Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 24 Ιανουαρίου 1996
Ελληνική Διασπορά, Φεβρουάριος 1996, σελ. 30


"Ελληνισμός στον Κυβερνοχώρο"

Στο "Internet" με εθνική ομοψυχία

Είναι οι αφανείς στυλοβάτες της εθνικής ομοψυχίας και της προβολής των εθνικών θεμάτων της χώρας μας στα διεθνή ηλεκτρονικά δίκτυα πληροφορικής: οι νεαροί Έλληνες χρήστες του Internet σε ολόκληρη τη γη.

Η συμβολή τους στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, όπως τονίστηκε στο forum "Ο Ελληνισμός στον Κυβερνοχώρο", κάτι περισσότερο από δραστική. Απέσπασαν τις ευχαριστίες των εκπροσώπων της επίσημης ελληνικής πολιτείας μαζί με υποσχέσεις για στήριξη από τα αρμόδια υπουργεία.

Χαρακτηριστική η προτροπή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη: "Απευθύνετε ερωτήσεις και απαιτήστε απαντήσεις από το ελληνικό κράτος μέσω του δικτύου". Ενώ, όπως τόνισε κατά την ομιλία του, το υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να στηρίξει τις προσπάθειες για τη δικτύωση των Ελλήνων και την προβολή των εθνικών θέσεων μέσω του δικτύου.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που διοχετεύονται σε ανάλογες υπερατλαντικές προσπάθειες σύμφωνα με τον κ.Νιώτη, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, ενώ οι κρατικοί φορείς θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες, δεδομένα και προτάσεις για τον εμπλουτισμό της προσπάθειας που καταβάλλουν αφιλοκερδώς οι νέοι επιστήμονες του εξωτερικού.

Περισσότερες ελληνικές σελίδες το 1996

Το 1996, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις αυτών των νέων ανθρώπων θα είναι μια χρονιά εντατικής εργασίας για επέκταση των ελληνικών ηλεκτρονικών σελίδων.

Την έκδοση ελληνόφωνου εντύπου στο Internet, της "Νέας Παροικίας", προετοιμάζει ο κ.Χρήστος Αλεφαντής από τη Μελβούρνη. Στόχος του η διατήρηση μιας γέφυρας με την πατρίδα και η ευαισθητοποίηση σε θέματα γλώσσας και πολιτισμού.

Ανάλογη προσπάθεια προτίθεται να καταβάλει και ο κ.Νίκος Προβατάς από το Τορόντο του Καναδά. Σχεδιάζει τη δημιουργία ιστοσελίδων, στις οποίες θα καταγραφούν οι ελληνικές οργανώσεις της διασποράς, ενώ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των χρηστών του δικτύου για θέματα σχετικά με την ελληνική ιστορία.

Στην Πενσυλβανία εργάζεται ο κ.Νίκος Τζωρτζ, ο οποίος υποστηρίζει τεχνικά τη λειτουργία της μεγαλύτερης ελληνικής ηλεκτρονικής διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν σε καθημερινή βάση 20.000 χρήστες.

Στη Βοστώνη των ΗΠΑ βρίσκεται η έδρα του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού, που χάρη στις πρωτοβουλίες του κ.Δημήτρη Πανέρα, αποτελεί ισχυρό κόμβο ενημέρωσης για θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ στην Ουάσιγκτον η ενημερωτική προσπάθεια "Διασπορά", τόσο με την έντυπη, όσο και με την ηλεκτρονική της έκδοση συνεχίζει τη συμβολή της στην ενημέρωση για θέματα Ελληνισμού.

Νέες δυνατότητες επικοινωνίας του απανταχού Ελληνισμού από ΟΤΕ και υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών

Νέες δυνατότητες επικοινωνίας του απανταχού Ελληνισμού μέσω του ΟΤΕ και του υπουργείου της αρμοδιότητάς του εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με την εισήγησή του στο forum.

Αναφερόμενος στις σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, ο κ.Βενιζέλος τόνισε τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας που ανοίγονται για την ελληνική διασπορά, τόσο μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων, όσο και με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις απειλές που επιφυλάσσει ο σύγχρονος παγκόσμιος κυβερνοχώρος για την γλωσσική και εθνική ταυτότητα, λόγω της πολιτιστικής oloioloqv_ar, που επιβάλλει.

"Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να ισορροπήσουμε", επεσήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη ορθή χρήσης της έκρηξης που δημιουργούν η σύζευξη των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ραδιοτηλεόρασης, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης των αναγκαίων υποδομών.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, ιδιαίτερα σημαντικά είναι δύο βήματα στα οποία προβαίνει ο ΟΤΕ: η ενεργός συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό καλωδιακό δίκτυο ISDN, και η επικείμενη είσοδός του στην αγορά υπηρεσιών για τους μελλοντικούς χρήστες του Internet. Στόχος ειδικότερα του ΟΤΕ, όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, είναι να γίνει ο βασικός φορέας για τη διάχυση των υπηρεσιών του Internet στην ευρεία κοινή γνώμη.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση της "Ελληνικής Διασποράς" για το εάν το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα αντιμετώπιζε θετικά την είσοδο του ΣΑΕ στο Internet, ο κ.Βενιζέλος τοποθετήθηκε θετικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ απλό, διότι "μέσω του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Τύπου είναι πάρα πολύ εύκολο το ΣΑΕ να αποκτήσει τον δικό του κόμβο και τη δική του σελίδα".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.