Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Ελληνική Διασπορά, Φεβρουάριος 1996, σελ. 14


Λαμπρές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ

«Το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού και η παρουσία του στο Internet»

Το 1993 μια ομάδα νέων επιστημόνων αναζητούσε νέους δρόμους επικοινωνίας της ελληνικής Ομογένειας με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα. Έτσι ιδρύθηκε στη Βοστώνη ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού, πιο γνωστό ως Hellenic Resources Institute (HRI).

Όμως η ίδρυση του Ι.Ε.Δ. επισπεύστηκε από δυο λόγους: πρώτον, τις κοσμογονικές αλλαγές στα Βαλκάνια με τη δημιουργία νέων κρατών και την αναζωπύρωση των κάθε λογής εθνικισμών και δεύτερον, την επανάσταση που συντελείται στον τομέα των επικοινωνιών. Οι αλλαγές στα Βαλκάνια δημιούργησαν τν ανάγκη κινητοποίησης των απανταχού Ελλήνων για την υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού, ενώ η επανάσταση των επικοινωνιών έκανε φανερή την υστέρηση της Ελλάδας στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Επικεφαλής του HRI είναι εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Τζών Μπραδήμας, τέως μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου, και ο Μάικλ Δουκάκης, τέως Κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης, καθώς και ο φιλέλληνας Μοντίγκλ Στέρνς τέως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τους οποίους πλαισιώνουν πολλά διακεκριμένα μέλη της ελληνικής Ομογένειας, κυρίως από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Το HRI επιδιώκει να δημιουργήσει έναν αγωγό επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας, του απόδημου Ελληνισμού και της Διεθνούς Κοινότητας, να προωθήσει τη συμμετοχή του ελληνικού δυναμικού που βρίσκεται εκτός Ελλάδας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και τέλος να εδραιώσει τη συνεργασία των κέντρων χάραξης εθνικής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα με τους ειδικούς στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν την Χώρα.

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του, ο Οργανισμός δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς που περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών σε θέματα κρατικής πολιτικής, τη μελέτη και εφαρμογή προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, και την οργάνωη δικτύου πληροφοριών που συνδέει την Ελλάδα με το εξωτερικό. Συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας που αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν συγκεκριμένα προγράμματα.

Δραστηριότητες

Από τον Φεβρουάριο του 1995 το HRI εκδίδει ένα επιστημονικό περιοδικό, το Emphasis (A Journal of Hellenic Issues). Το περιοδικό αυτό λειτουργεί ως μέσο, με το οποίο Έλληνες και Αμερικανοί ειδικοί ανταλλάσουν απόψεις και εκθέτουν τον προβληματισμό τους για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, το Ι.Ε.Δ. έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων HR-Visits διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα στη Βοστώνη και στην Ουάσιγκτον, για την ενίσχυση των σχέσεων όσων συμβάλλουν στη χάραξη της εθνικής πολιτικής με τους απόδημους Έλληνες αλλά και με ξένους, ειδικούς σε ελληνικά ζητήματα. Κατά τις επισκέψεις τους αυτές, άτομα που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη στις ΗΠΑ, έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και να συζητούν θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα HR-Resume φιλοδοξεί να συγκεντρώνει κάθε χρόνο τις εργασίες των Ελλήνων φοιτητών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, ώστε να γίνονται γνωστές στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς της Ελλάδας που αναζητούν αξιόλογα στελέχη για να τα εντάξουν στο δυναμικό τους.

HR-Net

Τέλος στα πλαίσια του σχεδιασμού επικοινωνιακής πολιτικής για τους Έλληνες ομογενείς, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, το Ι.Ε.Δ. έχει δημιουργήσει το δίκτυο HR-Net.

Το HR-Net είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο παροχής πληροφοριών, ενταγμένο στο Internet, με σκοπό να συγκεντρώσει τις ηλεκτρονικές πληροφορίες που αφορούν την Ελλάδα και να διευκολύνει την πρόσβαση των Ελλήνων ομογενών αλλά και των ξένων φορέων, που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα στις πληροφορίες αυτές.

Μέσα στο 1995 το HR-Net ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του προγράμματος δημιουργώντας έναν ανεξάρτητο κόμβο στη Βοστώνη (http://www.hri.org). Στον κόμβο αυτό μπορεί να δεί ο κάθε χρήστης συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν άμεσα χωρίς να ανατρέξει στη διεθνή ειδησεογραφία. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αποφάσεις και εκθέσεις διεθνών οργανισμών κ.α.

Το HR-Net επιδιώκει να εξασφαλίσει την εύκολη και άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, από τους φορείς άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όπως τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Τύπου, τη Βουλή των Ελλήνων και τις ελληνικές πρεσβείες στην Ουάσιγκτον και την Οττάβα, αλλά και να επιτρέψει στους φορείς αυτούς να προβάλλουν τις θέσεις τους στη συνεχώς διευρυνόμενη κοινότητα του Internet.

Το HR-Net συγκεντρώνει και αρχειοθετεί καθημερινά περισσότερες από 25 πηγές ειδήσεων για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποστέλλουν καθημερινά τα ειδησεογραφικά τους δελτία στον κόμβο του HR-Net στη Βοστώνη και από εκεί αναδιανέμονται μέσω του Internet στα περισσότερα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης η προσφέρει τεχνική υποστήριξη στα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και συνεργάζεται στον τομέα της προβολής τους στο Internet. Επίσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το HR-Net ανέλαβε την ηλεκτρονική παρουσίαση και προβολή των εργασιών του ΣΑΕ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση των Ομογενών στις ιστοσελίδες του ΣΑΕ και η πληροφόρησή τους για τις εργασίες του συνεδρίου.

Το HR-Net και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ίσως το πρώτο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα που εισήλθε στο Internet, κατάλαβε από νωρίς τη σημασία του HR-Net για την αναμετάδοση των ειδήσεων των ελληνικών ΜΜΕ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έτσι έχει συνάψει συμφωνία με το HR-Net για τον καθρεφτισμό του νέου ιδιόκτητου κόμβου του στο Internet (http://www.mpa.gr) στον κόμβο του Ινστιτούτου στην Βοστώνη. Καθημερινά οι Έλληνες της Διασποράς και τα ομογενειακά Μέσα ενημέρωσης μπορούν να συνδεθούν στη διεύθυνση (http://www.hri.org/MPA) με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και να δουν τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό ή ακόμα και να ακούσουν ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε τέσσερις βαλκανικές γλώσσες.

Συμπερασματικά μπορεί να πει κανείς ότι το Ι.Ε.Δ. ανταποκρίνεται στην ανάγκη συνεργασίας που επιβάλλουν οι συγκυρίες καθώς ο Ελληνισμός καλείται να αντιμετωπίσει καινούριες προκλήσεις και παρέχοντας πληροφόρηση όχι μόνον σε κυβερνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε μια σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συμμετέχουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της Διεθνούς Κοινής Γνώμης και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Το Ι.Ε.Δ. συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την πιο ενεργητική συμμετοχή της στις διεθνείς εξελίξεις.

Η προσφορά αυτή του Ι.Ε.Δ. αναγνωρίστηκε και στο Σ.Α.Ε., όπου το Ι.Ε.Δ. και το HR-Net παρουσίασαν οι εκπρόσωποί του Χάρης Τζίμητρας, Χρήστος Κασκαβέλλης και Δημήτρης Πανέρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.