Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδίκη Μπούς για την βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής διπλωματικής φάλαγγας.
  • [02] Επεισόδιο στη μεθόριο Συρίας-Ιράκ.
  • [03] Ενάμιση Δις δολάρια προσφέρει η Ιαπωνία για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
  • [04] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη Κινεζική αποστολή ανθρώπου στο διάστημα.
  • [05] Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ νέος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
  • [06] 10 νεκροί από σύγκρουση Φέρρυ-Μπώουτ σε προβλήτα του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
  • [07] Στο Ιράν για συνομιλίες ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
  • [08] Περιοδεία Μπούς στην Ασία.
  • [09] Βομβιστική επίθεση έξω απ' την Τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
  • [10] Κ. Αννάν: Επιφυλακτικός για το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.
  • [11] Σε απελάσεις Παλαιστινίων προβαίνει το Ισραήλ.
  • [12] Το ΣΑ εξετάζει το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας για το Ισραηλινό τείχος ασφάλειας.
  • [13] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει επίσκεψη του Κ. Πάουελ στην Αθήνα.
  • [14] Η Ουάσιγκτον ζητά αυτοσυγκράτηση από Ινδία και Πακιστάν.
  • [15] Το Ιράν διαθέτει άλλη μία μυστική πυρηνική εγκατάσταση
  • [16] Συνομιλίες στη Βιέννη ηγετών της Σερβίας και των αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου
  • [17] Ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι
  • [18] Σχέδια ψηφισμάτων ετοιμάζουν οι σύνεδροι του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [19] Ο ισραηλινός στρατός απέλασε 15 Παλαιστίνιους κρατούμενους στη λωρίδα της Γάζας
  • [20] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  • [21] 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ.
  • [22] Μυστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
  • [23] Το Ιράν ζητά μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΔΥΑΕ.
  • [24] To ΣΑ εγκρίνει διεύρυνση των Νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
  • [25] Εκλογές σ' ένα χρόνο στη Σαουδική Αραβία.
  • [26] Απεργιών συνέχεια στην Ελλάδα
  • [27] Συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στη Μαλαισία
  • [28] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι την Πέμπτη στο Ιράν
  • [29] Τόμας Γουέστον: Επιδίωξη είναι να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το Μάιο
  • [30] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγχείρηση χωρισμού των διδύμων απ' την Αίγυπτο.

  • [01] Καταδίκη Μπούς για την βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής διπλωματικής φάλαγγας.

    16 Oct 2003, 01:49 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον διπλωματικής φάλαγγας στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη του προσωπικού ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ. Ο κ. Μπούς επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση ξεκάθαρα στην Παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία θα έπρεπε να είχε δράσει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ζήτησε απ όλους τους Αμερικανούς να αποφύγουν την περιοχή της επίθεσης και να εγκαταλείψουν την Γάζα το συντομότερο δυνατόν. Την επίθεση καταδίκασαν επίσης οι Παλαιστινιακές και οι Ισραηλινές αρχές, ενώ πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις διέψευσαν κάθε ανάμειξη με την επίθεση.

    [02] Επεισόδιο στη μεθόριο Συρίας-Ιράκ.

    16 Oct 2003, 01:57 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Συρία στο Ιράκ. Συμπλοκές ξέσπασαν όταν αμερικανικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε περιπολία δέχτηκε πυρά και πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στη περιοχή. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν θύματα από αμερικανικής πλευράς. Αλλά Σύροι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες για το επεισόδιο, λέγοντας ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν. Στο μεταξύ εδώ στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νομοσχέδιο που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας. Το μέτρο, που θα συζητηθεί τώρα και στην Γερουσία, ζητά απ την Δαμασκό να σταματήσει να υποστηρίζει την διείσδυση στο Ιράκ εξτρεμιστικών στοιχείων και να τερματίσει την παραγωγή και αγορά βαλλιστικών πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής.

    [03] Ενάμιση Δις δολάρια προσφέρει η Ιαπωνία για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    16 Oct 2003, 01:59 UTC

    Τ. Μπούς, Κ. Κοϊζούμι (φωτο αρχείου)

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Ιαπωνίας να προσφέρει ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κύριος Μπους, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η προσφορά της Ιαπωνίας θα βοηθήσει στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση των προσπαθειών δημιουργίας ενός σταθερού, ειρηνικού και δημοκρατικού Ιράκ. Ανώτερο στέλεχος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το πακέτο βοήθειας χθες στο Τόκιο, λέγοντας ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, και της υδροδότησης, την παιδεία και το τομέα της υγείας στο Ιράκ. Η δεσμευτική αυτή υπόσχεση της Ιαπωνίας εκφράζεται δύο μέρες πριν την συνάντηση του κ. Μπους με τον κύριο Κοϊζούμι στο Τόκυο, και πριν την σύνοδο δωρητριών χωρών για το Ιράκ την άλλη εβδομάδα στη Μαδρίτη.

    [04] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη Κινεζική αποστολή ανθρώπου στο διάστημα.

    16 Oct 2003, 02:08 UTC

    Επέστρεψε στη γή ο πρώτος άνθρωπος που η Κίνα έστειλε στο διάστημα, ο αστροναύτης Γιάνγκ Λιγουέι. Το πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε ότι το επανδρωμένο διαστημόπλοιο προσγειώθηκε κανονικά στην Μογγολία, αφού πρώτα ολοκλήρωσε 14 περιστροφές γύρω απ την γη επί 20 ώρες περίπου. Η Κίνα δήλωσε ότι η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία τονίζοντας ότι ο αστροναύτης Γιάνγκ είναι απολύτως καλά και μίλησε ήδη με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος και τον συνεχάρη.

    [05] Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ νέος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

    16 Oct 2003, 02:11 UTC

    Ιλχάμ Αλίγιεφ

    O πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους, κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων που χρειάζεται για να αποφύγει δεύτερο γύρο. Αλλά ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ίσα Γκαμπάρ, αυτοανακηρύχθηκε νικητής, καταγγέλλοντας τον κ. Αλίγιεφ για εκλογική νοθεία. Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω απ τα γραφεία του κόμματος όπου ο κ. Γκαμπάρ κατηγόρησε τον κ. Αλίγιεφ ότι προσπαθεί να κλέψει τις εκλογές. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Χαϊντάρ Αλίγιεφ, που διατέλεσε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επί 30 χρόνια και ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος.

    [06] 10 νεκροί από σύγκρουση Φέρρυ-Μπώουτ σε προβλήτα του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

    16 Oct 2003, 02:17 UTC

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, ορισμένα σοβαρά, όταν φερρυ μπόουτ συγκρούστηκε πριν λίγες ώρες στην τσιμεντένια προβλήτα του νησιού Στάτεν, τη στιγμή που ελλιμενιζόταν. Ο κ. Μπλούμπεργκ δήλωσε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αλλάξει μέσα στις επόμενες ώρες. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο καπετάνιος του φέρρυ μπόουτ προσπάθησε να το ελλιμενίσει μέσα σε ισχυρούς ανέμους και απ ότι φαίνεται το δυστύχημα συνέβη όταν δεν κατόρθωσε να μειώσει την ταχύτητα του σκάφους τη στιγμή που αυτό πλησίαζε την προβλήτα.

    [07] Στο Ιράν για συνομιλίες ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    16 Oct 2003, 02:22 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους για να ζητήσει απ την κυβέρνηση της Τεχεράνης πλήρη απολογισμό του πυρηνικού της προγράμματος. Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορεί να περιμένει παράταση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου που του έχει δοθεί για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι διεθνείς επιθεωρητές έχουν διαπιστώσει κάποια πρόοδο στην συνεργασία με το Ιράν, αλλά δεν έχουν λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

    [08] Περιοδεία Μπούς στην Ασία.

    16 Oct 2003, 02:50 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς επισκέπτεται την Καλιφόρνια όπου χθες παρευρέθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία και σήμερα θα συναντηθεί με τον νέο κυβερνήτη της πολιτείας, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Από τη Καλιφόρνια ο κ. Μπούς θα μεταβεί στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συνδέσμου Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Μπούς στην Ασία θα είναι θέματα ασφάλειας.

    [09] Βομβιστική επίθεση έξω απ' την Τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    15 Oct 2003, 02:53 UTC

    Bομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που εξερράγη έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του οχήματος και να τραυματιστούν πάνω από 10 άτομα. Μετά την έκρηξη η αστυνομία αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω απ την πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν. Η έκρηξη προφανώς στόχευε εκείνους που υποστηρίζουν την υπό αμερικανική ηγεσία διοίκηση του Ιράκ, μιας και η Τουρκία συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να στείλει στρατιώτες της στο Ιράκ, παρά την αντίθεση του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ, στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Ανσάρ Αλ Ισλάμ, που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    [10] Κ. Αννάν: Επιφυλακτικός για το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

    15 Oct 2003, 02:56 UTC

    Επιφυλακτικές είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις στο νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το σχέδιο που υπεβλήθη απ την Ισπανία και τη Βρετανία δεν διαφέρει κατά πολύ από προηγούμενες εκδοχές του, αλλά λαμβάνει υπ όψιν ορισμένες απ τις ανησυχίες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών, Γιούρι Φεντόρωφ, δήλωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να προτείνει ορισμένες τροποποιήσεις του σχεδίου. Πάντως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υποβάλλουν το σχέδιο για ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

    [11] Σε απελάσεις Παλαιστινίων προβαίνει το Ισραήλ.

    15 Oct 2003, 02:58 UTC

    Ο Ισραηλινός στρατός αποφάσισε να απελάσει από την Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, 15 Παλαιστίνιους που θεωρεί επικίνδυνους. Και τόνισε ότι πρόκειται για ύποπτα μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους. Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασερ Αραφάτ, δήλωσε ότι οι απελάσεις αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της συνωμοσίας του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Στο μεταξύ δεκάδες Ισραηλινά τάνκς επέστρεψαν και πάλι σε προσφυγικό καταυλισμό της νότιας Λωρίδας της Γάζας για να καταστρέψουν τούνελ που το Ισραήλ λέει ότι χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων απ την Αίγυπτο.

    [12] Το ΣΑ εξετάζει το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας για το Ισραηλινό τείχος ασφάλειας.

    15 Oct 2003, 03:04 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ πραγματοποιεί διαβουλεύσεις αναφορικά με ψήφισμα που υπέβαλε η Συρία και το οποίο προβλέπει την απαγόρευση της κατασκευής Ισραηλινού τείχους ασφάλειας στην Δυτική Όχθη. Το ψήφισμα χαρακτηρίζει το τείχος, παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το τείχος «επεκτατικό δημιούργημα» που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Από τη πλευρά της η Ισραηλινή αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το τείχος είναι απαραίτητο έτσι ώστε να αποτραπεί η διείσδυση Παλαιστίνιων εξτρεμιστών που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Συρία ζητά ψηφοφορία για το θέμα το συντομότερο δυνατόν, αλλά οι ΗΠΑ απειλούν να ασκήσουν βέτο στο μέτρο, λέγοντας ότι δεν αναφέρεται καθόλου στο ευρύτερο πρόβλημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [13] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει επίσκεψη του Κ. Πάουελ στην Αθήνα.

    15 Oct 2003, 03:10 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα επισκεφθεί την Αθήνα αργότερα αυτό το μήνα, καθοδόν απο την Ταϋλάνδη στη Μαδρίτη, για την σύνοδο δωρητριών χωρών για το Ιράκ. Ομως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την επίσκεψη, άν και είπε οτι μετά το φόρουμ Oικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ασίας και Ειρηνικού, που πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ, ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στην Ισπανία για την σύνοδο δωρητών. Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε όμως στους δημοσιογράφους οτι άν υπάρξουν ενδιάμεσες στάσεις, «θα σας το πούμε, όταν αυτό θα αποφασιστεί.» Το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε οτι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Πάουελ θα είναι πολύ μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μόνο μίας ημέρας και ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, για συνομιλίες με θέμα το Ιράκ, το μεσοανατολικό, το κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [14] Η Ουάσιγκτον ζητά αυτοσυγκράτηση από Ινδία και Πακιστάν.

    15 Oct 2003, 03:13 UTC

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στη νότια Ασία μετά την ανακοίνωση του Πακιστάν ότι πραγματοποίησε και τρίτη δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ζήτησε απ το Πακιστάν και την Ινδία να αρχίσουν διάλογο οικοδόμησης αλληλο-εμπιστοσύνης με στόχο τον περιορισμό της πιθανότητας χρήσης πυρηνικών όπλων στη περιοχή. Ο πύραυλος Σαχήν-1 που δοκιμάστηκε έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, μπορεί δηλαδή να πλήξει στόχους στην καρδιά της Ινδίας. Το Νέο Δελχί δήλωσε ότι είχε προειδοποιηθεί για την δοκιμή.

    [15] Το Ιράν διαθέτει άλλη μία μυστική πυρηνική εγκατάσταση

    14 Oct 2003, 20:55 UTC

    Δορυφορική λήψη πυρηνικής εγκατάστασης στο Ιράν

    Μια εξόριστη ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης χρησιμοποιεί άλλη μία μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο κεντρικό Ιράν. Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν λεει ότι το πυρηνικό συγκρότημα , που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ισφαχάν, διεξάγει τεστ για τον εμπλουτισμό ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και λεει ότι σκοπός του πυρηνικού του προγράμματος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρσι , η εξόριστη οργάνωση, ήταν η πρώτη που αποκάλυψε την ύπαρξη δύο άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Κατόπιν τούτου η Τεχεράνη δήλωσε τις πυρηνικές αυτές εγκαταστάσεις στους διεθνείς επιθεωρητές πυρηνικών όπλων, οι οποίοι βρήκαν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου, σε μία από αυτές.

    [16] Συνομιλίες στη Βιέννη ηγετών της Σερβίας και των αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου

    14 Oct 2003, 15:47 UTC

    Ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα

    ΟΙ ηγέτες της Σερβίας και των αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου είχαν σήμερα Τρίτη τις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες απο τον πόλεμο του Κοσυφοπεδίου στο τέλος της δεκαετίας του 90. Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπο την αιγίδα των ΗΕ στη Βιέννη, εστιάστηκαν σε τεχνικά θέματα, όπως θέματα μεταφορών, ενέργειας και επαναπατρισμού των προσγύγων. Ο σκοπός των συνομιλιών δεν ήταν να θιγεί το επίμαχο θέμα του άν το Κοσυφοπέδιο θα παραμείνει μέρος της Σερβίας, ή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος, όταν τα ΗΕ ολοκληρώσουν την αποστολή τους εκεί. Πάντως, ο πρόεδρος των αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, δήλωσε οτι είναι υπέρ ενός ανεξάρτητου Κοσυφοπεδίου, ενώ ο σέρβος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νεμπόζα Κόβιτς, κατέστησε σαφές οτι βλέπει το Κοσυφοπέδιο σαν μέρος της Σερβίας.

    [17] Ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι

    14 Oct 2003, 15:57 UTC

    Ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει την έκδοση του Ρώσου μεγιστάνα Βλαντίμιρ Γκουσίνσκυ, ο οποίος καταζητείται στη Ρωσία για απάτη. Το δικαστήριο στην Αθήνα απεφάνθη οτι οι ρωσικές κατηγορίες εναντίον του ρωσοεβραίου επιχειρηματία δεν συνιστούν εγκληματική ενέργεια στην Ελλάδα και έτσι απέρριψε το αίτημα της Μόσχας για την έκδοσή του. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον τέως ιδιοκτήτη του ανεξάρτητου τηλεοπτικού καναλιού Εν Τι Βί, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη. Ο Βλαντιμίρ Γκουσίνσκυ ισχυρίζεται οτι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν αντίποινα εξαιτίας επικριτικής κάλυψης απο το κανάλι του, του τρόπου με τον οποίο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται την κρίση με την αποσχισμένη δημοκρατία της Τσετσενίας. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Γκουσίνσκυ στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας τον Αύγουστο, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, με το οποίο κατηγορείτο οτι εξαπάτησε το ρωσικό κράτος και δεν κατέβαλε το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων, ως ώφειλε.

    [18] Σχέδια ψηφισμάτων ετοιμάζουν οι σύνεδροι του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

    14 Oct 2003, 16:02 UTC

    Οι σύνεδροι που παίρνουν μέρος στην μεγαλύτερη συνάντηση ισλαμικών χωρών στο κόσμο, ετοιμάζουν σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίνει το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ. Το μέτρο, που απετέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στη Μαλαισία θα εγκριθεί επίσημα αργότερα αυτή τη βδομάδα από τα 57 μέλη του Οργανισμού. Το σχέδιο ψηφίσματος εγκρίνει τη δημιουργία μιας προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης και απευθύνει καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ. Επίσης καλεί το διεθνή οργανισμό να θέσει χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της εξουσίας στον ιρακινό λαό. Οι εκπρόσωποι στο συνέδριο εκπονούν επίσης σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει το ιραήλ για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του κοντά στη Δαμασκό.

    [19] Ο ισραηλινός στρατός απέλασε 15 Παλαιστίνιους κρατούμενους στη λωρίδα της Γάζας

    14 Oct 2003, 15:52 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων

    O ισραηλινός στρατός απέλασε 15 Παλαιστίνιους κρατουμένους απο τη δυτική όχθη στη λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των 15 απελαθέντων, οι οποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή στη λωρίδα της Γάζας. Οι 15 έχουν δύο ημέρες διορεία να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του στρατού. Πέρυσι, ο ισραηλινός στρατός απέλασε τρείς συγγενείς Παλαιστίνιου υπόπτου για τρομοκρατική δραστηριότητα απο τη δυτική όχθη στη λωρίδα της Γάζας. Η ενέργεια αυτή είχε ευρέως καταδικαστεί απο οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν παράβαση του διεθνούς δικαίου. Στο μεταξύ, ισραηλινοί στρατιώτες πλαισιωμένοι απο δεκάδες τεθωρακισμένα, συνεχίζουν την επιχείρησή τους εντοπισμού και καταστροφής τούνελ στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, που το Ισραήλ λέει οτι χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για να εισάγουν λαθραία όπλα απο την Αιγυπτο.

    [20] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

    14 Oct 2003, 00:40 UTC

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν ανεπίσημα στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο αυτό σχέδιο δίνει στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για να αναπτύξει χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια εκλογές και την κατάρτιση νέου συντάγματος. Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο σχέδιο ψηφίσματος που συντάσσεται με στόχο την διεύρυνση του ρόλου των ΗΕ στο Ιράκ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε ότι αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ψηφοφορία επί του σχεδίου αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [21] 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ.

    14 Oct 2003, 00:47 UTC

    Στο Ιράκ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια τις τελευταίες 24 ώρες. Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από ενέδρα σε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στην Τζαλάουλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Νωρίτερα περίπολος στην Τικρίτ δέχτηκε επίθεση με οπλοβομβίδα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε κοντά στη πόλη Μπαϊζί όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε έπεσε σε νάρκη. Εξάλλου, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν τελευταία στη περιοχή γύρω απ το Τικρίτ και ότι επηρεάζει έντονα τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

    [22] Μυστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

    14 Oct 2003, 00:54 UTC

    Ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων πολιτικών και ακτιβιστών συνέταξε ανεπίσημη ειρηνευτική πρόταση με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Η λεγόμενη «Συμφωνία της Γενεύης» είναι αποτέλεσμα μυστικών συνομιλιών με την υποστήριξη της Ελβετικής κυβέρνησης. Η Ισραηλινή κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως την πρωτοβουλία και ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πολιτικοί εκπρόσωποι της αριστεράς δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να διαπραγματεύονται με τους Παλαιστίνιους. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπει την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και το 98% της Δυτικής Όχθης. Επίσης προβλέπει την διαίρεση της Ιερουσαλήμ και την διάλυση όλων, εκτός από 20, Εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

    [23] Το Ιράν ζητά μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΔΥΑΕ.

    14 Oct 2003, 01:01 UTC

    Το Ιράν αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που ζητά απ την Τεχεράνη να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα μέχρι την προκαθορισμένη προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει βελτιώσει την συνεργασία της με τους διεθνείς επιθεωρητές, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Επίσης το Ιράν ζήτησε απ τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να επισκεφτεί την Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ο κ. Ελ Μπαραντέι θα αναχωρήσει για την Τεχεράνη αύριο.

    [24] To ΣΑ εγκρίνει διεύρυνση των Νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    14 Oct 2003, 01:06 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που προβλέπει την διεύρυνση των Νατοϊκών ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και εκτός της Καμπούλ. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζητά εδώ και καιρό την επέκταση των επιχειρήσεων της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και στις επαρχίες της χώρας όπου τον πρώτο λόγο έχουν συνήθως τοπικοί φύλαρχοι και όχι η κυβέρνηση της Καμπούλ.

    [25] Εκλογές σ' ένα χρόνο στη Σαουδική Αραβία.

    14 Oct 2003, 01:43 UTC

    Η Σαουδική Αραβία ανήγγειλε σχέδια για την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στη χώρα, σε μία προσπάθεια να διευρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, και μετά από εντεινόμενα αιτήματα μεταρρυθμιστών, διανοουμένων και ακτιβιστών για μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης στο συντηρητικό αυτό βασίλειο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Αμπντουλλάχ, και το σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο έδωσαν εντολή να αρχίσουν προετοιμασίες για την διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο. Πάντως δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, κατά τις οποίες θα αναδειχθούν τα μισά μέλη των νέων δημοτικών συμβουλίων.

    [26] Απεργιών συνέχεια στην Ελλάδα

    13 Oct 2003, 15:58 UTC

    Στην Ελλαδα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ξεκίνησαν μία νέα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπως στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ θα έχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο χώρος της Ακρόπολης, που αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες, παραμένουν κλειστοί μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασσόσιέντεντ Πρές, οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους απεργούν για να αποκτήσουν εργασιακή μονιμότητα. Οι απεργίες επίσης στα νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ έχουν διακόψει την παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ δεν λειτουργούν τα δικαστήρια λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε αυτά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Οι πιό πολλοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των αποδοχών τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλες πρόσφατες απεργίες έχουν επηρεάσει δυσμενώς την λειτουργία των σχολείων, αεροδρομίων, και ταξί. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε οτι οι υψηλές δαπάνες για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και τα έξοδα για τις προετοιμασίες των θερινών Ολυμπιακών αγώνων, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό της χώρας.

    [27] Συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στη Μαλαισία

    13 Oct 2003, 16:02 UTC

    Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ισλαμικού οργανισμού του κόσμου, προειδοποιεί οτι οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου κινδύνους ανα την υφήλιο. Μιλώντας κατά την συνάντηση του οργανισμού της Ισλαμικής διάσκεψης, ο πρόεδρος Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ, είπε οτι απο την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ πρίν δύο χρόνια, έχει εξαπολυθεί εκστρατεία κατά του ισλάμ και του ισλαμικού πολιτισμού. Και πρόσθεσε οτι ο κόσμος ξέχασε το μήνυμα του Ισλάμ για ειρήνη και ανεκτικότητα. Μέλη της οργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν 57 χώρες, βρίσκονται στη Μαλαισία για διήμερη συνάντηση πρίν απο την διάσκεψη της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η συνάνταση άρχισε με έκκληση προς τις ΗΠΑ να θέσουν χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των δυνάμεών τους απο το Ιράκ. Το Ιράκ έχει ζητήσει απο μουσουλμανικές χώρες να στείλουν στρατεύματά τους εκεί, αλλά, όπως λέει, προς το παρόν υπήρξε πολύ μικρή ανταπόκριση.

    [28] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι την Πέμπτη στο Ιράν

    13 Oct 2003, 16:06 UTC

    Ο πρόεδρος Χαταμί

    Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσιας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, θα μεταβεί στην Τεχεράνη την Πέμπτη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η αναμενόμενη επίσκεψη του κ. ελ Μπαρεντέι πραγματοποιείται πρίν την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβριου που έθεσε το διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας του τον περασμενο μήνα στο Ιράν, για να αποδείξει οτι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα υπό το προπέτασμα ενός προγράμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση των πολιτών. Η διεθνής υπηρεσία δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την πληροφορία του ταξιδιού του κ. ελ Μπαρεντέι στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός πρόεδρος Μωχάμεντ Χαταμί είπε οτι η χώρα του θα κάνει ότι της ζητήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να αποδείξει οτι δεν διαθέτει πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικών όπλων, αρκεί να μήν τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια του Ιράν.

    [29] Τόμας Γουέστον: Επιδίωξη είναι να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το Μάιο

    09 Oct 2003, 23:39 UTC

    T. Γουέστον και Γ. Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Thomas Weston, ετοιμάζεται για νέα αποστολή στην περιοχή. Τι θα μπορούσε να αναμένεται από τις επικείμενες επισκέψεις του στο τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας και Λευκωσίας και τι γίνεται αν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι το Μάιο; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα έδωσε ο ίδιος σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στη Φωνή της Αμερικής στους δημοσιογράφους Γιώργο Μπίστη, της Ελληνικής Υπηρεσίας, και Taclan Suerdem, της Τουρκικής Υπηρεσίας, για συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και άλλες χώρες των δύο ημισφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας και του Καναδά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γουέστον προς τον Γιώργο Μπίστη, όπως μεταδόθηκε από τη Φωνή της Αμερικής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Προσκεκλημένος μας σήμερα είναι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Τόμας Γουέστον. Κύριε Πρέσβη καλωσορίσατε.

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Ευχαριστώ.

    Γ. Μπίστης: Η τελευταία φορά κατά την οποία συζητήσατε το Κυπριακό ήταν πριν αρκετούς μήνες. Στο μεταξύ βέβαια σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό. Είδαμε για παράδειγμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Πως ακριβώς έχουνε τα πράγματα σήμερα;

    Τόμας Γουέστον

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Επισημάνατε ορισμένα σημαντικά γεγονότα. Ένα από αυτά ήταν η υπογραφή των κυρωτικών εγγράφων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Πρόκειται για πολύ μεγάλο επίτευγμα, ιδιαίτερα επειδή έγινε δίχως πικρίες και χωρίς όρους. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αποτελεί κίνητρο για διακανονισμό του Κυπριακού και η πεποίθησή μας αυτή καθοδηγεί τις ενέργειές μας.

    Ένα άλλο στοιχείο αφορά στο τι συνέβη με την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Έχουμε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που επικρατούσε αμέσως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη, τον περασμένο Μάρτιο. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη λύσεως είναι μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ και μέσω του Σχεδίου Ανάν. Πιστεύουμε επίσης πως είναι πολύ-πολύ σημαντικό να λυθεί το πρόβλημα πριν από την επίσημη ημερομηνία ουσιαστικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που είναι την 1η Μαίου 2004. Είμαστε της γνώμης πως πρόκειται για πρόβλημα που επιδέχεται επίλυση, αλλά επιδέχεται επίλυση μόνον με την επιστροφή στην πλήρη ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την εκδήλωση της απαραίτητης πολιτικής θέλησης από μέρους των άμεσα ενδιαφερομένων μερών. Αυτό επιβάλει η έκθεση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η πρόνοια, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ότι επιβάλλεται οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας να επιδείξουν πολιτική θέληση για την επίτευξη διακανονισμού. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να συμφωνήσουν σε μια τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν και στη συνέχεια να το θέσουν σε δημοψήφισμα. Έτσι έχει το θέμα αυτό σε τούτη τη στιγμή.

    Ένα άλλο στοιχείο είναι οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο ίδιο το νησί. Είδαμε εκεί το εντυπωσιακό άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής και ενάμιση εκατομμύριο διακινήσεις πολιτών από τον ένα τομέα στον άλλο. Οι διακινήσεις ήταν πολύ περισσότερες από το αριθμητικό σύνολο του πληθυσμού ολόκληρου του νησιού. Το καταπληκτικό είναι ότι μέσα σε τόσες διακινήσεις δύο μόνο μικροεπεισόδια τεκμηριώσαμε που μπορούμε να πούμε ότι είχαν εθνικιστικά κίνητρα. Το ότι λοιπόν είχαμε τόσο λίγα επεισόδια, ύστερα μάλιστα από μια τόσο μακρόχρονη περίοδο διαίρεσης, στην οποία επικράτησαν έντονα συναισθήματα, το γεγονός λοιπόν ότι οι διακινήσεις έγιναν τόσο ειρηνικά, αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη της καλής θέλησης που έχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο ένας για τον άλλο. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπ όψιν σαν μια πολύ σημαντική εξέλιξη της περιόδου στην οποία αναφερθήκατε.

    Γ. Μπίστης: Πολύ σωστά. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι αυτή που θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες με την διεξαγωγή των εκλογών στον Τουρκοκυπριακό τομέα. Υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός για τις εκλογές στα κατεχόμενα και στις δύο κοινότητες του νησιού. Αλλά επιτρέψτε μου να πω εδώ πως την εβδομάδα αυτή διατυπώθηκαν και ορισμένες καταγγελίες από μέρους μιας μερίδας του Τουρκοκυπριακού τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμιγνύονται στις εκλογές αυτές. Ποια είναι η προοπτική που διαγράφεται με τις Τουρκοκυπριακές εκλογές και πως αντιδράτε εσείς στις καταγγελίες που σας ανέφερα;

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Ανεξάρτητα με το που γίνονται, οι εκλογές είναι εκλογές και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την έκβασή τους, όπως είδαμε άλλωστε πριν λίγες ημέρες και στην Καλιφόρνια. Κατά τη γνώμη μου έχει δημιουργηθεί μια, θα έλεγα, πολιτική πόλωση στο Βόρειο τμήμα του νησιού αναφορικά με τη σπουδαιότητα των εκλογών αυτών. Πιστεύουμε ότι το γεγονός πως τρία πολιτικά κόμματα κατεβαίνουν με κοινό προσυμφωνημένο πρόγραμμα, καταδεικνύει σαφώς πως τα κόμματα αυτά υποστηρίζουν, με ενιαίο τρόπο, την ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους Ελληνοκύπριους, την 1η Μαίου. Θέλουν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάν και την υποβολή του Σχεδίου αυτού σε δημοψήφισμα για να το κρίνουν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες. Αυτή η σαφής πολιτική τους σημαίνει για εμάς ότι οι εκλογές αυτές, παρά το ότι γίνονται για την ανάδειξη κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, εν τούτοις θα εκφράσουν, κατά κάποιο τρόπο, την βούληση των Τουρκοκυπρίων για πως θέλουν να είναι το μέλλον τους. Από τούτη την άποψη είναι πολύ σημαντικές εκλογές. Και η χρονική στιγμή στην οποία διεξάγονται παρέχει περιθώριο για την επιστροφή στη διαδικασία του ΟΗΕ και την υποβολή του Σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, έτσι ώστε η υπόθεση να έχει ευχάριστο τέλος και η Κύπρος να ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οπωσδήποτε είναι δύσκολο να προβλεφθεί η έκβαση των εκλογών. Τις παρακολουθούμε στενά όπως στενά τις παρακολουθούν και όλοι οι Ευρωπαίοι, κυβερνήσεις και πολίτες, καθώς επίσης η Τουρκική κυβέρνηση. Το γνωρίζουμε αυτό. Ύστερα από συζητήσεις που είχα με πάμπολλους Τουρκοκύπριους, προσωπικά πιστεύω ότι η ετυμηγορία των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στις ερχόμενες εκλογές θα είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό θα σημαίνει επιστροφή στις διαπραγματεύσεις γύρω από το Σχέδιο Ανάν και υποβολή, μιας τελικής μορφής του Σχεδίου αυτού, σε δημοψήφισμα.

    Γ. Μπίστης: Οπωσδήποτε όμως κύριε Πρέσβη..

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Θέλετε να σας απαντήσω και στην ερώτησή σας για τις καταγγελίες;

    Γ. Μπίστης: Βεβαίως, συνεχίστε.

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Διατυπώθηκαν καταγγελίες για (Αμερικανική) ανάμιξη. Θα ήθελα να σας πω ότι εμείς δεν θεωρούμε καμία ενέργεια μας ως ανάμιξη. Εκείνο το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι εκφράζουμε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτική αυτή αντικατοπτρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από την ψήφο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν. Πιστεύουμε ότι το Σχέδιο αυτό είναι ο μόνος τρόπος για πρόοδο στο θέμα, το υποστηρίζουμε πλήρως και είμαστε της γνώμης πως θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες του νησιού, ως μέσον επίλυσης του Κυπριακού και θα πρέπει αυτό να γίνει πριν την 1η Μαίου. Τώρα, εάν την διατύπωση της σαφούς αυτής θέσης μας την εκλαμβάνει κάποιος ως ανάμιξη, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τον μεταπείσουμε. Από δικής μας πλευράς πάντως, πιστεύουμε ότι έχει σημασία να διατυπώνουμε με σαφήνεια την Αμερικανική πολιτική στο θέμα της Κύπρου.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, σκοπεύετε να ταξιδεύσετε και πάλι στην περιοχή στις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένα την μεθεπόμενη εβδομάδα. Ποιος είναι ο στόχος της αποστολής σας την φορά αυτή; Κομίζετε τίποτα νέες προτάσεις ή νέες ιδέες; Σχεδιάζετε να προωθήσετε κανένα καινούργιο θέμα;

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Θα επισκεφθώ την Άγκυρα, την Αθήνα και την Κύπρο. Η σημασία του ταξιδιού μου αυτού έγκειται στο ότι θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ποια είναι η Αμερικανική πολιτική στο ζήτημα. Με λίγα λόγια σας την εξέθεσα κι εσάς δημοσίως. Στις επαφές που προγραμματίζω να έχω κατά το ταξίδι μου αυτό θα δώσω βέβαια περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης θα ακούσω τις απόψεις των ενδιαφερομένων πλευρών για το πως να προχωρήσουμε στο μέλλον. Δεν θα έλεγα ότι στο ταξίδι αυτό θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Εκείνο που θα κάνω είναι να τονίσω ότι η Αμερικανική πολιτική που σας εξέθεσα δεν πρόκειται να αλλάξει. Επίσης μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε οτιδήποτε ιδέες μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές για το πως να φθάσουμε στον στόχο που έχουμε θέσει και που είναι να επιτευχθεί διακανονισμός μέχρι την 1η Μαίου 2004.

    Γ. Μπίστης: Εάν όμως δεν έχει επιτευχθεί διακανονισμός μέχρι την ημερομηνία που αναφέρατε, την 1η Μαίου, τότε τι γίνεται; Τι προβλέπει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο η υφιστάμενη διαδικασία;

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο ερώτημα που περιέχει τεχνικές, νομικές και πολιτικές πτυχές. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν δεν επιτευχθεί διακανονισμός μέχρι την 1η Μαίου δεν θα μειωθεί το Αμερικανικό ενδιαφέρον για τον στόχο αυτό επειδή πιστεύουμε πως η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Αλλά τυχόν αδυναμία να επιτευχθεί διακανονισμός πριν τον Μάιο θα είχε ορισμένες πρακτικές συνέπειες. Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική θα σήμαινε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων που παρέχει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα τους αποστερούσε κάτι πολύ σημαντικό από την άποψη της ευημερίας τους, και από την άποψη της ασφάλειάς τους, χώρια του ότι θα τους αποστερούσε την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Υπάρχουν επίσης και νομικά προβλήματα που απορρέουν από μια ένταξη δίχως να έχει επιτευχθεί διακανονισμός. Για παράδειγμα, πως θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων στην Πράσινη Γραμμή, κ.ο.κ. Δεν έχουν εξετασθεί ακόμα απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα αλλά φοβάμαι ότι οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα θα είναι δυσμενείς για όλους τους Κυπρίους.

    Υπάρχουν τέλος και πραγματικά πολιτικά προβλήματα. Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στο θέμα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και ξέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εάν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εάν δεν έχουμε λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαίου, θα βρεθούμε σε μια θέση στην οποία η Τουρκία δεν θα αναγνωρίζει ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα επιδιώκει να ενταχθεί σε αυτήν. Κι αυτό θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα. Δεν έχω απαντήσεις για όλα τα θέματα αλλά εκείνο που διαβλέπω, σε περίπτωση που δεν έχουμε διακανονισμό μέχρι τότε, είναι μια σειρά (νέων) προβλημάτων που θα καταστήσουν την εξεύρεση λύσης περισσότερο δύσκολη και παράλληλα θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των Τουρκοκυπρίων αλλά και των Ελληνοκυπρίων.

    Γ. Μπίστης: Το καλύτερο λοιπόν θα είναι να βρεθεί λύση μέχρι τον Μάιο του 2004.

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Ακριβώς.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Γουέστον, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα.

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Κι εγώ ευχαριστώ.

    Γ. Μπίστης: Προσκεκλημένος μας σήμερα ήταν ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Τόμας Γουέστον. Εδω Γιώργος Μπίστης. Από όλους μας στην Φωνή της Αμερικής, καλημέρα από τη Ουάσιγκτον.

    [30] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγχείρηση χωρισμού των διδύμων απ' την Αίγυπτο.

    12 Oct 2003, 22:53 UTC

    Στο Ντάλλας του Τέξας μετά από 26 και πλέον ώρες εγχείρησης, ομάδα νευροχειρούργων δηλώνει ότι κατόρθωσε να χωρίσει με επιτυχία τα σιαμαία δίδυμα απ την Αίγυπτο που συνδέονταν στο κεφάλι, και ότι τα δύο ετών αγοράκια νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί δηλώνουν επίσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πουν αν τα δίδυμα θα αντιμετωπίσουν νευρολογικά προβλήματα λόγω της εγχείρησης, στην πρώτη φάση της οποίας οι νευροχειρούργοι αποσυνέδεσαν τους εγκεφάλους των παιδιών και στη συνέχεια πλαστικοί χειρούργοι ανέπλασαν τα κρανία τους και κάλυψαν τις ουλές. 60μελής ομάδα γιατρών που δούλευαν επί 24ωρου βάσης με βάρδιες συμμετείχαν στην λεπτότατη αυτή εγχείρηση. Οι γιατροί προειδοποιούν πάντως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι για επιπλοκές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:54:30 UTC