Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Η οθωμανική κληρονομιά της Αλβανίας

του Βλάση Αγτζίδη

Ποιός δεν ξέρει ότι οι Σοβιετικοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ήταν οι θανάσιμοι αντίπαλοι της ιδέας της απελευθέρωσης της Ιωνίας από τον τουρκικό ζυγό;

Είναι γνωστό το μερίδιο της ευθύνης του κάθε ένα παράγοντα εκείνης της περιόδου για τη νίκη των Τούρκων εθνικιστών στη Μικρά Ασία, για την κυριαρχία της πολιτικής των εθνικών εκκαθαρίσεων, για την ολοκλήρωση των γενολτονιών των Ελλήνων στον Ποντο και τον Πόντο καθώς και για την τρομακτική παραμόρφωση του ανθρώπινου τοπίου της Μικράς Ασίας!

Ελάχιστα όμως είναι γνωστή η Αλβανική στάση.

Στις 10 Μαϊου 1921, η γαλλόφωνη εφημερίδα της Πόλης "Le Journal d' Orient" έγραφε ότι: "πυρήνας... κεμαλικού κινήματος", είχε αρχίσει να σχηματίζεται από το 1920 στην Αλβανία. Την κίνηση κάλυπτε ο πρωθυπουργός Σουλεϊμαν Δελβίνας και ο υπουργός στρατιωτικών Σελαχεντίν. Ηδη το χειμώνα του 1920- 1921 ήταν έτοιμα 4 συντάγματα πεζικού στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, ενώ η κυβέρνηση της Αλβανίας αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο έναρξης εχθροπραξιών με την Ελλάδα. Η εφημερίδα έγραφε ότι : "Οποιος ζει στην Αλβανία, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε τουρκική γή!".

Η συμφωνία Τούρκων-Αλβανών για κοινή δράση κατά των Ελλήνων επιβεβαιώθηκε στις 10 Μαϊου 1921 από τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος μιλώντας στη Συνέλευση της Αγκυρας είπε τα παρακάτω: "Με ευχαρίστηση δεχόμαστε το αίτημα των Αλβανών αξιωματικών, που ζήτησαν την άδειά μας να επιστρέψουν στη χώρα τους και να οργανώσουν αλβανικές δυνάμεις κατά των Ελλήνων... Ο Νουρεντίν οασά, διοικητής μιας από τις μεραρχίες μας της Σμύρνης, πήγε στην Αλβανία με 200 Αλβανούς αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν έλθει στη Μικρά Ασία για να μας βοηθήσουν, αλλά οι οποίοι έκρινα ότι θα έκαναν πιο αποτελεσματική δουλειά στη χώρα τους".

Αυτά! Για όσους, αγνοώντας την ιστορία, νομίζουν ότι η Οθωμανική κληρονομιά βαραίνει μόνο την Τουρκία.


Ελληνισμός: [Διασπορά] [Πρώην ΣΣΔ] [Μικρά Ασία] [Τουρκία] [Βόρειος Ήπειρος] [Πόντος]
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.