ακόμη πιο ενεργά ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιδέα, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της γης, αυτό θα εμπεδωθεί, θα λειτουργήσει τόσο το 2004 όσο και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

    Τέλος ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ώς πράξη «η οποία αποδεικνύει ότι μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για την ειρήνη στον κόσμο.»

    [07] Νέους δασμούς θα επιβάλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα

    05 Nov 2003, 17:20 UTC

    H Eυρωπαϊκή Ενωση ανήγγειλε σήμερα οτι θα επιβάλει νέους δασμούς σε αμερικανικά εμπορεύματα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων, σε μία κίνηση που στοχεύει στην εξισορρόπιση των φοροαπαλλαγών που παραχώρησε η κυβέρνηση Μπούς σε αμερικανούς εξαγωγείς. Εκπρόσωπος της ΕΕ ειπε οτι η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη της να επιβάλουν δασμούς ύψους 200 εκατομμυρίων δολλαρίων σε αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Ενωση, απο τον Μάρτιο. Οι δασμοί θα αυξάνονται κατά 1% κάθε μήνα μέχρις ότου η Ουάσινγκτον αποσύρει τις σχετικές φοροαπαλλαγές σε εξαγόμενα προϊόντα της, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θεωρεί παράνομες. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν επίσης μία ακόμα διένεξη όσον αφορά τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Μπούς στον χάλυβα που εξάγεται απο την ΕΕ στις ΗΠΑ. Η ΕΕ δηλώνει τώρα οτι πιθανόν θα προβεί σε αντίποινα επιβάλλοντας νέους δικούς της δασμούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 November 2003 - 2:18:09 UTC